Gridiron.fi – Five years later

Tuomo Tomperi 2.6.2017 21:34 Yksi kommentti

Tänä kesänä vietetään Gridironin railakkaita viisivuotisjuhlia läpi kesän. Mikä olisikaan parempi tapa muistella menneitä kuin, noh, muistella menneitä. Lue, mistä suomalainen jenkkifutiskansa puhui touko-kesäkuun vaihteessa 2012.

Vaahteraliigassa kesästä 2012 odotettiin Helsinki Wolverinesin näytöstä. Ahmojen kovimmaksi haastajaksi noussut Seinäjoki Crocodiles kohtasi 3.6.2012 edelliskaudella pahoin rypeneen Roostersin Velodromilla. Vaikka ottelu päättyikin Dom Kegelin ja seinäjokelaisten niukkaan voittoon, oli ”punakone” antanut myrskyvaroituksen kesän 2012 kunnostaan. Gridiron haastatteli ottelun jälkeen pitkän linjan lajivaikuttaja Jyrki Seppälää, joka toimii tällä hetkellä Northern Lightsin naisten päävalmentajana.

Roostersilla on nyt molemmissa otteluissa ollut todellisia vaikeuksia edetä juoksuin. Joukkueen pallonkantajat ovat toki taitavia, mutta samalla melko pienikokoisia. Roosters ei ole pystynyt rankaisemaan vastustajia kovapäisellä, varmalla juoksupelillä vielä tällä kaudella. Muutamat Jussilan siivut ovat laiha lohtu, jos Robert Johnsonin käskyttämän heittohyökkäyksen pysäyttäminen riittää vastustajalle.

Crocodiles oli ottelussa yllättävissäkin vaikeuksissa. Sarjan yhdeksi kärkijoukkueeksi arvioitu vierasjoukkue ei missään vaiheessa pystynyt haastamaan Roostersin puolustusta ehjillä ja varmoilla suorituksilla. Usein pelkästään pelinrakentaja Kegelin atleettisuus pelasti täpärästi joukkueen hyökkäyksen etenemisen. Mitä tapahtuu sitten, jos Kegeliä jahtaava puolustaja onkin hippusen verran nopeampi? Crocodiles-hyökkäys oli kaikkea muuta kuin vakuuttava sunnuntain ottelussa, vaikka ajoittaisia neronleimauksia nähtiinkin.

– Roosters nosti osakkeitaan ainakin minun silmissäni, Seppälä kommentoi.

– Roosters-puolustus piti pelin tasaisena ja joukkueen pelissä. Hyökkäyksen puolelta ihmettelen, miksei Torsten Malmia vartioitu ottelussa Crocodilesin parhaalla takapuolustajalla, tai tuplattu. Ottelun loppuhetkillä tuplattiin, ja Johnson joutui kääntämään katseensa muualle. (lue lisää)

Kegelin, Veikka Lehtosen ja Vili Rajamäen tähdittämä Crocodiles oli marssimassa kovaa vauhtia Vaahteramaljaan, kunnes Roostersin puolustuksen linjamies Lauri Vainio teki välierässä kaksi maalia ja johdatti Roostersin sarjan loppuotteluun. Sivuhuomio: mikäli joku löytää vielä Kegelin ja muiden Crocodiles-vahvistusten tähdittämän Call Me Maybe -coverin internetistä, olen kiinnostunut.

Myös divareissa tapahtui

Ykkösdivisioonassa pelasi viisi vuotta sitten kuusi joukkuetta. Näistä kakkosesta noussut Pori Bears oli alkukaudesta kovassa iskussa ja voitti myös sarjan runkosarjan. Joukkueen silloinen päävalmentaja Kimmo Mattila kommentoi ottelun kulkua Gridironille. Nyt viisi vuotta myöhemmin Mattila vaikuttaa edelleen joukkueen valmennustiimissä puolustuksen koordinaattorina.

Muutaman tuomarivirheen avustamana pelitilanne pysyi puoliajalle asti erittäin tiukkana. Bears onnistui maalinteossa ensin, mutta Bulldogs kuittasi tilanteen komealla heittopelillä. Porilaisilta hylättiin ensimmäisellä puoliajalla pitkä onnistunut heitto ennenaikaisen vihellyksen vuoksi. Heittopeli ei sunnuntaina porilaisilta muilta osin juuri kulkenut pelinrakentaja Hector Ayalanheittäessä kolme syötönkatkoa. Bears joutuikin luottamaan ottelussa aiottua enemmän juoksupeliin, joka ajoittain toikin hyvin tulosta.

– Sipoon kapea materiaali oli tänään tärkeässä roolissa, päävalmentaja Mattila kertoi.

– Bulldogs pelasi mallikkaasti. Joukkueen pelinrakentaja Reed Gottula on mies paikallaan. Hän näkee puolustuksen virheet ja pystyy omilla juoksuillaan tarvittaessa rokottamaan niistä. (lue lisää)

Otteluraportissa mainostettiin Bearsin ”maan pisintä voittoputkea”, joka Bulldogs-voiton myötä sai jatkoa. Raportissa ei kuitenkaan mainita voittoputken pituutta. Innokkuus antoi kuitenkin toimittajakunnalle jo tuolloin paljon anteeksi :-)

Kakkosessa kansaa viihdytettiin Power Rankings -arvioilla, joissa joukkueita aseteltiin järjestykseen pelitulosten perusteella. Kakkonen oli tuolloin jaettu lohkoihin sillä tavoin, että lohkojen välisiä kamppailuita nähtiin vasta pudotuspelivaiheessa. Tämän ansiosta joukkueiden voimasuhteiden spekulointi säilytti mielenkiintonsa erittäin hyvin läpi runkosarjan. Viisi vuotta sitten kahden pelatun kierroksen jälkeen parhaina joukkueina pidettiin Hyvinkää Falconsia, Kuopio Steelersia sekä Vaasa Vikingsia. Lopulta sarjan finaaliottelussa kohtasivat Falcons ja Tampere Saints. Kuriositeettina Kuopio Steelers menetti kotiedun välieriin sen vuoksi, että Northern Lights II luovutti sarjapaikkansa ennen runkosarjan viimeistä peliään.

Myös kansainväliset pelit puhuttivat. Kaudella 2012 Helsinki Wolverines pelasi Euroopan kentillä Calanda Broncosia vastaan. Pelit eivät Ahmojen kannalta sujuneet, mutta Broncosia muistettiin pienellä sakolla pelaajasiirtojen epäselvyyksiin liittyen.

On hauska ajatella, että Gridironissa on keskusteltu intohimoisesti jo viiden vuoden ajan. Kiitokset tähänastisesta minun puolestani teille kaikille :-)

Oliko hauskaa sukeltaa hetkeksi menneeseen? Onko tällaisille jutuille kysyntää?