Hellekelit eduksi Vaahteraliigan lipunmyynnille

jefumaster 1.6.2018 21:01 45 kommenttia

1 2  
21 27 48
12 21 33

(2-0)

48

(1-3)

33

31.5.2018 klo 18:30 Kuopio

Suotuisat säät ovat auttaneet liigajoukkueita houkuttelemaan katsojia ottelutapahtumiin. Kauden 2018 katsojamäärät ovat nousseet lähes 25% edellisen kauden vastaavista luvuista.

Ennätyshelteinen toukokuu on saanut jenkkifutista seuraavan yleisön liikkeelle. Kauden seitsemän ensimäistä kamppailua on houkutellut lehtereille 3984 lajin ystävää. Lupaava alku kaudelle ennustaa parannusta edellisen vuoden heikkoihin katsojalukuihin. Tällä hetkellä ollaan 24,7% kasvuvauhdissa vastaavaan viimevuoden tilanteeseen verrattuna ja liiga on vasta päässyt vauhtiin. Keskimäärin ottelut ovat kiinnostaneet 569 katsojaa per peli. Vuonna 2017 vastaava keskiarvo oli 456.

Sarja käynnistynyt ennakko-odotusten mukaisesti

Vaahteraliigan käynnistyessä käytännössä kaikki lajia seuraavat ennustivat Helsinki Roostersin dominoivan sarjaa. Näin on myös tapahtunut. Kahden pelatun ottelun jälkeen Roosters on kirkkaassa sarjakärjessä +77 piste-eron kertoessa omaa kieltään otteluiden dominoinnista. Pelinrakentaja Brandon Connette pelaa näyttävää hyökkäyspeliä laadukkaiden laitureiden tukemana eikä näillä näkymin Roosterille tulla löytämään pysäyttäjää kotimaisilta kentiltä.

Roosters kohtaa lauantaina 2. kesäkuuta Tampere Saintsin Pyynikillä. Tamperelaisia pidetään yksinä harvoista, joilla tämän kauden näytöillä saattaa olla mahdollisuuksia hidastaa Roosterin etenemistä. Todennäköisesti kukaan Mansen ulkopuolella ei usko Saintsin mahdollisuuksiin kaataa kukonpojat tosissaan.

Keskikastissa tasaista

Ennustin kauden kynnyksellä Saintsin sekä sarjanousija Steelersin olevan kauden 2018 yllättäjiä Vaahteraliigassa. Ennustus on osunut varsin hyvin kohdalleen ja erityisesti Steelers on päässyt näpäyttämään kriittisimpiä sarjanousijan arvostelijoita pirteillä otteillaan. Joukkue jakaa juuri nyt sarjakärjen puhtaalla pelillä yhdessä dynastiaa ylläpitävän Roostersin kanssa. Osoituksena jenkkifutiksen saamasta savolaishuomiosta Steelers keräsi torstaina kotiavaukseensa liigan tämän kauden toistaiseksi suurimman yleisömäärän: 718 katsojaa. Toivottavasti hyvä pöhinä jatkuu Kuopiossa ja yleisö löytää tiensä kannustamaan läpi kesän.

Porvoon Butchersin avaus kauteen on sujunut kaksijakoisesti. Teurastajat kaatoivat Royalsin vieraspelissä, mutta törmäsivät Roostersin puolustusmuuriin heti seuraavassa kamppailussaan. Joukkueen hyökkäyskalusto ei ole päässyt oikeuksiinsa kummassakaan pelatussa pelissä ja monet jefuanalyytikot miettivät, miksi pelinrakentaja Janne Lehtisen ei anneta pelata itselle sopivampaa lyhyiden heittojen peliä riittävästi. Butchersin puolustus on kova pala purtavaksi vielä monelle liigajoukkueelle, mutta liigarankingissa porvoolaisten nuoli näyttää toistaiseksi loivasti alaviistoon.

Pohjanmaalla sattuu ja tapahtuu

Molemmat pohjalaisjoukkueet ovat aloittaneet kautensa mollivoittoisesti. Seurojen keskinäisessä piirikunnallisessa Botnia Bowlissa Royals otti kiertokiuluun kolmannen perättäisen kiinnityksen, mutta muutoin hyvät uutiset ennen niin vahvasta jenkkifutis-maakunnasta ovat olleet vähissä. Royalsin pelissä on ollut hetkittäin pilkahduksia paremmasta, mutta kolme tappiota neljässä pelissä ei varmasti vastaa seuran johdon alkuperäisiä tavoitteita kauden kulusta. Tappioiden ohella muitakin murheita on ilmaantunut kumpaisellekin joukkueelle jo alkukaudesta. Molemmat seurat ovat joutuneet valjastamaan matkatoimistonsa organisoimaan paluulentoja rosterista pois siirtyville vierastyöläisille.

On mielenkiintoista seurata miten alkukaudesta odotettua heikommin suorittaneet joukkueet rakentavat kokoonpanoistaan jatkossa paremmin vastustajien tahdissa taistelevat miehitykset. Saavatko matkatoimistot uusia toimeksiantoja nyt Suomeen saapuvien lentojen organisoimiseksi. Useampikin Euroopan sarjoista yltää huipennukseensa kesäkuun kuluessa ja uusien vahvistusten virta kohden pohjoista saattaa olla tänä vuonna jälleen muutamaa miestä vilkkaampaa.

Lauantain Saints-Roosters -pelin jälkeen liiga jatkuu vihdoinkin ensimmäisellä kolmen ottelun kierroksella. Amerikkalaista jalkapalloa seuraavan suurkuluttajan näkövinkkelistä tämän kauden aukkoisen sarjaohjelman tarjoilemat kahden ottelun viikot ovat kerta kaikkiaan riittämättömiä.

Lue myös

Kuvia torstain ottelusta löydät Jari Turusen kuvagalleriasta. Kiitokset jälleen Jarille!

Avatar

jefumaster

Yli kolmekymmentä vuotta suomalaisen jenkkifutiksen äärellä, sisällä ja ulkona, sisäpiirissä ja oppositiossa, kentällä, laidalla ja raitapaidassa. Tuolla perspektiivillä tarkastelen kotimaisen jenkkifutiksen ilmiöitä.

Muita kirjoituksia samalta kirjoittajalta:

Kommentoi

 • Kuopio on tällä Suomen Kuumin JeFu-kaupunki! Hienoa (ja pitkäjänteistä) työtä tekemällä se onnistuu.

  Nettinillittäjille: Lopettakaa itkeminen lajin tilasta ja menkää mukaan jeesaamaan seuroja paikkakunnillanne. Saattaa tulla junnuille shokkina, mutta menestys tehdään edelleen ihan livenä harkoissa, kokouksissa ja pelissä. Älypuhelimen pinnan raaputtaminen ja viisastelu netissä ei tule koskaan auttamaan minkään ongelman ratkaisussa. Jossain vaiheessa on pakko kääriä hihat ja aloittaa työ ihan itse eikä etsiä syytä ulkoa (kuten liitosta tai NCAA:sta 😂)

  ”You can talk the talk, but can you walk the walk?”

  J Surakka

  P.S: Steelers voittaa Maljan

 • Jatkoa vielä edelliseen!

  Vihaajat vihaa, mutta niin kuin viimekin vuonna niin Wort ja Peters on näyttänyt mistä se kana kusee. Huutelun ja memejen sijaan neuvon junnuja käymään salilla. Kääntäkää sanat teoiksi ja kasvakaa miehiksi. Muuten voi olla, että poikia sattuu vähän kuin viime vuonna. Ja kyllä, tämä oli uhkaus.

  Omalla nimellä,
  J Surakka

 • Menkäähän junnut nukkumaan ja lopettakaa mun nimimerkillä ratsastaminen.

  T: Aito ja ainoa oikea

  J Surakka

  P..S: Steelers voittaa Vaahtera Maljan!

 • Noissa yleisömäärien vertailuissa on kyllä paljon muuttuvia asioita.
  Tänä vuonna 2 vaasan kotipeliä mukana, joka nostaa keskiarvoa.
  Varmaan kelilläkin on osansa katsojamäärissä.

 • Voitko täsmentää miten Vaasan kotipelit ovat tänä vuonna vääristäneet tilastoja. Jos et ole huomannut, Vaasa on palannut kuolevaisten joukkoon yleisömäärissä ja tällä hetkellä Steelers on yleisön suosikki.

 • Eikö yon kirjoituksen otsikossa oteta kantaa krlien vaikutukseen joten kommenttisi on enemmän kuin outo.

 • Osa joukkueista ei edes ole pelannut vielä kotiotteluita. Vaasa on viime vuonna ollut keskiarvon yläpuolella katsojamäärissä. Kyllä silloin oletus on että heillä tänäkin vuonna olisi yleisökeskiarvoa nostava vaikutus. Tämä nyt on vaan oletus.
  Hienoahan se on, jos sama 25% kasvu jatkuu koko kauden.

 • Vaasa on aina vetänyt hyvin yleisöä ulkopeleihinsä. Hallissa pelatut ottelut on aina vähän niin ja näin katsojalukujen kanssa, ja niitä on vaikea aika arvioida miten se vaikuttaa yleisömääriin. Eka ulko-ottelu Vaasassa on tulevana perjantaina, joten katsotaan silloin miten katsomot täyttyy.

 • Silloin sataa kaatamalla!!!

 • Vaahteraliiga Fantasy Football on jälleen täällä!

  Pelaaminen on helppoa, jännittävää ja ilmaista. Kokoat vain joukkueen alla olevan ohjeen mukaisesti, teet pelaajavaihtoja, jännität ja jos hyvin käy, niin pääset palkinnoille:

  3. palkinto (Wilson SAJL-pelipallo)
  2. palkinto (Kahden hengen lippupaketti lokakuun Suomi-Ruotsi -maaotteluviikonloppuun)
  1. palkinto (Kahden hengen VIP-liput Vaahteramaljaan)

  Älä siis epäröi, vaan luo joukkueesi nyt!

  Tänä vuonna on kyllä erityisen jännittävää! Ainut jännitys on, että saadaanko tehdä koko kauden aikana pelaajavaihtoja. Tai päivittyykö pelaajien tilastot ollenkaan.

 • Tykkään pojista.

  T. Ainoa ja oikea

  J Surakka

 • Tällä kertaa tämmöinen otteluennakko: https://crocodiles.fi/uutiset/aarimmainen-testi

  Onko arvioita kuinka monta katsojaa löytää tiensä Crocojen kauden kotiavaukseen? Alle 100? … Ei taida edes mahdolliset helteet auttaa tätä asiaa.
  Ikävä juttu että joukkue on kontannut nyt kaksi vuotta, mutta ei nyt noin ala-arvoisia otteluennakoita voi suoltaa ulos.
  Silloin kun seinäjokisilla menee lujaa niin ovat ruukanneet päästää ties mitä sammakoita suustaan ottelurapsoissaan ja vastustajaa haukkuessaan, mutta tämän hetkisen konttaamisen kirjoittaminen noinkin järjettömään muotoon on jotain mitä en itsekkään odottanut.

  Crocot. Ottakaa lääkkeenne!

 • @Henkistä apua Seinäjoelle

  Otteluennakot eivät ole koskaan edustaneet seinäjokelaisten yleistä mielipidettä.

 • Kannattaa muistaa, että nämä ennakot tulee yhden ihmisen näppikseltä. Ei joukkueelta, eikä seinäjokisilta. Toki voisivat ehkä vaikuttaa kirjoitteluun, tai sitten eivät. Harmillista. Ja pahoittelut.

 • Näin se on. Yhdeltä ihmiseltä tulee järjetöntä tekstiä, mitä ei monestikaan joukkue tai valmennus allekirjoita. No tulihan tuosta hyviä meemejä taas jos ei muuta.

 • Crocodilesin ennakkohan on realistinen kuvaus tämän päivän Vaahteraliigasta. Tota samaa tarinaa ovat tilittäneet tällekin palstalle monet laji-ihmiset, mutta viestin sisällön ja syiden analysointi unohtuu kaikilta aina tiukan paikan tullen.

  Itse nostan hattua Crocojen ennakolle näkökulman valinnasta, joka kuvaa vuoden 2018 Vaahteraliigaa sanasta sanaan. Osin Roostersista riippumattomista syistä Roosters on ylivoimainen ja tämä on koko lajille myrkkyä. DDR:n jääkiekkosarja oli aikansa legenda ja tuollaista skenaariota kohti ollaan ikävä kyllä menossa. Miesten Vaahterassa Kuusi (6) joukkuetta, naisten liigassa surkuhupaisat neljä (4). Kahdella ylimmällä miesten divaritasolla molemmilla viisi (5) joukkuetta. Nuorten U19 sarjoissa kaikissa yhteensä seitsemän (7) joukkuetta.

  On täyttä skeidaa kertoa julkisuuteen lajin menneen eteenpäin (SAJL pj 2018) kun samanaikaisesti KAIKKI pääsarjatasot kamppailevat näivettymistaudista. Crocojen otteluennakko on 100% ajan hermolla. Ymmärrän jos kirjoituksella pääsee monen ihon alle, koska jotkut elävät oikeasti siinä utopiassa, että kaikki on hyvin kun yksi seura porskuttaa ja lajilla menee sen takia lujaa.

  Itse ottelussa Roosters kylvettää Crocoja 9-62.

 • Teksti oli kuin olisi gridironin keskustelupalstaa (asiallisemmasta päästä).
  Äänensävy tekstissä on aika lapsellinen mutta pointit kirjoituksen takana samat mitä täälläkin on asiallisemmasta päästä kirjoiteltu.
  Stadissa on miljoonan asukkaan populaatio mistä kerätä pelaajat ja valmentajat ja rakentaa helpohkosti yksi ylivoimainen joukkue + juniorit.
  Miksikö helpohkosti? Voit 95 prosenttisesti luottaa että stadilainen ei muuta pöndelle mistään syystä vaan on käytettävissä koko peliuran. Jos se ei saa opiskelupaikkaa stadista niin se käy äkkiä hakemassa todistuksen sieltä muualta ja tulee takas ja viettää opiskeluajan viikonloputkin stadissa.

  Pöndellä voit panostaa junnutoimintaan ihan kuinka paljon tahansa omankylänpojat ajatuksella mutta tietäen että sun omista junnuista tulee isolla prosentilla tulevaisuudessa sun oman edustusjoukkueen vastustajia.
  Edustusjoukkueen tekemisen tasolla ei ole tuohon mitään merkitystä. Sillä on että tarjoaako kotipaikkakunta opiskelua ja duunia ja muita viihdykkeitä tulevaisuudessa sun nykyisille vaikkapa u15 junnuille.

  Rahalla, eli kentällisellä kovilla tuplapassi ja europelaajilla vuodesta toiseen voi pitää yllä finaalipaikasta kilpailevaa vaahterajoukkuetta. Toisilla rahat riitti pitempään, toisilla loppui nopeammin. Osaat varmaan yhdistää tuohon viittaukseen kaksi eri paikkakuntaa.

  Junioripanostukset valuvat suurilta osin pk seudulle ja minimaalisesti yliopistokaupunkeihin.

  Tässä on hyvin vähän mitä voit järkiperusteilla änkyröidä vastaan. Änkyröidä toki voit.
  Sille stadilaiselle joka just meinas vastata että ”treenatkaa pöndet kovempaa” niin onko sulla ikinä käynyt mielessä pysyvä muutto(treenaamaan kovempaa) kouvolaan, tampereelle tai jyväskylään tai jonnekkin sinne. Ei, eikä mullakaan. Näin tää vaan menee. Roosters 15peat odotellessa elleivät saa jotain big6 tapaista kv hommaa aikaiseksi.
  Aika boring ja aivotonta jos VL 15peat tavoitteena roostersilla itsellä.

 • Kaikki mitä Merirosvo sanoo on totta. Tästä ei liene kahta sanaa. Kysymys kuuluukin: mitä roon pitäisi tehdä? On lajille ongelma että pk-seudulla on seura jonka tekeminen on niin kovalla tasolla että se imee näköjään käytännössä kaiken talentin mitä Suomessa on tarjolla. Toisaalta, tällä hetkellä ei ole mitään korkeampaa tasoa jonne roon voisi nostaa.

  Ei mullakaan tähän mitään ratkaisua ole, totean vaan että nykytilanne on viiden vuoden jänteellä kestämätön.

 • ei kyse ole mitä Roostersin pitäisi tehdä toisin, vaan mitä yleensä koko jefussa pitäisi tehdä toisin.
  koko suomijefun olemassaolon ajan on kaikki voimavarat litton puolesta on satsatu stadiin, tällä ei ole siellä saavutettu mitään muuta urheilullista tulosta lajin sisällä.
  Muuten laji on pääkaupunkiseudulla samassa tilassa kuin 30.v sitten, jefub ulkopuoliset tahot tuskin huomaa koko lajin olemassaoloa.
  oliskohan korkea aika kokeilla jotain muuta.

 • Ihan mielenkiinnosta, mikä on ”se jokin muu” mitä liiton pitäisi tehdä?

  Tilanne on aika kestämätön, kun katsotaan joukkuemääriä sarjatasoilla. Ja esim. kakkosdivarissa useampi joukkue lähtee peleihin alle 20 pelaajan rostereilla. Aina kun seura on niin huonossa jamassa että joutuvat jättämään kauden kesken, pitäisi liitossa hälytyskellon soida. Kaikkea vastuuta ei voi sysätä seurojen harteille, vaan jossain kohtaa pitää katsoa peiliin ja kysyä ”minkälaiset puitteet seuratoiminnalle liitto on osaltaan luonut?”.

  4-6 joukkueen sarjat ovat tynkäsarjoja, joissa keskinäiset tasoerot tekevät seuraamisesta vähemmän mielenkiintoista. Naisten I-divarissa on hulppeat 12 joukkuetta. Mutta kun kuuden jengin lohkosta vain kaksi jatkaa pudotuspeleihin, tarkoittaa että kauden puolivälin jälkeen iso osa joukkueista pelailee lähinnä kunniasta.

  Kun pelaajamäärät aikuisissa eivät ole mitenkään maagisesti tulevaisuudessa kasvamassa, kenties koko sarjajärjestelmä tulisi pistää atomeiksi ja rakentaa uudestaan. Jos vaahterajengin pyörittäminen on liian raskasta osalle joukkueista (ja jäävät divariin siitä syystä), tulisi niitä kriteereitä ja velvollisuuksia miettiä uudestaan. Samoin divareiden merkitystä voisi tarkastella, onko tällä hetkellä mitään tarvetta pitää miehissä kolmea 11vs11 divaria? Kaksi divaria riittäisi varmasti.

  Jotain tarttisi kyllä tehdä, muuten käy huonosti. Tynkäsarjat (vähän pelejä) ja kilpailullisuutta vähentävä sarjajärjestelmä (merkityksettömiä pelejä) latistavat motivaatiota. Pienillä rostereilla pelaaminen vähentää motivaatiota. Ja kun kyse on harrasteurheilusta (vaahteratasollakin) joka vaatii uhrauksia, niin yleensä sitä motivaatiota ei tarvitse kauhean paljon latistaa kun harrastaminen ei olekaan enää mielekästä.

 • Tämä mainittu edustusjoukkeiden tekemisen taso on juuri se, mikä ajaa loputkin stadiin, mitä opiskelujen ja työpaikkojen perässä muuttaneiden jälkeen on jäänyt jäljelle. Taustatekijöitä ja henkilökuntaa tarvitaan, liikaa pitäjissä yksittäisten miesten harteilla painoja.

 • Ainoa toivo on se että Wolvot ja ECG olisi mahdollisimman nopeasti vaahteraliigassa ja saisi vähän omalta osaltaan tasoitettua sitä pelaajavirtaa pääkaupunkiseudulla myös muihin joukkueisiin.

 • Eipä Helsinki 69ers onnistunut tuossa tempussa, pelaajapulan takia joutuivat lopettamaan koko leikin vaikka muutaman vuoden vaahteraa tahkoivatkin.

 • kyyberi@
  niitä asioita.
  -maaottelut ja vaahteramalja kiertoon, mitään järkevää syytä ei löydy miksi nuo pitäisi joka kerta pelata stadissa.
  -liitolle juniorivalmentajien kouluttaja (tai kaksi), toisen pitäisi asua  tre, jkylä alueella, josta lyhyt useaan seuraan, kouluttajan täytyisi jalkautua seuroihin ja harjoituksiin
  liiton toimisto pois pääkaupunkiseudulta, samoin kaikki työntekijät pitäisi tulla muualta kuin Stadin alueelta, Tampere olisi sijaintinsa puolesta hyvä mesta.
  seuroille markkinointikoulutusta, sama toimintamalli kuin valmennuspäälliköllä.

 • Samat tunarit näyttäisi olevan sivurajalla joukkueenjohdossa ja valmennuksessa jotka saivat sixtarit nurin, niin tuosta ei pitkää laulua tule. Pari vuotta ja saadaan tämäkin projekti haudattua. MItään ei näköjään historia osaa opettaa.

 • Eräässä toisessa marginaalilajissa samojen ongelmien kanssa jo 90-luvulta asti ihmetellessä ehdotin liitolle jo silloin että yksi hyvä tapa nostaa koko touhun tasoa on palkata yksi ruohonjuuritason seurakehittäjä. Vaikka nyt sitten toiminnankehittäjän, urheilutoimenjohtajan tai valmennuskehittäjän tittelillä. Eli yksi ihminen, joka kiertää ympäri maata ja tekee 40h viikossa työtä seurojen kanssa kehittäen paikallista toimintaa.

  Kenties jenkkifutiksessa tällainen henkilö voisi olla yksi askel eteenpäin. Kävisi seuroissa katsomassa konsulttimaisesti tilannetta ja auttamassa toiminnan kehittämisessä. Ja jos henkilöllä olisi vielä valmennusnäkemystä niin voisi auttaa myös valmennuspuolessa. Esimerkiksi pari päivää tai viikko per seura.

  Toki tästä tulisi kustannuksia ja sopivan henkilön löytämisessä voi olla haasteita, mutta esimerkiksi kaikenmaailman tukia ja rahoitusta voi saada tämänkaltaisiin projekteihin jopa EU:sta asti.

 • Se kehittäminenhän oli toiminnanjohtajan harteilla, mutta jäi tekemättä. Nyt kun toiminnanjohtaja vaihtuu niin toivottavasti palkataan sellainen joka saa jotain aikaiseksikin.

 • Hei.

  Mä keksin.
  Ratkotaan tasapisteissä olevien joukkueiden järjestys kolikonheitolla… Tulee vähentämään pistetehtailua ja kakkosstringi saa enemmän peliaikaa.

  Terv, Cro – Roo puoliajalla 7-60

 • En kyllä usko, että ECG:n ja/tai Wolverinesin nousu liigaan on ratkaisu. Meillä on ollut historiassa kyllä tilanteita, että liigaseuroja on pk-seudulla monta. Aika hiljattain oli peräti neljä liigaseuraa pk-seudulla: Roosters, Wolverines, TAFT ja 69ers. Pelaajavirta ei silloin(kaan) ollut Roostersista poispäin vaan enemmänkin joka seuralla oli ne omat pelaajansa ja kun ne alkoivat lopetella ja jatkajista parhaat siirtyivät Roostersiin, jokainen näistä yllämainituista seuroista kuihtui kokoon.

  Esim. kun Wolverines nousi 2000-luvun alussa liigaan ei pelaajia siirtynyt muista seuroista ennen kuin lompsa aukesi. Ja silloin kyllä muuttajia riitti. Kun lompsa sitten sulkeutui, pelaajat vaihtoivat takaisin punaisiin ja kuka minnekin ja lopun tiedämmekin.

  Mitä pitäisi tehdä? Ainakin tämän vuoden liiga (niin miesten kuin naisten) kertoo surullista tarinaa lajin näivettymisestä. Huippu on kapea, näyttää mahtuvan yhteen joukkueeseen ja tasoero liigajoukkueiden välillä aivan jäätävä. Sarjajärjestelmä pitäisi ainakin uusia ja yhdistää nämä 4-5 joukkueen sarjat. Lajiliiton tulisi helpottaa seurojen elinkelpoisuutta ja paikallisella tasolla seuroja pitäisi yhdistää, jotta pelaajamäärä olisi riittävä. Esim. Hämeenlinna-Hyvinkää tai Hämeenlinna-Tampere. Tai Mikkeli-Kuopio tai Vaasa-Seinäjoki. Pahaltahan se varmaan kuulostaa, mutta jos tämän vuoden liigassa Vaasa ja Seinäjoki olisivat yhdistäneet toimintansa ja luoneet porukasta 1 edustusjoukkueen liigaan ja 2-joukkueen divariin (1- tai 2-divari) niin olisi siellä yksi kovatasoinen kilpajoukkue ja erittäin laadukas divarijoukkue myös.

  Itseasiassa näinhän se pk-seudullakin tuntuu toimivan: paras pelaajakärki valuu ennen pitkää Roostersiin ja muihin jää divarijoukkueet. Miksei ”sama malli” voisi toimia myös muualla?

  Toinen vaihtoehto on olla tekemättä mitään ja odottaa lajin pohjakosketusta. Se on tulossa, koska vuosi vuodelta huippupelaajian määrä vähenee.

 • Yksi vaihtoehto olisi myös seuratasolla jättää 1 import tuomatta ja palkata samalla rahalla fysiikkavalmentaja jotta pelaajat olisivat tarpeeksi urheilullisia pelaamaan näinkin vaativaa lajia. Se on myös yksi syy miksi roosters on niin hyvä kun se on. Tämä harjoittelu luo myös loistavan pohjan mikäli pelaaja haluaa eteenpäin(yliopisto/eurooppa)

 • Kyllä tässä maassa on ihan ilmaiseksi tietoa ja taitoa fysiikkavalmennuksesta. Se pohja luodaan junioreissa, lajista riippumatta. Jos junnujoukkueen valmentajalla ei riitä tietotaito, niin rohkeasti kysymään onko seurassa aiheesta jotain tietäviä ja koulutusta saaneita. Jos ei ole, voi aina itse käydä koulutuksia ja jakaa tietoa seurassa. Tai tehdä yhteistyötä muiden lajien tai seurojen kanssa. Jos halua on, löytyy varmasti keinot. Fysiikkavalmentajan palkkaus on toki hieno juttu, mutta ei se jefun ongelmia poista.

  En tiedä miten meidän liitossa toimitaan, mutta yleensä ongelmien ratkaisussa kannattaa pureutua mahdollisimman syvälle ongelman syihin ja alkaa tekemään muutoksia siellä. Valitettavasti usein tätä ei tehdä vaan muutokset ja korjaukset jäävät pinnallisiksi. Eli ensin laitetaan pöydälle mikä on ytimekkäästi se onglema. Ja sen jälkeen sletsan kysymään ”mikä on siihen syynä?”. Kun syy on määritelty, kysytään taas ”mikä siihen on syynä?”. Ja niin edelleen, kunnes ollaan siellä ongelman juurilla. Sitten vain lähdetään korjaamaan tilannetta.

  En tiedä käytiinkö liiton kehityspäivillä tällaista keskustelua. Jos ei käyty, ehkä olisi pitänyt.

 • Vaikea kyllä nähdä, että fysiikkavalmennus olisi ongelma tässä lajissa. Pelaajamäärä on se keskeinen asia. Jos pelaajia on vaikkapa 30, se on todella kriittinen määrä. Se ei tahdo riittää jenkkifudiskauden läpiviemiseen. Pelaajia pitäisi olla ainakin 35-40 kotimaista ja siihen importit sitten päälle, kun niitä kuitenkin tuodaan. Kuinka monella liigaseuralla on 40 pelaajan kotimainen runko?

  Kun on pelaajia, saadaan hyviä treenejä ja myös kilpailua pelipaikoille. Jos treeneissä on 12 pelaajaa ja niistäkin 3-5 on importteja niin ei sellaisella porukalla mitään treenata. Jos porukassa on oikeasti 40-50 jätkää niin siitä voi parille laiskalle sanoa, että suksi kuuseen jos ei treenaaminen kiinnosta. Nyt ”kuka tahansa” pääsee sm-sarjan tv-peliin ilmestymällä paikalle.

  Mistä rosterit kasaan? Vähemmän joukkueita, vähemmän sarjatasoja – isommat rosterit, elinvoimaisemmat seurat. Ei se määrä vaan laatu.

 • Puolisuljettu liiga, jonka joukkuemäärä voi vaihdella sen mukaan, kuinka monta liigakelpoista joukkuetta kulloinkin on tarjolla. Lisenssit jaetaan tarkalla seulalla tarkoituksena varmistaa, ettei käy kuten Huskiesille tai muutamalle muulle joukkueelle on viime aikoina käynyt. Vaaditaan taloussuunnitelma, seurataan seurojen tekemistä tarkemmin.

  Voimavarat suunnataan liigalisenssien saaneiden tukemiseen 100%. Pyritään siihen, että PK-seudulta olisi vähintään kaksi joukkuetta. Ei vaadita liiganousuun välttämättä divisioonan voittoa.

  Ykkösdivisioona, jonka tarkoituksena on sekä toimia uusien liigajoukueiden ponnistuslautana että tarjota korkein realistinen sarjataso pienempien paikkakuntien joukkueille. Sarjapaikka jaetaan lisenssilla, ei välttämättä alemman sarjan voitolla. Jenkkikiintiö 0 tai 1, arvioidaan joukkuekohtaisesti, tapauskohtaisesti. Yksi normaalioloissa, mutta jos joukkueella on käytössään esim. useita kotijenkkejä, voidaan joukkueelta evätä puhdas kiintiöjenkki kotonaan.

  Kakkosdivisioona joukkueille, jotka eivät pelaa liigassa tai ole riittävän kovia ykköseen.

 • ”Yksi vaihtoehto olisi myös seuratasolla jättää 1 import tuomatta ja palkata samalla rahalla fysiikkavalmentaja jotta pelaajat olisivat tarpeeksi urheilullisia pelaamaan näinkin vaativaa lajia. Se on myös yksi syy miksi roosters on niin hyvä kun se on. Tämä harjoittelu luo myös loistavan pohjan mikäli pelaaja haluaa eteenpäin(yliopisto/eurooppa)”

  eli esim. Okko, Santtu, Sami.t, Janne r, Joonas R, niko K, Miro K, Wasiljef, Rontu,Lasse K, pinta, on kaikki Roostersin harjoittelun ansiosta noussu Huipulle.

 • Kyllähän valmennusosaaminen on ratkaisevassa roolissa liigan näivettymisen taustalla. Varmasti on niin, että pelaajia on liian vähän ja osan joko fysiikka tai taidot eivät vielä riitä liigassa, mutta toisaalta pelaamalla parempia vastaan kehittyy eniten. Esimerkiksi Saintsilla on tällä hetkellä varmasti paras materiaali koskaan, mutta eivät saa pelaajista irti täyttä potenttiaalia. Tämän taustalla ei ole fysiikan tai pelaajamäärän riittämättömyys, vaan valmennusosaaminen. Taktisesti laji on mennyt eteenpäin, joten pelkästään keskittyminen pelin yhteen osa-alueeseen ei välttämättä tuo haluttua menestystä. Etenkin peleihin valmistautuminen on erittäin isossa roolissa: vastustajien tekninen analysointi siihen perustuva gameplaning ja valmistavat harjoitukset. Väittäisin, että tällä osa-alueella on monessa vaahtisjengissä eniten opittavaa.

 • Kaikki nuo mainitsemasi pelaajat ovat kehittyneet entisestään siitä kun vaihtoivat oikeaan valmennukseen.Nyt heidän koko potentiaalinsa alkaa olemaan käytössä.
  Jos katsotte Roosters pelaajia ja muiden pelaajia, pelaajien ulkonäössäkin on melkoinen ero muihin. Se ero näkyy niin fyysisesti että henkisesti. Roostersilla ei näy kovinkaan montaa möhömahaa .Myös Tv ssä näkyi että Roosters pelajaat lähtevät vielä pelin jälkeen palauttavaan treeniin kun vastustajat raahustavat jo kopeilleen.

 • Paikallisella tasolla pitäisi seuroja yhdistää? Mitä hyötyä siitä olisi?

  Miten olisi jos alueella, missä asuu 1/4 Suomen väestöstä (Pääkaupunkiseutu), se yksi iso hajoitettaisiin?

  Enemmän se hyödyttäisi sarjan tasaisuutta, vaikka tyhmä toteutus sekin olisi.

 • Harrastajamäärät pitäisi vähintään kolminkertaistaa ja ainoastaan tällä on merkitystä pitkällä tähtäimellä.

 • vaikka liiga on millä tasolla, niin pitäisi saada lisää valmentajia junnuihin, sekä valmentajille koulutusta.
  koulutus vielä niin että mennään seuroihin paikan päälle opettamaan, tämän hetken valmentajakoulutuksella ei le mitään virkaa.

 • Jokainen voi miettiä oman seuran porukkaa. Jos liitosta soitettaisiin että ”hei, tullaan jeesaamaan ja pitämään teidän porukalle yhen illan/päivän koulutus, missä katotaan vähän valmennus- ja ohjausjuttuja, ja voidaan samalla yhdessä miettiä miten teidän seuran toimintaa kehitettäisiin. Sopiiko?” verrattuna siihen että päivänä xx.xx. järjestetään Urheiluopistolla X tason valmentajakoulutus, hintaan xx€, niin kumpaan on porukan helpompi tarttua ja osallistua?

  Toki toinen vaatii sen palkatun henkilön. Mutta jos mietitään mikä vie lajia eteenpäin seuratasolla, niin onko nykyinen systeemi toimiva? Onko seurojen toiminta ja tekemisen taso noussut viimeisten vuosien aikana? Onko kenelläkään liitossa edes hajua siitä missä jamassa jenkkifutis ja toiminta on seuroissa?

  Puolisuljetut sarjat ja kaksi divaria kuulostaa aika hyvältä verrattuna nykytilanteeseen.

 • Hei onko missään ollut keskustelua/mainintaa/valitusta/palautetta siintä kuinka ainakaan allekirjoittaneella ei ole ensimmäisen kierroksen jälkeen FANTASYPISTEET päivittyneet ollenkaan?

 • Jossain Gridironin keskustelussa asiaa sivuttiin sivulauseen verran. Muuta en ole nähnyt enkä kyllä mitään suoraa palautekanavaakaan ole löytänyt asialle.
  Tälle vuotta luvattiin että tuo Fantasyhässäkkä toimisi, toisin kuin viime vuonna. Noh, viime vuonna taisi mennä kaksi kierrosta ja se oli jumissa, nyt meni ilmeisesti ensimmäisen kierroksen jälkeen.
  Eipä sillä, koko Fantasyfootball vaikuttaa toteutukseltaan olevan sellainen jonka minä saattaisin koodata. Ja se ei ollut kehu.
  Vinkki sinne Sajl:n päättäjien suuntaan: jos ei omasta porukasta löydy koodaamistaitoista henkilöä tekemään toimivaa Fantasyfootballia niin ottakaa yhteyttä johonkin ammattikorkeakouluun ja tarjotkaa tuota Fantasyfootballin koodaamista jollekin lopputyöaiheeksi. Ja olkaa reiluja ja tarjotkaa siitä myös joku palkkio.

 • Ja nyt kun mainitsin että ei ole palautekanavaa niin onhan siellä samperi Fantasyfootballin etusivulla palaute ja virheenilmoituslinkki.

 • En nyt tiedä mitä tässä lajissa jefu on suomessa mennyt pieleen kun lajinäkyvyys tosiaan pientä ja paljon puhetta siitä aiheuttaa, mutta TV2 tulee parasta aikaa kahvakuulan sm-kisat!! Ei saat…ihan oikeesti :D Kyllähän tuohon nyt vois Vaahtera pelejä tai vaikka edes 1.divarin pelejä laittaa.

 • -Vaahteraliiga suureksi. Great again!
  -Divareissa kunnon remontti ja hissiliike ylöspäin. Europelaajia, mutta ei jenkkejä (kaksoiskansalaisia)
  -4 divari todelliseksi reservisarjaksi, jossa paljon kakkosjoukkueita. Pelataan juhannukseen mennessä ja innokkaat pelaajat jatkavat korkeammalla tasolla.
  – Osa nuorista junnusarjoista voisi jatkaa syksyn pelikautta. kesälomalla pelaaminen turhaa