Botnia Bowl käynnistää elokuun ratkaisupelit

jefumaster 2.8.2017 16:15 14 kommenttia

(2-8)

(8-2)

3.8.2017 klo 18:30 Seinäjoki

Vaahteraliigaa on jäljelllä vielä kolme täyttä kolmen ottelun kierrosta. Putouspeleihin yltävät joukkueet ovat olleet selvillä jo hetken, mutta muutoin kaikki sijoitukset ovat vielä auki.

Kutsuin edellisessä katsauksessani mennyttä viikkoa suurten pelien viikoksi. Kierroksen suurin uutinen oli Trojansin kauden avausvoitto. Kurkistetaan aluksi taaksepäin viikon tapahtumiin ja otteluihin.

Royals – Butchers 58-31

Liigan toistaiseksi suurinumeroisin ottelu pelattiin vuoristoratamaisissa tunnelmissa Vaasassa. Kotijoukkue jäi mentaalipuolella lähtötelineisiin Butchersin siirtyessä ottelussa salamamaaliensa turvin 0-17 johtoon. Erityisesti Rickey Stevensin maali ottelun ensimmäisellä downilla jäädytti vaasalaiset lyhytaikaiseen koomaan. Pelinrakentaja Justin Sottilare löysi ottelun toisella neljänneksellä kadonneen yhteytensä laitureihin ja johti joukkueensa lopulta suvereeniin voittoon. 545 heittojaardia yhdessä ottelussa on muhkea suoritus, vaikka suuri osa jaardeista karttui RJ Longin pitkistä pallollisista juoksuista. Osa heittokarkeloista voidaan laittaa sen piikkiin, että Butchersin takakentän tähti, Troy Roach joutui sivurajalle saatuaan kolhuja ottelun ensimmäisellä puoliskolla. Vaasan kärkiottelua saapui Kaarlen kentän lehtereille katsomaan komeat 1204 katsojaa. jotka hivuttavat Royalsin ottelukohtaisen katsojakeskiarvon takaisin tuhannen tuntumaan. (ottelun tilastot)

Trojans – Saints 31-7

Turussa troijalaiset joutuivat musiikkifestivaalin jaloista evakkoon Raisioon eikä ainakaan kukaan isäntäjoukkueesta moittinut kotikentän vaihtumista ottelun päätyttyä. Maalittoman ensimmäisen neljänneksen jälkeen Trojans kirjasi tilastoihin kolme touchdownia ja karkasi tavoittamattomiin. Erityisesi Trojans puolustus kunnostautui tärkeässä ottelussa riistämällä pallon tamperelaisilta peräti seitsemän kertaa. Näyttävin yksilösuorituksista oli Ville-Valtteri Suojasen komea pallonriisto Saints QB Raleigh Yelldelilta jaardin päässä maalista. Voitto ja kaksi pistettä pitää Troansin toiveet sarjapaikan säilyttämisestä yhä elossa. Raision Kerttulan kentälle saapui 537 jefu-jännäriä todistamaan Turun avausvoittoa. (ottelun tilastot)

Roosters – Huskies 48-24

Velodromilla pelatun ottelun draaman kaari oli ensimmäisen pelipuoliskon osalta katsojiin menevää sorttia. Roosters karkasi nopeasti johtoon, mutta Hurtat hyödynsivät tilaisuutensa erinomaisesti nousten lähes rinnalle. Pahimmillaan 21-0 tappiolla olleet hämeenlinnalaiset nousivat kolmannen neljänneksen alussa jo kukonpoikien pyrstöhöyhenten tuntumaan (21-18), mutta sitten kotijoukkue meni menojaan. Roosters otti odotetusti kaksi pistettä talteen kotikentältään ja ottelun suurimmat jälkipuheet on käyty molempien joukkueiden avainpelaajien kolhuista. Roostersin Jaycen Tayor poistui ottelusta vahvasti ontuen ja sama kohtalo koitui Huskien Stan Bedwellille sekä Nico Lesterille. Huippuottelu keräsi Velodromille peräti 547 katsojan kannustusjoukon. (ottelun tilastot)

Tulevat ottelut

Viikon liigakierroksen suurin mielenkiinto kohdistuu pohjalaisten paikallistaisteluun, jossa ratkaistaan Botnia Bowl voittajan kiertopalkintona olevan kirnun talvehtimispaikka.

Torstai 3.8. klo 18.30 Crocodiles – Royals

Kotijoukkue Crocodiles lähtee Botnia Bowliin haastavassa tilanteessa. Trojansin menneellä viikolla keräämät kaksi sarjapistettä merkitsevät putoamispeikon ilmestymistä myös Seinäjoen taivaanrannalle. Tällä kierroksella ei kuitenkaan vielä pelata kuolemasta, joten suurin tunnelataus ottelussa perustuu paikallishegemonian voittamiseen. Vahvassa nousukunnossa oleva Royals on ottelun selkeä ennakkosuosikki eikä Crocodilesin avainpelaajien loukkaantumissuma ainakaan paranna kotijoukkueen asemaa tulosveikkailuissa. Paikallispelit ovat aina oma maailmansa, joten täysin vailla mahdollisuuksia Crocodiles ei suinkaan ole. Joukkueiden edellinen kohtaaminen päättyi Royalsin 40-8 murskavoittoon.

Kuva: Harri Koivunen
Lauantai 5.8. klo 15.30 Saints – Huskies

Hämäläisjoukkueiden yhteisen sponsorin mukaan Oma Säästöpankki Bowl nimellä kulkeva ottelu päättyi toukokuun lopulla Hämeenlinnassa murskaavasti 50-0 Huskien voittoon. Hämeenlinnalaiset ovat lauantainakin ennakkosuosikkeja, mutta edellisessä ottelussa tapahtuneet avainpelaajien loukkaantumiset herättävät joukkueen iskukyvystä kysymysmerkkejä. Lauantai on viimeinen hetki liittää rosteriin uusia pelaajia, joten yksi jännityksen kohde on Huskien kokoonpano. Saints on pelannut kahdessa edellisessä pelissään ailahtelevasti, mutta taistelee edelleen sarjapaikastaan. Selkeää Crocodiles-voittoa seurasi yllätystappio Trojansille. Veikka Lehtonen on antanut kahdessa pelaamassaan ottelussa panostaan lähinnä puolustuksessa, mutta olisiko lauantaina Pyynikillä paikka päästää Veikka irti myös hyökkäyksen kärkenä.

Maanantaina 7.8. klo 18.40 Roosters – Trojans

Maanantai-illan klassikossa kohtaavat sarjan pitkäikäisimmät seurat Roosters ja Trojans. Jos historialliset taustat laittaa taka-alalle, ei ottelusta ole ennakkoasetelmien perusteella klassikkoa. Roosters hakee kotikentältään rutiinivoittoa sekä lipputuloja ja Trojans keskittyy seuraavalla kierroksella siintävään kuolemanotteluun Crocodilesia vastaan. Joukkueet kohtasivat edellisen kerran liigan avausottelussa toukokuun alussa, jolloin Roosters vei pisteet Yläkentältä lukemin 3-39. Kukonpoikien Taylor on todennäköisesti ottelussa lepovuorossa, joten Trojans frontti saa keskittyä vahvaa kautta pelaavan nuoren Karri Pajarisen pysäyttämiseen. Heittopelin osalta turkulaisten puolustuksen takakenttä on osoittanut vaarallisuutensa ja haastaa Brandon Connetten ilmasirkuksen V-V Suojasen johdolla. Ottelun suurin mielenkiinto kohdistuu todennäköisesti Roostersin linjan uuden ruotsalaisjätin, Olof Flemströmin debyyttiin.

Viikon puheenaihe

Kun Vaahteraliigan runkosarjasta on jäljellä neljä täyttä kierrosta ja jo nyt puhutaan merkityksettömistä otteluista, on jotain perustavanlaatuisesti pielessä. Keskustelua merkityksistä ja merkityksettömyyksistä on käyty täällä Gridironin keskustelussa, mutta samaa on nyt sitten kuultu jo suorassa TV-lähetyksessäkin seurojen edustajien sanomana. Sarjan rajallinen joukkuemäärä, joukkueiden tasoerot sekä uusi tapa määritellä sarjasijoitus tasapisteissä johtavat yhteensä tilanteeseen, jossa nyt ollaan. Vaahteraliigan lisäksi sama asetelma löytyy I-divisioonasta.

Avatar

jefumaster

Yli kolmekymmentä vuotta suomalaisen jenkkifutiksen äärellä, sisällä ja ulkona, sisäpiirissä ja oppositiossa, kentällä, laidalla ja raitapaidassa. Tuolla perspektiivillä tarkastelen kotimaisen jenkkifutiksen ilmiöitä.

Muita kirjoituksia samalta kirjoittajalta:

Kommentoi

 • Miten niin merkityksettömiä matseja? Roostersin kotietu on varma, pleijarijengit on varmat, muu on auki. Mikä joukkue on runkosarjan ykkönen? Miten jaetaan pleijareiden otteluparit ja mikä on toinen kotijoukkue? Kuka pelaa ketäkin vastaan välierissä? Mikä joukkue putoaa? Mitkä sijat ratkaisee kolikko?

  On tossa aika paljon panosta kaikkiin peleihin.

 • Roosters varmistaa ykkössijan, jos voittaa Turun, jolla on kauden tärkein peli siitä pelistä neljän päivän päästä. Eiköhän siellä säästetä kaikki paukut sinne, joten ottelu on melko varma jo etukäteen. Vaasa tietää, että ykköseksi se tuskin pääsee ja Crocoilla on niin paljon puutoksia, että huilin kannalta menee sekin ottelu. Hämeenlinna menettää melkein kaikki mahikset kolmossijaan, jos häviää lauantaina, Tampere puolestaan varmistaa liigapaikan(käytännössä) voitolla, joten siinä on panosta.

  Seuraavalla kierroksella sitten kaksi isoa peliä, kun Turku pelaa Crocoja vastaan ja Porvoo ja HML ratkoo kolmannen sijan. Kai siinä voi tavallaan taktikoidakin, jos kokee että Roosters lyhyemmällä vierasmatkalla on parempi vastus kuin hurjassa vireessä oleva Vaasa ja pitkä bussimatka.

  Vika kierros on sitten pelkkää läpsyttelyä ja kakkosmiesten kauden kohokohtaa, kun kerrankin pääsevät kentälle.

  Vaasa mestari, voittaa finaalissa Roostersin ylivoimaisesti, joka kaatuu valmennuksen osaamattomuuteen. Uusi aikakausi suomalaisessa jefussa on valmis alkamaan.

 • Vaasa on mestari vaan unelmissa.

 • Mikäköhän osa Roostersin valmennuksesta on osaamatonta? No joo, linjavalmentajat ja rissujen valmentaja on ekaa kautta valmentajina. Mutta noin niin ku muuten??

 • Voisi kyllä todeta että entisenä pelaajana, ei ole olemassa merkityksettömiä pelejä. Mielestäni nyt on oikeastaan tasonmittaus kierros, jossa todellakin halutaan osoittaa ettei nämä putoamistaistelussa olevat joukkueet ole niin kaukana kärjestä.

  Omat lataukset otteluihin, Botnia bowl. Tämä on Seinäjoella ehkä odototetuin ottelu, sillä ns. alueen herruus on juuri menetetty. Se halutaan takaisin, ja päivästä tulee hikinen ja kolisee kunnolla. Veikkaan että voi olla lähellä tappelut kentällä, toivottavasti ei sentään ja on kysymys naapurirakkaudesta.
  Välit tullaan selvittämään, ja miettikää kun sotilaire, cutlan, thomas, saloranta, onko vielä enemmänkin pelaajia jotka ovat pelanneet seinäjoella. Kyllä näille herroille halutaan lämmöllä muistuttaa että ovat tulleet vanhaan kotiin väärässä paidassa.
  On kaikkea muuta kuin merkityksetön ottelu, on valtava tunnelataus ja veikkaan seinäjoelle otteluun yleisöennätystä. Näillä oikeasti kisataan että kummalla on parempi tapahtuma / joukkue / kaikkea. Voi jopa olla että pelityylinä nähdään jotain Oldschool juoksumättöä Royalsin puolelta. Tulee varmasti pelaajien peli snäpistä vihellykseen, ja tuttuja pelaajia vastaan on kiva pelata kun tietää niiden vahvuudet ja heikkoudet.

  Roosters Trojans:
  Turku lähtee tähän varmasti aivan uudella latauksella voiton jälkeen. Roosters lähtee ilman Tayloria, sen verran ontui ikävästi että veikkaan polvileikkauksen olevan tarpeen (eturistiside / sivuside jotain vastaavaa) Rikki on jalka, ja on sääli koska kyseessä on aivan huikea urheilija ja pelaaja. Toivottavasti paranee, sillä kaverin otteita ruudun välityksellä katsottuna, on myös etulinjasta esimerkillä johtava pelaaja. Suomi bäkki Pajarinen kentälle ja on muuten hyvä (maajoukkuetasoa kevyesti) mutta connette on mielestäni pelannut optiojuoksuja vain Taylorin kanssa. Tästä johtuen ajoituksia varmasti hiotaan paljon juoksuihin. Heittokone on jäätävä, mutta Turulla on loistava takakenttä. Veikkaan että Connette on silti liikaa Turulle mutta on hyvä matchuppi ja ei varmasti lähde Trojans pyllistämään ikinä Roosterssille.

  Saints Huskies:
  Ja kyseessä on Pirkanmaan ja Kantahämeen Puukkotappelusta kyse. Joukkueet on ottaneet matsia Divarissa ja nyt liigassa. Bedwellin taika on jo mielestäni nähty, eli hyökkäyssetti on scoutattu. Huskies hyökkkäys on silti täynnä aseita, ja valitettavasti sanoisin että Saintsilla on ollut puolustuksessa heikkouksia. Saints Hyökkäys on taas väläyttänyt huikeitakin suorituksia, ja ehdottomasti haluaisin nähdä quupan ottavan jalkoja alleen. Tähänkin matsiin saadaan valtavaa tunnetta, ja on lyhyt matka, voi vaikka toisen treenejä käydä nauhoittamassa jos oikein aletaan scouttaamaan :D jenkkifutiksessahan kaikki on sallitua kuten Patriots on opettanut.

  Unohtamatta Butcherssia, heille tulee lepovuoro niin oikeaan aikaan. QB:n ja joukkueen välinen epäluottamus / turhautuminen oli silmiinpistävää Royals matsissa. Heillä on vielä paljon pelattavaa, ja osoittivat että jopa Roosters on kaadettavissa.

  Itsellä on salainen toive pleijareista että nähtäisiin uusinnat Royals Huskies (eroa oli fieldgoal)
  ja Roosters Butchers (Butchersin QB heitti kaksi tyhmää interiä mutta pleijareissa varmasti uhraa kroppaa juoksemalla) Roosters olisi jopa pikku raajarikkona haasettavissa.
  Sanotaan näin, että jos parit menee odotetusti Roo Hus ja Roy But, veikkaan että kotijoukkueet vie. toisessa skenariossa en ole läheskään yhtä varma lopputuloksista, ja pelit pitää aina pelata ensin.

  Ja koskaan, ei koskaan kukaan pelaaja lähde häviämään peliä tässä lajissa. Jos valmennus ei halua riskeerata pelaajiaan niin silloin laitetaan kakkosmiehistö sisään ja pelataan niin täysiä kuin vaan voidaan.

  Ja miettikää sitä miltä omista faneista tuntuisi nähdä oma joukkue häviämässä tahallaan. Ei ei ei ikinä. Kaikki on mahdollista mutta itse en kyseiselle valmentajalle suostuisi pelaamaan joten minut olisi ainakin joutunut laittamaan syrjään kentältä. Pelaajat haluaa aina näyttää parhaansa.
  Vielä TV pelejä. nähdään vielä melkoinen ”merkityksetön kierros” ja toivottavasti nähdään yllätyksiä.

 • Taisi olla Porvoon valmentaja suorassa TV-lähetyksessä, kun rupesi puhumaan merkityksettömästä pelistä pelin puoliajalla joukkueen ollessa tappiolla. Jokainen tulevan kierroksen matseista muuttuu merkitykselliseksi jos altavastaaja ryöstää pisteet.

 • Taylorin tapauksessa voisi kuvitella että polvilaikkausta ei tarvitse jos jääpussi on vasemmassa nilkassa.

 • Jenkkifutis on siitä hauska laji, että edetyt jaardit tai muut hienot esitykset eivät merkitse mitään, jos tulostaululla on tappio. Pienetkin asiat vaikuttavat todella isolla tavalla. Eihän sitä vielä kukaan tiedä varmasti, että Roosters – Royals on Vaahteramalja. Roosters on pelannut tällä kaudella lähes NFL:n tahtiin otteluita, ja tässä vaiheessa kautta voi bensa olla vähissä. Royals voi epäonnistua heittopelissä parin intterin verran, ja se maksaa ottelun. Vaahteramaljassa voi hyvinkin olla Huskies – Butchers. Ja kun pelataan yhdestä poikki, kaikkea voi sattua.

 • Toivon koko sydämestäni että olet oikeassa. TV:n välityksellä ontuminen näytti ehkä pahemmalta, ja suoraan sanoen pelkään pahinta, mutta toivottavasti pystyy pelaamaan vielä tälle kaudelle. Saatoin ylireagoida, pahoittelut.
  To Taylor: You are an awesome player! We wish you recover from whatever injury you had and hope to see you soon on the field!

 • malja on Roosters-Butchers välinen kiitos.

 • Tampereella tuskin nähdään lauantaina hirveän isoa heittosirkusta. Jos säätiedotus pitää ja keli on luvattua sadetta pe ja la niin morjens.

  Vaikka Pyynikin tekonurmi onkin hyvin pohjustettu ja vesi menee aika notkeasti sieltä pois, niin veikkaan juoksupelejä molemmilta joukkueilta.

  Tunnetta ottelusta ei luulisi puuttuvan, sillä Saintsilla on loistava paikka koittaa pelastaa oma tilanteensa ja yrittää ottaa kaksi pistettä. Helppoa se ei ole, mutta jos valmennustiimi saa pelaajat pelaamaan samalla tahtotilalla kuin Crocoja vastaan Pyynikillä, niin mikä ettei.

 • Melko leppoisa +19 ja vienoa länsituulta. Pallo on siis tänään ilmassa Tampereella.

 • @Java, just tuli vettä ja mukavan navakka tuuli riepottelee.

  Voi olla haastetta heitoissa ja potkuissa..

 • Mitä ihmettä, eikö sääennustuksiin voi luottaa?!
  No, onpahan enemmän jännitettävää taas.