Tuhoa ja hämmennystä 54-frontilla

Tuomo Tomperi 6.1.2019 15:33 8 kommenttia

Pitkän uran suomalaisessa jenkkifutiksessa tehnyt Jan Vilkko ruotii puolustuksen linjan asettumista uuden pelikamat.net-sivuston blogiosiossa.

Uuden blogin avaavassa kirjoituksessa syvennytään puolustuksen linjamiesten sijoittumiseen kolmen down-linjamiehen 34-puolustuksessa.

Blogin ensimmäisessä tekstissä paneudun 54/45 frontin versioon, jota käytimme Butchersissa kaudella 2017. Koitan perustella miksi kyseistä fronttiä käytimme ja mikä logiikka sen taustalla oli. Aloitetaan ensin siitä mitä tarkoitan 54 frontilla. Kutsun frontit aina vasemmalta oikealle, 5 tarkoittaa vasemman DE 5-tekniikkaa (OT ulkoshade) ja vastaavasti nelonen oikean Endin 4-tekniikkaa. (lähde: pelikamat.net)

Vilkko käy läpi puolustuksen boksin vastuualueita ja tavoitteet, jotka puolustusmuodolla pyritään saavuttamaan.

Maajoukkueen päävalmentaja Tuomas Heikkinen julkaisi viime kesänä muutaman syvemmälle luotaavan artikkelin, mutta yleisesti ottaen pelitaktiikoihin ja yksityiskohtiin keskittyviä artikkeleja suomalaisesta jenkkifutiksesta on ollut tarjolla varsin vähän. Vilkko kertoo toivovansa, että hänen kirjoitustensa pohjalta syntyisi keskustelua lajista nimenomaan teknisestä ja taktisesta kulmasta.

Laadukas keskustelu lajin taktisesta puolesta nimenomaan suomalaisesta näkökulmasta – ja myös suomeksi – olisi omasta mielestäni enemmän kuin toivottavaa. Katsojan kannalta parempi ymmärrys eri joukkueiden hyökkäys- ja puolustuspelien toiminnasta avaa aivan uusia näkökulmia seurata otteluita. Mitä enemmän helposti sisäistettävää tietoa pelin hienouksista on tarjolla myös suomalaisista joukkueista, sitä helpompi katsojan on päästä sisälle maamme jefuskeneen – myös ilman varsinaista pelaajataustaa.

Englanniksi lajin taktiikasta on luonnollisesti ollut tarjolla kattavaa tietoa jo pitkään. Syksyisin useilla fanisivustoilla julkaistaan taktisia ennakoita tulevan vastustajan pelitapaa silmällä pitäen. NFL on suomalaisen katsojan näkökulmasta ilmeinen aihevalinta, mutta itse keskittyisin tässä tapauksessa seuraamaan college-aiheisia blogeja. Esimerkiksi SBNationin alta löytyvät blogit ovat hyvä lähtökohta. Itselleni tärkeä sivusto oli aikanaan Clemson-aiheinen Shakin the Southland, jonka artikkeleja kulutin joskus väkevää tahtia. Esimerkkeinä mainittakoon vaikkapa tämä Inside Zone -aiheinen artikkeli ja tämä heittopelistä kertova Air Raid -pläjäys. Vastaavaa materiaalia on toki tarjolla eri aiheista valtavasti.

Twitterin puolella seurauksen ansaitsee ainakin Smart Footballista tutun Chris B. Brownin Twitter-tili, joka tarjoaa mielenkiintoisia kommentteja ja keskustelua. Edistyneemmille suunnattu CoachHuey.com ylläpitää erittäin laadukasta keskustelufoorumia, jonka käyttäjistä suuri osa valmentaa itse Yhdysvaltain High School -tasolla.

Jos taktiikasta kiinnostuneelle fanille pitäisi ehdottaa vain yhtä sivustoa, tarjoaisin luultavasti erinomaista Football Study Hall -blogia. Blogissa käsitellään perinteisen X’s and O’s -tyyppisten aiheiden lisäksi myös muita lajiin liittyviä konsepteja (”Is Icing the Kicker Really a Thing?” , ”The end of bell cow RBs”). Joulun alla julkaistiin monelle lähtötasolle sopiva kirjoitus Counter-pelin käytöstä nykypäivän hyökkäyksissä. Omaa silmääni miellytti UCF:n Josh Heupelin ideoima yksinkertainen H-back double counter, joka mahdollistaa H-backin käyttämisen lead-blokkaajana riippumatta siitä, kummalle puolelle muodostelmaa hän asettuu. Tällä vältetään haluttaessa Power-pelin käyttö kokonaan, jolloin H-backin ei tarvitse kyetä blokkaamaan puolustuksen endiä, vaan kickout-blokin tekee aina suurempi hyökkäyksen linjamies.

Tältä pohjalta katsottuna olisi erittäin mielenkiintoista, mikäli myös Suomessa pelattavista sarjoista tarjottaisiin enemmän tietoa juuri taktikselta kantilta. Tässä mielessä Vilkon julkaisema artikkeli on erinomainen päänavaus, jolle toivon ilman muuta jatkoa. Suomijefu voi joskus näyttäytyä katsojalle aikamoisena salatieteenä, koska julkista, helposti pureskeltavaa taktista tietoa eri joukkueista on tarjolla niin vähän. Vilkko tarjoaa julkaisualustan myös muille aiheesta kiinnostuneille kirjoittajille, ja voin todeta, että vastaava tarjous koskee myös Gridironia. Vilkon kirjoituksen luettuani tuli toki myös heti mieleen, mistä voisin itse kirjoittaa :) Ehkä sitten, kun 30 for 30 -adaptaatio tästä ottelusta joskus valmistuu…

Mutta eipä tässä vielä kaikki! Gridiron on vietellyt toimituksen osalta hiljaiseloa viime kuukaudet, mutta taustalla on kuitenkin tapahtunut. Pienenä teaserina työn alla on uusi työkalu, josta toivon olevan iloa nimenomaan suomijefun katsojille jo tulevana kesänä. Pyrin palaamaan tähän aiheeseen asap, mahdollisesti jopa viikon sisään.

Lue Jan Vilkon artikkeli 54/45 FRONT 34-PUOLUSTUKSESSA pelikamat.net-sivustolla.

Kommentoi

 • Blogin ensimmäinen kirjoitus ”Koitan perustella miksi kyseistä fronttiä käytimme”. Muuten hyvä, mutta sanallakaan ei Vilkko perustellut miksi ko. fronttia käyttivät. Käytti kylläkin palstatilaa roimasti koko frontin sekä puolustuksen aukiselittämiseen. Ainakin ak:lle jäi auki, miksi ko. fronttia ja puolustusta käytettiin. Yleensä perustelut tietyn frontin/puolustuksen käyttämiseen on puhtaasti rosterikysymys, johon ei ko. kirjoituksessa otettu kantaa.

 • Tossa taidettii selittää just se mitä 54 frontilla normaaliin 34 verrattuna haettii. Rosterit on tasoa 43 vai 34 vai 44 vai 42, nosen ykkös tai kakkosshade on vähän eri tason juttu.
  Nostan hattua et viittii selittää jotain tukimiesscreenii josta en ollu ikinä kuullu.

 • Niin, itsellenihän ei tosiaan oikein auennut kanssa miksi kyseistä fronttia käytettiin pääsääntöisesti heittohyökkäystä vastaan, johon tuo mielestäni oli huonosti soveltuva. Muuten kyllä ihan mielenkiintoista asiaa ja mielenkiinnolla luin kyseisen artikkelin.

 • Moi,
  Sorry, huomasin vasta että juttu oli tuottanut vähän keskustelua, hyvä niin. Lähtökohta ko. frontin selittämiseen oli muutokset perus 3-4-frontteihin, esim. kaikki kolme head-up, molemmat endit 5-tekniikassa tai toinen 3-tekniikassa. Personell = 43vs34 tms. oli siis tätä ”ennen” jo käsitelty ja se voisi olla oma blogiaiheensa.
  54 frontilla pyrimme sekoittamaan hyökkäyksen linjan vastuita, päällimmäisenä oletuksena tai toiveena että OL blokaa miestä joka on heidän shadessa. 2- ja 4-tekniikassa kuitenkin pelataan toista hyökkäyksen linjamiestä ja reagoidaan tämän ratkaisuihin. Tavoitteena on että OL epäröi auttamisessa ja/tai erehtyy tuplaamaan Nosea tai Tacklea. Tämä puolestaan avaa väyliä blitzeille, jonka avulla ensisijaisesti paine ko. puolustuksessa aiheutetaan. Vastaavasti epäröinti ym. antaa tukimiehille muutaman askeleen etumatkaa juoksupeleissä ja sen pitäisi yleensä riittää.
  Kyseinen blogi oli siis vasta ensimmäinen osa 54-frontin auki selittämistä. Lähiaikoina julkaisemme siihen kuuluvia blitz-paketteja sekä käymme läpi juoksupuolustusta. Sillä välin voi tutustua sivuillamme julkaistuihin muihin juttuihin, viimeisimpänä RPO-tarinaa. https://www.pelikamat.net/fi/blogi/runpassoption-tukimiesten-tuho.html
  Toiveissa on, että jutut aiheuttavat keskustelua ja auttavat omien ajatusten sekä näkökulmien muodostamisessa. Luonnollisesti olisi mukavaa, mikäli keskustelu näiltä osin tapahtuisi Pelikamat.netin sivulla, silloin kommentitkaan eivät häviäisi muuhun keskusteluun.

  j.

 • Laitetaan linkkiä tännekin, jos jotakuta kiinnostaa https://www.pelikamat.net/fi/blogi/peitto-4read-puolustusten-salainen-ase.html

 • Moi,
  Tällä viikolla tuli ulos jutut 54/45 frontteihin liittyvistä blitzeistä, sekä scouttaamisesta.
  https://www.pelikamat.net/fi/blogi/jenkkifutis.html
  j.

 • AFI on ihan pihalla. Sen mukaan Safron ja Linnainmaa pelaavat tänään Roostersissa ja melkein koko Roosters osuus jutussa keskittyy Safroniin.

  https://www.americanfootballinternational.com/livestream-ppv-ectc-stockholm-mean-machines-helsinki-roosters-sat-april-13-12p-11a-cedt-5a-edt/

 • Vähän blogin tynkää omasta mielestä pirun hyvästä jutusta puolustuksille https://www.pelikamat.net/fi/blogi/nakemyksia-seattlen-hawk-taklaamisesta.html