Haastattelussa Bernard Luster ja Roman Runner

Gridiron Staff 20.3.2017 21:39 Ei kommentteja

Helsinki Roostersin huippulaituri Bernard Luster palaa Suomeen nyt kolmannelle kaudelleen. Roman Runnerille tuleva kausi on puolestaan neljäs. Luster ja Runner vastasivat ystävällisesti muutamaan kysymykseemme ajastaan Suomessa.

Viisi vuotta Euroopassa pelannut Luster on noussut nopeasti Vaahteraliigan kärkilaitureiden joukkoon. Viime kesänä Luster nappasi runkosarjassa 38 kiinniottoa, joilla etenemistä saavutettiin 602 jaardia. Yhdessä Kimi Linnainmaan kanssa Luster muodostaa vaarallisen kaksikon, joka aiheuttaa varmasti päänvaivaa puolustuksille myös kaudella 2017. Nyt Luster palaa jälleen Suomeen – ja Roostersiin.

Q: Why did you choose to play in Finland repeatedly?

I love the organization I play for (Helsinki Roosters) and the bond I have with the team.

Rakastan seuraani (Helsinki Roosters) ja meillä on hyvä joukkuehenki.

Q: What are a few positive cultural differences you have experienced in Finland?

I enjoy the people for the simple fact that they’re friendly and genuine. Also enjoy the public transportation. Makes it really easy to get anywhere.

Pidän ihmisistä täällä, he ovat ystävällisiä ja aitoja. Pidän myös julkisesta liikenteestä joka tekee liikkumisen paikasta toiseen helpoksi.

Q: What are a few negative cultural differences you have experienced in Finland?

Before getting to know people they’re pretty shy and may come off rude. Also they have no sense of personal space, which is only a bother because what I’m use to back home.

Ennen kuin tutustuu ihmisiin täällä, he vaikuttavat hyvin ujoilta ja jopa töykeiltä. Ihmisillä ei myöskään ole käsitystä omasta tilasta ja se vaivaa minua vain koska olen tottunut muuhun kotimaassani.

Q: What are some positive differences in the American Football culture in Finland?

Week to week competition is equally competitive.

Viikosta toiseen kilpataso pysyy samana.

Q: What some negative differences in the American Football culture in Finland?

Not much negative, just like other countries, with coaching and repetition the talent and level of play continues to get better yearly.

En ole oikeastaan kokenut mitään negatiivista. Samoin kuin muuallakin Euroopassa, valmennuksella ja toistoilla on suuri rooli pelaajien kehittämisessä.

Q: What suggestions do you have to ease the cultural transition for American imports in Finland?

Come with an open mind and take advantage of getting to learn a new culture.

Suosittelen tulemaan avoimin mielin ja valmiina oppimaan uusi kulttuuri.

Q: What kind of advice do you have for anyone interested in playing American Football in Europe or Finland?

Take advantage of the opportunity and see the world. Enjoy the way of life that the country has to offer and participate in that cultures festivities.

Käytä mahdollisuus matkustaa ja nähdä maailmaa. Nauti paikallisesta kulttuurista ja osallistu erilaisiin tapahtumiin.

Runner nyt Hämeenlinnassa

Seinäjoki Crocodilesia, Porvoon Butchersia ja Turku Trojansia Suomessa edustanut Roman Runner nähdään ensi kesänä Hämeenlinna Huskiesin paidassa. Viime kesänä Runner eteni 427 jaardia ja teki kahdeksan touchdownia. Kahteen suuntaan rehkinyt jenkki nappasi lisäksi puolustuksessa viisi syötönkatkoa. Runner on pelannut Euroopassa ainoastaan Suomessa.

Q: Why did you choose to play in Finland repeatedly?

Well I tend to receive the most or the best offers from Teams in Finland. I am consistent with my skill level, durable enough to play full seasons, versatile to play every skill position, selfless athlete. I uphold this reputation naturally, it is who I am as person, that then transfers to the game of football. After finishing my 3rd year, this is no secret in Finland, also that my game is only getting better, I am very far away from my skills declining. Which has a lot towards how I prepare for seasons and the lack of partying I do. Also, I see that this league is getting better every year, a lot of players from last year came back, it’s a good euro league to play in, I love being a part of it.

Tapaan saada useimmat ja parhaat tarjoukset suomalaisilta joukkueilta. Olen tasaisen taitava monella eri pelipaikalla ja pystyn pelaamaan kaudet aina kokonaisuudessaan loppuun saakka. Olen epäitsekäs persoona ja se näkyy myös kentällä. Kolmannen Suomi-kauteni jälkeen ei ole mikään salaisuus, että kehityn koko ajan paremmaksi ja ajatus taantumisesta on kaukana. Luulen, että peleihin valmistautumisellani ja vähäisellä juhlimisella on suuri merkitys pelillisessä kehityksessäni. Mielestäni myös liiga on joka vuosi entistä parempi, paljon viimevuotisia pelaajia jäi joukkueisiin. Euroopan liigassa pelaaminen on mukavaa, rakastan olla osana tätä kaikkea.

Q: What are a few positive cultural differences you have experienced in Finland?

I am a city guy, I live in San Francisco, its hectic and very fast pace, even during the Summer time. The things that I like about Finland that even in Helsinki, time can go by slower, more time to appreciate life. They also say Finnish people can be very shy, which is true. But how technology has empowered Metro cities like SF, people here have become more anti-social than ever. In Finland, I see that they still do things a little bit more old fashion in social terms; I like that.

Olen kaupunki-ihmisiä. Asun San Franciscossa, jossa elämä on hektistä ja nopeatempoista, jopa kesäisin. Arvostan Suomessa ja jopa Helsingissä sitä, että aika tuntuu kuluvan hitaammin. On enemmän aikaa arvostaa elämää. Sanotaan että suomalaiset ovat todella ujoja ja se on totta. Mutta teknologia on vaikuttanut isoihin kaupunkeihin siten, että ihmiset ovat entistä epäsosiaalisimpia. Suomessa tunnutaan edelleen tehtävän asiat hieman vanhanaikaisesti, josta itse pidän.

Q: What are a few negative cultural differences you have experienced in Finland?

Honestly bruh, with this whole Trump take over going on here in America, I can’t even downplay anyone else’s culture. In respects of the hardships going on in third world countries. For being a 1st world country, we got the most F’d up crap going on here, on a daily. However, I always miss our food when I am abroad, we for sure got the best.

Kun ottaa huomioon kaiken tämän Trumpiin liittyvän toiminnan Yhdysvalloissa, ei minulla ole varaa kommentoida muita kulttuureja. On älytöntä mitä kaikkea täällä (Yhdysvalloissa) tapahtuu. Joka tapauksessa, jos jotain ulkomailla ikävöin kotoa on se ruoka – siinä olemme maailman parhaita.

Q: What are some positive differences in the American Football culture in Finland?

It is getting better, slowly but surely, the Finnish players are getting better most definitely. Competition is stronger for sure, we had a few good Finnish players hang up their cleats, which is unfortunate. When a team like Wasa Royals come from a lower division and show promise in the Maple league the first year. As well as this upcoming year, the Hameenlinna Huskies who has so far, been great in off-season transactions. You can see that the right people are being put in place to make this a better league.

Pikkuhiljaa taso Suomessa on parantumassa. Pelaajat kehittyvät koko ajan paremmiksi. Kilpailu kovenee koko ajan, mutta muutama hyvä pelaaja ikävä kyllä lopetti juuri uransa. Nyt kun joukkueet – kuten viime kaudella Wasa Royals ja tällä kaudella Hämeenlinna Huskies – nousevat liigaan ja pystyvät kilpailemaan hyvällä tasolla, nousee liigan taso koko ajan paremmaksi.

Q: What some negative differences in the American Football culture in Finland?

Exposure. I understand that Finland is dominated by Ice Hockey and winter sports. However, I don’t think that should discourage the SAJL leaders towards promoting more. I see that TV exposure is getting better, which is a huge step. However, I believe they should put the players in a better position to collaborate with the general population. “All” the willing players, not just a few selected favorite; which has been obvious over the years.

Näkyvyys. Ymmärrän että Suomi on jääkiekon ja talvilajien luvattu maa, mutta sen ei pitäisi rajoittaa SAJL:n markkinointiponnistuksia. Olen myös huomannut, että TV:ssa olo lisää lajin näkyvyyttä. Olisi myös mukava jos kaikki halukkaat pelaajat saisivat saman mahdollisuuden olla yhteistyökuvioissa mukana, eivätkä vain tietyt valikoidut pelaajat.

Q: What suggestions do you have to ease the cultural transition for American imports in Finland?

For me personally, its second nature to me, I am all too familiar with the culture. A suggestion towards someone new; I actually do know a couple players that will playing in 1st division this year, coming from the bay area. Advice I would give them would be, be yourself but understand the environment isn’t the same. Somethings just won’t make any sense at all. But always come to realization, that looking back at the Cities/ neighborhoods we come from; this is a blessing. A lot of people don’t get this opportunity, so stay in prayer and make the best of it, and it will treat you good.

Neuvoisin tänne tulevia pelaajia ymmärtämään, että ympäristö täällä on erilainen. Joskus tietyt asiat eivät tunnu ollenkaan johdonmukaisilta. Silloin tulee muistaa, että tämä kaikki on meille siunaus verrattuna siihen, mistä tulemme. Moni ei saa samanlaista mahdollisuutta, kuin minkä me olemme saaneet, joten ota kaikki ilo irti ajastasi täällä.

Q: What kind of advice do you have for anyone interested in playing American Football in Europe or Finland?

You won’t get rich, that’s for sure. Nevertheless, the experience alone is very enriching, so I would definitely recommend playing if you’re looking to continue you career as well as travel.

Tällä hommalla ei rikkaaksi tulla, se on selvä. Mutta kokemuksena tämä on hyvä ja todellakin voisin suositella pelaamista ulkomailla ja matkustelua sen lomassa.

Artikkelin kirjoitti pitkään Suomessa vaikuttanut amerikkalaispelaaja Vincent Pervis. Tutustu Vincentin blogiin osoitteessa www.perfectpervis.com.

Kommentoi