Gridiron.fi Weekly – viikko 38

Gridiron Staff 20.9.2020 16:16 77 kommenttia

Mitä tällä viikolla tapahtuu? Avaa sanainen arkkusi weeklyn kommenteissa.

Weekly on viikottaisesti ilmestyvä kommentointiketju, joka kerää yhteen viikon puheenaiheet.

Kommentoi

 • Tähän ketjuun voisi kerätä keskustelua Gridironista itsestään. Lauantainen älyttömyys laittoi taas itseni vähän miettimään, ja näin parhaaksi avata omaa näkemystäni vähän laajemmin.

  Kun aloitin Gridironin parissa syksyllä 2011, tavoitteenani oli luoda uutisportaali, jonka pääasiallinen täky olisi toimitettu sisältö. Gridironia ensimmäisten kausien aikana lukeneet muistavat ehkä sen, että juttuja olisi silloin paljon enemmän kuin nykyisin 😅 Oma elämäntilanteeni oli aikanaan sellainen, että pystyin käyttämään juttujen toimitukseen kesäisin noin 2 htp viikossa. Nykyisin sellainen ei ole enää mahdollista, tai edes mielekästä itselleni. Toivoin aikanaan, että olisin saanut ajan saatossa laajennettua toimituskuntaa, mutta tämä osoittautui ajattelemassani skaalassa vaikeaksi yhtälöksi, vaikken toki missään mielessä yksin olekaan Gridironia ylläpitänyt.

  Toimitettuja juttuja on edelleenkin, ja nykyään myös joukkueet tuottavat ansiokasta sisältöä Facebookin kautta. Kuitenkin nykyään palvelun arvo tulee pitkälti käyttäjien tuottamista kommenteista. Alkuperäinen visioni ei siis ehkä ole toteutunut, mutta tarkoitusta varten luodulla palvelulla on silti oma arvonsa verrattuna esimerkiksi siihen, että pyöritettäisiin pelkkää keskustelupalstaa.

  Tämän vuoksi olen jatkanut palvelun ylläpitoa. Toiseksi tykkään edelleen jenkkifutiksesta ja suomijefusta, kaipa sillekin joku painoarvo on asetettava 😄 Mutta sellainen ”glooria” tästä hommasta on kyllä jo karissut.

  Nyt kun tiedostetaan, että palvelun suurin arvo tulee kommenteista, olen ollut aika haluton tekemään dramaattisia muutoksia palvelun konseptiin siinä suhteessa. Haasteet ovat:

  – moderaattoreiden puute
  – käyttäjien oletettu haluttomuus käyttää sähköpostiosoitteisiin sidottuja nimimerkkejä

  Moderointi on vähän hankala juttu, koska nähdäkseni se on sellaista puuhaa, mistä pitäisi korvata jotenkin. Gridironilla ei ole resursseja tässä suhteessa. Lisäksi hyvä moderointi vaatii aika paljon ammattitaitoa. Helpommin sanottu, kuin tehty.

  Käyttäjien oletettu haluttomuus nimimerkkeihin liittyy siihen, että pienessä yhteisössämme henkilöt nimimerkkien takaa on mahdollista tunnistaa ajan mittaan, vaikka käyttäisikin kertakäyttöistä sähköpostiosoitetta. Ihan jo siitä, mistä aiheista kirjoittaa, ja mitä tietää. Gridiron ei ole varsinaisesti WikiLeaks, mutta ymmärrän, jos käyttäjät haluavat kirjoittaa ihan asiallisiakin juttuja ilman, että kukaan tarttuu millään tavalla viestin kirjoittajan henkilöön.

  Pääasiassa anonymiteetti edistää siis kirjoittelua ja on ihan ok juttu. Eihän kukaan halua netissä sontaa päällensä vain sen takia, että kirjoitti asiallista juttua palstalle, ja joku tarttui henkilöön aivan tarpeettomasti.

  Itselleni kirjoittaminen omalla nimelläni ei ole ollut ongelma, mutta se on pitkälti tietynlaisen outsider-statuksen ansiota. Oulu ei ole varsinaisesti suomalaisen jenkkifutiksen Mekka, ja minun ei tarvitse miettiä omaa osaani paikallisessa lajiyhteisössä sen pohjalta, millaisia mielipiteitä esitän netissä.

  Silti joskus olen kommentoinut Gridironiin nimettömänäkin. En ole shitpostannut, mutta jos olen nähnyt, että oma henkilöni ei mitenkään kuulu tähän esille nostettavaan asiaan, en ole välttämättä jaksanut kirjautua sisään. Tajuan siis tämän yhtälön.

  No mitä pitäisi sitten tehdä? Näkisin, että niin kauan kuin näen järkevänä ylläpitää palvelua, sitä pitäisi kehittää. Näkisin kolme pääasiallista kehityskohdetta:

  – toimituksellisen sisällön määrän kasvattaminen
  – ajankohtaisen tiedon tehokkaampi esittäminen pelikaudella
  – keskustelun tason parantaminen ja törkyviestien suitsiminen

  Olen avoin vieraskynäperiaatteella toimiville kirjoituksille. Minut saa kiinni täältä: http://tuomotomperi.fi/

  Jos yhteisöllä on ajatuksia siihen, miten Gridiron voisi tukea otteluiden kiinnostavuutta nykyistä paremmin, olen kiinnostunut.

  Keskustelun tason parantamiseen olen miettinyt kahta vaihtoehtoa. Yhdessä käyttäjät voisivat peukuttaa ja ”miinuspeukuttaa” toistensa kommentteja siten, että yhteisö moderoisi itse itseään. Toisessa kommentointi vaatisi rekisteröitymisen, mutta käyttäjätunnus ei tulisi esiin, ja kommentoija saisi jatkossakin keksiä itselleen kertakäyttöisen käyttäjänimen. Tällöin tieto todellisesta käyttäjänimestä olisi vain palvelun ylläpidon tiedossa.

  Näistäkin ajatuksista kuulen mielelläni yhteisön ajatuksia.

 • Lisäksi vielä pieni kommentti lauantain törkyviesteihin. Nimettömyys netissä ei aina tarkoita sitä, että käyttäjää – tai tässä tapauksessa käyttäjiä – ei voitaisi tunnistaa. Tässä tapauksessa viestien ajankohdan, IP-osoitteiden, asiayhteyden ja eri henkilöiden kanssa käymieni keskustelujen perusteella on hyvinkin tiedossa, ketkä viesteistä ovat vastuussa.

  Nyt jos olet yksi niistä henkilöistä, joka lauantaiaamuna kirjoitti Gridironiin sontaa, mieti tätä: mikäli minä tai asianomaiset haluaisivat viedä asiaa eteenpäin, pääsisit ihan henkilökohtaisesti selittämään, mitä kirjoitit, ja mistä syystä. Kannustan miettimään, oletko valmis sellaiseen.

 • En ota kantaa palstan jatkoon, mutta lyhyt rapsa eilisestä Vaasan U20 kahdesta ensimmäisestä pelistä: TAFT pelasi harvalukuisella miehistöllä Royalseja vastaan. Vaasalaiset painoivat kovassa myötätuulessa kaksi draivia maaliin ensimmäisellä puoliajalla ja pitivät Vantaan nollilla. Puolten vaihto ja TAFT kaventaa TD:llä. Vantaan rivit harvenevat ja paukut alkavat loppua, Royals scoraa lisää. Hyvää vääntöä, Vaasalle ansaittu voitto.

  Pikku tauko ja TAFT lähtee Wolvoja vastaan 13 pelaajalla. Hesalaiset tekevät pari maalia Laalon heitoilla/juoksuilla, sittemmin peli tasaantuu. Vantaa riveistä putoo vielä 1 pelaaja, mutta sitkeästi vetävät, RB Partanen kantaa pallon lisäksi useimmiten neljää puolustajaa, välillä viittä. TAFT taitaa tehdä 2 maalia ja Wolvot yhden tai kaksi lisää. Hyvää reilua fudista tämäkin.

  Vantaan joukkue pelasi todella sitkeästi ja yhtenäisesti, kaatui taistellen loppuun asti.

  Mitenkäs meni Royals vs Wolvot?

 • Mistä näkisi otteluiden tulokset, sajl: n sivut jumissa.

 • Royals-Wolverines 35-0. Wolverinesilta putosi jo Taft pelissä porukkaa ja taisi parhaimmat paukut jäädä siihen peliin. Ei oikein löytynyt pysäyttäjää rb Barrowin ja qb Latikan juoksuille silloin kun olisi pitänyt.

 • Tuomo Kiitos kaikesta tekemästäsi työstä jenkkifutiksen eteen. Toiveissa olisi tietysti mieletön määrä artikkeleita ja videoita joukkueista ja upeita nostoja niistä. Mutta kyllä tiedetään, että vapaaehtoisten aika on erittäin rajallinen. Joten kiitos kaikesta mitä olet tehnyt ja toivottavasti tulet tekemään. Toivottavasti ympärille löytyy lisää innokkaita tekijöitä kirjoittamaan ja kertomaan meidän ihanasta lajista :)

 • Yksi mielenkiintoinen kokeiltava malli voisi olla kuukausimaksullinen palvelu, johon sitten tuotettaisiin video-, ääni- ja tekstisisältöjä.

  Kuukausimaksu voisi olla vaikkapa 2-5 euroa, ja se tulisi maksaa esimerkiksi puoleksi vuodeksi kerrallaan (huhti-syyskuu).

  Ylä- ja alapeukuttamiseen on hyvä malli redditistä, mutta sen ongelmia ovat ehdottomasti ”väärien” mielipiteiden jääminen enemmistön mielipiteen alle.

  Jos kommenttiosiossa on menty henkilökohtaisuuksiin niin rikosilmoitushan on helppo tehdä. Toimii ainakin varoittavana esimerkkinä jos tuomio joskus tulee.

 • ”Keskustelun tason parantamiseen olen miettinyt kahta vaihtoehtoa. Yhdessä käyttäjät voisivat peukuttaa ja “miinuspeukuttaa” toistensa kommentteja siten, että yhteisö moderoisi itse itseään. Toisessa kommentointi vaatisi rekisteröitymisen, mutta käyttäjätunnus ei tulisi esiin, ja kommentoija saisi jatkossakin keksiä itselleen kertakäyttöisen käyttäjänimen. Tällöin tieto todellisesta käyttäjänimestä olisi vain palvelun ylläpidon tiedossa.” molemmat ovat hyviä ideoita!

 • Uskoisin että tuo pakollinen rekisteröinti mutta kuitenkin kertakäyttöisen käyttäjänimen salliminen toisi omalla nimellä esiintyviä näkyviin lisää. Ajatuksella jos kerran on rekisteröitynyt, niin eikö se ole ihan sama esiintyä omalla nimellä, kun jo kerran ylläpito tietää kuka on.. ps. hyvä postaus siitä kommentoinnin vastuusta ja teknisestä csi-meiningistä..!

 • ”Toisessa kommentointi vaatisi rekisteröitymisen, mutta käyttäjätunnus ei tulisi esiin, ja kommentoija saisi jatkossakin keksiä itselleen kertakäyttöisen käyttäjänimen.” Tämä on hyvä idea koska mahdollistaa vielä pienen hyvähenkisen provoilun joka pitää keskustelun vireänä, mutta poistaa nuo törkeimmät ylilyönnit joita nyt nähtiin.

 • Tunnistauminen ylläpidolle olisi hyvä juttu vaikka sen jälkeen voisikin kirjoittaa nimimerkillä 😊👍🏻

 • Onnittelut Vaasalle U20 sarjanvoitosta

 • Jos se teknisesti on mahdollista, että voi kirjoittaa anonyymina muille paitsi ylläpidolle, eikös se olisi aika win-win kaikille? Ja olettaisin, että vakionaamojen seasta löytyy muutama moderaattori. Allekirjoittanut ainakin mielellään auttaa, täällä kun kauden aikana tulee aikaa muutenkin vietettyä.

 • Finaali Vaasassa vasta ensi viikonloppuna.

 • onkos tää nyt kolmas vuosi peräkkäin kun ei pelata ruotsi maaottelua !?

 • Taitaa olla. Eikös viimeinen ottelu ollut kun Lehtinen ja Sagne ilmasilta kyykytti Ruotsin jo ensimmäisellä puoliajalla 37-0. Toki koko joukkue oli huikaiseva silloin. En muista vastaavaa.
  Olisihan se kiva taas nähdä missä mennään Suomi vs. Ruotsi tasovertailussa

 • vuonna 2018 pelattiin em-kisoissa ruotsia vastaan ja voitettiin. Oli mun mielestä parempi joukkue kuin 2017 vaikka oli se silloinkin kova. Ruotsi oli 2017 tosi heikko. suomi-ruotsi-maaottelua ei ole 2017 jälkeen pelattu :(

 • Onko nykyisen somen aikana näin vaikeaa saada tietoja lauantaina pelatuista u20 otteluista. Liiton eikä wolvojen sivuilla ole mitään mainintaa otteluista. Hävetkää

 • Wol – roy 0-16
  Roy – taft 0-24?
  Wol – taft 26-6

 • Ruotsilla oli parempi puolustus 2017 ainakin paperilla kun murray veljekset (div.2 us) pelasivat LB osastoa. Toisaalta Ruotsin hyökkäystä johti 2018 Juhlin , joten hyökkäys oli kyllä parempi 2018

 • Olitko katsomassa pelejä. Äkkiseltään näyttäisi että wolvot taktikoineet ekan pelin ja tulleet toiseen peliin tuoreilla jaloilla

 • U20 Brakulla TAFT näkökulmasta:

  Saattoi olla, että Royals huilautti joitain pelaajia, lopputulos ei valehtele, TAFT kentällä paljon parempi. Finaalipaikasta pelattaessa Wol vs TAFT oli tilanne about tasan 30sec ennen puoliaikaa, sitten alkoi pelisysteemi ja ehkä joukkojen vähyys painaa TAFT:llä. Hattua päästä TAFT:n pienelle ja iskukykyiselle joukkueelle. Royals ja Wolvot ansaitsi finaalinsa.

 • Ihmetellä täytyy miksei Porvoo, Sjoki ja Roosters lähtenyt u20 Sm sarjaan? Olis saatu kuuden joukkueen sarja. #omankylänpojatpelaskuitenkinvaahteraa.

 • Pelaajien vähyys lienee syynä. Kyllä kaikki epäilemättä pelaisivat ihan jokaisessa SM ikäluokassa, jos pelaajia niihin löytyy riittävästi. U20 ikäiset kun vielä ovat myös armeija ikäisiä, niin sekin voi vaikuttaa, pelaajien määrään huomattavasti.

 • tuleeko u20 striimiä lauantaina ?!?

 • Pitää muistaa u20 sarjan ilmoittautumiset on tehty alkuperäistä ajankohtaa silmällä pitäen, sarja piti pelata keväällä, joten pelaajien armeija, opiskelu tai muiden ikäryhmien/edustusjoukkueiden kiireet on voineet olla toisennäköiset.

 • Seurayhteistyöllä olisi varmaan saatu enemmän joukkueita. Kaikki kolme osallistuja joukkuetta tehneet keväällä liittoon ilmoituksen kimppa joukkueista. Muut eivät saaneet kai mitään sovittua. Wolvojen joukkueessa parhaat tuli Hyvinkäältä. Taftissa pelaajia ecg porukasta ja Vaasalla Porista. Olisi hienoa jos liiton sivuilla olisi mainintaa että ovat yhteistyöjoukkueita.

 • Tänä vuonnahan korona vaikutti lähes kaikilla tasoilla joukkueiden vähentymiseen kevään jälkeen. Näin taisi tapahtua myös U20 molemmilla tasoilla. Eikä kannata ketään haukkua luopumisista, koska aika monella joukkueella taustavoimat ovat aika pienet, jolloin koronarajoitusten takia ei ole riittänyt resursseja kunnolliseen valmistautumiseen vielä keväällä aika epävarmalta näyttävään kauteen. (Täälläkin taisi joku/jotkut välillä ilkkua koronan vievän kauden mennessään. 😉) Onneksi kausi on saatu kutakuinkin vietyä kunnialla läpi. Tulevat U20 huipennukset, niin mestaruuden, kuin I-divisioonan osalta vielä sujuvat suotuisissa merkeissä.

 • Ainoastaan TAFT:n joukkue oli yhdistelmäjoukkue ECG:n, kaikissa muissa oli määräaikaisella siirrolla yksittäisiä pelaajia muista joukkueista.
  Ja nuo kuusi joukkuetta oli juurikin ne jotka u20 ikäluokkaan oli missään vaiheessa ilmoittautunut ja niistäkin porvoolaiset tiputtautuivat SM-sarjasta divariin.

 • Voisiko joku valaista mikä on määräaikainen siirto? Ja millä perusteella niitä voi tehdä.

 • Pelaaja siirtyy määräajaksi toiseen seuraan (joukkueeseen) ja määräpäivän jälkeen pelaajaoikeudet palaa lähtöseuraan.

  Ei tarvitse siirrellä jatkuvasti, säästyy yhdet siirtomaksut.

 • Määräaikainen siirto onnistuu samoilla perusteilla kuin normaali siirtokin. Eli karenssit, maksut ja ikämääräykset on voimassa.

 • Siis u20 pelaaja voi osallistua monen eri seuran joukkueiden otteluihin ilman mitään karanteenia.Tämähän on kätevä sääntö kerätä voittava poppoo junnuihin.

 • …jos jatkaa yhteistyötään ECG:n kanssa. Toivottavasti Vantaalla löytyisi nyt sitä tiivistä yhteishenkeä jolla oma porukka päättää kasvaa ja kehittyä yhtenäiseksi joukkueeksi joka raivaa tien alasarjoista ylös. Olkaa pojat tiukkoina ja ummistakaa korvanne stadilaisseurojen kuiskutuksille.

 • Ei taft yhteistyöhön kuole vaan parin nimeltä mainitsemattoman seuran värväämiseen.

 • Niin mutta kun se värvääjä istuu sielä yhteistyö seurassa.

 • On todella erikoista jos taft jatkaa yhteistyötä seuran kanssa jossa on yksi joukkue joka ei yhteistyötä suostu tekemään ja tässä joukkueessa toimiva henkilö vielä varsin julkisesti yrittää värvätä pelaajia taftista liittymään ecg:n riveihin.
  Vielä hämmentävempää on että Ecg antaa tämän yhden yleisen naurun aiheen ja seurakiertolaisen pilata ennen niin hyvä maineisen seuran maineen.
  Ecg on nykyisellään inhotuin junnu seura ja yleinen inhokki jonka toiminta nykyisellään herättää muissa seuroissa lähinnä säälin sekaista huvittuneisuutta.

 • Voisiko tämä anonyymihuutelu, seurojen/pelaajien/valmentajien mustamaalaaminen, vihjailu ja paskanjauhanta jäädä taas tähän. Mieluiten tietysti kokonaan pois, tämä paska ei edistä mitään.

 • Sen energian kun mitä jengi käyttää täällä toisten mollaamisen kun käyttäisi lajin edistämiseen yksityisesti, seurana, yhteisönä niin huh huh olitaisiin ihan eri lukemilla.

  Mistä johtuu se halu haukkua toisia niin paljon? Miksi ei voi vaan keskittyä tekemään omaa työtä lajin eteen ja kehumaan?

  Kun katsoo taas kiihtyvää korona tilannetta niin ehkä pitäisi olla kiitollinen kaudet saatiin pelattua edes tässä muodossa. Helposti olisi tullut kaikille kaikilla tasoilla välivuosi.

 • yleensä yhteistyötä tekevät joukkueet kun omat pelaajamäärät ei riitä sarjan läpiviemiseen.
  jos joukkueella A on riittävästi pelaajia omasta takaa, niin miksi pitäisi lähteä kikkailemaan jotain yhteisjoukkuetta joukkueen B kanssa?
  ECG junnujen haukkuminen todistaa taas sen, että täällä haukutaan kaikkia niitä jotka tekevät hyvää duunia

 • “I love it. Especially because the league in the UK isn’t great and other countries I think are in a better position to send their players to the GFL or Finland”. Hyvä Vaahteraliiga! Mainetta kasvatetaan pala palalta ja se taas poikii kovempia vahvistuksia, ja siitä parempia kotimaisia pelaajia ja ajan päälle myös enemmän faneja, sponsoreita, pelaajia jne. Jos nyt vertaa Ruotsin Superserienin pelejä Vaahteraliigaan, niin onhan niillä eroa Suomen eduksi.

 • Kuka? Missä?

 • Aika hieno juttu että Suomesta ja Vaahteraliigasta on tullut GFL:ään rinnastettava huippuliiga, joka on eurooppalaisilla pelaajilla tavoitteena. Hyvä me kaikki!!!

 • Onnea vaan Vaasaan. Streamin pohjalta näytti että ratkaisurooleissa oli voittavalla joukkueella Barrow ja Arvila jotka pelasi täydet minuutit VLssä.

  Samaan hengenvetoon huolestuttavalla tasolla juniorisarjat tai oikeastaan junioreiden määrät. Oliko tosiaan näin että Kuopiolla ei ollut ollenkaan junnuja? Eikö näissä ollut jotkut kriteerit mitä liigajengillä pitäisi olla? Ei siis varmasti vaikuta lyhyellä aikajänteellä edustusjoukkueen kilpailukykyyn mutta kyllä se on toiminnan jatkumon osalta mielestäni suhteellisen tärkeää.

  Valistakaa tietämätöntä.

 • Steelers on SE liigajoukkue joka selviää kriteereistä maksamalla. Kaikki paukut liigajoukkueeseen ja 13 importills mestsruus lopulta irtosi. Jatkuvuus on aika vähissä. Pelottaa, että ensi kaudella mukaan tulee seuraava rahalla kriteerit suorittava joukkue ilman yhtään juniorijoukkuetta.

 • Iso osa pelaajista kuitenkin tulee lajiin aikuisiässä jostakin toisesta lajista. Nämä ovat yleensä kovia urheilijoita esim. Linnainmaa jääkiekko mv. Ei ole mikään iso ongelma ettei saada junnujoukkueita. Onhan se hienoa mutta jos katsotaan vaikka U15 pelaajia viidenvuoden tähtäimellä on pelaajista tällöin lopettettanut 80 %.

 • Eiköhän tuo lopettamisprosentti ole samaa luokkaa monessa muussakin lajissa 15 v ja 20 v välillä?

 • On aloittanut jefun paljon ennen aikuisikää.

  https://www.helsinkiroosters.com/player/kimi-linnainmaa/

 • Jos ei Steelersillä ole junnuja, niin eipä niitä sitäkään vähää ole UNCllä, joka todennäköisesti liigaan on nousemassa. Siellä se vasta vakaalla pohjalla on…

 • Steelersin kohdalla yksi junnujoukkueen bussimatka stadiin maksaa saman verran kuin sarjan luovuttaminen.
  -1 sarjapistettä ja sakko/puuttuva junnujoukkue, niin alkaa joukkueita löytymään.

 • No, saman taitaa maksaa yhden junnujoukkueen matka Stadista Kuopioon…

 • No ihan yhtä vakaalla kuin Steelers. Dollareita pöytään niin pärjää.

  Toki tällä avustuksella https://www.sajl.fi/?x118281=26574275 saa hyvän startin liigaan :D

 • No silloinhan Steelersin jääminen junnusarjasta pois on pelkkää säästöä ja voittoa stadin junnujengille. Onnea ja ole kiitollinen!

 • ”A.F.T. Lions Ry, Lauma liikkeelle – liikunnan laatua ja mahdollisuuksia nuorille 15 000€”
  toi valtionavustushan meni niihin junnujoukkueisiin suoraan?

 • Suoraan lajiliitolle sakkoina puuttuvista junnu joukkueista?

 • Eikö UNC ollut Hangon ja Lohjan yhteinen ”edustusjoukkue”? Silloinhan Lionsin ja Sun Cityn junnujoukkueet taitaa olla myös UNC:in junnujoukkueita. Jos niitä siis on…

 • Junnusarjoissa, mukaanlukien U20:ssa, määräaikainen siirto tapahtuu ilmoituksella kyseisen sarjan sarjapäällikölle. Pelaamisoikeus on vain siihen sarjaan, mihin määräaikaista siirtoa on anottu. Maksua ei tule määräaikaisesta siirrosta peritä.

 • Kahdesta seurasta (Hanko+Lohja) ja joukkueesta piti tehdä kolme joukkuetta: Sun City, Lions ja UNC. Nyt on jäljellä yksi, ja sen ainokaisenkin joukkueen pelaajien runko on ostettu, valitettavasti.

 • ”Määräaikainen siirto tapahtuu ilmoituksella kyseisen sarjan sarjapäällikölle. Maksua ei tule määräaikaisesta siirrosta peritä.”

  Omituinen tulkinta, sillä kilpailusäännöt sanelee näin:

  V.A.5. Määräaikaissiirto
  Pelaaja voi vaihtaa seuraa myös määräaikaisesti, jolloin hän sitoutuu palaamaan vanhaan
  seuraansa sovitun ajan kuluttua. Määräaikaissiirroissa on noudatettava luvussa V.A.2. Annettuja
  määräyksiä.

  V.A.2. Pelaajasiirron määräajat ja vahvistaminen
  Uuden seuran on pyydettävä pelaajasiirron vahvistamista kirjallisesti kokonaisuudessaan täytetyllä
  pelaajasiirtolomakkeella liitolta sarjamääräyksissä määrättyyn päivään mennessä. Pyyntöön tulee
  liittää todistus sarjamääräyksissä vahvistetun kirjaamismaksun suorittamisesta. Liittohallituksen
  valtuuttama henkilö vahvistaa pelaajasiirrot ja myöntää ko. Pelaajalle edustusoikeuden uudessa
  seurassa, jos näiden kilpailusääntöjen ja vahvistettujen sarjamääräysten säädöksiä on noudatettu.
  Pelaajan edustusoikeus uudessa seurassa on mahdollinen viisi (5) vuorokautta sen jälkeen, kun
  seura on toimittanut tarvittavat asiakirjat liiton toimistoon ja suorittanut siirtomaksun.

 • Niin siis Hanko SunCityä ja Lohja Lionsia ei ole enää olemassakaan virallisesti.

 • Sääntö junnujoukkeesta on paperilla ja ajatuksena mainio. Myöskin toteutuessaan. Mutta mitä tapahtuu, jos sitä junnujoukkuetta ei ole?

  Oletetaan, että paikka Vaahteraliigassa vaatii pitkäjänteisesti pyöritettyä junioritoimintaa. Jos sitä ei ole, ei pääse liigaan. Lopputuloksena liigassa olisi luultavasti vähintään 1-2 joukkuetta vähemmän, jotka pelaisivat sitten siellä divarissa ilman junnujoukkuetta. Miten tämä edistäisi lajia Suomessa? Parasta markkinointia lajista tietämättömille on laaja ja tapahtumarikas pääsarja. Jos vaahteraa pelaa 4-5 jengiä, se ei ole uskottavaa jos lajia halutaan kasvattaa.

  Toisaalta laadukas junioritoiminta on myöskin lajin elinehto sekä isossa mittakaavassa että seuratasolla. Jos se on tavoitteena, sitä tuskin saavutetaan pakottamalla. Pahimmassa tapauksessa se junioritoiminta on nippa nappa kriteerit täyttävää, jota joku tekee pakotettuna ja lopputulos on lauma jenkkifutista inhoavia lapsia sekä vanhempia.

  Somen (ja täten Gridironin) ongelma on laput silmillä toitotettava mustavalkoisuus. Mielipiteitä ja ajatuksia toitotetaan isoon ääneen miettimättä asioita. ”Naurettavaa, että joukkue X pelaa vaahterassa ilman junnuja!”, jää vähän mustavalkoiseksi mikäli kirjoittaja ei edes pohdi mikä voisi olla vaihtoehto? ”Kriteereihin kunnon sakot, niin loppuu pelleily!”, on ihan kiva mielipide. Kun unohtaa pohtia, mihin ne kunnon sakot todellisuudessa johtaisivat, ja onko sekään lajille eduksi?

  Öyhöttämisen ja mustavalkoisuuden sijasta voisi olla hedelmällisempää pohtia, mistä junnujoukkueiden vähyys johtuu? Moni seura on joutunut turvautumaan yhdistelmäjoukkueisiin, joten ongelma ei ole vain parin joukkueen kohdalla. Kun saadaan selvitettyä ongelman syyt, voidaan keskittyä niiden korjaamiseen. Ja miettiä mitkä toimenpiteet parhaiten saavuttavat tavoitteet.

  Se nyt on varmaa, että tiukat kriteerit eivät ole paras keino. Jos olisi, kaikilla vaahteraseuroilla olisi kukoistavat junnujoukkueet.

 • Taitaa olla aika utopistinen ajatus että liiton sivuille ilmaantuisi kokoonpanotiedot sisältäen tiedot ikäluokasta, pituuden ja painon kaikista tämän vuoden mestareista miksei myös muista mitalijoukkueista. Siis kaikista ikäluokista. Nämä tiedothan on jo kerätty ottelurostereihin. Ja jos on tehty määräaikaisia siirtoja tai jos on kyseessä yhdistelmäjoukkue myös ”oikea seura” tai kasvattajaseura näkyviin. Näin toimitaan monessa eri lajissa miksei myös jefussa.

 • Mitäs omituista tuossa on?

  Ei ole olemassa mitään määräaikaisen siirron lomaketta tai asiakirjaa jota toimittaa liiton toimistoon ja siirtomaksu on nolla euroa, niin kuinkas siitä maksukuitin toimitat?
  Ja junnusarjojen määräaikaissiirrot on mennyt noin ainakin viimeiset 10 vuotta.

 • Samaa mieltä kyyberin kanssa. Tuollaiset vaatimukset ovat vain haitaksi lajille. Ei junnujen pitäisi missään nimessä joutua kärsimään edustusjoukkueen takia. Heitä jos on yksinkertaisesti niin vähän, että joutuuvat väkisin pelaamaan sen vuoksi ettei edustusjoukkue menetä sarjapisteitä on todella väärin ja lopputulos on varmasti tuo lauma jefua vihaavia lapsia.

  Sakotkaan ei oikein palvele mitenkään tätä touhua. Se on lähinnä vaan menetettyä rahaa mitä voisi siihen junnutoimintaan laittaa. Sekään ei toki ole varmuus, että niitä junnuja saadaan. Seurat voi panostaa vaikka kuinka paljon rahallisesti ajallisesti siihen touhuun, mutta jos niitä junnuja ei vaan ole niin vaikeahan sitä toimintaa on pyörittää. Nykynuoria kun ei muutenkaan kauheasti kiinnosta urheilu nykypäivänä ja tuollaiset eurofutikset, jääkiekot, salibandyt jne. kiinnostaa hyvin paljon enemmän nuorempana kuin jefu.

  Näkisin, että lajin näkyvyys on se millä niitä junnuja saataisiin mukaan. Useammat vanhemmat uskaltaisivat päästää sen Ossi-Omenankukan sinne jefutreeneihin, kun näkisivät millaista se laji oikeasti on. Etenkin lajin monipuolisuuden ettei tarvitse olla siitä yhdestä muotista tehty pärjätäkseen.

 • Kyllä laatu- ja volyymikriteereitä tarvitaan lajin (ja liigan) kehittämiseksi. Junioritoiminta luo tulevaisuuden, ei late-entry miehillä asiaa paikata mitenkään. Kuopion pitäisi tällä hetkellä hävetä omaa passiivisuuttaan nuorisopuolella ja kai niin tekevätkin, kun ovat heräämässä tuon osalta koomasta. Olisi kummallista jos ei mestaruuden tuomaa paikallista näkyvyyttä käyttäisi hyväksi. Kiertääko tuolla kukaan kouluissa myymässä lajia? UNC:lla on paljon tekemistä noustakseen muuksikin, kuin yhden kauden tähdenlennoksi liigaan. Jostain pitää kuitenkin ponnistaa ja hyvä että kunnianhimoa löytyy.

  Tänä vuonna koronasta huolimatta jefu on ollut hyvin esillä mediassa. Porin Olaukset tarinat antavat varmasti inspiraationa monelle ammattilaisuudesta haaveilevalle lapsukaiselle. Nyt vaan pitäisi ulosmitata hyödyt ja vaikeaa se on keskellä uutta koronapiikkiä. Never give up, jonkinlaista nostetta on kuitenkin näköpiirissä.

 • Tän ”laatukriteerit kehittää liigaa” -mantran oon kuullut jo 2000-luvun alkupuolella. Jos vertaan liigaa silloin ja liigaa nyt, on hirvittävän vaikea nähdä liigan tason nousseen juuri mihinkään. Toisaalta voi olla että se on kehittynyt enkä minä vaan noteeraa sitä mutta ei sillä mitään ihmeitä ainakaan ole saatu aikaiseksi.

  Veikkaan että jokainen joukkue ymmärtää että toimiva junioritoiminta on jatkuvuuden edellytys. Samoin veikkaan että jokainen joukkue haluaa että niillä on toimiva junnumylly. No miksei näin sitten ole? Siinä on se kysymys joka pitäisi esittää eikä vaan todeta ”ota tosta sakkoa saatana”.

 • ”Jos vertaan liigaa silloin ja liigaa nyt, on hirvittävän vaikea nähdä liigan tason nousseen juuri mihinkään. ”

  Jos miettii vaikkapa ottelutapahtumia, peliasuja, tilastointia, TV-lähetyksiä, verkkosivuja ym. niin liiga on mennyt todella paljon eteen päin 2000-luvun alusta. Viime vuosina viestinnässä ja toiminnan kehittymisessä ollut (mielestäni henkilöstön vaihtuvuudesta ja tuoreimpana koronasta) johtuva notkahdus.

  Harrastajamäärät kasvoivat 2000-luvun alusta lukien monta vuotta. Myös nuorten harrastajien määrät. Kriteerit vaikuttivat varmasti osaltaan tähän. Jos yleinen pelaajien taso liigassa ei ole noussut 2000-luvun alusta, pelottaa ajatella mikä liigan taso olisi nyt ilman tuota harrastajamäärien kasvua?

  Tämä kasvu tyssäsi kuitenkin siinä kolmisen vuotta sitten. Mihin se tyssäsi? Aika paljon näkyy lisenssimäärissä, jos muutamassa aktiivisessa seurassa ei ole jatkuvuutta ja toiminta loppuu tai katkeaa tai supistuu merkittävästi. Jos ei koko seura, niin vaikkapa juniorijoukkue, saattaa olla harvojen toimijoiden varassa ja toimijan lopettaessa uudelleen synnytys vie aikaa. Varsinkin kun jenkkifutisjoukkueeseen tarvitaan aika paljon pelaajia ja niitä pitää vielä olla aika montaa eri kokoa.

  Laatukriteereillä on myös toinen puoli. Niiden hyvin hoitaminen edellyttäisi että seurat pystyisivät kasvattamaan toiminnasta vastaavien ihmisten määrää (ja organisoimaan heidän tekemistö), jotta kaikki lisätyö ei kaadu niiden vapaaehtoisten niskaan, jotka tekevät jo paljon muita hommia. Tässä eivät ole kaikki onnistuneet, ja siksikin joidenkin seurojen toiminta saattaa stopata hyvinkin äkkiä.

  ”Samoin veikkaan että jokainen joukkue haluaa että niillä on toimiva junnumylly. No miksei näin sitten ole? Siinä on se kysymys joka pitäisi esittää eikä vaan todeta “ota tosta sakkoa saatana”.”

  Kysymys pitäisi ehkä olla, että miten te saisitte sen aikuisten ja nuorten laajaa toimintaa organisoivan porukan kokoon ja luotte jatkuvuutta myös niin, ettei toiminta ja osaaminen henkilöidy liiaksi.

 • https://turkutrojans.com/miesten-jenkkifutis-takaisin-turkuun/
  Olisi mahtavaa nähdä myös miesten jenkkifutisjoukkue Turusta.

 • Kyllä, Turkuun kuuluu miesten jefujoukkue. Scenessä on nyt Trojansin miesedustuksen kokoinen aukko

 • Ehkä aika on kullannut muistoni mutta sanoisin että tärkeimmät asiat ottelutapahtumassa olivat kohdillaan jo 2000-luvun alussa: liigassa oli tarjolla ottelulehtinen pelaajaluetteloineen ja kiskasta sai kahvia ja makkaraa. Tilastot tulivat pelin jälkeen ja pomppulinnat ei oo mun papereissa sellanen juttu että sille laitan mitään arvoa. TV-lähetys … noh, se on eri keskustelun paikka.

  Väitän, ilman mitään vakuuttavaa todistusaineistoa, että 90% Suomen jefuskenestä toimii sen yhden (parhaassa tapauksessa kahden) hullun varassa. Se helvetin ääliö joka uhraa kaiken vapaa-aikansa siihen että syrjäkylällä X on jefujoukkue joka menestyy ja laittaa siihen varmuuden vuoksi vielä omatkin rahat kiinni. Se on tietyllä tapaa surullista mutta se on toisaalta tietyllä tapaa myös voimavara: niin kauan kuin näitä hulluja löytyy, jefu pyörii Suomessa. Mutta kun hullulta loppuu rahat tai energia loppuu myös jefu. Onko mulla tähän jotain ratkaisua? Ei. Miten laji saadaan taas nousuun? Tarvitaan lisää hulluja mutta mistä niitä löytää? En tiedä. Jos aktiivien värvääminen olisi helppoa, kaikkihan sitä tekisivät koska se on se mistä homma loppujen lopuksi lähtee liikkeelle.

 • Juppo jatkaa crocojen päävalmentajana. ja lisää uutisia on näköjään tulossa tällä viikolla.

  Viittaus: ">Crocodilesin miesten edustusjoukkueen päävalmentajana kaud…

 • Miks vulvat raahaa joukkueeseensa pelkkää paskaa?

  Viittaus: #jenkkifutis #gridironfi">A few slices from the butcher... Marraskuun rosterissa ilmoi…

 • Koska eivät muita sinne tyhjillä lupauksilla saa

 • Wolvot viimeiset 3v
  2018 Spagun voitto
  2019 SM 3
  2020 SM2

  Ihan paskaa verrattuna Butcherssejen viime vuosien loistoon

 • ”Hakala kertoo, että heillä on joukkueessa nimettynä 58 pelaajaa, joista 45 pukee otteluihin.” Naamakirjassa Roosters julkaisi 52 nimeä. Ketä puuttui?

  Mutta hyvä että paikallismediakin välillä julkaisee lajista!

  Viittaus: Helsingin Uutiset kävi tekemässä jutun ja haastatteli pä…