Kasvu taittui katsojamäärissä

jefumaster 12.11.2017 14:22 223 kommenttia

Jo useamman vuoden ajan jatkunut katsojamäärän kasvu taittui Vaahteraliigassa kesällä 2017. Liigaotteluiden katsojakeskiarvo putosi 17,7% vuoden 2016 komeasta 586 katsojasta lukemaan 482.

Viime kesä muistetaan varmasti pitkään koleasta kesäkuusta, mutta myös siitä, että ensimmäistä kertaa kaikki Vaahteraliigan ottelut pystyi seuraamaan kotisohvalta suorina Ruutu+ -lähetyksinä. Molempia näistä on veikattu syiksi katsojamäärien laskuun. Todennäköisesti vähennys johtuu molemmista tekijöistä.

Jenkkifutis on parasta paikan päällä katsottuna. Näin ainakin sanotaan ja tätä todisti kauden 2017 aikana yhteensä 20 247 katsojaa seurojen järjestämissä ottelutapahtumissa. Edellisellä kaudella vastaava lukema oli 24 635. Tasaisessa kasvussa olleet lukemat taittuivat dramaattisesti, mutta samalla jenkkifutista tarjottiin penkkiurheilijoille enemmän kuin koskaan aikaisemmin liigan suorien televisiolähetysten ansiosta.

Royals jälleen sarjan suosituin joukkue

Royals houkuttelee faneja myös Vaasan alueen ulkopuolelta. Kuva: Jari Turunen

Vaahteraliigan suosituin joukkue oli toistamiseen Wasa Royals. Vaikka vaasalaisten katsojakeskiarvo putosi alle tuhannen katsojan määrään (905), oli Royals katsojamäärissään täysin omissa lukemissaan muihin Vaahteraliigan joukkueisiin verrattuna. Liigakauden kaikki kolme yli tuhannen katsojan peliä pelattiin Vaasassa ja joukkueen yleisökeskiarvo oli lähes kaksi kertaa suurempi kuin tilastossa toiseksi tulleella Tampere Saintsilla (485). Huomionarvoista on se, että liigan kolme katsojamääriltään suosituinta joukkuetta ovat kaikki nousseet liigaan viimeisten kahden vuoden aikana (Royals, Saints, Huskies).

Joukkue Yleisömäärä 2017 Yleisökeskiarvo 2017 Muutos edelliseen vuoteen
Wasa Royals 5433 905 -20,9
Tampere Saints 2910 485 -13,1
Hämeenlinna Huskies 2664 444 -17,6
Turku Trojans 2558 426 -37,1
Helsinki Roosters 2450 408 -13,7
Seinäjoki Crocodiles 2329 388 -39,0
Porvoo Butchers 1903 317 +15,3

Prosentuaalisesti suurin kato katsomossa kävi Seinäjoella. Juhlavuottaan juhlineen joukkueen suuret panostukset ottelutapahtumiin eivät tuottaneet toivottua tulosta ja edelliseen kauteen verrattuna katsojamäärä romahti peräti 39%. Komea OmaSP Stadion houkutteli lehtereilleen ainoastaan keskimäärin 388 katsojaa, joka on liigan toiseksi huonoin lukema.

Liigajoukkueista ainoastaan Porvoo Butchers onnistui kasvattamaan katsojamääriään edelliseen kauteen verrattuna. Kasvusta huolimatta Butchers oli edelleen sarjan pienimpiä yleisöjä isännöinyt joukkue. 317 katsojan keskiarvo merkitsi kuitenkin 15% kasvua lipunmyynnissä.

Tulevalla kaudella Vaahteraliigaan nousee Kuopio Steelers. Kaudella 2017 kuopiolaiset onnistuivat keräämään divariotteluihinsa keskimäärin 387 katsojaa, joka on samalla tasolla kuin Crocoilla menneellä kaudella, mutta vähemmän kuin Trojansilla, jonka katsomolukuja tulokkaan pitäisi kompensoida kokonaiskatsojamäärien kasvattamiseksi. Isännöimässään Spagettimaljassa kuopiolaiset esittelivät tapahtumanjärjestelykykyjään keräämällä katsomoon komeat 1354 fania. Steelersin järjestämä divisioonan loppuottelu on yksi tämän kauden hienoimmista jefun yleisöteoista eikä tuo kalpene yhtään sille kaikkein komeimmalle, Vaahteramaljalle jota seurasi Helsingissä tänä vuonna paikan päällä ”vain” 2803 katsojaa.

Vaahteraliigan TV-sopimus jatkuu 2018-2020

Liigapelejä pääsee seuraamaan Ruutu+ palvelusta suorina lähetyksinä seuraavien kolmen kauden ajan. Jenkkifutiksen suurkuluttajille tämä tarjoaa hemmottelua omilla kotisohvilla, mutta seurojen lipunmyynnistä vastaaville sopimus merkitsee suuria haasteita. Ottelutapahtumiin ja katsomoiden olosuhteisiin on panostettava aiempaa enemmän, mikäli lippuja halutaan myydä nykyisillä hinnoilla vaativille asiakkaille. Kun lippu yhteen liigapeliin maksaa saman verran kuin kuukauden katseluoikeus Ruutu+ palveluun, saattaa yhä useampi katsoja laiskistua seuraamaan pelejä televisiosta. Jos asiaa tarkastelee pelaajan perspektiivistä, niin tuskin mikään on niin tylsää kuin pelata tyhjälle katsomolle.

Avatar

jefumaster

Yli kolmekymmentä vuotta suomalaisen jenkkifutiksen äärellä, sisällä ja ulkona, sisäpiirissä ja oppositiossa, kentällä, laidalla ja raitapaidassa. Tuolla perspektiivillä tarkastelen kotimaisen jenkkifutiksen ilmiöitä.

Muita kirjoituksia samalta kirjoittajalta:

Kommentoi

 • Kaksi teräinen miekka, antaa mahdollisuuden seurata kotisohvalta oman joukkueen pelejä kun ne pelataan vieraissa, joten siinä mielessä plussaa. ja toisaalta kiva katsella muitakin joukkueita.

  Sitten taas jos keli näyttää huonolta, niin jaksaako sitä lähteä katsomoon kun voi katsoa kotimatsin kotisohvaltakin.
  Siinä seurojen pitäisi pystyä tuottamaan palveluita yleisölle jotka tulevat peleihin katsomaan. Varsinkin kun keli ei ole hyvä, niin pitäisi pystyä tuomaan lisäarvoa tapahtumaan, on se sitten erikoistarjous kahvi+sadeviitta.

 • On turhaa kilpailuttaa/riitauttaa joukkueita ja Ruutua keskenään. Sajl voisi tehdä tempauksen, jossa Ruudun tilaajat saavat halutessaan toivomansa joukkueen kausikortin ilmaiseksi ja joukkue puolestaan panostaisi oheismyyntiin. Maksamaton katsoja, joka syö kaksi makkaraa ja juo kahvin jättää kuitenkin seuralle enemmän rahaa, kuin kotona istuva katsoja.

 • Kuvaus ja ohjaus jättää runsaasti toivomisen varaa. Ihmetyttää kuinka monen vuoden jälkeen kuva ei seuraa tilanteita.

 • Butchers ja Crocodiles matsien katsojamääräät puolittuivat kudesta 2017 ja niissä taisi sää näyttää suurempaa osaa. Tosin Ruutu-näkyvyys saattoi osaltaan auttaa. Trojans-matsin katsojamäärä pieneni kolmanneksen vastaavasti Saintsia kävi katsomassa enemmän populaa kuin edellisellä kaudella. Huskies veti reilusti enemmän katsojia Velolle kuin TAFT edelliskaudella ja Royalsiakin kävi katsomassa parisataa katsojaa enemmän. Välierä Butchersia vastaan veti puolestaan tuplaten väkeä kuin alku kesän sumussa pelattu eka kohtaaminen.

 • Suhteellisesti katsottuna Roostersin katsojamäärät ovat umpisurkeita. Mutta ei tuo ole ihme kun eivät panosta asiaan pätkääkään.

 • ”Jos asiaa tarkastelee pelaajan perspektiivistä, niin tuskin mikään on niin tylsää kuin pelata tyhjälle katsomolle.”

  Aikamoinen yleistys. En minä pelaa katsojille. Tuskin huomaan katsojia tai heidän puuttumistaan kun pelaan. Pelaan koska nautin siitä haasteesta ja väännöstä. Onnistumiset ja voitot lämmittävät sydäntä. Etenkin pelikavereiden onnistumiset ilahduttavat. Varsinkin jos on edesauttanut tilannetta. Pelaan pelikavereilleni ja itselleni. Vastustajaa kunnioitan.

  Sen jälkeen tulee vasta se katsojien arvostus, joka kumpuaa siitä että heitä laji kiinnostaa, he osallistuvat kannustamalla ja joskus myös rahoittamalla toimintaa. Aika moni muu asia jefussa on siis paljon tylsempää kuin tyhjille katsomoille pelaaminen. Ehkä me hyökkäyksen linjamiehet vaan ollaan tämmöisiä. :)

  Seurajohto voi pohtia ottelutapahtumaa, katsojia ja heidän katsojakokemuksensa tasoa. Osallistun kyllä pelaajanakin ihan mielelläni ottelutapahtuman vaatimuksiin, kuten pelaajaesittelyihin jne ja ymmärrän asian taloudelliset realiteetit, mutta en kyllä saa niistä mitään kicksejä vaikka joskus yleisössä onkin ollut yli 2000 katsojaa (juu, Vaasassahan sekin oli)

 • Oikeastaan linjamies Leitsaro kuvasi hyvin mistä jefussa on kyse Suomessa. Se on harrastelaji jossa pelaajaa kiinnostaa eniten oma suoritus eikä yleisön läsnäolo tai poissaolo hetkauta paskaakaan. Juuri tästä syystä TV-sopimus on typerä ja kallis elementti marginaalilajissa.

 • No toi sää oli ruusuinen koko kesän, joten monta matsin jäi sen takia käymättä. Isompi asia on heikko ottelutapahtuma ja sarjojen epätasaisuudet. Pelit yleensä pelattu ennen peliä. Laadullisesti peli on hidasta ja laadutonta. Miksi ottelutapahtuma ei niputeta nuorten ja naisten pelejä? Liiton panos mainontaan on heikkoa ja tuo maksuteeveen taakse piiloutuminen on surkea päätös. Tämä laji pitää päästä vapaille kanaville kaikkien nähtäväksi eikä maksumuurin taakse piiloon isolta yleisöltä. Tämä asia on ihan kaikki kaikessa. Toinen asia on nettistiimauksen saaminen ihan jokaiseen peliin. Kaikki pelit pitää saada tuubiin ja sille omat sivustot lähetyslistoineen. Nettistiimauksen järjestäminen (koordinointi) liiton haltuun kunnolla. Näkyvyys, näkyvyys ja vielä kerran näkyvyys on se juttu millä se massa katsomoonkin löytää. Lopuksi Suomeen olisi aika saada kunnollinen jenkkifudisstadion. Nyt on aika surkeita fasiliteetteja jefulle. Velo Helsingissä on surkea ränni ja se on muka lajille hyvä, mutta surkea paikka sekin on. Muualla asiat vielä huonommin. Fasiliteetit eivät houkuta katsomoon ketään. Esim. Porvoo Keskuskenttä on karmea katsojille. Kaukana kentästä, matala ja ahdas.

 • Eiköhän kunnollinen kenttä rakenneta heti kun siihen löytyy rahoitus. Oisko sulla heitää siihen euroja?

 • Oletko.käynyt kaikilla stadioneilla missä Vaahteraliigaa pelattiin 2017? Rohkenen epäillä jos väität Veloa parhaaksi.

 • Tää on jännä kun jaksetaan ränksyttää leukoja että ”onks sulla euroja, onks sulla ehdotuksia, ootko käyny kaikilla”… voi nyt v**tu. Laittakaa niitä parempia ehdotuksia ja parempia paikkoja ja lopettakaa toi puskista räksyttely ja kysymyksillä vastaileminen. Kuullostaa ihan mielenvikaisten lässyttämiseltä.

 • Miksi juuri Vaasa, Tampere ja Hämeenlinna ovat katsojatilastojen kärjessä. Siinä olisi mietittävää jengille. Voisiko johtua siitä, että ovat divarissa joutuneet/päässeet rakentamaan kokonaiskonseptiaan kuntoon ja tossa konseptissa huomioidaan myös katsojat.

  Surkein tilanne on Suomen suurimmalla markkina-alueella Helsingissä. Roostersin houkuttelemat katsojamäärät on kehnoja eikä selitykseksi riitä pk-seudun kova viihdetarjonta. Tampere ja Turku ovat onnistuneet kasvattamaan fanipohjaansa siinä missä Roosters ei saa edes omia vanhoja pelaajiaan katsomoon kertaa vuodessa useammin.

  Olisiko vihdoinkin sen aika, että Roosters tekisi lajin eteen muutakin kuin kuppaa lähialueiden ja vähän kaukaisempienkin kylien parhaat gloryhunterit ripustamaan varman mitalin kaulaansa. Roosters voisi panostaa vihdoinkin lajikulttuuriin ja yleisömäärien kasvattamiseen.

  TV-sopimus on lajin suuruudenhulluuden monumentti. Keskitytään väärään asiaan ja eletään kuin pellossa. Jenkkifutis ei ole kasvanut yhtään suuremmaksi lajiksi telkkaripelien aikana ja lisenssipelaajien kasvu tapahtuu tällä hetkellä naisten sarjoissa joissa SEURAT tekee kovaa duunia. Onneksi naisten liigassa joukkueet eivät jatkaneet vuonna 2016 alkanutta jenkki-kilpavarustelua yhtä vuotta pitempään ja nyt keskitytään olennaiseen. Saattaa tosin olla että kuun Roosters ei voittanutkaan mestaruutta naisissa turvaudutaan Kukkolassa ensi kaudella amerikanapuihin kunnianpalauttamisen merkeissä. Eihän Wolvot voi olla parempia pitkään Stadissa.

  Jefun markkinointi pitäisi uudistaa. Näköjään kaikki paukut menee läkähdyttävään tarinavirtaan Vaahteraliiiga.fi sivulla ja kaikki muu jää unholaan. Panostuksen kaiken maailman fantasy-juttuihin voisi lopettaa ja paukut siirtää yleisömäärien kasvattamiseen ja junnujen esiin nostamiseen. Voisiko noihin televisioitaviin liigamatseihin saada esimerkiksi puoliajoille tarjolle jotain sellaista osallistavaa, joka johdattaisi porukan katsomoihin ja TV-kameroille alttiiksi.

 • taas alkaa uus kierros tyhjänpäiväistä lätinää vanhasta aiheesta. Jos teillä kerran on ehdotuksia lajin kehittämiseksi, niin lähettäkää niitä seuroille ja liittoon. Eiköhän ne ota rakentavia ehdotuksia vastaan ja toteutakin niitä mahdollisuuksiensa puitteissa. Mukaankin varmaan pääsee niitä toteuttamaan, tosin täällä kommentoivilla taitaa vastaustensa perusteella olla yleensä tärkeämpääkin tekemistä.

 • Onko kellään tietoa, mitä toi ev sopimus maksaa seuralle? vai maksaako?

 • siis TB :-D

 • hah hah…voihan vee…siis hiukan nakkisormi kun yroitän näpytellä TV :-D

 • Kaikki TV-sopimukseen tä Roostetsiin liittyvä kritiikki julistetaan automaattisesti ”tyhjänpäiväiseksi lätinäksi”. Itse ihmettelen miksi SAJL ei julkaise itse artikkeleita lajin tilanteesta, katsojamääristä tai TV-sopimuksen tuomasta yleisösuosiosta.

  Nyt toteutetaan putkiaivoisesti muutaman henkilön fakkiutunutta ja pakkomielteistä unelmaa ja lajin harrastajat seuroineen ovat maksumiehinä hiljaa kuin teuraslampaat.

 • Onneksi tulee liittokokous kohta ja siellä on kaikki nämä täällä upeita uudistusehdotuksia tekevät paikalla. Kammetaan joku nimimerkeistä uudeksi puheenjohtajaksi SAJL:N ja Pasilaan muutama muu nimimerkki töihin niin kyllä se sitten lähtee !

 • Täältä löytyy niin paljon viisautta, ettei aikaakaan kun jefu olisi jo suositumpaa kuin lätkä. Nyt kaikki viisaat ilmoittautumaan!!

 • On aivan turha lähteä väheksymään Gridiron-sivuille kirjoitettuja kehitysehdotuksia. Kommenttien historiassa on annettu kymmeniä tai enemmänkin hyviä kehitys-, markkinointi-, ja sääntöehdotuksia joista useimmat olisivat toteutuskelpoisia sellaisenaan. Palautteessa annettu kritiikki on pääosin kanssa aiheellista ja toi TV-sopimus tuntuu olevan jonkinlainen tabu josta päättäjät vaikenevat kuin isommastakin valtiosalaisuudesta.

  Lajia tulisi kehittää jatkuvasti. Liian pitkän (kalliit) sopimukset eivät ole tätä päivää varsinkaan silloin kun sopimuksille ei voida tuoda seuroille lisää rahaa tyhjiin kassakirstuihin. Oli sitten kyse sarjojen kokoonpanoista, import-säännöistä taikka loppuottelun järjestämisasioista. Minkään ei pitäisi olla liian pyhää jotta siihen ei voisi koskea vähimmillään kritiikillä.

  Nyyt näköjään ääntään korottavat taas besserwisserit jotka yrittävät väheksynnöillään hiljentää kritiikin ja/tai kehitysehdotukset. Ihan hyvä että on olemassa edes yksi asiallinen palsta jossa keskustelu on rakentavaa ja samalla kriittistä. Kiitos siitä.

 • Päivän parhaista nauruista!

 • Ei kai tuo kritiikki tapa. Olisin enemmän huolissani, jos kritiikkiä ei olisi ja meillä tilanne on mikä on. TV sopimuksessa on varman hyviäkin puolia, mutta nyt ensimmäisen kauden jälkeen näyttää siltä, että se on tulojen siirto seuroilta TV yhtiölle.
  Onkohan mahdollista rakentaa jonkinlaista ”blackout” sääntöä, jossa pelipaikkakunnilla ottelu ei näkyisi suorana. Tämä nyt vaan yhtenä ajatuksena.
  Monella paikkakunnalla katsoja valitsee kotisohvan, jos sää on hiukankin huonompi ja Ruudun nykyhinnoilla se on ihan ymmärrettävää.
  Tällä hetkellä TVstä kärsii eniten ne seurat jotka on panostaneet tapahtumiinsa eniten ja saaneet väkeä aiemmin katsomoihin.

 • Kivat naurut saa aina kun tulee tänne. Yhdellä lukukerralla saa aina havaita miten tyhmiä ihmiset ovat. Näillä opeilla saa lajin kuin lajin upotettua suohon ja poistettua ihmisten ilmoilta pimeään kellariin.

  Ja johtuisiko se kritiikki näitä kommentteja kohtaan siitä, että täällä esitettyjä asioita on seurat käsitelleet jo vuosikymmeniä ja erinäköisistä syistä päätyneet valitsemaan toisin. Se, että kaikkia näitä asioita ei avata foorumiurpoille ei tarkoita etteikö seurat näistä asioista keskustelisi hyvinkin avoimesti.

  Päivän paras käsite ”televisioinneista kärsii” Kuvaa hyvin sitä todellisuutta, jossa kirjoittaja elää.

 • Sinusta tämän kokoisen lajin on viisasta maksaa puoli miljoonaa kolmen vuoden tv-lähetyksistä? Hei me tienataan tällä!

 • Ei taida olla sullakaan oikeen kokemusta seurojen taustatoiminnasta.
  Uskallan väittää kokemuksella, että seurojen katsojamäärät peleissä on vähentyneet 2016-2017 ja yksi syy on TV. Vaikeahan tuota suoraan on todistaa, mutta kerroppa parempi syy. Pudotus on kuitenkin kohtuu reipas.

 • katsojat paikanpäällä ovat voineet vähentyä, mutta vaahteraliigaa seuraavat ihmiset ovat hyvinkin voineet lisääntyä.

 • Tämä TV-sopimus on muutaman reliikin monumentti. Marginaalilajin johdolla on unelma jonka toteuttamisesta seurat maksavat uskomattoman kovan hinnan. Vähintä mitä SAJL voisi tehdä, on antaa julkisuuteen avoimesti dataa otelluiden katsojamääristä joka on internetpohjaisen toteutuksen johdosta mahdollista selvittää yhden katsojan tarkkuudella.

  Puolen miljoonan kuluerä ja kaupan päälle lipputulojen merkittävä pudotus. On siinä seliteltävää syksyn liittokokouksessa…

 • En tiedä, mitä TV-sopimus maksaa, enkä ota siihen kantaa. Sen käsittely lienee liittokokouksen/hallituksen asia. Sen sijaan haluan esittää kysymyksen: lisäisikö se katsojien määrää pidemmällä tähtäimellä, jos TV-näkyvyys estettäisiin? Vastakysymys: lisäisikö se, että matseista tehdään tapahtumia? Jos tarkemmin ajattelee, nämä eivät suinkaan ole erillisiä asioita ja varsinkaan pidemmällä tähtäimellä. Kyse on lajin arvostuksesta ja se on strateginen kysymys. Pelaajankin kannalta uskoisin olevan merkitystä sillä, näkyykö peli TV:ssä vai ei ja pelaajien määrän ja laadun merkitystä tuskin moni kiistää.

  Stream ei ole vaihtoehto. Se vie kyllä katsojia, muttei tuo pitkällä tähtäyksellä uusia. Toisaalta sellainen palvelee hardcore-katsojia ja sopii siksi divisiooniin.

  Nämä ovat siis strategisia kysymyksiä, joita ei pidä pohtia ainoastaan yhden tai kahden kauden perusteella. Tällaisia asioita pohdittaessa ei ole yksiselitteisiä oikeita vastauksia, eikä näitä pidä jättää erillisiksi asioiksi Olisi hyvä pohtia, miten TV-sopimusta voisi hyödyntää laajemminkin niin liiton kuin liiga-seurojenkin tasolla.

  Lopulta päätös voi osoittautua oikeaksi tai vääräksi, mutta tuskin se ihan arvaustakaan on. Yrittämättä ja riskittä ei päästä eteenpäin, ja sitä varten kaikissa organisaatioissa on johto. Johdon päätöksillä mennään. Liittokokouksessa asiasta varmaan keskustellaan ja toki täälläkin saamme me fanit/harrastajat käydä omaa keskusteluamme. Ehkä parhaat ajatukset päätyvät seurojen tai liiton päättäjien korviinkin.

 • ”katsojat paikanpäällä ovat voineet vähentyä, mutta vaahteraliigaa seuraavat ihmiset ovat hyvinkin voineet lisääntyä”. Tätähän juuri on kerrottu. Rahaa menee muualle kuin lajiin.
  @filebacker Pelaajalisenssien määrä ei ainakaan 2017 kaudella kasvanut, päinvastoin laski miesten sarjoissa.
  Kyllä TVssä hyötyjä on, mutta sen hinta on tällähetkellä kova seuroille. Seurat on liitto, hehehehe

 • Joka pelin näkyessä televisiosta sponsoreiden houkuttelu varmasti helpompaa ja/tai isomman summan saaminen

 • Koskee myös aika pitkälle jefua. Eli rohkeasti vain mukaan, jos haluaa tosissaan asioihin vaikuttaa. Jos oma aika on kortilla, niin silloin kannattaa miettiä millä sävyllä tällä ehdotuksia jakelee.

  https://yle.fi/uutiset/3-9928619

 • Sittenhän tässä ei ole seuroilla mitään hätää kun sponsoreita tulee ovista ikkunoista.
  Ja liitollakin niitä riittää. Maajoukkue pelaajille maksetaan osallistumis aksut yms.
  Enää puuttu se rahan tekijä.
  Eli seurat.
  Voin olla hiukan pessimisti, mutta jefussa isojen yhteistyösopimusten tekeminen on todella harvinaista. Puhun 5 numeroisista summista. Pienempien summien tekijöitä löytyy, mutta niitäkin kovin rajallisesti. Muutama henkilö tekee rahaa seuraan ja kuluttajia löytyy kyllä sitten enempikin.

 • Täyttä Asiaa:
  Pienempien summien tekijöitä löytyy, mutta niitäkin kovin rajallisesti. Muutama henkilö tekee rahaa seuraan ja kuluttajia löytyy kyllä sitten enempikin.
  Jotkut kuvittelevat että asia on toisin, mutta ei ole.

 • Twitterin uumenista löytyi seuraavanlainen listaus palloilulajien yleisäkeskiarvoista. Vaahteraliiga asettuisi tuolla listalla tämän kauden määrillä kymmenenneksi. Tuon perusteella ei jefun katsojamääristä kannata takamustaan repiä. Ei nuo niin kehuttavia muidenkaan lajien katsojamäärät ole, jos vertaa lajien harrastajamääriä.

  ”Suosituimmat suomalaiset palloilusarjat yleisökeskiarvon perusteella:
  1. Liiga 4327
  2. Veikkausliiga 2478
  3. Superpesis 1285
  4. Korisliiga 941
  5. Ykkönen 888
  6. Mestis 817
  7. Mestaruusliiga 620
  8. Salibandyliiga 596
  9. Naisten Superpesis 499
  10. Naisten Mestaruusliiga 435”

  Lähde:

  https://twitter.com/Quethas

 • Ei TV-näkyvyys tuo yhtään ylimääräistä sponsoria seuroille ilman kovaa duunia. Hyvä esimerkki on itse TV-lähetys Ruutu+ palvelussa jonne ei kauden aikana saatu hankittua yhtään uutta mainostajaa niiden lisäksi jotka alussa sinne oli kaavittu.

  Eikä Vaahteraliigan Ruutu+ lähetys tuo pomminvarmasti yhtään sponsoria EI-vaahteraliigajoukkueille, jotka joutuvat osallistumaan liigapelien televisioinnin kustannusjakoon.

  Harrastelaji on harrastelaji ja nykyinen suuruudenhullu lajipolitiikka johtaa yksittäisten seurojen tuhoon yksi kerrallaan. Jos tuo kolmen kauden TV-tuotannon hinta 500.000€ pitää paikkansa investointina kannattaa rinnalla miettiä miten itse 166.666 euroa kaudessa käyttäisi lain hyväksi. Ruutu+ yhtälö on kannattava vain, mikäli katsojamäärät ovat riittävän suuret. Jostain syytä näistä todellisista katsojamääristä vaietaan, vaikka nykyteknologialla hyvinkin tarkka katsojamäärän seuranta on mahdollista.

  Vuodesta toiseen SAJL:n jäsenseurat hyväksyvät itse lajiliiton budjetin sekä seuroille asetetut erilaiset vuotuiset kustannukset. Mitä tapahtuisi, jos KAIKKI divariseurat vaan ilmoittaisivat että eivät suostu maksamaan heille jyvitettyjä Vaahteraliigan TV-lähetysten tuotantokustannuksia. Ihmettelen suuresti miksi divariseurat eivät ole nousseet asiasta kapinaan aiemmin.

  Toistaiseksi niitä on viety kokouksissa taitavalla kokoustekniikalla kuin pässejä narussa itselle vahingollisiin päätöksiin.

 • Tuo puoli miljoonaa on vahvasti alakanttiin laskettu. Summa menee pelkästään jo Mobile-TV:n amatöörimäisen tuotannon tuotantokustannuksiin. Siihen päälle Ruudun lähetyskustannukset. Ruudustakin kaikki matsit on poistettu jo kuukausi sitten, joten jälkilähetyksenä niitä on turha koittaa katsella. Jos olisi nettistriimeinä liiton sivuilla tallessa, niin niitä voisi näin off-seasonilla katsella myös.

 • Pystyykö tilastoista tekemään analyysia pelipäivän merkityksestä katsojamäärään? Oma epäilys on että TV sopimuksen negatiivinen vaikutus johtuu enemmän pelipäivien kiinnittämisestä kuin siitä että jengi valitsisi enemmin telkarin kuin tulisi paikan päälle. Näin ainakin segmentissä ”Ystävät ja sukulaiset”.

 • Arki- ja viikonloppupelien katsojamääristä on puhuttu pitkät ajat. On niitä, joiden mielestä kesällä viikonloppupeleissä ei käy väkeä kun porukka lomailee mökeillään jne silloin ja toisten mielestä taas arkipeleihin ei saada väkeä kun on arki ja työpäivät …

  Ruutu+ sopimus merkitsee sitä, että ollaan ”kanavan” ohjelmakartan armoilla ja joudutaan laittamaan pelejä arkipäiville. Syitä pelipäivien jakamiseen löytyy myös vaikkapa tuomarimäärän lisäämisessä ja hyvien tuomarien saamisessa aina liigapeleihin samanaikaisesti.

  Minulle itselle Ruutu+ ja erityisesti 15€:n tarjous (josta tuli sittemmin pysyvä hinta) merkitsi sitä, että en käynyt kaudella 2016 yhtään kertaa katsomassa Vaahteraliigaa paikan päällä. Miksi menisin ja maksaisin sen saman 15€ matsista, jonka voi katsoa vaikka laiturilta onki kädessä ja lonkerotölkki toisessa. Mainittakoon se, että olen parin vuosikymmenen ajan käynyt vuosittain vähintään kolmessa liigapelissä ja siihen päälle lähiseudun divaripeleissä tasaiseen. Nyt seurasin ainoastaan divaria katsomosta käsin ja kertaalleen siellä divaripelissä katselin liigaa Ruutu+ kuvaruudusta livepelin ohessa.

 • Taitaa crocodiles nostella kannua ens kauden jälkeen, huhhuh mitä jenkkejä tulos kesälle!

 • Televisioinnista puheen ollen YLE näyttää just nyt livenä All Blacks vs Les Bleus. Siis kaalikorvien laji. Suomessa marginaalilaji, jota JeFu ei enää ole.

 • Ei taida vielä kannu nousta, mutta jos edes playoff paikka. Ei kyllä huonompia voi olla kuin viimekaudella.

 • Tuo Listausta nimimerkin listaus on oikein hyvä realiteetti tsekkauksen paikka kaikille. 500 katsojaa mihin tahansa kesällä järjestettävään urheilutapahtumaan ei ole millään muotoa surkeaa. Tuolla listalla sijalle 7. nouseminen ensi kesän tavoitteeksi, yhdessä ja erikseen?

 • Missä Vaasan vahvistukset? Eikö kukaan halua pelata siellä?

 • ekaksi pitäisi saada sopparit rosterissa oleville 25.lle pelaajalle.

 • Butchers signannu QB:n!! Nerokas veto!!

 • Uskallatko avautua vähän enemmän…

 • saa nähdä keksiikö joku muukin tuoda QB.n tuon Butchersin ”nerokkaan” vedon jälkeen.

 • Vahva huhu on olemassa, että Royals ja Crocodiles ovat molemmat signaamassa offseasonin aikana itselle QB:n. En osaa sanoa onko se yhteensattuma, että molemmat Pohjanmaan seurat ovat samoissa aikeissa, mutta ovat myöskin nerokkaasti oivaltaneet, että QB kannattaa joukkueeseen signata. Joka tapauksessa Butcherss vaikuttaa olevan asiassa edelläkävijä.

 • Onko jengi täällä ihan pihalla? QB:n signaaminen nerokasta? Ette te voi olla tosissanne??

 • Psstt, kurkista peiliin ja mieti ymmärtääkö peilissä näkyvä täällä yritettyjä sukkeluuksia mitenkään?

 • En mä mihinkään peiliin katso. Sielt kattoo vastaan niin ruma pärstä, et nään painajaisii koko viikon.

 • Johtuuko sitten TV sopimuksesta vai mistä, mutta Crocodiles on hinnoitellut kausikorttinsa maltillisen 30€ hintaiseksi.
  Se että saadaanko huomattavasti halvemmalla kausikortilla enemmän katsojia otteluihin, jää nähtäväksi, mutta kalliina tuota ei enää voi pitää.

 • Onko tietoa missä Crocot pelaavat. Johtuiko katsojamäärien puolittuminen uudesta stadionista?

 • Seinäjoella on käytännössä kaksi vaihtoehtoa mitkä täyttävät standardit eli joko tuo 2017 kaudella käytössä ollut OmaSP stadion tai keskuskenttä, jollei joupiskalle saada katettuja katsomoja.
  Crocot tuon areenan varmaan julkaisevat kunhan paikka varmistuu.

 • Myydään kausarit kympillä ja lasketaan ne paikallaolijoiksi kuten Vaasassa niin saadaan mahtuvat yleisöluvut ja laji mahtavaan nousukiitoon. Tai perustetaan U12, U14 ja U16 joukkueet niin joukkuemäärät tuplaantuu. Ei poikkea juurikaan nykymallista jolla lukuja kaunistellaan.

 • Eiköhän Vaasassa ole ollut oikeastikin eniten yleisöä, joten tuon voi luokitella kateellisten huuteluksi. Vai kuinka teidän seuralla oli katsojia?
  Tuo että kausarin hinta on oikeasti todella kohtuullinen, johtuu sinun mielestä siitä että päästään kaunistelemaan lukuja?
  Ehkä kaikki ei toimi kuten te.

 • Provinssiinkin saa lipun halvemmalla nyt.
  Ööli böörd nääs.
  Joku oikeesti myykin noita kausareita, esim. joululahjoiksi.
  Saa käyttää, mutta ei oo pakko.

 • ”Tai perustetaan U12, U14 ja U16 joukkueet niin joukkuemäärät tuplaantuu.”

  – Mitä merkitystä tuolla olisi, kun kyseisillä ikäluokilla ei kilpailla, eikä niitä siten lasketa mihinkään joukkuekiintiöön.

 • Elä nyt tule faktoilla pilaamaan hyvää läpänheittoa. Tylsis.

 • no katsomäärät on kyllä välillä ihan huvittavia.
  Viime kesänä Velolla näki sokee kepilläkin että katsojia oli alle 200, mutta tilastoissa oli 400+ katsojaa. Toki jos kausikorttilaiset lasketaan mukaan, niin voihan se olla kuin jokereilla aikanaan. halli tyhjä, mutta lippuja myyty 8000kpl

 • Niin.. ja Velolla pruukaa pääsee itsekkin molemmilla porteilla klikkiin

 • Tässä olisi import-keskusteluun uusi elementti. Liitto voisi alkaa jo suunnitella vahvistuksia maajoukkueeseenkin. Sattuneista syistä nämä eivät kuitenkaan saisi kirjoittaa tälle palstalle:)

  https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=fRj34o4hN4I

 • Toi on ihan selvästi ollu Olli Jussilan opissa. : )

 • Kuinka moni pääsi uuteen Sajl hallitukseen täältä?
  Kait ne kaikki saatiin vaihdettua?

 • Surullista tässä kaikessa on se, että mikään ja kukaan ei muutu. Kutsuisin tätä laiskuudeksi tai piittaamattomuudeksi. SAJL:n hallitukseen tarvittaisiin oikeasti uudistajia, veneen heiluttajia ja henkilöitä, joilla on tartuntapintaa ja verkostoja lajin ulkopuolelle vaikkapa median suuntaan.

 • Moniko palstan experteistä osallistui viikonlopun kokouksiin?

 • Jone -> Jeppis. Uskoisin, että moni tämän palstan kommentoijista on osallistunut useampiin SAJL:n liittokokouksiin, kuin nimimerkki Jeppis tulee elämänsä aikana osallistumaan. Useampikin täällä hallintoa kohtaan esitetty kritiikki on enemmän kuin aiheellinen ja lajin tulisi uudistua tasaisin välein myös päättäjärakenteeltaan.

  Ja kyllä. Olen itse osallistunut omana aikanani lukemattomiin liittokokouksiin, seuratyöpajoihin ja yhteisiin luottamustoimiinkin ja tiedän että uusien kasvojen tuominen mukaan päätöksentekoon merkitsee aina pientä uudistumista.

  Me sivusta kommentteja kirjoittavat konkarit emme osallistu enää liittokokouksiin mutta tiedämme pelin hengen ja siksi kannustamme nuorempia välttämään samoja nepotismin ja suuruudenhulluuden virheitä joita on tehty historiassa.

 • Ei nämä ole uskon asioita Jone hyvä ;)

 • SAJL:n hallituksessa on 11 henkilöä joista vuorovuosin aina puolet valitaan uudestaan kahdeksi vuodeksi ja jatkuvuus varmistetaan säilyttämällä toinen puolikas roolissaan odottamaan seuraavan vuoden vaaleja.

  Puheenjohtaja Noronen on valittu 2016 kokouksessa pallilleen kahdeksi vuodeksi joten seuraava paikkaa haastaa Roope kalifin paikalta on syksyn 2018 liittokokous. Voisi vakavissaan pohtia olisiko aika vaihtaa liiton veturiksi lakimiehen paikalle vaikkapa joku enemmän markkinointipainotteinen persoona. Roope on ollut roolissaan vuodesta 2001 lähtien joten missä tahansa yhteisössä heräisi keskustelu uudistumisesta lyhyemmänkin valtakauden jälkeen.

  Vuoden 2017 syyskokouksen jälkeen SAJL:n hallitus uudistuu ainoastaan yhden nimen osalta. Kaksivuotiskautensa päättänyt Seppo Evwaraeye korvataan jyväskyläläisellä Otteliina Viinikaisella.

  Kyllä mä toisaalta ymmärrän, että uusia vapaaehtoisia ei löydy helpolla luottamustehtäviin ja siksi vanhat saavat käytännössä automaattisne jatkon. En tiedä luopuiko Seppo hallituspaikastaan oma-aloitteisesti vai ei, mutta olettaisin että antoi tilaa uusille nimille. Toivottavasti jatkossakin nämä ikuisuuden hallituksessa patsastelleet nimet saataisiin korvattu uusilla ajatuksilla ja teoilla. Ei jefu voi tällä hetkellä hyvin eikä se tule tästä tervehtymään ilman että hallintokoneistoa tuuletetaan reippaasti.

 • meillä on sentään yksi sankari lajisssa, Seppo! Tekee kaiken aina oikein!

 • Kannattaisi varmaan käydä avaamassa silmänsä noissa liiton kokouksissa eikä täällä jauhaa paskaa omista harhaluuloistaan. Liiton toimintaan on erittäin helppo mennä mukaan, jos sitä oikeasti haluaa ja tekemistäkin saa. Valitettavasti siinä hommassa joutuu/saa tehdä sitä mitä yhteisesti halutaan, ei toteutella omia ideoitaan vapaasti. Täällä selitellään ja syytellään ja väitetään mitä tahansa mieleen juolahtaa eikä edes ymmärretä, että yleensä liiton päätökset on pidemmän valmistelun ja useamman ihmisen työpanoksen tulosta. Ei siellä kukaan yksin mitään päätä. Liitto on kasvaessaan muuttunut yhä enemmän yritysmaailman toimintamalleihin ja ehkä siksi sellaiset hiekkalaatikkoleikkimallit mitä täällä muutamat fiilistelee ei oikein menesty. Mutta pitäkää harhaluulonne, rinnakkaistodellisuudessa on kuulemma kiva elää.

 • Kyllähän SAJL.n hallitus toimii ihan samalla tavalla kuin esim. taloyhtiön tai muu vastaavan. Ainakin meidän taloyhtiössä on pirun vaikeata saada riittävästi porukkaa kasaan ja sitten kun saadaan ja jotain päätetään niin aina on joku joka ei pidä ja nurisee. Sitten kun tulee taas kevät kokous missä valitaan uusi hallitus nin ei niitä nurisioita siellä näy, hyvä että on edes talkoissa mukana. Eli tällä haluan tuoda esiin sen, tällä hetkellä en ole kuullut että kukaan lähtis haastamaan Roopea pois puh.johtajan paikalta kun ei ole tarjota parempaa vaihtoehtoa.
  Jos joku löytää sellaisen kandidaatin jolla on rahkeita tehdä tätä vuodesta toiseen oman työnsä lisäksi niin esitelkää se henkilö sitten seuraavaan kokoukseen.

 • Sepe tekee kaiken oikein!
  Paitsi soppareita omien pelaajien kanssa

 • ok, skrivaa se valtakirja niin voin käydä edustamassa sinua , veikkaan ettei ainakaan paskemmin voi mennä.

  ”Kannattaisi varmaan käydä avaamassa silmänsä noissa liiton kokouksissa eikä täällä jauhaa paskaa omista harhaluuloistaan.”

 • Saas nähdä.. 26v. Toukokuussa maahan. Ekaa kertaa Euroopassa. Ekaa kertaa valmentaa aikuisia. Toivottavasti Sjoella on hyvä staffi ja suunnitelma jossa tää kaveri on yksi palanen koska odotusarvo ei ei ole kovin suuri.

 • Annetaan pojalle mahdollisuus ja toiseksi, eihän se ainakaan paljon huonommin voi mennä kuin viimekaudella!

 • Ainakaan mallia ei kannata ottaa Roostersin valmentajasta vuodelta 2011, joka oli profiililtaan saman tyyppinen tapaus. Toivon todellakin olevani väärässä.

 • Minä näen tuon rohkeana mutta lupaavana vetona. Kaverilla on liikuntapuolen koulutus ja pelaajatausta eli luultavasti tähtää valmentajan uralle. Kyseessä on siis hänelle loistava mahdollisuus antaa näyttöjä ja antaa taatusti kaikkensa. Jos persoona on oikeanlainen, minkä uskon Crokojen selvittäneen, edessä voi olla kasvu yhdessä. Sellainen tietää yleensä hyvää.

 • Toivottavasti katsoitte Teemalta ohjelman kiekon historiasta. Näyttäisi siltä, että suomijefu on kutakuinkin samassa tilanteessa kuin kiekko oli 70/80-lukujen taitteessa. SAJL on kohta 40-vuotias ja jääkiekkoliitto tuolloin n. 50-vuotias. Kun ottaa sotavuodet pois, niin olemme aika lähellä toisiamme. Itse olin 80-luvun taitteessa saman ikäinen kuin Kurri ja kumppanit, ja saleilta opin tuntemaan monia sen ajan tulevia tähtiä. Jotenkin ne ajat vain täsmäävät tämän ajan kanssa jefuun verraten.

  Kiekko muuttui totaalisesti 80-luvulla. Tappara keksi yhtäkkiä tehdä hommasta bisnestä ja teki todella rohkeita liikkeitä näkyvyyden kannalta. 90-luvulla Jokerit teki hommasta maailmanluokan touhua. Roosters on vähän niin kuin Ilves kiekossa, Crocodiles HIFK, Royals Tappara ja Wolverines Jokerit.

  Eihän nämä tietenkään ole mikään absoluuttinen totuus, mutta yritän symbolisella tasolla kuvata mahdollisuuksia. Kun joku joukkue tajuaa, ettei raha jefussa olekaan Suomessa, niin ollaan jo aika pitkällä. Ensin pitää rakentaa huippulaadukas joukkue ja hakea sitten sekä haasteita että näkyvyyttä Keski-Euroopasta. Siinä yhteydessä voisi hyvinkin saada mukaan tarpeeksi hulluja rahoittajia (nykypäivän Hjalliksia). Seuraavat askeleet voisivat olla Japanissa ja sitten Pohjois-Amerikassa. Jossain vaiheessa tarina imaisisi mukaansa Suomen kansankin. Ja voiko näin pienestä kansasta kiekon ja muun urheilun keskeltä koota riittävästi tasokkaita urheilijoita? Siihen Islanti on hyvä esimerkki.

 • vaan toimistossa työskentelevät ihmiset. Toiminnanjohtaja on avainhenkilö ja nuorisopäällikkö toinen. No nuorisopäälliköä ei enää ole vaan hommat hoitaa hallitus koska nuorisopäällikkö ei mitään hommiensa eteen tehnyt. No nyt se on koulutuspäällikkö ja sama meno jatkuu.

  osaavat ja motivoituneet palkalliset ihmiset noihin hommiin eikä luoteta siihen että vapaaehtoiset raataa niska limassa ja paikkaa palkollisten mokia

 • Onko mitään siirtouutisia?

 • Steelersillä on tullu liuta pelaajia. Wort viimeisin

 • Avaatko vähän mitä tarkoitat
  Roosters on vähän niin kuin Ilves kiekossa, Crocodiles HIFK, Royals Tappara ja Wolverines Jokerit.

 • @@filebacker. En nyt tietenkään vertaa Roostersia Ilveksen nykyiseen menestykseen, vaan Ilveksen kunniakkaaseen historiaan. Oli ensimmäisten joukossa ja ainoa, joka säilyi. Ilveksellä on myös menneisyydestä pitkä mestaruusputki. Tarviiko Roostersille käydä samoin kuin Ilvekselle? Ei tietenkään. Sehän on Roostersista itsestään kiinni, mutta historiasta on siis esimerkki, missä kestovoittajasta tuleekin kestohäviäjä – tosin elossa vieläkin. Crocodiles ja HIFK. Crocodiles toi peliin fyysisyyttä. Kestomenestyjä mutta mestaruudet kortilla. Royals Tappara. Tappara toi kiekkoon markkinameiningin ja jopa ylimitoitetun harjoittelun (Royals ainakin alkuvuosina). Wolverines ja Jokerit. Jokerit alkoi Töölön Vesasta, Wolvot Kannelmäen Whipseistä. Molemmat ovat maistaneet mestaruuksia ja divisioonaa. Tuleeko Wolvoista menestys? Enhän voi sitä vannoa, mutta divarissa tahkoamisesta huolimatta ovat organisaationa kehittyneet esimerkillisesti. Jonain päivänä se alkaa kantaa hedelmää.

  Mutta kuten sanoin, nämä vertaukset pitää ottaa vain symbolisina.

 • https://www.sajl.fi/?x167512=6777791

  Näköjään vapaaehtoiset koordinoivat jo koulutuksenkin eikä liiton palkollinen.

 • Pitää näköjään ihan väkisin yrittää vääntää jotain negatiivista kommentoitavaa liitosta. Mitä sitten jos naitesn maajoukkueen päävalmentaja koordinoi tuon koulutustapahtuman. Ei kai liiton vähät palkolliset kaikkeen ehdi.

  Ja mitä itse tapahtumaan tulee, niin aika pätävän oloista porukkaa näyttäisi olevan kouluttamassa.

 • Voi hyvää päivää. SAJL:n koulutuksia on kautta historian vetänyt myös muut henkilöt, kuin SAJL:n palkkalistoilla olevat ihmiset. Eikö tämä jollain mittapuulla ole jopa viisasta resurssienkäyttöä kun kyvykkäät vapaaehtoiset ottavat koulutukset vetääkseen ja koordinoitavakseen? Uskomatonta tavaraa taas joltain mielensäpahoittajalta.

 • Ei kai kyse olekaan siitä kuka ne vetää (peukku kaikille vapaaehtoisille kouluttajille) vaan siitä että kuka tätä koordinoi. Ja mistä helvetistä sille liiton koulutuspäällikölle maksetaan. Näitä koulutuksia ei ole järin paljoa.

 • Jos meinaa kouluttautua niin kannattaa tämä käydä.. Pelkästään sillä että saat korvattua tuon ”Shadow-coach”-kurssin joka on kaikessa kokonaisuudessaan järkyttää vitsi.

 • Kaikki mielensäpahoittajat, nyt yhteen ääneen!

  Hei, tonttu-ukot hyppikää,
  nyt on riemun raikkahin aika!
  Hei, tonttu-ukot hyppikää,
  nyt on riemun raikkahin aika!
  Hetken kestää elämä
  ja sekin synkkä ja ikävä.
  Hei, tonttu-ukot hyppikää,
  nyt on riemun raikkahin aika!

 • Tarinassa on opetus monelle junnulle! Töitä tekemällä pääsee unelmiinsa

 • moi
  Hienoa että pelipaikkavalmentajakoulutus on myös huomioitu täällä, tieto siis levinnyt kuten toivottiin.

  Mikan kanssa toivottaisiin että mahdollisimman monesta seurasta nyt hyödynnettäisiin tämä tilaisuus, eikä turhaa mietittäisi kuka sen on ideoinut ja suunnitellut.
  Sattuu tämä laji olemaan meille niin rakas, vuodet naisten joukkueessa ja nyt poikamme joukkueessa osoittanut että tälläiselle on ehkä tarvetta, niin keksittiin hyödyntää naisten tekniikkaleiriä myös tällä tavoin.
  ei varmaan ole keltään pois ja jos joku miettii että mitä meidän huusholli tästä nettoaa niin ei yhtään mitään, täysin pro bono tehdään. Hyvä mieli riittää meille ja se että lajilla on mahdollisuus kehittyä.
  sanokaa vaikka hulluiksi, ei haittaa, voi sitä varmaan vapaa-aikaansa paskemminkin käyttää ;) . Tulkaa kurssille. Jos tulet pidempää ja haluat yöpyä Pajulahdessa, laita viestiä. ohjeet löytyy liiton mainoksesta.
  t. Petra E.
  rehellisesti omalla nimellä

  ps. iso kiitos kuuluu myös Kilpeläisen Jannelle joka jo tässä vaiheessa on ideoinut hommaa meidän kanssa. Klisee ”yhdessä ollaan enemmän” pätee tähän oikein hyvin.

 • Siis tehdään rakkaudesta lajiin, mut maksaa 50 egee+kauempaa tuleville xxx määrän. Liitolle taas pikku lisä tienesti ???

 • sä et oo tosissas ethän?

  se että meidän huusholli käyttää aikaa siihen että mietitään tota konseptia ns. rakkaudesta lajiin, ei tarkoita sitä että kurssi on ilmainen. se tarkoittaa että me ei saada siitä lantin lanttia.
  Luuletko sä että Pajulahden lounas + päivällinen ei maksa mitään? tai se että noi valkut ketä ollaan saatu mukaan ajelee omalla kustannuksella Pajulahteen? Ja hei, mä en (eikä kukaan muukaan tän lajin parissa) voi sille mitään jos sä asut paikassa mistä on pitkä matka Pajulahteen. Fingelligensiä lainaten ”sori siitä” ettei voitu tuoda tätä kurssia, ja 160 naisten tekniikkaleiriläistä, sun naapuriin.

  tuu hei joskus juttelee ihan f2f, mut on helppo tunnistaa, etenkin kun kuva löytyy esim. liiton sivuilta. On ehkä parempi että selitän rautalangan avulla mistä kurssin kustannukset tulee kun kerran kuvittelet että tosta 50e jää jotain lisätienistiä liitolle.

  T:petra

 • Voi kyllä on raskasta! Anteeksi että asutaan näin kaukana! Kaikki nää mörköperän seurat pitäisi lakkauttaa ettei vaan tuu paha mieli! Kun tänne on muutenkin aina pidempi matka kuin sinne! Jos täälä pärjäisi niin naurettavan pienillä budjeteilla kuin siellä, niin me tehtäisiin pelimatkat lentäen… Pro Bono? Joo täällä vuollaan kultaa tällä hommalla? Oli niin ylimielinen vastaus että pitäkää leirinne! Joku jo aiemmin esitti laskelman siitä mitä esim maju pelaaminen maksaa täälä v***n kaukana ja siellä teillä? Pitäkää nyt edes yksi leiri vaikka Seinäjoella tai Jyväskylässä ( puolessa matkassa kaikkialle) niin nähdään mikä itku tulee kustannuksista!

 • Oh the irony. Ensin itketään siitä että kurssi maksaa koko 50e, heti perään itketään omaa osaa kun asuu niin kaukana ja kaikki on vaikeeta/kallista. No muuta lähemmäs, lopeta valittaminen, tai toimi asian eteen.

  Itse aion osallistua kurssille koska se on halpa ja asun ihmisten ilmoilla.

 • Valmentajan tehtävässä vaaditaan kunnianhimon lisäksi aimo annos nöyryyttä. Ilman sitä ei hommaan lähteä, sillä väärä asenne karkottaa pelaajat. Terve nöyryys on hyväksi myös kaikessa sosiaalisessa kanssakäymisessä mukaan lukien sosiaalinen media. Se taas ilmenee kunnioituksena muita kohtaan.

 • Jeps, siis aina valitetaan onko kallista, miksi ei järjestetä muualla kuin Helsingissä/Pajulahdessa. Ei muuta kuin tietoa toimistoon missä kerrotte että mitä maksaa esim 4tuntia halli aikaa lauantaina ja saman verran sunnuntaina, siihen kokous ja majoitustilat + ruokailu. Mielestäni 160€ ( jollen ihan väärin muista ) on kohtuullinen hinta pajulahdessa La-Su kun siellä on täyshoito.
  MaJu treenit Helsingissä…joo, surullista mutta ainakin kun katotaan sitä populaatiota n.200km säteellä niin onhan täällä eniten jefu pelajia ja kustannukset on saatu pidettyä alhaisena kun 50€ saatu ruuat ja kenttä kustannukset katettua molemmilta päiviltä. Mutta sitten asiaan miksi ajattelin kirjoittaa tänne, huomasiko joku Roopen haastattelun ja siellä mahdollisesti U19 miesten MM kisat? Mikäli Suomi saa niihin osallistua niin toivon että asiasta ilmoitetaan mahdollisimman pian koska kustannukset sinne on järisyttävät, veikkaan 2500-3000€. Ja ne jotka ilmoittautuu on 100% valmiina maksamaan ja lähtemään, ei pidetä mitään ns. try out vaan laitetaan rehdisti että tälle pelipaikalle haetaan sen verran ja tälle tuon verran, pelaaja täyttää mikä on ensi sijanen pelipaikka, seuraava pelipaikka ja mahdollisesti kolmas missä voisi pelata.

 • SAJL:n sivulta Norosen haastattelusta:

  ”Strategiakaudelle asetetuista tavoitteista (kasvu, laatu, johtaminen) erityisesti näkyvyyden kasvattaminen lisäämällä viestintäresursseja ja lajinäkyvyyttä on onnistunut”

  Mielestäni lisääntyneet viestintäresurssit on kohdennettu väärin. Jenkkifutis tarjoaa marginaalilajina käsittämättömän paljon sisältöä marginaaliselle harrastajaryhmälleen sen sijaan, että käyttäisi paukkuja lajin ulkoisen julkisuuskuvan parantamiseen. On tietysti kivaa, ett meillä laji-friikeillä on kivaa mutta todellisuudessa SAJL:n viestinnän pitisi taistella lajille näkyvyyttä muissakin medioissa kuin SAJL:n omissa some-kanavissa.

  Roope kertoo lisäksi yhtenä budjetin rahareiäksi liiton digitaaliset alustat. Seuroilta kerättävää rahaa voisi käyttää lajin edistämiseksi muutoin kuin esim samalle marginaalipiirille tarjotun typerän fantasy-hömpän ylläpitäminen.

  Kaikkiaan minua jaksaa ihmetyttää se, miksi divisioonaseurat vuodesta toiseen hyväksyvät budjetin, jossa maakuntaseurojen rahoilla rahoitetaan Vaahteraliigan ylimitoitettuja panostuksia. Suosittelenkin, että kun seuraavan kerran (vasta vuoden kuluttua) SAJL kokoontuu seuraavaan liittokokoukseensa siellä sarjapalaverit jakaantuu uusin ryhmityksin. Liigaseurat omaan kokoukseensa ja divisioonat omaansa. Tuolloin nykyisen kaltainen manipulointi saataisiin ehkä kuriin.

  Suomalainen jenkkifutis kaipaa uutta johtoa. Mutta ennen sitä kannattaa kurkistaa oheisesta linkistä minne seurojen rahat menevät: http://www.sajl.fi/?x167512=6793290

 • @kritiikki, sun analyysi menee pieleen jo siinä kohdassa kun kutsut lajia ”marginaalilajiksi”. Ei se sitä ole.

 • ”Mielestäni lisääntyneet viestintäresurssit on kohdennettu väärin… mutta todellisuudessa SAJL:n viestinnän pitisi taistella lajille näkyvyyttä muissakin medioissa kuin SAJL:n omissa some-kanavissa.”

  1. Miten viestintä resurssit pitäisi mielestäsi kohdistaa?
  2. Millä keinoin SAJL:n pitäisi tuoata taistelua median huomiosta käydä?
  3. Minkälaisen kustannusarvion kohdat 1 ja 2 vaatisivat
  4. Minkälaisia tuloksia ja minkälaisella aikavälillä olisi mahdollista saavuttaa?

  Näihin toivoisin nimimerkiltä ”Kritiikkiä SAJL:n viestinnästä” lisää selvennystä.

  ” Suosittelenkin, että kun seuraavan kerran (vasta vuoden kuluttua) SAJL kokoontuu seuraavaan liittokokoukseensa siellä sarjapalaverit jakaantuu uusin ryhmityksin. Liigaseurat omaan kokoukseensa ja divisioonat omaansa.”

  Ymmärtääkseni liittokokouksen yhteydessä eri sarjatasoilla on omat kokouksensa.

  ”Tuolloin nykyisen kaltainen manipulointi saataisiin ehkä kuriin.”

  Olisi mielenkiintoista saada todellinen esimerkki tuosta manipuloinnista. Ei luuloon tai omasta näkemyksestä poikkeavaan päätökseen suivaantumisesta johtuvaan väitteeseen.

 • Jefu jos mikä on minimaalisella harrastajamäärällään malliesimerkki marginaalilajista. Elätkö jossain kuplassa ollessasi tästä eri mieltä?

 • Noihin kysymyksiisi viitaten olisi tosiaankin mielenkiintoista nähdä eritelty laskelma minkä osan SAJL:n budjetista ottaa Vaahteraliigan viestintäkustannukset = 1) Koko Ruutu+ operaatio, 2) Vaahteraliigan omat nettisivut joiden sisällön tuottamiseen menee valtaosa SAJL:n viestinnän henkilötyöpanoksesta 3) Täysin turha ja kallis ”Fantasy”-toteutus.

  Tällä hetkellä lajin sisäpiirille tehty viestintäpanostus on kohtuuton suhteessa lajin ulkopuolisen viestinnän määrään.

  Mitä taas tulee sarjatasojen kokouksiin niin Liiga + 1-divisioona kokoontuvat omassa kokouksessaan, II- ja III-divari omassaan. Tällä rakenteella varmistetaan, ettei synny asetelmaa liiga vastaan divarit ja näin divariseurat maksavat tästä ikuisuuteen liigaan kohdistuvia SAJL-kustannuksia kohtuuttoman paljon.

 • ”Tällä hetkellä lajin sisäpiirille tehty viestintäpanostus on kohtuuton suhteessa lajin ulkopuolisen viestinnän määrään.”

  Esitä vaihtoehto liiton tekemälle viestinnälle, mahdolliset kustannukset ja niillä saatava hyöty arviosi mukaan.

 • Lehtisen lähtö Wolvoista oli käytännössä jo julkaistu silloin kun RoJo ilmoitti valmistautuvansa pelaamaan Wolvojen avaavana pelinrakentajana kaudella 2018. Olisi ollut silkkaa tuhlausta, että Janne olisi jatkanut varamiehenä Wolvoissa jossa RoJon lisäksi QB-listalla Oscar Drockila, Thomas Wolff Clausen (DEN), Cedric Johnson (USA), Jason Thomas (USA) sekä nuorten maajoukkueessa pelannut Viljami Rautavirta. Hyvä ratkaisu ja toivottavasti Butchersilla olisi uskallusta.

  Karu totuus suomalaisten pelinrakentajien tilanteesta on se, että viimeksi kahdella ylimmällä sarjatasolla mestaruus on napattu kotimaisen QB:n johdolla kaudella 2010 jlooin Miro Kadmiry johti Taftin Spagun voittoon. Vaahteramaljan voittoa pitää kelata vuoteen 2004 jolloin Petrus Penkki johdatti Roostersin mestariksi.

  Ymmärrettävä päätös siis myös Wolvojen osalta tuon historian valossakin katsottuna.

 • Inkkarit on I-divarin rankingissa pahnan pohjimmainen kunnes toisin todistetaan. Kotka Eaglesin kotimainen pelaajarunko pieksee Kouvolan vastaavan 100-0. Tuota eroa voi yrittää juosta kiinni hillittömällä palkka-armeijaan panostamisella. Tosin onhan siellä jo tasokas QB signattuna :)

 • Kyllä mun täytyy ylistää Butchersin ja jannen tulevaa yhteistyötä. Kova paketti rissuja, erinomainen O-linja, puolustus ja teknisesti taitava, ja peliä ymmärtävä QB. Uskoisin että joukkue vielä vahvistuu muutamalla US urheilijalla, niin paketti on kova yhteisen harjoittelukauden jälkeen.
  Kyllä tuo Butchersin tie on aivan oikea ja järkevä kun ajatellaan potentiaalia itä-uudenmaan talousalueelta, esim sponsorointimielessä. Samoin panostus omaan juniorityöhön ja kotimaisiin pelaajiin. Näin seuran budjetti pysyy kasassa ja joukkue on kilpailukykyinen tulevalle kaudelle 2018.

 • Voittanut tuonkin vuoden jälkeen.

 • Tai jotain…

 • Miksi tämä kärsimysnäytelmä vaan jatkuu vuodesta toiseen. Ykköseen ei pitäisi päästää rupusakkeja joilla ei ole riittävää pelaajarunkoa. Kouvola Indians on yksi Suomen jefu-skenen suuria häpeäpilkkuja ja taas kerran kaivoon ollaan kaatamassa lisää vettä. Onneksi Jagut ymmärsi pelin hengen ennen kuin ehti tukehtua brittituristeihinsa

 • @kritiikki, en puhu harrastajamääristä vaan katsojaluvuista. Menneellä 2017 kaudella Vaahteraliigan jalkapallo-ottelun katsojakeskiarvo oli noin 500 katsojaa. Vastaava luku Veikkausliigan soccer -ottelussa oli noin 2000. Hienoja lukuja molemmat – myös tuo jalkapallon 500. Eli ei ole marginaalilaji. Vähintään ”keskisuuri” ja vakaassa kasvussa ….

 • Tuo Lehtisen sopimushan on 4 kk try-out, eli on talven treeneissä heittämässä palloa ja sitten tuodaan jenkki tilalle.
  Onnea porvoolaisille.

 • Talvitreeneissä jokainen pejaaja on ns.try out periodilla joka joukkueessa vaikka ei sitä sopimuksiin laiteta suomessa. Onhan se paljon parempi että niin pelaaja tai joukkue voi vielä päättää mitä tehdä jos ei toimi. Nythän monet tuovat jenkkiriskinsä huhtikuussa ja vasta sitten toteavat olleensa taas väärässä systeeminsä kanssa.

 • Melko huumoripitoisia hankintoja Inkkareilla. Kaikki viime kesän kaljaliigakuupan tasoisia ”importteja”. Kun rahaa tuntuu olevan hassata, niin eikö siellä voisi edes yrittää scoutata tai antaa jonkun tehdä se, joka osaa?

 • Tuskin noille briteille mitään maksetaan. Inkkareiden täytyy vaan saada pelaajia jostain. Ja jostain näyttäisi olevan brittein saaret

 • http://www.sajl.fi/?x167512=6807462

  Toivottavasti tämä muutos rohkaisee ensi kautena monet harrastamaan lajia flagin parissa. Olisi tervetulutta saada miesten kilpa-tai harrastejoukkueita kisaamaan hyvän lajin parissa.

  Terveisin,
  Karri Lehtinen
  Kulosaari Flying Cathers, https://www.facebook.com/pg/Kulosaari-Flying-Catchers-285867381798226
  Kulosaari Flying Catchers Athletic Club (KFC)
  ”Seuran jäsenet koostuvat liikunnan harrastajista. Pelaamme lajia kuin lajia eri harrastejoukkueita vastaan tuhansien harjoittelutuntien kokemuksella. Joukkueen liikunnallinen tavoite saavutetaan kankeuden ja ketteryyden yhdistelmänä, unohtamatta vuosikymmenien saatossa kehittynyttä peliälyä.”

 • Vahvasti ei mee jyväskylässäkään kun kattoo tuota harkkamatsia missä jagut hävisi perus rungollaan korkeakoulu joukkueelle jossa suurin osa pelaajista puki vasta 3. kertaa ikinä varusteet niskaansa…..

 • ” jagut hävisi perus rungollaan ”

  Pikemminkin Pirates hävisi vajaalla rungollaan

 • Mikä tällainen harjoitusmatsi oli? Kenen välillä? Ja saiko pelistä jotain irti?

 • Mitä sitten? Tässä kohtaa ”talvea” on typerää ylipäätään pelata mitään treenipelejä.
  Punttia ja lenkkiä

 • Renegades ja Pirates pelasivat harkkamatsin 8 vs. 8. Renegades valmistautuu korkeakoulusarjaan ja Pirates tuli harjoitusvastustajaksi, jotta rookie-kurssilaisille saatiin vähän tuntumaa kontaktiin. Eipä siitä pelistä paljon irti saanut.

 • Lesterillä erikoinen facebook päivitys. Onkohan tuolla rintamalla tapahtumassa jotain?

 • Ranskan paras pelaaja krokotiileihin

 • Kyle Nolan Tampere Saintsin uusi pelinrakentaja kaudelle 2018.

  https://www.tamperesaints.fi/uutiset.html?115772

 • Sai nyt todella hyvän pelinrakentajan.

 • Tästä tulee samanlainen floppi kuin Arriveystä ;) … molemmilla samanlaista heittämistä filmillä. Paskan linjan takana ei vain tule onnistumaan.
  Tampereellahan on ennenkin yrittänyt näitä NFL ”suuruuksia” …edellinen vastaavanlainen hehkutettu oli aivan pimennossa. Miksi? …no se paska linja ja paskat rissut ei riitä pocketti qpalle ;)

 • …toki Arrivey ei ollut pocket qppa yritti välillä juostakkin pallon kanssa, mutta silloin saikin edes hitusen aikaiseksi.

 • Tampere tarvitsee todella paljon apua hyökkäyksen linjaan mikäli tämä pocketQB aikoo saada mitään aikaiseksi. Tosin Tampereella ei olla kuitenkaan tuomassa yhtään vahvistusta kumpaankaan linjaan. Kyllä siellä vähintään ok wr kalusto löytyy.

  Kuka oli tämä ”NFL QB” joka Tampereella viimeksi oli?

 • …muisti katkoksia… Tuo ”NFL QB” olikin TAFT:ssa 2015. Jamal Londry-Jackson. No, mutta sama kuvio kuitenkin. Piti olla kauhee Qppa, mutta linja oli todella huono, niin ei saanut yhtään mitään aikaan. Paska linja teki QB:sta liigan huonoimman.

 • Onhan Tampereen OL nyt valovuosia edellä 2015 TAFTin resupekkoja, se vasta hirvittää katseltavaa olikin.

 • Kyllä tämä on hyvä. Arrivey oli susisurkea.

 • Arrivey olisi ollut hyvä jos hänellä olisi ollut yli 1sec aikaa heittää

 • Kysehän ei ollut oliko Arrivey hyvä vai surkea ja Tampereen uus pocket QB on varmasti hyvä jos on hyvä OL. …mutta kun ei ole sitä hyvää OL:ää niin tulee floppaamaan komeesti ;)

 • Surkea se oli vaikka aikaakin oli heittää. Kyllä nääs niitäkin hetkiä oli.

 • Arriveystä ei voinut puhua vahvistuksena.

 • Taitaa olla Kouvolan suunnalla tuska päällä Eaglesin sarjanoususta kun rajaa laitetaan liikkeelle oikein kunnolla. Tällä menolla rosterissa ei ole paikkoja kotimaisille… Viime vuonna Jaguaarit oli divarijoukkueen irvikuva tusinalla britillään, nyt Kouvostoliitto palaa juurilleen ja kasaa itselleen tyypillistä purnaajien legioonaa. Onnea vaan Suomi-jefulle tästä kultakimpaleesta.

  http://www.europlayers.com/ViewProfilePlayer.aspx?ProfileId=17534

 • Crokojen omat pojat projekti vauhdissa. Veikkaan että 10 menee rikki taas tuontipelaajissa

 • Ai että… odotetaas että Pohojammaan poijjaat tulee puolustelemaan

 • Taitaa moni joukkue olla ihmeessä kaverin kanssa. Mielenkiintoinen on kohtaaminen Huskiesin kanssa, jossa ei merkittävää uhkaa tulevalla kaudella tule olemaan.

 • Eiköhän tuo Europlayerssin linkissä oleva ranskis ole sama mies mistä crocot itse uutisoi aikaisemmin?

 • Joo omaa sukua venot-petit

 • @omat pojat,
  onko mennyt ohi, mutta crokojen uusi koutsi jossain kertonut että menossa on omat pojat projekti.

 • Nyt on ainakin omat pojat projekti maalissa ku löyty jo neljäs db ulkomailta

 • Ihan mielenkiinnosta ketähän nuo neljä on ?

 • Mene tekeen töitä jonkun seuran eteen, äläkä ruikuta täällä mitä muut tekee.
  Toinen vaihtoehto on että teet ite töitä niin paljo että oot kentän kovin jätkä.

 • Olet sinäkin varsinainen neiti. Toivottavasti saat pinkkiä kangasta joulu lahjaksi että saa puppelipoikaystäväsi neuloa sinulle siitä hameen. Mistäs tiedät ettei kyseiset kirjottajat ole vaikka seura-aktiiveja, seuran perustajia tai maju pelaaja? Haluatko olla se kulmakunnan kovis joka antaa lumi pesut eri mieltä oleville, hanki elämä luuseri,,,

  ”Mene tekeen töitä jonkun seuran eteen, äläkä ruikuta täällä mitä muut tekee.
  Toinen vaihtoehto on että teet ite töitä niin paljo että oot kentän kovin jätkä.”

 • https://www.europlayers.com/ViewProfilePlayer.aspx?ProfileId=45116 kylläpä nyt värvätään. Itse veikkaan, että seinäjoella nähdään 15 importia

 • Kai nämäkin herrat ovat jonkun poikia eli siinä mielessä croko valmentaja on oikeassa että ”omat pojat”

  Nyt katsotaan kumpi tuo enemmän pelaajia crokot vai huskyt

 • …vai Vaasa.

 • Tuohan on oma poika, kun pelasi crocoissa jo viime vuonna.
  Viime kausi varmaan opetti Crocoja sen verta, ettei nyt ihan jäädä odottamaan vaan.
  Nyt kun niitä pelaajiä on värvätty, sekin on huono.
  Toki tänne kirjoittamalla ei ikinä ole oikeassa, joten se siitä.

 • Sopii otsikkoon, muttei varmaan opeta meille mitään:

  https://mises.org/wire/nfls-problem-poor-product-not-disrespect

 • Taitaa olla Porvoo, Kuopio ja Tampere ainoat ”omilla pojilla” liigassa.

 • Että lajin pitäisi vedota enemmän uhkapelaajiin? En ehkä tiedä onko tuo hyvä peruste tehdä lajille mitään.

  Mutta tokihan tuossa esitetään muuten kelpo pointteja. Laji on tylsä jos pokaali voidaan jakaa ennen playoffeja joten se ei kiinnosta ketään. Tästä ehkä Suomessakin olisi opittavaa.

 • Suomijefussa importtien merkitys on käsittämättömän suuri. Määrä ei ratkaise vaan laatu. Tänä vuonna Crocot toivat raajarikkoja keskinkertaisia jenkkejä, joilla ei pelejä voitettu. Uskallan väittää, että ensi kaudella tilanne on ihan toinen, ja joukkue taistelee jopa voitosta. Roostersinkin mestaruudetkin ovat olleet täysin riippuvaisia onnistuneista vahvistusvalinnoista, ja ennen kaikkea siitä, että heitä on hyödynnetty aina fiksusti ja tarpeen mukaan. Omille pojille on annettu peliaikaa heikompia joukkueita vastaan, ja finaalissa vahvistukset ovat olleet täysin pelikuntoisia. Toinen ääripää onkin sitten Royals, joka on takonut isoja numeroita merkityksettömissä otteluissa vahvistuksia säästämättä.

 • Tasaisuus nostaa mielenkiintoa. Tai sanotaanko niin että menestys tuo katsojia enemmän kuin ainaiset tappiot. Jokerit on yksi esimerkki, nyt kun kulkee niin pöhinä juokkueen ympärillä on ihan erilainen kuin viime kaudella.

  Epätasainen Vaahteraliiga ei palvele ketään. Mutta ei sitä voi väkisinkään tasoittaa. Importit ovat näköjään ympärivuotisesti tapetilla. Uskoisin että ilman importteja liigan (ja jossain määrin 1-divarin) osalta näyttävyys ja viehätys ei-lajiniilojen silmissä tipahtaa roimasti. Suomikaverit kun eivät ihan samoja asioita saa kentällä tehtyä vielä. Kun keskimääräisen importin ja suomipelaajan välissä on iso kuilu, nousee importtien merkitys menestyksessä vähän liian isoon arvoon. Ei yksi mies sadetta tee, mutta kosteuttaa kivasti.

  Liittotasolla vastuuna on miettiä miten eri sarjatasoista saadaan mahdollisimman toimivia kilpasarjoja. Kun Vaahterassa on tällä hetkellä ylhäisessä yksinäisyydessään Roosters, eikä asialle voi mitään, tulisi lähtökohta olla sijasta 2. alaspäin mielenkiinnon luominen. 7 joukkueen sarja on parempi kuin viime vuonna, koska nyt sijoja 2.-4. ei voida jakaa heti alkukaudesta.

  En ole Laurila enkä tiedä millainen visio liitolla on näkyvyyden suhteen. Miten paljon tavoitellaan lajia jo tuntevia ja miten paljon täysin uusia katsojia. Jos tulokset eivät ole sitä mitä haetaan/haettiin, tulisi selvittää mistä se johtuu. Nettikysely pystyyn ja vastanneiden kesken arvotaan ämpäri.

 • ”Toinen ääripää onkin sitten Royals, joka on takonut isoja numeroita merkityksettömissä otteluissa vahvistuksia säästämättä.”

  Viime kaudella Royals voitti ottelunsa varsin pienillä eroilla, kun katsoo muita joukkueita. Royals ei edes rikkonut missään merkityksettömässä ottelussa 50 pisteen rajaa, minkä esim. Roosters teki neljästi, Huskies kahdesti. Ainoastaan Butchersia vastaan ottelussa Royals teki yli 50 pistettä, ja ottelu oli nippanappa tasan 17-17 puoliajalla. Viime kaudella maksimipistemäärä oli 48, ja se oli runkosarjan viimeinen ottelu, mikä ratkaisi pudotuspelipaikan.

  Haluaisin vähän tukea tälle väitteelle.

 • Lopun lause oli tarkoitettu tarkoittamaan kautta 2016.

 • Taidettiin tarkoittaa ennemmin sitä, että Vaasa peluutti kaikki importit kentällä vaikka voitto oli jo selvä. Tosin ei niin selviä pelejä tainnut kyllä montaa olla, nippanappavoittoja kyllä useampi. Mutta Vaasalla ei ollut peluuttaa muita, niin kapea rosteri.

 • Roosters vuotaa. Esa Vanhoja ja toimari siirtyy Kotkaan.

 • Ja Inkkarit kanssa..Nisula siirtyy Kouvolasta Eagelsiin

 • Kuka on Nisula?

 • Huomaa ettet juurikaan seuraa lajia. Kyseessähän on kovaa taklaava ja peliä hyvin lukeva LB, kova kaappaus Kotkalta.

 • Kuka tää esa vanhoja on?

 • Random-tiedonjyvä: Roberts on Belhaven Universitystä, missä ihan viime hetkiin valmensi muuan Hal Mumme. Mummen oppipoikia ovat Suomessa aiemmin valmentaneet Mike Leach (Bears) ja Scott Preston (Roosters ja Northern Lights).

 • Niin ja bedwell on valmentanut vielä pari vuotta sitten belhavenissa ja kuuluu tohon samaan mummen coaching- puuhun. Luulisin että nesin ja bedwellin huskies kytköksien kautta on löytänyt tuo roberts tiensä tänne suomeen..

 • http://kotkaeagles.fi/2017/12/18/lamiquell-munchie-roberts-kotka-eaglesiin/

  ”Sopimukseen Robertsin kanssa olen todella tyytyväinen, hänen nimensä tuli esiin ystäväni Stan Bedwellin kautta. Stan on valmentanut Robertsia Belhaven yliopistossa ja näin ollen pystyi antamaan suositukset hänestä. Stanin suositusten jälkeen tein vähän taustatyötä ja alkoi vaikuttamaan hyvältä idealta tuoda Roberts joukkueeseemme. Saamme hänestä hyvän uhan heittohyökkäyksellemme, joka tulee varmasti myös avittamaan lahjakkaita kotimaisia rissujamme. Roberts pystyy myös pelaamaan puolustuksen takakentällä, joten voimme pelata kauden mahdollisesti yhdellä amerikkalaisella vahvistuksella. Roberts on kookas ja ulottuva receiver, joka juoksee hyvät kuviot, omaa hyvät kädet ja tuo blokkivoimaa kentälle. Uskon hänen sopivan systeemiimme todella hyvin.”

 • Et ole tainnut olla hereillä kun Inkkarit julkaisi Philp Garcian, tuon sulavaliikkeisen QB:n sopimuksen…

  http://www.europlayers.com/ViewProfilePlayer.aspx?ProfileId=2454

 • Miten Kouvolan Garcia liittyy Kotkan ensimmäiseen jenkkiin..?

 • Kausi lähenee ja palataan hetkeks taas tähän aiheeseen.
  Viime vuonna tuli paljon kritiikkiä TV sopimuksista ja siitä että ne aiheuttivat pienemmät katsojamäärät stadioneilla.

  Noh, kohta nähdään neutraloituuko katsojamäärien lasku ja tuottaako lisänäkyvyys lisää katsojia livepeleihin.

  Ainakin menneenä talvena seurat ovat olleet todella hyvin esillä mediassa myös omatoimisesti.
  Näistä päällimmäisinä tietenkin Vaasa (jälleen) sekä yllättäjä Tampere (ja naiset) https://areena.yle.fi/1-4378864

  Tänään myös SAJL julkaisi että Lohjalla on oltu hyvin esillä jonka lisäksi Kotka Eagles on valloittanut oman kaupunginsa!

  Mutta mitä on tapahtunut Roosterssille?
  Miksi ei ole esillä?
  Hallitsevalla Suomen mestarilla on mediassa suurta painoarvoa!

  Juttua ulos ja Suomijefua nousuun!
  Katsomot täyteen ja paikan päälle nauttimaan!

 • Kyllä ne katsojamäärät väkisinkin tulee nousemaan… Sama efekti kuin pörssissä. Notkahduksen jälkeen nousee aina.

  Mutta nousu ei johdu liiton idioottimaisesta TV diilistä vaan ihan seurojen omasta duunista ja luonnollisesta korjausliikkeestä.

 • @nousuun, ei Roosterssiile ole tapahtunut mitään. Ne vaan mieluummin voittaa Suomen Mestaruuksia kuin kirjoittelee juttuja nettiin. Siinä se ero.

  Toisekseen, eikös ole nurinkurista vaatia lisää väkeä katsomoihin jos kerta pelin voi katsoa Ruudusta ? Noh, oli miten oli, mutta väittäisin että viime kaudella Liigan kokonais- katsojamäärät (paikan päällä + Ruudun ääressä) nousi. Katsomoissa luvut tuli ehkä pikkasen alas mutta Ruudun ääressä katsojaluvut räjähti ylös. Sopparin myötä esim. Roostersin yksittäistä peliä seurasi ehkäpä 5k katsojaa. Siis 5 % paikan päällä ja 95 % Ruudun ääressä.

 • Aivan varmasti voittavat mieluummin mestatuuksia… Toisensa perään.
  Mutta eikö näin marginaalilajina olisi kiva nähdä Suomen menestyneintä joukkuetta räpyttelemässä siipiään mediassa?
  Saisi samalla vähän yhteishyvää aikaan lajin näkyvyyden kannalta eikä aina täytyisi vähätellä jefua vaikka perusfutikselle.

 • ”Kyllä ne katsojamäärät väkisinkin tulee nousemaan… Sama efekti kuin pörssissä. Notkahduksen jälkeen nousee aina.”

  Onpas hölmösti sanottu. Ikään kuin lehmän hännän lailla laskevat katsojaluvut olisivat nyt häiriintyneet jonkin kausivaihtelun seurauksena. Ei näin. Kyse on SAJL:n konkreettisten toimenpiteiden seurauksena syntynyt ilmiö joka ei korjaannu ilman rajuja korjaustoimenpiteitä.

  1.) Miksi maksaa yhdestä ottelusta lippuhintana 15€ kun samalla hinnalla näkee kuukauden kaikki pelit kotisohvalta Ruutu+ palvelullla hintaan 14,90. Ja absurdia on se että lipputuloja menettävät seurat maksavat rajusti tästä ”näkyvyydestä” (..kaikilla sarjatasoilla). Ja tässä ei kannata asettaa verrokiksi muita Ruutu+ lajeja jotka saavat tuloja televisio-oikeuksien myynnistä. Jefu-seurat maksaa koska jefu-johtajilla on suuruudenhullu unelma…

  2.) Alati kiristyvät ns. kriteerit kuristavat seuroja panostamaan vain kaikkein keskeisimpään ja tapahtumapanostus jää minimaalisesti (katso vaikka Roostersin surullista ottelutapahtumaa betonipyhätössään). Tästä on tosin raikkaita poikkeuksia jotka voi suoraan lukea keskimääräisistä katsojamääristä.

  3.) Importtirynnäkkö seuroihin VÄHENTÄÄ paikallista kiinnostusta joukkueisiin. Ei ole syntynyt kotikylänpoikien sankareita. Erinomainen esimerkki on Huskies, joka veti suuremman keskimääräisen katsojamäärän divaripeleihinsä verrattuna Boom-vetoisen importtipallon peleihin liigassa. Ja tässä kannatta pohtia että miksi divarista pronssille yltäneen joukkueen peli ei kiinnostanutkaan paikallista kotiyleisöä. Ketä oikeastaan kiinnostaa tusinabrittien töniminen tantereella…

  Ja tähän ei kyllä ole odotettavissa ainakaan SAJL:n toimesta parannusta kaudelle 2018 kun kaikki liiton huomio tulee menemään ”kotikisoihin”, tuohon suuruudenhullun kansainvälisen valtataistelun korniin huipentumaan jonka suomalaiset seurat lopulta maksavat…

  Ei ole siis sitä pörssilaskun jälkeistä nousukautta odotettavissa.

 • Hyviä pointteja.
  1. kohta on juuri noin. Iso tulon siirto seuroilta TV yhtiölle.
  2. Kriteereillä on hyviäkin puolia, esim kaupunkien kenttä olosuhteita voidaan ”kiristää”
  3. Osalle katsojista ei ole niin hirveästi väliä onko siellä pelkästään oman kylän pojat kentällä.
  Hämeenlinnaaan osui sama TV sopimus kuin muillekin, ja väitän että se on suurin syy katsojakatoon kaikilla paikkakunnilla Vaahteraliigassa. On muuten haaste myös muissa lajeissa.
  4.Nyt Seurojen tekeminen on entistä tärkeämmässä roolissa paikkakuntien jefutapahtumien kasvattamisessa. Enää ei riitä pelkkä peli. Pitää olla myös sirkusta.
  Eli nousukausi lähtee jokaisen seuran omasta tekemisestä.

 • Ruutu-sopimus on voinut vähentää katsojia lyhyellä tähtäimellä, mutta se kasvattaa lajin tunnettavuutta ja sitä kautta kaikkea pidemmän päälle. Jos nyt sopimus katkeaisi, ei se kuitenkaan lisäisi ryntäystä lehtereille. On hyvä muistaa, että kiekkokatsomoissa on runsaasti porukkaa, vaikka matsit näkeekin samaisessa Ruutu-palvelussa. Yleisömäärien kasvattaminen vaatii ottelutapahtumien kehittämistä, mistä Vaasa on erinomainen esimerkki. Eikä nyt kyse ole pomppulinnasta tai vastaavasta, vaan tunnelmasta ja kokonaisuudesta. Lopullisen onnistumisen selitys ei ole yksittäisissä jutuissa, vaan kyse on jostain ei-materiaalisesta, jota onnistunut markkinointi luo. Matseissa käydään, koska kaveritkin käy

 • Täällä oli joskus kirjoitus sankareista joita laji tarvitsisi. Nimenomaan suomalaisista mielenkiintoisista huipuista jotka menestyvät ja jotka kiinnostaisivat mediaa. Jefun suurkuluttaja varmasti ymmärtää hyvän importin impactin pelin laatuun ja toisaalta noiden tusinabrittien turhuuden seurojen taakkoina. Sen sijaan lajin kiinnostuksen laajentaminen noita harvalukuisia suurkuluttajia laajemmalle yleisölle edellyttää kotimaisia tähtiä ja sankareita. Hämeenlinnan hyvän yleisötrendin sakkaaminen kummastuttaa koska Bedwell-pöhinää tuotiin kiitettävässä määrin esille paikallisessa päämediassa Hämeen Sanomissa. Jostain syystä tuote ei vaan kiinnostanut paikallisia samalla tavalla. Kylmä kesäkuu ja Ruutu+ ovat varmasti osasyyllisiä mutta vain osittain.

  Stadin tarina nimeltä Roosters on taas surullinen kaiken kaikkiaan. On seura joka menestyy ja kansainvälistyy mutta se ei tunnu kiinnostavan ketään lajin ulkopuolisia. Stadissa HIFK julkaisi eilen kauden kotipelien katsojakeskiarvokseen 7100 joka on kiekkoliigan suurin. Jokerien katsojamääriin en ole perehtynyt koska seura ei kiinnosta minua. Jos kuitenkin Helsingissä osattaisiin myydä lajia vauhdikkaasta kontaktiurheilusta kiinnostuneelle yleisölle saattaisi osa lätkäfaneista löytää kesäkausilleen uuden viihdetarjonnan ja jopa intohimon kohteen. Mutta jostain syystä Stadissa jefun popularisoinnissa on epäonnistuttu rajusti ja se on koko lajin kannalta surullista. Maan suurimmalla markkina-alueella pelaa seura joka ei kiinnosta yleisöä ja joka ei juurikaan panosta yleisömäärän kasvattamiseen.

 • Suomalaisen jenkkifutiksen Glory Days-aikaan katsomoissa oli kuhinaa. Jenkkifutis oli aktiivisen kaupunkilaisnuorison suuri puheenaihe ja jenkkifutismatsi se The Tapahtuma, jossa näyttäydyttiin. Liiton puheenjohtajana oli itsekin mallintöitä tehnyt kiiltokuvapoika ja katsomoissa oli paljon malleja, muusikoita ja muita puolijulkkiksia. Itse asiassa koripallossa Helsinki Seagulls on onnistunut nyt 2000-luvulla saamaan aikaan jotain vähän tähän suuntaan ilmiönä.

  Filebacker on kovin optimistinen TV-näkyvyyden vaikutuksista yleisöön. Paljon pitää kuitenkin tehdä paikallisestija seuratasolla että katsomoihin saadaan väkeä. En usko, että Helsingin Velodromille voidaan koskaan luoda sitä tunnelmaa johon perinteisellä Bolliksella päästiin viikosta toiseen 80-luvulla.

 • Televisiosta saa palvelun alle 15 eurolla ja seurat menettävät saman summan per peli. Lisäksi ei pidä unohtaa sitä että se paikalla oleva katsoja tuo sinne katsomokioskiin sen 5-10 euroa myös lisätuloja. Tulonsiirto on ilmeinen seuroilta tv-yhtiölle.

  Vaasa ei halunnut näyttää omia pelejään striiminä eikä television kautta jolla sai isommat määrät katsojia, mutta heti kun alkoi vaasankin pelit näkymään televisiosta, laski katsojamäärät radikaalisti.

  Näistä pystyy kyllä johtopäätökset vetämään.

 • Virallinen totuus on se, että TV-näkyvyys lisää lajin kiinnostavuutta, sponsoreita ja harrastajamääriä. Vaikutukset näkyvät pitkällä aikavälillä, ei ehkä vielä tällä vuosikymmenellä.

  Epävirallinen totuus on se että katsomot tyhjenevät, seurat riutuvat ja heikoimmat suoritukset on luettavissa protestilistalta. Laji on kriisissä ja johtoporras porskuttaa kohden EM-kisoja.

 • Miten paljon pienempi taloudellinen taakka olisi seurojen maksettavana vuosittain jos:

  – Maajoukkuetoiminta keskeytetään
  – TV-sopimus puretaan

  Ai niin. Tästähän ei saanu puhua julkisuudessa

 • Jos lipun hinta on 10-15e ja kiinnostaa mennä katsomaan niin menen. Silloin ei kiinnosta persettäkään, vaikka olisi halvempaa ostaa ruutu 15€/kk jolla näät kuukauden kaikki pelit.

 • Kuinka pitkällä tähtäimellä?
  Onhan NFL pyörinyt TVssä jo aika kauan.

 • Eihän meillä ole suoraa faktatietoa että juuri teeveesopimus olisi katsojakadon takana.
  vaikka ei oltaisi näytetty yhtään peliä teeveessä, uskon että sama yleisökato olisi käynyt, jos matsit olis ripoteltu eri arkipäiville.
  urheilullisesti Vaahteraliigalla ei tällä hetkellä ole paljoa tarjottavaa, sarjasta puuttuu yllätykset ja kotimaiset profiilipelaajat.
  mitä importteihin tulee, niin olisihan katsoa katsoa minkälaisia lukemia Roosters ensi vuonna takoisi jos meillä olisi vaikka kolmen importin sääntö.

 • En tarkoittanut väittää, että Ruutu yksinään lisäisi katsojia myös lehtereillä, mutta yhdistettynä tapahtumien kehittämiseen niin voi tapahtua. Hyvä meininki välittyy TV:n kautta ja siihen sopivaa hypetystä tapahtumista, niin ainakin aineksia on katsojamäärien kasvuun. Katsomojen pitäminen sopivan kokoisina vaikuttaa myös tunnelmaan, mistä Wolvojen Brahen kenttä on hyvä esimerkki. Tässä oli myös argumentti NFL-lähetyksistä… Ilman niitä moni pelaaja olisi jäänyt sohvalle ja tunnen omasta lähipiiristänikin monia, jotka ovat oppineet lajin ensin Ruutu-NFL ja nyt Viasatin NFL-lähetysten kautta. Siitä ei ole pitkä matka saada samat ihmiset myös Vaahteran katsojiksi ja sopivalla hypellä joskus lehtereillekin. Joku kirjoitti tässä, että pitäisi olla suomalaisia isoja nimiä. Kaksi viimeistä lausetta saattavat luoda harhakuvan, ettei Vaahteraliiga pysty kilpailemaan NFL:n kanssa, mutta se on virhekäsitys. Ei maallikko näe suurta eroa NFL:n ja Vaahteran välillä (uskomatonta mutta totta). Vaahterassa asiat tapahtuvat jouhevammin, mikä vastaavasti jenkeissä alkaa näkyä yliopistopelit vs. NFL-katsojamäärissä. Tarvitaan lähinnä jännitteitä tyyliin Suomen paras vs. huippujenkki. Suomalaisesta huipusta saa maalattua maallikolle supersankarin, vaikka täällä hänet haukuttaisiin rammaksi mummoksi. Laji tarvitsee ennen kaikkea tarinoita!

 • Yksi isoimmista muutoksista olisi ehdottomasti oltava se, että tv-lähetysten pääkamera olisi AINA suunnattuna kohti pääkatsomoa. Välittyisi paljon parempi fiilis katsojalle kun näkyisi täydet katsomot (riittävän pienet katsomot) lähetyksessä.

 • Yleensä pääkatsomot on rakennettu niin että se aurinko on siellä katsomon selän takana ihan siitä syystä että niiden katsojien ei tarvitse vasten aurinkoa koittaa tihrustaa sitä peliä. Jos taas sitten ne kamerat laitetaan sinne toiselle puolelle, niin kameralla joutuu kuvaamaan vastavaloon, mikä taas aiheuttaa ongelmia. Ääsjoella iltapelissä sen näkee parhaiten kun kamera kuvaa sinne mäen suuntaan missä aurinko laskee niin aika harmaaksi sen kuvan vetää vaikka ei suoraan aurinkoon kuvaisikaan.

 • Viime syksynä jäi menemättä paikanpäälle maljaan.
  Tänä vuonna jää ruutu tilaamatta.
  Molempiin valitettavasti syynä on tylsä, hyvin pitkälle ennalta arvattava ja yllätyksetön tuote.
  Mestari on 99% varmasti roosters ja toiveajattelut muusta mahtuvat tuohon prosentin sarakkeeseen.
  Kiinnostavaan yksittäiseen matchuppiin tosin matkustan vaikka muutaman sadan kilsan päähän paikanpäälle.
  Jaloilla äänestystä koska ainoa keino.

 • Seinäjoella kuvatuinkin joupiskalla pääkatsomon puolelta. Sinänsä tyhmää vasta aurinkoon, mutta tv:n mielestä ei ole ongelma.

 • Pelattu Vaahteraa viimeksi Joupiskalla.

 • Oho, ei kai. Tuolla tietotasolla kannattaa osallistua jo Jethron vetämään onnenpyörään.

 • Mikä tää puNaisten Diamond Bowl-juttu on? mukana kaikki muut naisten Vaahteran joukkueet paitsi hallitseva mestari?

 • Diamond Bowl on neljän joukkueen turnaus. Missään ei lue että siihen osallistuu kaikki muut naisten Vaahteran joukkueet paitsi hallitseva mestari. Kannattaa ehkä lukea koko uutinen..

 • Kiva kun muistit linkata sen uutisen tänne meille kaikille. Miten pitkään meinasit pitää meitä jännityksessä?

 • ei aidosti oikeasti kiinnosta. Wolvot tohon mukaan ja naisten liiga olisi voitu pelaa heti pois.

 • ei sitä tarvi lukeakaan, on aika helposti pääteltävissä ohjelmasta ja mainoksesta

 • Taitaa olla toi Roolle toi naisten mestaruuden häviäminen sen verran kipeä paikka etteivät ole pyytäneet Wolvoja mukaan. Nyyyh

 • Birmingham Lions on Naisten VL:n ulkopuolisena joukkueena mielenkiintoisempi joukkue kuin Wolvot
  Valkyries tuo turnaukseen enemmän kansainvälisyyttä kuin Wolvot
  Saints sarjanousijana on mielenkiintoisempi kuin Wolvot

 • B Lions kiinnostavampi kuin kanat, Pietari kiinnostavampi kuin kanat, Tampere kiinnostaa vain tässä ja nyt. Jo vähäinen joukkue määrä sarjassa, ja itketään kuka osallistuu ja ketä ei.

 • Ketä muka oikeasti kiinnostaa naisten liiga?

 • montaa

 • Kylläpä toi finaalitappio ottaa koville Roossa.

  PS Ketä ihmettä Roo kiinnostaa

 • Roostersissa ei finaalitappiota tarvii murehtia, ei miehissä, ei naisissa, eikä junioreissa. Siellä on ihan tarpeeksi mestaruuksia kaikissa ryhmissä. : )
  Ja Roon naisetkin kiinnostaa aika montaa. : )

  Turnauksen järjestäjänä on se hyvä puoli että itse voi päättää ketä kutsuu ja tuossa ylempänä kirjoitin oman arvaukseni miksi turnaukseen kutsutut joukkueet mahdollisesti ovat kiinnostavampia joukkueita kuin Wolvot. Mutta Roon yhteystiedoista varmaan löytyy tietoja mistä voi kysyä tarkempia syitä mikäli Wolvojen sivuuttaminen hiertää liikaa.

 • Tervehdys!

  Kyseessä ei ole Naisten Vaahteraliigaturnaus vaan Roostersin järjestämä kansainvälinen neljän eurooppalaisen seurajoukkueen välinen turnaus, jossa alunperin piti olla yksi joukkue per maa. Yksi ulkomainen joukkue joutui perumaan osallistumisensa järjestelyjen loppuvaiheessa ja Tampere Saints saatiin lyhyellä varoitusajalla tilalle. Bonuksena ensituntuma sarjanousijaan.
  Toivottavasti tämä selvensi.
  Tervetuloa 20.-22.4.2018 Velodromille avaamaan jefukesä!

  Energisesti,

  Heli Harjanne
  Päävalmentaja/
  Helsinki Roosters Women

 • Kyllä naisten liiga kiinnosta =D! On kyllä hienolta kuulosta turnaus.

 • Naisten pelille oma uutinen ja ketju ni ei tartte lukee jos ei kiinnosta

 • Ja eiku kynä käteen ja kirjoittamaan. Naisten jefusta ei ole täällä juttuja siksi kun ketään ei kiinnosta kirjoittaa siitä. Varmasti tilaa löytyy jos löytyy kirjoittaja.

 • Näköjään lajiliiton strategiapäivä viikon päästä lauantaina. Aiheena sarjajärjestelmät 2019 eteenpäin. Nyt kannattaisi sitten olla seurojen hereillä ja muodostaa oma näkemys siitä, millaisilla kokoonpanoja eri sarjatasoilla kannattaisi olla. SAJL:lla on varmana oma näkemys joka todennäköisesti on tehty Roostersin ja Ruutu+ palvelun etuja silmälläpitäen. Kannattaa siis olla hereillä eikä myötäillä ikimandaateilla luottamustehtäviin perseensä betonoineiden valmiiksi pureskeltuja kannanottoja.

  SAJL strategiapäivä 2018 järjestetään lauantaina 14.4.2018 klo 10 – 18 Vantaalla
  Päivän ohjelma:
  10.00-10.05 Tervetuloa
  10.05-10.30 SAJL nykytila
  10.30-12.30 SAJL Visio – JefuSuomi 2030
  12.30-14.00 Lounastauko
  14.00-14.50 SAJL Strategia 2019-2022
  15.00-15.50 Miesten kilpailujärjestelmä
  16.00-16.50 Naisten kilpailujärjestelmä
  17.00-17.50 Lasten ja nuorten kilpailujärjestelmä
  17.50-18.00 Loppusanat

 • Tiedä häntä ikimandaateista, mutta rohkeasti vain seuratoimintaan mukaan ja sitä kautta ehdolle liiton hallitukseen, puheenjohtajaksi, sarjapäälliköksi jne jne.

  Turha täällä on mankua ja kitistä, paitsi tietysti jos ei ole ns munaa ryhtyä itse toimeen….

 • Naurattaa aina kyllä tuo Roostersin nostaminen esiin. Mikäköhän sääntömuutos tai sarjajärjestelmä tai ehkä jopa koko visio on suunniteltu tukemaan Roostersin etua? Toisaalta karavaani kulkee ja koirat haukkuu.. jos haukkuu..