Gridiron.fi Weekly – viikko 38

Gridiron Staff 20.9.2020 16:16 10 kommenttia

Kuva: Jari Turunen

Mitä tällä viikolla tapahtuu? Avaa sanainen arkkusi weeklyn kommenteissa.

Weekly on viikottaisesti ilmestyvä kommentointiketju, joka kerää yhteen viikon puheenaiheet.

Kommentoi

 • Tähän ketjuun voisi kerätä keskustelua Gridironista itsestään. Lauantainen älyttömyys laittoi taas itseni vähän miettimään, ja näin parhaaksi avata omaa näkemystäni vähän laajemmin.

  Kun aloitin Gridironin parissa syksyllä 2011, tavoitteenani oli luoda uutisportaali, jonka pääasiallinen täky olisi toimitettu sisältö. Gridironia ensimmäisten kausien aikana lukeneet muistavat ehkä sen, että juttuja olisi silloin paljon enemmän kuin nykyisin 😅 Oma elämäntilanteeni oli aikanaan sellainen, että pystyin käyttämään juttujen toimitukseen kesäisin noin 2 htp viikossa. Nykyisin sellainen ei ole enää mahdollista, tai edes mielekästä itselleni. Toivoin aikanaan, että olisin saanut ajan saatossa laajennettua toimituskuntaa, mutta tämä osoittautui ajattelemassani skaalassa vaikeaksi yhtälöksi, vaikken toki missään mielessä yksin olekaan Gridironia ylläpitänyt.

  Toimitettuja juttuja on edelleenkin, ja nykyään myös joukkueet tuottavat ansiokasta sisältöä Facebookin kautta. Kuitenkin nykyään palvelun arvo tulee pitkälti käyttäjien tuottamista kommenteista. Alkuperäinen visioni ei siis ehkä ole toteutunut, mutta tarkoitusta varten luodulla palvelulla on silti oma arvonsa verrattuna esimerkiksi siihen, että pyöritettäisiin pelkkää keskustelupalstaa.

  Tämän vuoksi olen jatkanut palvelun ylläpitoa. Toiseksi tykkään edelleen jenkkifutiksesta ja suomijefusta, kaipa sillekin joku painoarvo on asetettava 😄 Mutta sellainen “glooria” tästä hommasta on kyllä jo karissut.

  Nyt kun tiedostetaan, että palvelun suurin arvo tulee kommenteista, olen ollut aika haluton tekemään dramaattisia muutoksia palvelun konseptiin siinä suhteessa. Haasteet ovat:

  – moderaattoreiden puute
  – käyttäjien oletettu haluttomuus käyttää sähköpostiosoitteisiin sidottuja nimimerkkejä

  Moderointi on vähän hankala juttu, koska nähdäkseni se on sellaista puuhaa, mistä pitäisi korvata jotenkin. Gridironilla ei ole resursseja tässä suhteessa. Lisäksi hyvä moderointi vaatii aika paljon ammattitaitoa. Helpommin sanottu, kuin tehty.

  Käyttäjien oletettu haluttomuus nimimerkkeihin liittyy siihen, että pienessä yhteisössämme henkilöt nimimerkkien takaa on mahdollista tunnistaa ajan mittaan, vaikka käyttäisikin kertakäyttöistä sähköpostiosoitetta. Ihan jo siitä, mistä aiheista kirjoittaa, ja mitä tietää. Gridiron ei ole varsinaisesti WikiLeaks, mutta ymmärrän, jos käyttäjät haluavat kirjoittaa ihan asiallisiakin juttuja ilman, että kukaan tarttuu millään tavalla viestin kirjoittajan henkilöön.

  Pääasiassa anonymiteetti edistää siis kirjoittelua ja on ihan ok juttu. Eihän kukaan halua netissä sontaa päällensä vain sen takia, että kirjoitti asiallista juttua palstalle, ja joku tarttui henkilöön aivan tarpeettomasti.

  Itselleni kirjoittaminen omalla nimelläni ei ole ollut ongelma, mutta se on pitkälti tietynlaisen outsider-statuksen ansiota. Oulu ei ole varsinaisesti suomalaisen jenkkifutiksen Mekka, ja minun ei tarvitse miettiä omaa osaani paikallisessa lajiyhteisössä sen pohjalta, millaisia mielipiteitä esitän netissä.

  Silti joskus olen kommentoinut Gridironiin nimettömänäkin. En ole shitpostannut, mutta jos olen nähnyt, että oma henkilöni ei mitenkään kuulu tähän esille nostettavaan asiaan, en ole välttämättä jaksanut kirjautua sisään. Tajuan siis tämän yhtälön.

  No mitä pitäisi sitten tehdä? Näkisin, että niin kauan kuin näen järkevänä ylläpitää palvelua, sitä pitäisi kehittää. Näkisin kolme pääasiallista kehityskohdetta:

  – toimituksellisen sisällön määrän kasvattaminen
  – ajankohtaisen tiedon tehokkaampi esittäminen pelikaudella
  – keskustelun tason parantaminen ja törkyviestien suitsiminen

  Olen avoin vieraskynäperiaatteella toimiville kirjoituksille. Minut saa kiinni täältä: http://tuomotomperi.fi/

  Jos yhteisöllä on ajatuksia siihen, miten Gridiron voisi tukea otteluiden kiinnostavuutta nykyistä paremmin, olen kiinnostunut.

  Keskustelun tason parantamiseen olen miettinyt kahta vaihtoehtoa. Yhdessä käyttäjät voisivat peukuttaa ja “miinuspeukuttaa” toistensa kommentteja siten, että yhteisö moderoisi itse itseään. Toisessa kommentointi vaatisi rekisteröitymisen, mutta käyttäjätunnus ei tulisi esiin, ja kommentoija saisi jatkossakin keksiä itselleen kertakäyttöisen käyttäjänimen. Tällöin tieto todellisesta käyttäjänimestä olisi vain palvelun ylläpidon tiedossa.

  Näistäkin ajatuksista kuulen mielelläni yhteisön ajatuksia.

 • Lisäksi vielä pieni kommentti lauantain törkyviesteihin. Nimettömyys netissä ei aina tarkoita sitä, että käyttäjää – tai tässä tapauksessa käyttäjiä – ei voitaisi tunnistaa. Tässä tapauksessa viestien ajankohdan, IP-osoitteiden, asiayhteyden ja eri henkilöiden kanssa käymieni keskustelujen perusteella on hyvinkin tiedossa, ketkä viesteistä ovat vastuussa.

  Nyt jos olet yksi niistä henkilöistä, joka lauantaiaamuna kirjoitti Gridironiin sontaa, mieti tätä: mikäli minä tai asianomaiset haluaisivat viedä asiaa eteenpäin, pääsisit ihan henkilökohtaisesti selittämään, mitä kirjoitit, ja mistä syystä. Kannustan miettimään, oletko valmis sellaiseen.

 • En ota kantaa palstan jatkoon, mutta lyhyt rapsa eilisestä Vaasan U20 kahdesta ensimmäisestä pelistä: TAFT pelasi harvalukuisella miehistöllä Royalseja vastaan. Vaasalaiset painoivat kovassa myötätuulessa kaksi draivia maaliin ensimmäisellä puoliajalla ja pitivät Vantaan nollilla. Puolten vaihto ja TAFT kaventaa TD:llä. Vantaan rivit harvenevat ja paukut alkavat loppua, Royals scoraa lisää. Hyvää vääntöä, Vaasalle ansaittu voitto.

  Pikku tauko ja TAFT lähtee Wolvoja vastaan 13 pelaajalla. Hesalaiset tekevät pari maalia Laalon heitoilla/juoksuilla, sittemmin peli tasaantuu. Vantaa riveistä putoo vielä 1 pelaaja, mutta sitkeästi vetävät, RB Partanen kantaa pallon lisäksi useimmiten neljää puolustajaa, välillä viittä. TAFT taitaa tehdä 2 maalia ja Wolvot yhden tai kaksi lisää. Hyvää reilua fudista tämäkin.

  Vantaan joukkue pelasi todella sitkeästi ja yhtenäisesti, kaatui taistellen loppuun asti.

  Mitenkäs meni Royals vs Wolvot?

 • Mistä näkisi otteluiden tulokset, sajl: n sivut jumissa.

 • Royals-Wolverines 35-0. Wolverinesilta putosi jo Taft pelissä porukkaa ja taisi parhaimmat paukut jäädä siihen peliin. Ei oikein löytynyt pysäyttäjää rb Barrowin ja qb Latikan juoksuille silloin kun olisi pitänyt.

 • Tuomo Kiitos kaikesta tekemästäsi työstä jenkkifutiksen eteen. Toiveissa olisi tietysti mieletön määrä artikkeleita ja videoita joukkueista ja upeita nostoja niistä. Mutta kyllä tiedetään, että vapaaehtoisten aika on erittäin rajallinen. Joten kiitos kaikesta mitä olet tehnyt ja toivottavasti tulet tekemään. Toivottavasti ympärille löytyy lisää innokkaita tekijöitä kirjoittamaan ja kertomaan meidän ihanasta lajista :)

 • Yksi mielenkiintoinen kokeiltava malli voisi olla kuukausimaksullinen palvelu, johon sitten tuotettaisiin video-, ääni- ja tekstisisältöjä.

  Kuukausimaksu voisi olla vaikkapa 2-5 euroa, ja se tulisi maksaa esimerkiksi puoleksi vuodeksi kerrallaan (huhti-syyskuu).

  Ylä- ja alapeukuttamiseen on hyvä malli redditistä, mutta sen ongelmia ovat ehdottomasti “väärien” mielipiteiden jääminen enemmistön mielipiteen alle.

  Jos kommenttiosiossa on menty henkilökohtaisuuksiin niin rikosilmoitushan on helppo tehdä. Toimii ainakin varoittavana esimerkkinä jos tuomio joskus tulee.

 • ”Keskustelun tason parantamiseen olen miettinyt kahta vaihtoehtoa. Yhdessä käyttäjät voisivat peukuttaa ja “miinuspeukuttaa” toistensa kommentteja siten, että yhteisö moderoisi itse itseään. Toisessa kommentointi vaatisi rekisteröitymisen, mutta käyttäjätunnus ei tulisi esiin, ja kommentoija saisi jatkossakin keksiä itselleen kertakäyttöisen käyttäjänimen. Tällöin tieto todellisesta käyttäjänimestä olisi vain palvelun ylläpidon tiedossa.” molemmat ovat hyviä ideoita!

 • Uskoisin että tuo pakollinen rekisteröinti mutta kuitenkin kertakäyttöisen käyttäjänimen salliminen toisi omalla nimellä esiintyviä näkyviin lisää. Ajatuksella jos kerran on rekisteröitynyt, niin eikö se ole ihan sama esiintyä omalla nimellä, kun jo kerran ylläpito tietää kuka on.. ps. hyvä postaus siitä kommentoinnin vastuusta ja teknisestä csi-meiningistä..!

 • “Toisessa kommentointi vaatisi rekisteröitymisen, mutta käyttäjätunnus ei tulisi esiin, ja kommentoija saisi jatkossakin keksiä itselleen kertakäyttöisen käyttäjänimen.” Tämä on hyvä idea koska mahdollistaa vielä pienen hyvähenkisen provoilun joka pitää keskustelun vireänä, mutta poistaa nuo törkeimmät ylilyönnit joita nyt nähtiin.

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *