Steelers ja Royals voittoihin avauskierroksella

Tuomo Tomperi 25.5.2019 9:44 11 kommenttia

1 2 3 4  
13 13 6 0 33
0 0 7 6 12

(1-0)

33

(0-1)

12

24.5.2019 klo 18:30 Kaarlen kenttä

Kuva: Samppa Toivonen

Liigan pohjoisimmat joukkueet ravistelivat monen ennakkokäsityksiä nappaamalla tärkeät voitot, kun 40. liigakausi potkaistiin käytiin Helsingissä ja Vaasassa.

Liigakausi avattiin viime syksyn maljauusinnalla, kun mestaruustaisteluun veikatut Helsinki Roosters ja Kuopio Steelers iskivät yhteen. Perjantain ottelussa kohtasivat puolestan Wasa Royals ja Porvoon Butchers. Gridironin kautta edeltävässä Power Rankingsissa liigajoukkueiden edustajat arvioivat molempien joukkueiden jäävän pudotuspelien ulkopuolelle.

Vaasan uusi pelinrakentaja Diondre Borel oli saapunut maahan edellisenä päivänä, mutta oli heti hankala pideltävä Butchers-puolustukselle liukkautensa ansiosta. Mielenkiintoisesti Royals peluutti pelinrakentajan paikalla myös nuorta Jere Bymania, joka kiitti vastuusta ja heitti vaasalaishyökkäyksen kauden ensimmäisen touchdownin TE David Verdesille. Touchdown syntyi Royalsin tavaramerkiksi muodostuneesta äärimmäisen tiivistä “mörkömuodostelmasta”.

Vaasa Royals avasi kauden kotivoitolla kukistamalla vieraaksi saapuneen Porvoo Butchersin 33-12 (26-0). Vaasa karkasi jo ensimmäisellä puoliajalla siirtymällä 19-0 johtoon heti toisen neljänneksen alkuun, ennen kuin Porvoon hyökkäys sai peliään juurikaan avattua. Kun heti toisen puoliajan alkuun Diondre Borel juoksi kotijohdoksi 33-0, oli voittotaistelu käytännössä jo ohi. Toisella puoliajalla Butchers sai hyökkäystään toimimaan tehden kaksi kavennusmaalia. (lähde: vaahteraliiga.fi)

Royalsin viimeviikkoinen kenraaliharjoitus Helsinki Wolverinesia vastaan ei sujunut lukemien valossa kovinkaan hyvin, minkä vuoksi monen kirjoissa Vaasassa odotettiin vieraiden juhlaa. Mutta niinhän sitä sanotaan, että huono kenraali tietää hyvää ensi-iltaa.

Vale, emävale, tilasto?

Torstain ottelu yllätti ainakin allekirjoittaneen pistetehtailullaan. Roosters-puolustuksen arvioitiin toki heikentyneen jonkin verran viime kaudesta, mutta harva tuskin tosissaan odotti vieraiden yltävän yli 50 pisteeseen. Roostersin kansainväliset ottelut olivat sujuneet puolustuksen osalta hyvin, mutta Steelersia vastaan isot pelit ja pallonmenetyksistä johtuneet erittäin heikot kenttäasemat nousivat suureen rooliin. Steelersin torstaiset hyökkäysvuorot voidaan jakaa pääpiirteittäin seuraaviin ryhmiin:

 • 4 kpl – Touchdown drive, jonka jaardeista suurin tuli yhdellä isolla pelillä
 • 3 kpl – Touchdown drive, joka alkoi Roostersin red zonelta tai aivan sen tuntumasta
 • 4 kpl – 3&out
 • 3 kpl – muita (tasaista etenemistä, lyhyehkö FG, lyhyehkö downs)

Prosentuaalisesti Steelersin hyökkäyspeleistä 16 prosenttia tuli isoista peleistä (15y pass / 12y run), mikä ei ole Roosters-puolustuksen kannalta erityisen hälyyttävä lukema. Myös neljä kappaletta 3&outteja on hyvä luku. Steelers voitti kuitenkin seuraavista syistä:

 • kaikki Steelersin hyökkäysvuorot, joissa syntyi iso peli, johtivat touchdowniin
 • kaikki Roostersin pallonmenetykset johtivat touchdowniin

Gridironin kommenteissa nostettiin esiin myös Roostersin tapa pelata aggressiivisesti neljännet yritykset (2/7), kun joukkueen hyökkäys oli puolenkentän tuntumassa. Tilastojen valossa tämä ei kuitenkaan joukkueen puolustukselle erityisesti kostautunut. Ongelmana olivat syvässä omassa päässä tapahtuneet pallonmenetykset sekä Steelersin kyky kääntää kaikki isot pelit pistesuorituksiksi.

Steelersin päävalmentaja Pekka Utriainen totesi ottelun jälkeen joukkueen pelanneen hänen mielestään “monella tapaa paljon huonommin”, kuin hän oli odottanut. Steelers-hyökkäys oli onnistuessaan äärimmäisen tehokas, mutta pystyi metodisiin, tasaisesti eteneviin hyökkäysvuoroihin vain harvoin. On varsin luultavaa, ettei joukkue pysty hyödyntämään mahdollisuuksiaan aivan tällaisin tehoin jatkossa, vaan pisteitä jää väkisinkin ns. kentälle, kun kausi etenee. Kolmea alle 25 jaardin kenttää ei myöskään todennäköisesti ole aivan joka ottelussa tarjolla.

Helsinkiläisjoukkueen osalta pelinrakentaja Miro Kadmiry väläytteli osaamistaan ottelun kuluessa, vaikka kalliiksi käyneitä virheitä sattuikin. Moni Kadmiryn heitoista jäi taakse tai lyhyeksi, mutta silloin tällöin hänen suorituksiaan sai myös ihastella suu auki. Varsinkin kentän keskiosaan suuntautuneet keskipitkät seam-heitot tuntuivat lähtevän Kadmiryn kädestä ajallaan ja hyvällä itseluottamuksella. Alexander Wasiljeff ja tietenkin Adam Connette löytyivät vastaanottajapäästä usein.

Sen sijaan Kadmiryn ja Nnamdi Aguden yhteispeli oli iso pettymys. Agude nappasi ottelun viimeisellä sekunnilla kahdeksan jaardin kiinnioton, mikä nosti hänen koko ottelun saldonsa, noh, kahdeksaan jaardiin. Kadmiryn heitot Agudelle eivät aina osuneet aivan kohdilleen, ja fifty-fifty-palloissa Agude hävisi Steelersin Tommy Kaczochalle viime sekuntia lukuun ottamatta joka kerta. Arvioin Roosters-hyökkäyksen menestyksen riippuvan tällä kaudella paljolti siitä, saadaanko Kadmiryn ja Aguden ilmasilta toimimaan tulevaisuudessa paremmin.

Perjantain ottelusta

Royalsin ja Butchersin välisessä ottelussa positiivisimmasta yllätyksestä pelinrakentaja Bymanin lisäksi vastasi Ranskan maajoukkuemies Aymeric Nicault. 23-vuotias pelimies loi vaikutuksen fyysisestä ja varmakätisestä pelaajasta, jolla riittää uskallusta syöksyä tilanteisiin. Nicault nappasi 79 prosenttia koko joukkueen kiinniotetuista jaardeista (151) ja teki vielä komean 38-jaardisen touchdownin. Nicault’n varmat otteet toivat kaivattua tasaisuutta Royals-hyökkäykselle, joka ei olosuhteista johtuen voinut lähteä otteluun aivan optimaalisista lähtökohdista.

Butchers-hyökkäys aloitti ottelun erittäin murheellisesti, mutta toisella puoliajalla sekin alkoi saada hieman juonesta kiinni. Alun jälkeen Hans Fortunen orkestroima heittopeli asettui uomiinsa, mutta juoksulla joukkue ei saavuttanut merkittävää tulosta kovaa Royals-fronttia vastaan. Positiivista joukkueen kannalta oli se, että vastuu etenemisestä jakautui usean eri pelaajan harteille. Jatkoa ajatellen joukkueen heittohyökkäys tarvitsee vielä lisää isoja pelejä ja jaardeja kiinnioton jälkeen. Ellei joukkue saa juoksupelinsä tasoa nostettua selvästi perjantaiselta, tulee pisteiden teko pelkästään tasaisen lyhytsyöttöpelin varassa olemaan tiukassa.

Otteluiden parhaat palat ovat katsottavissa SAJL:n Facebook-tilin kautta.

Lue myös

Kommentoi

 • Tämän tason analyysit eivät kuulu suomijefuun… Tomperi isompiin ympyröihin ja äkkiä! Ts. kiitos!

 • kirjoitus! Itse haluaisin antaa huomiota myös sille, että Roostersin ainoa “oikea” rb kolattiin heti pelikyvyttömäksi Haydenin toimesta… Varmasti/ pakosti vaikutti Roostersin hyökkäämiseen… Vai onko aloittava rb niin rivimies, että korvattavissa lennosta?

 • Ai “kolattiin pelikyvyttömäksi”?
  Melkoista ulinaa joukkueelta, joka on itse oikein erikoistunut sellaisiin sääntöjen rajamailla oleviin late hitteihin ja kasassa vääntämisiin. Suu kiinni ja seuraavaan peliin. Kyllä se voitti tulee kun vaan pelaatte paremmin.
  Tuomarit tuomitsee.

 • Tuo rb.n “kolaaminen” nimenomaan tasoitti peliä, sitä ennen steelers vei selvästi

 • Ihan ok analyysiä Tomperilta! Olin itsekin hieman pettynyt Steelersin pelaamiseen. Steelers ei saanut hyökkäystä toimimaan kunnolla oikeastaan missään vaiheessa. Toki pisteitä tuli ja hienoja pelejä, mutta sellainen viime kauden tyyppinen rytmi oli hyökkäyksestä kateissa. Tämä oli toki ensimmäinen liigapeli, joten ihan varmasti myös Steelers parantaa peliään kauden myötä. Tommy Kaczocha on kova vahvistus, mutta RB Johnson ei vielä vakuuttanut. Ruotsin poika ja Hayden ovat selkeästi myös hyviä vahvistuksia savolaisille.

  Roostersilla ei ole mitään hätää. Tuosta se peli paranee ja Roosters on varmasti loppukahinoissa mukana. Miro pelasi hyvän pelin ja hyökkäys teki kuitenkin yli 40p ottelussa, niin ei tuota hirveästi voi kritisoida. Roostersin puolustuksen linja on todella hyvä! Tämä voi osaltaan olla syy, että Steelers ei saanut rytmiä hyökkäykseen oikeastaan missään vaiheessa. Kokoajan kova paine ja Outinen oikeastaan dominoi suvereenisti omaa puoltaan.

  Torstain peli oli tasoltaan odotuksiani kohtaan pieni pettymys, mutta hienoa että Roostersille löytyy nyt haastajia.

  Vaasa yllätti kyllä positiivisesti ja varsinkin Vaasan junnu QB Byman! Vaasa tulee olemaan kova vastus ihan kaikille joukkueille. Parasta Vaasan pelaamisessa oli mielestäni heidän puolustuksen frontti! Sitä ei tule yksikään joukkue helposti rikkomaan. Sanoisin tällä hetkellä, että Roosters ja Vaasa kilpailee kovimman puolustuksen tittelistä. Toki vielä ei olla nähty kolmen muun joukkueen pelejä, mutta kovalla tasolla se on joka tapauksessa.

 • En kyllä tarkoittanut kolaamis-termiä mitenkään valittamismielessä, hyvä taklaus se oli, synonyymiä taklaukselle tarkoitin. Pointti oli se, että rb meni rikki ja sen olisi luullut vaikuttavan Roo hyökkäykseen negatiivisesti, mutta jonkun kommentin mielestä päinvastoin…

 • Roostereilta puuttuu rasvanpoltto

 • Kimi Linnainmaa valittu Torontoon! Huima juttu taitopelaajalle! Onnea!

  Roni Salonen ei ilmoittautunut Calgaryyn epäonnekkaan tapahtumasarjan takia… Mitäköhän ne olivat?

  https://www.americanfootballinternational.com/germanys-max-zimmermann-one-of-five-europeans-who-will-play-in-the-cfl-this-year/

 • Viisumi

 • Viisumi? Miten on mahdollista?

 • “Sepot” vielä 2019?!

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *