Gridiron Podcast vol 1 – ”Syysflunssa Edition”

Tuomo Tomperi 26.9.2018 22:06 123 kommenttia

Gridiron yllättää julkaisemalla vielä toisenkin artikkelin ennen kuunvaihdetta. Tällä kertaa artikkelin (ja podcastin) piinapenkissä vierailee Royalsin Seppo Evwaraye.

Artikkelin pohjana oleva haastattelu on kuunneltavissa kokonaisuudessaan SoundCloud-podcastina täällä. Artikkelin lopussa tarjotaan lisäksi aikaleimoin varustettu listaus haastattelun kulusta.

Wasa Royals vastasi viikon ensimmäisestä suuresta uutisesta julkaistuaan päävalmentaja Brett Morganin sopimuksen kaudesta 2019. Joukkueen tämän kesän valmentajakuvioiden sotkeuduttua pahemman kerran oli ymmärrettävää, että uusi suunta haluttiin löytää ripeällä aikataululla. Royalsin Seppo Evwaraye pitikin henkisesti erittäin tärkeänä sitä, että uusi päävalmentaja pystyttiin nimeämään näin nopeasti. GM:n mukaan voi olla vaarallista, jos joukkue ei tiedota tulevista kuvioistaan riittävän tehokkaasti heti offseasonin alkajaisiksi. Tämän vuoksi Vaasassa työ päävalmentajan etsimiseksi aloitettiinkin jo kesäkuussa. Tärkeää oli saada heti syksyn alkuun selkeä suunnitelma, jonka pohjalta edetä.

– Meillä idea lähti siitä, että päävalmentaja oli käytännössä palkattu jo kesätauolla. (Päävalmentajan pesti) vaatii kokopäiväisen, osaavan henkilön. Ei ollut tärkeää saada (pelkästään) nopeasti valmentaja, vaan oli tärkeää saada hyvä ja laadukas valmentaja.

Vaasassa pidettiin myös tärkeänä sitä, että uudella valmentajalla on aiempaa kokemusta Euroopan sarjoista. Myös valmentajan nuoruus on Evwarayen papereissa plussaa.

– Oli tosi tärkeää, että me saatiin sellainen kaveri, joka on erittäin motivoitunut valmentamaan ja keskittyy vain ja ainoastaan valmentamiseen. Hän on ollut Euroopassa muutamassa eri paikassa aiemmin. Hänet on todennettu muutamassa eri paikassa hyväksi valmentajaksi.

– (Morgan) on hyvä valmentaja tähän meidän tilanteeseen, ja hän tulee tuomaan sellaisia asioita, mitä en pysty itse henkilökohtaisesti antamaan. Lisäksi hänelle pelaajien souttaaminen on erittäin pitkälle vietyä. Se johtuu ihan puhtaasti hänen työstään – hän on aktiivinen CFL-skoutti.

Kuva: Jari Turunen

Evwaraye näkee suurena etuna myös sen, että pelinrakentajataustainen päävalmentaja pystyy toimimaan eräänlaisena mentorina myös Royalsin kauden 2019 jenkkipelinrakentajalle. Evwaraye näkee yleisenä ongelmana tilanteen, missä amerikkalaispelinrakentaja ei välttämättä saa riittävästi tietyntyyppistä pelipaikkakohtaista valmennusta Suomessa ollessaan. Amerikkalainen päävalmentaja edesauttaa sitä, että pelinrakentaja pystyy toteuttamaan pelisuunnitelmaa täysipainoisesti.

Royals odottaa uudesta valmentajasta sellaista, joka pystyy kokoamaan ympärilleen aiempaa laajemman staffin.

– Haluttiin valmentaja, joka pystyy valmentamaan meidän valmennusta.

Royals nuorentuu kaudelle 2019

Royals uusiutuu ensi kesäksi, kun moni viime kausien runkopelaaja ripustaa hartiasuojat naulaan. Evwaraye mainitsi nimeltä Thomas Cekenin, center Vesa Mäkelän ja Juuso Saikon, jotka kaikki ovat olleet mukana Royalsin perustamisesta saakka. Lisäksi viime kausien johtohahmo Stacey Thomas päätti uransa menneeseen kauteen. Onko ensi vuodesta tulossa suurempikin nuorten pelaajien esiinmarssi? Evwarayen mukaan nuoret pelaajat nousivat esiin jo kuluneena kesänä.

– Tänä vuonna peluutettiin 12:a omaa kasvattia edustusjoukkueessa. Sanoisin sen olevan aika raju ja radikaali esiinmarssi. Se että meillä oli ylipäätään menestystä siten, että meillä oli (vuonna) 2000 ja 2001 syntyneitä hyökkäyksen linjamiehiä kentällä, oli iso asia. Se oli tässä kaudessa se hyvä asia. Saatiin tosi monelle nuorelle pelaajalle kokemusta.

Evwaraye näki kauden 2018 eräänlaisena ”rebuild”-vuotena. Vaikka kokeneiden pelaajien panosta tullaankin kaipaamaan, ei Evwaraye näe pelaajien siirtymistä eteenpäin huonona asiana. GM:n mukaan jenkkifutis on kuitenkin nuoren miehen laji – loputtomiin ei voi pelata. Toisiakin rooleja entisille pelaajille löytyy. Royals on jo tiedottanut Stacey Thomasin ottavan jatkossa roolia joukkueen offseason-harjoittelussa.

– Meidän runko on erittäin vaasalainen vielä. Siitä en kantaisi huolta.

Uransa päättänyt Thomas oli tälläkin kaudella Royalsissa erittäin suuressa roolissa. Molempiin suuntiin pelaamisen lisäksi amerikkalaisvahvistus vastasi pitkälti puolustuksen koordinoinnista loppukaudesta. Evwaraye totesi arvostavansa Thomasia erittäin korkealle.

– Staceyn vahvuus oli se, että hän on niinsanottu ”Pro’s Pro”. Hänellä oli niin ammattimainen suhtautuminen tekemiseensä, oli se sitten salilla, oli se venyttelyissä, oli se filmin katsomisessa. Kultaakin arvokkaampi henkilö ja erittäin hyvä lisä meidän joukkueelle ja seuralle viimeiset kolme vuotta.

”Liiga-Royals” vs ”Divari-Royals”

Yhtä Royalsin nousun kulmakivistä on voitu pitää late entry -pelaajien tuomista mukaan lajin ulkopuolelta. Vuosia sitten sai lukea haastatteluja, joissa Evwaraye kertoi pysäyttäneensä ihmisiä kadulla ja houkutelleensa heitä siten Royalsin riveihin. Nyt tilanne on siinä määrin erilainen, että Royals pelaa Vaahteraliigaa. Vieläkö rekrytoiminen kirjaimellisesti kadulta onnistuu? Evwarayen mukaan erot tulevat nyt siinä, että Royals tunnetaan ja liigastatus herättää myös jossain määrin epäilystä.

– Ihmisen voi olla vaikeaa uskaltaa. ”Enhän mä voi mennä pelaamaan jenkkifutista, nehän pelaa liigaa! Muthan vedetään ihan pystyyn siellä!” Toki ei olla sillä tasolla vielä, että Sport järjestäisi avoimia pelaajatryoutteja kaupungilla oman elämän kiekkosankareille. Mutta kyllä se (liigastatus) nähdään kynnyksenä.

– Mun tyyli ja taktiikka ei ole muuttunut hirveästi. Vaatimustaso pyritään pitämään edelleen tosi korkealla. Kun näen kaverin, jolla on oikeanlaiset raamit tähän lajiin, kysyn suoraan. Esittelen oman asiani aika selkeästi.

Lähtökohtaisesti Royals ei kuitenkaan ole tilanteessa, missä uusi Late entry -pelaaja pitäisi saada nopeasti aloittavaksi pelaajaksi liigatasolla. Ajatuksena on pääasiassa saada pelaaja mukaan harjoituksiin, minkä jälkeen tilannetta voidaan tarkkailla. Poikkeuksena Evwaraye nostaa Lauri Saaren, joka nousi nopealla aikataululla aloittajaksi Royals-puolustukseen. Nopea kehittyminen on mahdollista, jos fysiikka ja tahto ovat yhtä aikaa tarpeeksi korkealla tasolla.

Kuva: Jari Turunen

Oliko Royal A’s menestys?

Royalsin viime kaudeksi perustettu kehitysjoukkue pelasi kolmosdivisoonaa, jossa saldoksi jäi voitto ja kuusi tappiota. Perinteisesti kehitysjoukkueen menestystä ei kuitenkaan mitata voitoilla ja tappioilla vaan sillä, mitä se tarjosi pelaajilleen ja sitä kautta edustusjoukkueen tulevaisuudelle. Evwaraye näkee A’s:n kauden pääosin onnistuneena, vaikka parannettavaakin riittää.

– Tiettyjen pelaajien osalta (Royal A’s) oli instrumentaalinen. Saatiin peliaikaa sellaisille kavereille, jotka olisivat muuten istuneet koko kauden. Saatiin itseluottamista tekemiseen ja opetettua laji.

Kehitysjoukkue toimi myös tukena U19-joukkueelle, jonka pelaama kausi oli pelimäärältään vaatimaton. Kehitysjoukkueesta nousi lisäksi kesän edetessä edustukseen mm. keskushyökkääjä Nico Barrow.

Vaasassa on tavoitteena kehittää toimintaa sille tasolle, että kehitysjoukkueelle voidaan järjestää myös omia harjoituksia. Pelkkä edustusjoukkueen mukana harjoittelu ei kuitenkaan Evwarayen mukaan valmista optimaalisesti otteluihin.

Liigavuosien tuomat muutokset

Takavuosina Royals tiedotti mielellään joukkueen kovasta talviharjoittelusta. Kovaa on toki treenattu ennenkin ja myös muualla, mutta Royals oli kenties ensimmäinen joukkue, joka toi systemaattisesti nimenomaan julkisesti esiin omaa harjoituskalenteriaan. Tavoitteena oli luoda mielikuva laadukkaasta ja hyvin organisoidusta tekemisestä. Viime vuosina joukkue on liigastatuksen myötä nojannut yhä enemmän import-pelaajiin, jotka saapuvat maahan vasta lähempänä kautta. Samaan aikaan myös tiedotus harjoittelusta on vähentynyt. Onko Royalsin suhtautuminen talviharjoitteluun muuttunut?

– Sanoisin, että suurin asia on se, ettemme ole tiedottaneet (harjoittelusta) niin paljon. Meillä on edelleen ollut se tosi täyteinen harjoituskalenteri. Mutta tottakai (tilanne) muuttuu. Liigatasolla tarvitaan x määrä liigatasoisia pelaajia, jotta menestyt. Divisioonassa luotiin perustaa tekemiselle.

Evwaraye ei näe merkittävää eroa vahvistuspolitiikan suhteen Royalsin eri liigavuosien välillä. Hän ei allekirjoita ajatusta, jonka mukaan Royals luottaisi nyt enemmän vahvistuksiin kuin vaikkapa vuonna 2016. Toki Evwaraye toivoo, että seura saa tuotettua omista junioreista tulevaisuudessa yhä enemmän pelimiehiä. Kokonaisuutena Vaasassa nähdään, että importit ovat kokonaisuutena hyvä asia ja valmistavat joukkuetta sen pitkän tähtäimen tavoitteita varten. Hyvin sujunut kausi importin näkökulmasta on myös Royalsille myyntivaltti.

Kuva: Jari Turunen

Royals seitsemäs Gridironin Rankingissa: ”mielenkiintoinen arvio”

Gridiron julkaisi viime viikolla erittäin virallisen ja syvääluotaavan arvion joukkueiden voimasuhteista. Royals sijoitettiin tässä arviossa seitsemänneksi, eli neljä sijaa kuluneen kauden kolmatta sijaa heikommaksi. Toimituksen pettymykseksi Evwaraye ei ota Gridironin arvioita – tai muitakaan offseason-arvioita – erityisen tosissaan.

– Se oli mielenkiintoinen arvio. Voin sanoa mitä jenkkifutiksessa sanotaan: ei offseasonilla jaeta mitään mitaleja. Ei sillä ole mitään väliä, kuka voittaa offseasonin, Evwaraye naurahtaa.

– Pohjatyö tehdään nyt, ja se tehdään niillä jätkillä, jotka on täällä Suomessa. Se on vaan se fakta. Ei välttämättä se kaikkien päättämä musta hevonen pääsekään sinne finaaliin.

– Omasta mielestäni meidän sijoitus on se, mihin meidän kausi päättyi. Suurin työmaa on päästä Kuopion rinnalle ja ohi, ja päästä samalle kentälle pelaamaan Roostersin kanssa ja haastamaan heidät. Tässä vaiheessa en kyllä usko, että Porvoo, Tampere, Seinäjoki tai Wolverines on tullut missään muodossa meidän ohi. Ei ole vielä mitään konkretiaa, on asioita paperilla, eikä sitä tekemistä tehty.

Koko haastattelu on kuunneltavissa SoundCloud-palvelusta tämän linkin kautta. Pahoittelen omasta puolestani syysflunssaa ja niiskutusta :B

Podcastin aikaleimat

00:00 Uusi päävalmentaja
03:00 Valmentajalla kokemusta Euroopasta – miten iso asia?
05:00 Pelinrakentajataustainen päävalmentaja ja amerikkalaispelinrakentaja
06:55 Amerikkalaisjohtoinen vs suomalainen staff (Roosters)
12:00 Ensi kaudella nuorten pelaajien esiinmarssi?
13:30 Royalsin ensimmäisen kaaren pelaajat lopettavat
17:30 Evwarayen mietteet Stacey Thomasista
19:45 Late entry -pelaajien rekrytoiminen divariin vs liigaan
23:00 Onko dramaattisesti vaikeampaa kehittää pelaaja suoraan liigaan?
25:00 Akatemiajoukkue kasvualustana
31:00 Liigan vaatimukset vahvistusten suhteen vs divisioonavuodet
36:00 Milloin seuraava iso julkistus?
39:00 Maailman tärkein asia: Gridironin Power Rankings
42:30 Mikä olisi Royalsin oikea Rankings-sijoitus?
44:00 Evwarayen loppukaneetti

Muualla liigassa

Royalsin lisäksi myös paikallisvastustaja Seinäjoki Crocodiles on ollut aktiivinen ensi kesän joukkueen kasaamisessa. Tärkeiden avainpelaajien signauksen lisäksi seura on ehtinyt tiedottaa kahden ennakkoon varsin kovatasoisen ranskalaispelaajan sopimuksista. Muiden joukkueiden osalta saamme odottaa tiedotusta vielä hetken verran, mutta varmaa on kuitenkin se, että jokaisella liigapaikkakunnalla piirrellään jo kovaa vauhtia seuraavan kauden suuntaviivoja.

Kommentoi

 • Kaksi edellistä juttua oli torsoja , suorastaan aivan turhia. Nyt oli kunnon otetta taas lajiiin ja taustatyötä, jota lukee oikein mielellän. Tällaiset jutut kun raavitte kasaan jokaisesta vaahterajoukkueesta ja potentiaalisesta divariseurasta (seuran edustajan haastaateluin), alkaa Gridironkin palata takaisin juurilleen. Näillä sitä lajia tehdään tunnetuksi ja kaikki lajia seuraavat ovat kiinnostuneita seurojen tulevaisuuden hankkeista ja ajatuksista kehittää alueensa jefu sceneä.

  Lisää näitä please!

 • Olen samaa mieltä. Hyvä artikkeli ja podcast. Kiitos. Kevättä ja uutta kautta innolla odottaen.

 • Näitä on aina mukava lukea. Tuo vastaavan tekeminen joka Vaahteraliiga joukkueesta olisi mahtava juttu! Nythän viime vuonna niukasta tiedottamisesta moitittu Crocodiles on työntänyt uutista uutisen perään joka on toki helpompaa kun on jotain mitä uutisoida, mutta on vaikea uskoa että esimerkiksi Butchersilla ei ole ollut mitään uutisoitavan arvoista 14.8 Runner uutisen jälkeen? Royals uutisoi valmentasta ja sai tähän hyvän jutun, Roosters on varmasti niin vahvasti nykyisellä joukkueella jatkamassa että suuria uutisia ei varmaan tarvitse odottaa. Kuopiolaisten viimeisin uutinen on Vaahteramalja ennakko, jotain kai sieläkin kuitenkin tapahtuu? Entäs Tampere? Olisiko muuta uutisoitavaa kuin se että päävalmentajan paikka on auki? Telenius värkkää Nokia Thunderia, mikä tulee olemaan tämän vaikutus Tampereella? Ja sitten vielä Wolverines, kyllä kiinnostaisi kuulla miten sielä valmistaudutaan tulevaan Vaahtera kauteen? Näin Off-seasonilla näille uutisille ja Gridironin laadukkailla jutuille on kyllä kova kysyntä.

 • Nyt oli hyvä juttu! Toivottavasti saadaan muistakin joukkueista samanlainen paketti, kiva kuulla miten joukkueilla on lähtenyt off season käyntiin.

 • Mielenkiintoinen tuo tilanne Mansessa, jos Nokialle tulee taas joukkue. Onko HTT:llä mitään käsitystä siitä mistä tulee Saintsien uusi koutsi? Löytyykö kotimaasta, vai tuodaanko jenkkilästä?

 • Eipä Saintsilla mitään hätää, paska kausi takana ja siihen malliin. Jos Teleniuksen joukue todella alkaa toimimaan, niin mitäs luulet, moniko haluaa yks kaks hypätä Vaahterasta kolmoseen tms ja vielä huutopotkuitkuraivari valmentajan joukkueeseen.

  Päävalmentaja ja muut asiat ilmoitetaan sitten kun seura näkee ne tarpeelliseksi ilmoittaa. Mikä siinä on niin outoa? Minusta outoa on jatkuva utelu ja kysely malliin ”miten Saints…tai mitäs Saints nyt kun…”

  Sen voin kertoa, että päävalmentaja tulee ja vahvistuksia tulee. Tuleeko ne Venäjältä vai Mouhijärveltä, sen näkee :)

 • @Pablo, kyse oli vain uutisoinnista ja asioista jotka kiinnostavat. Ajatuksena siis että olisi hienoa jos Gridiron tekisi jutun muistakin joukkueista kuin Royalsista. Tampereen kohdalla nuo olivat nyt vain ne asiat mistä julkisuudesta on ollut lähi aikoina juttua.

 • Saints on uusi huskies
  BOOM

 • Jalkapallon puolella HJK saavutti nyt kymmenennen mestaruuden putkeen. Amerikkalaisessa jalkapallossa samaan ”kymppikerhoon” pääsyn tekee nyt tällä kaudella jo seitsemänteen peräkkäiseen mestaruuteen yltänyt seura. Näin iso etumatka on kirittävänä muilla. Vaahteramaljassa XLIII maljaa saattaa sitten vuonna 2022 nostaa joku muu seura kuin Roosters. Saattaa. Mikä? Ja miten?

 • Toi Pablon avautuminen oli taas ihan turha ja lähti viemään ketjua ei toivottuun suuntaan. Kyllä meitä on paljon, jotka haluaisimme kuulla mahdollisimman paljon joukkueiden tulevaisuudesta, varustautumisesta ja erillaisista virityksistä paremman kauden toteuttamiseksi. Miten juniorityö jaksaa ja miten muutenkin seuran toiminta jaksaa.

  Ja tuo boom perseily jatkuvina epäasiallisina heittoina on kyllä erittäin rasittavaa, jos nyt mitenkää voisi keskustelu pysyä asialinjalla, kiitos.

 • Vaikka en nyt olekaan potkupallon ystävä muistan penkkiurheilijana, että jalkapallossa Suomen mestaruuden voitti vuonna 2016 Maarianhamina ja 2015 Seinäjoki. HJK voitti vuonna 2017 ja nyt rakentaa kahden mestaruuden putkea. Ei siis 10 mestaruuden putkea kuten nimimerkki X-factor virheellisesti meille kertoi.

 • X-factor pahoittelee. No niin olikin, hups! No, tarkennan ajatusta siten, että Roosters ottaa vielä ne seuraavat kolme mestaruutta… eli etumatkaa on. Ja jos se HJK saa vielä ensi vuonna mestaruuden, niin se 30 mestaruutta tulee täyteen. Ja kolme tähteä rintaan. Montako mestaruutta Roostersilla jo lieneekään? Monta.

 • @JVM puhuu asiaa. Juuri nuo ovat asioita jotka kiinnostavat, mutta tämä Pablon ym boom malli ei jaksa kiinnostaa.

 • @JVM & muut: Niin, eikös tässä ole kysymys keskustelupalstasta, jossa voi kertoa vaikka mielipiteensä? Jos se ei miellytä, niin ei se tarkoita, että viedään jotain asiaa jonkun mielestä väärään suuntaan.

  Itseäni joskus närästää, kun samaa asiaa jankutetaan liki jokaisessa Saintsia koskevassa kommentissa. Tosiasia kun on, että seura tiedottaa kun on tiedotettavaa.

  Saintsin junioritoiminta voi erittäin hyvin. Pelaajamäärä on kasvanut ja mukaan on tullut mukavasti uusia, asiasta kiinnostuneita vanhempia. On ollut hienoa nähdä, että soccer, jääkiekko, salibandy tai pesäpallo , jotka kaikki ovat hyvässä mallissa Tampereella, eivät ole imeneet kaikkia junioreita.

  Ja @Pablo: mene mäkeen tuon mauttoman BOOM pelleilyn kanssa.

 • Varovaisesti nyt ettei ylläpitäjä ja sisällöntuottaja joudu kohta sulkemaan tätäkin ketjua. Oulussa ollaan herkällä päällä nyt.

 • Jutun podcastissa Ovie puhui asiaa. Pelit ratkaistaan kentällä, ei seurojen propagandalla. Ja ei tuo Seppo tunnu arvostavan tätä nimimerkin takaa kommentointia. Toivotaan, että liitto saa pian tiedottajan töihin. Laurilan poislähtö teki ison loven, toki hänen tyylistä voi olla monta mieltä. Taisi mennä pienen piirin huumorikerhoksi hänen touhu lopussa. Pienet on piirit meidän marginaalilajissa muutenkin. Ps. Terveiset sinne Ouluun. Ja kiitokset tästä sivustosta.

 • Eniten kiitän siitä että on jaksettu nähdä vaivaa ja tuotettu podcastin horinat tekstimuotoon. Tekstin lukemiseen meni n. 5min, kuunteluun ilmeisesti kolme varttia.

 • Onko tuossa joku logiikka, että juttu sarja aloitettiin Vaasasta?

 • No mitä ihmeen väliä sillä nyt taas on mistä se aloitettiin? Aloittakoon vaikka Tartü Titansista, itse juttu oli erittäin hyvin tuotettu! Iso käsi ja kumarrus Tuomon suuntaan, podcasti toimi erittäin hyvänä iltakuulemisenakin nukahtamiseen asti!

 • Kun Oulusta lähtee ajelemaan kohti kehä kolmosta niin lyhin matka on Vaasaan sitten Kuopijoon ja sitten…

 • …Seinäjoki.

 • Än yy tee nyt. Taas osuu paska tuulettimeen kun satunnaiset nimimerkit osoittavat nokkeluuttaan, ylivertaista tietämystään yms. yms. Hävettää lukea tätä palstaa ja olla osana kotimaan jenkkifudista.

 • Ehkä tässä oli se juju, että Tomperi on tullut hyvin toimeen Vaasan organisaation kanssa. ja siksi lähtö oli sieltä.
  Toivotaan että muistakin joukkueista tulee juttuja.

 • Yleensä sitä kirjoittaa niistä asioista jotka kiinnostaa. Kuka kirjoittaisi aiheesta josta ei ole paskankaan kiinnostunut. Esimerkiksi nimimerkki JVM murjottaa kun Butchersia on vähätelty palstalla mutta tällä kaudella ei ole ollut suomi-jefussa mitään tylsempää kuin Butchers. Toivottavasti lajin piiristä löytyisi muutama aktiivinen kirjoittaja lisää GI:n rosteriin. Ja kiitos noille parille nykyiselle jotka jaksavat vittuilusta huolimatta.

 • Minä kyllä näkisin että Tomperi kirjoitti jutun Royals koska se oli kuitenkin tämän hetken suurin uutinen? Puhutaan päävalmentajasta? Muilla se joko on tiedossa tai sitä ei ole? Seuraavaksi kiinnostavin joukkue on ehdottomasti Crocodiles? Saatiin valmennukseen vakuuttavia ” vanhoja” kavereita ja selkeästi mielenkiintoisimpia pelaaja uutisia. Minun mielestäni koko juttu alkaa päävalmentajana? Muilla se joko säilyy ennallaan tai sitä ei vielä ole. Seuraavaksi kiinnostavinta on pelaaja uutiset joissa crocot johtaa muita tällä hetkellä selvästi. Jos ” musta tuntuu” tai saints herättää tunteita palstalla niin oikeutettua on myös heidän vuoronsa, mutta minä näen tuon ammattitaitona että jutut tulee tiettyjen prioriteetien mukaan? Ajatellaan nyt vaikka näin! Sarjan ylivoimaisia joukkue on tällä hetkellä vähiten kiinnostava joukkue uutisarvoltaan? Surullista eikö totta?

 • Ei ole pelkästään kyse Butchersista vaan isommassakin mittakaavassa monelta tuntuu puuttuvan respekti lajiin, ihmisiin ja yleensäkin yrittämiseen elämässä. Käyttäytymisen säännöt ovat jääneet opettelematta. Asiat pitää sanoa niinkuin ne näkee ja ne ovat (mielellään aina faktoilla perusteltuina),mutta turha lyödyn lyöminen, vähättely ja suoranainen herjaaminen ei ole mistään kotoisin. Aika monessa postauksessa ollaan jo ylitetty epäasiallisen käyttäytymisen rajat tai postataan tyhjää. Ei sanota mitään ja hoetaan niitä omia mielikuvia, jotka eivät perustu edes vallitseviin totuuksiin. Käsitellään aina nähtyä lopputulosta, mutta ei käytetä hetkeäkään aikaa syihin ja seurauksiin.

  Kaikki tuntuu aina olevan paskaa ja mielenkiinnotonta. Mitä sen joukkueen pitäisi tehdä, jos mielestään on tehnyt hyvän valmistelun kauteen ja silti mikään ei onnistu. Valmennus ei saa peliä kulkemaan, pelaajat eivät pystykään odotettuihin suorituksiin, omat juniorit eivät pystykkään vastaamaan sarjatason vaatimuksiin, vahvistykset hajoavat tai rahaa ei ole parantaa suorituksen tasoa. Mitä silloin pitää tehdä, kun kauden alussa huomaa kaiken tehdyn työn olevan riittämätöntä. Luovuttaa, lopettaa, surkutella ja itkeä maailman kovuutta? Ei, se kausi on vaan taisteltava loppuun ja otettava kaikki vastaan mitä annetaan, kun ottamaan ei pysty.

  No kausi on taputeltu, paskaa on satanut niskaan. Sitten tullaan siihen olennaiseen, kriteereihin ja seuraavan kauden osallistumiseen. Saako voitottoman kauden tehnyt joukkue osallistua edelleen samalle sarjatasolle, vaikka rimaa hipoen tai hipomatta täyttää kriteerit, mutta ei kykene kilpavarusteluun. Montako rökäletappiota saa kaudessa ottaa, vaikka onkin päässyt välieriin ja tekee silti monen mielestä lajille enemmän haittaa kuin hyvää näkyvyyttä.Saako korkeimmalle sarjatasolle ilmoittautua rosterilla, jolla ei pärjää edes pykälää alemmalla sarjatasolla puhumattakaan tiedosta valmennustiimin koostumuksesta lajissa, jossa valmennus on kuitenkin kaiken A&O. Tai talous, pitääkö sen perustua vastaavalla tavalla faktoihin vai pelkkiin mielikuviin, jolloin katteettomat lupaukset ja toiveet saattavatkin muodostaa kokonaisuuden, jolloin se voitoton kausi on taas lähempänä kuin kukaan uskoi tai rökäletappio, josta kukaan ei ole kiinnostunut, mutta paskaa varmasti sataa.

  Kriteerit, mitä niille pitäisi tehdä tai miten uudistaa? Jokaisessa lajissa on aina alakastin ja yläkastin joukkueita, mutta harvemmin niin, että rökäletappioita otetaan solkenaan korkeimmalla tasolla.
  Eikös kriteeritkin ole silloin paskaa, jos paskaa syntyy vuodesta toiseen?

 • Palataan vielä tähän Vaasaan. Hattua pitää nostaa sille työlle, joka Vaasassa on viimeisten vuosien aikana tehty ja siinä on Sepolla iso rooli, hän toi Suomeen ison tietämyksen opiskelu- ja pelivuosiltaan Nebraskasta. Harmi, jos Vaasan kaupunki ei lähde mukaan tähän marginaalilajimme auttamiseen. Sillä sitähän jenkkifutis edelleen on, marginaalilaji, 40 vuoden lajihistorian jälkeen Suomessa. Toisen amerikkalaislähtöisen urheilulajin huikeaa tilannetta voi nyt seurata Kauhajoella, jossa Karhu on tekemässä melkoista urotyötä koripallon saralla. Siellä kaupunki on oivaltanut mukana olemisen ja tehnyt puitteet kuntoon edustujoukkueelle. Miten puitteiden kanssa on jefun parissa? Esimerkiksi Helsingissä edarien peliolosuhteet ovat lopulta melko heikot, jos ajattelee Roostersin kotikenttää Velolla tai Wolvojen kotikenttää Bragulla. Paljon pitää vielä seurojen ja liiton tehdä työtä kaupunkien liikuntapäättäjien suuntaan, jotta saadaan laji nostettua vaikka juuri niiden peliolosuhteiden tasolla sinne, missä sen pitää olla. Sitten tulee se osaava valmennus, juniorityö, monipuolinen harjoittelu urheilijana, sillä menestys etenkin korkeimmalla tasolla vaatii sitä, että kentällä on joukkueellinen urheilijoita, niin naisissa kuin miehissä ja tietysti junioritasolla, entistä nuoremmissa ikäluokissa mennään jo melko kovalla vauhdilla ja osaamisella. Kyllä Kuopio ansaitsi tässä mielessä hopean ja Vaasakin tuon pronssin. Töitä on edelleen tehtävä jokaisella paikkakunnalla, jossa amerikkalaista jalkapalloa harjoitellaan ja pelataan. Intoa ja tsemppiä siihen duuniin, jokaiseen ilmansuuntaan.

 • Tietoa Swarco Raidersien tulevasta harjoituskeskuksesta.
  https://tirol.orf.at/news/stories/2937943/

 • Mitä niin mahtavaa ja hienoa Vaasassa on tehty verrattuna muihin, että hattua pitää nostaa ja nostaa jalustalle Seppo ja koko seura.

 • Ne ovat ylivoimaisesti paras, siksi hattu päästä! Varsinkaan etelässä ei osata mitään. Siellä on samoissa hommissa jotain wannabe neverbeenejä.

 • Panostus olosuhteisiin on Pohjanmaalla ollut isoa jo jonkun aikaa.
  Ainakin seurojen osalta. Kaupungit hiukan pienemmällä investoinnilla kenttä olosuhteisiin.

  https://www.mth.fi/

 • Elisa Monitoimihalli on Amerikkalaisen jalkapallon erikoisseura Crocodilesin, Seinäjoen Seudun Urheilijat ry:n ja Seinäjoen Sisu ry:n omistama kaiken kansan monipuolinen liikuntapaikka.

 • Swarco raidersin budjetti taitaa olla miljoonaluokkaa, 3 miljoonan harjoituskeskus siinä suhteessa kova panostus.
  Crocodiles budjetti on 300 000e, siihen nähden n. miljoonan euroin halli on kova panostus myös.

 • Huhu kertoo että Vaasassa sitoutuneiden pelaajien harrastaminen ei maksa mitään. Jos tämä on totta, se on hatunnoston arvoinen suoritus.

 • maksaako harrastaminen jossain muualla kuin stadissa?

 • Joo, mutta monet illat kun ei ollut treenejä, tehtiin talkoota. Työllä sen maksun voi muuallakin tehdä.

 • ”Huhu kertoo että Vaasassa sitoutuneiden pelaajien harrastaminen ei maksa mitään. Jos tämä on totta, se on hatunnoston arvoinen suoritus.”

  No onko se sitten mikään ihme että GM pillahti itkuun kun kaupunki ei enää suostunut maksamaan harrastajien ilmaista treenaamista. Hattu pysyy tiukasti päässä, jos budjetoidaan toivotaan toivotaan tulojen varaan.

 • Ihan kiva jos näin on. Vaasassa kuitenkin pelasi viime vuonna 13 -hengen importtiarmeija, joka edes jotenkin piti joukkueen kilpailukykyisenä. Valmentajia lennätettiin maahan suurin lupauksin, ja pois maasta, kun henkilökemiat eivät kohdanneet. Jonkun mielestä se varmaan on tehokasta veronmaksajien varojen käyttöä, toisten mielestä ei. Nyt kun maahan tulee kovan luokan QB -valmentaja, toivoisi, että lähdettäisiin valmentamaan oman kaupungin pelinrakentajalupauksia. Omaa runkoa täytyisi kasvattaa. Loputtomasti homma ei toimi noi, että tuodaan 13 importtia, ja omat pelaajat lopettavat peliuraansa.

 • Oliko tuo faktatietoa vai esititkö oman tulkintasi faktana?

 • No eipä siihen kauaa taas mennyt.

 • Totuus satuttaa, mutta se on tervehtymisen alku että myöntää tosiasiat itselleen.

 • Seposta liiton puheen johtaja. Olisko jo aika norosen siirtyä syrjään!!!

 • Kaikki ei ole kultaa mikä kiiltää.

 • Aidan takana?

 • Jos Vappuna on lunta katolla, niin on sitä maassakin.
  Jottei totuus unohdu, niin sanotaan, että 1/5 Suomen junioireista on Pohjanmaalta

 • Totta, Pohjanmaalla tehdään hyvää juniorityötä. Mistä ne niitä junnuja haalivat, tuntuu että täällä etelämpänä saa hakulla kaivaa aktiivisia junnuja ja kummallakin alkaa-peellä-loppuu-aalla -jengillä on junnuja kuin meren mutaa. Mitähän siellä tehdään toisin?

 • Amerikkalaisen jalkapallon filisofia sopii pohjalaiseen luonteeseen kuin nenu päähän. Tämä on vasta alkua…

 • Piti varmistaa tuo junnujen lukumäärä. 1999-2018 syntyneitä muu suomi 708 lisenssin lunastanutta junioria, Etelä-Pohjanmaa/Pohjanmaa 186 lisenssin lunastanutta junioria.
  Yhteensä siis 894 lisenssin lunastanutta junioria suomessa.
  Jos tuo juniori määrä jaetaan kaikkien Vaahtera, 1-3 div joukkueiden kesken siinä on 37,25 junnua/joukkue.
  Ei siis pitäisi olla yllätys vaikka seurat joutuvat käyttämään myös niitä Importteja. Seinäjoki/Vaasa junnujen määrä on toki hyvä singaali kyseisten seurojen tulevaisuuden kannalta, mutta koska noissa luvuissa on U9 junnuista lähtien kaikki on siinä kyllä vielä tekemistä että ne saadaan lajin parissa pidettyä niin kauan että niistä Edustus joukkueeseen asti pelaajia saadaan.

 • Sitten lopettamisen jälkeen on junnuvuodet tatuoinut oman seuran logon sieluun, ja vauraat pohjalaiset yrittäjät sponssaavat nuoruuden seuraansa.

 • Ei se hullumpi vaihtoehto ole tuokaan!

 • me voidaan näyttää tätä meidän lajia vaikka pääuutisissa TVssä, mutta jos ei katsojalla ole mitään sidosta lajiin, on hänen vaikea tulla otteluun.
  Eli, jos junnujen,pelaajien toimihenkilöiden yms. kaverit saadaan katsomoon, on sekin jo hyvä alku. Senkin takia tuo junnutyä on tärkeää, puhumattakaan niistä hurjista sponssimääristä, jotka ne tuo

 • Mukava huomata että tämä keskustelu on parista trollaamis yrityksestä huolimatta pysynyt asiallisena ja jossain määrin jopa postiivis henkisenä.
  Huomaa että Gridiron on oikeastaan ainoa kanava missä lajista kiinnostuneet voivat käydä asioita läpi ja parhaimmillaan keskustelut ovat tällaisia kuin ne tässä keskustelussa ovat olleet, analyyttisia, pohdiskelevia ja tosiaan osittain jopa positiivisia.
  Lajin kuulukin herättää tunteita ja vahvojakin mielipiteitä, mutta pääasia on että toista ei lähdetä haukkumaan vaikka ajatuksista erimieltä ollaankin.
  Mielestäni on myös hienoa että myös junioreihin liittyviä asioita pohdiskellaa.
  Tulossa on seurapäivät joissa toivottavasti käydään läpi liiga kriteerejä, divisioona määriä ja kilpailujärjestelmää jotka kaikki tarvitsivat muutoksia, osa suurempia ja osassa pienempiä, mutta muutoksia joka tapauksessa.
  Junioreista on tässäkin ollut puhetta jo yllättävänkin paljon sielä tarvittaisiin mielestäni muutoksia SM-Sarjojen pelien määriin?
  Jos Sm-Sarjassa on esimerkiksi 5 joukkuetta niin sarja pitäisi pelata 2 kertaisena, jolloin saataisiin junnuille pelejä ja sarjasta mielenkiintoisempi, nykyinen malli jossa esim U15 kausi runnottiin Touko- kesäkuun aikana läpi niin että osalla joukkueista pelit oli pelattu 10.6 mennessä ei kyllä palvele ketään!
  U13 divari 5vs5 pelinä on vitsi ja huono sellainen, myös siihen pitäisi saada muutos?
  Vaahteran Import määriin voisi tulla rajoituksia ainakin yhtä aikaa kentällä olevien importtien määrässä?
  Divareita on liikaa ja niitä voisi yhdistää?
  Naisten Vaahteran kriteerit, tyttöjoukkue vaatimuksineen ja Tv maksuineen ovat liikaa?
  Jne jne?

 • Käytetäänhän muun muassa jääkiekossa ulkomaalaisvahvistuksia, vaikka oman kylän junnuja kyllä on niissä paikoissa kun jengejä on. Samoin suomen pelatuin pallopeli jalkapallo. Kyse on myös kilpailukyvystä, eikä hyvän mielen urheilusta. Jos ne omat junnut on paskoja ja turpaan tulee aina niin sitten ostetaan parempia. Tarkoitus on kuitenkin voittaa.

 • Tuleeko kenellekään mieleen toista lajia Suomessa, jossa suomalaisten pelaajien kustannukset/pelin ulkopuolinen työ ovat näin korkeat, kun samalla joukkueissa on iso liuta ulkomaalaisia, (osittain täyte-)pelaajia, joille maksetaan pelaamisesta?

 • En tiedä missä kammiossa asut, mutta lähes kaikissa lajeissa on pääsarjatasolla urheilijoita joille maksetaan korvauksia. Joko ulkomaalaisia tai kotimaisia.
  Tuo sun kysymys on sen verran provosoiva, että epäilen tarkoitusperiäsi.
  Tämä import keskustelu olikin jonkun aikaa hiljaisemmalla.
  Viime kauden jälkeen importtien käytöstä jefussa Suomessa tehtiin jopa oikeen komitean tutkimus. Selvää parempaa mallia ei löytynyt kuin nykyinen. Jos olisi löytynyt, sitä olisi luultavasti viety eteenpäin.

 • Katsoin huvikseni kolmen eri joukkueen ulkomaalaispelaajien määrän eri urheilulajien pääsarjatasoilta, ja luvut kyllä hieman yllättivät:

  JALKAPALLO:
  HJK: 8/23 (35%)
  PS Kemi: 11/28 (39%)
  SJK: 11/23 (48%)

  JÄÄKIEKKO:
  HIFK: 6/31 (19%)
  KalPa: 6/32 19%)
  Vaasan Sport: 7/29 (24%)

  KORIPALLO:
  Salon Vilpas: 4/12 (33%)
  Kataja Basket: 6/15 (40%)
  Kauhajoki: 7/16 (44%)

  LENTOPALLO:
  Savo Volley: 2/12 (17%)
  VaLePA 3/14 (21%)
  Team Lakkapää: 4/15 (27%)

  JENKKIFUTIS:
  Helsinki Roosters: 5/53 (9%)
  Kuopio Steelers: 7/40 (17%)
  Wasa Royals: 12/36 (33%)

  Eli ei tuo jenkkifutiksen importtien määrä ole mitenkään mahdoton. Se, että onko noin montaa importtia per joukkue järkevää hankkia, on eri kysymys. Itse olen pitemmän aikaa pohdiskellut, että mitä jos joukkueet korvaisivat yhden EU-importin oman kylän kauppatieteiden/liiketalouden opiskelijalla, ja sitä kautta panostaisivat seuran markkinointiin ja viestintään. Hyvällä tuurilla parin kolmen vuoden päästä seuralla olisi iso kasa uusia innokkaita seurajäseniä, faneja, yhteistyökumppaneita, markkinointivastaava ja se EU-importti, joka piti muutama vuosi aiemmin jättää kotiin, kun ei ollut varaa palkata molempia. Huonolla tuurilla markkinointia olisi hoitanut joku, joka ymmärtää asiasta enemmän kuin joukkueenjohtaja Jarmo 54v, ja kentällä laitahyökkääjänä palloja olisi pudotellut puolalaisen sijaan Heikki 17v.

 • Katsomoon väkeä! TV soppari veks, pelit ilmaiseen katseluun YouTubeen ja säästyneet eurot liitto voisi korvamerkitä maksettuja tositteita vastaan seuroille printtimainontaan.

 • Pitäisiköhän sarjan olla edes jollain tapaa kiinnostava että saisi katsomoon väkeä. Viime kauden Vaahtera oli kaikkea muuta kuin kiinnostava tuote. No joo, olihan ihan mukavaa katsoa, miten Kuopion ”Divarijengi” pärjäsi.

 • Toki. Mutta olihan siellä jänniä ja hyviä pelejä, kuten Seinäjoen viimeinen kotipeli. Kesän parasta antia.

 • Kysymys olikin lähinnä siitä, että kuten Mikko luetteli hienosti noita muiden lajien pääsarjatasoja, niin niissä lajeissa suomalaisetkin ovat pääasiassa ammattilaisia. He eivät jenkkifutiksen tapaan harrasta lajia ja maksa siitä isoja summia.

 • Huonosta kannata maksaa. Noista luvuistahan sen näkee, että kotimaiset korvataan ulkolaisilla lajeissa, joissa suomalaiset on huonoja (jalkapallo ja koris). Niin myös tehtäisiin jefussa, jos seurojen budjetit ja lajin säännöt sen sallisi. Tällä hetkellä rahat riittävät hädin tuskin ulkomaalaisten palkkaamiseen, mutta jos laji saa tulevaisuudessa nostetta, niin ehkä päästään koriksen tasolle ja pystytään maksamaan osalle suomalaisistakin liksaa. Toki se myös edellyttäisi Suomi-pelaajien tason nousua. Sen verran pieniä nuo importtien liksat, että Saksasta saa samalla hintaa paremman mitä paikalliselle pystyisi maksamaan.

 • Vaikka on kaunis ajatus, että kaikille maksettais tässä lajissa niin on myös muistettava, että jefu-joukkueessa on se 40-50 pelaajaa. On meinaan pikkasen erilaiset kustannukset ja kun katsomossa istuu se 300-500 henkeä niin ei siinä vielä kuuhun mennä tulo-meno -arviota tehdessä.
  Parempi olisi verrata jefua muihin samankokoisiin joukkuelajeihin ja katsoa, mikä niissä on tilanne. Montako lisenssiharrastajaa jefussa on? Ja kun vähennetään pois alaikäiset junnut niin montako lisenssiharrastajaa jefussa on? Sitten ottakaa joku vastaavankokoinen laji ja verratkaa siihen -olisi muuten ihan mielenkiintoistakin, jos joku innostuu perehtymään.

  Lätkään, korikseen, fudikseen, säbään vertaaminen kannattaa jättää pois. Ne lajit ovat ihan eri luokassa.

 • Usein törmää kommenttiin, että ei haluta tulla katsomaan, koska ei tiedetä sääntöjä. Ei ymmärretä, mitä kentällä tapahtuu.

 • ”Yle selvitti: Jääkiekko- ja jalkapalloliigan seurat tehneet kymmenien miljoonien tappiot – ”Monien seurojen ongelma on, että niitä johdetaan tunteella ja egolla” Njaa, taitaa olla sama ongelma jefun parissa.

 • Ketäs nää sitten on?

 • Laurilan poistuminen näkyy… Onko Vaahteraliigassa palkittu jotain pelaajia kauden jälkeen?

 • Uusi viestintäpäällikkö aloittaa vasta marraskuussa. Tietääkseni ainakaan liiton toimesta ei olla mitään virallisia palkintoja jaettu, mutta esimerkiksi Perfect Pervis kasasi eri jefu-vaikuttajien kanssa oman all stars -listansa.

 • Perinteisesti palkinnot on jaettu Ruotsi-maaotteluiden jälkeen kauden päätöksen yhteydessä. Tainnu olla laivalla silloin kun on pelattu Ruotsissa, mut en tiedä missä tänä vuonna.

 • @sakkaa, Mitä sää oot vailla ? Hemmetin nihilisti. Asioista uutisoidaan sitten kun niitä tapahtuu, kaikki ajallaan. Soita seurojen puheenjohtajille, jos olet niin sairaalloisen kiinnostunut esim. siitä, että ketä on tänä vuonna Liiga -palkittu. Meitä muita EVVK …

 • Parhaat pelaajat kiinnostaa ja vetää yleisöä ja harrastajia ihan missä lajissa vaan. Jos näitä ei uutisoida niin taas menee mahdollisuutta kasvulle. Ei mulla muuta.

 • Näyttäisi siellä liitossa pyörivän husky kaatajia

 • Uskottavalla sarjalla olisi olemassa jokin arkisto. Divareista vielä ymmärtää, ettei (edes) mestareita aina muisteta ilmoittaa/kirjata ylös, mutta mitä lie palkintoja Vaahteraliigassa nyt onkaan ja ketä on joskus ne voittanut. Vai onko tää vaan vanhojen lajikörmyjen saunailtojen muisteluiden varassa?

 • En noista valituista pelaajista niin tiedä, tuskin divareissa valitaan edes muuta kuin sarjan paras pelaaja? Mutta kyllähän otteluista löytyy varsin kattava arkisto, ja kas kummaa! Sehän on tän meidän liiton ylläpitämä joka ei ilmeisesti osaa tehdä mitään oikein kun tätä sivustoa seuraa.

 • Kyllä se liiton toimiston ja hallituksen väki asioita oikeinkin tekee. Seurapäivillä lajin parissa olevat naiset voisivat istahtaa yhteen ja ottaa ”ohjat” käsiin. Olisiko jo aika ensimmäisen naispuheenjohtajan astua liittohallituksen ruoriin?

 • Vai naisten käsiin, sittenhän olisi oikein kunnon mielensäpahoittajien klaani kasassa.

 • Siinä ei varmasti menisi montaakaan viikkoa kun liitto olisi kriisissä naisten repiessä tukasta toisiaan ja olisivat kynsimässä silmiä. Niin moni hyvä systeemi on pilattu kaikenlaisilla kiintiö sillä ja kiintiö tällä. Vaahteraliigassakin ne heikoimmat lenkit löytyy televisiolähetysten perusteella aika selvästi.

 • Älkääs ny. Kyä naisiin nääs voi luoattaa…

 • Seinäjoella tehdään jo testejä tällä viikolla harjoitushallilla. Vihree iskee!

 • Mistäs tämä tieto? Ei ainakaan seura itse tiedottanut ole eli joko siellä Seinäjoella joukkueen sisältä huudellaan gridironiin?

 • Koska toi Power ranking ketju on lukittu laitetaan sitten tänne… Wolvot signanneet jenkki RB:n

  http://europlayers.com/ViewProfilePlayer.aspx?ProfileId=61551

 • …“William Young of Praque Black Panthers was named MVP of the Czech Bowl XXV Championship game running the ball 21 times for 179 yards and two touchdowns.”

 • Wolvot palaa näyttävästi liigaan. Yes!!!!!

 • Hienoa että on tullut ja tulee jatkossakin kahta kauniimpaa jenkkiä ja EU importtia. Kestävä kehitys ja kilpailukyky rakennetaan kuitenkin sen oman perustoiminnan kautta. Mitkä ovat olosuhteet omien pelaajien kehitykseen etc.

 • Wolvoilla kuitenkin junioritoiminta on vahvaa joten eiköhän sielä perustoimintakin ihan kunnossa ole.
  Onko muuten tietoa onko jatkossakin Espoo ja Helsinki Wolverines junnuissa?
  Yhteenlaskettuna nuo tekevät Wolvoista suomen suurimman junioriseuran, muutenhan junnujen määrällisellä kärkipaikalla heiluu nuo Pohjanmaan seurat.
  Henkilökohtaisesti odotan kyllä Wolvoilta vahvaa tulemista Vaahteraliigaan.

 • Olishan se huvittavaa, jos Ratinassa pelaisi kaksi stadin jengiä….

 • Miten Saints? Joko on tietoa tulevasta?

 • ”Olishan se huvittavaa, jos Ratinassa pelaisi kaksi stadin jengiä”
  Yhtä huvittavaa kuin Crokojen ja Porvoon finaalit stadissa.
  tai kuopio-vaasa stadissa.

 • Mistäs nuo junnumäärät on saanut lukea?

 • Ei niitä junnumääriä varsinaisesti julkisesti löydy mistään, mikä on valitettavaa mutta taitaa valtaosalla seurojen toiminnassa mukana olevilla olla tunnukset lisenssilistojen lukemiseen ja sieltä ne löytyy.

 • Varmaan kaikialla aloitettu jo kovaa työt ensi kautta kohti mutta Seinäjoella ja Vaasassa taustakuvioista tiedoitettu ahkeriten tähän mennessä. Toivottavasti saavat homman pyörimään mallikkaasti.

 • Tuo on totta. Ja jos Gridiron aikoo tehdä vastaavan jutun muistakin joukkueista kuin Royals:sta niin tiedottamisen perusteella Crocodiles tuntuisi luontevalta vaihtoehdolta seuraavaan juttuun.

 • Mistä sait Royalsiin 12 ulkomaalaista?

  Royalsiin tuotiin ulkomailta 9 pelaajaa, joista yksi lähti kesken kauden pois, ja samaan aikaan tuli toinen tilalle.

 • Lisäksi rosterissa on 46 pelaajaa ollut kesän aikana.

  9/46 olisi oikea lukema.

 • Kyllä, mutta ei julkaisukelpoista :)

 • Ihan seuran nettisivuilta katsoin tämän vuoden kokoonpanon, niin kuin tein kaikkien muidenkin seurojen kohdalla. Harmi juttu, jos eivät halua, pysty tai jaksa pitää kokoonpanoja ajantasalla.

 • ”Onko muuten tietoa onko jatkossakin Espoo ja Helsinki Wolverines junnuissa?”

  Seura- ja liittosidonaisuuksien takia kuulemma Espoon porukka olisi yhdistymässä Roostersiin.

 • Ok. Uutisia siis odotellessa. ;)

 • Devils tekee kuulemma paluun.

 • Valmennuksen ja tuomareiden hyvästä yrityksestä huolimatta naisten maajoukkue ei onnistunut häviämään. Ekan puoliajan loppuun fumblattiin kun ois voinu ottaa polvee, Ruotsi kuittas maalilla. Ottelun lopussa liiton toimihenkilö naistuomari infosi valmennuksen väärin Ruotsin jäljellä olevista aikalisistä ja polvee otettiin liian aikaisin… Lopulta Suomelle murskavoitto 21-20

 • https://royals.fi/off-season-harjoittelu-uudistuu/

  41 yhteistä fysiikkatreeniä jouluun mennessä alkaa olemaan jo sen verran usea kerta, että siinä ehtii syntymään tulosta, vaikka tekisi hommat puolivillaisella.

 • Lupaavaa! ”Ensimmäistä kertaa joukkueemme historiassa käynnistämme ns. ”pakolliset” yhteiset harjoitukset jo syksyllä. Päätös tästä tehtiin kesällä. Kuukausi kauden päättymisen jälkeen, alamme treenaamaan seuraavaa kautta varten yhdessä. Näin tekee Helsinki Roosterskin ja on se varmasti myös osasyy heidän seitsemän Suomen mestaruuden putkeen. Nyt on aika iskostaa kaikille se ajatusmalli, että vaikka jenkkifutista pelataan vain kesällä, tulee meidän olla urheilijoita ympäri vuoden.”

 • Onhan siellä mukana Royalsin rosterissa useakin pelaaja, ketkä eivät ole nimestä huolimatta ulkomaalaisia, sekä yksi ns. rookie ulkomaalainen, kuka on töissä Vaasassa eikä ole erikseen tuotu pelaamaan jenkkifutista. Ja yli 40 pelaajaa on tällä kaudella pelaavassa kokoonpanossa ollut. En kyllä itse näe mitään virhettä rosterissa.

 • kuulostaa aika uskomattomalta, onko joku muu liigajengi joka ei ole harjoitellut koko talvea yhdessa?

 • Ans kattoo, kuinka suomalaiset junnut pärjää Ruotsille.

 • u17 Suomen Pulustusta kyllä viety varsinkin juosten koko peli, hyvää kokemusta kuitenkin junnuille.

 • Ruotsi voitti U 17 maaottelun niukasti kiitos hienon lopun ja vastaavasti Suomen sössimisen samoihin aikoihin. Read option oli puolustukselle totaalista myrkkyä varsinkin kun MLB #25 (ei ollut Tommy Nylund) joutui jättämään kentän. Hyökkäyksessä QB Urjansson paiskoi palloa todella mallikkaasti tutuille rissuille ja WR Vehkomäki oli todella hyvä, kuin myös härkämäinen RB Barrow. Peli oli varsin viihdyttävä ja valmista molemmilla jengeillä, sässejä, mokia, kömmähdyksiä ja tumpulointia olisin luullut olevan paljon enemmän – hyvä näin.

  MUTTA: Kuinka tärkeää on voittaa kyseinen ottelu? Suomella oli monta kundia jotka eivät käyneet kentällä, ei ainakaan viittä downia enempää. Moni (=vanhemmat) on maksaneet pitkän pennin leirityksistä yms. että pääsee pelaamaan/edustamaan Suomea, jotkut matkustaneet kaukaa ja sitten värjötellään 2 ja ½ tuntia sivurajalla. Joo varmaan saivat ihan hyvää valmennusta maajoukkuestaffilta, mutta sekö pitää mielen virkeänä?

 • Tuo pelaajien seisottaminen rajalla on sangen tuttua myös junnusarjoissa.

 • Tätä kanssa katsoin ja seurasin, ei mitään järkeä tuollaisessa toiminnassa. Miksi 50% joukkueesta ei pelannut ollenkaan tai todella vähän, voi olla vaikea näille nuorille sanoa että ensikerralla sitten koska valmentaja halusi voittaa ottelun jolla ei ollut suurempaa merkitystä. Jos otatte 45 kaveria rosteriin niin katsokaa että nuoret saa sitä pelikokemusta, noilla tasoilla se voitto ei ole kaikki kaikessa, ”muulle kun valmennukselle” mutta jos saadaan sitä paloa nuoriin että pysyvät lajissa.

 • Löytyykö Ruotsin rosteri jostakin? Tuntui että Ruotsilla pelasi vähemmän pelaajia ja hieman tasaisemmin: Ainakaan linjoissa ei Ruotsilla ollut varmaan kuin 6 tai 7 pelaajaa molemmin puolin palloa.

 • eikö kyse ole maaottelusta ja pm-kisoista, pitääkö sielläkin kaikkien päästä tasavertaisesti kentälle?

 • Tulee vain kalliita turistimatkoja, kuten taisi joillekin pelaajille tulla U17-pm kisamatkalla Ruotsissa 2015. Ei yhtään peliaikaa. No, se staffi sai monoa, mutta se on oma stoori se.

 • ”No, se staffi sai monoa, mutta se on oma stoori se.”

  tämä taisi olla se keikka kun valkut osti junnuille k18 juomia ja valvojien mielestä siinä ei ollut mitään väärää.

 • Taas kerran tuolta paljon parjatu liiton sivuilta löytyy tietoa.

  https://www.sajl.fi/?x167512=8346308

 • Kummallisen hiljaista on ollut seurojen suunnalta – paitsi Pohjanmaan uutiset

 • Kaikki kestää aikansa. Seurojen taustahenkilöt kuitenkin 99% hoitavat asioita harrastuspohjalta omien töiden ja perhe-elämän ohella. Eiköhän ne ala tiedoittamaan kun tiedotettavaa on.

 • ”Eiköhän ne ala tiedoittamaan kun tiedotettavaa on.” Ehkä juuri tuo on se mitä pelätään. Jos ei ole mitään mitä tiedottaa.

 • Siis kuka pelkää ja mitä? Kannattajat? Seuran toimihenkilöt? Joku muu?

  Tässä vaiheessa ei seurojen sunnalta välttämättä ole mitään tiedotettavaa, koska neuvottelut valmentajien, pelaajien, ym. taustahenkilöiden kanssa ovat kesken, ja tyhjästä on huonoa nyhjäistä. Aika turha siltä suunnalta olisi ruveta tiedottamaan, ettei ole tiedoitettavaa. Kannattajia varmasti turhauttaa kun mitään ei kuulu, mutta tässäkin asiassa maltti on valttia.

  ps. Sori ylenmääräisestä sanontojen viljelemisestä. ; )

 • Toivon että ainakin jonkinlainen kooste tulee viikonlopun peleistä.

 • Odotan innolla tulevia liigarostereita. Kaikki muut paitsi Roosters on kuraa. Nokia Thunderia sivusta seuranneena voin todeta, että Saints ei todennäköisesti tule liigaa seuraavana vuonna pelaamaan. Thunder aikoo anoa paikkaa suoraan II-divisioonasta kovan rosterinsa perusteella.

  Saintsista Nokialle ovat siirtyneet muun muassa pitkät maajoukkuessakin pelaavat laitahyökkääjäveljekset, lähes koko aloittava hyökkäyksen linja, entinen maajoukkue running back ja kirsikkana kakun päälle yksi Suomen parhaista DL pelaajista.

  Nyt kun te hyvät lukijat ihmettelette, että miten tämä on mahdollista, niin vastaus on yksinkertainen. Raha puhuu.

  Huhujen mukaan eräs kansainvälisestikin tunnettu paikallinen sponsori on alkanut laittamaan kunnolla rahaa Nokian joukkueen menestyksen hyväksi.

  Kuulostaa ehkä uskomattomalta, mutta tämä on täysin totta.