Mestarit! Steelers komealla pelillä Spagettimaljan voittoon

Tuomo Tomperi 3.9.2017 15:33 20 kommenttia

1 2 3 4  
21 14 21 14 70
7 10 7 22 46

(9-1)

70

(8-2)

46

2.9.2017 klo 16:00 Kuopio

Kuopio Steelers vei näyttävästi ykkösdivisioonan mestaruuden ja nousee ensi kesäksi Vaahteraliigaan.

Yli 1300 katsojan edessä pelattu kamppailu tarjosi kotiyleisölle mannaa alusta loppuun. Helsinki Wolverines taisteli vahvasti, mutta lopulta paremmasta joukkueesta ei jäänyt epäselvyyttä. Steelersin vahvuus molemmin puolin palloa varmisti voiton ja mahdollisuuden pelata ensi kesänä sarjatasoa ylempänä.

SAJL:n ansioituneessa raportissa nostettiin esille useita huomionarvoisia pointteja ottelun kulusta. Vaikka molemmat joukkueet etenivätkin jaardimääräisesti erinomaisesti, pallonmenetykset nousivat lopulta ratkaisevaan asemaan. Wolverines ei pystynyt pysäyttämään kotijoukkuetta kenttäpinta-alan pienentyessä, kun taas Steelers sai riistettyä pallon Ahmoilta neljä kertaa. Liiton raportti hehkuttaa myös Steelersin nuorta laitahyökkääjäkaartia sekä molempien joukkueiden puolustuksen linjan yksittäisiä onnistumisia. Kiitosta saa myös ottelutapahtuman erinomainen tunnelma sekä Steelersin pitkäjänteinen työ kohti liiganousua. Nostetaanpa raporttia esille myös muutama kuriositeetti Robert ja Cedric Johnsonin yhteispelistä lauantaina ja vuosien varrelta.

Kuopion pelinrakentaja Seth Petersin ja laitahyökkääjien yhteispeli oli lauantaina mahtavaa katsottavaa. Oli helppo nähdä, että tämä joukkue harjoittelee ja on yksityiskohtiin keskittymällä pystynyt parantamaan peliään läpi kesän. On kunnioitettavaa, että savolaisjoukkue on rakentanut heittokoneistonsa täysin itäsuomalaisen laitahyökkääjäkaluston varaan. Vaikka Tino Ndongo dominoikin tilastoja lauantaina, vakuutti Steelersin heittopeli minut nimenomaan kokonaisuutena. Kaikki pelaajat tekivät oman työnsä, ja tekivät sen hyvin.

Kuva: Jari Turunen

Katsojana osasin odottaa molemmilta joukkueilta iloista hyökkäyspeliä, mutta varsinkin Steelersin hyökkäyksen tehokkuus löi ällikällä. En olisi ennen ottelua ikinä uskonut, että Steelers pääsisi lähellekään heinäkuun 69 pistettä puhumattakaan siitä, että joukkue pystyisi seitsemäänkymmeneen. Tämä onnistui sen ansiosta, että Steelers eteni myös juosten murhaavan tehokkaasti. Charles Wort eteni nopeudelllaan ajoittain vaivattomannäköisesti. Mikko Aspisen 32-jaardisessa juoksutouchdownissa kotijoukkueen hyökkäyksen linja näytti parasta osaamistaan.

Shokeeraavinta oli silti Wolverinesin takakentän kykenemättömyys osallistua juoksupuolustukseen silloin, kun Steelers onnistui ohittamaan puolustuksen kaksi ensimmäistä kerrosta. Sanotaan asia, niinkuin se on: muutamista hyvistä suorituksista huolimatta keltapaitojen joukkuepuolustus ja lähestymiskulmat avoimella kentällä eivät vakuuttaneet lainkaan. Steelers-laitureiden blokkaustyöskentely oli kohtuullista, mutta usein Wolverines-takapuolustajat pelasivat itsensä pois tilanteista väärillä luvuilla ja kulmilla. Steelers-puolustus oli tässä yhteydessä varsin selkeästi vieraitaan edellä.

Kuva: Jari Turunen

Wolverines-pelinrakentaja Janne Lehtisen heitettyä toisen syötönkatkonsa arvelin, ettei Robert Johnsonin siirtyminen pelinrakentajaksi voisi olla enää kaukana. Näin tapahtuikin heti ensimmäisen tilaisuuden tullen. Lehtinen esiintyi hyökkäyksessä satunnaisesti vielä pelin edetessä, mutta käytännössä hänen urakkansa pelinrakentajan päättyi viiden hyökkäysvuoron jälkeen. Lehtisen saldoksi tässä ajassa jäi kahden syötönkatkon lisäksi vain yhdet uudet yritykset sekä yksi heitetty touchdown. Kuten myös vuosi sitten, toi Johnsonin mukaantulo Wolverines-hyökkäykseen aimo annoksen uutta virtaa. Johnson on edelleen aivan epäilemättä erinomainen pelinrakentaja.

Aloittavan pelinrakentajan vaihtaminen toiseen on aina paukku, vaikka Wolverinesin tapauksessa sitä osattiinkin jo ennakoida. Ihmettelin Wolverinesin pelinrakentajatilanteen dynamiikkaa jo viime kesänä, kun Johnson korvasi Lehtisen Spagettimaljassa ja nosti heti joukkueensa hyökkäyksen tasoa merkittävästi. Pohdin samoja asioita edelleen. Jos Johnson oli lauantaina valmis siirtymään pelinrakentajaksi jo toisen neljänneksen alussa, miksei hän aloittanut ottelua alusta alkaen? Miksi antaa Steelersin tasoiselle joukkueelle kahden maalin kaula varsinkin, kun sama tilanne koettiin jo 2016? Mikä oli muuttunut talvikaudella?

Toki ymmärrän, että lojaalisuus Janne Lehtistä kohtaan vaikuttaa varmasti päätöksiin. Silti omasta näkövinkkelistäni en löydä päätöksenteon punaista lankaa. Onko Wolverinesin tarkoitus nousta Vaahteraliigaan Lehtisen kipparoimana vai keinolla millä hyvänsä? Tähän en osaa vastata tällä hetkellä sen paremmin kuin vuosi sittenkään.

Ottelun edetessä pelin henki kävi varsin selväksi. Vaikka myös toinen puoliaika oli pelillisesti viihdyttävää katseltavaa, varsinaista jännitystä se ei enää tarjonnut. Neljän maalin etumatkalle karannut Steelers joutui nöyrtymään Johnsonin veljesten, Vincent Pervisin ja kumppaneiden rumputulessa useampaan kertaan. Kuitenkin kotijoukkue onnistui vastaamaan helsinkiläisten pitkiin hyökkäysvuoroihin usein jopa hätkähdyttävän nopeasti. Katsojana ajatteli, ettei Wolverinesin hyökkäyksen ilotulituksella ollut juurikaan merkitystä, koska väistämätön kuittaus oli vain ajan kysymys.

Kuva: Jari Turunen

Tästä eteenpäin

Tappiosta huolimatta Helsinki Wolverines pelasi myös tänä kesänä erinomaisen kauden ykkösdivisioonassa. Joukkueen hyökkäys oli erinomainen läpi kauden, eikä puolustuskaan Steelers-otteluita lukuunottamatta joutunut juuri taipumaan. Seurassa tehdään kautta linjan erinomaista työtä ja toivoa sopiikin, että seuran ykkösjoukkue nousee jälleen liigatasolle mahdollisimman pian. Pääkaupunkiseudulla on tilausta toisellekin liigaseuralle ja mielestäni Wolverines on erinomainen kandidaatti vastaamaan huutoon. Seurassa on kolme erinomaista pelinrakentajaa, joille kaikille on helppo toivoa menestystä tulevaisuudessa.

Lauantaina kävi kuitenkin selväksi, että Kuopio Steelers oli selkeästi ykkönen tämän kesän divisioonassa. Avaustappion jälkeen napatut yhdeksän peräkkäistä voittoa eivät jätä paljoakaan arvailujen varaan. Savolaisten avainsana on nousujohteisuus. Kauden 2017 Steelers pelasi varmasti parhaan ottelunsa viimeisenä.

Päävalmentaja Pekka Utriainen oli yhtä hymyä ottelun jälkeisessä haastattelussa ja pääsi vielä paljastamaan, että pelinrakentaja Peters jatkaa Kuopiossa myös kaudella 2018. Jatkumo tärkeimmällä pelipaikalla tarjoaa erinomaiset lähtökohdat joukkueen rakennukselle ja valmistautumiselle, kun illat pitenevät syksyyn ja Steelers aloittaa työn kohti tulevaa liigakesää. Peters, Justin Bell ja Wort olivat erinomaisia vahvistuksia, mutta menestyksen mahdollisti vahva kotimainen, ja nimenomaan kuopiolainen runko. Liigan vaatimuksia ajatellen joukkueen on kehityttävä vielä usealla eri osa-alueella, mutta missään tapauksessa joukkueen ydintä ei tarvitse laittaa talvikaudella vaihtoon. Steelers tulee varmasti olemaan mielenkiintoinen seurattava ensi kesän Vaahteraliigassa.

Katso myös

Kommentoi

 • Tiedottaminen englanniksi on masentavaa.. Yks kausi tota boomailua riitti

 • http://www.jaguaarit.com/jaguaarit-suuntaa-kohti-rautamaljaa-ja-hakee-valmentajaa/
  Tässä tais varmistua, että Kouvola jatkaa ykkösessä?

 • jokohan nyt olisi sitten aika nostaa vaahteraan ne ykkösen joukkueet, jotka sinne kuuluvat, ja yhdistää 1. ja 2. divarit. Toki tässä pitäisi sitten pudottaa jenkit pois tältä yhdistetyltä sarjatasolta.

  Jos näin ei tehdä, niin ykköstä pelataan ensi kaudella neljällä joukkueella, joista yksi on vielä Indians. hohhoijaa.

 • Tai sit viidellä edelleen jos seinäjoki tippuu ja kotka nousee

 • Crocot mukaan.. muut voi jäädä harjoittelemaan

 • Melkonen sekamelska taas tulossa ja suurella todennäköisyydelle 1 divisioona ei taaskaan ole finaalia lukuunottamatta jos sitäkään mielenkiintoinen sarja.

 • Pääsarjat ovat kriisissä mutta koska Roosters voitti mestaruuden ja vielä Hakalakin palaa Roostersiin, ei kriisejä ole olemassa.

  Käytännössä kaikki vähänkin älykkäät ihmiset ymmärtävät että kahdelle ylimmälle sarjatasolle on tehtävä radikaaleja muutoksia, mutta ei muuta kuin pää pensaaseen ja vanhentunut sarjajärjestelmädokumentti persereikään pystyyn.

 • Täydellisen kriisin kanssa samaa mieltä. Roostersia pitää ehdottomasti kieltää parantamasta tasoaan. Kaikkia hyvin asiansa hoitaneita joukkueita pitää rangaista ja niiden toimintaa pitää ehdottomasti vaikeuttaa. Ja liitton päättävät henkilöt pitää vaihtaa, mieluummin Gridironin kommenttipalstan asiantuntijoiden hyväksymiin henkilöihin. Näillä keinoin saadaan aivan varmasti tasaisia ja katsojia kiinnostavia pelejä ja jefu etenee valtakunnalliseksi ykköslajiksi!

 • Sarjan tasoittamiseksi lisäksi sääntöihin pykälä että Roostersin pelihousuihin ommellaan taskut, ja niihin laitetaan kiviä hidastamaan vauhtia. Mitä kovempi pelaaja sen enemmän kiviä.

 • Kaikista parhain tasoitus ois se et roosters sais tehdä vain 21 pistettä pelissä ja kaikki ylimenevä tuomitaan vastustajalle.?

 • Sarkasmin sivuuttaen, on oikeasti todella tylsää että jo tässä vaiheessa kautta voitaisiin pytty jakaa roolle myös kaudesta 2018.

  Toivottavasti tulevaisuus osoittaa minun olevan väärässä. Epäilen vaan suuresti.

 • Olet oikeassa, mutta lääke siihen on täällä itkemisen sijasta kova työ. Hidasta kylläkin, mutta yksinkertaista. Kovalla työllä Roosterskin kärjessä keikkuu, kunnes joku menee ohi.

 • Roostersilla 2011 1 voitto, 9 tappiota ja sija 7 liigassa. Sen jälkeen kuusi mestaruutta. Työtä, työtä, työtä.

 • Ensi kaudella Steelers on uusi pyörremyrsky. Itseluottamus ja motivaatio ovat varmasti kohdillaan, ja mikä parasta, joukkue koostuu nuorista kavereista. Tuo kokoonpano tulee vain kasvamaan ”pituutta”. Vanhasta kaartista Butchers parantaa varmasti, samoin kuin Trojans ja Saints. Mihin se riittää, jää nähtäväksi. Royalsin ja Huskiesin konseptia mitataan ensi kaudella, enkä osaa ottaa siihen kantaa.

 • Minkä ikäisiä nämä nuoret Kuopiolaiset ovat?
  Huskies ja Royals taitavat mennä säpäleiksi, kun kaikki importit ja Suomalaiset palkkasoturit ottavat jalat alleen, niin mitä jää?
  muutama vanhempi kaveri kun vielä lopettaa ja juniorituotantoa ei juuri ole.Ainoa keino on tuoda jälleen uusi lauma palkkasotureita.

 • Aika nopeasti tuo huskiesin 80 kotimaisen pelaajan rosteri hävisi johonkin… Lopulta taisi niitä olla max 30 jos lasketaan kakkosjoukkueenkin pelaajat… Peleissä taisi aloittavissa olla jopa 5 kotimaista… Kestävää kehitystä…

 • Käsittääkseni Steelers hyökkäyksen keski-ikä jossain 23 kieppeillä, puolustuksessa vähän iäkkäämpää mutta ei mitään nelosdivari kamaa sielläkään.

 • Hyvä juttu Kuopiolle jos heillä on nuori runko joukkueella, ettei mitään kehäraakkeja, ensi kausi näyttää heti paremmalta ja myös tulevat kaudet! Nyt vielä kokemusta ja ei turhia haaveita VL voitosta heti ekalla kaudella importtiarmeijalla, niin hyvä tulee.

 • Kävin katsomassa molemmat maljat (spagettimalja/vaahteramalja) ja pakko sanoa, että ihan kumpi tahansa (WOL tai STE), haastaisi todenteolla liigassa muutamat vuodet haaleassa vedessä eläneet keskikastin joukkueet.

  Waasassa en ole käynyt pelejä katsomassa vielä, mutta isokäsi kyllä kuopiolaiselle yleisölle! Jos sieltä kuopiosta liigaan tullaan niin ottakaa samat katsojat mukaan ketä finaalissakin oli kattomasa ni hyvä tuloo!!