I-divisioonan runkosarjaa jäljellä kaksi kierrosta

jefumaster 1.8.2017 18:05 18 kommenttia

1 2  
0 19 19
0 47 47

(0-7)

19

(4-2)

47

31.7.2017 klo 18:30 Kouvola

I-divisioonan runkosarjaa on jäljellä kahden viikonlopun verran. Sarja-asetelmien säilyessä nykyisellään runkosarjan voittaja tullaan ratkaisemaan arpajaisilla.

Kahdeksan divariviikonlopun jälkeen sarjan viisi joukkuetta ovat jakautuneet kolmeen kategoriaan. Sarjan kärkijoukkueet, Wolverines ja Steelers ovat erittäin lähellä playoff-pelien kotietuja, mutta East City Giantsilla on vielä teoreettiset mahdollisuudet kaapata välieräpeli omalle kentälleen nappisuorituksella. Neljäs playoff-paikkansa varmistanut joukkue on Jyväskylä Jaguaarit. Kärjen ja keskikastin takana sarjan pohjimmaisena löytyy Kouvola Indians, joka ei ole voittanut vielä otteluakaan tämän kauden aikana.

Viime viikonlopun pelikierroksella ennakkosuosikit pitivät pintansa.

Jaguaarit – Steelers 13-42

Jyväskylässä kotijoukkue Jaguaarit esitteli yleisölleen uuden pelirakentajansa Christopher Jeffrey-Griggsin. Amerikkalaisen debyytti oli lupauksia antava, mutta voittoon saakka eivät jyväskyläläisten rahkeet riittäneet Steelersin käsittelyssä. Kuopiolaisten ratkaisupelaajaksi nousi jälleen kerran puolustuksen takakentän virtuoosi Justin Bell, joka palautti pallon maaliin lentopotkusta sekä kertaalleen syötönkatkosta. Pelinrakentaja Seth Peterin laitureista vaarallisina tunnistetut Tino Ndongo ja Johannes Jauhiainen olivat jyväskyläläisten tiukassa vartioinnissa. Steelersin laituriryhmästä löytyy kuitenkin sekä syvyyttä että leveyttä ja tällä kertaa parhaan kiinniottotilaston keräsi tililleen Niko Roponen. (ottelun tilastot)

Indians – East City Giants 19-47

Sarjajumbo Indians marssitti Kuusankosken kentälle monen hämmästykseksi virtuoosimaisen Troy Ricen vapaana olleelle toiselle jenkkipaikalleen. Playoff-mahdollisuutensa jo aiemmin menettäneet inkkarit halusivat todennäköisesti viihdyttää kotiyleisöään amerikkalaispelaajan akrobaattisilla suorituksilla. Rice ylsi menneellä kaudella ensimmäisenä importtina Unkarin sarjassa 50 touchdowniin ja oli jälleen kerran dominoiva pelaaja kentällä. Pudotuspelipaikan hyvissä ajoin betonoinut ECG ei antanut vahvistuneiden kouvolalaisten yllättää itseään ja voitto kirjattiin selkein lukemin helsinkiläisille.

Playoff-asetelmien hakemista

Divarin kaksi viimeistä kierrosta tulevat olemaan pääsoin joukkueiden playoff-asetelmien hakemista. Tulevan viikonlopun ottelut, Wolverines-Jaguaarit sekä Steelers – ECG saattavat olla elokuun kolmantena viikonloppuna pelattavien välierien ennakko-ottteluita. Mikäli Steelers ja Wolverines voittavat jäljellä olevat ottelunsa, tullaan runkosarjan voittaja arpomaan. I-divisioonassa mahdollisen arvonnan tuloksella on erityisen suuri merkitys, koska Spagettimalja tullaan pelaamaan sarjasijoitukseltaan paremman finalisti kotikentällä lauantaina 2. syyskuuta.

Lauantaina I-divisioonan ystäville on tarjolla mahdollisuus varsinaiseen jenkkifutismaratooniin Helsingissä. Wolverinesin kotiottelu Brahenkentällä Jaguaareja vastaan käynnistyy ennakkotiedoista poiketen jo klo 12.00. Ottelun päätyttyä voi siirtyä naapurikaupunginosan Velodrommille, jossa ECG:n ja Steelersin ottelu alkaa klo 16.00

Avatar

jefumaster

Yli kolmekymmentä vuotta suomalaisen jenkkifutiksen äärellä, sisällä ja ulkona, sisäpiirissä ja oppositiossa, kentällä, laidalla ja raitapaidassa. Tuolla perspektiivillä tarkastelen kotimaisen jenkkifutiksen ilmiöitä.

Muita kirjoituksia samalta kirjoittajalta:

Kommentoi

 • Onko tietoa miten aktiivisesti SAJL perii sääntömääräisiä sanktioita seuroilta tilastointivelvoitteen laiminlyönnistä. Alkaa olla liiaa viiveitä joillain.

 • Jaksa valittaa

 • Tilastoinnin laiminlyöntisakot: MIESTEN I-DIVISIOONA
  – tilastot/Box Score myöhässä, 2h – 1 vrk 100 Euroa
  – tilastot/Box Score myöhässä, enintään 2 vrk 300 Euroa
  – tilastot/Box Score myöhässä, enintään 7 vrk -2 sarjapistettä

  Näiden sarjamääräysten sanktioiden pohjalta Indians-ECG pelin tilastojen viivästymisen sakko on tässä vaiheessa 100€.

 • Divarin kausi päättyy kohta ja uutta kautta suunniteltaessa pitäisi oikeasti ottaa ensin time out. Sarjan uskottavuutta pitää nostaa. Kouvolan kaltaisia moniongelmaisia floppeja ei pitäisi sarjaan päästää vaikka sarjatasosta kiinnostuneista joukkueista on pulaa. Olisi mietittävä miten divarista saadaan taas sarja, jonne kakkosesta tosissaan pyritään.

 • Kakkosesta tämän kauden suorituksilla ja rosterilla Kotka ja ehkä Hanko voisivat olla potentiaalisia joukkueita ykkösessä jos ainakin nykyrosteri jatkaisi ja joukkue panostaisi nousuun kuten Kuopio ja ECG. Molemmilla rosterissa jonkun verran tasoa ja leveyttä sekä valmiina QB, jolla olisi mahdollista pelata ykkösessä, mutta toki kaikki muutkin palaset pitäisi loksahtaa kohdilleen. Kouvola alas ja kaksi Jagujen ja ECG:n tasolla pelaamaan pystyvää joukkuetta ylös tekisi ykköselle hyvää.

 • Kyllä I-divisioona on eräänlaisessa kriisissä. Inkkarien mahalasku on oma tarinansa mutta se että sarja ei kiinnosta II-divarin joukkueita pitäisi huolestuttaa isosti liitossa.

  Tänä vuonna kotimaisessa jefussa aika moni kasvussa ollut elementti on kääntynyt laskuun. Yleisömäärät romahtaneet ja aivan liian moni joukkue useilla eri sarjatasoilla on joutunut luopuman sarjasta ja/tai luovuttamaan pelejä. Aikuisten sarjoissa näitä ovat miehissä TAFT ja Buccaneers, naisissa Nordmen ja Indians. Liian monissa peleissä toisilla joukkueella on ollut radikaalisti sarjamääräysten minimirosteria pienempi miehitys. Joku voi väheksyä luopujien sarjatasoja, mutta ilmiö on todellinen.

  Jääräpäinen aiemmista päätöksistä kiinnipitäminen saattaa johtaa nopeaan turmioon. Se, että liigassa on eri mukavuustekijöistä johtuen 7 joukkuetta tulisi kyseenalaistaa. I-divisioonan vetovoiman poistumisen syihin pitäisi puuttua. II-divarin lisenssivaatimusten kiristämistä pitäisi uudelleen harkita jne. Ja sitten näiden tiettyjen kriisitapausten kuten Indians, paapominen pitäisi lopettaa.

  Se, että jokainen Vaahteraliiigan ottelu televisioidaan on hieno juttu, mutta sen ei saa antaa sokaista päättäjiä illuusioon lajin räjähdysmäisestä kasvusta. Koska TV-näkyvyys on ostettua, saattaa todellisuus olla kulissia karumpi. Viitteet uudesta matalapaineesta ovat jo ilmassa.

 • Hangolla on kyllä vahvempi perusrunko ilman importteja kuin Kotkalla ja hyvillä täsmähankinnoilla taso voisi nousta huomattavasti. Hanko on jo nyt laajentunut Raaseporin suuntaan ja farmin kautta tavallaan Lohjaankin. Lohja/Raasepori/Hanko olisikin jo sellainen talous- ja asukasalue, jolle ykkösen vaatimusten ja siellä menestyvän joukkueen rakentaminen olisi mahdollista. Harjoittelu pitäisi vain rakentaa luovasti leiritysten ja pienryhmien avulla. Kakkosjoukkue Lohjalla olisi ehdoton etu, koska sillä lajia saataisiin näkymään laajemmin alueella ja isommassakin rosterissa kaikki saisivat peliaikaa. Samalla periaatteella myös junnutoiminta voisi paremmin. Muutenkin Suomessa pitäisi pienemmillä paikkakunnilla miettiä samankaltaista kuviota, sillä tämä laji vaatii ison rosterin ja jatkuvuutta pelaajistossa. Uusi seura saadaan usein käyntiin uutuudenviehätyksestä, mutta jatkuvuudessa on se haaste. Tämä on ollut ongelma kautta lajin historian Suomessa.

 • Kyllä sarjoista luopumisten pitäisi olla sarjatasoon, ikään ja sukupuoleen katsomatta liiton näkövinkkelistä lähes katastrofeja. Sarjatasoja on mielestäni joukkueisiin nähden liikaa ja alasarjojen tuontimiestouhuun pitäisi saada aikaiseksi jotain sopimuksia/rajoituksia, koska se on pitkällä tähtäimellä epätervettä tekohengitystä pahimmasta päästä. Ymmärrän, että markkina-alueiden koko vaikuttaa todella voimakkaasti joukkueiden mahdollisuuksiin, mutta erinomaisiakin esimerkkejä hyvästä toiminnasta pienellä paikkakunnalla on olemassa, kuten vaikkapa Hanko.

  Heitän ilmoille tällaisen mahdollisen skenaarion ensi kaudesta kun peilataan joukkueiden viimeisintä menestystä ja oletettuja tulevaisuuden mahdollisuuksia:

  Liigassa 8 joukkuetta (joukkueet suunnilleen rankingjärjestyksessä)
  Roosters, Royals, Butchers, Huskies, Saints, Crocot, Wolverines ja Steelers.

  1-divarissa 6 joukkuetta:
  Trojans, ECG, Jagut, Eagles, SC ja NL tai Bears.

  Kakkosdivarissa loput alueellisissa lohkoissa, joiden voittajat pelaavat rautamaljassa:
  NL tai Bears, Indians, Wolverines, Bouncers, Ghosthunters, Lions, Nordmen, Mayhem, Bulldogs, Panthers, Falcons ja mahdolliset ”villit kortit”.

  Tämä siis yksi näkemys / vaihtoehto, joka perustuu kaikkien voimassaolevien sarjatasojen aktiiviseen seuraamiseen, mielipiteisiin ja spekulaatioon.

 • Jokuhan tuossa 1-divisioonan konseptissa mättää kun sinne ei ”kukaan” joukkue juuri halua. Itse näen, että suurin syy on importtirallin salliminen divarissa. Ja tällä tarkoitan nimenomaan näitä europelaajia. Pari importtia on ok, mutta montako pelaa esim. Wolvoissa? Jotta 2-divisioonasta haluaa nousta, pitää olla valmius moninkertaistaa budjetti, jotta voi tuoda 4-6 ulkomaalaisvahvistusta, jotta on mahdollisuuksia kilpailla. Tämä on yleensä aika kestämätön tie.
  Toinen vaihtoehto on saada kokoon niin laadukas kotimainen runko, että pari jenkkiä riittää. Tämä vaihtoehto olisi huomattavasti kestävämpi tie.
  Mikäli maasta ei löydy riittävästi 1-divisioonatason seuroja ts. joukkueita, joissa on riittävän hyvä ja laaja kotimainen runko ja rahaa pariin jenkkiin (Yleensä QB ja puolustaja) niin joku on kotimaisessa järjestelmässä pielessä. Onhan se nyt hullua, että II-divisioona houkuttelee enemmän kuin 1-divisioona.
  Näin ollen paras vaihtoehto olisi, että Vaahteraliigaa supistetaan joukkuemäärältään kuuteen ja sinne jäävät aidosti parhaat ja 1-divisioonassa on siten kovatasoisia joukkueita useampi, joista voittaja nousee (ja liigasta hävinnyt putoaa tai karsii). Liigan pelillinen taso ei olisi tänä vuonna kärsinyt lainkaan, jos paletista olisi poistettu Trojans tai Saints. Sen sijaan 1-divarin taso olisi noussut huomattavasti.

  Mikäli liigaan nostetaan 8 tai jopa 10 joukkuetta, kuten jotkut ovat heitelleet kommenteissa, ei 1-divisoonaa enää käytännössä ole. Ja siinäpä sitä on mielenkiintoinen soppa.

 • Hangolla ei ole parempi runko ilman importteja kuin Kotkalla. Kotkalla ollut yksi import suuren osan kautta. Hangolla kaksi espanjalaista useammassa ottelussa ja Lohjan pojat.
  No jos Kotkan importeiksi lasketaan ne suomalaiset jotka reissaa Kouvolasta/Helsingistä niin sitten kyllä varmaankin.

 • Miksi ylipäätään joka niemennotkossa pitää olla oma joukkue? Eikö olisi paljon suurempi mahdollisuus saada kunnon rostereita, joissa riittää leveyttä ja syvyyttä yhdistelemällä alueiden joukkueita? Tai tekemällä edes jonkintasoista yhteistyötä niin, että kahden joukkueen parhaat pelaavat 1-divisioonaa ja ne hieman heikommat sitten 2-divisioonaa.
  Wolverines on tämän ymmärtänyt ja konseptin toteuttanut omatoimisesti, mutta kyllä siihen olisi alueillakin mahdollisuuksia. Ei jenkkifudista voi pelata niin, että koossa on 20 jätkää, joista 10 treenaa ja 10 ilmestyy peleihin ja sitten kauden alla tuodaan jostain Serbiasta 6 jätkää. Ei se vaan toimi. Tai jos toimisi niin Indians olisi moninkertainen Suomen mestari.
  Juniorisarjoistakin, jos niitä nyt sarjoiksi viitsii sanoa, olisi sanottavana kyllä vaikka ja mitä, mutta jätänpä sen paatoksen.
  Tehkää nyt joku jotain.

 • Kysymys:
  ”Pari importtia on ok, mutta montako pelaa esim. Wolvoissa? ”
  Vastaus:
  Wolvoissa pelaa sääntömäääräiset kaksi jenkkiä sekä kaksi oikeaa brittiä. Neljä importtia on tämän kauden divarissa siitä matalimmasta päästä. Wolvoissa pelaa toki myös Yhdysvalloista Suomeen pysyvästi muuttaneita palaajia kuten Johnsonin veljekset. Jason Thomas ja Josh Claassen. Onpa jopa Janne Lehtisellä USA-passi siinä Suomen passin rinnalla.

  Vastavuoroisesti tällä kaudella Steelersissa 4 importtia, Jaguissa enimmillään 11 importtia, Kouvolassa enimmillään 7 importtia ja ECG:ssä 4 importtia.

  Jatkossa uskon, että sarjoissamme tulee olemaan noita suomalaistuneita kotijenkkejä kasvavassa määrin. Pysyvästi Suomeen asettautuneita ovat mm. Pervis, J. Harris ja A. Harris. Liigassa suomi-statuksella pelaa S. Thomas ja vieläko Pineda kolistelee jossain niin kuin huhuiltiin.

 • Pointtini ei silti ollut siinä, kumpi on parempi, Hanko vai Kotka. Se ratkaistaan keskinäisessä pelissä, jos sellainen tulee ja toivottavasti tulee Rautamaljassa. Runkoa ajattelin niin, että otetaan Hangolta pois Lohjan kaverit (joihin espanjalaiset kuuluvat) ja Kotkalta Liettua/Helsinki/Kouvola, niin mitä jää kummallekin pohjalle. Tälla taas peilasin sitä, että mitä Hanko voisi olla, jos vahvistukset olisivat pikemminkin liigatasoa kuin 3-divarista. Tosin ihan ok-pelimiehiä nuo Lohjan pojat näyttävät olevan. Ilman muuta Eagles voisi myös vahvistaa runkoaan, mutta tuossa kirjoituksessa pohdiskelin lähinnä Hangon potentiaalia.

 • Wolvoissahan on tällä hetkellä importeiksi laskettavia 4, Pervis ja Harris vievät jenkkipaikat ja nyt hankittiin ratkaisupeleihin britti Melero ja Kouvolasta lähtenyt Green kuitattiin pois kuleksimasta, mahdollisesti vain siksi, ettei menisi kilpailijalle? C. Johnson on luonnollisesti tuontimiehen arvoinen pelaaja, mutta hänethän olisi kuka tahansa voinut joukkueeseensa suomistatuksella signata!

  Wolvojen importeista on siis aivan turha inistä:
  Kuopiolla(Peters, Bell, Wort ja Mueller)
  ECGllä(Jabari, Xavi, Tambour, Keenan, Misiuro joka tosin meni Turkuun, kotijenkki Still, ja Clarke joka tuli nyt ratkaisupelehin)
  Sama määrä siis importteja molemmilla ja Kouvolalla ja Jaguilla(ainakin alkuperäisissä rostereissa) vielä paljon enemmän!

  Faktat kuntoon, ennen huutelua, pliis.

 • Hahahahhaaha.
  Täällä itketään kun on ongelma. Ja lähinnä ongelma on ettei oma suosikkiseura menesty. Ollaan huolissaan lajista koska on importteja yhyy yhyy. :D
  Onpas miehekästä itkua teiltä kaikilta. Menkää korjaamaan tilanne tai sitten itkette kuin akat.
  Seurat kisaa parhaista organisaatioista, ja nousua tapahtuu esim huskies saints royals. Paskat organisaatiot poistuu, indians taft sixtarit.
  Uutta nousee liigaan wolverines ja Steelers. Joku ehkä tippuu krokot saints tai trojans.
  Jenkkifutis voi ihan vitun hyvin suomessa, parhaat organisaatiot imee parhaat pelaajat elikkä liiga. Liigassa kuitenkin halutaan pelata kotijoukkueessa eli pienimmällä reissaamisella. (Koska perhe ja työ ja elämä).
  Hyvät organisaatiot houkuttelee parhaat tekijät ja ne vasta julleja on, eli ei varmasti vaihda kaupunkia vaan rakentavat omaa vanhaa seuraa. Parhaat valmentajat houkuttelee parhaat pelaajat.
  Parhaat henkilöt seurojen toiminnassa houkuttelee parhaat yhteistyökumppanit. Sitä enemmän toimijoita sitä enemmän nippeliä ja budjettia ja junioria ja yleisöä ja näkyvyyttä chirkkuja fanigearia musiikkia ym.
  Ei vapaaehtoistoimintaa voi pakottaa, tehtäviin halutaan rakkaudesta lajiin.
  Myös paikkakunnalla on tarpeellista olla hyviä tuomareita että omat junnut pääsee pelaamaan ja kotipeleissä hommat järjestyy. Organisaatio on käytännössä vapaaehtoistyötä ja niistä koostuu seurat. Miesten edustus on jäävuoren huippu, ja siihen panostaminen on kivaa! Mutta importit on kannettua vettä, eli kiva lisä.

  Liigassa pelaa suomen parhaat organisaatiot, ja jos heillä on halua panostaa importteihin niin antaa mennä. Mutta onko kukaan nousija noussut pysyvästi importtien avulla?
  Kannattaa seurata mitä joukkueissa tapahtuu:
  Esim Turku ja valmennus vaihtui, paha merkki lyhyellä tähtäimellä mutta jos Tulee jatkuvuutta ja tiimi kasvaa, suunta voi olla hyvä
  Krokot ja valmennus, krokot on ollut vastaavassa kun Turku tänävuonna, ainut että kovalla budjetilla hommasivat vahvistuksia että homma pysyy pinnalla, hyvä niin.
  Tampere: hulppea pelaajamäärä ja on hyviä pelaajia. Tampereen toiminnassa näkyy että osa pelaajista ei tiedä jenkkifutiksesta mitään, eli aikuisena aloittaneiden joukkue. Mutta ehdottomasti hyvässä nosteessa. Sanoisin että valmennukseen kannattaisi laittaa panostusta kun pelaajia on paljon, täsmäosaamista sellaisille paikoille josta ei ole tuntemusta.

  Sanon nyt että huskies on liigassa koska puolustuksen valmennus
  Royals on liigassa koska linjan valvennnus ja Anssi Viiru
  Anssista senverran että 2 runninbäkiä maajoukkueeseen lajista tuntemattomilla sälleillä eli. Yli 20v alottaneilla.

  Vaasassa tajuttiin hommata puolustukseen valmentaja jenkeistä. 2015v ei ollu kovinkaan tehokas ja 2016 sai pari pelaajia lopettamaan. 2017 on onnistunut vitun hyvin, ja toivottavasti jatkoa tulee.
  Kuulutan kuitenkin pelipaikkakohtaidta valmennusta, miettikää oikeasti miten paljon osaajia tarvitaan lajissa:
  OL
  DL
  QB
  WR
  RB
  LB
  DB
  Offensive coordinator
  Defensive coordinator
  Special teams coordinator

  Sitten tarvitaan fysiikkavalmennusta
  Jenkeissä ja Suomessa täysin puuttuva mentaalivalmennus

  Johdolle tarvitaan visio ja strategia ja aikataulu.

  Kaikilla meistä on samat tiedot käsillään mutta kuka jaksaisi tehdä töitä tän eteen kun on sitä muutakin elämää.

 • Ohessa ote SAJL:n sarjamääräyksistä 2017:

  Tilastoinnin laiminlyöntisakot: MIESTEN I-DIVISIOONA
  – tilastot/Box Score myöhässä, 2h – 1 vrk 100 Euroa
  – tilastot/Box Score myöhässä, enintään 2 vrk 300 Euroa
  – tilastot/Box Score myöhässä, enintään 7 vrk -2 sarjapistettä

  Maanantaina 31.7. pelatun Indians-ECG ottelun tilastot eivät ole edelleenkään tänään 3.8.2017 klo 18.32 ilmestyneet SAJL:n sivuille. Yllä olevan sarjamääräyskohdan mukaan Indiansille pitäisi langettaa -2 sarjapisteen rangaistus. Miten miinus-pisteet lasketaan tilanteessa, jossa joukkue ei ole voittanut otteluakaan kahteen täyteen kauteen. Kulkeeko toi -2 pistettä Inkkarien mukana ensi kaudelle III-divariin ??

  Laittakaa nyt jo hlllvetissä ne tilastot julki !!!

 • Aikataulullisesti Inkkarien laatimat tilastot merkitsevät kilpailusääntöjen mukaan kahden sarjapisteen vähennystä joukkueelta. Tässä ei nyt auta se että on oma edustaja liittohallituksessa näköjään ikuisjäsenenä.

  Mutta kun katsoo juuri ilmestyneiden tilastojen sisältöä niin ei voi edes nauraa. Tämä on vitsi ja täyttä skeidaa, siis ihan täyttä puppua. Toivottavasti heittävät koko porukan nelosdivariin tai naisten lippupallosarjaan pysyvästi.

  http://www.sajl.org/images/tilastot/1d17016.shtml

 • Tsemppiä Kouvolaan, mutta eikö kukaan kertonut historian tunneilla että inkkareille kävi huonosti kun white man came across the sea :DDD
  Hahahhahahahhaha
  Extinct.
  Indians ja suomen kovimmat itkijät :D yhtä paska kuin Oulu v. 2011 jälkeen. Taitaa sielläkin ollut avainhenkilöiden siirtäminen syrjään ja vanhat ääliöt hoitaa homman :D kokonainen valmennuskulttuuri hävinnyt joukkueesta, siellä vika inkkari tehnyt itkien tilastot ettei tulis isoja sakkoja. Voi voi.

  Bedwell on viimeinen intiaani, isompaa vauvaa saa hakea. Pusi pusi bedwell, I hope to se you running At the playoffs ;)
  Miettikää mikä huskies olis vaikka nesin johdossa tai jonkun oikean quupanv vaikka suomiqb vois olla huskiessille riittävä. Bedwell ja highschool madden ja teoria :) ihan hyvä jos vaan olis yhtään luonnetta ja johtajuutta.