Eagles suosikkina lauantaina käynnistyvässä ykkösessä

jefumaster 22.5.2019 16:21 9 kommenttia

(0-0)

(0-0)

25.5.2019 klo 16:00 Karhulan keskuskenttä

Kuva: Jari Turunen

Amerikkalaisen jalkapallon I-divisioona on nostanut viime vuosina useita tasokkaita joukkueita Vaahteraliigaan. Tänä vuonna tungosta sarjanousuun ei tunnu olevan, vaikka ennakkosuosikiksi tunnistetaan nopeaa nousua ylöspäin tehnyt Kotka Eagles.

Ykkönen pelataan tänäkin vuonna jo ikävän totutuksi käyneellä tavalla viiden joukkueen tynkäsarjana. I-divisioona on profiloitunut kalliina astinlautana Vaahteraliigaan, eikä halukkaita osallistujia kilpavarusteluun tunnu löytyvän vuosittain viittä joukkuetta lukuisampaa määrää. Tänä vuonna sarjatason joukkueet ovat pitäneet varsin matalaa profiilia offseason-aktiviteeteistaan ja vain kaksi joukkuetta viidestä on käyttänyt sääntöjen salliman kahden jenkin mahdollisuuden hyväksi. Gridiron laittaa ykkösen joukkueet järjestykseen ennen lauantaina käynnistyvää sarjakautta.

1. Kotka Eagles

Kymenlaakson ykkösjoukkue on nuorentanut rosteriaan sitten syksyn Spagettimaljan, mutta lähtee silti kauteen selkeänä ennakkosuosikkina. One more year -toivomusten innoittamana joukkueen tahtipuikoissa jatkaa vielä (ainakin) yhden vuoden pelaajavalmentaja Niclas Nesi Carpelan. Joukkue on menettänyt rosteristaan lukuisia viime kaudella ratkaisevassa roolissa olleita pelaajia, mutta paikannut menetyksiään nuoruuden innolla. Tulevana kesänä peliaikaa tulevat saamaan mm. Eaglesin omat nuorisomaajoukkueeseen yltäneet pelaajat. Tavoitteekseen kotkalaiset ovat asettaneet I-divisioonan voiton, mutta puheita liiganoususta ei ole ollut esillä missään.

Kotka Eagles marssittaa ykkösen kentälle yhden tämän kesän mielenkiintoisimmista ulkomaalaispelaajista. Laitahyökkääjäksi on värvätty kanadalainen Akeem Foster, joka on pelannut viisi kautta CFL-liigassa. Vancouverissa pelaavan BC Lionsin rosterissa Forter on voittanut Grey Bowlin, CFL:n mestaruusottelun vuonna 2011. Koko Suomi pitää Eaglesille peukkuja pystyssä, että pelaaja oikeasti saapuu Kotkaan sopimuksen mukaisesti. Pelkästään Fosteria katsomaan saattaa tulevana lauantaina matkustaa Karhulaan useampikin lajifani.

Joukkueen toisen jenkkipaikan täyttää jo edelliseltä kaudelta tuttu puolustuksen linjapelaaja Kaleb Wezdenko ja hyökkäyksen linjaan on värvätty meksikolais-espanjalainen hyökkäyksen linjajätti Luis De Las Heras. Puolustuksen takakentälle on hankittu Helsingistä muutaman vuoden takainen divarin syötönkatkokuningas Veikko Kallio.

2. Pori Bears

Porilaiset palaavat kuuden vuoden alasarjavaelluksensa jälkeen ykköseen. Klaus Alisen johtama karhulauma pelasi vakuuttavan kauden kakkosessa ja on rakentanut rosteriaan I-divisioonan vaatimuksia vastaavaksi talven aikana. Viime kaudella monella eri pelipaikalla loistanut britti Dominiq Olney jatkaa joukkueessa ja pelinrakentajapaikalle on hankittu sääntöjen sallima amerikkalaisvahvistus Taylor Watkins. Bearsilla on mahdollisuus rekrytoida vielä toinen amerikkalaispelaaja miehistöönsä, mutta ainakaan viikkoa ennen kauden alkua nimeä ei löydy rosterista. Tutkapari Watkins-Olney nostaa Bearsin rankingissa sijalle kaksi.

Tutkapari Watkins-Olney nostaa Bearsin rankingissa sijalle kaksi.

Pori on tuottanut suomalaiseen jenkkifutikseen takavuosina lukuisia tähtipelaajia. EM-kisapaikan taistelleessa nuorten maajoukkueessa pelasi peräti neljä Bearsia, mikä on huikea saavutus divisioonassa pelaavalta joukkueelta ja sen valmennukselta. Olaus Alinen, Eetu Valtonen, Tommi Lund ja Alex Bergendahl ovat nimiä, jotka kannattaa kirjoittaa muistiin ainakin vastustajien scouting-papereihin. Nousu I-divisioonaan tulee nostamaan uusia tähtiä parrasvaloihin, mutta suuria intohimoja jatkaa nousua seuraavalle sarjatasolle joukkueesta tuskin vielä löytyy. Kolmikantayhteistyösopimus Wasa Royalsin ja Pirkkala Spartansin kanssa tarjoaa joustavuutta rosteriin ja veikkaan Bearsille paikkaa syksyn Spagettimaljaan kotkalaisia vastaan.

3. United Newland Crusaders

Länsi Uudenmaan yhdistelmäjoukkue pelasi hyvän kauden ykkösessä yltäen sarjan pudotuspeleihin. Joukkue ylitti debyyttikaudellaan oman alkuperäisen tavoitteensa voittamalla kahden sijasta kolme ottelua runkosarjan aikana. Tänä vuonna seura on solminut farmisopimuksen Rusko Mayhemin kanssa ja saa näin syvyyttä rosteriinsa ja pelimahdollisuuksia Ruskon nuorille maajoukkuepelaajille. Suurin muutos UNC:n kannalta on kuitenkin ”kantaseurojen” Lohja Lionsin ja Hanko Sun Cityn vetäytyminen miesten alemmista sarjoista. Kaudella 2018 yhdistymisen 1+1 ei tuottanut tulokseksi kakkosta, mutta nyt asetelma mahdollistaa keskittymisen yhteiseen tavoitteeseen ja yhteenlaskun tulokseksi jotain kakkosta suurempaa.

Hyökkäyksen juoksukoneeksi on palkattu viime kauden spagettimaljamestari Kam Harris.

UNC:n jenkkikiintiöön on valittu kokeneita Suomessa jo kannuksensa hankkineita pelimiehiä. Puolustusta vahvistaa usean kauden ajan Suomessa vaikuttanut Greg Robinson ja hyökkäyksen juoksukoneeksi on palkattu viime kauden spagettimaljamestari Kam Harris. Joukkueen pelinrakentajana jatkaa hienosti viime kaudella pelannut Sebastian Berntsson. Uskon UNC:n yltävän vaivatta pudotuspelipaikalle ja taistelevan tosissaan porilaisten kanssa välieräpelin kotiedusta. Kaikki on mahdollista, jos seura löytää kauden aikana vihdoinkin oman identiteettinsä ja ammentaa siitä joukkueellisen yhteishenkeä kentälle.

4. East City Giants

Perinteikäs helsinkiläisseura on ainoa divisioonan joukkueista, joka on maalannut julkisesti päämääräkseen liiganousun. Viiden Vaahteramaljavoiton historia velvoittaa. Tämän kevään osalta puheet aiheesta ovat kuitenkin olleet vähässä joukkueen menetettyä syksyllä yli puolet avauskokoonpanostaan kaupungin kilpaileviin liigajoukkueisiin. Vireästi toimiva seura on saanut rosteriaan paikattua riittävästi ykkösen vaatimusten tasolle ja taistelee tänäkin vuonna siitä viimeisestä pudotuspelipaikasta. ECG on hakenut tuntumaa kauteen treenipelillä nuorten maajoukkuetta vastaan sekä scrimmagella Sipoon ja Lahden yhdistelmäjoukkue Bullssin kanssa.

ECG:n rosteri on rakennettu puolustuksen brittiveteraani Xavier Andren ja hyökkäyksen Niko Bredbackan (QB) ympärille. Joukkueeseen on värvätty amerikkalaispelaajaksi suomalaiset juuret omaava Sean Koski, jonka pelipaikaksi on kirjattu WR/QB. Toinen jenkkipaikka on rosterissa vielä täyttämättä. ECG palaa kaudella 2019 juurilleen vieden alkukesän kotiottelunsa syvään itään Myllypuron nurmikentälle.

5. Mikkeli Bouncers

Etelä-Savon portsarit päättivät yllättäen ottaa vastaan paikan I-divisioonasta ja mahdollistivat ratkaisullaan uskottavan sarjakokonaisuuden pelaamisen. Kiitos siitä Mikkeliin. Edellisen kerran Bouncers koputteli ykkösen portteja kaudella 2016 yllättäen voittamansa Spagettimaljan jälkeen, mutta jätti tuolloin nousuoptionsa käyttämättä. Nyt nousupäätös on tehty ja rosteriin värvätty ensimmäinen yhdysvaltalaispelaaja.

Bouncers lähtee I-divisioonaan haastajan paikalta. Joukkue on asettanut tavoitteekseen pelata hyvällä tasolla kaikkia joukkueita vastaan ja sarjapaikan ansaitsemisen I-divisioonassa jatkossakin. Seuran kymmenvuotisen historian ensimmäinen import-pelaaja on yhdysvaltalainen Chris Hall. Jenkkitakamies pelasi edellisen kauden divisioonassa Kouvola Indiansin riveissä erottuen sarjajumbon rosterista kärkipelaajana erinomaisin suorituksen. Samaa roolia hänelle tarjotaan myös Mikkelissä. Bouncersissa Hallin ensisijainen pelipaikka on puolustuksen takakentällä. Joukkueen hyökkäystä johtaa pelinrakentajan paikalta Henri Heiskanen.

Mikkeli Bouncers lähtee I-divisioonakauteensa jalat maassa realistisin tavoittein ilman uhoa Spagettimaljasta. Kausi näyttää saavuttaako joukkue sarjatasollaan ensimmäisen voittonsa. Play off -paikka olisi suuri yllätys.

Lauantaina liikkeelle

I-divisioona käynnistyy lauantaina kahdella ottelulla. Lohjalla Harjun kentällä kohtaavat Crusaders ja Bears klo 16.00 alkavassa ottelussa. Samalla kellonlyömällä potkaistaan Karhulassa käyntiin Eagles – East City Giants kamppailu.

Avatar

jefumaster

Yli kolmekymmentä vuotta suomalaisen jenkkifutiksen äärellä, sisällä ja ulkona, sisäpiirissä ja oppositiossa, kentällä, laidalla ja raitapaidassa. Tuolla perspektiivillä tarkastelen kotimaisen jenkkifutiksen ilmiöitä.

Muita kirjoituksia samalta kirjoittajalta:

Kommentoi

 • Ei ole hirveästi pöhinää tämän topicin ympärillä. Onko Eagles niin ylivoimainen?

 • Eagle has landed. Grey Bowl mestari Akeem Foster on saapunut Kotkaan. Kaikki lauantaina Karhulaan katsomaan kauden 2019 parasta importtia.

  https://www.facebook.com/349141105193804/posts/2208041745970388/

 • Ehkä on hiljaista kun kukaan ei oikein tiedä voimasuhteista oikein mitään. En usko että Eagles on mitenkään ylivoimainen, niin paljon vaihtuvuutta kuitenkin monella pelipaikalla, ei ehkä edes se suosikki. Pori ehkä omissa ajatuksissa suosikki, siellä on saatu hyödynnettyä II-divisioonan voitosta tulevaa positiivista nostetta. ECG:kin on saanut ainakin scrimmageiden perustella tehtyä hyvän offseasonin ja paikattua aukkoja jota naapuriseuraan lähtiät aiheuttivat. Mikkelistä ei ole hirveästi tietoa, mutta jos siellä on viime vuoden runko + n. 10 Indiansia niin varmasti haastaa kaikki joukkueet. Ihan mielenkiintoiset nämä muutama ensimmäinen kierros kun voima suhteista selviää vähän lisää

 • Paljon vaikuttaa myös se, onko Akeem Foster tullut pelaamaan tosissaan vai onko tullut vain kaljoittelemaan. Miehen nykykuntokin on arvoitus tauosta johtuen, mutta sanomattakin selvää lienee se, että kova tekijä 1div tasolla puolikuntoisenakin.

  Olen samaa mieltä kuin nimimerkki pöhinää, kaudesta vaikuttaisi tulevan tasainen nykytiedoilla, mutta ensimmäiset pelit kertovat paljon. Eagles kuitenkin ennakkosuosikki minun papereissani.

 • ton Fosterin tilastot muuten olikaan sieltä CFL? Miten muistelen, että vajaassa kymmenessä kaudessa jotain tuhat jaardia edettyä ja iha muutama koppi? Tosin se juttu oli enkuks enkä voi tällä kielitaidolla mennä varmaks sanomaan mitään… Etsikää joku tieto? Yritän siis sanoa, että onko mies niin kova pelintekijä kuin on hehkutettu vai sittenkin enempi täytemies…

 • Tuolla on ihan suomeksi.
  http://kotkaeagles.fi/2019/04/16/cfl-mestari-akeem-foster-kotka-eaglesiin/

  Taisi pelata 5 kautta CFL:ää.

  “kirjautti liigassa tilastoihin komeat 69 koppia, 1020 jaardia ja 9 maalia. Parhaalla kaudellaan hän otti 33 kiinniottoa edeten niillä 593 jaardia ja tehden 6 maalia.

  CFL uran jälkeen Foster on pelannut Indoor Football Leaguessa mm. Tri-Cities Fever joukkueessa, jossa hän oli koko joukkueen johtava kiinniottaja, ottaen peleissä yhteensä 64 koppia, edeten 725 jaardia ja viimeistellen upeat 13 maalia.”

  ei ihan pelkkä täytemies, taisi olla aloittava wr parhailla kausillaan. Mutta nykykunnosta ei nyt tietysti kenelläkään ole vielä hajua, Eagles facebookin mukaan ainakin aika raamikas mies

 • kyllä ainakin saatanan iso ja varmasti myös liikkuu hyvin ykköseen… Tuhoa tulee tekemään aivan varmasti.

 • Kyllähän tuo niin on, että jo koolla ja varmoilla käsillä tulee olemaan jo erittäin vaikea pideltävä divarissa. Jos lisäksi löytyy vielä jalkoja niin ratkoo pelejä yksinään. Mutta nähtäväksi jää.

 • Melkoinen monsteri Europlayers videpn perusteella. Sääliksi käy vastustajia

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *