Vaahteraliigan viikkokatsaus – viikko 6

jefumaster 14.6.2017 22:12 58 kommenttia

Vaahteraliigan kuudes kierros tarjosi vihdoinkin tasaista jenkkifutisvääntöä useammallakin paikkakunnalla. Tappiotta jatkavat enää Roosters ja sarjanousija Huskies.

Mennyt liigaviikko avattiin Seinäjoella OmaSP Stadionilla.

Crocodiles – Saints 29-14

Paljon kritiikkiä vastaanottanut Crocodiles-hyökkäys aloitti pelin tehokkaasti. Pelinrakentaja Brett Arrivey pommitti pallon maaliin heti ensimmäisellä hyökkäysyrityksellä. Ensimmäisen puoliskon jälkeen Crocodiles oli selvässä 22-0 johdossa. Ottelun toisella puoliajalla Saints sai pelinrakentajansa Raleigh Yeldellin johdolla hyökkäyksen rullaamaan aiempaa tehokkaammin, mutta voittoon asti tamperelaisten kiri ei aivan riittänyt. Crocodiles voitti ottelun 29-14, mutta Saints eteni kentällä suuremman jaardimäärän (319-325). Ottelu jätti ilmaan edelleen enemmän kysymyksiä kuin vastauksia joukkueiden menestymisen mahdollisuuksista. Komealle OmaSP Stadionille oli saapunut ottelua seuraamaan ainoastaan 285 katsojaa (ottelun tilastot)

Royals – Huskies 6 -34

Myös viikon toisessa kamppailussa tappion kärsinyt joukkue voitti kentällä etenemisjaardien määrässä. Royals oli tässä tilastossa jopa ylivoimainen lukemin 154-283, mutta ottelun voittajasta ei ollut epäselvyyksiä hämeenlinnalaisten karattua johtoon jo puoliaikaan mennessä lukemin 0-28. Stan Bedwellin johtama Huskies pelasi taktisesti fiksua jenkkipalloa ja erityisesti joukkueen puolustus oli rautaisessa iskussa päästäen pallon taakseen vasta aivan ottelun loppuminuuteilla. Ottelun kulkua kuvaa hyvin joukkueiden onnistuminen red zone-alueella (20 jaardin päässä vastustajan maalialueesta). Huskies onnistui kuljettamaan pallon maaliin kolme kertaa kolmesta red zone-tilaisuudestaan. Vastavuoroisesti Royals-hyökkäys onnistui red zonelle yltäneistä viidestä hyökkäysvuorostaan ainoastaan kertaalleen. Molempien joukkueiden pelinrakentajat, Bedwell sekä Royalsin Justin Sottilare heittivät pallon kolmasti vastustajan hyppysiin. Sottilarelle intterien määrä nousi neljän ottelun jälkeen yhdeksään. Viime kaudella mies heitti koko kauden aikana pallon vastustajalle ainoastaan kuusi kertaa. Kaarlen kentän katsomoon oli lauantain peliin kerääntynyt pahanenteinen tasaluku, 666 katsojaa (ottelun tilastot)

Roosters – Butchers 35 – 19

Ennen ottelua molemmat joukkueet olivat edenneet liigassa voitosta voittoon. Ennakkosuosikkina peliin lähtenyt Roosters ei ollut yllätettävissä ja joukkueen totutut tehopelaajat, Brandon Connette ja Curtis Slater pelasivat erinomaisen pelin. Butchers jatkoi tälle kaudelle tyypillisellä juoksulinjallaan ja kaksikko Jordan Moore, Darion Hall ylsivät jo neljättä kertaa yli 200 juoksujaardin matkaan. Ottelun antikliimaksi nähtiin tuomarien palkittua Roostersin Timothy Thomasin komean TD-kopin jälkeisen tuuletuksen keltaisella lipulla. Tuuletukset voisivat olla oikeasti se pelin suola. Joka tapauksessa Butchers onnistui haastamaan Roostersin tosissaan ja paremmalla viimeistelyllä porvoolaisilla olisi ollut jopa pienet voiton mahdollisuudet käsissään – kaksi joukkueen viidestä red zone tilanteesta päättyi pallosta luopumiseen. Tasaista paikallisottelua oli saapunut Velodromille seuraamaan ainoastaan 252 katsojaa (ottelun tilastot)

Tulevat ottelut

Liigan seitsemännellä kierroksella erotellaan jyvät akanoista. Viikon otteluissa kohtaavat kaksi tappiotonta sekä kaksi vielä ilman voittoa taapertavaa joukkuetta.

Torstai 15.6. klo 18.30 Saints – Trojans

Torstaina Pyynikillä pelataan liigan ensimmäinen jumbofinaali. kaksi ilman voittoa alkukauden pelannutta joukkuetta kohtaavat omassa sarjassaan jännittävässä ottelussa. Kotijoukkue Saints lähtee otteluun piirun verran paremmista asemista. Joukkue on onnistunut tekemään alkukauden aikana jo kolme touchdownia kun vastaava lukema Trojansilla on pyöreä nolla. Rostereita tarkasteltaessa turkulaisiin kohdistuu kuitenkin suuremmat odotukset. Joukkue lähtee tavallaan uuteen kauteen vaihdettuaan pelinrakentajaksi torstaina debytoivan Zach Bartlow`n ja takana on toinen kesän vapaista viikonlopuista. Kun tähän vielä lisää edellisessä ottelussa hyvän startin kauteen saaneen puolalaislaituri Andy Misiuron tuoma pallollinen taito hyökkäyksen takakentälle, on Trojansilla todellakin kasvojen pesun paikka.

Saints-hyökkäys on tukeutunut alkukaudesta pitkälti Tuukka Lehtosen ja Juzz Tinyn juoksupeliin, mutta edelliseen peliin Espanjasta palannut Henri Laine osoitti vaarallisuutensa heittopeleissä. Ottelussa on panoksena se, kumpi joukkueista lähtee juhannustauolle voittajana ja kumpi miettii edelleen sen ensimmäisen voiton reseptejä. Eräänlainen mielenkiinto kohdistuu myös Trojansin maalintekokykyyn. Josko tässä ottelussa se ensimmäinen TD vihdoinkin näkisi päivänvalon.

Lauantai 17.6. klo 15.30 Butchers – Royals

Porvoo Butchers on pelannut läpi alkukauden vieraskiertueelle joukkueen kotikentän ollessa remontoitavana. Evakko jatkuu myös ensimmäisen kotiottelun ajan ja teurastajien kotiottelu pelataan hamarin urheilukentällä hieman Porvoon keskustan ulkopuolella. Kuten kaikki tämän kierroksen ottelut, Butchers – Royals ottelu on loppukauden asetelmien rakentamisen kannalta erittäin merkityksellinen. Jos Butchers voittaa ottelun, repäisee joukkue tuntuvan eron alempana sarjassa olevaan nelikkoon. Mikäli Royals palaa voittojen tielle, säilyy neljän playoff-joukkueeksi ennakoidun joukkueen taistelu edelleen tasaisena.

Royals on pelannut sarja toiseksi tehokkainta juoksupuolustuspeliä, joten Butchers tarvitsee voittaakseen muitakin eväitä kuin Mooren ja Hallin vikkelät jalat. Butchers puolestaan on kunnostautunut heittopelien puolustajana, joten Royalsin kanuunakuula, Tom Suoste saa varmasti roolia juoksuillaan. Butchers on viimeisten pelien vireeltään lievä ennakkosuosikki, mutta olisiko lauantaina vihdoinkin se päivä, kun Justin Sottilare yltää viimekautiselle tasolleen.

Maanantai 19.6. Huskies – Roosters

Vaahteraliigan ensimmäinen puolisko huipentuu kahden tappiottoman joukkueen kohtaamiseen. Sarjanousija Huskies on enemmän kuin valmis haastamaan pitkään voittoputkeen yltäneen Roostersin. Toistaiseksi kukaan kotimaisista vastustajista ei ole onnistunut laittamaan kukonpoikia oikeasti tiukille, mutta maanantai tähän saattaa tulla muutos. Hämeenlinna Huskien mahdollisuuksia vähättelevät kommentit ovat laantuneet kauden mittaan sitä mukaan, kun joukkue on tyrmännyt vastustajansa yksi toisensa jälkeen. Hämeenlinnalaiset ovat tehneet otteluissaan keskimäärin eniten pisteitä (43) ja päästäneet vastustajat pisteidentekoon kaikista joukkueista harvimmin. Keskiarvo päästetyissä pisteissä per ottelu on huikeat kolme.

Roosters ei todellakaan lähde otteluun vähättelevällä otteella, vaikka Huskit menettivät edellisessä ottelussa sairastuvalle sekä tehokkaimman keskushyökkääjänsä, Arkadi Meerschoutin, että monitoimipelaaja Niko Lesterin. Tehomiesten pelikunto paljastuu viimeistään maanantaina ja mikä olisi mielenkiintoisempaa, kun nähdä kentällä taisteluparit Lester vs Luster ja Thomas vs.Runner. Roosters on kaikesta Huskies-hehkutuksesta huolimatta ottelun ennakkosuosikki mutta kumpi joukkueista siirtyy juhannustauolle sarjan ykkösenä, paljastuu vasta maanantaina pelin päätyttyä.

Viikon puheenaihe

Liigakausi on saavuttanut pisteen, jossa hätäisimmät joukkueet ovat lähteneet pelaajakauppaan täydennysostoksille. Trojans avasi pelin korvaamalla pahasti flopanneen Gil Riveran uudella pelinrakentajalla, Zach Bartlow´lla. Bartlow´lle rakennettiin samalla Riveraa paremmat edellytyksen menestymiseen mm. Andy Misiuron hankinnalla. Toinen vahvistuskaupassa käynyt joukkue on odotuksia heikommin suoriutunut Crocodiles, jolla menestymisen paineita lisää seuran 30-v juhlavuosi. Europlayers-sivuston mukaan seinäjokiset ovat täydentäneet joukkuettaan kanadalaisella keskushyökkääjällä. Justin Andrushko omistaa Kanadan passin ohella italialaisen matkustusasiakirjan eikä näin vie paikkaa joukkueen amerikkalaiskiintiöstä. Croocodiles ei ole vielä itse julkaissut uutista uuden pelaajan roolista joukkueessa.

Juhannus on perinteisesti kansainvälisten pelaajamarkkinoiden aikaa Vaahteraliigassa. Monet Euroopan liigat ovat ratkaisuvaiheissa ja kautensa jatkamisesta kiinnostuneita pelimiehiä saattaa rantautua Suomeen enemmänkin sarjatauon aikana.

Avatar

jefumaster

Yli kolmekymmentä vuotta suomalaisen jenkkifutiksen äärellä, sisällä ja ulkona, sisäpiirissä ja oppositiossa, kentällä, laidalla ja raitapaidassa. Tuolla perspektiivillä tarkastelen kotimaisen jenkkifutiksen ilmiöitä.

Muita kirjoituksia samalta kirjoittajalta:

Kommentoi

 • Moi!
  Suosittelen toimitukselle sääntöihin perehtymistä ennen kuin kirjoittatte ”antikliimakseista” tai siitä, että meillä on osuutta siihen, mitä pelaajat tekevät kentällä väärin. Noudatamme IFAF sääntöjä ja tulkintoja.

  Tässä osa tuuletusten tulkintalinjoista, joita seurat haluavat meidän valvovan ja maalitolppa on kohdassa iv)

  3.5 (d) Tuulettaminen tulee rangaista, jos siinä on mukana
  i) mikä tahansa säännössä 9-2-1 mainittu
  ii) pallo (muut kuin maahanlyöminen),
  iii) pelaajien varusteita
  iv) pelikentän välineistöä (mukaan lukien maalitolpat)

  T. Veikko

 • Ei kai jenkkifutiksen tarvitse olla sellaista virkamiespalloa jossa imetään sitruuna naamaan ja mennään kentälle näyttämään sellaista naamaa kun se olisi vedetty jo kerran pään yli ja irvistetään.

  Käsittääkseni IFAF-sääntöihin voidaan tehdä kansallisia poikkeuksia niin olisiko liikaa vaadittu että sellainen tuulettaminen, joka ei loukkaa vastustajaa, sallittaisi. Vai onko tämä täysin hapannaamaisten tuomareiden tulkintaa aina että mikä loukkaa ja mikä ei.

  Jos muistan oikein niin sellainen intensiivinen, ei-harjoiteltu tuuletus olisi sallittu, mutta mitäs sitten nämä ovat kun hypätään ilmaan ja isketään perseet vastakkain?

 • Veikolla vahvaa tulkintaa tekstistä. Missään kohti toimittaja ei väittänyt, ettei kyseessä ole sääntöjen vastainen toimista tai että tuomareilla olisi osuutta pelaajien tekemiseen. Näitkö edes tekstiä vai hukkasitko lasisi?

 • Kiitos palautteesta Veikko. Sääntöihin perehtyminen säännöllisesti on varmaan ajankohtaista ainakin omalta osaltani mutta tässä tapauksessa piikin ei ollut tarkoitus kohdistua sääntöjen tulkitsijaan vaan itse sääntöön. Pelaajien spontaani riemu hyvien suoritusten jälkeen kuuluu intensiiviseen kamppailu-urheiluun ja esimerkiksi jääkiekossa on jopa tähtipelaajien lempinimiä muodostunut pelaajien tuuletustavan mukaisesti (viulunsoittaja jne..). Luovat tuuletukset tuovat kentälle lisää näyttävyyttä, joka miellyttää ainakin hyvän suorituksen tehneen joukkueen kannattajia. Ymmärrän, että tuomarit ovat kentällä ne auktoriteetit, joiden tehtävänä on tulkita missä sääntöjen rajat kulkevat. Itse sääntöjä saa ja kannattaa kuitenkin kritisoida silloin kun ne eivät ole tarkoituksenmukaisia. Tuuletuksista rankaiseminen on yhtä typerä sääntö kuin tälle kaudelle sarjamääräyksiin kirjattu tapa, jolla joukkueiden paremmuus ratkaistaan (arpa). Pakko vielä lisätä että kaikista turhauttavimpia ovat maalisuoritusten hylkäämiset tuuletusten takia. Siitähän tässä ei tällä kertaa ollut kuitenkaan kyse.

  Peli jatkuu…

 • ..Tuo arpa siis tilanteissa joissa joukkueet tasapisteissä sarjataulukossa.. Onneksi pelit edelleen pelataan ja parempi yleensä voittaa.

 • Täysin samaa mieltä Jefumasterin kanssa. Sajl on kuin suomen hallitus kopioidaan kaikki mitä muualta tulee. Arpa pois ja tuuletukset tilalle.

 • Jos pistesuoritus mitätöidään tuulettamisen takia, ja tuuletus on tapahtunut pistesuorituksen jälkeen, ollaan aika tukevasti tuuliajolla sääntöteknisesti. Ymmärrän (vaikka en hyväksy) että maali hylätään jos tuulettaminen tapahtuu ennen maalin tekemistä, mutta muistelisin että viime kaudella ainakin naisten peleissä hylättiin maaleja kun tuuletus tapahtui maalin jälkeen. Kun pallo ylittää maaliviivan, joukkue saa pisteitä ellei sitä ennen ole tapahtunut rikettä. Ne rikkeet, mitkä tapahtuvat sen jälkeen, eivät nyt vaan voi poistaa pisteitä. Tai siis ei pitäisi voida.

  Jos rangaistukset vaikuttavat menneeseen, niin voidaanko pisteet hylätä jos sitä seuraavassa alotuspotkussa tapahtuu rike? Tai seuraavalla neljänneksellä? Tai seuraavassa pelissä? Toivottavasti siihen hassutteluun ei lähdetä, missä maalin jälkeiset tapahtumat mitätöivät maaleja.

  Säännöt ovat mitä ovat. En oikein ymmärrä miksi tuulettamisen suhteen säännöt on vedetty niin tiukalle. Jääkiekossa riittää kun sanotaan että tuuletus ei saa olla loukkaavaa tai vastustajaan suunnattu. Ja hyvin näyttää toimivan. Joten miksei meilläkin voisi olla vähän vapaampaa tuulettelua. Jos se tuuletus lähestyy hyvän maun rajoja, tuomari voi siitä huomauttaa. Tai jos on loukkaava, niin sitten vaan lippua kentälle.

 • SAJL säännöt ovat käsittääkseni kokolailla tarkka suomennos IFAFin säännöistä joten jos IFAF katsoo tuon tarpeelliseksi se on kielletty meilläkin. Joo, sääntö on minustakin typerä mutta kun se on voimassa lienee parempi pelata sen mukaisesti.

 • Maalisuoritusta ei hylätä jos virhe tapahtuu sen jälkeen kun maali on tehty, kuten tässä Thomasin tapauksessa kävi, mutta maalisuoritus voidaan hylätä jos virhe tapahtuu sitä ennen. Kyyberi ehkä muistelee parin kauden takaista maalin hylkäämistä naisten sarjassa, siinä tapauksessa virhe tapahtui ennen maalisuoritusta.

  Käsittääkseni meillä ei ole käytössä mitään SAJL sääntöjä vaan IFAF säännöt, kuten tuossa ylempänä sanotaan. Se onko joku sääntö meidän mielestä hyvä ei vaikuta asiaan, tuo on sääntö ja tulkinta sama kaikissa maissa.

  Arpa on aina ollut viimeinen vaihtoehto selvittää joukkueiden paremmuus, nyt siitä on otettu muutama muu kohta välistä pois…

 • Jos joku miettii miksi tuuletussäännöt ovat ne mitä ne nykyisin ovat suosittelen katsomaan ESPN 30 for 30 dokumentin nimeltä The U. Saamme siis syyttää Miamia nykysäännöistä ;)

 • Otetaan vielä pari pois niin voidaankin alottaa kesälimat toukokuussa. Käydään heittelemässä kolikkoa Pasilassa pari kertaa ja kausi on sillä selvä. Ei tarvitse maksaa edes turhia pelaajavakuutusmaksuja.

  ”Arpa on aina ollut viimeinen vaihtoehto selvittää joukkueiden paremmuus, nyt siitä on otettu muutama muu kohta välistä pois…”

 • Itse olen sitä mieltä, että tuo piste-eron unohtaminen sarjataulukosta on erittäin hyvä muutos juuri niistä syistä, jotka lueteltiin tiedotteessa. Jossain NFL:ssä se on se vihoviimeinen tie-breakeri juuri ennen arvontaa eikä sinne asti käytännössä koskaan jouduta (joku tilastofriikki varmaan tietää, onko joskus näin käynyt) eikä sillä ole merkitystä. Vaahteraliigassa se on ihan mahdollinen tilanne ja siksi arpa on selvästi reilumpi. Kun sarjassa on näin suuret tasoerot niin ketään ei palvele se, että pisteitä pitää latoa ”varmuuden vuoksi” taululle syksyä varten ja viimeiselle kierrokselle heittopussin vastaansa saava saa kohtuuttoman hyödyn tilanteessa jossa ollaan menossa pisteiden laskuun.

 • Keskinäisten otteluiden vertaaminen on silti mielekästä verrattuna arpaan. NFL siksi huono verrokki että kaikilla on eri otteluohjelma. Nythän sajl-kriteerillä otteluohjelman vahvuus ei ole mitään virkaa.

 • Ei ole käynyt ilmi kenen aivopierusta tuossa arpajaispäätöksessä on kyse mutta täysin idioottimaisesta ratkaisusta on kyse ja tähän pitäisi saada muutos per heti.

 • Hienoa että on otettu järki käteen ja lopetettu piste-erojen kikkailu. Saatiin Butchers-Royals peliin tyylikäs loppu, kun Royalsin ei tarvinnut tehdä pisteitä vaan rauhassa polvi maahan. Kuka olisi halunnut nähdä potkumaaliyrityksen tai heittopelin joilla oltaisiin yritetty parantaa piste-eroa.

 • Pelataan matsit loppuun. Kukako olisi halunnut nähdä loppuun pisteyrityksiä. Uskoisin että 99% katsojista. Arpajaissääntö on tyhmintä mitä tämän laji piirissä on päätetty pitkään aikaan. Mitä ..llvetin tyylikkäitä loppuja kukaan kaipaa. Matsit pelataan loppuun. Joskus tosin polvi on taktisesti oikea ratkaisu mutta sillä ei ole mitään tekemistä arpajaisten kanssa.

  Uskon että järki voittaa seuraavassa kokouksessa ja nämä järjettömän ideat saatetaan syvään hautaan.

 • Ehkäpä sarjaohjelma tulisi rakentaa niin että pohjana toimisi joku muu kuin kaksinkertainen sarja? Tätä arpomista tuskin kukaan oikeasti haluaa.

 • En nyt sanoisi että kyse on arpajaispäätösestä, nyt vain on muutama kriteeri vähemmän mitä tarkastellaan. Tässä asiassa pitää myös muista että kilpailusäännöt tehdään kaikkia sarjatasoja varten, ei vain vaahteraa. Aina voidaan jossitella jos tehtäisiin joka sarjatasolle omat kriteerit perustuen siihen onko esim mercy rule käytössä vai ei… Mutta nyt mennään ainakin tämä kausi tällä ja siihen voivat seurat sitten esittää muutosta jos haluavat. Viime kokouksessa tämä on ollut seurojen tahtotila kun ovat tämän hyväksyneet.

  Jos kahdella joukkueella on yhtä paljon sarjapisteitä, ratkaisee niiden keskinäisen sijoittumisen sarjassa:
  1. Keskinäisten otteluiden sarjapisteet
  2. Voittojen vahvuus (joukkueen voittamien vastustajien voittoprosentti)
  3. Otteluohjelman vahvuus (kaikkien otteluiden vastustajien voittoprosentti, huom, jos
  joitain joukkueita vastaan on pelattu useammin huomioidaan nämä niin monta kertaa
  kuin vastustajaa vastaan on pelattu)
  4. Vierasvoittojen lukumäärä sarjassa

 • Siis täh? Edes keskinäisten otteluiden piste-erolla ei enää ole merkitystä?

  Miksi?

 • http://www.sajl.fi/?x118281=5925594

  Tuossa on selvitystä asiaan, ilmeisesti joukkueet ovat myös tuota mieltä koska ovat olleet tämän sääntömuutoksen puolella.

 • Heinoja kriteereitä nuo kohdat 2. ja 3. kaksinkertaisessa sarjassa, ei hirvestä ole mietitty ennen päätöstä.
  Jos pistetehtailuun ei haluta mennä niin oltaisiin ennen arpajaisia voitu huomioida päästetyt maalit keskinäisissä otteluissa sekä sen jälkeen koko sarjassa. Olisi puolustamisen merkityskin korostunut.

 • En minäkään sano että tuo malli olisi paras mahdollinen, mutta tuo on se jonka joukkueet ovat päättäneet. Keskenäisten otteluiden piste-eron tarkastelu olisi ihan hyvä lisä tuohon, mutta tällä mennään. Parhaassa tapauksessa vaahterasta putoava joukkue arvotaan tänä vuonna…

 • Miksei saman tien arvota kauden alussa kaikki sarjasijoutukset, ettei vaan jouduta siihen tilanteeseen, että joku joutuu oikeasti yrittämään eli urheilemaan kauden aikana. Olisihan se paljon mukavampaa vaan pelailla ottelut ilman ikävää kilpailutilannetta.

 • Ei nyt ehkä kannata viedä asiaa noin pitkälle… Todellisuudessa arpa voi tulla kyseeseen vain jos on joukkueet jotka voittavat vain toisensa tai on joukkueet jotka häviävät vain toisilleen. Muissa tilanteissa noillakin kriteereillä löytyy järjestys.

  Jos putoaja sitten vaikka tällä kaudella arvotaan niin onko se reilumpi tapa kuin se että toinen nyt sattui tekemään yhden pisteen enemmän keskinäisissä otteluissa? Se toinen joukkue ei tiennyt vielä ensimmäisessä ottelussa tarvitsevansa sitä yhtä pistettä lisää…

 • Ihan vastaavia tilanteita voi helposti tulla mihin kohtaan taulukkoa vain esimerkiksi Crocot vahvistuu ja voittaa Vaasan sekä Porvoon ja Porvoo käy voittamassa Vaasan. Arvomme sijat 3-5.

 • ”…ei tiennyt tarvitsevansa yhden pisteen lisää…”. Juuri tätä BS- scheissea ei jenkkifutis kaipaa. Jokaisessa pelissä täytyy vaan pelata täysillä…

 • Hetkinen… Nyt molemmilla joukkueilla on 6 pistettä ja 6 peliä jäljellä… Tuossa skenaariossa crokot voittaa siis 4 peliä (roy,but,sai,tro) ja nousee 14 pisteeseen. Porvoo voittaa 3 peliä (roy,tro,sai) ja nousee 12 pisteeseen. Vaasa voittaa 2 peliä (tro,sai) ja nousee 10 pisteeseen. Miten tuosta joudutaan arvonataan??

 • Ja unohda, pitää laskea uudestaan kun pelejä onkin pelattu vasta 5… 😄

 • Koitin nyt laskeskella ja en nyt silti saa kaikkia kolmea samoihin pisteisiin, mutta voit piirtää minulle tuon skenaarion.

  Ymmärrän kyllä että tilanne on teoriassa mahdollinen myös muualla taulukossa mutta aika epätodennäköinen…

  Täytyy juu pelata täysillä ja pelaavathan kaikki täysillä… Mutta oletko oikeasti sitä mieltä että jos johtaa 14 pisteellä ja on 2 minuuttia aikaa jäljellä niin ei kannata ottaa polvea jos sillä saa pelin loppuun vaan pitää pelata loppuun asti jos niitä pisteitä tarvitseekin loppukaudesta? Ei mikään joukkue tuossa riskeeraa fumblea tai pelaajia.

 • Ihan vaan tilanteen jossa kaikki kolme häviävät Roostersille ja Hlinnalle, voittavat häntäpään ja pelaavat ristiin. Täysin mahdollista jos Crocot satsaa loppukauteen.

 • juhannuksen jälkeen kaikki on pelannut puolet peleistä ja tuolla logiikalla silloin roy 8p, but 6p ja cro 4p. Cro siis voittaa neljä peliä lopuista ja nousee 12p, But voittaa 3 ja nousee 12p, roy voittaa 2 ja nousee 12p… Kyllä, tuo on teoreettisesti mahdollista, mutta edelleen pidän melkoisen epätodennäköisenä. Mutta jos toteutuu niin pudotuspelijoukkueet selviävät arvalla. Ehkä joukkueet sitten ensi kauden jälkeen esittävät muutosta tuohon…

 • Royals – Crocodiles 40-8 (Royals kotivoitto)
  Crocodiles – Butchers 0-31 (Butchers vierasvoitto)
  Butchers – Royals 14-19 (Royals vierasvoitto)
  jos jatkossa
  Butchers – Crocodiles -> Crocodiles vierasvoitto
  Royals – Butchers -> Butchers vierasvoitto
  Crocodiles – Royals -> Crocodiles kotivoitto
  ja muut ottelut menee siten että kolmikko voittaa kaikki Saintsia Trojansia vastaan mutta häviää kaikki Huskies ja Roosters vastaan on lopputuloksena tasapisteet. Silloin.
  1. Keskinäisten otteluiden sarjapisteet: Tasan
  2. Voittojen vahvuus (joukkueen voittamien vastustajien voittoprosentti): Tasan (ovat voittaneet samat joukkueet)
  3. Otteluohjelman vahvuus: Tasan (sama otteluohjelma)
  4. Vierasvoittojen lukumäärä sarjassa: Ei-keskinäiset ottelut tasan, keskinäisissä otteluissa Butchers 2 vierasvoittoa, Royals 1 vierasvoitto, Crocodiles 1 vierasvoitto.
  Tällöin sijalle 3 yltäisi Butchers. Sijoista 4-5 arpoisi Royals ja Crocodiles.

 • Mites runkosarjan voitto ratkaistaan jos Roosters ja Hämeenlinna sattuisi pelaamaan ristiin noi kaksi peliään ja voittamaan kaikki muut joukkueet?

 • Arvalla tietty kuten tippujakin jos pelaavat keskenään ristiin.

 • Eli parhaassa tapauksessa runkosarjan voittaja arvotaan (Roo ja Hus recordilla 11-1), sijat 3-5 arvotaan (But, Roy ja Cro recordilla 6-6) ja putoaja arvotaan (Sai ja Tro recordilla 1-11). Siinä olis päättäjille paskaa tuulettimeen =)

 • Sääntömuutos on hyvä, koska siitä seuraa että pisteitä ei tarvitse takoa. Alkukaudesta ajetaan uusia quuppia ja kokoonpanoja sisään, haittapuolena on se että vastustajille jää video. Aina on loukkaantumisvaara joten kakkosmiehistö varmasti pääsee lepuuttamaan starttereita kauden edetessä / kun kolhuja on kertynyt. Voittojen määrä ratkaisee ketkä pääsee playoffeihin ja paras voittaa. Jos joku kotipeli tai pleijaripaikka jää saamatta niin kyynel, tässä lajissa pitää olla niin hyvä että voittaa sen mitä pitääkin ilman jälkipuheita. Paras voittaa ja sillä siisti. Ja parhaimmasta tulee mestari ja sillä siisti. Lajissa pelataan voitosta , ei pisteistä.

  Onneksi lajin asioista päättää vähän fiksummat laji-ihmiset kuin tänne nimimerkeillä kirjoittavat. Itseni mukaan lukien. Menee ihan noloksi meuhkaamiseksi ja tiedän että tämäkin viesti vaan provoaa lapsellista jauhamista lisää.

 • ”Paras voittaa ja sillä siisti” sanoo kirjoittaja joka kannattaa sijoitusarpajaisia ja yrittää nollata itselleen vieraat näkemykset lapsellisella itkupotkutyhmiäootte-kiukuttelulla. Kasvaisit aikuiseksi hyvä mies.

 • ”Sääntömuutos on hyvä, koska siitä seuraa että pisteitä ei tarvitse takoa”

  Mutta silti taotaan ja suurin osa peleistä blowout -tyyppisiä, missä ykkösketju painaa loppuun asti ja vielä heittäen. Tällä sääntömuutoksella ei ole saavutettu mitn muuta kuin se, että lopulta saatetaan tehdä joku paska-arvonta.

 • Niin eihän silloin paras voita jos joudutaan arpaa heittämään. Mietin, että liekö seurat ovat olleet säännön puolesta yksimielisesti…? No jos kauden lopussa joudutaan arpajaisiin niin saattaa jollain seuralla mieli muuttua systeemistä, jos arpa ei ole suosiollinen.

 • Sitä en tiedä ovatko olleet yksimielisiä vai onko äänestetty, mutta seurat nuo kilpailusäännöt ja sarjamääräykset hyväksyy liittokokouksessa.

  Mieli voi tosiaan muuttua jos arpa ei ole suosiollinen ja vanhalla säännöllä olisi jatkopaikka tullut, mutta nyt sille ei mitään voi. Kaikki eri skenaariot ovat mahdollisia, mutta en usko että noita keskisijoituksia joudutaan arpomaan…

 • siellä liittokokouksessa oikeasti tapahtuu ja ketä siellä on paikalla yms… Käsittämättömiä päätöksiä useampia, esim se kakkosdivarin junnujoukkue pakko jo ens kaudelle ja tämä arpajaishomma. Kakkosdivarin kokousta ei edes pidetty joten ei sitä ole mitenkään demokraattisesti päätetty… Kyllä luotto on Suomen hallitukseen ja jefuliittoon samalla tasolla, päättäjät tuntuu sooloilevan mitä sattuu.

 • Kaikki lienevät samaa mieltä siitä, että minkään sijoituksen ratkaiseminen arvalla on huono asia, jos tällainen arvonta on millään tapaa todennäköinen. Erittäin epätodennäköisten tilanteiden ratkaisemiseksi arpa lienee ok.

  Ongelma on siis siinä, että kaksinkertaisessa sarjassa todennäköisyys ajautua arvontoihin on suuri. Kuitenkin mielestäni on samalla järkevää väittää, ettei jenkkifutikseen kuulu piste-erojen vertailu olennaisena osana. Voitto on se, mikä kiinnostaa.

  Osaisiko joku näistä pointeista samaa mieltä oleva ehdottaa mallia, jossa vaikkapa runkosarjan voittaja ratkaistaan järkevällä ja lajin luonteeseen sopivalla tavalla, jos

  a) molemmat voittavat toisensa kertaalleen
  b) molemmat voittavat muut joukkueet kaikissa tapauksissa
  c) pelataan kaksinkertainen sarja

  Kiitos jo etukäteen.

 • Olen joskus kauan sitten ollut liittokokouksessa paikalla ja kyllä silloin lähes kaikki seurat olivat vähintään valtakirjalla paikalla ja näistä asioista keskusteltiin ja tarvittaessa äänestettiin. Eli kyllä ne seurat päätökset loppuviimein tekivät. Se ovatko seurat nyt paikalla ja käyttävätkö äänivaltaansa, siihen en osaa ottaa kantaa…

  Tuo kaksinkertainen sarja on mielestäni ainoa järkevä vaihtoehto vaahteraan, aikaisempien vuosien 1,5 kertainen sarja ei antanut mitenkään vertailukelpoisia otteluita.

  Se mikä olisi paras tapa selvittää järjestys on hankala asia. Arpa on aina huono ratkaisu, mutta onko parempi joukkue se joka sai nyt yhden lisäpisteen enemmän keskinäisissä otteluissa? Olisiko jokin aikaisempien vuosien rankingiin liittyvä järjestelmä? Jos toinen joukkue on ollut viimeisen 2 vuotta häntäpäässä ja toinen pudotuspeleissä niin pudotetaan tuo pidemmällä aikavälillä huonompi joukkue… Vaikka kahden viime kauden sijoituksien ka.

 • Liittokokouksessa jyrätään usein sunnuntaiaamuna vaikeat asiat läpi puhtaasti kokoustekniikalla. Siinä on maalaispoika ihmeissään kun ammattijuristi paukuttaa vasaraa.

 • Viimeksi kun asiaan tutustuin ranking tapahtui jotenkin näin:

  1. Voitetut ottelut
  2. Tasapisteissä keskinäisen ottelun voittaja
  3. Näiden ollessa tasan keskinäisten otteluiden piste-ero

  Ja jos nämäkin olivat tasan sitten tuli jotain vahvuusprosentteja ja mitä lie. Mun papereissa tuo on paljon oikeudenmukaisempi kuin arpa.

 • Selvin ero löytyy kun pelaavat keskenään vielä yhden lisäottelun (tai vaikka vain puolet ottelusta ) ja arpa määrätköön ottelupaikan

 • Tasatilanteet sarjataulukossa eivät synny yllättäen. Joukkueet jotka saavuttavat saman pistemäärän ovat korkealla todennäköisyydellä tasaisia myös kauden kohtaamisissaan. Tällä logiikalla joukkueiden keskinäisten kohtaamisten 1) voitot 2) tehdyt/päästetyt pisteet ovat parhaat tavat laittaa joukkueet järjestykseen. Puheet turhista pistetehtailuista ovat tekopyhää sananhelinää jolla yritetään saada moraalinen hyväksyntä tälle vuosikymmenen idioottimaisimmalle sääntömuutokselle.

  Todennäköisesti tämä arpajaissääntö on viety liittokokouksessa läpi osana kokonaisuutta eli sitä ei ole nimenomaisesti nostettu esille sarjamääräyksiä hyväksyttäessä. Olen itse ollut useissa liittokokouksissa joissa erilaisia muutoksia nuijitaan läpi ilman että paikallaolijat tietävät tai tunnistavat asiayhteyttä ja muutosten kokonaisvaikutuksia. Joku mainitsikin puheenjohtajan tehokkaan kokoustekniikan. Tämä on ollut arkipäivää SAJL:n kokouksissa läpi historian. Seurojen edustajat ovat paikalla perehtymättä oikeasti asialistaan ja esitettyihin muutoksiin riittävän perusteellisesti. ja lopulta moni asia menee läpi sen takia että ei vaan kehdata vastustaa liittohallituksen tekemää esitystä.

  Sitä saa mitä tilaa. Tätä lausettahan on viime päivinä käytetty syystä jos toisesta…

 • Olen ollut tosiaan aikanaan useassa liittokokouksessa ja minulle ei ole tuo kuva kyllä jäänyt. Kokouksen kaikki materiaali tulee seuroille 2 viikkoa etukäteen ja jos siinä ajassa ei ehdi tarkastaa sitä ja muodistaa seurassa mielipidettä niin kyllä siinä on seura epäonnistunut. Jos seurat eivät tosiaan perehdy materiaaliin niin sillä ei ole kokoustekniikan kanssa mitään tekemistä.

  Ilmeisesti täällä on muitakin kokouksissa olleita ainakin kommenteista päätellen, niin mistä johtuu että seuranne eivät perehdy materiaaliin tai hoida kokousta asiaankuuluvalla tarkkuudella??

 • Kerrottiinko liittokokouksessa Ruudun kokonaiskustannus kun seurat siitä päättivät? Paljonko se siis vuositasolla on?

 • Tällä kaudella toistaiseksi varmaa on vain se, että joko sijaa 3 tai 5 ei tulla arpomaan. Sen sijaan sijojen 1-2, 3-4/4-5, 6-7 välillä saatetaan suorittaa arvonta, jos pelit menevät sopivasti ristiin. Kolme arvontaa olisi kyllä jo vähän liikaa. Oma ehdotukseni sääntömuutokseksi olisi se, että vain keskinäisissä otteluissa tehdyt pisteet ratkaisevat, muita vastaan pelattujen otteluiden pisteillä ei olisi väliä. Se rajoittaisi riittävästi Roosters-Trojans-tyyppisiä murskajaisia, mutta tiukat ottelut pelattaisiin loppuun asti.

 • Liiton kokouksiin pitää todellakin seurojen edustajan/edustajien valmistautua. Kuten ylempänä on kerrottu, tulee kokousmateriaali ainakin kaksi viikkoa aikaisemmin niihin s-postiosoitteisiin, jotka kukin seura on ilmoittanut.

  On seuran omaa hölmöyttä, jos a) käytetään s-posteja, joita kurkitaan vain silloin sun tällöin b) edustajat kokouksissa eivät ole ajan tasalla, eli perehtyneet materiaaleihin ja c) jos seuran sisällä ei ole tarvittavien henkilöiden välillä aiheista keskusteltu.

  Kahdessa viikossa ehtii moneen kertaan puimaan asioita. Itse kokouksen sujuvuus ja kokoustekniikka ei itsessään vaikuta tehtäviin päätöksiin. Ehkä kannattaa seuraaviin liiton kokouksiin lähettä henkilö/henkilöt, jotka kykenevät olemaan täyspäisesti ja selvinpäin mukana heti aamusta.

 • Tuohon televisioinnin hinnoitteluun en osaa suoraan sanoa, mutta kyllä liittokokouksissa on aikaisemmin käsitelty tulevan kauden budjetti sekä seurojen maksut liitolle, näistä pitäisi näkyä maksut televisioinnista sekä seurojen mediamaksut liitolle… Jos tätä lukee joku viime kokouksissa ollut niin sieltä voisi tulla parempi vastaus…

 • Esim tälle kaudelle Vaahteraliigaseuran kustannus televisioinnista nousi, ellen väärin muista, kokonaiset 500 € verrattuna viime kauteen.

  Monet yhteistyökumppanit ovat tytyyväisiä, kun näkyvyys on kasvanut.

  Se paljonko liiton maksu Neloselle on, ei muistu mieleen.

 • Pallopoikakin ymmärtää ettei tuolla rahalla Vaahteraseurat maksa edes selostajien ja kommentaattorin bensoja. Siis paljonko Liitto, siis seurat,maksaa neloselle? Tämähän pitäisi kaikkien seurojen edustajan tietää joka oli asiasta päättämässä? Riittääkö kymppitonni/ kierros?

 • http://www.vaahteraliiga.fi/crocodilesille-nopeutta-hyokkaykseen-ja-voimaa-puolustukseen/

  Ja lisää tulossa… olisin toivonut panostusta omiin pelureihin kun siitä niin kauan puhuttu :|

 • @Papa: ymmärrät varmaan jos luit tuon jutun, että omia pelaajia on lähdössä pakollisiin palveluksiin ja maajoukkuehommiin, on hankittava vahvistuksia. Ja kyllä joukkueessa silti on omia vaikka kuinka ja paljon. Turhaa nillitystä. Täällä on valitettu, että tarvii lisää vahvistusta ja sitten kun sitä on tulossa (toinenhan vain korvaa loukkaantuneen importin) niin sitte valitetaan jo siitäkin. Hyvä Crocot, lisää vaan importteja, niistähän se Huskieskin on kasattu.

 • rahantuhlausta enää kenenkään paitsi Butchersin ostaa ketään, Roosters voittaa ja ainoa joka pystyy haastamaan on Porvoo. Porvoolta hajosi kaksi helvetin kovaa jenkkiä, samantasoiset tilalle ja finaaliin!