Stream: Steelers – Wolverines Spagettimaljassa

Tuomo Tomperi 2.9.2017 12:16 13 kommenttia

(9-1)

(8-2)

2.9.2017 klo 16:00 Kuopio

Aina aurinkoinen Väinölanniemen stadion isännöi tänään ykkösdivisioonan finaaliottelua ensimmäistä kertaa sitten kesän 2009.

Jo alkukaudesta kävi selväksi, että tämän kesän divisioonan voitosta taistelee kaksi joukkuetta: Kuopio Steelers ja Helsinki Wolverines. Tänään nämä kaksi joukkuetta kohtaavat vihdoin ottelussa, jonka voittaja jatkaa ensi kesän Vaahteraliigaan. Panokset ja mielenkiinto eivät voisi olla korkeammalla – onhan tätä ottelua odotettu koko kesä.

Joukkueiden kohdatessa viimeksi Steelers oli jopa hätkähdyttävän ylivoimainen takomalla 41 pistettä jo ennen puoliaikaa. Pelinrakentaja Seth Petersin kovat ja tarkat heitot löysivät vastaanottajansa erinomaisella prosentilla. Keskushyökkääjänä pelanneen Charles Wortin päivän pisin juoksu kantoi vain 20 jaardia, mutta räjähtävyyden sijaan miehen aseena oli tasaisuus. Yhdessä pelinrakentaja Petersin ja Mikko Aspisen kanssa Wort onnistui pitämään Steelers-hyökkäys kentällä silloinkin, kun helsinkiläisjoukkue sai hidastettua kuopiolaisjoukkueen etenemistä. Ennemmin tai myöhemmin Steelers onnistui löytämään tilaa ahmapuolustuksen selustasta, josta pelinrakentaja Petersin kahdeksan heitettyä touchdownia toimivat hyvänä osoituksena.

Steelersilla on marssittaa kentälle laadukas laiturikalusto, jonka selkeinä ykkösniminä ovat häärineet viime kesänä Bouncersissa pelannut Johannes Jauhiainen sekä Steelersin juniorikoulun kasvatti Tino Ndongo. Yhdessä miehet ovat edenneet yli 200 jaardia ottelua kohden. Ndongo on lisäksi vaarallinen myös sweep-peleissä. Kärkikaksikkoa kirittävät viime kesän pelinrakentaja Juho Väisänen, Petteri Vilpponen ja Niko Roponen. Luultavaa on, että myös Charles Wortia ajatellen on rakennettu muutama sopiva pelikutsu.

Wolverinesin puolustuksen linja on ollut vahva koko kauden. Seth Peters ja Steelersin laitahyökkääjosasto tarvitsevat aikaa heittopelin onnistumiselle, mutta pelkästään paine ei Wolverines-puolustukselle tule tänään riittämään. Avainasemaan nousee myös Steelersin pelinrakentajan hillitseminen silloin, kun kuopiolaisten heittosuojauksen rakenne sortuu. Vaikkei Petersia luultavasti nähdä tänäänkään Tim Tebow’n tyyppisenä voimajuoksijana, on hän osoittanut kykenevänsä ottamaan uudet yritykset tarpeen vaatiessa. Tällaisten tilanteiden kääntäminen Wolverinesin eduksi vaikuttaisi merkittävästi Steelers-hyökkäyksen tehokkuuteen.

Wolverinesin takapuolustuksen taso on tässä yhtälössä myös vahvasti keskiössä. Jää nähtäväksi, miten joukkueeseen edellisen Steelers-pelin jälkeen liittynyt Natal Melero pystyy vaikuttamaan peliin. Steelersin pelatessa nopeaa ajoituksiin perustuvaa heittopeliään säkityksiä tuskin nähdään, mutta pidemmissä kuvioissa Wolverines janoaa takakentän pitävyyteen perustuvia coverage sackeja.

Kuva: Jari Turunen

Antonio Harris paljon vartijana

Vierasjoukkue pääsee lähtemään iltapäivän otteluun heinäkuun ottelua paremmalla kokoonpanolla, joten myös taktisia muutoksia joukkueen peliin on varmasti odotettavissa. Taklaustilaston voittanut jenkkivahvistus Antonio Harris on tänäkin vuonna ollut kaikessa hiljaisuudessa yksi sarjan parhaita pelaajia. On äärimmäisen tärkeää, että Wolverines onnistuu tarjoamaan Harrisille roolin, jossa hän pystyy vaikuttamaan pelin kulkuun mahdollisimman paljon. Heinäkuun ottelussa Harris nähtiin usein lähes turhan panttina leveän puolen flat-alueella samalla, kun kuopiolaisten pelinrakentaja Peters repi Ahmojen takakenttää kappaleiksi. Tänään Harrisin on pelattava lähempänä palloa, tavalla tai toisella. Heinäkuussa Harris keräsi sinänsä kunnioitettavat 10,5 taklausta, mutta suurin osa näistä tapahtui vasta merkittävän etenemisen jälkeen. Viimeksi Harrisin taklaukset lähellä aloituslinjaa tapahtuivat vasta toisella puoliajalla, kun juna oli jo mennyt.

Wolverinesin pelinrakentajakysymys lienee kaikille lajia seuraaville tuttu viime kauden divisioonasta. Janne Lehtinen on pelannut jälleen selkeänä ykköspelinrakentajana, mutta kuten jo viime kesänä nähtiin, finaaliottelussa kaikki on mahdollista. Päävalmentaja Robert Johnson oli tuttuun tapaansa hyvin vähäsanainen kuopiolaisten ennakkohaastattelussa.

Spagettimalja vahvasti ennakoissa

Kauden kiinnostavista divisioonaottelua on ennakoitu monipuolisesti useissa eri medioissa. Steelersin omassa ennakossa päävalmentaja Pekka Utriainen arvioi asetelmia mielenkiintoisiksi.

– Viimeksi Vänärille tuli ehkä voitonvarma Wolverines ja oikeastaan kaikki ’pomput’ meni meille. Muutama uusi pelaaja on nyt myös tullut vieraiden apuun, joten ei ole syytä odottaa samankaltaista peliä kuin heinäkuussa nähtiin. Tiukka taistelu, Spagettimaljan arvoinen ottelu varmasti tulee, Utriainen toteaa Terästäjien ennakossa.

Wolverinesin Tuomas Tuuli kuittaa heinäkuun epäonnistumisen heikolla valmistautumisella.

– Koko ensimmäinen kierros runkosarjassa (neljä ensimmäistä ottelua päättyi Wolverinesin voittoihin) oli meille turhan helppo. Se heijastui harjoitteluun. Olimme Kuopiossa matkassa ehkä kauden heikoimmalla rosterilla, mutta kyllä tappion suurin syy oli se, että valmistautumisemme oli paskaa, Tuuli kertoo SAJL:n sivuilla.

Paineet niskassa?

Ottelun voittajalle tarjotaan suoraa paikkaa ensi kesän Vaahteraliigaan. Molemmat joukkueet ovat jo hyvän aikaa sitten tehneet selväksi, että tilaisuuden tullessa paikka myös otetaan vastaan. Nyky-Steelersille tämä kesä on käytännössä ensimmäinen realistinen nousunpaikka, kun taas Wolverinesille sarjanousu olisi kelvannut jo viime kesän päätteeksi. Tappio tänään tietäisi suurella todennäköisyydellä sekä Steelersille että Wolverinesille jumittumista divisioonaan jälleen yhdeksi vuodeksi. Liigajumboksi jäänyt Seinäjoki Crocodiles on tällä hetkellä tarjolla liittymään seuraan.

Ellei sarjojen rakenteisiin tehdä talvikaudella selkeitä muutoksia, on myös divisioonakesästä 2018 tiedossa tämän kesän kaltainen kahden hevosen laukka, jonka ainoaa merkityksellistä ottelua saadaan odottaa syyskuun alkuun saakka. On sanomattakin selvää, ettei moinen kuvio varmasti kiinnosta kumpaakaan tämän päivän kilpakumppaneista.

Ottelu näytetään Steelersin tämän kesän käytännöstä poiketen SAJL:n YouTube-kanavalla. Kanavalle pääset tämän linkin kautta. Ottelu ilmestynee kanavalle hieman ennen kickoffia klo 16.

Kommentoi

 • Niin siis jos molemmat seurat hakevat tuloksesta huolimatta Vaahterapaikkaa, eikös ne molemmat sitten hyvin todennäköisesti nouse?

 • Eivät virallisen totuuden mukaan. Liitto(kokous) on Suuressa Viisaudessaan päättänyt että sarjatasoa kohti 7 joukkuetta on se mitä halutaan. Tästä ollaan pidetty härkäpäisesti kiinni vaikkei joukkueiden voimasuhteet tätä lukumäärää puoltaisikaan. Tiedä sitten jos vaikka järki voittaisi?

 • Pellinen on ihqu! ❤️

 • Onpa salama-alku. Harris pelaa endinä näköjään

 • Wort kikkailee siihen malliin että jossain vaiheessa kostautuu. Tekee se kyllä pelejäkin..

 • Ja vihdoin kostautu sille kusipäälle sika-pelityyli.

 • ”Ellei sarjojen rakenteisiin tehdä talvikaudella selkeitä muutoksia, on myös divisioonakesästä 2018 tiedossa tämän kesän kaltainen kahden hevosen laukka, jonka ainoaa merkityksellistä ottelua saadaan odottaa syyskuun alkuun saakka.”

  Melkoinen ennustus ensi kesään tässä vaiheessa vuotta… ilmeisesti talvikuukausina joukkueissa ei tapahdu muutoksia, kehitystä, pelaajasiirtoja tai muuta joka muuttaisi voimasuhteita?

 • Wortin taklauksen voi tsekata youtube hidastuksesta ja sen puhtaanpaa ei tässä lajissa ole. Paska tuomio, jota huonot häviäjät täällä (jotka tottakai ovat Wortia valovuosia jäljessä urheilijana) pitävät hyvänä. No paskat luuserithan toisaalta aina syyttävät muita omasta huonoudestaan.

  Onnea Steelersille ja erityisesti Wortille!

 • Profeetta Surakan sanat käyvät toteen! Vihhoojat vihhoo! Kiitos Kuopio! Perseraiskaus oli kaunista katseltavaa.

 • Mikähän helvetti sinä olet sitten? Joku teini-ikäinen kakara, joka ei tiedä lajista yhtään mitään!!! Mee kotia imee äitis tissiä!!! Charles Wort is part of my family

 • Hahhaha, meninö tunteisiin juntti? Voitte sitten wortin kanssa **** vai mitä te *** ikinä siellä maalla teettekään. Jätä pallon pelaaminen ja sen kommentointi siitä ymmärtäville.

  EDIT: Internetissä voi tosiaan kirjoittaa tyhmiä, mutta se ei tarkoita sitä, että niin pitäisi tehdä. -Staff

 • Hahahahah, ”juntti”! Isolla kirkolla katkeraa jengiä.

 • Ei tähän voi todeta muuta kuin että, VITUTTAAKO hesalaisia PIKKASEN….salli mun nauraa teille