Wolverines ja Jaguaarit vahvoja divisioonan avauksessa

jefumaster 4.6.2017 20:17 35 kommenttia

1 2  
21 14 35
13 14 27

(1-0)

35

(0-1)

27

4.6.2017 klo 14:00 Helsinki

Kauden 2017 I-divisioona käynnistyi ennakkoon sarjan kahden vahvimmaksi veikatun joukkueen kohtaamisella. Wolverines otti pisteet hyvin taistelleelta Steelersilta lukemin 35-27. Jyväskylässä Jaguaarit piti pisteet Indiansia vastaan selvin lukemin.

Helsingin ottelu alkoi Steelersin kannalta epäonnisissa merkeissä joukkueen amerikkalaispelaaja Charles Wortin rähmättyä pallon kahdella perättäisellä draivilla isäntäjoukkueelle. Wolverines olikin ottelun käynnistyessä valmiimpi pelaamaan sarjapisteistä. Ahmojen hyökkäys eteni tasapainoisesti Andre Dahlmanin juoksujen ja Janne Lehtisen heittojen avulla tehokkaasti ja joukkueen puolustus pakotti kuopiolaisen virheisiin kerta toisensa jälkeen. Ottelun edetessä myös Steelers alkoi saada otteisiinsa varmuutta ja puoliajalle siirryttiin varsin tasaisissa 21-13 -lukemissa. Toisella puoliajalla Wolverines repäisi jo varmalta tuntuneen 35-13 johdon, mutta viimeisen neljänneksen kirillään Steelers teki avauskamppailustaan lopulta tasokkaan trillerin.

Wolverinesin pelinrakentaja Lehtinen oli sunnuntaina hyvässä vireessä. Tasokkaan heittopelin lisäksi Lehtinen liikkui jaloillaan liukkaasti purkaen useammassakin tilanteessa jo varmalta näyttäneen taklaustilanteen. Heittopeleissä suosikkikohteeksi osoittautui kolme maalia kopannut Marcus Siiskonen. Juoksupeleissä suurin pallollinen vastuu annettiin vahvasti linjan keskeltä survoneelle Dahlmanille, mutta Dahlmanin ohella ottelun toisen juosten tehdyn TD:n viimeisteli pääosin laiturin paikalla esiintynyt Vincent Pervis. Wolverines-puolustus pysäytti Steelersin juoksupelin kuin seinään, mutta pitkien heittopelien puolustamisessa oli varsinkin ottelun loppuvaiheilla silminnähtäviä vaikeuksia. Viime kauden paras heittopuolustaja Veikko Kallio ei sunnuntaina pelannut. Niko Hannulan siirtyminen sivurajalle jalkojen krampattua antoi Steelers-laitureille tilaa, joka ei jäänyt käyttämättä. Ahma-puolustuksen yksi näyttävimmistä suorituksia oli tukimies Juha Jaakkolan syötönkatko. Wolverines-puolustus onnistui riistämään pallon Steelersilta viisi kertaa, kahdesti syötönkatkolla ja kolmeen otteeseen rähmäyksistä. Todennäköisesti nämä pallonriistot ratkaisivat lopulta tiukan pelin Wolvoille.

Steelers pelasi pirteästi, vaikka lopulta hävisi pelin niukasti. Viimeisen neljänneksen kiri onnistui lähes täydellisesti, mutta lopulta Ahmat onnistuivat käyttämään pelikellon loppuun. Pelinrakentaja Seth Peters paransi otteitaan pelin vanhetessa ja erityisesti laiturikaksikko Tino NdongoJohannes Jauhiainen pääsi jyvälle amerikkalaisen ajoituksista. Puolustuksen Justin Bell osoitti vaarallisuutensa erityisesti potkujen palauttajana. Steelersiin aivan ottelun kynnyksellä kiinnitetty saksalainen takamies Florian Mûller haki vielä tuntumaa uuteen joukkueeseensa. Miehen näkyvin suoritus oli 15 jaardin henkilökohtainen rangaistus tuomareiille urputtamisesta. Ottelun jälkeisessä haastattelussa Steelers-valmentaja Pekka Utriainen harmitteli erityisesti pallonmenetyksiä.

Muutama taktinen kysymys jäi askarruttamaan mieltä molempien joukkueiden ratkaisuissa. Wolvojen osalta en täysin ymmärtänyt, miksi joukkue pelasi no-huddle- hyökkäystä myös silloin, kun pelikellon käyttäminen olisi ollut tärkeää. Steelersin ratkaisu olla yrittämättä lyhyttä onside-potkua viimeisessä kickoff-pelissä herätti myös pohdintaa laajemminkin Brakun asiantuntijakatsomossa.

I-divisioonan avauspeli osoitti, että myös divaritason jenkkifutis voi olla tasokasta sekä jännittävää. Paikan päälle Helsingin Kallioon oli saapunut täysi katsomollinen aurinkoisessa, mutta koleassa kelissä värjötellyttä yleisöä. Ottelun lopputulos oli tiukempi kuin yksikään tämän kauden liigapeleistä . Toivottavasti jatkossa Ahmat saavat kentän aurinkoisemmallekin puolelle katsomorakenteita. Suomen kesä kun nykyisellään on lyhyt, mutta vähäluminen eikä stadilaiseen jenkkifutiskatsomoon kehtaa pukea päälle pitkiä kalsareita.

Jari Turusen kuvia ottelusta löytää täältä.

Jaguaarit antoivat myrskyvaroituksen Viitaniemellä

Vahvasti alkavaan kauteen panostanut Jaguaarit osoitti vaarallisuutensa kotiavauksessaan Jyväskylässä. Jerell Jonesin johtama hyökkäys takoi ottelun puoliajalle selvässä 28- 0 -johdossa, eikä meininki muuttunut toisellakaan puoliajalla. Jaguarit ottivat paalupaikan divisioonan sarjataulukossa lukemin 35-6. Juoksukoneena tunnettu Jones osoitti vaarallisuutensa myös pallon heittäjänä. Kolme Jagujen viidestä maalista viimeisteltiin JJ:n heitosta. Indians on edellisen kerran voittanut sarjaottelun 8. elokuuta 2015, jolloin inkkarit skalpeerasivat Jaguaarit niin ikään Viitaniemessä lukemin 7-68. Paljon on ehtinyt tapahtua molemmille joukkueille sitten tuon verilöylyn.

Avatar

jefumaster

Yli kolmekymmentä vuotta suomalaisen jenkkifutiksen äärellä, sisällä ja ulkona, sisäpiirissä ja oppositiossa, kentällä, laidalla ja raitapaidassa. Tuolla perspektiivillä tarkastelen kotimaisen jenkkifutiksen ilmiöitä.

Muita kirjoituksia samalta kirjoittajalta:

Kommentoi

 • Juha Jaakkola otteluohjelmasta huolimatta on puhdas DB ja pelasi koko ottelun cornerina.

 • Hyvä meininki Wolvojen matsissa kentällä ja katsomossa. On kuin yö ja päivä eroa Brahen kentän matseilla ja Velodromin matseilla. Saisi olla juu kyllä aurinkokatsomo Brakullakin tällaisena kesänä.

 • Yleisö äänestää jaloillaan. Ja jostain syystä tämä 1-divarin avaus oli suositumpi kuin yksikään tähän asti nähdyistä liigapeleistä. Eikä ihme: vitosen pääsyliput, katsomon vieressä oleva kiska-grilli, jonka ansiosta ei mene puolta ottelua kahvin hakuun, tanssitytöt ja toimiva selostus. Ja tietysti kirsikkana kakun päälle auringonpaiste ja matsi, joka päättyy yhden maalin niukkaan tappioon.
  Vaahteraliigaa pelataan isoilla, monen tuhannen hengen stadioneilla tyhjille tuoleille. Katsojat kaukana kentästä ja joukkueiden tasoerot valtavia. Ei ihme, että 15 euron pääsyliput eivät houkuta maksamaan.
  Käykäähän liiton päättäjät piipahtamassa Wolvojen matsissa tutustumassa konseptiin. Ei taida hinta ja laatu tämän vuoden Vaahterassa kohdata.
  Onnea Wolvoille ottelun voitosta. Täysi katsomo taisi seuran kassaakin kivasti kartuttaa.
  terveisin katsoja.

 • Ensinnäkin on tällä kaudella liigapeleissä ollut useammassakin suurempia katsomoita joten ei nyt ihan noin paljon liioitella. Mutta kun Wolvojen tiivis katsomo on täynnä, tulee matsiin hyvä tunnelma. Milläköhän katsojamäärällä Velolla ylletään samaan..? Liigakatsomot ovat olleet todella surullisia tällä kaudella ja televisioinnilla on vähintään yhtä iso vaikutus kuin kylmillä keleilläin. Kiitos Wolvoille hyvästä tapahtumasta. Oli kaikkiaan viihdyttävää.

 • Kuulin että Jyskylässä lopputulos ei kerro pelin luonteesta ihan kaikkea. Ei Inkkarit täysiä vastaantulijoita olleet vaan menettivät palloja vähän niin kuin Steelersit Hesassa. Kyllä tästä vielä jännää tulee.

 • No siis joo…tavallaan näinkin. Mun mielestä Kouvolan ongelma oli se, että ei niillä ollu ketään muuta kelle heittää kuin Green. Sillekin on sitten vähän hankala heittää jos on tuplacoverage niin kuin aika nopeasti jagut siihen siirtyikin. Sit rupesi tosin Jämsän juoksu löytymään pikkuhiljaa, mutta tässä vaiheessa jagut johti kolmella maalilla ja kakkosstringi rupes pelaamaan niin hyökkäyksessä kuin puolustuksessakin. Mielestäni myös Kouvolan QB peluuttaminen niin potkujen palauttajana kuin safetyna on aika kyseenalaista. Kylhän siinä kouvolalla mahkut on kun saavat sen parhaan paketin toimimaan kunnolla. Joka tapauksessa oli Kouvolallakin parempi joukkue mitä viime vuonna, aivan varmasti. Mutta kyllä näistä kahdesta Jaguaarien tasonnosto viime vuodesta oli selkeästi huimempi.

 • Kouvolan Qb meni ihan omasta halustaan auttaa joukkuettaan.

 • Millonkahan wol-ste pelistä tulossa tilastot, kun ei ainakaan vielä liiton sivuilta löydy? Myöskin kauden kokonaistilastot näyttää vielä viime vuoden tilastoja :/

 • Millä tarinalla Chris Green lähti kesken kauden Tyresöstä Kouvolaan?

 • Tilastot kertovat alemmasta katsojamäärästä liigasta pelkästään ottelussa Huskies-Saints. Myös Wolverinesin naisten ottelu keräsi enemmän katsojia kuin miesten edustusjoukkueen.

 • Kun katsomo on täynnä, syntyy tapahtumaan hyvä fiilis. Tällaisen kohtasin sunnuntaina Wolvojen pelissä. Jos naisten pelissä oli enemmän katsojia niin aina parempi. Tulen paikalle toistekin.

 • No ei todellakaan kerännyt. Naisten pelissä 100 katsojaa ja miesten pelissä 250-300. Silmät auki.

 • Wol naisten liigaotteluun merkitty tilastoihin 265, eli senverran on todennäköisesti laskettu lippuluukulla. Tähän voi laskea +/- 10% toleranssia, eli paskimmillaan reilu 200 ja parhaillaan hieman alle 300. Että kukkuu vaan ja öögat auki.

  Miesten 1div peliin merkattu 250, mutta sen väittäisin olevan melkolailla alakanttiin.

 • Huhut kertoo että Giantsiin tullut 3 uutta vahvistusta sen jälkeen kun Puolalainen rissu menikin Trojanssiin. Melkoinen kilpavarustelu käynnissä 1div.

 • Taisi Jaguaarit avata I-divisioonan taikarasian signaamalla (tähän mennessä) 11 importtia. ECG tuntuu painaneen panic-nappulaa jo ennen yhtäkään peliä. Kuopiossakin signattiin sakemanni juuri ennen avauspeliä jne… Mielenkiintoista nähdä miten tämä tästä kehittyykään. Joka tapauksessa tässä aletaan olla jo melkoisen kaukana periaatteesta, jossa ykkösessä hiotaan joukkueen runko liigakelpoiseksi ja sitten liigaan noustessa hankitaan tarvittavat importit paikkaamaan aukkoja. Tämä alkaa olla kilpavarustelua paremmasta päästä ja mm. perinteiset import-panostajat, Inkkarit ja Wolvot ihmettelee parhaillaan kun oikealta ja vasemmalta sujahtelee ulkomaalaispelaajia kilpailijoille.

  Popparit esiin, tämä menee mielenkiintoiseksi. Katsooissa tavataan.

 • Alkaa ykkönen olla turhan kallis sarja pelata. Sarjat olisi paljon terveempiä ja mielenkiintoisempiä jos Vaahterassa olisi tänä vuonna jo siellä olevien lisäksi ainakin Wolvot ja Steelers. Jopa 10 joukkueen Vaahteraliiga kelpaisi minulle. Tällöin tulisi pakosta enemmän tasaisia pelejä. Loput ykkösestä ja kakkosesta yhdistettäisiin ja importtisääntöjä tiukennettaisi huomattavasti. Tällöin sarja olisi halvempi pelata ja siellä ratkottaisi kenellä on oikeasti paras runko johon sitten vaahtera kaudelle lisätään importit. Ihan jo muutenkin noin 10 joukkueen sarjat helvetisti mielenkiintoisempia

 • Jostain syystä on syntynyt näkemys siitä, että 7 joukkueen sarja on optimi ratkaisu. Tuolloin voidaan pelata kaksinkertainen sarja jossa kaikilla 6 kotiottelua. Olen samaa mieltä siitä, että 10 joukkueen sarja olisi parempi. Enemmän joukkueita merkitsee enemmän maantieteellistä mielenkiintoa sarjaa kohtaan. pelaajia kyllä riittää vaikka tämä on aina se argumentti jolla uskotellaan vähäisen joukkuemäärän olevan perempi. Tiukemmat import-rajoitukset kehiin erityisesti ykköseen ja kahden passin pelleily pannaan. Näistähän on debatoitu jo pitkään ja varmasti löytyy vasta-argumenttejakin. Minun mielestä silloin kyn ykkösessä importtimäärä nousee yli kymmeneen pitäisi hälyytysummereiden huutaa täydellä volyymilla päätöksentekijöiden korvissa.

 • Toisaalta taasen ei niitä importteja mistään pakoteta, taitaa olla suurin osa tullut jopa oma-aloitteisestikin ja omalla rahalla pelaamaan kesäksi suomeen, ykköstä. Jokin siinä houkuttaa ja jotain on silloin tehty seuroissa oikein jos tulijoita on. Toisaalta myös joukkueeseen mahtuu niin paljon importteja, ehkä se kertoo kotimaisten pelaajien tasosta ja määrästä? Kuitenkin on vuosien varrella nähty sekin, että eivät kaikki importit ole sateentekijöitä, edes kaikki amerikkalaisetkaan. Että sinällään en ihan täysin ymmärrä, että mikä siinä on niin kamalaa jos vaikka on se 10 ulkomaalaista pelaajaa. Kilpavarustelua täällä huudellaan, mutta jos niistä importeista ei tartte euroakaan maksaa niin mitä väliä? Kaikkihan siitä hyötyy. Hyvät importit myös valmentaa joukkueen omia pelaajia, saati junnuja. Katsojat tykkää kun on näyttäviä suorituksia.

 • Mikkeliläisenä olen kyllä (miesten)joukkueen ja koko seuran puolesta hyvin tyytyväinen, että päätettiin pysyä kakkosessa. Juurikin tämänkaltaiseen kilpavarusteluun yms hullunmyllyyn ei pienen kaupungin nuorella seuralla ole mitään jakoja osallistua fyrkan puolesta. Hyvin lyhytnäköista olisi ollut nousta. Jotain peli-liikkeitä pitäisi kyllä ykkösen suhteen tehdä, että olisi useammalla edustusjoukkueella mahdollista kehittää tasoaan. Hyvin kehä kolmos sisäsiittoisia tuntuu päätökset ja aikarajat olevan… pitäisi kuulemma kakkoseenkin osallistuakseen olla ensi kaudeksi jo oma junnujoukkue… voi kiirettä pittää! But lets see how the magic works!

 • Ai kakkoseenkin vaaditaan junnuja…. Silleen. Lajin jatkuvuus pitää tottakai varmistaa mutta ei vauhtisokeuskaan ole hyvästä. Divarin käsistä karannut varustelukilpailu on hyvä esimerkki tästä. Viiden joukkueen sarja on yhtä tyhjän kanssa. Muutama seura pitäisi suoraan laittaa liigaan ja loput yhdistää kakkosen kanssa.

  Toinen vauhtisokeuden ruumiillistuma on liigan TV-sopimus. karu totuus alkaa pikkuhiljaa paljastua seuroille kun katsomot ammottavat tyhjyyttään. Mikään ei ole niin turhauttavaa kuin pelata tyhjälle stadionille – niinkuin Seinäjoella ovat jo huomaneet. Mihin jefulla on kiire. Laji kasvaa kyllä maltillisemmallakin julkisuudella junnujen kautta. Nyt taitaa kasvu taittua kun seurojen katsojamäärät yhtäkkiä romahtavat.

 • Ei liigassa ole ikinä kuitenkaan 7:ä mestaruudesta taistelevaa joukkuetta. 10:llä joukkueella enemmän tasaisia pelejä keskikastissa ja muutenkin mielenkiintoisempi. Esim tämän hetken bottom kolme on samaa tasoa tai jopa huonompia kuin divarin top 2 joukkueet.

 • Mielenkiintoista, että jonkun joukkueen edustaja sanoo päätösten ja aikarajojen olevan ”kehä kolmos sisäsiittoista”… Kaikki nuo asiat päätetään liittokokouksessa ja myös teidän seuralla on äänet siellä käytössä. Tuskin pääkaupunkiseudun joukkueet yksin mitään päättävät, jos jokin asia hiertää niin siihen voi vaikka tuo Mikkelin joukkue esittää muutosta. Pelkästään kakkos- ja kolmosdivarijoukkueiden äänillä saatte ajettua muutokset läpi…

 • Vaaaanha on siinä mielessä kartalla, että divriseurat voivat noissa liittokokouksissa ”jyrätä” seitsemän liigaseuraa mennen tullen niin halutessaan. Aivan kaikki sarjakohtaiset asiat eivät kuitenkaan ole liiittokokouksen päätettävissä

 • Tiedän toki, kuinka homma teoriassa toimii :) Toivottavasti vauhtisokeus ei tosiaan kasva liian suureksi. Tämä kehäkolmos sisäsiittoinen meininki vaan näyttäytyy minun silmiini hyvin todellisena. Vaikuttaa vahvasti siltä, että kaikki päätökset ja linjaukset yms ovat helposti toteutettavissa stadin nurkilla… vaan eipä siinä mittää. Parhaamme tehdään ja nautitaan lajista ja kesästä! :)

  Ps. Wolvot vie tämän matsin näytösluontoisesti, mutta noutaja saapuu Steelersin muodossa myöhemmin kesällä. Ja sydämestäni toivon, ettei ECG voita taaskaan yhtään matsia. Vain sijainti siellä kehä3 sisäpuolella on syy siihen, että tällä hetkellä ykköstä hankaa! ;)

 • Itseasiassa sarjamääräykset ovat liittokokouksen käsiteltävä asia… Kerrotko mitkä sarjakohtaiset määräykset päättää joku muu taho ilman joukkueiden tai liittokokouksen hyväksyntää?

  Eikä asia toimi noin vain teoriassa vaan se toimii noin käytännössä… Ehkä siitä käytännöstä puuttuu vain ne esitykset ja aktiiviset divariseurat…

 • on aika turha vinkua ECG;n pelaamisesta I divarissa. Tuon estämiseen olis riittänyt yhdenkin kehä kolmosen ulkopuolella sijainneen seuran siirtyminen kakkosdivarista ylöspäin.

 • :)

 • Mä en myöskään ymmärrä miten ”kehä kolmos sisäsiittoisuus” tulee julki? Liittohallituksen jäseniä on seuroista ympäri Suomea ja liittokokouksissa kaikilla on samanarvoinen ääni Rollosta Hankoon. Ettei vaan olisi vanha kunnon ”Helsinkisyndrooma”, jossa kaikki PK-seudulla on automaattisesti paskaa, vaan koska se on PK-seutua? Junnujoukkueen rakentaminen on todella haastavaa ja vaatii paljon duunia, mutta on se onnistunut muissakin heinäkenkien tuppukylissä ;)

  Ps. Rautaista noutajaa odotellessa kannattaa myös huomioida, että Wolvojen rosteri tulee loukkaantumiset poissulkien vahvistumaan vielä
  *MaJo-tason puolustuksen linjamiehellä(N.Nousianen)
  *Todella laadukkaalla export-laitahyökkääjällä(T.Rantanen)
  *Nuorten majo:n pelinrakentajalla(O.Drockila)
  *Lisäksi Euroopan ehkäpä menestynein pelinrakentaja piti avausottelussa vielä päällään kauluspaitaa harttarien sijasta.

 • kokousta ei edes pidetty kun osallistujia ei tullut tarpeeksi… Eli tuo on päätetty jossain muualla ja muiden toimesta kuin kakkosen joukkueiden edustajien, että ens kaudella tulee myös kyseisessä sarjassa olla juniorijoukkue jotta saa osallistua :) hätäistä shittiä

 • Peli alkui koti joukuelle hyviin. Tais johtaa 20-0! Lopputulos Blue vei 20-21.

 • ylläoleva kommenti oli Taft v blue…

 • Tuo vaahteraliiga keskustelu 10 joukkueen sarjana on minusta loistava! Toki tarkoittaa sitä että seurat tarvitsee enemmän rahaa matkusteluun jne. Ajatellaan että vaikka Kouvola nousisi liigaan (nehän voittaa huhujensa mukaan spagun) niin mistä revitään rahat moniin reissuihin? Tai vaikka Kuopio, etelän joukkueita ei taida kiinnostaa matkustelu…

 • Eiköhän se menisi yksikertaisella sarjalla, jolloin 9 kierrosta edellisen kauden 1-5 5 kotiottelua ja 4 vierasottelua ja sijat 6-10 4 kotona ja 5 vieraissa. Noin tulisi itseasiassa vähemmän reissuja, mutta toki myös vähemmän kotipelejä. Ja tuo kotipelien vähyys on kai yksi syy miksei tuota haluta, kun kaikki seurathan tekee ison kasan rahaa noilla kotiotteluillaan :)

 • @keski-suomalainen, olivathan nuo mietteesi Kouvolan noususta Liigaan provoilua, olivathan ? Niillä oli tänään Wolvoja vastaan 8 edettyä hyökkäyksen nettojaardia – siis koko ottelussa.