Vaahteraliigan viikkokatsaus – viikko 9

jefumaster 12.7.2017 20:35 15 kommenttia

Vaahteraliigan yhdeksännellä kierroksella alkoi tunnelma tiivistyä ja taistelu kiristyä. Playoff-asetelmien näkökulmasta neljän kärkijoukkueen asema vankistui entisestään.

Kierros käynnistyi Vaasassa, jossa Royals otti väkevän revanssin Roostersista ja katkaisi mestarijoukkueen pitkän voittoputken.

Royals – Roosters 14-29

Roostersin ja Royalsin kohtaamista odotettiin erityisesti joukkueiden edellisen pelin mellakan ansioista. Kaarlen kentällä joukkueet keskittyivät kuitenkin pelaamiseen ja muisto edellisen pelin kuohunnasta oli ainoastaan yksi Roostersin valmennukselle heitetty keltainen liina. Itse ottelussa Royalsin puolustus otti vahvan niskalenkin Roosters-hyökkäyksestä ja pakotti loistokasta kautta pelaavan pelinrakentaja Brandon Connetten virheisiin. Vaasalaispuolustus onnistui pisteiden tekemisessä kahdesti ja piti erityisesti Roostersin juoksupelin kurissa. Efe Evwaraye ja Stacey Thomas nostivat esimerkeillään Royals-puolustuksen tasolle, jota on odotettu koko alkukauden. Maanantain ottelua saapui paikanpäälle seuraamaan Vaahteraliigan tämän kauden ennätyskatsomo, 1009 henkeä. (ottelun tilastot)

Butchers – Trojans 32-7

Vahva linjapelaaminen pallon molemmin puolin takasi varman voiton playoff-paikasta tiukasti kiinni pitävälle porvoolais-joukkueelle. Joukkue karkasi nopeasti kolmen maalin johtoon uuden keskushyökkääjänsä Rickey Stevensin onnistuessa erinomaisesti. Liigan juoksijatilaston kärjessä komeilee edelleen Butchersin ex-keskushyökkääjä Darion Hall, mutta manttelinperijä Stevens on noussut vain kaksi peliä pelattuaan juoksijatilaston neljännelle sijalle. Trojans heräsi taistelemaan ottelun toisella puoliskolla, mutta yhtä Josh Quesadan juoksemaa maalia enempään eivät Troijalaiset lauantaina yltäneet. Hamarin kentän katsomoon oli saapunut paikalle ainoastaan 256 katsojaa (ottelun tilastot)

Crocodiles – Huskies 17-22

Hämeenlinna Huskies katkaisi oman kahden ottelun mittaisen tappioputken sekä Crocodilesin kahden ottelun voittoputken nousemalla niukkaan voittoon ottelun loppuminuuteilla. Tappio oli seinäjokiselle pistemenetyksen lisäksi kallis. Pelinrakentaja Brett Arriwey sekä monitoimipelaaja Jaska Värinen joutuivat jättämään kentän loukkaantumistensa takia. Crocojen Anthony Brooks taisteli läpi ottelun tasokkaasti lopulta jopa pelinrakentajan paikalla, mutta menetti samalla tehojaan ratkaisevasti. Hämeenlinnan paras pelaaja, Roman Runner ei maanantaina pelannut ja miehen puuttuminen näkyi sekä hyökkäyksen että puolustuksen suorituskyvyssä. Huskien Stan Bedwell laittoi kroppaansa likoon tiukoissa tilanteissa ja sai tarvittavaa tukea ratkaisevilla hetkillä luottopelaajiltaan Tommi Pinnalta sekä Nico Lesteriltä. Kahden pisteen matkaaminen Hämeenlinnaan tekee Crocodilesin playoff-haaveista entistä kaukaisemman. Vaikuttaa siltä, että yleisö ei edelleen löydä tietään komealle OmaSP Stadionille. Ottelua seurasi 430 katsojaa, joka on reippaasti alle Crocojen viimekauden keskiarvon (ottelun tilastot)

Tulevat ottelut

Liigan siirtoikkuna on auki vielä vajaan viikon ja viimeiset täydennykset kirjataan rostereihin lähipäivinä. Taistelu kuitenkin jatkuu kaikilla rintamilla ja kierros käynnistyy torstaina Helsingin Velodromilla.

Torstai 13.7. klo 18.30 Roosters – Saints

Roosters lähtee katkaisemaan orastavaa tappioputkeaan Tampere Saintsin kustannuksella. Saints on saanut nuolla haavojaan yhden vapaan viikonlopun verran ja valmistautuu taistelemaan liigapisteistä tuloksekkaammin kuin joukkueiden aiemmassa kohtaamisessa. Roosters vei Saintsia tuolloin lukemin 0-50. Ottelun ennakkosuosikista ei ole epäselvyyksiä. Roostersin hyökkäyslinja saa tilaisuuden paikata Vaasassa kolhiintunutta mainettaan ja Brandon Connette heittotarkkuuttaan eikä odotettavissa ole jarruttelua ennen loppuvihellystä. Saintsin heittohyökkäys on saanut uutta buustia Laineen veljesten, Henrin ja Ilarin liityttyä joukkueen vahvuuteen. Roostersin heittopuolustuksesta puuttuu nuorten EM-kisoissa pelaava Viljo Lempinen, mutta sairastuvalta vapautuvat pelaajat paikkaavat tehokkaasti. Pelin erityismausteena tarjoillaan Crocodiles-veteraani Janne Rautiaisen paluu kentille Roosters paidassa.

Lauantai 15.7. klo 15.30 Butchers – Crocodiles

Vahvassa vireessä oleva Butchers kohtaa edellisessä ottelussa pelinrakentajansa menettäneen Crocodilesin. Brett Arriweyn vamman laadusta ei ole tähän mennessä tihkunut tietoja, mutta korkealla todennäköisyydellä pelinrakentajan paikalla tulee pelaamaan joukkueen paras laitahyökkääjä Anthony Brooks. Yhtälö ei ole kovinkaan positiivinen Crocodilesin näkökulmasta. Valoa putken päässä eivät myöskään tarjonneet joukkueen esittelemät tuoreet vahvistukset, joiden panos on jäänyt kahdessa edellisessä pelissä odotettua vaatimattomammaksi. Butchers pitäisi kaataa, mutta eväät pakkovoiton saavuttamiseen ovat vähissä.

Porvoolaiset ovat saaneet hyökkäyksensä vahvaan iskuun, vaikka joukkue on joutunut vaihtamaan taitavat amerikkalaisensa kertaalleen. Keskushyökkääjä Rickey Stevens on valittu Vaahteraliigan viikon pelaajaksi kaksi kertaa perättäin ja debyyttinsä pelannut pelinrakentaja Daniel Farley osoittautui tasokkaaksi hankinnaksi Jordan Mooren tilanne. Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että Butchers on marssimassa vankasti takaisin playoff-joukkueiden kategoriaan eikä Crocodilesille povata kovinkaan suurta mahdollisuutta jarruttaa teurastajia. Joukkueiden edellinen kohtaaminen päättyi porvoolaisten 0-31 voittoon.

Maanantai 17.7. klo 18.30 Trojans – Huskies

Troijalaiset lähtevät otteluun hakemaan kauden avauspisteitään. Vastaan asettuu alkukauden buumin krapulasta toipuva Hämeenlinna Huskies. Päävalmentaja Stan Bedwell onnistui katkaisemaan orastavan tappioputken Seinäjoella ja Turkuun lähdetään keräämään lisää itseluottamusta. Menestyäkseen pudotuspeleissä Huskien on saatava tärkein pelaajansa, Roman Runner takaisin pelikuntoon. Onkin mielenkiintoista seurata laittaako Bedwell Runnerin kentälle ennakkoon helpoksi ennustetussa pelissä.

Trojans on parantanut peliään kauden edetessä, mutta voittoon asti ei olla vielä ylletty. Playoff-paikan sijasta Turussa pelataan jo nyt sarjapaikasta. Päävalmentaja Karri Kuuttilan on psyykattava joukkueensa parhaaseen iskuun haastaakseen maanantaina sarjanousija tosissaan. Trojansin puolustuksen takakentällä pelaa maajoukkuetason takamiehiä, mutta onnistuuko frontti tuottamaan riittävää painetta Huskien pelinrakentajalle. Alkukauden puolitehoilla pelannut June Robinson on palaamassa täyteen pelinkuntoon ja onnistuakseen paremmin, hän kaipaa rinnalleen pari peliä poissa ollutta Camille Gruelia. Edellisen kerran kohdatessaan Huskies onnistui pitämään troijalaiset nollilla lukemin 28-0.

Viikon puheenaihe

Vaahteraliigan siirtoikkuna sulkeutuu 18.7. Viime hetken vahvistuksia on ollut varmasti tarjolla useammallekin joukkueelle, mutta toistaiseksi ainoastaan Royals on kertonut täydentävänsä takakenttää tulevan viikon aikana. Siirtoajan jälkeenkin on mahdollista korvata ns. suojattuja pelaajia, joita Vaahteraliigajoukkueet ovat saaneet nimetä ennen kautta kolme kappaletta. Tarkoituksena on alun perin ollut, että kriittisiä paikoilla pelaavien pelaajien loukkaantumiset voidaan paikata siirtoajan ulkopuolellakin. Sääntöä on kuitenkin joskus sovellettu suojaamalla pelaajia, joiden ei ole ollut tarkoituskaan pelata kauden aikana joukkueen kokoonpanossa. Näin ylimääräinen rosteritankkaus on ollut mahdollista myös siirtoajan ulkopuolella. Tämän vuoden kilpailusäännöissä mainitaan, että suojaus astuu voimaan vasta pelaajan pelattua ensimmäisen ottelunsa. Tällä karsitaan ehkä räikeimmät ”vesipoikien” suojaamiset, mutta ei soveltavan käytön mahdollisuuksia kokonaisuudessa. Mielenkiinnolla seuraamme, mitä siirtoajan viimeisellä viikolla tapahtuu ennen tiistaita 18.7.

Avatar

jefumaster

Yli kolmekymmentä vuotta suomalaisen jenkkifutiksen äärellä, sisällä ja ulkona, sisäpiirissä ja oppositiossa, kentällä, laidalla ja raitapaidassa. Tuolla perspektiivillä tarkastelen kotimaisen jenkkifutiksen ilmiöitä.

Muita kirjoituksia samalta kirjoittajalta:

Kommentoi

 • Onko suojattujen pelaajien listaa missään näkyvissä. Olisi mielenkiintoinen ja näkisi taas onko perseilty.

 • On perseilty. Tiedän tosin vain yhden joukkueen suojatut, mutta ne ei tosiaan ole suojaamisen arvoisia.

 • Lista voisi olla läpinäkyvä niin perseilijät saisivat julkisen nöyryytyksen vaikka toimivat sääntöjen puitteissa.

 • Royals-Roosters pisteet merkitty väärinpäin, Royalshan voitti Roostersin

 • Missäköhän tämä suuri vääryys on tapahtunut? Ei ainakaan SAJL:n taulukossa.

 • Tässä vko 9 -rapsassa, kelaa sivu alkuun.

 • Erään sosiaalisen median uusia ystävyyksiä scouttaamalla sanoisin, että Roosters on saamassa vahvistusta länsinaapurista loppukaudeksi.

 • Siltä tosiaan näyttää. Mielenkiintoista koska mulle tihkuneiden tietojen mukaan sekä Vaasa että Porvoo oli ton kaverin perässä ennen Roota. Erityisesti Vaasassa oltiin melko varmoja että iso kala napsahti verkkoon.

 • Hei menikö se siirtoikkuna kiinni eilen? Ei ole ollut kummoistakaan kuhinaa pelaajamarkkinoilla. Taitaa olla Wolvojen DB ainoa tämän viikon uutinen.

 • Eipä ollut tuttu nimi minulle, kun en yhtään Carlstadin matsia ollut nähnyt, mutta highlightsin perusteella TODELLA kova pelimies.

 • Saa ja hevosella pääsee, tietysti Roosters nappaa kaikki parhaat. Mutta ei yksi mies niin suuressa merkitysessä ole. Ja eiköhän Vaasa kerro oman ruåtsalaisensa ihan näinä päivinä. Näissä ero se, että toinen tulee vieraaseen joukkueeseen, toinen ei, mikäli naamakirjaa olen oikein tulkinnut.

 • Mihin Mestarit tarvii tätä ja Rautiaista? Ei tarvitse ihmetellä miksi junnut ei pysy lajissa.

 • Olipas kova filmi kaverilla. Mulla ei ole juuri hajua Ruotsin liigan yleisestä tasosta, mutta ainakin Roostersia vastaan jäi kaverin nimi jo mieleen keväällä.

  @Naurettavaa. Kuinka monta junnu DT:tä tiedät liigassa olevan? Mun mielestä Roon rosterissa ei ole kovin montaa DT:tä. Kankaanpää esim on pelannut melkein kokonaan sisällä ja se ei todellakaan oo paras paikka.

 • @Naurettavaa – Roostersjunnu DT Lindfors lähti jatkamaan uraansa jenkkeihin. Nuoremmista junnuista Vesterinen, Ilmelä, Ahonen pelaavat jatkuvasti DE kierrossa ja kuten @Kova sanoi Kankaanpää on endi. Flemström on perusteltu hyvä lisä ja vahvistus DT:ksi.
  Mielenkiitoista on nähdä miten Ruotsin paras puolustaja hoitaa tonttinsa Vaahteraliigassa