Ykkösdivarin pistetehtailu nostaa tunteita pintaan

jefumaster 13.6.2018 7:35 25 kommenttia

(0-4)

(3-0)

15.6.2018 klo 18:30 Kouvola

Ykkösdivisioona on käynnistynyt vailla yllätyksiä. Tähän mennessä kaikissa kauden otteluissa ennakkosuosikit ovat onnistuneet pitämään pintansa.

SAJL:n I-divisioonan ensimmäiset kierrokset ovat edenneet Gridironin kausiennakossa povatulla tavalla. Helsinki Wolverines on pelannut itsensä odotetusti sarjan kärkeen ja Kouvola Indians on yhtä selvässä jumboasemassa. Tasainen kolmikko, Eagles, ECG ja UNC ovat ottaneet vasta osin tuntumaa toisiinsa, joten täydellisen selvää hierarkiaa ei tuolle kolmikolle voida vielä muodostaa. Pitäydyn kuitenkin aiemman analyysini ranking-järjestyksessä.

Wolverines (2-0) takoo pisteitä taululle jatkossakin

Robert Johnsonin johtama ahma-hyökkäys on hurjastellut kahdessa suurimpia haastajiaan vastaan pelatuissa ottelussa yhteensä 114 pistettä. Amerikkalaispelinrakentajan 53 heitosta on 42 napattu kiinni, niillä on edetty yhteensä 855 jaardia ja tuloksena yhteensä 11 touchdownia. Kun vielä huomioidaan se, että käytännössä Johnson on säilynyt linjansa suojassa täysin koskemattomana, voidaan Johnsonin avausta pitää huikeana. Wolverinesin heittouhan vastapainona on sarjan vikkeläkinttuisin keskushyökkääjä Kam Harris, jonka seitsemän touchdownia ovat pitäneet vastustajien fronttia kiireisenä heittopelien välissä.

Wolverines-puolustus on onnistunut avauspeleissään tyydyttävästi. Omaan päähän on varaa päästää 30 pisteen keskiarvolla palloja ainoastaan silloin, kun joukkueen hyökkäys pystyy pomminvarmasti takomaan vastalahjoina suuremmat lukemat naapurin reppuun. Helsinkiläiset ovat peluuttaneet puolustuksen miehistössään poikkeuksellisen montaa rookie-pelaajaa ja kokemattomuus paistoi erityisesti avauspelissä Giantsia vastaan. Punakoneesta ahmoihin siirtynyt Quentin Coulpin on tukimiehen tontillaan puolustuksen kirkas ykköspelaaja, joka on saanut hyvää taustatukea mm. Jere Paanaselta sekä rookie-statuksella pelaavalta Devonte Jonesilta. Ahmapuolustuksen amerikkalaisvahvistus Richard Chungong ei ole varmaankaan vielä näyttänyt kaikkea sitä osaamistaan, jota valmennus häneltä odottaa.

Kotka (2-1) on nyt Kymenlaakson ykkönen

Sarjanousija Eagles saavutti yhden keskeisistä tavoitteistaan heti avausottelussaan. Kymenlaakson ykkösjoukkueen viitta asetettiin kotkalaisten harteille suvereenin 6-50 -vierasvoiton palkintona. Pelinrakentaja Niclas Carpelanin epäilyt siitä, että kotkalaiset olisivat voittaneet Intiaanit jo viime vuonna, vaikka pelasivat eri sarjatasoilla ja import-säännöillä, pitävät varmasti paikkansa. Kotka Eagles on toistaiseksi I-divisioonan rankingin kirkkaalla kakkospaikalla.

Kotkan saldo kolmesta pelaamastaan ottelusta on kaksi voittoa ja tappio sarjakärki Wolverinesille. Eagles pelasi Ahmoja vastaan hyvän avauspuolikkaan ja oli kahden jaardin ja muutaman sekunnin päässä puoliaikajohdosta. Kongi pelasti vierasjoukkueen ja toinen puoliaika oli Wolverinesin näytöstä. Hyvä alku rapistui joukkueen omiin karkeisiin virheisiin, sekä vastustajan ylivoimaiseen hyökkäystyöskentelyyn.

Alkukausi on osoittanut, että Eaglesilla on yksi divisioonan kovimmista juoksupuolustuksista sekä hyvää divisioonapalloa pelaava hyökkäys. Nesi Carpelan kuuluu edelleen maamme QB-eliittiin ja tasapainoista juoksu-uhkaa tarjoilee erinomaisesti pelannut keskushyökkääjä Ville Hämäläinen. Joukkue vahvistuu vielä Espanjan liigasta saapuvalla Mikko Toimisella, jonka tasokas sentterityöskentely saattaa antaa Carpelanille vielä sen pienen lisäbuustin loppukauden menestymiseen. Kotka Eagles säilyttää divari-rankingin kakkossijansa myös jatkossa, mikäli onnistuu hyydyttämään seuraavassa pelissään ECG:n Jabari Harrisin juoksupelit. Uskon, että Kotka onnistuu tässä, sen verran hyvin joukkueen puolustus onnistui UNC-kohtaamisessa pitämään jenkkitaituri Ryan Tuiasoan kurissa.

ECG:n (1-1) asema ranking-kolmosena uhattuna

Itä-Helsingin ylpeys ECG on aloittanut kautensa omiin odotuksiinsa nähden vaisusti. Joukkue ei kyennyt missään vaiheessa haastamaan Wolverinesia kauden avauksessa eikä Indiansia vastaan pelattu kamppailukaan säväyttänyt. Joukkueen liigatasoisena kehuttu puolustuksen frontti on pelannut odotettua kesymmin, joskin peräti kahdeksan säkkiä Inkkareita vastaan kertoo potentiaalista.

ECG:n tämän kauden erikoisuutena on kolmen kiintiöjenkin kierrättäminen vuoroviikoin rosterissaan. Wolverines-ottelussa puolustuksen jätti Greg Robinson ei pelannut parhaalla tasollaan, joten Myllypuron Indians-kohtaamisessa pelivuoron sai takapuolustaja Eric Irvin. Irvin toi ryhtiä jättiläisten heittopuolustukseen, mutta 262 päästettyä heittojaardia sarjajumboa vastaan kertoo, millä alueella helsinkiläisillä on vielä paljon parannettavaa.

Giants kohtaa tulevana viikonloppuna UNC:n. Vaikka kausi on vasta alussa, juuri tätä ottelua jättiläisillä ei ole varaa hävitä. Sarjan keskikastin joukkueista yhden kohtalona on Wolverinesin kohtaaminen välieräpelissä ja lauantain ottelussa pelataan asetelmista juuri tuosta näkökulmasta. Kauden ennakoissa ECG ja Jabari Harris kertoivat monipuolistaneensa joukkueensa hyökkäysvalikoimaa edellisen kauden one man showsta. Alkukauden totuus on ollut toisen näköinen. Giants on edennyt kahdessa ensimmäisessä ottelussaan juosten yhteensä 440 jaardia. Etenemisestä 333 jaardia (76%) on tullut Jabarin omien yksilösuoritusten tuloksena.

UNC:lle (1-1) hyvä alku divisioonakaudelle

Länsi-Uudenmaan yhdistelmäjoukkue sai hienon alun divisioonataipaleelleen voittamalla Kouvola Indiansin selvin lukemin 22-49. Sebastian Berndtssonin johtama hyökkäys pelaa tasapainoista hyökkäyspeliä vuorotellen heittoa ja juoksua varsin tuloksellisesti. Keskushyökkääjä Ryan Tuiasoa on vastannut yli puolesta joukkueensa touchdowneista viidellä pistesuorituksellaan.

Sarjan keskikastin tasonmittausotteluista ensimmäinen päättyi Crusadersille tappiollisesti. Kotka Eagles voitti joukkueiden kohtaamisen selkein lukemin 15-37 ja otti käsiinsä valttikortin taistelussa paremmista pudotuspeliasetelmista. Tulevan lauantain peli East City Giantsia vastaan kertoo paljon joukkueen todellisesta iskukyvystä.

United Newland Crusaders on ainoana sarjan joukkueena täyttänyt vasta toisen amerikkalaispelaajien kiintiöpaikoista. Seura voi siis halutessaan täydentää rosteriaan täsmähankinnalla ratkaisupelien lähestyessä. Todennäköisesti joukkueenjohto pelaa ensin loput ensimmäisen sarjapuolikkaan peleistä valmiiksi tunnistaakseen mahdolliset aukot, joiden tilkitseminen on edellytyksenä paremmalle sarjasijoitukselle. Toistaiseksi keskushyökkääjä Tuiasoalla on riittänyt energiaa pelata useampiakin downeja puolustuksen apuna varsin mukavin tuloksin.

Indians (0-3) on parantanut peliään, mutta ei riittävästi

Kouvola Indians on pelannut 19 viimeistä divaripeliään ilman voittoa. Joukkue on esittänyt edelliskauden floppaukseen verrattuna pirteämpiä otteita, mutta ei ole taistellut yhdessäkään ottelussa voitosta vakavasti otettavalla taisteluilmeellä. Inkkarien maaliero on kolmen pelin jälkeen lähes sata pistettä pakkasella, mutta viitteet paremmasta on löydettävissä tehtyjen pisteiden sarakkeesta. Siinä missä viime kauden kahdeksassa pelissä Inkkarit onnistuivat tekemään kaikkiaan 52 pistettä, on sama pistemäärä onnistuttu saavuttamaan nyt jo kolmen ensimmäisen pelin tuloksena.

Garcia säkitettiin peräti kahdeksan kertaa, joten mistään suojatyöpaikasta ei ole kyse.

Kouvolasta kantautui tappiollisen ECG-ottelun jälkeen ikäviä uutisia sekä valmennuksen, että pelinrakentamisen näkökulmasta. Läpi talven joukkueen kanssa harjoitellut Phillip Garcia vapautettiin tehtävistään pelaajana sekä valmentajana ja joukkue kertoi julkaisevansa uuden pelinrakentajan nimen lähipäivinä. ECG-Indians -pelissä pelinrakentaja Garcia säkitettiin peräti kahdeksan kertaa, joten mistään suojatyöpaikasta ei ole kyse, kun puhutaan Indiansin QB-positiosta. Vahvat huhut viittaavat liigan Crocodileseista irtisanotun Ben Wilkersonin siirrosta Kouvolaan, mutta tätä kirjoittaessa huhuille ei ole saatu vahvistusta.

Indians pelaa tälläkin kaudella erittäin kapealla rosterilla. Ilman yhdeksää importtia kauden läpi vieminen olisi todennäköisesti mahdotonta. Viime viikonlopun ECG-peliin joukkue marssitti yllätyksenä kentälle uuden amerikkalaispelaaja Chris Hallin, joka omalla panoksellaan toi aimo annoksen lisää ryhtiä kouvolalaisten puolustuspeliin sekä potkujen palautuksiin. Kouvolalaisten takakenttä joutuu tulevana perjantaina toistaiseksi kovimman paikan eteen sarjakärki Wolverinesin saapuessa Kuusankoskelle vierailulle. Hallin ohella Indiansin takapuolustajat Henri Kauhanen ja Eero Vaija saavat yltää parhaimpaansa estääkseen edellisen kauden vastaavan pelin kaltaisen verilöylyn. Vuosi sitten ahmat hakivat pisteet Kouvolasta lukemin 0-70.

Torvensoittoa ja sucker puncheja

I-divisioona on tälläkin kaudella herättänyt suuria tunteita Gridironin lukijoiden keskuudessa. Kuumissa peleissä sattuu ja tapahtuu ja mikä onkaan parempi paikka asiallisille kommenteille kuin Gridironin kommenttipalsta. Jatketaan kommentointia suurin sydämin, mutta hyvää makua unohtamatta tästä eteenpäinkin.

Avatar

jefumaster

Yli kolmekymmentä vuotta suomalaisen jenkkifutiksen äärellä, sisällä ja ulkona, sisäpiirissä ja oppositiossa, kentällä, laidalla ja raitapaidassa. Tuolla perspektiivillä tarkastelen kotimaisen jenkkifutiksen ilmiöitä.

Muita kirjoituksia samalta kirjoittajalta:

Kommentoi

 • Oheinen ECG:n pelaajauutinen jäi huomioimatta kirjoituksessa:
  http://www.ecg.fi/camille-gruel-ecghen/

 • Mitä noissa Wolvojen otteluissa oli tapahtunut jos olisivat pelanneet ykkösen jätkillä loppuun asti?

 • Kotkassa tais olla wolvoilla muutama iso mies sivussa kuten Kuuttila ja Heinänen jne. Tm

 • Juhannusta pukkaa ja SAJL:n tilastokoonnit ovat surkealla tolalla ja tämä koskee molempia, liigaa ja divaria. Divarin puolella on ollut tilastoviiveitä mutta liigassa numerot on tullee tesille säntillisesti matsien jälkeen.

  Onko kaikki liiton rajat satsattu täysin humpuukiin Fantasy-ohjelmaan (jossa 183 pelaajaa) ja tilastokoontien toteutus laiminlyöty. Fantasypisteet näkyy kyllä päivittyvän ajallaan.

 • Ei ole siellä Fantasyn puolella mikään päivittynyt ensimmäisen kierroksen jälkeen. Onhan tuo tosi noloa, koska toinen kausi peräkkäin homma ei vain toimi. Toivoa vain sopii etteivät nuo koodarit ole mukana missään oikeasti tärkeissä projekteissa.

 • Onko kukaan koskaan oikeasti kyseenalaistanut lajipäättäjiemme suhteellisuudentajua. Paljonko rahaa menee siihen, että pienen marhinaalissa olevan harrastelajin kulisseja rakennetaan suuren maailman tyyliin. Suorat kalliilla tuotetut liigapelit, fantasyfootball softa, lukuisat podcastit, ja alati tiukentuvat sarjakriteerit… Fantasypelaajien määrä kertoo hyvin mitä tarkoittaa olla marginaalissa. Paljon pöhinää mutta samalla koko korttitalo horjuu sarjojen kutistuessa kutistumistaan.

  Tuskin maltan odottaa sitä krapulaa joka lajissa koetaan kalliiden EM-kisojen jälkeen. On kiva unelmoida mutta kun on aika maksaan viulut voi kuulua vain Boom, kutren eräässä hämäläisessä nukkumalähiössä kuultiin.

 • SAJL:n ennakossa vahvistettiin Crocodilesista potkut saaneen Wilkersonin siirtyvän Kouvola Indianseihin pelinrakentajaksi:

  http://www.sajl.fi/?x167512=7734443

 • saa nähä pelaako philip garcia jo huomenna steelerssiä vastaan vai vasta myöhemmissä otteluissa .

 • Ketä kiinnostaa mikään divari kun steelers pelaa liigaa?

  PS. Menkää junnut salille!

 • Kaikella rakkaudella ja ystävyydelle tiedustelen tahoilta, joilla saattaa olla informaatiota SAJL:n kokoamista I-divisioonan koonti-tilastoista. Milloinkohan niitä saisi näkyville?

 • voisit vaikka käydä liiton sivuilla kokeilemassa onneasi.

  http://www.sajl.fi/sarjat/miehet/miesten-i-divisioona/
  http://sajl-stats.com/#/players/divisioona/2017/
  http://www.sajl.org/divisioona/2018/

  Tuo ei edes ole kauhean vaikeaa…

 • Kiitos rakkaudesta. olisiko sinulle ollut vaikeaa klikata nuo linkit auki ja huomata, että sisältö on vanhentunutta. Tietysti tuolta voi fiilistellä Charles Wortin viimekauden divari-statseja mutta tämän kauden lukemat on jossain aivan muualla. Tai onko niitä olemassa. Tuo alimmainen linkki vie kyllä tämän vuoden tietoihin mutta nuo loogisimmat polut(jotka ei ole kauhean vaikeita navigoida) johtavat jonnekin minne ei pitäisi…

 • Mitä valitat? Kolmella klikkauksella löytyy tämän vuoden tilastot joita kaivattiin. Eikä se tosiaan ole vaikeata, jos vähän viitsii vaivautua. Mutta ainahan se on helpompaa kititstä tekemättä itse mitään.

 • Oletko sitä mieltä että I-divisioonan Tilastot linkin takaa esitellään kauden 2017 tilastoja. Ja olet vielä närkästynyt kun joku siihen puuttuu. Surullista.

 • Erkkila 1 on kova jätkä. Kaverit kerto, että NFL:stä on kosiskeltu häntä.
  http://sajl-stats.com/#/receiving/divisioona/2018/

  Erkkila 1 WOL kopit 113 jaardit 19 TD:t 37

 • Samat tilastot kertovat ecg:n boxin olevan juuri niin kova kuin ennen kautta spekuloitiin. Heitä vastaan uskallettu yrittää juosten ainoastaan 3 kertaa! Toki niillä on sitten menty 71 yds eli 4 per peli… Miten toi yhtälö toteutuu kolmella pelatulla pelillä en oo ihan varma. Se on varmaan korkeampaa liittomatematiikkaa

 • milloin liitto meinaa pelaajatilastot päivittää ykkösessä?

 • En allekirjota erkkilän nfl statusta, se on kuitenki saanu pelaa 6 peliä kun muut on saanu vaan 3

 • Kokopuolustus
  Downs 930, 179 y, 15 avg per game.
  Kuka näitä oikein tekee?

  Juoksu puolustus
  Downs 3……..

  Totta, paperilla ecg on kyllä kova!

 • On hänellä nyt kuitenkin yli kuuden TD:n ottelukeskiarvio. Onhan se nyt ihan hemmetin hyvä. lukema. Aika lyhyitä kuvioita näyttäisi juoksevan tuo kaveri.

 • Voisikohan erkkilä näillä statseilla ohittaa jopa tero pitkämäen vuoden urheilija äänestyksessä :D

 • Tossa on pakko olla joku virhe, ei kenenkään etunimi voi olla ”1”.

 • Kotkalla ilmeisesti multipersoona Roberts, koska hän on kahdella eri nimellä tilastoissa. Oikeat tilastot näyttäisivät olevan 30 kiinniottoa, Kouvola peli eri etukirjaimella.

 • Tän siitä saa kun tilastointiohjelma on vuodelta kivi ja miekka, sitä käytetään miten sattuu ja touhua ei oikein kukaan valvo.

  Ehkä jonain päivänä se softa on päivitetty moderniin versioon ja pelaajanimet tulevat esimerkiksi lisenssien kautta softaan.

 • Softaan taitaa saada lisenssinumeron kautta pelaajalistat valmiiksi. Menisi nimetkin oikein, ettei joka ottelussa ole samalla pelaajalla eri nimi, kun ne syötetään manuaalisesti.

  Muutenhan tilastointiohjelma on todella helppo ja kevyt käyttää, toimii loogisesti, ja on luotettava.