Ykkösen voittaja ratkeaa lauantaina Spagettimaljassa

jefumaster 29.8.2018 0:13 47 kommenttia

(10-0)

(6-4)

1.9.2018 klo 17:30 Helsinki

I-divisioonan finaali, Spagettimalja, pelataan lauantaina Helsingissä Brahenkentällä. Ottelussa kohtaavat odotetusti Helsinki Wolverines sekä Kotka Eagles.

Viidellä joukkueella läpi viety Ykkönen ei tuottanut kesän aikana juurikaan yllätyksiä. Runkosarjan voittanut Wolverines otti kaikista peleistään selkeät voitot ja sarjan jumboksi jäänyt Kouvola Indians tahkosi kautensa läpi ilman voittoja. Sarjan keskikastissa joukkueet asettautuivat Gridironin keväällä ennakoimaan järjestykseen ja pieniä yllättäviä lopputuloksia saatiin odotella aina sarjan viimeisille kierroksille saakka. Nyt on jäljellä viimeinen ottelu, Spagettimalja. Finaalissa kohtaavat sarjan kaksi läpi kesän parasta jenkkifutista esittänyttä joukkuetta.

Onko Kotkalla potentiaalia yllättää?

Kotka Eagles selviytyi Spagettimaljaan voittamalla välierävastustajansa Helsinki ECG:n tiukassa ottelussa lukemin 27-21. Joukkueen menestysresepti on perustunut läpi kauden tiiviiseen puolustuspelaamiseen sekä pelinrakentaja Niclas Carpelanin orkestroimaan heittohyökkäykseen. Kaleb Wezdenko (DL/DE) sekä LaMiquell Roberts (WR/RB) ovat pelanneet hyvän kauden ja juuri siksi joukkueen ratkaisu tuoda maahan kolmas amerikkalaispelaaja on herättänyt kysymyksiä. Arvoituksista suurin lienee se, pelaako väkkärämäinen keskushyökkääjä Jerell Jones (RB) lauantaina vaiko ei. Toistaiseksi merkittävin rooli Kotkan juoksuhyökkäyksessä on ollut tasokkaan kauden pelanneella Ville Hämäläisellä (RB).

Finaalikaksikkoa vertailtaessa Eaglesin suurimmat vahvuudet löytyvät puolustuspelaamisesta. I-divisioonan tiivein juoksupuolustus on jättänyt Wolverinesin kahdesti juoksupeleissä alle sadan jaardin etenemiselle. Yhdysvaltalaisen Wedzenkon johdolla boksi on pitänyt, mutta samalla avannut tilaa Ahmojen suurille heittopeleille. Selväksi onkin käynyt, että yksinomaan juoksupeliä pysäyttämällä Wolverinesia ei kaadeta. Finalistien runkosarjakohtaamisten heittopuolustuksen tilastot eivät ole kotkalaisille mairittelevat. Ahmahyökkäys on edennyt heittopeleillään Eaglesia vastaan keskimäärin 444 jaardia, eikä tilastoista löydy yhtä kappaletta pelinrakentajasäkityksiä.

Wolverines on kiistaton ennakkosuosikki

Helsinki Wolverines on pelannut suvereenin ylivoimaisen kauden I-divisioonassa. Välieräpelissään helsinkiläiset voittivat uusmaalaisen yhdistelmäjoukkue UNC:n näytöstyyliin lukemin 49-16. Toistaiseksi tiukimmassa paikassa helsinkiläiset ovat olleet kesäkuussa Kotkassa vieraillessaan. Eaglesin isännöimä ottelu siirtyi tuolloin puoliajalle lukemissa 12-14 mutta lopulta tulokseksi taottiin 24-48. Robert Johnsonin (QB) johtama heittohyökkäys on ollut suorastaan murhaavaa ja joukkueen juoksupelotteesta on vastannut erinomainen keskushyökkääjä Kam Harris (RB). Karri Kuuttilan (OL) johdolla operoiva hyökkäyksen linjamiehistö on pelannut kurinalaista peliä onnistuen karsimaan pelistään turhat virheet ja raivaten tilaa jaardeja takoville pisteautomaateilleen.

Kauden aikaisessa vaiheessa Wolverinesin heikkoudeksi oli helppo tunnistaa kokematon puolustuskalusto. Sarjan edetessä nuoret pelaajat ovat päässeet hyvin sarjan vauhtiin kokeneempien mörssärien opastuksella ja Wolverines on onnistunut tuomaan keskeisille pelipaikoille sekä kokemusta, että nopeutta. Italialaisen Brian Michittin (CB) värväys toi vakuuttavaa kokemusta heittopuolustukseen ja Eero Hulkkosen (LB) paluu tukimiehistöön on näkynyt tilastoissa taklausmerkintöinä. Wolvojen D-miehistön ehdoton ykkösmies on kuitenkin ranskalainen Quentin Coulpin (LB), joka johtaa ylivoimaisesti I-divisioonan taklaustilastoja.

Kumman hermot pitää?

Mikäli kumpikin joukkue pelaa ottelussa omalla tasollaan, voittavat helsinkiläiset pelin selvin lukemin. Maljapelit ovat kuitenkin oma maailmansa, jossa kaikki on mahdollista. Keskeisessä asemassa tulee olemaan hermokontrolli. Pääseekö jompikumpi joukkueista vastustajansa ihon alle tavalla, joka horjuttaa naapurin normaalisuoritusta? Kotkan Nesi Carpelan on vanha kettu, jolla on kokemusta Ahmojen nylkemisestä maljaotteluissa ehkä enemmän kuin kenelläkään muulla. Toisaalta juuri Carpelan menetti malttinsa joukkueiden edellisessä kohtaamisessa ja tuli poistetuksi kentältä käytöksensä takia kesken ottelun. Tällaiseen ei joukkueen päävalmentajalla ja avaavalla pelinrakentajalla ole kerta kaikkiaan varaa finaalipelissä.

Tilastojen valossa lauantain Spagettimaljassa kohtaavat sarjan paras hyökkäys (Wolverines) sekä paras puolustus (Eagles). Wolverinesin ylivoiman osalta tilastot eivät kuitenkaan kerro koko totuutta. Joukkueen päävalmentaja Kari Titola on investoinut tulevaisuuteen antamalla runsaasti peliaikaa rosterinsa nuorelle kaartille ja penkittänyt tähtiään läpi kauden näyttämättä vastustajille millaista peliä Wolverines voi pelata, kun se viimeinen vaihde laitetaan pykälään. Lauantain ottelussa löytyykin potentiaalia toisaalta yhteen kaikkien aikojen suvereenisimmasta voitosta, taikka tämän kauden suurimpaan jenkkifutis-yllätykseen.

I-divisioonan finaali, Spagettimalja pelataan lauantaina 1. syyskuuta Helsingin Kalliossa Brahen kentällä. Ottelun kickoff potkaistaan klo 17.30.

Avatar

jefumaster

Yli kolmekymmentä vuotta suomalaisen jenkkifutiksen äärellä, sisällä ja ulkona, sisäpiirissä ja oppositiossa, kentällä, laidalla ja raitapaidassa. Tuolla perspektiivillä tarkastelen kotimaisen jenkkifutiksen ilmiöitä.

Muita kirjoituksia samalta kirjoittajalta:

Kommentoi

 • Nesi hyllytti joukkueensa parhaan pelaajan (Munchie Roberts) kun Wolvot ja Eagles kohtasi edellisellä kerralla. Pallo annettiin tilanteessa kun tilanteessa Jerell Jonesille pakkomielteisesti ja Wolvojen DC:llä oli helppo iltapuhde joka huipentui Nesin ulosajoon. Munchie Roberts on yksi divarin kovatasoisimmista jenkeistä. Todella mielenkiintoista nähdä millä jenkkikombinaatiolla Kotka pelaa tai oliko JJ:n vierailu Suomessa keikkaluonteinen niin kun kaverin muutama aiempikin kausi on ollut.

 • Huipentuu jefukausi syksyyn… Kiitos SAJL että nettisivun paalupaikalla edelleen kestosuosikki, U13 sarja. Me ollaan menossa vauhdilla eteenpäin…

 • Osuit naulankantaan! Se on tärkein sarja lajissa.#Undefeated 4ever!

 • Niin, mitäpä luulette että kuka niitä uutisia sinne kirjoittaa..

 • Spagu pelataan lauantaina ja divarin tilastokoonnit lajiliiton nettisivuilla ovat kuukauden takaisella tasolle. Jos vaikka joku journalisti haluaisi taustoittaa lauantain peliä ei ainakaan liiton sivuilta löydy siihen ajankohtaista tietoa. Itse haluaisin kyllä ihan vaan mielenkiinnosta sarjaa kohtaan katsoa asioita.

  Oikeastaan ikävää, että Gridironista on tullut eräänlainen hukkaputki liiton toiminnan arvostelulle mutta hyvä että joku kanava on olemassa rakentavallekin palautteelle. Pasilassa on muutama mies vaihtunut eikä se voi olla vaikuttamatta lyhyellä tähtäimellä palvelutasoon.

  Jefukesä on huipentumassa ylimpien sarjojen playoff- ja finaalipeleihin. Lisäksi naisten liiigan voittaja pelaa viikonloppuna kv-turnauksessa jossa mukana jenkkijoukkue. Jotenkin näistä olisi aineksia saada hyvää pöhinää aikaiseksi eri medioihin.

 • liitto säästi ja pisti tiedottajan pihalle , sorsan tilalle otettiin joku lahtelainen nobody , tosin ei se sorsakan mitään saanut aikaan. mutta nyt kun ollut em kisat niin onko järkeä samana vuonna lopettaa tiedottamiset kun seinään ?

 • Katselin tässä yön pimeinä tunteina liiton verkkosivuja, sosiaalista mediaa ja näiden kanavien kautta tapahtuvaa viestintää ja tulin siihen lopputulokseen, että joko ei osata tai sitten ollaan oikeasti sokeita ja ei ymmärretä miten isossa suossa rämmitään. Toki aina on myös laiskuus vaihtoehto.

  Ihan vain esimerkkinä vaikkapa Facebook. Liiton sivut kyseisessä mediassa eivät löydy ”Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon Liitto” -nimen alta. Eivätkä ne myöskään löydy ”SAJL” -nimen alta, ei.

  Ja tässä vaiheessa kirjoitusta tosiaan huomioikaa, että puhun urheilun lajiliitosta, sen kotimaisesta kattojärjestöstä, jonka alaisuudessa pelaa maajoukkueet ja se vastaa amerikkalaisen jalkapallon kehittämisestä sekä lajin näkyvyydestä. Amerikkalaisen jalkapallon lajiliiton ja Suomen kattojärjestön Facebook-sivu löytyy niinkin yksilöllisellä ja AMMATTIMAISELLA nimellä, kuin ”Amerikkalainen jalkapallo”.

  Ihan vain esimerkkinä: Suomen lentopalloliitto löytyy nimellä ”Suomen Lentopalloliitto Ry”.

  Nyt puhun pienestä asiasta, tiedän. Kukaan tuskin on kanssani asiasta samaa mieltä, mutta osoittaa mielestäni järjetöntä välinpitämättömyytta ja laiskuutta, että yhdessä MAAILMAN suurimmista sosiaalisen median alustoissa ei jakseta/viitsitä/osata/huomata tehdä n. 5 sekunnin muutosta.

 • Liiton paukut taitaa mennä Vaahteraliiga.fi:n päivityksiin. Tässä kuussa uutisia on julkaistu jo kahdeksan kappaletta

 • Edelleen U13 dominoi SAJL sivun uutisia. Onko tää jo jotain vittuilua porukkaa kohtaan Herätys. Jotain infoa pitäisi olla kun alkaa viikonloppu.

 • Edelleen; kuka niitä sivuja päivittäisi ? Ilmeisesti 1-d sarjapäällikkö ei tätä tee ja muita ei juurikaan ole niin matematiikka tämän suhteen on aika yksinkertaista…

 • …ja kiitos. Vihdoinkin tämä tuli ulos. Varmasti moi arpoo tullako paikalle vaiko katsoa netistä striimaus. Lähteäkö mökille vai jäänkö kaupunkiin matsin takia. Tulihan tuo vahvistus striimauksesta vihdoinkin ja vielä Laurilan selostus tarjolla. Kiitos ja kumarrus

  http://www.sajl.fi/?x167512=8104245

  Todennäköisesti Wolvot vie pelin aika suurella marginaalilla. SAJL:n ennakossa mainitaan, että Titolalla ollut haasteita saada tasainen 11 miehen ryhmä peliin. EIköhän se ole niin että fiinaalissa pelaa jokainen joka ei saa kelalta korvausta invaliditeetista.

 • Wolvot lähtee peliin ennakkosuosikkina ja uskon että ei Kotkalla mitään ihmeitä takataskusta löydy sen ennakkosuosikin viitan repimiseen. Paljon varmaan tulee pisteitä kuten aiemmissa matseissa, mutta Wolvot on ollu jo pitkään mielestäni liigatasoinen joukkue joka on syystä tai toisesta jäänyt jumiin ykkösdivariin. Toivottavasti ensi vuonna vaahterassa nähdään.

 • Liitossa taitaa viestintäpaketti olla hieman levällään. Ja jos se on yhden miehen harteilla ollut aiemmin, niin ei ihme ettei kaikesta tule juttua koko ajan. Toisaalta, onko liiton tehtävä tiedottaa kaikesta? Eikö seurojen pidä tehdä mitään?

  Mun mielestä toimiva systeemi voisi olla sellainen missä liitto vastaa vaahteran julkisuudesta ja jutuista. Divar eissa vastuu on ensisijaisesti seuroilla itsellään. Ennakot, otteluraportit, tarinat, hypetykset yms. Nyt on mollattu liittoa spagettimaljan osalta. Kotka Eaglesin viimeisin juttu nettisivuilla on heinäkuulta, kun JJ tuli joukkueeseen. Ei ennakkoja peleistä, ei edes mainintaa että huomenna olisi finaali. Wolverinesin osalta viimeisin juttu nettisivuilla on toki ennakko spagettimaljaan. Kolme päivää sitten viimeisin juttu oli naisten vaahterafinaalin ENNAKKO. Sen jälkeen naiset voittivat vaahtera, miehet voittivat välierät ja naiset lähtivät ulkomaille pelaamaan. Toki hatunnosto että ovat tehneet ennakon eivätkä vain kopioineet liiton sivuilta tai gridironista ennakkoa.

  Kumpikaan joukkueista ei ainakaan ennen torstaita tuoneet itse nettisivuillaan esiin mitään spagettimaljaan viittaavaa. Jos olisivat, sen olisi varmasti voinut lähettää liittoon ja joku olisi sen julkaissut. Ensi kaudeksi liiton viestintäkomitean (vai mikä onkaan) kannattaa selventää käytänteitä. Tehkää päätöksiä ja rajauksia, ja kertokaa nTta katsottavaa. Indiansin viimeisin juttu on kesäkuulta kun Wilkerson tuli joukkueeseen.

  Laurilan kanssa oli UNC Radion podcastissa hyvää juttua seurojen viestinnästä, ja miten sitä voisi lähteä kehittämään. On vähän tekopyhää kritisoida liittoa, jos seurat itse hoitavat viestinnän ihan miten sattuu. Niin kauan kun viestinnästä puuttuu selkeät suunnitelmat ja tavoitteet, homma jää usein pannukakuksi. UNC:n osalta kulunut kausi on ollut opettavaista, ja parannettavaa jäi melko paljon. Siellä pidetään kauden päätteeksi palaveria ja aivoriihtä siitä miten viestintää kehitetään ensi kaudeksi, jotta samoja virheitä ei tehdä toistamiseen. Toivottavasti kaikissa seuroissa sarjatasosta huolimatta tehdään samoin.

 • Ei se taida olla mikään selitys että on yhden miehen show tai ei ole resursseja. 40 vuotta on ollut aikaa treenata hommia ja markkinointi + näkyvyys on yksi niitä tärkeimpiä millä lajia tuodaan esille. Liitossa tuhlataan valtava määrä potentiaalia kaikenlaiseen turhaan ja sitten tärkeimmät jää toteuttamatta.

  Näkyvyydellä saadaan katsojia ja katsojat maksavat lystin. Ei se niin vaikeata pitäisi olla?

  Liiton pitäisi markkinoida lajia, ja seurajoukkueiden omaa seuraansa.

 • Mitä te täällä itkette ? Alla Liiton ennakko Spagetista. Menkää paikan päälle katsomaan tuli peli. Siten teette edes jotain Lajin ja Skenen hyväksi. Lampaat, hävetkää !

  http://www.sajl.fi/?x167512=8104245

 • Heh, päivätty 30.8. että näyttäisi että on ollut julki aikaisemminkin kuin pelipäivän aamuna.

 • Minkäs hintaiset liput tänävuonna on?

 • 10€ näytti olevan ja alle 12v ilmaiseksi.

 • Täällä taas märistään, kun liiton sivuilla ei ole juttuja. Ei ne sajl-tyypit sinne mitään kirjota. Tiedotus on seurojen vastuulla ja yleensä niilläkin yhden henkilön harteilla. Terveisin, x vuotta otteluennakoita, -raportteja ja muita juttuja kyseisen liiton sivulle ja muualle kirjoittanut. Juu ja teen ihan omalla ajalla töiden jälkeen ilman korvausta tai palkkaa.

 • Ihan sama pelin lopputulokselle, sillä wolverinesillä on niin pitkä lista 4.div finaalissa pelanneita nyt edustuskelvottomia äijiä kentällä, että ottelu tuomitaan eaglesille joka tapauksessa.

 • Kotkalta isoja virheitä. Tiputuksia kahesta intteristä, missattuja taklauksia. Tän lisäksi on kyllä tuomaritkin laittanu vähän liukkaria tälle parrutukselle.

 • Katsomossa huutavat lähiöspedet vois keskittyy mieluummin omien kannustamiseen kuin muiden mollaamiseen

 • Onko faktaa, vai fiktiota? 6vrk on IV-div finaalista, mikä oli pelien välinen minimi aika eri sarjatasolla?

  Kyllähän tää taitaa olla wolvojen peli, vaikka miten yrittäis eagleslaseja laittaa päähän.

 • Puoliaika 28-0

 • 3 § Siirtojen määrää ei ole rajoitettu. mutta ylemmän sarjatason joukkueesta siirretyistä aikuisista pelaajista voi alemman
  sarjan joukkueessa pelata samassa ottelussa enintään 10 pelaajaa ja alemman sarjatason joukkueesta siirretyistä
  aikuisista pelaajista voi ylemmän sarjatason joukkueessa pelata samassa enintään 20 pelaajaa. Siirtoja ei voi tehdä
  naisten sarjoissa 10.7.2018 ja miesten sarjoissa 23.08.2018 jälkeen.

  Terkkuja eaglesille että ilmoitus liittoon ja spagettimalja kymiin. Plus sakkoa wolvoille. Ei mitään asiaa liigaan.

 • Koikkalaisen tirskuminen rojon 111kg elopainolle priceless

 • Meinaat että yli 20 pelaajaa on nyt Spagussa ja pelanneet kanssa Nelos-prötää? Jos näin on niin melkoisen typerää a) käydä alasarjoissa spedeilemässä ja b) ryssiä sillä sarjanousu.

 • Varmaan viitataan siihen että 23.8. jälkeen ei saisi tehdä pelaajasiirtoja.

 • Mä ymmärsin ton niin että 23.8 jälkeen on ihan sama vaikka vaan 1 pelaaja olis pelannut IV-div ja siirtynyt 1-div joukkueeseen .

 • Siirtoja ei voi tehdä
  naisten sarjoissa 10.7.2018 ja miesten sarjoissa 23.08.2018 jälkeen. Mun mielestä toi tarkottaa että ton päivän jälkeen ei saa siirtää pelaajia.

 • Ja selvennyksenä kyseinen pykälä on seuran sisällä koskevia siirtoja koskevasta säännöstöstä

 • Eikö ne ”saman seuran” sisäiset siirrot ollut vähän eri säännöillä?

 • SAJL Farmisopimus- yhdistelmäjoukkue ja alempien sarjatasojen joukkueita koskevat säännöt 2018 – hyväksytyt.pdf

  Tuollaisesta löytyy liiton sivuilta

 • Kotka hävisi wol 4div porukalle ?

 • Mikä juttu tää edustuskelvottomien peluuttaminen nyt on? Faktaa? Fiktiota? Kuka pelannut ja missä? Jos näin on niin on kyllä typerää touhua Wolvoilla. Mitkä voi olla sanktiot?

 • Ei siellä pelannut kuin edustuskelpoisia pelaajia wolvoilla. Finaali itsessään oli liian nopeasti ohi. Toivotaan että wolvot tuo liigaan kaivatun piristysruiskeen

 • Mahtavaa wolvot suvereeni esitys niin puolustuksessa kun hyökkäyksessä. Upea tunnelma pelissä, eikä kotka haastanut missään vaiheessa kotijoukkuetta. Moni pelaaja saavutti sen ensimmäisen mestaruuden ja moni lopettaa tähän myös. Katsojana kiitän wolvoja hienosta kaudesta ja toivon menestystä ensikauden vaahteraliigaan.

 • Kabinetissa tavataan ja varma tieto vois kaivaa niitä faktoja pöytään, pelaajien nimiä jne. Pelkkä vihjailu ja sääntökirjaan viittaaminen, ei vielä tee tästä faktaa, vaan pitkään tällaisena jatkuen tulee mieleen vain katkeroitunut ihminen joka haluaa aiheuttaa paskamyrskyn jolla vähentää wolvojen voiton arvoa.

 • No tämähän meni mielenkiintoiseksi. Pyydän sarjapäälliköiltä kummankin finaalin ottelupöytäkirjat. Jos sieltä löytyy samoja nimiä, niinkuin täällä vihjatanaan, niin toinen ellei molemmat ottelut tuottaa sakkoa ja 0-30 tuloksen.

 • ..säännöistä että onko edustuskelpoinen vai ei mutta #3 Laalo ainakin nopealla vilkaisulla on IV divarin finaalipeleissä ja eilen rosterissa (sidelinella) kuvassa.

 • Lopettakaa jo paakan jauhaminen jos ette tunne sääntöjä ja pelaajia. Toi pelaaja on junnu jota aikuisten säännöt eivät sido.

 • Ei tunneta pelaajia, eikä sääntöjä. Siksi onkin hyvä kaivaa faktat esiin ja tarkistaa. Ei niitä kuponkeja kukaan liiton puolellakaan analysoi läpi ellei kukaan vasikoimalla anna syytä.

 • Onko se vasikoimista, jos pidetään säännöistä kiinni? Nimim. kaikki(ko) sallittua, kunhan ei jää kiinni.

 • Mitään sääntöjen vastaista kyseisestä rosterista ei tainnut löytyä, hyvä niin. Paras voitti ja kateelliset voi sitten pitää aivopierunsa ihan oman pään sisällä.

 • Selvitin asian. Siellä on ollut vain nuoren pelaajan statuksella olevia poikia pelaamassa, joita ei siirtorajat kosketa. Kaikki siis hyvin.

  T. Oulun mies

 • Wolverines voi menestyä, kauheaa. Tämä laji on niin pieni suomessa ettei ketään tai mitään lajin parissa toimivaa pitäisi kyykyttää, toimii sitten Hangossa tai Nuorgamissa.