Liigakierros käynnistyy kärkikamppailulla

jefumaster 18.7.2017 15:29 30 kommenttia

Porvoon Butchersin ja Helsinki Roostersin odotettu kohtaaminen käynnistää liigakierroksen torstaina. Jefumaster luo viikkokatsauksessaan silmäyksen myös kuluneen viikon tapahtumiin.

Liigan kymmenennen viikon pelit menivät selkein numeroin ennakkoon vahvempina pidettyjen piikkiin. Pudotuspelipaikat näyttävät jo ratkenneen ja asetelman muuttuminen edellyttäisi merkittäviä yllätyksiä ja romahduksia suosikeilta.

Kulunut kierros käynnistyi pitkästä aikaa Velodormilla Roostersin kohdatessa Tampere Saintsin.

Roosters – Saints 55-14

Torstain liigakamppailu oli taputeltu valmiiksi jo puolen minuutin pelaamisen jälkeen. Roostersin täydellinen alku ja Saintsin haparointi aloituspotkun vastaanotossa tuottivat kotijoukkueelle 14-0 johtolukemat ennen kuin viimeiset katsojat olivat ehtineen istumaan paikoilleen. Pelinrakentaja Brandon Connette pelasi lähes täydellisen ensimmäisen neljänneksen epäonnistuen ensimmäisen kerran heitossaan tilanteen ollessa jo 21-0. Ottelun näkyvin pelaaja oli kuitenkin pitkästä aikaan Roosters-keskushyökkääjä Jaycen Taylor, joka kantoi palloa yli 20 jaardin keskiarvolla onnistuen kolmasti ylitämään maaliviivan.

Saints yritti haastaa Roostersia vain ajoittain ja suurimman jaardimäärän eteni pelinrakentaja Raleigh Yeldell juoksuillaan. Neljä syvällä tehtyä säkitystä vähensivät Yeldellin netto-jaardeja merkittävästi Ottelun lopussa Roostersin Henri Väänänen päsi tilastoihin yhdellä heittomaalillaan. Torstain peli innosti Velodromille 356 katsojaa (ottelun tilastot)

Butchers – Crocodiles 40 -14

Lauantaina Porvoossa pelattiin kauden ensimmäinen pudotuspeli. Ottelulla oli erityinen merkitys Seinäjooki Crocodilesille, joka elättelee vielä hentoisia pudotuspelitoiveita heikosta alkukaudestaan huolimatta. Lähtökohdat seinäjokisille eivät olleet parhaan mahdolliset pelinrakentaja Brett Arriweyn ollessa sivurajalla toipilaana. Tuuraava QB Anthony Brooks teki kaikkensa pitääkseen Crocodilesin mukana pistetaistelussa, mutta Porvoo Butchersin nykykunto oli liikaa vierailijoille. Ensimmäisellä puoliajalla repäisty 26 pisteen johto ei ollut uhattuna todellisuudessa kertaakaan, niin vahvan esityksen Butchers esitti molemmin puolin palloa. Rickey Stevens juoksi jälleen kolme maalia ja ohittaa menon jatkuessa edeltäjänsä Darion Hallin liigan etenijätilaston kärjessä pomminvarmasti. Crocodilesille tappio merkitsee käytännössä lähes varmasti pudotuspelien karkaamista liian kauas tavoittamattomiin. Hamarin kentän reunoilla ottelua seurasi vaatimattomat 226 katsojaa. Toivottavasti yleisö löytää takaisin jenkkifutiskatsomoon myös Porvoossa pelien siirtyessä takaisin Keskuskentälle. Huom ! Torstaina pelataan kuitenkin vielä Hamarin kentällä. (ottelun tilastot)

Kuva: Harri Koivunen

Trojans – Huskies 14 – 32

Turun Yläkentän ottelussa Hämeenlinna Huskies haki rutiininomaisesti varmat sarjapisteet Troijalaisilta. Roman Runner palasi takaisin Huskien avauskokoonpanoon ja merkkautti itselleen päivän suurimman jaardimäärän sekä kaksi touchdownia. Trojans taisteli kotiyleisön kannustuksen siivittäen ajoin tasapuolisesti ja erityisesti pelinrakentaja Zach Bartlow intoutui esittelemään juoksunopeuttaan Josh Quezadan rinnalla Ville-Valtteri Suojanen urakoi tuttuun tapaan lähes jokaisella pelin downilla mennen ja tullen keräten muhkeat 10.5 taklausta joista yksi 10 jaardin säkitys. Huskies vaikuttaa saaneen takaisin alkukaudesta tutun hyökkäysrytminsä ja on edelleen vahva ehdokas liigan käkikahinoihin. (ottelun tilastot)

Tulevat ottelut

Kesän ja kauden käännnyttyä kohden loppuaan, pelataan Vaahteraliigakentillä ratkaisevista pisteistä. Tulevalla kierroksella sarjan neljä kärkijoukkuetta ottavat mittaa toisistaan.

Torstai 20.7. klo 18.30 Butchers – Roosters

Porvoon Butchers pelaa edelleen evakossa Hamarin kentällä aiemmasta tiedosta poiketen. Ilmeisesti Keskuskentän remontti taistelee Espoon metron kanssa vuoden aikataulupalkinnosta. Butchers on kuitenkin on juuri nyt vahvassa vireessä ja keskikesän pelaajavaihdokset eivät ole horjuttaneet seuran tai pelaajien itseluottamusta. Lähes korvaamattomana pidetty Darion Hall on paikattu ainakin saman tasoisella tuuraajalla. Rickey Stevens on ottanut suvereenisti aseman liigan parhaana keskushyökkääjänä. Tuo paikka on ollut pitkään tarjolla, koska Helsinki Roosters on pelannut heittopainotteista hyökkäystä ja aiempien kausien jaardi-kunkku Jaycen Taylor on saanut palloja varsin valikoiden. Torstaina tilanne saattaa olla toinen Porvoon tasokkaan puolustuksen pakottaessa Roosters pelaamaan monipuolisesti palloa eteenpäin. Roosters on ottelun ennakkosuosikki mutta Butchersilla on kaikki mahdollisuudet suureen yllätykseen. Joukkueiden edellinen kohtaaminen päättyi Roostersin 35-19 voittoon. Butchers voisi haastaa Roostersin myös katsojamääräkilpailuun torstaina. Tuo edellinen joukkueiden kohtaaminen keräsi Velolle ainoastaan 252 katsojaa.

Lauantai 22.7. klo 15.30 Huskies – Royals

Hämeenlinnassa pelataan lauantaina playoff-pelien kotiedusta. Joukkueiden kuntokäyrät ovat kulkeneet juhannuksen jälkeisillä kierroksilla hieman eri tahtiin Royalsin yltäessä viimeisissä peleissään kauden parhaalle tasolleen. Taisteluparin aiemman kohtaamisen vei Huskies selvin lukemin 34 – 6, vaikka Royals eteni ottelussa suuremman jaardimäärän. Molemmilta löytyy tuoreeltaan kaksi voittoa edellisistä peleistä, joista Royalsin voitto Roostersista nostaa vaasalaiset ennakkosuosikiksi lauantaille. Huskien kannalta haastavaa on myös lyhyt palautumisaika maanantain voitokkaasta ottelusta. Liigapeleistään huolimatta Huskies ei ole tähän mennessä onnistunut keräämään otteluihinsa edellisvuoden kaltaisia yleisöjä. Lauantaille on luvassa kaunis ja kesäinen sää. joka saattaa innostaa Kaurialan näköalaterassin katsomoon kauden ennätysyleisön.

Kuva: Harri Koivunen
Maanantai 24.7. klo 18.30 Saints – Crocodiles

Maanantain ottelussa erityisesti Saints taistelee voiton liäksi sarjapaikastaan. Kauden toinen voitto ja kaksi pistettä kasvattaisivat eron lähes tavoittamattomaan neljään pisteeseen Trojansiin verrattuna. Vierailevalla Crocodilesilla on vielä ohuen ohut teoreettinen mahdollisuus taikoa itselleen playoff-paikka, joten molemmat taistelevat edelleen kynsin hampain ottelun voitosta. Crocodilesin haasteena on pelinrakentaja Arriweyn loukkaantuminen. Ainakaan tätä kirjoittaessa joukkue ei ole edelleen ilmoittanut korvaavista hankinnoista, joten oletettavasti joukkueen paras laituri Brooks jatkaa pallonjakajana. Tampere Saints on saanut ajoittain hyökkäyksensä kulkeman erityisesti Laineen veljesten avulla, mutta liian usein saavutetut jaardit ovat perustuneet pelinrakentaja Yeldellin suunnittelemattomiin juoksuihin. Joukkueiden edellisen kohtaamisen vei Crocot lukemin 29 – 14 ja Crocot ovat suosikkeina myös maanantain TV-pelissä.

Viikon puheenaihe

Tällä viikolla keskustelu jatkuu seurojen kilpavarustelun ja erityisesti viimehetken hankintojen parissa. Luottavatko joukkueet nykymiehistöihinsä vai hankitaanko vielä täydennystä eurokentiltä. Onko peli jo menetetty vai onko saavutettavaa sittenkin riittävästi? Roosters julkaisi tiistaina tasokkaan ruotsalaisen linjapelaajan signauksen ja huhut muista joukkueista elävät vahvoina. Divisioonassa viime hetken hankinnan on julkaissut ainakin Wolverines. Euroopan sarjojen aikainen päättymien tarjoaa tankkausmahdollisuuden juuri suomalaisen siirtoikkunan umpeutuessa.

Avatar

jefumaster

Yli kolmekymmentä vuotta suomalaisen jenkkifutiksen äärellä, sisällä ja ulkona, sisäpiirissä ja oppositiossa, kentällä, laidalla ja raitapaidassa. Tuolla perspektiivillä tarkastelen kotimaisen jenkkifutiksen ilmiöitä.

Muita kirjoituksia samalta kirjoittajalta:

Kommentoi

 • Vieläkin pelataan Hamarissa

 • Kannattaa SAJL:n sivuille se kanssa muuttaa että löydetään oikeaan paikkaan. Teillä on käsittääkseni liitossa sisällä porukkaa.

 • Korjataan teksti. Pahoittelen virhettä, johonkin pitää aina luottaa ja tällä kertaa luotin sarjaohjelman ajantasaisuuteen.

 • Miten tuo Saintsin voitto ja eron kasvattaminen neljään pisteeseen tekisi sen lähes tavoittamattomaksi? Turku pelaa vielä crokoja ja pyhimyksiä vastaan kotikentällä ja voitot noista tuo tilanteen tasoihin. Jos Saints voittaa crokot ja turku saintsin ja crokot, niin sitten vaahterasta putoaja taidetaan arpoa noista kolmesta…

 • Taisit juuri kuvata perusteellisesti mitä ”lähes tavoittamaton” tarkoittaa.

 • Sanoisin että Turulla on noin 35% mahdollisuus onnistua tuossa… :)

  Mutta mielenkiintoisia tulee noista loppupään otteluistakin, toivottavasti putoajaa ei tarvitse arpoa…

 • Ei ole valitettavasti Porvoolla maljaan asiaa tuolla pelinrakentajalla.

 • @Penamurse Itse asiassa Porvoon QB pystyy parantamaan huimasti muutamalla pienellä korjauksella. Enemmän olisin huolissani Porvoon hyökkäyksen taktiikasta. Perstuntumana jäi kuva, että pelejä valittiin downi downilta ilman kokonaissuunnitelmaa. Mutta se on vain tuntuma. Hyvinhän Porvoo pelasi.

 • Mielestäni joukkue jolla ei ollut mahdollisuuksia nelossijaa korkeammalle vähäisestä importmäärästä johtuen pelasi jälleen kohtuullisen hyvin. Paine ilman Kurvistakin oli vaikuttavaa, huolellisempi taklauspeli olisi auttanut paljon. Mutta totuuden nimissä tappio aiheutui omasta tehottomuudesta.

 • Täysin samaa mieltä. Porvoo rankattiin toiseksi viimeiseksi alkukaudesta vähäisestä import määrästä johtuen muistaakseni, mutta hyvin ovat pelanneet. Todistaen, että kotimaisella joukkueella ja hyvälle valmennuksella voi päästä liigassa pitkälle. Tämän päivän peli kaatui täysin omaan tekemiseen. Farleyn aivopierut maksoi voiton. Alku oli hyvää, mutta sitten roosters näytti mestarin elkeet ja painoi tasaisella tekemisen meiningillä voittoon. Junioreissa on voimaa hyvät ystävät!

 • Siis onko Roosters aivan tahallaan pitäny spearsia piilossa ja antanut palloa sille joku alle kymmenen kertaa pelissä? Eikö tolla ylimielisyydellä ole mitään rajaa? Ai jumalauta kun toivon että noita vedellään isossa pelissä ympäri korvia, tsemppiä kaikki muut!

 • Eli roosters voittaa runkosarjan ja vaasan hoitaessa huskyt lauantaina, nappaa se toisen kotiedun.
  Porvoo ja huskyt ratkoo keskinäisessä kumpi pääsee vaasaan.

 • Roosters tuon pelin jälkeen selkeä ykkönen taas. Katsotaan jos ja mitä Vaasa hoitaa. Pelanneet yhden hyvän ottelun kotona Roosterssia vastaan muuten ovat olleet hätää kärsimässä muita kuin mutasarjalaisia vastaan. Itse en laskisi yhtään heidän varaan.

 • Tai ovat fiksusti säästelleet parasta pelaajaansa kauden loppukoitoksiin. Roosters ilman Spearsia olisi paljon hampaattomampi paketti.

 • Saa nähdä miten Vaasan sipuli kestää HH vieraana.

 • Miks Tayloria olis pakko peluuttaa, jos ilmankin pärjää? Neljä hyvää laitahyökkääjää ja hyvin heittävä QB, joka pystyy juoksemaankin, niin ei siinä tarvitse antaa palloa Spearsille tai kenellekään muulle running backille 30 kertaa pelissä. Näkihän sen eilenkin hyvin selkeästi, että homma toimii miten päin vain.

  Onko Hämeenlinnalla kaikki pelikunnossa? Lester ja Runner pitää saada samaan aikaan kehiin, koska ilman heitä on ollut aika yksiulotteinen hyökkäys ja puolustus. Nämä kaksi ukkoa pystyy voittamaan, tai häviämään, ottelun.

 • Näköjään peluuttamisenkin voi tehdä väärin, jos peluutat junioreita niin olet ylimielinen kun et peluuta importteja ja jos peluutat importteja olet ääliö kun et peluuta junioreita. Näköjään millään ei voi voittaa.

 • …Porvoolle tämän kauden esityksistä. Hieno tasonnosto viime kaudesta. Vaikka en kuulukaan Butchersin fan clubiin, niin arvostan kovasti varsinkin nuorten miesten (Luoma, Seppänen ja kumppanit) edesottamuksia kentällä. Eilenkin Roota vastaan Luoman koppi täydessä vauhdissa ekaa TD: ssä oli maailmanluokan suoritus. Toki heittokin oli hieno. Muutenkin Porvoon esitykset ovat olleet hieno seurattavaa. Butchersia ei voida laskea pois, kun mietitään tulevaa loppuottelu kaksikkoa. Toivottavasti väistävät Roon semifinaalissa.

 • Todellakin todella kova! Erittäin harmillista, että alkuperäiset kuuppa ja RB menivät paskaksi!!

 • Roo:n linja vaihtoon!

 • Do niin, Veikka Saintsiin. Kentällä jo maanantaina rokotiileja vastaan…

 • Porvoo tarvitsee toiselle puolelle kulmapuolustajan (sinne minne puolet eilen pisteistä runnottiin), jos meinaa taistella finaalipaikasta. Ja hyökkäykseen kutsuja jolla noi yks vastaan yks muutetaan etenemiseksi eikä väkisin yritetä aina juoksulla. Miksei se kuuppa myös juokse, kun on paikka? Edellinen hajosi tyhmänrohkeudella ja tämä mielummin pakottaa syötönkatkoja, kuin ottaisi itse juosten uudet vaikkei lähellä ole yhtään puolustajaa ja baana auki. Eilen kun connetten heitto ei kulkenut ja otti itse muutaman pitkän siivun juosten ja taas aukes heittokin perään. Tää on taktinen laji ja kuupan täytyy mukautua ja lukea peliä….

 • Sähän terävä olet kun uloin rissu oli Luster joka oli varmasti tämän haukkumasi kulmapuolustajan vastuulla ison osan aikaa eikä saanut ottelussa mitään aikaan.

 • Ymmärrän, että liimanhaistelu saattaa tuhota aivosoluja, mutta jenkkifutiksessa pelaaja voi olla vastuussa maaleista, vaikka se laitahyökkääjä suoraan siinä naaman edessä ei niin montaa kiinniottoa ottaisikaan. Kannattaa vaikka katsoa tuon pelin huippuhetket, jos haluaa nähdä mistä ne maalit tuli.

 • Molemmat joukkueet pelasivat eilen erilaisia miesalue-comboja jossa yksi puolustaja saattoi esimerkiksi pelata ensin yhtä pelaajaa miehenä, sitten aluetta ja lopuksi toista miestä. Joukkueen ulkopuolisen on hyvin vaikea sanoa kenellä oli vastuu mistäkin isoissa peleissä tai maaleissa.

 • Tarkoitatko tällä jotain pattern matching -peittoja? Niitä ei Suomessa moni osaa valmentaa, saatika sitten puolustuksena pelata. Kyllä netistä löytyy hienoja Nick Saban / Bo Pelini / ”you name him” -juttuja joita pystyy heittelemään mutta opettaminen ja varsinkin pelaaminen on eri juttu.

  Siitä sitten ihmettelemään että kenenkäs moka mikäkin oli…

 • Ainakin Roosters pelasi match quartersia jo viime vuonna ja Porvoolla erilaisia firezoneja. Molemmat perustuvat juurikin siihen että vastuut ovat erilaisia eri kuviopareja vastaan tai lähteekö bäkki kuvioon. Ei ehkä kannata koittaa kopioida divareihin.

 • Bueno, match zone readia pystytään juoksemaan jos osaava valmennus (scheme sekä pelipaikkavalmennus) sekä riittävän ymmärtävät pelaajat jotka OSAAVAT katsoa filmiä. Monen tekijän summa. Vaatii toistomääriä ja jokaiselta pelaajalta samalla sivulla olemista down by down.

 • Roosters ja Butchers valmennukset taitaa Suomessa olla ainoat jotka tuollaiseen pystyy sekä on pelaajiakin toteuttamaan sitä.