Sarjamenestys kiinni importeista?

jefumaster 4.2.2017 22:36 603 kommenttia

Modernissa liigajenkkifutiksessa tärkeimmät taitopelipaikat miehitetään ulkomaisilla tähtipelaajilla – importeilla, joiden lukumäärä ja merkitys ovat kasvussa. Mikä on tuontipelaajien merkitys nyt ja tulevaisuudessa?

Ei tainnut Crocodilesin Juha Ramsila tietää olevansa historiallisesti viimeinen suomalainen pelaaja, jolle on merkitty heitto Vaahteramaljatilastoihin (3.9.2010). Todellisuudessa Ramsilan pelipaikka löytyi puolustuksesta, joten oikeasti toistaiseksi viimeinen Vaahteramaljassa pelannut aloittava suomalainen pelinrakentaja on Butchersin Petrus Penkki, joka johti porvoolaiset Vaahteramaljan voittoon vuonna 2006.

Rajoitukset

Ulkomaalaisten pelaajien määrä, rooli ja merkitys ovat amerikkalaisen jalkapallon kannattajien eniten spekuloimia keskustelunaiheita. Tuontipelaajien määrää rajoittavia sääntöjä on lajin historian aikana rukattu maassamme useampaan otteeseen. Tällä hetkellä rajoitukset Suomessa koskevat ainoastaan EU:n ulkopuolisista maista hankittavia pelaajia. Vaahteraliigassa sallitaan pelipäivän kokoonpanoon kolme amerikkalaispelaajaa (Ei EU-passia), joista kaksi saa pelata kentällä samanaikaisesti. I-divisioonassa amerikkalaisia saa rosteriin merkitä kaksi ja samanaikaisesti kentällä saa olla ainoastaan yksi USA-statuksen pelaaja. Joissain EU-maissa rajoitukset on ulotettu kattamaan kategorisesti kaikkia ulkomaisia pelaajia taustasta riippumattomasti. Esimerkiksi Puolan ja Italian liigoissa joukkueissa saa olla ainoastaan kaksi ei-kotimaista pelaajaa. Toisaalta EU:sta löytyy myös maita, joissa ulkomaalaispelaajien määrää ei ole vielä lähdetty rajoittamaan lainkaan (Belgia, Unkari). Naapurimaassamme Ruotsissa pääsarjatasolla sallitaan kaksi amerikkalaispelaajaa joukkueiden kokoonpanoissa. Myös muiden ei-ruotsalaispelaajien määrä on rajoitettu kuuteen. Ruotsalainen erikoisuus on se, että alemmilla sarjatasoilla ulkomaalaisvahvistusten määrää ei rajoiteta millään tavalla. Alla olevassa taulukossa muutamien Euroopan maiden pääsarjojen ulkomaalaispelaajia koskevat rajoitukset ja määrät. (Lähde Europlayers tammikuu 2017, osa tiedoista todennäköisesti vanhentuneita) Toim. huom. Artikkelissa esitetyt taulukot sisältävät paljon tietoa, ja näkyvät teknisistä syistä kapeilla ruuduilla varsin epäselvästi. Suosittelemme tutustumaan taulukoiden tietoon suuremmilla näyttöko’oilla, mikäli mahdollista. Toimitus pahoittelee.

Maa Importin määritelmä Rosterissa Kentällä Muut ulkomaiset
Belgia Ei rajoituksia Ei rajoitusta Ei rajoitusta Ei rajoitusta
Englanti USA, CAN, MEX, JAP (ei saa maksaa) 15 5 Ei rajoitusta
Espanja USA, CAN, MEX 3 3 Ei rajoitusta
Hollanti USA, CAN, MEX 4 3 Ei rajoitusta
Italia Ei italialainen 2 2 Sis. rajoitukseen
Itävalta Pelaaja jolla college-taustaa 4 2 Sis. rajoitukseen
Norja Pelaaja jolle maksetaan pelaamisesta 2 2 Sis. rajoitukseen
Puola Ei-puolalainen 2 2 Sis. rajoitukseen
Ranska USA:n tai Kanadan passi Ei rajoitusta 2 Ei rajoitusta
Ruotsi USA, CAN, MEX 2 2 6
Saksa Pelaaja jolla ei ole EU-passia 6 2 Ei rajoitusta
Suomi Pelaaja jolla ei ole EU-passia 3 2 Ei rajoitusta
Tanska Pelaaja jolla ei ole EU-passia Ei rajoitusta 2 Ei rajoitusta
Unkari Ei rajoituksia (pelaajalle ei saa maksaa) Ei rajoitusta Ei rajoitusta Ei rajoitusta

Eurooppalaisten sarjojen ulkomaalaissääntöjen voisi olettaa olevan jatkuvassa muutoksessa. Useammankin maan sarjassa palkkioiden maksaminen pelaajille on joko kategorisesti kielletty, tai sidottu import-säännöksiin. Lajin kansainvälistyessä kovalla vauhdilla on huomiota kiinnitetty entistä enemmän myös EU:n sisäisen pelaajaliikenteen rajoituksiin.

Merkitys

Jokaisen tuontipelaajan, jolle maksetaan palkkaa tai kulukorvauksia, on oltava joukkueelleen selkeä vahvistus. Se mitä vahvistamisella tarkoitetaan, saattaa vaihdella joukkueittain. Pelin näkökulmasta tuontipelaajan on nostettava joukkueensa keskimääräistä tasoa omalla panoksellaan kentällä. Täsmällisesti määriteltynä voisi sanoa, että ulkomaalaisvahvistuksen, erityisesti amerikkalaisen, on oltava pelipaikkansa paras ja johtava pelaaja joukkueessaan. Mikäli ulkomaalaisvahvistus ei kuulu joukkueensa avauskokoonpanoon, on jotain mennyt pahasti pieleen ja investointia on vaikea perustella rationaalisin argumentein. Ulkomaalaisvahvistusten merkitys ei rajoitu ainoastaan pelaajan henkilökohtaiseen panokseen kentällä. Vahvistusten odotetaan tuovan joukkueeseensa erinomaisia roolimalleja, ammattimaisempaa harjoittelukulttuuria ja valmennusosaamista sekä rakentavan kaikkiaan joukkueelle tiiviimpää yhteishenkeä. Paljon puhutaan myös ulkomaalaisten tähtipelaajien merkityksestä yleisömäärien kehitykseen. Odotukset jokaista ulkomaalaisvahvistusta kohtaan ovat kovia, mutta aina ne eivät toteudu täydellisesti pitkän pelikauden aikana. Kaudella 2016 ulkomaalaisvahvistusten väitetään hevosmiesten uutistoimiston mukaan muodostaneen oman joukkueensa Crocodiles-joukkueen sisälle ja tavallaan repineen riekaleiksi erinomaisen runkosarjan pelanneen kokoonpanon, joka lässähti pannukakuksi rankkasateen keskellä Vaahteramaljassa. Valmentajien vastuulla onkin pitkälti roolitusten sekä rajojen määrittely ulkomaalaisille tähtipelaajille. Suomalaisten valmentajien yksi haastavimmista tehtävistä on amerikkalaispelaajien kunnioituksen voittamien ja auktoriteetti-aseman rakentaminen. Mielenkiintoinen laboratorio ulkomaalaisvahvistusten merkityksestä on tarjolla I-divisioonan Kuopio Steelersin keskuudessa. Millainen vaikutus amerikkalaispelaajilla on joukkueessa, joka on tähän mennessä kasvanut yhteen ja menestynyt eri sarjatasoilla puhtaasti kotimaisin voimin? Auttavatko amerikkalaispelaajat kotimaisia runkopelaajia nostamaan pelinsä ja taistelutahtonsa uudelle ennen kokemattomalle tasolle. Mihin suuntaan kasvaa kuopiolainen jefu-kulttuuri. Tämän näemme divarissa tulevana kesänä.

Onko menestyminen kiinni importeista?

Liigan loppuotteluiden statistiikka on paras vertailupohja tuontipelaajien ja kotimaisten pelaajien pallollisilla taitopelipaikolla saamasta vastuusta. Vuosien 2011 – 2016 pelatuissa loppuotteluissa joukkueet juoksivat pallon kanssa 328 kertaa. Juoksuyrityksistä 87,8 % ja juoksujaardeista 89,5 % saavutettiin ei-suomalaisen pelaajan tuottamana.(Lähde: SAJL, Vaahteramaljat 2011-2016)

Maljat Pisteet Juoksut (yritykset(jaardit)
Suomi Import Suomi Import
2011 19 38 3 / 39 56 / 312
2012 10 27 8 / 46 44 / 298
2013 41 42 16 / 119 36 / 502
2014 22 6 10 / 24 51 / 385
2015 9 67 0 / 0 53 / 319
2016 4 6 3 / 6 48 / 171

Suomalaispelaaja ei siis noissa loppuotteluissa päässyt heittämään palloa kertaakaan, mutta heittojen vastaanottajina kotimaiset ovat saaneet vastuuta selvästi enemmän. 197 onnistuneesta heittopelistä kotimaiset laiturit napsivat palloja 42.1 % osuudella ja jaardeistakin 41 %. Suomalaisittain katsottuna pohjakosketus saavutettiin vuoden 2015 Vaahteramaljassa (Roosters – Crocodiles 45-31), jossa pallo luovutettiin kotimaisen pelaajan kuljetettavaksi ainoastaan kolme kertaa. Vuonna 2016 rankkasateen keskellä Sonera Stadionilla suomalaispelaajalle pallo annettiin viidesti. Yllä ja alla olevista taulukoista voit nähdä trendin olevan suomalaisittain katsottuna huolestuttava. (Vaahteramaljojen tilastot 2011-2016 jaettuna kotimaisiin ja ulkomaisiin pelaajiin)

Maljat Pelinrakentajan heitot Kiinniotot
Suomi Import Suomi Import
2011 0 – 0 – 0 – 0 18 – 30 – 0 – 269 6 / 93 12 / 176
2012 0 – 0 – 0 – 0 40 – 66 – 2 – 522 28 / 349 12 / 175
2013 0 – 0 – 0 – 0 46 – 73 – 0 – 684 21 / 330 25 / 354
2014 0 – 0 – 0 – 0 31 – 55 – 0 – 296 23 / 196 8 / 97
2015 0 – 0 – 0 – 0 38 – 66 – 3 – 512 3 / 45 35 / 467
2016 0 – 0 – 0 – 0 24 – 45 – 1 – 269 2 / 34 22 / 235

Kuva: Jari Turunen

Liigan importit 2017

Vaahteraliigan kaikki seitsemän joukkuetta ovat ilmoittaneet lähtevänsä tulevaan kauteen amerikkalaisen pelinrakentajan johdolla. Jos aiempina vuosina jotkut joukkueista ovat pitkään harkinneet, hankkivatko he joukkueeseensa sääntöjen sallimat kolme amerikkalaista, ei kaudella 2017 kukaan ole edes vihjaillut tähän suuntaan. Tätä kirjoittaessani (5.2.2017) liigan täydestä USA import-kiintiöstä (21) uupuu enää yksi pelaaja, Tampere Saintsin pelinrakentaja. Kirkkaimpana tähtenä tulevalle kaudelle rynnii liigan parhaana pelaajana kaudella 2016 palkittu Chris Young (Wasa Royals). Joukkueiden rostereihin kiinnitettyjen EU-pelaajien määrä on niin ikään kasvamassa kevättä kohti mentäessä. Kaikki muut joukkueet paitsi Butchers ovat ehtineet kiinnittää miehistöönsä jo useampiakin euro-vahvistuksia. Tällä hetkellä sarjanousija Hämeenlinna Huskies on ollut sopimusneuvotteluissaan sarjan aktiivisin viidellä signauksellaan.

Joukkue USA Muut importit
Roosters Brandon Connette (QB), Jaycen Taylor (RB), Curtis Slater (DB) Pierre Courageux (FRA, DB), Tim Thomas (GBR, WR), Bernard Luster (GBR, WR)
Crocodiles Brett Arrivey (QB), Cory Magwood (LB), Dijon Washington (DB) Josh Clarke (GBR, RB), Maximilian Malander (SWE, OL)
Trojans  Gilbert Rivera (QB), Josh Quezada (RB), Greg Robinson (DL) Kyle Bowpitt (GBR, WR), Frederick Casteels (BEL, LB)
Royals Justin Sottilare (QB), RJ Long (WR), Chris Young (LB) Jefferson Davis (GBR, DB), Spencer Cutlan (GBR, WR), Eric Blomgren (SWE, OL)
Butchers Jordan Moore (QB), Darion Hall (RB), Troy Roach (LB)
Saints Elliot Jeffcoat (DB), Tony Ballon (LB) David Chaves (ESP, WR), Andre Pasquali (ITA, DL)
Huskies Stan Bedwell (QB), Archie Barnes (LB), Roman Runner (WR) Arkadi Meerschout (BEL, RB), Ruben De Ruyter (BEL, WR), Jonathan Ashton (GBR, OL), Alex Malchow (GER, OL), James Perrineau (GBR, DL)

Kahden passin miehet ja ”kotijenkit”

Vahvistuksista arvokkaimpina pidetään amerikkalaistaustaisia pelaajia, joilla on hallussaan myös jonkun EU-maan passi. Esimerkiksi Roostersissa pelannut pelinrakentaja Mic Brown omisti aiemmin USA-passinsa rinnalla britti-passin, joka mahdollisti joukkueelleen tavallaan yhden ylimääräisen pesunkestävän amerikkalaispelaajan peluuttamisen kentällä läpi ottelun. Brownin markkina-arvo laski merkittävästi hänen jouduttua luopumaan brittipassistaan kauden 2016 alussa. Tulevalla kaudella näitä kahden passin arvo-pelaajia ovat mm. Bernard Luster (Roosters) ja Alex Malchow (Huskies). Joissain Euroopan kansallisissa sekä kansainvälisissä sarjoissa kahden passin pelaajia on pyritty rajoittamaan lisäämällä import-määritelmään maininta pelaajan college-taustasta. Amerikkalaisen jalkapallon ikääntyessä lajina maassamme, on kasvavana ilmiönä havaittavissa ns. kotijenkit. Suomeen alun alkaen importteina saapuneet amerikkalaispelaajat ovat kotiutuneet maahamme. Useampia perheitä on perustettu ja vakinainen asuminen Suomessa on mahdollistanut EU-statuksen saavuttamisen. Kun Suomeen asettautunut amerikkalaispelaaja pääsee suomalaisen sosiaaliturvan piiriin, tarjoutuu hänelle mahdollisuus hakea SAJL:lta EU-statusta. EU-status mahdollistaa pelaamisen kaikilla sarjatasoilla ilman rajoituksia. Kun pelaaja saavuttaa Suomen kansalaisuuden, poistuu luonnollisesti kaikki pelaamista rajoittavat tekijät Suomen ja EU:n sarjoissa. Tällä hetkellä Suomessa pelaavista amerikkalaisista EU-statuksella pelaavat mm. Vaahteraliigan Royalsin Stacey Thomas sekä I-divisioonan Wolverinesin  Robert ja Cedric Johnson sekä Jason Thomas. Menneellä kaudella pelaajauransa päättänyt liigalegenda Stephen Stokes ehti pelata EU-statuksellaan kahden kauden ajan Suomen sarjoissa. Koska yhä useampi amerikkalaisvahvistus kotiutuu maahamme pysyvästi, on kansalaisuuksien ja EU-statusten määrä todennäköisesti kasvussa kotijenkki-yhteisössämme. On mielenkiintoista seurata, milloin näemme ensimmäisen amerikkalaistaustaisen pelaajan nousevan maajoukkueemme pelaavaan kokoonpanoon.

Parhaat Suomessa pelanneet?

Monen lajia seuraavan mielestä kaudella 2016 Wasa Royalsissa pelannut puolustuspelaaja Chris Young on kaikkien aikojen paras Suomessa pelannut import pelaaja. Glory days ajoista saakka lajia seuranneet konkarit osaavat listata tähän vertailuun mukaan useampiakin takavuosina Suomen kentillä pelanneita taitureita, mutta heidän suorituksensa ovat jääneet vain perimätiedon varaan takavuosien alkeellisten tilastointimenetelmien takia. SAJL:n tilastohistoria on systemaattisesti dokumentoituna vuodesta 2003 lähtien. Jos mittariksi asetetaan Vaahteraliigan ennätystilastot, nousee pelaajien joukosta esille kaksi nimeä, jotka mainitaan lukuisten edelleen voimassa olevien ennätysten yhteydessä, Stephen Stokes (RB) ja Robert Johnson (QB). Koska parhaan pelaajan määritelmä on loppujen lopuksi subjektiivinen ja esimerkiksi hyökkäyksen linjapelaajien on mahdotonta saada kirjauksia huippusuorituksistaan historiankirjoihin, jätän kaikkien aikojen importin nimeämisen lukijoiden kontolle. Tuonne kommentteihin saa vapaasti kirjoittaa mieleisensä järjestyksen.

Ulkomaalaissääntöjen tulevaisuus

Ulkomaalaissäännöistä spekuloiminen on yksi Gridironin kommenttipalstan suosituimmista keskustelunaiheista. Toiset haluavat hyvin perustein tiukempia rajoituksia ulkomaalaisten peluuttamiseen esimerkiksi maajoukkueen etua silmällä pitäen. Monet kaipaavat kotimaisia pelinrakentajia pääsarjan parrasvaloihin. Toisaalta paremman pelitason nimissä vannotaan avoimemman import-politiikan puolesta. Jos rajoituksia tulisi muuttaa, kohdistaisin tiukennukset toisaalta kahden passin pelaajien rajoittamiseen ja toisaalta I-divisioonan houkuttelevuuden parantamiseen. Nykyisin SAJL:n I-divisioonasta on tullut lähes yhtä kova kilpavarustelun areena kuin liigastakin. Tämä resursseja syövä taistelu rajoittaa joka vuosi divariin ilmoittautuvien joukkueiden määrää. Yksi Euroopan tasokkaimmista jenkkifutis-sarjoista pelataan Itävallassa. Alppimaan nykyiset säännöt pyrkivät tasoittamaan pääsarjassa pelaavien joukkueiden menestymisen mahdollisuuksia dynaamisella import-rajoituksella. Joukkueet, jotka sijoittuvat sarjassa sijoille 1-4 saavat seuraavana kaudella kiinnittää rosteriinsa ainoastaan kaksi import-pelaajaa. Vastaavasti sijoille 5-8 sijoittuneet joukkueet saavat palkata yhden importin enemmän. Samanaikaisesti kentällä pelaavien importtien määrä on kaikille joukkueille sama kaksi. Olisin mielelläni kärpäsenä katossa seuraamassa, kun oheisen kaltaisesta ei-symmetrisestä säännöstä käytäisiin keskustelua liigapalaverissa.

Avatar

jefumaster

Yli kolmekymmentä vuotta suomalaisen jenkkifutiksen äärellä, sisällä ja ulkona, sisäpiirissä ja oppositiossa, kentällä, laidalla ja raitapaidassa. Tuolla perspektiivillä tarkastelen kotimaisen jenkkifutiksen ilmiöitä.

Muita kirjoituksia samalta kirjoittajalta:

Kommentoi

 • Tätä tietoa kannattais toimittajan hiukan tarkistaa.
  ”Ei tainnut Crocodilesin Juha Ramsila tietää tekevänsä historiaa heittäessään palloa Vantaan IIS-stadionilla 3.9.2010. Ramsila on viimeinen suomalaispelaaja, joka on pelannut pelinrakentajan paikalla Vaahteraliigan finaalissa, Vaahteramaljassa. Todellisuudessa Ramsilan pelipaikka löytyi puolustuksesta”

 • Kiitos kommentista. Historiatiedossa on pitäydyttävä SAJL:n virallisten tilastojen sisältöön joten jos sieltä löytyy virheellistä tietoa pahoittelen. Ramsilalle kirjattu peräti kolme heittoa http://www.sajl.org/images/tilastot/vl10043.shtml
  Koska itse en ollut paikalla, on tyydyttävä viralliseen tietoon. Jos kuitenkin esim. sinulta Make löytyy vaihtoehtoisia faktoja voit ne kirjata tänne kommentteihin.

 • Upeaa kommentointia kun osoitetaan sormella virhe, ei kerrota omasta mielestä oikeaa vastausta vaan jätetään jutun kirjoittajalle sekin työ. Hienoa make!

 • Cedric Hosea.

 • Ramsila ei ollut kentällä ko. pelissä
  loukkaantumisen vuoksi.
  Pieni tilastovirhe.

 • Maajoukkeen QB kannalta huolestuttavaa kyllä nuo tilastot. 1 divarissa pitäisi ainakin olla liiton määräys pelata vain Suomi QB:lla. Ja mielestä voisi hyvin olla 2+2 sääntö eli 2 jenkkiä/muuta iporttia.

 • Yksi ratkaisu olisi kehittää porkkana jonka vuoksi suomalaista pelinrakentajaa olisi järkevää taas käyttää vaahterassa. 90-luvulla jos oli jenkki-QB ei muita ollut. Jos QB oli suomalainen niin kaksi jenkkiä joista yksi kentällä. Nykymuodossa voisi toimia niin että suomqbjoukkueissa jenkkejä neljä joista kaksi kentällä. Merkitys jää kyllä ohueksi niin kauan kun pesunkestävät jenkit pelaavat jotenkin hankitulla eu-passilla. Maajoukkueen on aivan turha haaveilla menestyksestä 2018 ellei heillä ole käytössään omalla paikalla riittävän korkealla pelaavia pelinrakentajia..

 • Ne jotka tietää Ramsilalle väärin kirjatut suoritukset vois korjata. Mä en tiedä. Tiesin vaan että Ramsilalle se ei ollut. Anteeksi @make

 • Eilisessä YLEn haastattelussa Atte sen sanoikin, QB:ksi on harjoiteltava ihan nuotesta saakka, eikä sillä pelipaikalla riitä, että oppii peruspelin vaan tarvitaan myös muita ominaisuuksia. Onko meillä riittävästi panostettu tähän nuorten kohdalla? Onko oikeasti sen ikäisiä kuuppia, että voidaan yhtä äkkiä vain luopua jenkkituonneista sille paikalle? Riittävän hyviä tarkoitan?

 • No ei sellaisia ainakaan tule, mikäli QB:sta tulee pelipaikka johon ei kannata harjoitella. Ja onhan tämänhetkinen QB-tilanne suorastaan hulvaton. Pitkäaikainen maajoukkueen avaava pelinrakentaja (Kadmiry) pelaa Roostersissa laitahyökkääjänä. Viime syksyn maaottelussa pelannut pelinrakentaja (Flinkman) ei ole vielä helmikuussa kirjattu mihinkään joukkueeseen ja monivuotinen kakkos QB (Lehtinen) keskittyy varusmiespalvelukseensa, mutta taitaa olla ainoa suomalainen aloittava pelinrakentaja kaudella 2017 kun liiga ja ykkönen lasketaan yhteen.

  Vain pakottavalla säännöllä tähän kehitykseen saadaan muutos. Positiivinen kannuste voisi toimia. Suomi-QB_lla pelaavalla joukkueella saa olla hyökkäyksessä yksi USA-pelaaja enemmän kentällä tms…

 • Junnuissa on hyviä pelinrakentajia, mutta kukaan heistä ei tunnu nousevan edustukseen aloittavaksi. Usein syy on siinä, että nuoreen ei enää keskitytä riittävästi junnuajan jälkeen ja häntä ei pyritä systemaattisesti kehittämään ensi kauden aloittavaksi.

  Mutta tuo 90-luvun tyyppinen porkkana voisi toimia. Jos QB on jenkki, niin ei muita jenkkejä hyökkäykseen. Tosin tämä vaatisi suuria muutoksia koko import säännöissä ja myös EU-pelaajien määrää pitäisi rajata. Se antaisi Suomalaisille pelaajille enemmän mahdollisuuksia. Nyt myös RB paikka on kovin usein ulkomaalaisen hallussa…

 • Entä jos asetetaan jenkkirajoitus esim. 5 vuoden päähän? Ehkä siten panostus riittäisi suomipoikien treenauttamiseen avainpaikoille.

 • Kaikki nuo ideat voivat hyvin olla toimivia, mutta edelleen se vaatisi asian käsittelyn liittokokouksessa. Se miten seurat ottaisivat vastaan esityksen kilpailusäännöistä ja sarjamääräyksistä nyt vuodelle 2023, on mahdotonta sanoa. Jos seurat saisivat aikaa valmistautua muutokseen, niin se olisi varmasti hyvä asia, mutta osa seuroista nojaa melko vahvasti importtien tukeen ja muutosvastarinta olisi varmaa.

  Jos täällä on joku seuratoiminnassa aktiivisesti mukana oleva, niin hän voi seuransa kautta lähteä asiaa ajamaan. Jos kukaan ei esitä muutosta nykyiseen järjestelmään, niin en usko sen muuttuvan…

 • Viiden vuoden päähän voisi toimia, mutta silloin voidaan kyllä unohtaa EM-kisat 2018 jos sen suurimpaan ongelmaan ei tartuta. Tilanne jossa tärkeimmän pelipaikan pelaajavaihtoehdot pelaavat toista pelipaikkaa, ehkä divarin aloittavana, 2-divaria ja yhdellä ei ole edes seuraa on yksinkertaisesti surkea.

 • Toi pelinrakentajien taso nyt on suomijefussa se pienin ongelma. Hoidetaan nyt ensin ne vähemmän taitoa vaativat pelipaikat ensin kuntoon. PS. Jefun säännöissä ei ole mitään pelipaikkoja paitsi lailliset/laittomat vastaanottajat pois lukien suojellut pelaajat jne. Sen jenkin voi laittaa vaikka RB:n paikalle ja heittää hb-pass.

 • Junnumainen kommentti… Kun sääntöä on aikanaan hyödynnetty ei ole puhuttu QB:sta vaan eteenpäinsyötöstä jota ei saa suorittaa USA-pelaajan toimesta.

 • Ei Roomaakaan päivässä rakennettu. Kun tämä (jenkkipelaajat) nyt koetaan isona ongelmana niin silloin pitää unohtaa EM-kisat ja asettaa focus siihen millä saadaan pysyvää hyvää aikaan. Kisoja menee ja tulee. Hätäilemällä ei tule kuin k***ä lapsia.

 • Maajoukkueen näkökulmasta ylimenokauden voi hoitaa auttamalla kotijenkkejä kansalaisuuden hakemisessa. Jos vaikka jompi kumpi Johnsonin veljeksistä saisi Suomen passin olisi tilanne tilapäisesti kunnossa. Ja samaan jonoon Stacey jne. Voitaisiin hoitaa seuraavat EM-kisat kolmekymppisillä kaksoiskansalaisilla ja onhan noita uusia kaksoiskansalaisia mahdollisuus saada enemmänkin. Jabari vaikka sitten seuraaviin kisoihin.

 • Samaa mieltä. Mutta samalla tulisi tehdä nopeita ratkaisuja sen suhteen että maaajoukkueella olisi ensi kisoissa pelinrakentaja jolla olisi mahdollisimman kovalla tasolla pelikokemusta. Ehdotuksia?

 • Oon sanonu ennenkin, mutta maajoukkueen takiako tätä hommaa tehdään.
  Liiga ja laji kuntoon, niin maajoukkue nousee kyllä.
  Pakottamalla ei yleensä hyviä asioita tule.

 • Miten taso nousee pelinrakenrajilla jotka ei pääse edes kentälle?!?!

 • Onhan tilanne katastrofaalinen. QB on lähes sukupuuttoon kuollut laji ja RB jo pahasti uhanalainen. Jos Suomessa saisi peluuttaa samanaikaisesti viittä jenkkiä niin WR:tkin häviäisivät. Jos tätä halutaan niin ei siinä sitten mitään. Viimeinen kotimainen taitopelaaja sammuttaa valot. Vai voisiko asialle vielä tehdä jotain?

 • Hmh. Ehkä kyse on siitä että itse katson asiaa tuolta alasarjatasolta mutta mä en ole huolissani ”taito”pelipaikoista. Ne taitamattomuuspaikat alkavat ammottaa tyhjyyttään. Linjoja nyt ei ole koskaan missään tarpeeksi mutta kun LB-osastokin alkaa olla tyhjä aletaan olla huolestuttavien asioiden äärellä.

 • menee paremmin kuin koskaan. Kaikki mitä täällä keskustelette on turhaa. Nämä puutteet korvataan rahalla. Ammattilaissarja vuonna 2022!!!

 • Suomalaisten pelaajien menestymättömyys johtuu usein kyllä siitä että treeni motivaatio alkaa laskemaan kovaa 18-20v aikaan kun on baarit ja naiset, ehkä myös työt. Pahimmassa tapauksessa motivoituneille ei taas löydy kunnon valmennusta. Tässä asiat joita joukkueiden pitäisi kehittää.

  Valmennus sille tasolle että pelaajat motivoituvat treenaamaan kovaa vielä aikuisinakin.

 • Gunnar on aivan oikeassa!

 • Gunnar on oikeassa, mutta tämä sama ilmiö koskee kaikkia lajeja. Jefun heikkous on siinä että vaikkapa lätkässä tai potkupallossa lahjakas nuori tietää että jos treenaa niin saa pelaamisesta liksaa – jefussa tietää että saa itse maksaa usein vähistä rahoistaan. Ylempänä on varmaan sarkasmia kun sanotaan että rahalla korjataan, mutta niin korjataankin. Ulkomaalais-rajoitteet tulee tehdä todella maltillisesti, ilman että pelin taso laskee. Moni seura tekee hyvää peeärrää lajille juuri nyt, televisio näkyvyys kasvaa hienosti, naisia ja junioreita on lajin parissa koko ajan enemmän ja enemmän. Suurin este kotimaisille ammattipelaajille on ehkä se ”jefuhuora”-nimike jonka pelaaja saa jos vaihtaa suomen sisällä joukkuetta. Herätkää seuraihmiset, pelaajalla on vain muutama pelivuosi, jonka aikana hänellä tulee olla täysi vapaus valita itselleen paras paikka pelata. Jos joku maksaa ja toinen ei, totta kai pelaajan pitää saada mennä sinne missä raha.

 • Eikös turussa ollut 2012 kotimainen QB?

 • Kas, olikin lukihäiriö, puhuttiin Vaahteramaljasta!

 • Jaa niin mihin tuo sinun avautuminen liittyy noin kommenttina?

 • Olen itse sitä mieltä, että ainoat importit mitä joukkueet saisivat tuoda on valmennus.
  Sillä saadaan sitä tarvittavaa tietotaitoa suomen pelikentille ja annetaan suomalaisille pelaajille mahdollisuus kasvaa ja kehittyä. Ja sama valmentaja voisi ottaa valmennusvastuun edustusjoukkueesta ja olla mentorina junnujoukkueiden valmennukselle. Nykymenolla lajin kehitys vaan polkee paikoillaan ja minkäänlaiset toiveet esim. Oikeasti ammattilaisuudella ovat aika olemattomat. Junioritoimintaan pitäisi panostaa isolla kädellä sillä se on ainoa kestävä tapa luoda jatkuvuutta lajin parissa. Itse en usko, että ulkomaalaiset olisivat merkittävästi parempia kuin kotimaiset pelaajat jos valmennukseen panostettaisiin ja saataisiin tuota kuilua kavennettua. Ja tosiasia on, että jos pelaajalle annetaan mahdollisuus ja häneen osoitetaan luottamusta valmennuksen suunnalta saadaan hyviä pelaajia ihan kotimaisestakin pelaajakannasta. Tällä importvirralla saadaan myöskin aikaiseksi se, että joukkuehenki jonka varaan erityisesti jenkkifutis tukeutuu saa ison kolauksen kun koko offseason kauden treenanneet joukkueen rosterin rungon muodostavat kotimaiset pelaajat vain työnnetään syrjään importtien tieltä.

 • Asialla on niin monta eri puolta. Importeista on hyötyä, todella moneen asiaan, katsojamääriin, nuorille pelaajille jne. Totaalinen importtien kielto ei varmasti lisäisi kotimaisten pelaajien innostusta lajiin, pelkäänpä että koko laji hiipuisi. Ja minä en ainakaan uskaltaisi väittää, että Suomi-pelaajista jo nyt löytyisi sitä lähes samaa taitoa mitä esim. 5-vuotiaasta saakka peliä harrastaneella jenkillä on. Dream on. Jos löytyisi, eiköhän se jo näkyisi laajempana rintamana esim. Vaahteraliigassa jonne ei varmaan niitä keskitasoa huonompia mielellään ehkä edes oteta.

 • Gunnarin pointti on hyvä ja oikea. Jefuhan on äärimmäisen marginaalinen laji Suomessa, ja junnutasolla on aika pienimuotoista toimintaa vrt suosittuihin lajeihin kuten socceriin ja lätkää, säbään, korikseen, yleisurheiluun jne. Eli se, että saataisiin junnutoimintaa laajemmaksi ja sitä kautta tulevaisuudelle jatkumoa niin työmäärä on valtava että ero jefun ja muiden lajien ohella kaventuu. Tärkeää olisi rekryta etenkin isoja poikia mukaan jo nuorissa mut taitaa e-urheilussa päästä helpommalla. Isot pojat ovat tän lajin suola.

  Aikuisiällähän suurin osa jefupelaajista tulee sitten kun on lopettanut aikaisemmin urheilulajin; lätkän, koriksen jne. eli myöhäisheränneitä. Niin en usko että suomesta löytyy kovin montaa pelaajaa, jota voisi verrata esim. usa pelaajaan. Pitää hyväksyä se, että suomijefu on marginaalilaji ja on vain pieni kourallinen pelaajia, jotka pelaavat ns. ammattilaisen tavoin (kuitenkin ilman palkkaa), ja loput pelaavat sinnepäin. Ainakin alemmilla tasoilla. Kovaa työtä vaatii, että jefu suomessa nousee suosittujen lajien rinnalle.

 • Jos importit eivät toimi myös juniorivalmennuksessa, niin se on seuroilta tyhmä veto.
  Ilmeisesti ainakin osassa toimii.
  Kyllä tähän toimintaan tarvitaan iso asenne muutos jokaisessa pelaajassa, että harjoittelevat vuoden ympäri. Jotkut ovat talvella tekemättä mitään ja ikävä kyllä se näkyy ja vaikuttaa myös nuorempiin pahimmassa tapauksessa.

 • Asiallisia kommentteja ja samaa mieltä lähes kaikista. Sen verran positiivisuutta haluan tuoda tähän, että ainakin tietojen perusteella Vaasassa, Kuopiossa, Hämeenlinnassa, Seinäjoella ja varmaan muissakin paikoissa asioita tehdään todellakin ’kovalla työllä’. Sen takia usko tulevaisuuteen on itselläni kova. Ja kun useampi seura tekee asioita hyvin, on muiden tultava perässä. Se on sitä aitoa seurojen välistä kilpailua, kyse on enemmästä kuin kesäisin pelattavista peleistä ja iso osa seuroista on tämän ymmärtänyt.

 • Kyllä kyllä. ja se tärkeää että meillä on näitä ns. lippulaivoja, jotka tekevät asioita avoimesti. Esimerkiksi Vaasan kunto-ohjelmat edelliseltä off-seasonilta. vaikka ne saikin täällä parjausta mut toiminta on eteenpäin. Tiedän myös että moni seura tekee arvokasta duunia pelaajien kehityksen eteen vaikka ei siitä tuokkaan esille niin paljon. Laadukas ja osaava valmennus mahdollisimman hyvillä fasiliteeteillä takaa hyvät olosuhteet ja antaa mahdollisuuden olla laadukas seura (ainakin ulkoapäin katsoessa). Loppuviimein se on sitte pelaajista kiinni. Ketään kun ei voida pakottaa mihinkään. Kyllä importtien tuoma tieto&taito pelitaitoihin, harjoitteluun, asenteeseen yms. on voitava hyödyntää valmentajien ja pelaajien kehityksessä niin miehessä, naisissa kuin junnuissa.

 • Voi jesus mikä SuperBowl krapula.

 • Löysin NCAA sivuilta hieman tilastoja kuinka moni saa stipendin NCAA yliopistoon.
  https://www.ncaa.org/sites/default/files/Recruiting%20Fact%20Sheet%20WEB.pdf
  Näköjään jääkieskosta on paljon helpompi päästä stipendiopiskelijaksi kuin jefu puolelta. Jefusta pääsee vain 6,7% yli miljoonasta pelaajasta. Jos suomalainen tähän sakkiin yltää niin täytyy nostaa hattua että jotain on tehty oikein. Montakohan NCAA stinpendiaattia suomesta löytyy kautta aikojen ?

 • Ei tarvitse katsoa kuin jääkiekon pariin ja sieltä on selkeästi nähtävissä, että pitkäaikainen kunnollinen juniorityöskentely on johtanut loistaviin tuloksiin ja suomalaiset pelaajat ovat maailmanlaajuisesti kovaa valuuttaa johtuen juuri siitä, että suomi on pullollaan pelaajia jotka ovat pelanneet 5 vuotiaasta lähtien ja sanottakoon, että suomestakin alkaa löytyä jo teini-ikäisiä jefupelaajia jotka ovat olleet mukana jo 5 vuotiaista lähtien. Valitettavasti valmennus on valtaosin junioreilla huonoa joka pahimmassa tapauksessa on sitä että koko valmennusporukko on pelaajien isiä ja äitejä joilla ei ole lajin perusosaaminen edes hanskassa. Kun valmennuksen tasoa saataisiin nostettua ja kansainvälisille pelikentille saataisiin edes 1 tai 2 suomalaista jotka voisivat toimia esikuvina nuorille saisi lajikin suomessa enemmän tunnettavuutta ja kannatusta.
  On tietenkin selvää, että kokonaan import pelaajista luopumien ei tule onnistumaan ja ehkäpä sen ei täydykkään mutta sitä pitäisi hillitä jotta omilla pelaajilla olisi mahdollisimman hyvät edellytykset kehittyä ja tuoda SUOMALAISTA jefua eteenpäin.

 • Kiinnostaisi tietää mitä Ruotsissa tehdään toisin pelinrakentajien kanssa. Länsinaapurista löytyy QB:n tontilta kovia nimiä, maaottelussakin nähdyt Anders Hermodsson ja Philip Juhlin, sekä yliopistosarjoista tuttu Kevin Dillman. Taisi Dillman päästä jopa Nebraskan yliopistoon, mutta syystä tai toisesta pelaa Northern Texasissa DE/TE pelipaikalla, eikä QB:na.

 • Ruotsissa on kolme eri henkilö tarinaa ja yhdelläkään niistä ei ole tekemistä sen kanssa mitä saff tai seurat on tehnyt. Pikemmin kyseessä suoraa seurausta siitä että harrastajia on ollut pitkään enemmän kuin Suomessa ja sitten sieltä yksilöt itse nousseet esille.

  Mielenkiintoista sinänsä että kun Suomen pelinrakentaja tilanne ihmisten mielissä heikentynyt niin Ruotsi voitettu useammin

 • Faktaa on että suomalaiset maajoukkuepelinrakentajat ovat matkassa hyvin pienellä pelikokemuksella tai se on ainakin hankittu muualta kuin Vaahterasta. Porkkanana esimerkiksi neljä jenkkiä ja kaksi kentällä vaikka jo tällä kaudella olisi hyvä, pakkohan siihen ei olisi kenenkään edelleenkään tarttua.

 • Pelaajien taso, treeni ja valmennus on monen mielestä heikkoa. Olisiko konkereettista ehdotusta mitä asialle voisi alkaa tekemään?

 • Pelaajien taso nousee kun saavat laadukasta treenausta sekä peliaikaa, treenien taso nousee ja treenit on laadukkaita, kun joukkueella on riittävästi osaavia valmentajia, valmentajien tasoa voi nostaa palkkaamalla muutaman importin sijaan pari hyvää ulkomaalaista valmentajaa…

  Itse on varsinaisesti sanoisi, että Suomalaisten pelaajien taso olisi heikko, ainoastaan pari pelipaikkaa alkaa mennä muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta ulkomaalaisille. Treenien ja valmennuksen tasosta en osaa sanoa mitään, on kulunut jokunen vuosi kun olen viimeksi ollut seuran harjoituksissa…

 • Yksi ihan konkreettinen toimenpide mitä voitaisiin tehdä on vaikkapa tarjota seuran edustusjoukkueen pelaajille kannusteena huomattavaa alennusta kausimaksuun jos sitoutuu junioripuolen valmennusrinkiin. Sillä tavoin junnutkin saisivat pelikohtapaikkaista valmennusta. Toinen asia miten seura voisi edesauttaa valmennuksen tason nousua on pistää nykyisiä valmentajia koulutuksiin ja ennenkaikkea pyrittävä luomaan juniorijoukkeisiin samanlainen tekemisen meininki mitä on jääkiekon puolellakin joka edellyttäisi vanhempia osallistumaan seuran toimintaan entistä aktiivisemmin talkoiden yms. oheistoiminnan kautta jotta junioirijoukkueille saataisiin rahaa ja tätä myötä joukkueilla olisi mahdollisuuksia esim. hakea kokemuksia ulkomaalaisista turnauksista yms. Jotkut joukkeet varmasti näin toimivat mutta käytäntö pitäisi olla kaikilla joukkueilla. Kaikissa ikäryhmillä.

 • komppaan!
  käsittämätöntä että seurat eivät käytä SAJL:n tarjoamaa ”yksi valmentaja maksutta” kiintiöpaikkaa. Johtunee siitä että seuroissa ei mietitä valmennuksen prosesseja ollenkaan. Prosesseilla tarkoitan että pitkäjänteisesti mietittäisiin kuka valmentaa, mitä joukkuetta ja missä vaiheessa rekrytään uudet valmentajat. Jos marras-joulukuussa herätään että ”meidän junnuilla ei ole kotseja” niin iso osa offseasonia on jo menetetty. Vaikea rekrytä myös uusia pelaajia syksyllä jos ei ole selkeitä suunnitelmia ja osoittaa että tarjolla laadukasta toimintaa.

  Ajatus edari-pelaajien käyttämisestä on hyvä, tosin heidätkin pitää kouluttaa nimenomaan junioreita valmentamaan ja lisäksi varmistaa että kesällä löytyy myös rahkeita hoitaa junnuja oman pelaamisen ohella.
  Pelkkä rahallinen ”ale kausimaksusta” varmasti hyvä porkkana, mutta siinä sivussa ei pidä unohtaa muuta tukea ja riittävää resurssointia. Yleinen virhe on houkutella joku poloinen valmentamaan, sen jälkeen heittää ns. syvään päätyyn ja todeta ”hoida homma”, jonka seurauksena yksi vuosi valmentamista riittää kun on poltettu ihan loppuun / saatu valmentaminen tuntumaan kivireen vetämiseltä.

  menestyksen avaimet löytyy junnuihin panostamisesta ettei tarvitse sitten myöhemmin yrittää miesten joukkueessa opettaa niitä ihan perusteita.

 • Komppaan tuota viesti ja väännän vielä rautalangasta. Junnuvalmentaja jolle lankeaa myös joukkueenjohtajan tehtävät on yksivuotinen junnuvalmentaja. Valmentajille pitää taata työrauha valmentamiseen ja sen joukkueen koossapitämiseen ja pyörittämiseen liittyvät muut duuni pitää olla jonkun toisen henkilön vastuulla. Piste.

  Been there, done that, never again…

 • @@Huolestunut
  En tiedä oletko koskaan osallistunut SAJL:n järjestämiin koulutuksiin, mutta voisiko syynä kouluttautumattomuuteen se, että ihmiset eivät koe saavansa koulutuksista riittävää vastinetta ajalleen? Minä en tiedä, mutta jos ongelma on tosiaan se, että edes ilmainen koulutus ei kelpaa, on jossain oltava vika. Toivottavasti ongelma liittyy vain ajankäyttöön. Toinen asia joka saattaa muodostua ongelmaksi, on ”edarin jätkien” oma ajankäyttö ja se, että kokeneemmat pelaajat saattavat viedä päätöksensä joukkueesta ja pelaamisestaan hyvin pitkälle kevääseen.

  Valmentajan titteli on myös status. Ihan ketä tahansa ei välttämättä kannata nimetä alussa vastuuseen kokonaisesta ikäluokasta tai joukkueesta, vaan apuvalmentajana toimiminen avaa kevyemmän polun valmennuksen pariin. Aivan kuten sanoit, koko valmennusprosessi on oltava mietittynä kun suunnitelmia tehdään ja puhun tässä yhteydessä seura-tasosta.

 • Kieltämättä kuulmeani kommentit SAJL koulutuksista on ollut kaksijakoista, jopa saman kurssin osalta riippuen ketä milläkin kertaa on ollut vetovastuussa.
  Viimeisin III tason koulutus oli kuulumma lähinnä kuin hyvä vitsi.
  Nuo tietysti lajin kehityksen kannalta asioita jotka olisi syytä laittaa kuntoon. Toivottavasti kursseilla olleilta menee palaute myös sinne missä asioihin voidaan ehkä jopa vaikuttaa eli liiton toimielimiin.

  Lajiamme vaivaa krooninen valmentajapula. Mielestäni edes pikkujunnujen 5vs5 joukkueita pitäisi valmentaa vähintään 2 valmentajaa ja sitten tietysti se jojo joka pyöritää kaiken hallinnollisen sirkuksen.
  Seurojen pitäisi miettiä että millä toimenpiteillä junnujen valmentaminen saadaan kiinnostavaksi, varmasti tähän olisi hyvä laittaa paukkuja ihan SAJL:n tasolta eli vinkkejä toimivista prosesseista ja ihan sitä seurojen hallinnonkin kouluttamista toimimaan paremmin. Enkä nyt tarkoita että käydään läpi liiton strategiakalvoja joka jumalan tilaisuudessa

 • Onkohan jossain olemassa listaa kouluttajista? Kuten sanoin, itselläni ei ole kosketuspintaa jenkkifudiksen koulutukseen mutta asia alkoi kiinnostaa. SAJL nettisivuilta näkyy tulevat kurssit sekä niiden kouluttajat ja osalla kursseista (mm. ”Speed”) on kyllä varmasti erinomaista koulutusta tiedossa esimerkiksi Olli Jussilan vetäessä koulutusta. Olisi kiva tietää onko SAJL luonut kouluttajaverkostoa ja kuka siihen kuuluu.

 • Jos niitä SAJLin sivuja tihrustat vähän tarkemmin niin huomaat ettei lajissa ole enää edes valmennuspäälliköä. Silloin on aika hankalaa kehittää kurssittajaverkostoa tai muutakaan.

 • Omana junnuaikanani oli mielestäni toimiva valmennusjärjestely, jossa edustusjoukkueen pelaajat toimivat pelipaikkavalmentajina, mutta päävalmentajina olivat jo aktiiviuran lopettaneita ja joukkueenjohtaja oli junnujen vanhempien joukosta. Vastaavasti vanhemmat junnut olivat apuvalmentajina nuoremmille.

  Tuolla systeemillä ainakin tuotettiin melko monta maajoukkuepelaajaa ja maljan nostajaa.

 • Lajissa ei ole valmennuspäällikköä?? Vai niin, riittääkö toiminnanjohtaja, koulutuspäällikkö sekä maajoukkueen valmentaja? Mikä rooli olisi valmennuspäälliköllä ja miten se eroaisi koulutuspäälliköstä?

 • Ei ole ENÄÄ edes valmennuspäällikköä. Väärä kehityssuunta.

 • Kyllä, osasin lukea tuon lauseen… Heikkinen on ollut maajoukkueen päävalmentajan roolin ohella valmennuspäällikkö vuodesta 2011 alkaen, eikö asia enää ole näin?

 • @Koulunpenkki – Jos niitä SAJLin sivuja tihrustat vähän tarkemmin niin huomaat ettei lajissa ole enää edes valmennuspäälliköä. Silloin on aika hankalaa kehittää kurssittajaverkostoa tai muutakaan.

  Ota rauhassa, ei ollut tarkoitus osua näin pahasti hermoon. Ihan vaan mielenkiinnosta kyselin. Nyt kun kuitenkin tarkemmin niitä sivuja ”tihrustin”, huomasin että liitolla on olemassa koulutuspäällikön tittelillä ihminen töissä. Hänellä pitäisi olla kokonaisvaltainen käsitys tilanteesta ja varmasti jonkinlainen suunnitelma valmennuskoulutuksen kehittämiseksi. Pahoittelut että olen sotkeutunut keskusteluun, jätän teidät ja amerikkalaisen jalkapallon nyt rauhaan.

 • Päinvastoin kommenttisi ja ideasi olivat hyviä. Hermoon osutaan siltä osin ettei asiaan ilmeisesti panosteta entiseen tapaan.

 • Voisitteko kertoa lisätietoja, koska itse en tiedä miten tehtävät on jaettu liitossa nykyään? Siellä on koulutuspäällikkö ja toiminnanjohtaja… Ja ainakin ennen Heikkinen on ollut valmennuspäällikkö maajoukkueen valmentamisen ohella. Onko tapahtunut muutos, että Heikkinen on vain valmentaja? Onko valmentajakoulutuksen taso laskenut tai järjestetäänkö niitä vähemmän? Kuten sanoin, niin itse en tiedä asiasta mitään varmaa, mutta aihe kiinnostaa…

 • http://www.sajl.fi/liitto_ja_seurat/liiton_toiminta/toimisto/
  Tuolta löytyy lista ihmisistä ja tämän listan mukaan miesten maajoukkueen päävalmentaja on ”vain” maajoukkueen päävalmentaja – valmennuspäällikön titteliä hänellä ei tuossa ole mainittuna.

  http://www.sajl.fi/koulutus/valmentajakoulutus/
  Valmentajakoulutuksen oma sivu taas näyttää kurssit ja niiden ajankohdat. En osaa ottaa kantaa koulutuksen määrään (ennen vs. nyt) mutta aikatauluja on kiinnitetty vuodelle 2017. Koulutuksen tasoon osaa varmasti vastata liiton toimistolla työskentelevä koulutuspäällikkö.

 • Juu, niin tuossa lukee, hall of famen mukaan Heikkinen on myös valmennuspäällikkö 2011-

 • Kyse on varmaankin ”päivitysongelmasta” eli kun samaan asiaan (ihmiseen) on viitattu usealla erillisellä sivulla, ei kaikkia eri sivuja tule päivitettyä. Väittäisin, että toimiston yhteystiedot ovat viimeisin oikea tieto. Pitäisikö lajissa sitten olla valmennuspäällikkö ja mitkä ovat vaatimukset ja vastuualueet?

 • Trojans julkaissut tänään tällaisen importi-uutisen:
  http://www.turkutrojans.com/uutiset/news.php?id=3831

  Uutisessa kerrotaan, että joukkueella on nyt sopimus viiden ulkomaalaispelaajan kanssa. Trojansin julkaisemalla import-listalla ei kuitenkaan ole aiemmin julkaistua australialaislaituria?
  http://www.vaahteraliiga.fi/trojansin-heittohyokkays-vahvistuu-australialaisella-laitahyokkaajalla/

  Onkos toi vaan kämmi tai onko Bowpitt-sopimus siirretty kaikessa hiljaisuudessa samaan ö-mappiin, minne ikävät uutiset yleensä jefussa kaadetaan?

 • Nämä kaverit ei nyt varmaan ole sit turisteja kun ne meni johonkii muuhun joukkueeseen kuin huskiesiin?

 • Kyllähän toi Belgi ja Ario on ihan turistei.. Niit ei vaan lynkata täällä ku Turulla ei ole muutakaan.

 • Kyllä kaikki pitää lynkata tasapuolisesti, muuten hiipuu sivuston maine asiantuntija lausunnoissa.

 • Toinen finaalitappio putkeen Sottilarelle. Jatkuuko kierre Royalsin kanssa ?

  http://www.americanfootballinternational.com/?p=51951

 • Sottilare on kyllä erikoinen pelaaja. Koko kauden hän heittää todella hyvin, mutta kun ratkaisupelit alkavat, niin peli ei enää kulje ja inttereitä tulee. Ongelmat eivät ole taidoissa, vaan paineensietokyvyssä. Mielestäni Crocodilesin viime vuoden joukkueessa oli valtavasti potentiaalia. Sottilare oli kuitenkin hermojensa (ei missään nimessä taitojensa) vuoksi sen akilleen kantapää. Vaihdos olisi kannattanut tehdä jo vuotta aikaisemmin. Tervemenoa Vaasaan! Jos vanhat merkit yhtään pitävät paikkansa, niin hienosti menee runkosarja, ja sitten alkaa alamäki.

 • Ja höpölöpön sinulle. Liigan paras heittäjä Sottilare ja Crocot kaatuivat vuosikymmenen kovimpaan rankkasateeseen, jollaisessa heittävä qb häviää AINA juoksevalle. Crocojen valmennukselta loppui pelimerkit ja auktoriteetti ja Roosters-valmennus vei kollegojaan kuin kuoriämpäriä. Turhaa tota on jälkikirjoittaa QB:n tappioksi kun totuus on toinen.

 • Sanon taas saman kuin viimeksikin, crokot eivät kaatuneet sateeseen vaan siihen että olivat huonompi joukkue. En ole ikinä ymmärtänyt, että joku edes voi syyttää tappiosta luontoa? Sää on sama molemmille ja parempi voittaa. Tuolla sään syyttämisellä seuraava maljan häviäjä voi sanoa vaikka ”hävittiin kun oli niin kirkas auringonpaiste”.

 • Mutta siitä olen samaa mieltä, että Sottilaren vika tuo tappio ei ollut. Hän on erittäin hyvä QB ja ei nuo finaalitappiot hänen piikkiin mene yksin… Joukkue hävisi

 • Crocot ja Sottis olisivat voittaneet auringonpaisteessa. Valmennukselta puuttui sadekelin pelikirja. Valmennus hävisi

 • ois voittanu jos Fisher ei välierässä olisi valinnut potkua

 • Roosters oli jokaisella osa-alueella crokoja parempi finaalissa, vesisade piti lukemat siedettäinä.
  Tilastojen valossa 2016 finaali oli tähän mennessä Sottilaren paras pudotuspeli Suomessa.

 • Se joukkue, eli crokot hävisi… Ihan sama johtuiko valmennuksesta vai pelaajista, mutta sateesta se ei johtunut…

 • Joukkueessa oli useita loukkaantumisia kauden lopussa, kentällä varamiehistö, näin jo semmareissa. Että eipäs leimailla jos ei tiedetä totuutta.

 • No…..valmennus hävis välieränkin jos Fisher antoi Vaasan pelikutsuja….ei sielläkään ollu auktoriteettiä …..tai valmennuksella meni tiukassa paikassa….pupu pöksyyn…

 • Osaako old school -tyypit kertoa miten tää Roon uus qb vertautuu meriiteiltään aikasemmin täällä olleisiin quuppiin? Tilastoja kun katoin niin ei mikään täyspäinen aloittaja ollut, mutta kuitenkin melko paljon pelikokemusta ykkösdivisioonan collegesta.

 • Ehkä kuvaavin informaatio kaverista on viime kaudelta Dresdenistä. Vastaaviin lukuihin ei ole kukaan päässyt Suomessa, eikä luultavasti koko Euroopassa, jos tarkastellaan asiaa teholuvulla. 4747 heitettyä jaardia, 297 per peli, 64,8 % ja teholuku 194.7. Juoksikin 758 jaardia yli 5:n jaardin keskiarvolla.

  Yksi kysymysmerkki on, ettei vienyt joukkuettaan mestaruuteen. Saattaa kuulostaa julmalta laittaa sitä yhden miehen harteille, mutta todella suuret pelinrakentajat ovat voittavia. NFL:ssä Montana ja Brady valittiin draftissä jäännöspaikoilta, mutta molemmista tuli lopulta taikureita tiukkojen pelien ratkaisuissa.

  Toinen kysymysmerkki on, miten viime kauden päätteeksi leikattu olkapää on kuntoutunut. Voihan olla, että mestaruus meni vamman takia ja nyt on täydessä iskussa.

  Kaikki tässä vaiheessa on spekulaatiota. Vasta tuleva kausi näyttää, mikä on miehiään Roostersissa. Paljon on kiinni myös muusta kalustosta ja valmennuksesta. Omien sanojensa mukaan valmennuksen antama vapaus ja joustavuus olivat tärkeä syy onnistumisen takana.

 • R Johnson 2008 Roosters 12G 169.41Rat 573-367-9, 64.0% 5123Y 58TD 62L 426.9Y/G
  Jaardeja enempi rating pienempi. Sanoisin, että hyvin samankaltaiset luvut

 • Rojolla oli 2008 vapaus kutsua pelejä…..finaalissa silloin se nimenomaan tuli esille se vapaus….tästä johtuen…ei mestaruutta….

 • Roosters kuitenkin teki 2008 finaalissa 41 pistettä, ei minun mielestäni mestaruus vain Rojon kutsuihin kaatunut. Puolustus ei pystynyt pysäyttämään Porvoon kohtuu tasapainoista hyökkäystä. Toki Rojo olisi voinut kutsua enemmän juoksua heiton sekaan, jos tosiaan pelien kutsuminen oli hänen vastuullaan.

 • Roosters puolustus ei osannut pysäyttää porvoon kikkapeliä jossa eteenpäinheitto heitettiin maan kautta laitahyökkääjälle joka juoksi 50 jaardia maaliin :)

 • ja viimevuonna rankkasade vei seinäjoen mestaruuden…eli monta moraalista mestaria on vuosien varrella kertynyt….ei kun queen soimaan ja saunomaan…

 • Jollei olisi moraalisia voittajia, ei olisi suuren draaman häviäjiä ja paljon vähemmän suuren draaman voittajia. Kun ruvetaan tunnetasolla analysoimaan, ja ainahan jossain vaiheessa ruvetaan, niin päädytään näihin ajatuskuvioihin. Muutama syvä hengitys ja pala näkkileipää voi palauttaa realismia pähkäilyyn.

 • Kaatuiko vuonna 2015 myöskin Sottilaren heittokäsi vesisateeseen? Mistä johtuu, että aina kun tulee ratkaisuottelut Sottilare alkaa heittää syötönkatkoja? Väittäisin, että se johtuu paineesta…

 • Vuoden 2015 Vaahteramaljan ratkaisija oli Jaycen Taylor. Roostersin importit pelasivat paremmin kuin Crocodilesin importit. Sitähän suomi-jefussa on kyse noin keskimäärin. Ei Sottis pelannut huonoa peli. Roosters oli vaan paljon parempi.

  Vuoden 2016 Crocodiles on astetta parempi kuin vuosimalli 2015. Vuoden 2016 Crocodiles hävisi Vaahteramaljan, koska joukkueen materiaalia ei voitu hyödyntää optimaalisesti rankkasateessa. Roosters-valmennuksen pelimerkit olivat paremmat nimenomaan sadekeliin ja siksi kävi niin kuin kävi. Edelleen Jaycen Taylor oli ratkaisija.

  Ne, jotka väittävät, että sadekeli ei vaikuttanut ottelun lopputulokseen ja hyödyttänyt juoksupainotteista Roostersia, eivät kerta kaikkiaan ymmärrä lajista mitään.

 • Muuten validin argumenttisi keskelle kätketty knoppi NFL:stä on kuin kakkanokare kätkettynä kääretorttuun. Täysin selittämätön.

  Eikös tämä Dresdenin kundi ollut GFLn paras pelinrakentaja? Ainakin statistisesti aika lähellä. Ei paras pelinrakentaja aina voita mestaruutta. Ei Bradykään ole NFL:n paras pelinrakentaja, ei enää lähellekään. Viimeksi mestaruuden voitti täysin omakätisesti ehkä yhdellä huikeimmista yksilösuorituksista No-Name CB ja tänä vuonna sen kirjaimellisesti hävisi vastustava joukkue. Atlantan sortuminen virheisiinsä olisi avannut vastaavanlaisen comebackin muillekin ykköskorin pelinrakentajille. Brady on tilastollisesti GOAT, mutta se on sellaisten osien summa, jota ei tällä palstalla nakuttelevat ymmärrä alkuunkaan.

 • Kerroppa hyvän pelinrakentajan ominaisuudet?

 • En nyt lähtisi vähättelemään Bradyä. Ura on häikäisevä ja vaikka puolustus olikin huippu, kyllä Superbowliin pääsy vaatii hyvän QB:n. Oli vielä MVP. Tästä lähinnä puhuin hänet mainitessani: when going gets tough, tough get going. Enkä ole edes Patriots-fani, mutta annan kuitenkin Bradylle creditin.

  Hyvä QB? Ominaisuuksien lista olisi pitkä, eikä kellään ole kaikkea. Hyvä QB saa koko hyökkäyksen ja sen koordinaattorin näyttämään hyvältä ja vastustajan puolustuksen huonolta.

 • Kyllähän kaikki voittavat QBt on ihan hyviä.
  Pelipaikka on kuitenkin sen verran vaativa, että pitää olla monta osa-aluetta kunnossa.
  Brady on kuitenkin voittanut 5 Superia. Joten pidän häntä parhaana tontillaan.
  En ole Pats fani.

 • paras pelinrakentaja löytyy New Yorker Lionsista, Casey Therriault tulee olemaan pysäyttämätön kun pelaa koko kauden eikä tule vain pelastamaan.

 • Sade vaikutti lopputulokseen vain koska crokot antoivat sen vaikuttaa. Pelin häviää tai voittaa joukkue, ei luonnonilmiöt. Tuon tason joukkueen pitää pystyä pelaamaan myös vesisateessa…

 • Mutta voisimme jatkaa keskustelua tuosta maljasta.

  Sottilarella oli 14 onnistunutta heittoa 22:sta, itseasiassa ihan hyvä tilasto, olisivat vain heittäneet.

  Juoksujaardeja on crokoilla -39 säkit mukana tietenkin. Ykkös RB eteni 0,9 jaardin keskiarvolla. Edelleen heitto toimi hyvin sateesta huolimatta ja juoksu ei ollenkaan. Ehkä virhe tehtiin pelivalinnoissa.

  Roosters pelasi tasapainoisen ottelun yhdistelemällä juoksua ja heittoa, joista molemmat toimivat vähintään kohtuullisesti. Lopulta ratkaisevien paikkojen onnistuneet heitot ratkaisivat pelin roosterssille.

  Näiden tilastojen valossa voimme lopettaa tuon sateen syyttämisen crokojen tappiosta. Crokot olivat tuona päivänä vain huonompi joukkue.

 • No totta helvetissä Crocot olivat 10-0 pelissä huonompi joukkue ja ansaitsivat tappionsa. Mutta kiistaton fakta jenkkifutiksessa on se, että sadekeli tarjoaa edun juoksupainotteiselle joukkueelle jollainen Roosters oli kaudella 2016 liigan parhaan RB:n Jaycen Taylorin ansiosta.

  Runkosarjan peleissä Roosters eteni juosten 2904 jaardia (60%) ja heitoilla 1902 jaardia (40%). Vastaavat lukemat Crocodilesilla oli juosten 1171 jaardia (27%) ja heitoilla 3174 jaardia (73%).

  Koska Vaahteramalja pelattiin poikkeuksellisen kovassa rankkasateessa, oli juoksupainotteisella Roostersilla kiistaton etulyöntiasema heittopainotteista Crocodilesia vastaan. En oikein ymmärrä miksi tätä itsestään selvää asetelmaa on nii vaikea hyväksyä (erityisesti nimimerkki Vaaaanhan).

  Roosters voitti, koska oli pelipäivänä rankkasateessa parempi joukkue. Roosters-valmennuksella oli paremmat edellytykset voittoon nimenomaan sadekelissä juoksupainotteisen systeeminsä ja poikkeuksellisen taitavan keskushyökkääjänsä ansioista. Mikäli peli olisi pelattu kuivassa ja kuulaassa syyssäässä olisi Seinäjoki Crocodilesilla ollut huikeasti paremmat mahdollisuudet voittoon. Sade (tässä tapauksessa rankkasade) on aina heittävälle joukkueelle vahingollinen asia ja on täysin oikeutettua asettaa nimenomaan rankkasade merkittäväksi syyksi Crocojen tappioon.

  Ja mainittakoon tässä lopuksi, että oheinen analyysi on tehty helsinkiläisestä perspektiivistä glorydays-taustalla joten älkää syyttäkö Seinäjoen poikia huonoiksi häviäjiksi.

 • Sillä mennään mitä on, se joka pystyy paremmin sopeutumaan voittaa.

 • Sanon nyt ihan suoraan vielä kerran mitä ajattelen tuosta. Tänne on pistetty monta kertaa kommennteja joiden mukaan kaatosade tuhosi crokojen unelman tai crokot hävisi koska satoi…

  Jos on tosiaan olemassa joukkue, joka ei Suomessa pelaa hyvin sateessa, niin kanattaa kuopata koko joukkue. Suomessa voi peleissä hyvinkin usein sataa ja on aivan turha sanoa että aurinkoisella säällä me olisimme voittaneet, niin sanoo nk. huono häviäjä.

  Crokojen heittohyökkäys toimi hyvin ja juoksu ei ollenkaan ja roosters pelasi kutakuinkin juuri niin kuin odotettiin muutamaa ratkaisevaa heittoa keskushyökkääjälle lukuun ottamatta. Jos kerran crokojen vahvin ase eli heitto toimi ja roosters pelasi juoksupainotteisemkin kuten odotettiin, niin miksi sade nostetaan ratkaisevaksi tekijäksi? Lähinnä pelin ratkaisi pelivalinnat, roosters onnistui niissä ratkaisevilla hetkillä, crokot ei.

 • Mites toi vieras peli kotijoukkueelle juttu.
  Voitasko jatkaa sillä tai sitten vaan jatketaan elämää.
  T.Croco

 • Ei viime finaali ollu poikkeus….crokothan on hävinny finaalit aina ratkasevilla hetkillä….ja ratkaisun avaimet on ollu monesti crokoilla itsellä…aivan sama miten joukkue on koottu tai kuka on valmentannut….lopputulos on ollut aina sama…nyt alkaa valmennuksessa taas uusi kierros……pelkäänpä vaan,ettei tänävuonna mennä finaaliin…

 • Huskiesiin

 • Kuka pysäyttää Huskyt? Kova on hype Hämptonissa!

 • Eiku tämäkii on ihan turisti ku meni huskiesiin ;)

 • Lester on kyllä kova hankinta, mutta kuinka paljon tämä omien mollaaminen alkaa kohta syömään joukkuehenkeä?

  DB-osasto on ollut kuitenkin aiempina vuosina se osa-alea joka on koostunut juuri HÄMEENLINNALAISISTA. Nyt nämä ”pojat” eivät olekkaan enään ”päteviä” vaan istuvat penkillä kun hankinnat pelaavat.

  Se ei kuitenkaan poista sitä faktaa, että Lester on kyllä todella kova vahvistus joukkueelle kuin joukkueelle Vaahteraliigassa!

 • Lester on vahvistus mihin joukkueeseen vaan! Rudi silti nostaa hyvän pointin esiin.
  Kuinka monta hämeenlinnalaista enää aloittaa Huskiesissa?

 • Kuinka moni on niin hyvä että pitäisi olla aloittava pelaaja jos Huskies tavoittelee mestaruutta ja massia löytyy?

 • Ei nyt ihan uusi kierros jamo, päävalmentajana on nyt sama mies jonka valmentamana tuo crokojen ainoa mestaruus on otettu… Ja silloin oli myös finaali jota crokot ei hävinnyt

 • Taitaa vaan vanhat jarrut havitella menestystä kun ei tigers aikanaan pärjännyt edes tuurilla. Kyllä se vene alkaa kohta vanajassa keinumaan.

 • Huskeilla on nyt tusina täynnä signattuja importteja ja jos katsotaan hyökkäyksen rosteria niin tällä hetkellä jo seitsemän aloittavaa pelipaikkaa on kiinnitetty importeille. Niko Lester on tähän mennessä joukkueen ehdottomasti kovin signaus. Kahden passin jenkki vahvistaa joukkuetta molempiin suuntiin. Viimeistään nyt Huskit nousee rankingissa selkeästi Playoff-joukkueiden kastiin Roostersin, Royalsin ja Crocojen seurassa. Ehdottomasti heikoin lenkki tässä pakassa on edelleen pelinrakentaja.

 • En näkis ku 4 selvää alottavaa importtia. Bedwell,Runner,Lester ja De Ruyter. Kaikilla muilla on hyvä kilpailu esim Jaakonsaari ja Linja ovat tosi hyviä

 • QB Stan Bedwell
  WR, Roman Runner
  WR, Ruben De Ruyter
  WR/RB, Niko Lester (Kahden passin jenkki)
  RB, Arkadi Meerschout
  OL, Jonathan Ashton
  OL, Alex Malchow (Kahden passin jenkki)

  Eikö olisikin suorastaan hölmöä, mikäli joku näistä ei olisi aloittava pelaaja Huskien miehityksessä.

 • Niko ja Ruben pelaa myös toiseen suuntaan. Minusta kukaan eu pelaaja ei ole selvä aloittaja. Nämä pelaajat ovat halpoja eivätkä ole selviä aloittajia. Katsokaa rosteria ja kommentoikaa sitten. Minusta selvät aloittajat ovat vain Bedwell ja Runner. Lester pelaa tottakai myös paljon mutta pelaa kahteen suuntaan.

 • Ainakin tosta porukasta Ashton ei ole mikään varma aloittaja.. Huskies aloittavia hyökkääjiä on varmaankin:

  qb Bedwell
  rb Jaakonsaari
  rb Meerschout
  t Rantanen
  t Reinikainen
  c Malchow
  g ?
  g?
  wr Lester
  wr Runner
  wr Pinta

  Eli hyökkäyksen linjassa on vielä puutteita Huskeilla. Puolustajista en osaa niin sanoa ketkä siellä pelaa mutta on sielläkin kai ihan tekijöitä. Kyllä toi hyökkäys näyttää ainakin paperilla ihan jämäkältä, etenkin jos saavat linjaan kaikki palaset kohilleen.

 • Laittaisin tuohon senuks, muuten samaa mieltä

 • DL Helenius perineau Lindqvist alijärvi
  LB Barnes Rastas toinen britti
  DB Lester Mackenzie vanha husky

  Siinä vois esim olla alottava D

  Kyllä Huskies on ehdottomasti playoff joukkue

 • Niin jos Lester tulee missään vaiheessa Hämeenlinnaan.

 • Kyllä noihin aloittaviin täytyy lisätä vielä LB Virtanen etenkin jos pelaavat kolmosen. DB osastoon kuuluu juuri niitä aiemmin mainittuja paikallisia poikia ketkä on pelannut pitkään hämeenlinnassa, sekä mahdollisesti Runner ja De Royter. Kyllä täytyy sanoa että on kova kilpailu pelipaikoista ja peliajasta saatu aikaiseksi. Ja kova juttu istuttaa EU pelaajia penkilläkin.

  Missä muuten pelaa viime kauden tehomies Wr Leskinen?? Ei oo Saintsinkaan rosterissa?

 • Joo olen samaa mieltä! Unohtui listalta

 • Boom Suomi pojat 3 divariin hakemaan kokemusta ens vuonna sitte ihmetellään kun oman kylän poijaat meneekin muualle pelaamaan. huskiis on liigan kouvola sillä erolla että rosterissa on paljon hyvinkään jätkiä.

 • Tigerssin aikaan oli tilanne hiukan toinen, ei ollut importteja tuohon malliin missään joukkueessa, karsintapeli pelattiin vain kotimaisin voimin, etc. Mutta totta on, että Tigers taisi olla vain kerran pudotuspeleissä. Tigers kaatui osittain myös muun toiminnan puuttumiseen, esimerkiksi juniorityö…

  Siitä olen samaa mieltä, että Hämeenlinnassa ehkä yritetään nyt kunnon menestystä heti ensimmäisellä kaudella. Jos Rosterissa on tosiaan 90 ukkoa, niin en suoraan ymmärrä miksi lisäksi hommataan näin paljon importteja? Jos rosteri importtien kanssa on pitkälti yli 90, niin kaikki eivät mahdu pelaamaan edes kahteen joukkueeseen.

 • Näin käy kun antaa pelaajavalmentajalle liikaa narua. Bedwell on toteuttamassa omaa haavettaan ja maksajina ovat Hämeenlinnan Suomi-pojat. Jostain syystä Stanilla on ollut aina pakonomainen halu nokittaa some-keskustelijat ja arvostelijat ja nyt hän pääsee todellakin näpäyttämään kaikkia. Huomioimatta jäi vaan se, että hän itse on se heikoin lenkki.

 • Barneshan ei ole tulossa Suomeen, joten voitte pudottaa miehen listoilta pois. Muutenhan herra olisi ollut niin QB kuin LB:kin.

  Huskies pelaa lisäksi 3-3-5-systeemiä, eli DL ei mahdu kuin kolme ukkoa.

 • ääliömäinen huhu. Barnes ei pelaa QB:n paikalla. Spagussa oli wildcatissa pallollinen pelaaja muttei missään olosuhteissa pelaa QB:n pelipaikkaa.

 • En nyt lähde yhtään sanomaan kuka tämän on saanut aikaan, mutta on vain jotenkin vaikea ymmärtää kokonaisuutta. Jos Hämeenlinnan rosterissa on 90 ukkoa plus importteja ja kakkosjoukkue perustuu farmisopimukseen, niin onko näissä joukkueissa yhteensä ainakin 120 pelaajaa?? 45 saa pukea per peli, niin istuuko 30 katsomossa??

 • http://europlayers.com/ViewProfilePlayer.aspx?ProfileId=53064
  Viime kauden troijalainen Niall Scott-Grant jatkaa matkaa Dresdeniin.

 • Ääliömäinen tai ei niin Barnes ei Suomeen tule. Näin ne huhut kertovat.

 • Saman huhun olen minäkin kuullut Barnesista

 • Husky aloittava DL on Lindqvist, Perrineau, Helenius. Bäkuppina Alijärvi, Koppala, Suhonen.
  Barnes ei tule Suomeen, mutta eiköhän sieltä vielä joku vastaava Jenkki kaiveta tilalle ison yliopiston taustoilla.

 • Ääliömäistä oli se huhun QB-osuus…. Se sijaan ohareitahan Huskit ovat saaneet kokea jo aiemminkin ja totuus on se, että kuka tahansa voi sellaisen tehdä joten kauden alussa tehdään inventaariot rostereihin.

 • Eiköhän se wildcat onnistu myös lesteriltä. Kova signaus mutta kyllähän se vähän hymyilyttää kun on 90 pelaajan rosteri ja koko ajan tuodaan lisää importteja.
  Kyllä, huskies on muukalaislegioona enkä usko että lester on viimeinen import mutta kukin tekee tyylillään.

 • Sääliksi käy niitä pelaajia jotka Huskit liigaan nostivat. Voi olla ensi talvena treeneissä ja talkoissa hiljaista.

 • Voi olla jo nopeamminkin. On se kumma jos pelaajat ei äänestä jaloillaan pian. Stanin puheet on jostain syystä uponnut hämeenlinnassa pelaajiin vaikka kaikki muut on jo tajunneet kupletin juonen. Tosin voi olla että sielä ei haluta myöntää että persiilleen meni.

 • Ootte kyllä ite aika säälittäviä. Huskies voittaa mestaruuden ja omakylän pojat saa kyllä pelata. Ootte niin hakoteillä näissä kommenteissa.

 • Hyvän joukkueen saneet kasaan. Kovalla rahalla ja varmasti näkyy menestyksessä positiivisesti…

  Aikanan Crocoille naursekeltiin kun toivat legioonan, mutta kyllä nyt muutkin sitä tekevät.
  Tässä taitaa olla Suomijefun suunta. Hämeenlinnassa rahaa muutamia vuosia, ja sitten kun se muuttuu niin on joku toinen joukkue legioonan kotina. :)

 • Jos noin hyvin tiedät tilanteen niin varmasti pystyt kertomaan ketkä sielä pelaa muitakin kuin jämä downeja? Ja mestaruus? Ei…

 • Ei minun tänne tarvii mitään kertoa. Kannattas itekkin miettiä mitä kirjoittaa esim kun oikeasti tietää jotain nii sitten kirjottaa eikä vaan lauo tänne ihan mitä sattuu

 • Jos nyt kuitenkin hiukan valaiset asiaa jos tiedät siitä enemmän? Mielestäni suurin osa ei ole laukonut mitä sattuu. Kaikilla jotka asiaa nyt seuraa on varmasti sama ajatus importeista, ei yksikään joukkue palkkaa heitä istumaan penkillä. Jos seuralla on näitä 12, niin oletus on heidän olevan aloittavilla paikoilla. 12 tarkoittaa, että yli 50% aloittavista on importteja.

  Toinen asia on tuo pelaajamäärä. Jos Lahdella ja Hämeenlinnalla on yhteensä 120 pelaajaa, niin miten peliaikaa jaetaan? Kahteen joukkueeseen saa kuitenkin pukea vain 90 ukkoa. Voitko valaista edes tätä asiaa?

 • Nuo britit on vissiin erittäin halpoja. Suomessa ei enää ole laadukkaita pelaajia ketä kannattaa joukkueeseen ottaa ja syvyyttä rosteriin tarvitaan jos joku loukkaantuu. Kausi on pitkä ja laadukkaita pelaajia tarvitaan. Ei tämä mitään rakettitiedettä ole.

 • Vaikka britit olisivat ilmaisia niin miksi niitä kannattaa tuoda muiden maksamana turistiksi tänne? Syvyydestä on turha selittää koska rosterissa on jo puoli maakuntaa. Vai onko niin että Huskyjen oma tuotanto on vaan niin huonoa että sillä ei voi lähteä palaamaan vaahteraa? Ja kyllä suomessa on vielä ”vapaana” kovia niimiä. Kaikki vaan ei halua astua miinaan

 • jep, rakettitiedettä se ei ole ja ymmärrän, että syvyyttä tarvitaan… Mutta jos joukkueessa on jo 90 pelaajaa ja siihen hommataan iso määrä importteja päälle plus vielä farmijoukkueessa olevat pelaajat, niin eikö väkisin käy niin että osa ei mahdu pelaamaan ollenkaan ja osa pukee pelatakseen pari downia spessuissa tai istuakseen penkillä?

 • Näen vain kaksi vaihtoehtoa miksi pitää tuoda importteja noin paljon jo valmiiksi laajaan rosteriin.

  1. Tuo laaja materiaali ei ole valmennuksen mielestä tasoltaan riittävää vaahteraan
  2. Yritetään saada heti ensimmäisenä kautena maksimaalinen menestys ja oma materiaali ei riitä sinne kahden parhaan joukkoon

  On kyse kummasta tahansa, niin tuolla määrällä pelaajia kaikki eivät mahdu edes pukevaan kokoonpanoon. Jos kyse on vaihtoehdosta 2 niin en näe sitä pitkälle kantavana ratkaisuna. Tottakai joukkueen tavoite pitää olla aina mahdollisimman korkealla, mutta ensimmäisenä kautena voisi silti olla tavoitteena sarjapaikan vakiinnuttaminen ja kehittää siinä tuota omaa laajaa kotimaista pelaajarunkoa.

 • Hämeenlinnassa on harjoitusvahvuudessa ollut tuo 90 pelaajaa, mutta missään vaiheessa ei ole tarkennettu, että moniko pelaajista on ykkösjoukkueen, kakkosjoukkueen, tai juniorijoukkueiden pelaajia.

  Vaahteraliiga on kilpasarja ja siihen osallistuvista joukkueista jokainen käyttää rahaa pelaajien rekrytointiin ja palkkaamiseen. Jos vertaukseksi otetaan esimerkiksi jalkapallon veikkausliiga, jääkiekon liiga, tai vaikka koripallon sm-sarja, on toiminta täysin samanlaista, budjettien ollessa vain eri tasolla. En ymmärrä miksi pitää vinkua Hämeenlinnan (tai kenenkään muunkaan) tuomista importeista, palkatuista kotimaisista pelaajista, tai joukkueen positiivisesta ongelmasta (lue paljon pelaajia rosterissa), paitsi tilanteessa jolloin taustalla on ainoastaan kateus.

 • No tässä minun tapauksessa ei ole taustalla kateus kun en kuulu mihinkään seuraan, lähinnä vain yritän ymmärtää tilannetta ja miten se tulee näkymään kaudella.

  Puhut nyt kakkosjoukkueesta, eli tarkoitatko farmisopimusta? Onko siis niin, että kaikki Lahden pelaajat on listattu Hämeenlinnan rosteriin ja tuo 90 kattaa kaikki pelaajat junioreista aikuisiin ja Hämeenlinnasta Lahteen? Faktahan myös on se, että alle 18-vuotias ei vaahterassa saa pelata, joten junioreiden määrän lisääminen vahvuuteen kun puhutaan miesten edustuksesta Hämeenlinnassa on turhaa.

 • ”Alle 18-vuotias ei saa vaahterassa pelata”.
  Mun tietääkseni niitä on useampi pelannut vai onko tälle kaudelle tullu uusi sääntö?

 • Ei, tuo sääntö on ollut jo jonkin aikaa. 2.div 16-v, 1.div 17-v, vaahtera 18-v. Poikkeuslupaa saa toki hakea tuohon liitolta hyvillä perusteluilla. Mutta joka tapauksessa ei alle 18-v pelaajista pitäisi puhua vaahterajoukkueen yhteydessä ollenkaan.

 • Onhan noita 16-17 V pelaajia ollut Vaahterassa erikoisluvalla.

 • Juu, on niitä ollut… Mutta jos tosiaan edustuksen rosteriin on ilmoitettu myös junnut, niin se on virhe tässä vaiheessa.

 • Kannattaa luovuttaa. Hämeenlinnassa on niin kova transsi menossa että ei ne ressukat ymmärrä edes omaa tilannettaan. Jos laitat tänne järkevää kritiikkiä tai kyseenalaistat jotain niin ei tule kun paskamyrsky niskaan. Iso osa vastauksistakin tulee jo importeilta (Moikka Jani). Antaa niiden tuhota oma pesänsä sielä ihan rauhassa ja ollaan sitten syksyllä muistuttamassa kuinka tästä varoiteltiin.

 • Näitä seuroja, joissa ekana liigavuonna suuruudenhulluus silmissä kiiltäen tuodaan yli puolet alottavista pelaajiita muualta, jättäen ison osan joukkueen liigaan nostaneen rungosta penkille, on nähty useita. Yksikään näistä ei ole ollut pitkäkestoinen visiitti liigassa. Viimeisimpänä esimerkkinä Turku, rosteri täytettiin 3 kautta tuontipelaajilla, mestaruuksia ei tullut, niin alkanut rahahanat menemään kiinni ja rosterissa oli vuodenvaihteessa 25 pelaajaa joista 5 tms. junnuja.

 • En kyllä itse muista Turun tehneen tuollaista, olihan niitä importtejakin mutta kyllä kotimainen runko oli hyvin vahva edelleen nousukaudella. Ei siellä ainakaan kai puolet aloittavista olleet importteja?

 • @Vaaaanha, tottahan tuokin olisi, mutta jotenkin nautin keskustelusta täällä, jonka yritän pitää asiallisena. Ja minua kiinnostaa kovasti tuo tilanne ja miten nuo kaksi seuraa aikoo hoitaa tuon runsaudenpulan niin että kaikki saa pelata…

 • Mitä lahdella on tekemistä huskiesin kanssa?

 • eikös se ole niiden PJ?

 • Sori, minun virheeni… Varmaan muistelin 90-lukua kun Lahti ja Hämeenlinna teki yhteistyötä. Siis Falconssin kanssahan on tuo 3-divari joukkue

 • Falconssin rosteria en nyt löydä, mutta kuvassa viime kaudelta taitaa olla noin 30 ukkoa. Eli jos nuo kaksi rosteria yhdistetään niin saadaan kokonaisuutena ehkä 120 ukkoa ja Falcons sivujen perusteella ainakin etsii lisää pelaajia ja kannustaa aloittamaan lajin. Edelleen ihmettelen miten tuolle määrälle palaajia on mahdollista saada peliaikaa kahdessa joukkueessa?

 • Kummallinen juttu Niko Lesterin Europlayers-profiilissa. Signaus Huskien kanssa ilmestyi sinne eilen mutta nyt merkintä on poistettu profiilista ?? Kummallinen juttu.

 • Vielä yksi juttu kun en tiedä… Huskies/Falcons yhdistelmäjoukkue, miten tuota joukkuetta käsitellään? Onko se Hämeenlinnan kakkosjoukkue sääntöjen mukaan vai sovelletaanko pelaajien siirtymisessä farmijoukkuesääntöjä? Saman seuran joukkueiden välillä siirtyminen on helpompaa kuin toisen seuran joukkueen…

 • Se on farmi. Ja nykyään taitaa olla samat säännöt niin seuran sisäisiin siirtoihin kuin myös farmisiirtoihin

 • Näköjään noi farmisäännöt onkin nykyään myös yhdistelmäjoukkueiden säännöt

  Ja ei ole samat säännöt, siirtyminen saman seuran joukkueiden välillä on huomattavasti helpompaa. Kilpailusäännöt sivu 13

 • ”Jos vertaukseksi otetaan esimerkiksi jalkapallon veikkausliiga, jääkiekon liiga, tai vaikka koripallon sm-sarja, on toiminta täysin samanlaista, budjettien ollessa vain eri tasolla”

  Nyt valoja päälle!

  Karalahtikin varmaan aikanaan kävi talkoissa että saatiin rapakon takaa kanukki tolppien väliin

 • @Vanhaa, vertaappa Turun divarirosteria viimesen 3 vuoden rosteriin ja laske kuinka moni alottava oli tuontipelaaja (suomi/eu/usa) ja kuinka moni oma poika.

 • Itse en enään ihmettele että Huskiessilla on noin monta pelaajaa vaan ihmettelen niitä jotka sinne vielä tulevat. Onhan tuolla varmaan mukavaa treenata kun on ukkoja mutta se että istutko koko kesän penkillä rupeaa nyt olemaan aika todennäköistä jos ei mene kaikki sitten ihan satasella putkeen treeneissä/peleissä. No tuolla joukolla voi jo yrittää pelata NFL peliä että jokaiselle pelipaikalle on omat jätkänsä jos pelaajien taso riittää. Eli esim. pelaat koko kesän vain erikoisjoukkueissa =)

 • En nyt vertaa mitään kolmen vuoden aikaa jos kyse oli siitä nousuvuodesta, joten katsotaan se ensin. Nousukaudella oli 6 importtia ulkomailta, joten en pidä kovin pahana. Ja kyllä siellä se sama runko oli ja kun päästiin takaisin vaahteraan niin osa entisistä Trojans pelaajista siirtyi takaisin.

  Ja et kai nyt laske importteihin Suomalaisia, jotka vaihtavat seuraa?

 • Juu ei Karalahti varmaan käynyt talkoissa, mutta sai varmasti fyrkkaa palaamisesta. Pointtihan oli siinä, et pelaajiin käytetään rahaa samalla tavalla kuin muissakin lajeissa, tosin pienemmällä summalla ja varat kerätään eri tavalla. Kuitenkin perimmäisenä tarkoituksena on luoda menestyvä joukkue, lajista riippumatta, joten miksi siihen ei saisi käyttää rahaa, jos sitä kerran käytettävissä on?
  Talkoihin ja varainkeruuseen osallistuvat pelaajat, taustajoukot yms. tietävät varsin hyvin rahoittavansa seuran toimintaa (myös importien hankkimista), joten luulisi heidänkin olevan vain tyytyväisi seuran rekrytoinneista. Tuskin niitä talkoita sen vuoksi tehdään, että saadaan paremmat juomat saunailtaan ja paremmat hytit seuran risteilylle.
  Mutta kuten tiedetään, kateus pitää ansaita…

 • Kyse ei ole tässä tapauksessa, että rahaa ei saisi käyttää tai tehdä menestyvää joukkuetta… Se ei ole missään vaiheessa ollut se pointti.

  Hämeenlinna on kertonut uutisissaan isosta rosterista sekä mallista jolla omia poikia nostetaan edustukseen sekä annetaan peliaikaa kakkosjoukkueessa. Miten tuo voidaan toteuttaa jos aloittavista yli 50% on ulkomaalaisia ja rosterista 30% ei mahdu edes pukevaan kokoonpanoon??

  Olet nyt vetänyt tuon kateuskortin pari kertaa esiin, mutta väistänyt tämän kysymyksen. Voitko nyt vastata tähän jos sinulla on asiasta tietoa??

 • Mielestäni Huskies on onnistunut saamaan muutaman varsin kovatasoisen pelaajan joukkueeseen. Nico Lester on todella kova vahvistus mille joukkueelle tahansa. Roman Runner on hänkin loistava pelaaja. Velipekka Jaakonsaari ja Tommi Pinta ovat myös kovia vahvistuksia. Huskiesin eurooppalaiset nimet haluan nähdä tositoimissa, ennen kuin lausun heistä mitään. Toivotan tsemppiä kauteen Hämeenlinnaan!

 • Mun laskupääni mukaan 45+45=90. Mikä sua niin kovasti kiinnostaa Huskeissa, kun puhut siitä jatkuvasti… Jos pelaajat ja valmentajat on tyytyväisiä, mikä on sun mielestä ongelma?

 • Minunkin mielestäni 45+45 on 90. Tarkoittaako se, että sitten kaikki Falconssin 30 pelaajaa istuu katsomossa? Minua kiinnostaa tuo tilanne kokonaisuudessaan, miten he pystyvät toteuttamaan peluuttamisen tuolla pelaajamäärällä?

 • Huskiesilla ja Falconsilla on yhteensä melkein 90 pelaajaa. Näistä noin 70 on Huskiesista, 15 Falconsista ja 5 Huskiesin junnua, jotka voivat pelata kakkosjoukkueessa. Joukkueilla on sama valmennusporukka. 45 parasta tulee pelaamaan Vaahteraliigassa, loput kolmosdivarissa. Ketään ei jätetä ulos. Kaikki saavat pelata. Ja tärkeintä, kaikki kehittyvät.

 • Se toteutuu siten, että tuosta 30 pelaajasta ainakin pari kymmentä on jo listattu huskiesin rosteriin pelaajia kahteen joukkueeseen ei siis ole 120 vaan suunnilleen 100. Lisäksi kaikki harrastelitjat kakkosjoukkueessa eivät varmasti ehdi työkiireiltä yms. kaikkiin peleihin joten ainakaan montaa pelaajaa ei tarvitse katsomossa istuttaa. Lisäksi junnut pääsee pelaamaan vielä omissa sarjoissa.

 • 15 näyttää olevan Huskies rosterissa… Mutta jos uskot tuon toimivan niin katsotaan miten kaudella käy ja millaisia pelaajaluetteloita sieltä tulee. Mielenkiintoista on myös nähdä mihin joukkueisiin pelaajia rekisteröidään, 31.3 pitää rekisteröinti tehdä.

 • Vaasan suunnalla ollut pitkän aikaa hiljaista…..

 • ..niin myös Porvoon, Tampereen, Helsingin, Turun ja Seinäjoenkin suunnalla…

 • Porvoon suunnalla on tosiaan ollut hiukan hiljaisempaa, mutta miten nuo muut ovat erityisen hiljaisia olleet? kaikki ovat jotain päivittäneet viimeisen kolmen viikon sisään.

 • Porvoolla on todennäköisesti kaikki ulkomaiset pelurit jo sainattu….”koti”maisia vielä ehkä tulossa…mutta tää hiljaisuus ns.”kilpavarustelu” paikkakuntien joukkueissa mietityttää….onko kenties syytä miettiä paremmin mihin pelipaikkoihin niitä miehiä tarvitaan….11 kuitenkin kerralla vaan kentällä…

 • Pitää peukuttaa Porvoota siitä että keskittyvät huhujen mukaan kovaa treenaamiseen eivätkä Europlayersin seuraamiseen! Kotkassa leireili viikonloppuna kuulema valmiin oloinen paketti.

 • Ei BOOM-uutisten julkaisu ole merkki hyvästä joukkueesta. Fiksuimmat joukkueet tekevät mahdolliset import-hankintansa tarkoin kohdistaen ne ainoastaan alueille, joilla import merkitsee joukkueen vahvistumista. Porvoolaiseen jefu-kulttuuriin ei eu-pelaajat kuulu ja esim Royalsilta odotan itse uutisia ainoastaan todellisista vahvistuksista, en rosterilaajennuksista. Rosterin itsetarkoituksellinen kasvattaminen ulkomaisilla rivimiehillä on Hölmölän hommaa joka heikentää joukkuetta nakertamalla suomi-poikien taistelumoraalia.

  Huomasin saman asian minkä joku nostikin esille. Huskeihin signatun Niko Lesterin EP-profiilista on poistettu Huskies-signaus joka sinne kirjattiin alkuviikosta. Mikäköhän tähän on syynä???

 • Ettei vaan olisi käyny kuten aiemmin tänä talvena?

 • Tuskin Saints tai roosterskaan mitää taukoja pidä vaan keskittyvät treeniin eivätkä huutele nimimerkkien takaa ;)

  Suosittelen tätä kaikille niille jotka aikovat kesällä pelata ettei tarvitse ihmetellä miksi kesällä joku Euro- pelaaja on vienyt pelipaikan

 • Ei täällä kukaan ole mitään nimimerkkien takaa huutelua kaivannut vaan seurojen virallisia uutisia sinne omille uutissivuilleen. Hiljaista on tosiaan ollut muutaman seuran toimesta. Niistä treeneistäkin saa juttua laittaa jos se on tällä hetkellä toiminnan keskiössä.

 • Saints on viimeisen uutisen julkaissut 20.2 ja Roosters 14.2, joten ei ne nyt niin hiljaisia ole ollut… Vai onko seura hiljainen jos sieltä ei koko ajan tule pelaajauutisia?

 • Miksi Lesterin Huskies-signaus nollattiin pelaajan Europlayers-profiilista?

 • Vaikea sanoa, katsotaan mitä uutisoidaan. Voi olla että homma meni puihin tai sitten se piti ottaa jostain syystä pois kun Lester nyt pelaa toista sarjaa toisessa joukkueessa.

 • Ei sieltä mitään uutisoida jos ei saada BOOMia. Toinen ryssitty sainaus jo vähän ajan sisään.

 • Katsotaan nyt rauhassa oliko… Voihan se olla että se rapakon takainen sarja/joukkue ei pitänyt tuosta statuksesta…

 • Nyt asiantuntijoille päänsärkyä, voi juku…

 • on kummallinen tää lajin tapa olla kertomatta ei-positiivisista asioista. Jos esim Archie Barnes ei tulekaan Hämeenlinnaan olisi kaikista helpointa Huskeille vaan kertoa että ei tula ja sitten uutisoida uudestaan korvaavan nimi. Toi Lester juttu on joo kummallinen. Huomasin kanssa Wolvojen rosterista että yksi valmentaja (Joonas Hämäläinen) on poistunut listalta. Ajantasainen uutisoini myösikävistä jutuista nostaisi lajin profiilia. Mutta ootellaan. Seuratkin oottaa jos vaikka kukaan ei huomaisi….

 • Onko ne Barnesinkin jo menettänyt?

 • Vahvasti ne huhut kertovat, että Barnes päätti skipata reissunsa Hämeenlinnaan.

  Mielenkiintoista nähdä tekikö Lester saman tempun? Vielä mielenkiintoisempaa on nähdä mille pelipaikalle Huskiesin kolmas jenkki tulee? DL on ”täynnä”, LB:tä on hehkutettu maasta taivaisiin seuran puolelta ja DB:tä dissattu. Siksi epäilen kolmannen jenkin olevan DB, jonka allekirjoitus on todellinen pyllistys DB-valmentaja Jasu Jokiselle ja nuorille hämeenlinnalaisille jotka nostivat joukkueen liigaan.

 • Miten jenkki DB olis pyllistys kun toivat import DBn jo viime kauden lopussa?

 • Nyt niitä importteja on tuotu jo useampi! Yhden jenkin tuominen vielä varmistaisi sen, että hämeenlinnan omat pojat istuisi penkillä. Samalla myös Jokisen tekemä työ nuorten kanssa ”deletoitaisiin” ainakin vuodeksi.

  Hämeenlinnasta kuitenkin löytyy omastakin takaa viime kaudella tähdistöjoukkueeseen valittu Haantaus, ja kaksi muuta vielä sopimuksen allekirjoituksen aikoihin valmennnuksen hehkutuksesta nauttinutta pelaajaa.

 • Pasi Kallio Wolvoihin! Mitä siellä Huskeissa tapahtuu. Joukkopako alkanut?

 • Eikö se ole alkanut jo muutenkin? Viime vuoden jengistä lähtenyt/jäänyt pois Kallio, Niemi, Leskinen, Heinisalo, Martikka, Tarkiainen, Luoma ja Kulmala.

  Useammat näistä nimistä olivat kuitenkin isossa roolissa viime vuonna

 • Yks pelaaja lähtee nii se on joukkopako?
  Muut nimet eivät olleet koko harjoituskauden aikana joukkueessa.
  Nyt taas valoja päälle

 • Jos Hämeenlinnan miehet haluavat toteuttaa samaa menestyksen kaava jota
  Huskies naiset käytti?

  Se touhu kesti vissiin 3v, vai jopa 4…
  Jotenkin saatiin hukattua parin vuoden takainen 50h rosteri, sitten pudottaudutaan ja lopuksi luovutaan pelaamisesta kokonaan.

  Kyllä se lähikylien pelimannien haaliminen taisi jotain vaikuttaa johonkin…
  (vaikuttaako miesten rekrytointi tulevaisuuteen samalla tavalla, sitä en tiedä)

 • Ja ehkä Kallio nyt vain itse totesi ettei vauhti enää riitä, kyseessä on kuitenkin jo 40-vuotias pelaaja…

 • Voihan se olla niinkin, että importtiarmeijan maksaminen ei vaan kiinnosta kaikkia Hämeenlinnalaisia pelaajia. Onhan toi konsepti (omat maksaa ja muut pelaa) ennenkin nähty ja ei siinä oo pärjännyt pidemmän päälle kuin Roo ja Crokot

 • Ettei nyt vain Taftin kohtalo toistuisi Hämeessä ja tarttis kuunnella Abbaa kauden jälkeen https://www.youtube.com/watch?v=tXFa7D41_ww

 • Näitä rosterien tuuuplabuukkauksia ei olekaan nähty tällä kaudella. Viime vuonna ne olivat enemmänkin maan tapa. Todennäköisesti Kallio on kiinnitetty Wolvoihin kun nimellä mainiten nettijutussaan mainitsevat. Huskien rosterissa näkyy myöskin Achie Barnes ja Niko Lester joiden osalta täällä on huhuiltu juttuja. Onhan tämä tällaista saippuaoopperaa tämä Boom-touhuilu…

 • Ainut ooppera mikä on käynnissä nii on täällä gridironissa teidän toimesta ei hämeenlinnan. Yks 40w vanha ukko lähtee pois joukkueesta kun ei pärjää nii alkaa hirvee haloo

 • Eikös Kallio ollut rekikoirien aloitettava G? Jos kenneli maksut on tuhansia,niin ei siellä taida olla varaa pelata ellei ole autokauppias

 • Kyllä Kallio on helposti korvattavissa. Järvinen, Mäkinen, Arolainen, Lumisalmi ja Mulaj voivat kaikki pelata G:tä (olettaen Malchowin olevan centteri).

 • Ittelle tulee mieleen että kun tulevana kautena noin puolet pelipäivistä siirtyy arkipäivälle niin miksi ei kasvattaisi rosteria. Toiset pääsee peleihin, toiset ei…

  Käykö tämä ajatus kenenkään kaaliin?

 • Kyllä se tavallaan käy, mutta ehkä vaahterassa laskisin sen varaan että pelaajat on peleissä. Muutaman päivän hoitaminen ei voi olla niin vaikeaa, että aiheuttaisi massiivisen ongelman tässä asiassa.

 • Otetaan esimerkiksi vaikka royals. Heillä on kolme arkipeliä kauempana Vaasasta, kai nyt kolme päivää pystyy pelaajat hoitamaan ilman suuria vaikeuksia kun pelipäivät on jo nyt tiedossa?

 • Laittaako se erityisosaamista osaava pienyrittäjä firmansa kiinni parhaaseen sesonkiaikaan 3-4 päiväksi? Kaikki ei ole kaupungilla tai valtiolla hommissa.

 • Monta hutia Bedwellin pitää vielä hutasta että hallitus keksis hankkia QBn jonka kanssa on saumoja muuallekin kuin säilyttää sarjapaikka? Boom ja kupla puhkee.

 • Odotellaan että se nyt ensin vaikka häviäisi yhden pelin… Kuinka monta pelaamaansa peliä Bedwell on hävinnyt parin vuoden aikana? Ei yhtäkään.

 • Ok, jos tosiaan jollain on yhden ihmisen yritys ja ei tosiaan voi kukaan tuurata niin sitten nuo 3 peliä voi olla hankalat… Monta tällaista on kaikissa joukkueissa yhteensä?

  Tunnen hyvin monen eri alan ihmistä, yksityisyrittäjiä, vuorotyöläisiä, päivätöissä olevia etc ja heistä kaikki pystyisi järjestämään nuo 3 päivää vuodessa…

 • Elätte vaikeita aikoja, koittakaa jaksaa. Ottakaa vaikka lisähappea ja hankkikaa tietoutta. Viisautta teiltä ei löydy.

 • Saintsin europlayeristä on kadonnut QB tarve.

 • Bialostok tekee paluun kentille

 • Mikä tuo Lusterin todellinen tilanne on? Signaus ROOn kanssa joo, mutta ..?

  Mukavaa materiaalia muuten by Rehell & Luster https://youtu.be/US0IXxXhK64 ja https://youtu.be/Wh2-iAjMG3w

 • Mikä tilanne?

 • Pesunkestävä jenkki, mistä lie passin nyysinyt.

 • Huskies on huhujen mukaan hommat tälläisen:
  http://www.hudl.com/profile/7065046/alex-haldane

 • Pari importtia vielä niin suomi-poikia ei enää tarvita. Voivat muutkin siirtyä wolvoihin. Onko:

  a) Bedwellin jopo karannut käsistä lopullisesti?
  b) Vaihtuvuus signatuissa niin kova että uusia pitää kirjata aina vaan nopeammin

  Viihdemomentti kuitenkin kohdallaan joten mukava asento sohvalla ja ootellaan..

 • Huskies lopettakaa jo tää pelleily. Hävettää koko lajin puolesta. Hankkikaa kunnon QB ja sillä siisti ala Trojans. Ekana vuonna 3. tai 5. mitä väliä kunhan toiminta jatkuu 2018.

 • Jos nyt lukisitte nuo uutiset uudestaan ja tämä kaveri on jo uutisoitu aikoja sitte…

 • Ohessa puolalaista tarinaa import-rajoituksista:
  http://www.americanfootballinternational.com/poland-cuts-imports/?utm_campaign=coschedule&utm_source=facebook_page&utm_medium=American Football International&utm_content=Poland Slashed Import Numbers

 • Jabari Harris, former quarterback (2015, 2016) for the Primacol Białystok Lowlanders:

  “I believe that the new import rule in Poland is indeed a setback to the league and players overall. My past 2 years, I was able to play in Poland during the rise of the sport and its popularity throughout Europe. In my seasons there, I had the honor of playing with and against great players who had even been dominant in higher leagues as German, Austria, Finland and more.

  While I was there, the level of professionalism and player talent increased dramatically. The level of play will drop with 1 import on the field. I don’t understand the logic behind this new rule.”

 • Amen

 • Niin… yksi on sama kuin kaksitoista..

 • While I was there, the level of professionalism and player talent increased dramatically. The level of play will drop with 1 import on the field. I don’t understand the logic behind this new rule.” Juu varmaan pitänee paikkaansa mutta kolikon kääntö puolellahan on ”MAJU” ja sen menestys…

 • Eiköhän tuolla Jabbarilla ole ikioma lehmä ojassa, niin kuin kaikilla importeilla. Jos Puolan ja Itävallan kaltaiset rajoitukset yleistyvät menee importeilta työpaikka alta…

 • Niin tässähän nyt on valittavana myyvä tuote joka tällä hetkellä on tai kielletään importit jonka jälkeen taso laskee dramaattisesti ja en tiedä tapahtuuko kehitys maajoukkueessakaan sitä myötä yhtään ja jos tapahtuu niin millä aikavälillä. Omasta mielestä suomifudis tarvitsisi enemmän kansainvälisiä pelejä niin seurajoukkueilta kuin maajoukkueeltakin sillä tulee kehitystä ja samalla juniorituontantoa lisättävä kun katsoo tän hetkistä juniorifudista niin aika säälittävää menoa jos sm sarjassa on 3-4 jengiä. Suomessa harrastajamäärät on vieläkin aivan säälittävät että voitaisi lähteä kieltämään importteja ja lähteä kehittämään kotimaista liigafudista.

 • Ai että nyt on myyvä tuote? No varmaan sen takia varsinkin pk-seudulla katsomot pullistelevat täysinä kannattajista ja tunnelma on katossa.

  Ehkä pikkukylän poikana katson asiaa vinosta vinkkelistä mutta kai sinne katsomoon mielummin tullaan tuttuja katsomaan kuin ulkomaan eläviä? Ymmärrän kovilla tasoilla importtien merkityksen mutta se että haalataan pitkin Eurooppaa porukkaa on jotenkin … äh. Mitäpä tuo oikeastaan minulle kuuluu mitä kukaan tekee.

 • @ AK puhu vain omasta puolestasi. Kyllä minä haluan nähdä hyvää ja tiukkaa peliä, taitoakin. Tuskin viitsisin lähteä jos kentällä olisi pelkkiä suomipoikia, kun en edes tunne heistä ketään.

 • @QB Tietenkin nämä ovat vain omia mielipiteitä. Omani on se, että liiga on sekä lajin näyteikkuna varsinkin TV-näkyvyyden kautta että suomalaisten pelaajien parhaimmiston kehittymispaikka. Näiden molempien syiden takia vapaammat importtisäännöt ovat hyvinkin paikallaan. Divari sitten taas saisi olla organisaation ja suomalaisten taitopelaajien kasvupaikka, jossa liian suuri importtien määrä on enemmän haitaksi kuin hyödyksi. Jos nykyiset ykkösen ja kakkosen joukkueet pelaisivat yhteistä sarjaa ilman importteja, järjestys menisi osittain uusiksi ja moni lupaava kakkosen pelaaja saisi näkyvyyttä esimerkiksi maajoukkuetta ajatellen. Mutta nämä eivät ole helppoja kysymyksiä, eikä mitään yhtä totuutta ole olemassakaan.

 • Huskies kuulemma korvaa Barnesin jättämän aukon Tahj Jonesilla tai Leviticus Paynellä. Nyt ilmeisesti homma on kiinni siitä, että kumpikaan herra ei ole vielä varmistanut tuloaan Hämeenlinnaan.

  Mielenkiinnolla jäämme siis odottamaan tuleeko sieltä LB/DB Jones vai DB/WR Payne

 • Siis eikö Barnes ole tulossa? Ja ketä nämä kaksi muuta herraa on? Vai onko kyse nyt vain huhuista kuten otsikko sanoo? Barnes on ainakin rosterissa ja Ilves gymin kummipelaaja?

 • Barnesin tulemattomuushan on ihan julkinen salaisuus, mutta Huskies ei vaan ole vielä varmistanut asiaa.

  Samaa salailuahan on ollut jo aiemmin ilmassa.

 • Nyt voidaan puhua aidosta BOOMISTA: http://www.tamperesaints.fi/uutiset.html?86324

 • Barnes nyt kuitenkin edelleen mainitaan tuossa Lester uutisessa, joten ei mitään merkkejä miehen ”tulemattomuudesta” ainakaan Hämeenlinnan suunnasta kuulu…

 • Ei oleeeee

 • Alkaa pikkuisen jo kyllästyttää tää Huskien Booom sanan viljely. Ton kuupan tilastoilla Booom on vaatimattomuutta, joten oikea olisi KABOOOOM. Tää kuuppa pitää tulla heti katsastamaan Saintsin ekaan otteluun, senverran kovalta pelimieheltä vaikuttaa.

 • Kertokaa nyt jos teillä on oikeaa tietoa… Miten niin Lester uutinen ei ole virallinen ja miten niin Barnes ei ole tulossa? Tällä tiedolla pistäisin nuo kirjoitukset vain trolleiksi…

 • Ihan noin mielenkiinnosta vaan kysyn, että onko seuran oma uutinen pelaajasopimuksesta ( http://huskies.fi/niko-lester-hurttalaumaan-niko-lester-is-with-the-team/ ) jotenkin epävirallinen tai vähemmän uskottava kuin SAJL:n uutinen joka nimimerkillä leimataan ”viralliseksi”. Voisi kuitenkin olettaa, että tässä tapauksessa toisen sopimusosapuolen (Hämeenlinna Huskies ry) tekemä uutinen on enemmän ”virallinen” kuin jonkun kolmannen osapuolen (SAJL) siitä tekemä juttu.

  Se, että jotkut täällä kirjoittavat ovat epäilleet sopimuksen toteutumista, ei statukseltaan muuta vaikka liittokin asiasta kirjoittaa. Lester todellakin poisti itse signaus-uutisen omasta Europlayers-profiiistaan, mutta todennäköinen syy asialle on olemassa oleva sopimus USA:ssa talvikaudelle.

 • Kyllähän se nyt virallista vaikuttaisi olevan

 • Kukaan nähnyt sopimusta tai Huskies kertonut mitään ekan uutisoinnin jälkeen jonka jälkeen outo toiminta alkoi? En usko että Barnes tai Lester Hämeenlinnassa pelaa.

 • Joo, totta kai sopimukset skannataan nettisivuille koko kansan nähtäväksi kaikkien pelaajien ja kaikkien seurojen toimesta säännöllisesti. Kurkista: http://www.vaahteraliigapelaajasopimukset2017.fi

 • Onko kukaan nähnyt sopimusta? Kysytkö nyt ihan tosissasi? Ja voisitko nyt kertoa miksi et usko, että herrat pelaa hämeenlinnassa? Täällä on nyt vaikka kuinka moni sanonut ihan yhtä hyvät perustelut, mutta kun se ei ole teidän uskon asia…

 • Googlasin huski sivujen antaman osoitteen ja näyttäisi olevan asunto myytävänä. Kallista lystiä tämä pallopeli

 • Jefu ei sovellu oikeen millään mittarilla turnaus/maajoukkuetoimintaan.
  Pelimatkat osallistujille varmaan ihan jees, mutta mikään muu ei sitten olekkaan järkevää. Muissa lajeissa toiminta on ihan prrusteltua

 • Shit. Liian nopea sendliipasin. Mutta siis importteja maahan niin paljon että pärjää valitulla sarjatasolla, saa tarjottua tv ja katsomokatsojille vastinetta ja nyky mj touhun tilalle paljon mielekkäämpää ois viritellä noita big6 ja nordic tyyppisiä juttuja seurajoukkueille isommin. Laji ei vaan sovellu äkkiä kasatulle porukalle turnausmuotoon. Huomaahan sen jo katsojaluvuista vaahteraliigan finaali vs. Suomi-ruotsi

 • Onnittelut Saintsille erinomaisesta pelinrakentajavalinnasta. Tuolla sektorilla Tampereella noustiin valovuoden etumatkan päähän naapurikaupungin tasosta tuolla pelipaikalla.

  http://www.europlayers.com/ViewProfilePlayer.aspx?ProfileId=60856

 • Nyt on sitten kaikilla liigajoukkueilla QB kiinnitettynä. Joku jos vielä osaisi rankata ne järjestykseen. Alla oleva ei ole ranking-järjestys vaan lista pelaajista.

  Brandon Connette, Roosters
  Brett Arrivey, Crocodiles
  Gilbert Rivera, Trojans
  Justin Sottilare, Royals
  Jordan Moore, Butchers
  Raleigh Yeldell, Saints
  Stan Bedwell, Huskies

 • 1) Brandon Connette, Roosters
  2) Justin Sottilare, Royals
  3) Raleigh Yeldell, Saints
  4) Brett Arrivey, Crocodiles
  5) Gilbert Rivera, Trojans
  6) Jordan Moore, Butchers
  7) Stan Bedwell, Huskies

 • 1) Brandon Connette, Roosters
  2) Brett Arrivey, Crocodiles
  3) Raleigh Yeldell, Saints
  4) Justin Sottilare, Royals
  5) Gilbert Rivera, Trojans
  6) Stan Bedwell, Huskies
  7) Jordan Moore, Butchers

 • Eikö kuitenkin olisi järkevämpää tankata koko hyökkäykset kuin vain yksi pelaaja.

 • Ei.

 • Haluisiko joku tehdän oman listauksen joukkueitten vaikkapa aloittavista hyökkäyksien pelaajista? Olisi mukavaa näin lajia vähän seuranneena tietää mitä ensi kaudella vaahteraliigassa tapahtuu ja minkä nimisiä kavereita kannattaa seurailla.

 • Tulevan kesän QB:t tuovat taas paljon mielenkiintoista seurattavaa katsomoihin. Vain Sottilare ja Bedwell ovat antaneet näyttönsä Suomessa joten heidän tasoaan voi spekkailla helposti. Roostersin Connette on ollut kova luu Euroopassa ja kieltämättä Saintsin Yeldellin cv ja highlight-video ovat huikealla tasolla. Huskien osalta odotan koko ajan ”oikean” QB:n julkaisemista. Stan on hieno hypen rakentaja mutta… Tai ehkä nämä arvostelut antavat sen buustin jolla yllätys syntyy.

 • Millä perusteella voi edes laittaa kuuppia järjestykseen? Saintsin hankinnan tilastot eivät olleet mitenkään erityisen ihmeelliset. Paras jättää listaukset sikseen ennen kuin ketään on nähty tosi toimissa. Heinäkuussa voisi ottaa uusiksi.

 • ”Millä perusteella voi edes laittaa kuuppia järjestykseen?”

  No onhan noita ranking-menetelmiä luotu vaikka kuinka paljon. QB:n suorituskykyä voidaan mitata helpostikin mutta olosuhteet, joissa tulokset ovat saavutettu vaihtelevat paljonkin. Osa Suomeen tulevista QB-position pelaajista on saavuttanut tilastonsa Euroopan huippusarjoissa, osa yliopistopeleissä jne.

  Perinteiset QB-luvut keskittyvät heittopelien onnistumiseen mutta suomalaisissa sarjoissa QB:n liikkuvuusominaisuudet korostuvat. Tuoreessa muistissa Taftissa pelannut NFL-leireillyt kaveri joka floppasi täysin kun linja ei antanutkaan poketissa aikaa.

  Yksi tilastoissa näkymätön ominaisuus on kulttuurillinen yhteensopivuus. Miten QB sopeutuu vieraaseen maahan ja heikompaan pelitasoon mukaan lukien QB:n näkökulmasta elintärkeä OL-pelaaminen. Suomi-olosuhteita huomiioidessa Sottilare ja Bedwell ovat edellä muita sarjan pelinrakentajia heit lähtöasetelmissa.

  Surullisinta tässä kuitenkin on se, että listalla ei ole edelleenkään yhtään suomalaista pelaajaa.

 • 1.Roosters
  2.Royals
  3.Crocodiles
  4.Trojans
  5.Saints
  6.Butchers
  7.Huskies

 • Saintsin kauden suunnan näyttää puolustuksen pelaaminen, etenkin LB- osasto oli liian kevyt aika ajoin ja jäi monesti OL jalkoihin. Mutta Tampereella kuulemma haettu lisää kokoa myös LB osastolle jos huhut ja uutiset pitävät paikkansa niistä kun ei aina tiedä.

 • Saints panostaa paljon varsinkin juniori osastolle. Hieno homma mutta onko joukkue enää liigassa kun pojat on miehiä.
  Aika näyttää mutta lämmittää mieltä että pyritään panostamaan omiin eikä pyritä heti hakea maljaa rahalla. Myös Porvoo on tässä hyvä esimerkki. Roo on edelleen omassa kastissaan mutta hienoa jos kirittäjiä tulee muualtakin

 • Vahvasti huhut puhuvat Barnesin korvaajaksi LB/DB Tahj Jonesia ( https://www.europlayers.com/ViewProfilePlayer.aspx?ProfileId=61739 )

 • Miksei Saints olisi liigassa? Kehityskäyrä on tampreelle ollut jo pitkään nousussa ja itse en ainakaan mitään laskua ole nähnyt? Maljasta he eivät vielä kilpaile mutta uskon että ovat keskikastia tänäkin vuonna.

 • Perustuvatkohan huhut siihen, että tämä herra on kaveerannut Huskies- pelaajien kanssa viime aikoina Facebookissa? Siinä mielessä ihan validi epäily.

 • No Jyväskylän shamaanit ovat näitä savumerkkejä viimeisimmäksi päästänyt ilmoille. Reaktioista päätellen huhut tulevat osumaan myös oikeaan.

 • Castro@
  Niin missä roostets on omassa kastissaan?

 • Koskahan Roosters uutisoi että tää qb ei tulekaan Suomeen? Melko törkeää vedättää kun puoli Eurooppaa tietää kaverin vaihtaneen Dresdeniin

 • No nyt meni HLinnan BOOM ihan mönkään

 • Olen itse ihmetellyt samaa. Kuulin sisäpiirin tietoa että Dresden oli tarjonnut kaverille yli kolme tonnia kuussa…

 • Aika ikävää, jos ei sopimuksista pidetä kiinni.
  Vai liittyykö jopa isompaan kuvioon IFAF sotkuihin

 • Mielenkiintoinen artikkeli. Näyttäisi olevan pojalla aika kova Gary-arvo. Sopeutuu varmasti hyvin suomen suveen.

 • Ei ylipäätään työelämässä mitenkään ainutlaatuista ole, että työsopimuksen tehnyt ei ilmaannu töihin vaan menee paremman tarjouksen perässä muualle. Aika moni varmaan tekisi noin jos toinen työnantaja lyö tiskiin merkittävästi paremman tarjouksen varsinkin, jos ei ole vielä töitä aloittanut.

 • On taas trolleja liikenteessä https://www.instagram.com/p/BRGjcYhhbYM/

 • Jos kaveria on ammuttu 2014, niin ei se varmaan mitään nyt tarkoita jos ei tullut pysyviä vammoja… Onko näistä huhuista mitään varmaa tietoa? Eli mistä Dresdenin sisäpiiristä tuo tieto on tullut vai onko taas vain valtava määrä trolleja liikkeellä?

 • Kyllä Jones on ihan pelikunnossa, mutta tarinanahan tuo mielenkiintoinen.

  Mitä Jones huhuihin tulee niin ne kyllä pitävät paikkansa. Eli herra saapuu Hämeenlinnaan tulevana kesänä ja Barnes jää kotiin.

 • Tyshawn Hall siirtyy mitä ilmeisimmin TAFTista Hämeenlinnaan.

 • -Artikkelissa mainittu pelaamattomuus akateemisten ongelmien takia -> ei penaalin terävin kynä.
  -Kavereita, jotka ampuvat -> ei penaalin terävin kynä.
  -Death Valleyssa katsojakeskiarvo vajaa 100 000, tekeminen ammattimaista jne. CFL-artikkelissa mainittu NFL -haaveet. Kuinka hyvin tietoinen Suomen olosuhteista?
  -Ei mainintaa Calgary Stampedersin rosterissa/CFL -tilastoissa. Mitä tehnyt viimeiset kolme vuotta?

 • Mistä nuo tiedot on saatavissa?? Barnes ei tule, Jones tulee, Roosterssin kuuppa menee Dresdeniin ja siitä tietää puoli eurooppaa??

 • Katellaan kesällä ;)

 • Kesällä pystyn kyllä itsekin katsomaan ketkä on kentällä pelaamassa. Olisi vain mielenkiintoista tietää lisää kun kerran täällä on ihmisiä Dresdenin sisäpiiristä…

 • Mulle asiasta kertoivat shamaanit ja eilisen perusteella huhut tulevat pitämään kyllä paikkansa.

  Itse kuulin Jonesista ensimmäiset huhut jo keskiviikkona ja eiliseen saakka huhut ovat vain vahvistuneet. Eli tuskin ne aivan perättömiä puheita ovat.

 • Se, että huhu vahvistuu, eli yhä useampi kertoo tuota huhua, ei tee siitä yhtään enempää faktaa. Täällä on nyt liikkeellä aika monta huhua, mutta kukaan ei niitä pysty vahvistamaan vaikka väittävät niitä faktoiksi…

  Kerrotko mistä tuon shamaanin löytää, niin mäkin voisin käydä siellä? Ehkä hän pystyisi kertomaan mullekin faktat näistä huhuista… :)

 • Jyväskylässä se taitaa majaansa pitää tätä nykyään. Kovasti oli eilen myös hämeenlinnaiset kiinnostuneet kyseisestä shamaanista. Eli 1+1 taitaa olla tässä tapauksessa Tahj Jones :D

 • Hämeenlinna tuntuu olevan kiinnostunut jokaisesta pelaajasta jolla on omat varusteet :D

 • Näyttää Kotka Eagles hankkineen Hämeenlinnasta Tatu Niemen, Jani Heinisalon, Tatu Tarkiaisen ja Mika Luoman.

  Tai ainakin pojat ovat vierailleet viikonloppuna kotkalaisten leirillä.

 • Eivät mahtuneet joukkueeseen…

 • Kova on Huskiesin joukkue jos ei Tarkiainen enää mahdu joukkueen rosteriin kahden maajoukkuepelaajan kanssa!

 • Stäni tuo Barns eiku linjankin ulkomailta siinä sitten oman kylän pojat juo mehukkaa penkillä ja on tosi tyytyväisä että saavat olla mukana ja maksaa koko sirkuksen.

 • On tää kyllä hupaisaa täällä lukea kun samat kaverit eri nimimerkeillä haukkuu hämeenlinnaa. Stan sitä hämeenlinna tätä. Vime kauden alottavista kummiskin noin puolet on edelleen alottavia. Niin se vaan menee kun noustaan liigaan niin vahvistuksia tarvitaan jos ei halua kaikkia pelejä hävitä. Ihan sama mikä laji jääkiekosta jalkapallosta ja vaikka käsipallosta alkaen.

 • En hauku Hämeenlinnaa, mutta ihmettelen tiettyjä asioita. Ymmärrän molempien ajatuksia, siis haukkujien ja puolustajien. Mutta silti jos 50% aloittavista on importteja vaikka kotimaisia pelaajia on 70-80, niin en näe sitä kestävänä ratkaisuna. Penkillä istumiseen kyllästyy kyllä ja en näe tuon vastaavan Hämeenlinnan kertomaa visiota.

  Mutta ymmärrän myös sen, että halutaan menestyä ja jos siihen näin on mahdollisuus, niin mikä ettei. Tässä ehkä nyt haetaan heti ensimmäisellä kaudella maksimaalista menestystä…

 • Sen takia on farmi Hyvinkään kanssa. Surkuhupaisaa, että Hml on merkannu Falconsin pelaajat rosteriinsa.

 • Farmi on tosiaan ja 15 falconssin ukkoa on Hämeenlinnan rosterissa… Mutta silti pelaajien kokonaismäärä kahdessa joukkueessa näillä tiedoilla on 100-110. Kaikki ei vaan pääse edes pukemaan peleihin ja jos 45 pukee peliin, niin 10 istuu lähinnä penkillä ja 5 juoksee vaan muutamissa spessuissa. En edelleen ymmärrä miten tuo yhtälö ja Hämeenlinnan visio voi toimia, mutta ehkä he todistavat sen ensi kaudella…

 • Mä näkisin, että lisenssi pitäis olla hankittuna, kun nimi laitetaan liigajoukkueiden rosteriin.

 • Ikävä kyllä niin se ei välttämättä toimi, ensimmäiset rosterit pitää julkaista ennen kuin lisenssiä tulevalle kaudelle voi edes lunastaa… Muuten idea on kyllä hyvä

 • Teknisesti se on varmasti järjestelyasia ja siihen en ota kantaa.

 • Oletteko väki, nyt ihan varmoja, että kyseessä on farmisopimus, eikä esim. sama systeemi kuin Wolvoilla? Sillä tuota mietin, kun ajattelin noita farmisopimussääntöjä. Eli jos on farmi, niin ainoastaan kolme kaveria saa mennä pelaamaan alemmalle sarjatasolle ylemmästä joukkueesta jne., jos olen sääntöjä oikein tulkinnut.

 • Kävin varmistamassa asiaa Hyvinkään sivuilla. Kyseessä ei ole siis farmisopimus, vaan yhdistelmäjoukkue Hämeenlinnan kakkosjoukkueen kanssa tai noin tuo asia on Hyvinkään sivuilla ilmaistu. Siinä saa näköjään sääntöjen mukaan siirtyä sitten viisi miestä kerrallaan yhteen otteluun….kai.

 • Onko Hämeenlinnassa kakkosjoukkuetta? Pelaako ne sitten 4 tai 2 divisionaa (tuskin pelaa Hyvinkään kanssa kolmusessa). Vain onko Falcons sittenkin Hyvinkää Huskies?

 • Yhdistelmäjoukkueita koskevat samat säännöt kuin farmisopimuksen joukkueita. Kun katsotte liiton sivuilta niin sääntö on myös otsikoitu koskevan molempia…

 • Siis samoja sääntöjä kuin kakkosjoukkueeseen piti kirjoittaa… Mutta samasta säännöstä löytyvät

 • Eli jos tuota nyt tulkataan, niin tavallaan kai on hyvinkää Huskies jos se on hämeenlinna joka vastaa joukkueesta ja velvoitteista… Ja kun tuohon joukkueeseen sovelletaan kakkosjoukkueen sääntöjä, niin muistaakseni 31.3 pitää pelaajat rekisteröidä jompaan kumpaan joukkueeseen.

 • Ok, HH2 ja HF ovat käytännössä sama ja yksi joukkue… joko Falcons tai Huskies.

  Mutta, jos ovat Falcons, niin pitääkö olla sitten erikseen vielä farmi soppari Huskies (VL) joukkueen kanssa?

  Jos ovat HH2 niin sama tilanne mitä Wol 1 & 2?

 • Ei tarvitse olla, heillä on yhdistelmäjoukkue ja näiden seurojen joukkueisiin sovelletaan kakkosjoukkue sääntöjä riippumatta siitä kumpi vastaa yhdistelmäjoukkueen asioista.

 • § 5 Yhdistelmäjoukkueen kummankin seuran pelaajien edustusoikeuksiin sovelletaan aikuisten pelaajien osalta samoja sääntöjä kuin kakkosjoukkueeseen ja nuorten pelaajien osalta kuten kummallakin seuralla olisi oma nuorten joukkue kyseisessä sarjassa.

 • Siis onko tässä porsaanreikä siihen että yheteysjoukkuen pitäis olla vain alemmalla (ei VL) sarjassa mutta Hyvinkään pelaajat (tai siis kaikki ”ei VL” pelaajat) saavat vahvistaa VL Huskies?

 • Nevermind. Taisin lukee väärin. Yhdestysjoukkue ei saa olla VL, 1 tai 2 div. Eli 2 joukkueen sännöt ovat tarkoitettu just tätä tilannetta varten.

 • ”According to reports, Newberry suspended quarterback Raleigh Yeldell, the South Atlantic Conference’s offensive player of the year, and three other players for the regular season finale against Wingate due to a violation of team rules. After an NCAA investigation, the suspension was extended to three games, including the Wolves’ first round showdown against Tuskegee.”

  http://herosports.com/news/d2-football-playoffs-unc-pembroke-north-greenville-sioux-falls-ferris-state

 • Tervehdys Bona 2.0.

  Meillä on tiedossa syy Raleighin pelikieltoon ja aiheesta on keskusteltu myös SAJL kanssa. Kyseessä ei ollut doping, käytös tai muu asia josta olisimme huolissamme, vaan työskentely väärässä paikassa NCAA kannalta.

  Marcus Lönnqvist
  Tampere Saints miehet joukkueenjohtaja

 • Hö.
  Et edes antanut mahdollisuutta kivoille uusille huhuille. Tylsää.

 • Kyllä tästä joku huhu laitetaan liikkeelle

 • @Marcus Lönnqvistille, katsos Tampereella puhutaan asiat kerrasta halki. EI olla mitään Hämeenlinnalaisia tjsp…..

 • Alle 2 kuukautta kaudenavaukseen, hiljasta on kyllä edelleen tiettyjen seurojen osalta…

 • Crocoilla nyt 8 importtia. Neei tietenkään kukaan oli mitään turisteja koska ne menee crokoihin eikä Huskiesiin. Toki siellä brittejä löytyy myös…

 • Sitten kun tusina täyttyy ruvetaan puhumaan bussilastillisesta.

 • Mitä tällä kommentilla tarkoitat?

 • Portugalista RB Tampereelle. Muistaakseni Crocot kokeili taannoin portugalilaista linjamisetä joka poistui kaikessa hiljaisuudessa maasta aika nopeasti. Mutta ehkä tämä..
  http://www.tamperesaints.fi/uutiset.html?86990

 • Crocot ovat jääneet nyt Huskies-suunsoiton varjoon, mutta kyllä edelleen muistissa on oman kylän poikien mukaanotto ja vastuunanto -kommentit. Ja nämä Brittien Sjoelle raahaamiset ;)

 • @pallopoika, sitä mitä kirjoitin.

 • Erittäin epämääräisiä kommentteja mitä en itse ymmärrä. Mitä hämeenlinnassa ei puhuta kerralla pois? Tarkoitatko siis huhuja että esim barnes ei tule? Pitääkö siitä siis heti välittömästi ilmoittaa kaikille p***ka keskustelupalsoille? Jos nyt huhu on että Barnes ei tule niin eiköhän siitä ilmoiteta siellä varmaan on parempaakin tekemistä kun jokaisesta pelaajasta ilmoitella mediaan.

 • Nyt osu jotakuta Hämeenlinnan pelaajaa hermoon.

 • Kai sielä on hermot kireällä kun penkillä istutaan ja täällä kiusataan.

 • @pallopoika, I rest my case…. Ota ihan rauhassa.

 • Nimimerkki @pallopoika osoittaa kommentoinnillaan kypsymättömyytensä. Ensinnäkin kyllä vaan lajin pääsarjajoukkueen tulisi ilmoittaa mahdolliset rosterimuutoksensa myös offseason kaudella. Ja miksikö? Paitsi että se on maksavien asiakkaiden (seuran kannattajien) hyvää palvelemista, mutta esim offseason doping-testaus tehdään seurojen julkisten pelaajalistojen perusteella. Siellä ei siis kannata seisottaa yhtään ylimääräistä nimeä ja toisaalta nimen puuttuminen saattaa johtaa sanktioihin. Seuran virallinen viestintä hoidetaan yleensä seuran omissa kanavissa keskustelupalstojen sijaan joten kukaan ei odota että Huskies ensimmäisenä postaisi uutisensa tänne.

  Ja sitten tuosta seuran ”paremmasta tekemisestä”. Jos seuran toimihenkilöt postaa sosiaaliseen mediaan katkeamatta erilaisia Boom-viestejään, ei pommien purkamisen uutiset ole kovinkaan suuria vaivoja. Ja jos seuralla ei ole resurssia tuohon, ei seuran paikka ole Vaahteraliigassa.

  Urheiluseuran organisaation kypsyys ja vahvuus nähdään silloin, kun kerrottavana on huonoja uutisia,.

 • Jos nyt tilanne on tosiaan se, että Barnes ei tule suomeen niin uskon, että Hml inffoaa sitten kun on tilalle saatu uusi pelaaja. Samanlailla Parksin kanssa tehtiin. Mikä on mielestäni ihan fiksua ja ymmärrettävää. Ja syy miksei Barnes tule on todennäköisesti henkilökohtainen eikä joukkueeseen liittyvä. Kaverihan kuitenkin jo viime syksynä teki jatkosopimuksen.

 • Onko Trojansilla ollenkaan pelaajalistaa julkaistuna. Vanhaan rosteriin on kyllä päivätty 2017 mutta pelaajat ovat ihan muita kuin nykyrosterissa??

 • Villejä huhuja. Saints signaamassa NFL tason äijän. Kuulemma tykästyivät Suomeen ja Tampereeseen. Eipä voi muuta sanoa kuin että hulluja nuo amerikkalaiset. Tai sitten kun eivät nähneet Suomen parasta kaupunkia, Turkua, niin tyytyvät heikompaankin.

 • Nopeesti katottuna importtitilanteita Liigaseuroissa.
  Huskiesilla 12 importtia
  Royals 7+1(Stacey) 8 importtia
  Crocoilla 8 importtia
  Roostersilla 6+1(Veinberg) importtia
  Trojans 5 importtia
  Saints 4 importtia
  Butchers 3 importtia
  Huskies selvänä ykkösenä. Royals, Crocodiles, Roosters ja Trojans melko tasaisesti perässä.
  Varmaan ja toivottavasti tulee vielä lisää!
  Lopettakaa ny kakarat importtien määrästä itkeminen.
  Hyvän tasoisilla importeilla liigan taso pysyy korkeana ja lajin kiinnostavuus kasvaa (myös ulkomailla). Liigatasoisia kotimaisia pelureita ei vain riitä jokaiseen liigaseuraan.
  Joka vuosi näyttää jokainen liigaseura nostaneen hyvän määrän omia junnuja edustukseen. Varmaan teille kaikkille on myös selvää, että kaikilla mahdollisilla nostettavilla junnuilla ei vain riitä taso liigavauhtiin. Todennäköisesti importeista itkijät ollakin näitä junnuja, jotka ei nyt tai aikoinaan pystyneet lunastamaan edustus joukkueesta paikkaa…

 • Mielenkiintoista kommentointia… Minäkään en ymmärrä noita hämeenlinnan BOOM facebook päivityksiä, kun ei mitään kuitenkaan sitten lopulta sanota.

  Mutta onko jollain nyt täällä 100% faktaa että Barnes ei tule ja Jones tulee? Jos on niin sitten myös seura voisi sen uutisoida.

  Onko Pallopoika Roosters myös joukkue joka ei puhu kuten Saints? Eikö täällä juuri sanottu, että puoli eurooppaa tietää heidän QB:n menneen Dresdeniin? Voi olisiko tuokin huhu, vai onko jollain varma tieto?

 • @Importit: Saintsilla on kylläkin tällä hetkellä viisi importtia, ei neljä. Yeldell, Jeffcoat, Ballon, Pasquali ja Furtado.

 • Lajin kiinnostus kasvaa ulkomailla….kai se nyt kasvaa kun pelaajat jotka ei kelpaa muihin maihin,niin hakeutuu tänne….ja joku vielä ottaakin ne…..

 • Tammikuun alussa Saints uutisoi, ettei Pasquali tulekaan. En sitten tiedä onko muuttunut tuon jälkeen vielä.

 • Tulee Suomeen, saksalaiset löysi uuden. Viimme viikolla punaisilla oli vielä löysät housuissa

 • Kanssasi pitkälti samaa mieltä. Se kellä on leveimmät henkselit paukuttaa koviten .Onneksi Hämeenlinassa huomattiin ajoissa olkaimien ohuus.. Valta osin viime kauden pelaajien taitotaso ei yksinkertaisesti ole riittävä enää Vahteraliigassa. Menestyminen vaatii panostusta ja panostusten maksajia. Onhan se tosi asia ettei junnut juurikaan saa peliaikaa Vaahterassa, rooli joukkueessa on lähinnä varusteet pukenut juomapoika..

 • Oletteko noiden joukkueiden sisäpiireissä oikeasti vai mistä nämä tiedot tulevat? Kertokaa nyt muillekin miten nämä tiedot voi saada käsiinsä muutenkin kuin lukemalla täältä?

 • Älä ole liian utelias

 • Kiinnostuksen kasvuna ulkomailla tarkoitin Vaahteraliigan eli Suomalaisen jefun lippulaivan kiinnostavuuden kasvulla muuallakin kuin Suomessa. Kiinnostavuus kasvaa => € => taso nousee …ja lumipallo pyörii.

 • itse tarkoitin…mitä kirjoitin…

 • Ei ole todellakaan selvää, että Roon qb tulee Suomeen. Edelleen ollaan siinä tilanteessa, että on matkalla Dresdeniin. Kaverin piti olla jo viime viikolla Suomessa mutta ei oo näkynyt. Nyt näyttää siltä että punaiset menee suomalaisilla juhannukseen asti jonka jälkeen Mic Brown tulee takaisin. Flinkman+Väänänen+Kadmiry pelaavat kaikki heittäjinä samassa pelissä. Korttitalo romahti aika kovaa ja Vaasassa nauretaan partaansa.

 • Kunnon trolli, täyttä bullshittia koko kirjoitus

 • Täällä jauhetaan paljon kuraa ja provotaan vastapelureita, mutta jotain positiivistakin tästä häsäämisestä on… Nimittäin mielenkiintoa lajiin tuntuu olevan enemmän kuin koskaan…

  Joukkueen fanit (ja/tai pelaajat) huutelevat täällä, mutta kyllä tää Vaahteraliiga on eteenpäin mennyt.
  Muistan ajan kun joku teki suomi24 tai jossain vertailun Vaahteraliigaseurojen aktiivisuustasosta off-seasonilla ja se oli kyllä silloin säälittävää… Tuntui kuin lähes jokainen joukkue sulki luukut kauden jälkeen ja aktivoitui seuraavan kauden kynnyksellä… Silloin myös vertailitiin seurojen uutisointia ja yleistä ulospäin näkyvää aktiivisuutta. En muista että yksikään seura olisi silloin puolen vuoden aikana yli kuutta uutista julkaissut.

  Nyt on onneksi jokainen joukkue tajunnut pitää meidahypen päällä ja aktivoitunut taustaorganisaation osalta myös uutisten kirjoittamisesta… (Huskies varsinkin).
  Lisäksi tykkään siitä miten Royals on pistänyt kunnolla eforttia juttujen ulosantiin kirjoittaen aina noin raamatun pituisen kertomuksen mistä ikinä tapahtumasta olisikaan… Ja samaan suuntaan näköjään Tampereellakin mennään.

  Tässä kun vilkaiseen joukkueiden nettisivuja niin Butchers taitaa olla ainoa joka ei kirjoituksia ja juttuja lykkää pihalle, mutta kaikilta muilta tulee jatkuvasti päivityksiä. Ja sosiaalinen media vielä tähän erikseen! Loistavaa!
  Aivan mahtavaa!
  http://www.helsinkiroosters.com/uutiset/
  http://www.crocodiles.fi/
  http://www.turkutrojans.com/
  http://www.turkutrojans.com/
  http://www.tamperesaints.fi/
  http://www.porvoonbutchers.com/
  http://huskies.fi/miehet/uutiset/

  Tähän kun vielä pistää jokaisen ottelun live-TV lähetykset ja jatketaan samaan suuntaan, niin voi vaan kuvitella mitä parin vuoden päästä on luvassa!

  …(Vähän positiivista värinää tähän kaiken tölvimisen keskelle.)

 • Liikaa positiivisuutta! Ei sovi tänne.

  http://www.helsinkiroosters.com/uutiset/ – 10 Uutista 2017 puolella
  http://www.crocodiles.fi/ – 5 Uutista 2017 puolella
  http://www.turkutrojans.com/ – 6 Uutista 2017 puolella
  **Tarkoitit varmaan** http://www.royals.fi/sivut.asp?sua=2&lang=1&id=40 – 3 Uutista 2017 puolella
  http://www.tamperesaints.fi/ – 9 Uutista 2017 puolella
  http://www.porvoonbutchers.com/ – 0 Uutista 2017 puolella
  http://huskies.fi/miehet/uutiset/ – 6 Uutista 2017 puolella

  Että ei se nyt niin ”positiivisesti” ole mennyt…
  Roosters ja Saints ehkä ”OK”-saralla, mutta kyllä sitä hiljaista on ollut.

 • Mielenkiintoista keskustelua taas…

  1. Paljon huhuja, mutta kukaan ei vain kerro mistä nämä ”tiedot” tulevat. Esimerkiksi tätä Roo QB huhua on nyt viljelty jo viikkoja. Voisiko joku nyt kertoa mistä nämä ”varmat tiedot” tulevat tai sitten vain suoraan sanoa sen olevan vain huhu

  2. Siis et pidä tuota uutisointia positiivisena? 5-10 uutista tämän vuoden puolella on ihan riittävää, monta niitä pitäisi tulla että menee positiivisen puolelle?? Näin offseasonilla uutinen parin viikon välein on ihan hyvä. Turha sinne on kirjoittaa jos ei ole mitään sanottavaa, turha joka reeneistä on juttua tehdä.

 • Ainakin tässä artikkelissa annetaan ymmärtää ”sisäpiiriin” kuuluvien toimesta, että Connette pelaa Roosterssissa…

  http://www.sajl.fi/?x167512=5996329

 • Crokojen takamies Washington harjoittelee Connetten kanssa kaliforniassa ja viime viikonloppuna kertoili että Brandon on tulossa Helsinkiin jo ensi viikolla.
  Crokot myös neuvotteli ennen Arriveyta Dijonin collegekuupan Garrett safronin kanssa, joka kuitenkin valitsi Dresden monarhcsin.
  Varmaan voidaan huhut Conneten oharista ampua alas.

 • Trollit on trolleja. Connette ei missään vaiheessa ole ollut hylkäämässä Roostersin sopimusta.

 • Silti en ymmärrä mitä nämä ”trollaajat” yrittävät tällä saavuttaa? Lähinnä nuo huhut ja älyttömät kirjoitukset laskevat tämän(kin) foorumin tason lopulta suomi24 tasolle…

 • Butchers tehny kovaa työtä ja tulee olemaan playoff joukkue. Puollustus o linja ja rissut liigan parhaimmat.

 • Se on totta että on vahvistunut. Tulee varmasti hyvä taistelu kesällä pleijjari paikoista mutta tuo puolustus ei kyllä minua vakuuta.

 • Porvoolaisille toistaiseksi isot aplodit. Sääntömääräiset jenkit signattu, mutta muutoin omat pojat pelaavat eikä yhtään turistia ostettuna ympäri Eurooppaa. Toivon, että Butchers vie koko paskan ja palauttaa uskon Suomi-jefuun. Nämä pelle-karavaanit voidaankin sitten nostaa tikun kokkaa häpeäpaaluun surkuttelemaan surkeaa juniorityötään.

 • Ei hätää kyllä Porvoolaiset on yrittänyt noita ”turisteja” mutta kukaan ei ole valinnut Porvoota vaan mieluummin esim Hämeenlinnan!

 • Kuulostaa Boom-miehien harhautusyritykseltä. Ja minkä takia turistit on heittomerkeissä?

 • Kovasti huutelet täällä Hämeenlinnan asioita, olisiko jäännyt sinun hämeen visiitistä jäännyt jotain hampaankoloon? Huhujen mukaan et ole enään kauhean arvostetussa asemassa siellä. Tarkoitus ei ole nyt sinua mollata, mutta ihmettelen vain miksi kannattaa rikkoa välejään näin pienissä piireissä.. Olet aikaisempaankin kertoillut täällä näistä ”huhuista” ja ne on aina kohdistunut hämeeseen.

 • haters gonna hate…

 • Minä en tiedä mitä Hämeenlinnassa minusta ajatellaan, mutta itse pidin siitä menosta mikä Hämeenlinnassa oli. Eli minulla ei ole hampaankolossa mitään.

  Lähinnä ihmettelen, että miksi en saisi kertoa kuulemistani huhuista? Kirjoitan kuitenkin omalla nimelläni ja asioista mistä en ole millään tasolla sitoutunut olemaan hiljaa.

  Samanlaista huhuilua harrasteen jokaisesta lajista ympäri maailmaa. Miten Vaahteraliigan pitäisi erota muista lajeista/sarjoista?

 • Joo jossain päin suomea susta ei välttämättä tykätä mut äijä kuitenkin on omalla nimellään ”levittelemässä” (hymiö) juoruja eli anna hiekkapyllyjen vinkua.

 • Huhuja saa jokainen levitellä niin paljon kuin huvittaa, mutta älkää yrittäkö naamioida sitä tiedoksi tai kertoko että huhu pitää paikkansa jos ette sitä tiedä…

 • Muista, että koiran tulee lain mukaan ulkoilla aina kytkettynä taajama-alueilla.

 • Ja usein myös taajaman ulkopuolella…

 • Huhut tuovat Vaasaan kovaa eurooppalaista rissua.

 • Ajattelisi, että tilausta olisi ennemmin kovalle RB:lle.

 • Oliko tuo yllätys! Justin ei heitä Suomalaisille

 • Varmasti heittäisi jos olisi Suomirissuja. Älä @panda levittele totuuksina asioita jotka ei ole totta.

 • Kavereillehan sitä heitellään vaikka oltaisiin kuinka ammattimaisia. Useimmissa joukkueissa ulkomaalaisvahvistukset muodostavat oman heimonsa , jonka jäsenet luottavat ensisijaisesti toisiinsa. Siinä voi ,ja sanon että voi, joku lahjakas suomipelaaja jäädä vähemmälle huomiolle.

 • Ja taas totuuksia ilman todisteita. Vai onko tämä jo yleistys?

 • Jos kaikki keskittyisivät treenaamiseen yhtä suurella innolla,kuin kirjoittamaan tänne kaikenlaisia trolleja, huhuja ja muuta peetä. niin laji menisi heittäen eteenpäin!

 • Tohon sinun repliikkiin sisältyy oletus, että täällä kirjoittajat ovat pelaajia. Olisi oikeasti surullista jos lajikeskustelua käytäisiin vain aktiivipelaajien kesken. Meitä jefu-faneja jotka olemme paitsi seurariippumattomia, myöskin aktiivisia kommentoinneissamme, löytyy onneksi yhä enemmän. Monet meistä on keskittynyt kyllä omanaktiiviuran aikana ihan riittävästi siihen treenaamiseenkin tai muuhun seuratoimintaan. Nyt osallistumme keskustelemalla netissä talvisin ja katsomoissa kesäisin.

 • Olette mitä tahansa ,niin tehkää seurojenne eteen muutakin kuin huutelette täällä.
  Hommia on varmasti tarjolla joka seurassa.

 • Minkä seurojenne. Luetun ymmärtämisessä taas näköjään haasteita…

 • Seura-aktiivina täytyy sanoa, että arvostan myös faneja, jotka osallistuu keskustelemalla netissä ja kesäisin katsomoissa. Ilman teitä, meidänkin työ olisi turhaa.

 • Pitää paikkansa… Meitä oman osamme aikanaan tehneitä ja nyt penkkiurheilijoina jatkavia saattaa täällä olla yllättävänkin paljon!

 • Ja en nyt usko ettei Justin heittäisi suomirissulle, niitä nyt ei vaan niin paljon ollut edellisessä seurassa… Ja tottakai usein seurasta löytyy ne 1-2 rissua, joilla on muita enemmän koppeja ja jos ne on ulkomaalaisia, se ei tarkoita että QB ei halua heittää suomalaisille.

 • Suomirissuja ei niitä Sepollakaan ole. Dupinski vai mikä se kaveri nyt olikaan se saa ens kaudella 10 kiinniottoa ja rb saa pari palloa ja loput pallot meneekin ulkomaille. Viimeistään elokuussa ne istuu penkillä.

 • Joo ei se kaikkia kiinnosta seuratalkoita tehdä eläkkeelle asti. Aikansa kutakin ja nyt nautitaan jefusta puhtaasti viihteenä!

 • Kenenkä vika se siis on jos suomirissuille ei heittoja mene? Kun niitä ei kentällä ole? Kuupan vai valmentajan?

 • Nimimerkille @panda:
  Jos Seinäjoen valmentajalla on ollut kaudella 2016 vaikeuksia saada importit pelaamaan valmennuksen pelisuunnitelman mukaisesti ja saada esim QB heittämään myös kotimaisille rissuille mikäli valittu pei sen sallii, on kyse valmennuksen auktoriteettiongelmasta. Tuota Seinäjoen viimevuotista import-ongelmaa on ruodittu täällä aiemminkin mutta ongelma on lähtökohtaisesti valmennuksen. Ja mikäli importit muuttuvat itseohjautuvaksi pelaajalaumaksi on silloin rosterissa oikeaasti paljon puhuttu bussillinen turisteja.

 • Rajamäki oli ainoa suomalainen rissu, joka Seinäjoella sai edes jollain tasolla peliaikaa. Pääasiassa kentällä oli neljä ulkomaalaista, jolloin on melko mahdotonta heittää suomalaisille. Ja se nyt tuskin on qb:n vika. Silloin kun Rajamäki oli kentällä, hän oli lähinnä blokkaamassa.

 • En ottanutkaan mitään kantaa onko Vaasalla suomirissuja vai ei… Sanoin vain, että kyllä Justin heittää rissulle kuin rissulle, ei siinä vaiheessa kansalaisuutta katsota.

 • Parhaat pelaa, oli ne mistä tahansa kotoisin. Ihmeeellistä vääntöä.
  Jokainen täysjärkinen valmentaja peluuttaa parasta mahdollista kompinaatiota, miettimättä kansalaisuutta , ihonväriä, uskontoa tms.
  Jos ei näin tee on hyvin äkkiä huono valmentaja.
  Se että joukkueessa on importteja pitäisi olla jokaiselle joukkueessa haaste, ei kitinän paikka. Jos näin ei ole, on syytä tarkistaa omaa motivaatiota.
  Kun pelaat kovia vastustajia vastaan kehityt. Kun harjoittelet kovien kaverien kanssa kehityt.
  Jos kitiset täällä olet katsoja tai turisti.

 • niin kauan kun seinäjoella on ollut eniten importteja….luulis jo ,että kovien treenivastustajien takia olisi kehittynyt omaa runkoa enemmän aloittaviksi pelajiksi, eikä näin ollen ulkolaisia tarttis niin montaa….ei taida make sinun syyteemikään toimii….

 • Pelaamaan oppii pelaamalla ja jollei vastuuta anneta ei sitä myöskään osata kantaa. Ei pelikokemus ja itseluottamus valu ulkomaalaisvahvistusten nilkoista imeytyäkseen kentän laidalla seisoskelevien suomalaispelaajien jäseniin.

 • Lajista riippumatta parhaat harjoittelee enemmän ja kovempaa kuin seuraavaksi parhaat. Tämä pätee niin Selänteeseen kuin Nykäseenkin.

 • Ei seinäjoella ole juurikaan omaa runkoa, siksi importit ja FINportit.

 • @Dung älä höpötä.

 • On tää foorumi kyllä täynnä katkeroituneita paskanjauhajia!
  Anyway …Kiinnostava kausi tulossa. Viimekausi oli jo tasainen ja kiinnostava. En tiedä oliko sen ansiosta, että oli laadukkaita importteja menossa mukana vai niiden kovettujen ja ainoiden junioreiden kehittäjä joukkueiden vuoksi, mutta sais kausi alkaa jo! …ja menkäähän jo nukkumaan te kaikki katkeroituneet peukalon imijät, joista ei koskaan tullut Vaahterapelaajaa!

 • Edelliseen kommenttiini liittyen, toi koskee kaikkia joukkueita.
  Se että joku heti otti esille Seinäjoen jefun osoittaa tämän palstan käyttötarkoituksen joillekin.
  Toisten dissaaminen.
  Se oikeus täälä kai kaikilla on.

 • No sanotaan, että se oikeus kai kaikilla täällä on, mutta en ymmärrä mitä sillä saavutetaan. Olen useasti sanonut, että keskustelu on ok ja omia mielipiteitä saa sanoa, mutta sitten on se pieni prosentti joka ei tuo lajille mitään positiivista kommenteillaan. Palstaa lukevat muutkin kuin lajin harrastajat ja lajin harrastajista myös juniorit, sen voisi pitää mielessä…

 • Uskon että ei uskalleta nostaa omaa joukkuetta esille ja siksi on helpompi yrittää dissata toisia.
  Trump luo mallia ison veden takana

 • …jo Crocojen rinnnalle importtien lukumäärässä. Nyt Ranskasta tukimies:
  http://www.helsinkiroosters.com/towards-maple-league-2017-another-top-signing-france/

 • Mikäli on yhtä kova kuin maynard viime vuonna crokoissa niin on pelimies. Kuulemma maynard menossa Hml.
  Kuulemma kulkee käsi kädessä lesterin kanssa.

 • Kukakohan tämä tuleva Boom-Maynard on. Jaguaareissa on pelannut sen niminen heppu heikolla menestyksellä pelinrakentajana, mutta Crocoissa ei minun tietämyksen mukaan ole Maynardeja pelannut

 • Kuka Maynard?

  Itse ihmettelen koska, tämä toissa viikolla Facebookissa mainostettu Boom poksahtaa? Tahj Jones ja Tyshawn Hall ovat ilmeisesti tuloillaan, mutta miksi nimiä pantataan?

 • Crocoissa ei mitään Maynardia ole ollut. Eikä varsinkaan viime kaudella kun Lester siellä oli. Crocojen viime vuoden rosteri löytyy seuran sivuilta edelleen.

 • Ajat on muuttunu, Joskus on stadista ollu 4 jengiä liigassa, nyt löytyy alle 10 aloituskokkarin pelaajaa liigatasolle.
  Ilmeisesti pelaajo tarkoitettiin oli Fayard.

 • Fayard se olikin. Niin paljon ulkkeja ettei kaikki nimet jää mieleen ;)

 • Ahaa aivan. Fayard tykkäsi olla Seinäjoella ja olisi ollut valmis jatkamaankin.

 • Minä vuonna stadista oli 4 jengiä liigassa??

 • @Vaaaanha 82-84 ainakin oli neljä puhtaasti stadilaista joukkuetta, jos vain itse Stadi lasketaan (Roosters, ECG, MAJS ja Rams). 80 oli peräti 5 stadilaista jengiä. Tosin kaikki pelasivat noina vuosina automaattisesti ylimmällä tasolla. Ja voiko SM-sarjaa kutsua liigaksi?

 • 90-luvulla monena vuotena ECG, Roosters, Colts ja Whips

 • https://www.europlayers.com/ViewProfilePlayer.aspx?ProfileId=46401

  Huhut kertoo et tää saattais mennä Vaasaan kesäks

 • ”Monena vuotena” ei taida päteä 90-luvun osalta, koska 1991 alkaen Colts oli espoolainen joukkue, ei helsinkiläinen.

 • Nyt vedetään aika kovaa aasinsiltaa kaverin Royals FB sivun tykkäyksestä.

 • Kyllä se pojjaat on niin että espoo ja vantaa kuuluu helsinkiin kanssa ku joukkueita mietitään..

 • ..vanhoja julkistuksia.

 • Jos lasketaan nuo 80-luvun tapahtumat niin on ”liigassa” ollut 4 joukkuetta stadista, mutta ehkä tuohon pitää juuri ottaa huomioon kommentti ajat ovat muuttuneet. Ja jos tosiaan Espoo ja Vantaa lasketaan stadiin, niin onhan noita joukkueita ollut. Joukkueiden määrä on hiukan eri kuin 80-luvulla ja 90-luvun alussa. Vaikka harrastajamäärät ovat nousseet, niin silti ei taida riittää tasokasta materiaalia neljään liigajoukkueseen samasta kaupungista.

 • No ei riitä yhteenkään kun katsoo Roostersin touhua. Joko oma juniorituotanto on luokatonta tai ei vaan luoteta junioreihin. On pakko kahmia ostopelaajia ympäri Euroopan ja Suomen.

 • Ikävä kyllä tuota on ollut lajissa liikkeellä ennenkin. Meillä on tasokkaita junioreita sekä Suomalaisia pelaajia, mutta joukkueet eivät anna heille vastuuta tai edes peliaikaa.

 • Jos yksikään liiga joukkue ei ota pelaajaa X joukkueeseen niin voisiko vika olla pelaajassa? :) jos istuu roostersissa penkillä niin senkun menee sinne missä pääsee pelaamaan

 • Mutku mitali …

 • Taas kommentoidaan mutu pohjalta vailla mitään tajua todellisuudesta.
  Heitellään kaikenlaisia väittämiä ja hykerellään itsekseen kun on keksinyt jotain omasta mielestään fiksua.

 • No se on nyt maassa, taas meni valeuutiset pieleen.

 • Vaihtoehtoinen totuus on se, että kaveri saapui paikan päälle irtisanomaan sopimuksensa koska Kyei ja Sagnekin päättivät jatkaa Dresdenissä…

  No joo… Roostersin kauden avauspeliin on aikaa 2 viikkoa joten jo oli aikakin.

 • Ei se ollut valeuutinen, Saksan pojat löysi vaan uuden ja R pelastui, muutama viikko siten punaisilla oli hätä mutta onneksi kävi tuuri

 • Ja kerrotko vielä mistä olet tämän tiedon saanut???

 • Ei ole mitään pelastumista, kun ei ole ollut mitään vaaraa, että ei tulisi. Keksikää nyt jo joku uusi huhu.

 • Tieto on varma ja ei kuulu sulle mistä asioita kuulee

 • Hevosmiesten tietotoimisto taas jauhaa täällä…

 • Mies on jo maassa. Uutta huhua nyt eetteriin!

 • Tottakai on varma, kaikki joilla on varmaa tietoa asioista ei ikinä halua kertoa mistä tuo ”varma tieto” tulee… Eli nyt tältä HUHULTA on siivet pois ja Roos QB on maassa kuten on sovittu! Jos jatkossa sitten kirjoitetaan huhut huhuina ja tiedot tietoina, ei sekoiteta niitä…

 • Menestys on importeista kiinni.

 • Kyllä taas näkee Suomen suurimmassa junioriturnauksessa minne nämä liigajoukkueet laittavat paukkunsa. HÄVETKÄÄ !!! Todella surkea osallistumisprosentti SnowBowlissa näillä liiigan kellokkailla ja jos esim Roosters ja Trojans joutuvat turvautumaan yhteisjoukkueeseen ei kaikki ole kyllä nyt kohdallaan organisaatioissa.

 • Ainakin aikaisempina vuosina SnowBowliin eivät ole kaikki halukkaat joukkueet mukaan mahtuneet.

 • Et usko itsekään että siitä johtuisi.

 • Sen tiedän, että Roostersin junnujen vähyys ikäluokissa U11 ja U13, johtuu siitä, että valtaosa pelaajista siirtyi ECG:n leiriin. Siksi ECG oli niin vahva tänä vuonna.

 • Kertoo toki sen, että jotain mätää siellä Roon junnuissa on, kun noin joukolla lähtivät.

 • Onko tää se ”kausimaksut importeille”-juttu. Siltä osinhan tämä sopiikin tähän import-ketjuun.

 • Helmikuun uutisessa osallistuvista joukkueista ei U13 ikäluokassa ole Roosterssia ollenkaan, mutta Trojans joukkue kyllä on. Eli olisiko syy ollut enemmän vain siellä Roosterssin päässä ja ei Trojanssin nyt niin paljon tarvitse hävetä? Vai monta pelaajaa tuossa yhdistelmässä oli Turusta ja monta Helsingistä?

 • …importteja, sitä vähemmän junnuja…

 • itse en nyt näe noilla asioilla olevan mitään yhteyttä toisiinsa. Esimerkiksi Seinäjoella on ollut kohtuu hyvin importteja, mutta myös juniorijoukkueet lähes kaikissa ikäluokissa ja tämä kausi ei näytä muutosta tuovan tähän asiaan.

  Hämeenlinna on hankkinut hyvän määrän importteja, mutta juniorijoukkueita näyttää olevan.

  Voisitko avata miten sinun mielestäsi importtien määrä liittyy junioreiden määrään?

 • Tuohon Vaanhan kysymykseen liittyen oma havaintoni kohdistuu Porvoo Butchersiin. Seuralla on usean vuoden ajan ollut juniorit ehdotonta suomalaista eliittiä ja joukkueessa tulevallakin kaudella liigajoukkueista vähiten importteja. Kyllä noiden asioiden välillä tuntuu löytyvän selvää korrelaatiota.

 • Tottakai kaikki seuran toiminta vaikuttaa sen muihin osa-alueisiin, mutta ei voi sanoa että suuri importtien määrä kertoisi junioreja olevan automaattisesti vähän. Myös Seinäjoen junioritoiminta on ollut hyvää vuosien ajan vaikka importteja onkin ollut aika paljon. Se antaako seura junioreille peliaikaa edustuksessa ja pääsevätkö edes reenaamaan riittävästi edustuksen kanssa on aivan toinen asia.

 • Jos ei ole munaa antaa nuorille mahdollisuutta ostetaan importteja…

 • Niin se ikävä kyllä taitaa joskus mennä, toki on myös junioreita jotka ovat saaneet vastuuta nuorena ja lunastaneet paikkansa edustuksessa. Me kaikki tiedämme nämä ongelmat, mutta jos kukaan ei asiaa aktiivisesti liittokokouksen kautta ala ajaa niin muutosta ei tapahdu.

  Itse rajoittaisin ulkomaalaisten pelaajien määrää, esimerkiksi vaahteraan 2 EU ulkopuolista ja 2 EU pelaajaa. Divariin sitten 1+1. En usko tuon rajoituksen mitenkään erityisesti laskevan pelin tasoa ja lopulta olisi pakko panostaa enemmän omaan kotimaiseen meteriaaliin. 90-luvulla sai vaahterassa olla kaksi jenkiiä sekä divarissa ei ulkomaalaisia ollut. Tuohon aikaan euroopan mestaruudet voitettiin ja oikeasti oli karsintaa päästä divarista vaahteraan.

 • Ei siihen Liittokokousta tarvita vaan seuran suoraselkäisyyttä ja pitkäjänteistä tekemistä unohtamatta junnuja. Kova on monella hätä voittaa tänäkin vuonna vaikka hyvin olisivat voineet ajaa uutta sukupolvea sisään.

 • Pitkäjänteisyys ja kärsivällisyys eivät ole palloiluseurojen strategioissa korkealla tasolla. Huskies on erinomainen huono esimerkki paniikinomaisesta menestymisen hakemisen pakkomielteestä. Taitaa olla seuran tulevaisuus valjastettuna ikääntyvän pelaaja-päävalmentajan utopistisen unelman toteuttamiselle. Crocojen toimintaa olen ihmetellyt pitkään, kun se tusina importtia ostetaan joka vuosi rosteriin junnuista huolimatta eikä kehitystä vaan tapahdu. Pahimmillaan kaikki importit laitetaan vaihtoon ja ostorumba alkaa alusta. Butchersin suuntaa pitää nostaa lakkia pitkäjänteisyydestä ja erinomaisesta juniorityöstä. Myös Saints rakentaa toimintansa piitkään yhdessä pelanneen rungon perustalle, mutta niitä junnuja tarvittaisiin pian jatkuvuuden tuottamiseen tai vuoristoradassa on taas edessä se alamäki.

  Muutosta tässä meiningissä ei tapahdu ilman pakkoa. Aina löytyy ylimitoitettuja unelmia ja joku rahoittamaan niitä. Tuo suoraselkäisyys ei riitä muuttamaan meininkiä, vaikka yksittäiset seurat yrittävätkin kulkea vastavirtaan tässä lapasesta karanneessa import-kehityksessä. Mestaruuden voittaminen edellyttää näillä näppäimillä maksimaalisen panostuksen importteihin ja näin tulee olemaan niin kauan kuin säännöt tämän sallivat. Vähintä mitä lajin päättäjät voisivat tehdä, olisi estää tämän kierteen jatkuminen ainakin alemmilla sarjatasoilla. Erityisesti Ykkönen pitäisi siivota importeista mahdollisimman tiukoin säännöin jotta nousuun tähtäävät joukkueet olisivat pakotettuja panostamaan kotimaisen rungon kehittämiseen.

 • Kysytäänpä jälleen kerran yksi kysymys.
  Mitä tapahtuu kotimaisille pelaajakorvauksille, kun import säännöt tiukennetaan.?

  Tämä ei ole ihan niin yksinkertainen asia, miltä se paperilla näyttää.

 • No mitä sitten. Onhan mm. Vaasan Seppo ilmoittanut tavoitteekseen puoliammattilaisjoukkueen pyörittämisen.

  Import-sääntöjä pitäisi uudistaa radikaalisti tiukempaan suuntaan.

 • Kaikki puoliammattilaisiksi! Verottajalle osa, TYEL ja muita maksuja päälle.

 • Eiköhän tuo ole täysammattilaisuutta. Ainakin yllekirjoittanut ymmärtää puoliammattimaisuuden niin ettei tarvii maksaa vaikka järjestelyt on vimosen päälle.

  Ja eikö sitä jonkun 300e/kk saa tienata ilman että verottajaa kiinnostaa?

 • tarvitaan pienissäkin maksuissa.Ei ole verotonta palkkatuloa, kilommetrikorvaukset, päivärahat yms ei ole puoliammatilaisuutta.

 • Uskoisin, että Jos import sääntöä tiukennetaan niin Suomalaisten huippujen on mahdollista alkaa tienata hiukan enemmän pelaamisella.

  Ei puhtaasti palkkatuloa saa tienata yhtään ilman että verottajaa kiinnostaa. Jos tuo 300€/kk maksetaan palkkana niin verokortin kautta ne menee. Tietysti jos tuo on ainoa tulo ja pelaaja on vaikka opiskelija niin sitten ei siitä verottaja mitään vie. Mutta jos pelaajalla on jo joku muukin työ, niin sitten tuo 300€ tehdään normaalilla kortilla tai sivutulokortilla. Tietysti jos ”palkka” maksetaan päivärahana tai jonain muuna verottomana tulona niin sitten veroa ei mene.

 • Nykypäivänä ei muuten kauheasti kykene edes päivärahoilla ja kilometrikorvauksilla kikkailemaan korvauksia, kun puhutaan seuroista, jotka toimivat yhdistysmuodossa. Jos ei ole palkkasuhteessa, voi saada vuodessa verovapaasti päivärahoja enintään 20 päivältä ja kilometrikorvauksia enintään 2000 kilometristä.

 • Tuo pitää paikkansa, mutta periaatteessa mikä tahansa pieni veronalainen palkkasumma poistaa tuon päivärahojen maksimimäärän. Vaikka palkkatulona pidettävä kokouspalkkio antaa mahdollisuuden päivärahojen maksuun, mutta sitten pitää tietenkin päivärahojen maksuperusteen täyttyä. Eli on se aika hankalaa kikkailla kaikkea verottomaksi…

 • No mihinkäs ne junnut nyt unohtu?
  Jos palkkamenot pysyy samana, kun importtien palkat menee kotimaisille ”palkkasotureille”, ei taida paljoa junnuille enempää olla jaettavissa.

 • En tiennyt, että tässä oli kyse juniorit/edustus finanssipolitiikasta. Useimmilla seuroilla on junioreiden ja edustuksen rahat erillään ja ei importtien vähentäminen tuo junioreille lisää rahaa. Importtien vähentäminen lisää kotimaisten pelaajien käyttöä sekä panostusta omien junioreiden nostamiseksi edustukseen…

 • Ja kotimaisten pelaajien palkkapyyntöjä, sitä kautta kustannuksia edustusjoukkueille.
  Sitä vaan jossakin kommentissa oli tuo rahan sijoittaminen juniorityöhön esillä

 • Ei ne import -rahat ok siellä seurojen tilillä odottamassa uutta kohdetta. Kyllä voit sitten maalata ristin seinään ja soittaa pitäjän kirkonkelloja kun ensimmäinen suomalaispelaaja jättää verokortin sisään seuraan palkkatuloja varten.

  Importit ovat kuin vanhojen Hölmölä-vitsien kannettu vesi kaivossa..

 • Eihän ne palkkatuloja ole nytkään kotimaisille, eikä importitkaan veroja maksa. Sillä ei liene merkitystä onko verollisia vai ei, kun menot on kuitenkin seuralle menoja.
  Jotenkin vaan tuntuu siltä ettei tuo importtien kieltäminen pelasta jefun junnu tuotantoa.
  Mulle sopis seuratoimijana aivan hyvin totaali import kieltokin oikeen hyvin.
  Ja olen Crocojen toiminnassa mukana.
  Lajin taso Suomessa putoaisi nopeasti ja paljon. Huippupelaajat lähtisivät Euroopan sarjoihin jatkamaan omaa kehitystään, Suomeenhan ei tuotaisi vastaavasti enää ketään.
  Jos mietitään jotakin välimuotoa, niin aina tulee olemaan erilaisia versioita, johon sitten pitää sopeutua. Parasta kehitystä saadaan vapaalla kilpailulla.

 • Importtien kieltäminen/rajoittaminen lisäisi minun mielestäni väkisin panostusta kotimaisiin pelaajiin ovat he sitten junnuja tai aikuisia.

  En usko lajin tason putoavan mitenkään radikaalisti jos rajoitamme importit vaahterassa esim 2+2 tasoon. Ja jos siihen paikalle ei importtia saada, niin kotimaiset pelaajat pääsevät harjoittelemaan täysipainoisesti. 90-luvulla ei juuri ollut importteja, silti taso oli hyvä ja oltiin euroopan kärkimaa.

  Huippupelaajat lähtisivät eurooppaan? Niinhän ne tekevät nytkin, en näe miten tuo tilanne muuttuisi?

 • Mitä jos aloitettaisiin sillä, että ajetaan liittokokouksessa import rajoitus 1-divisioonaan ja sitä alemmas ja katsotaan sen jälkeen tilannetta pari vuotta, miten se on vaikuttanut ja sen perusteella voi sitten tehdä valistuneita päätöksiä Vaahteran suhteen.

 • ”Itse rajoittaisin ulkomaalaisten pelaajien määrää, esimerkiksi vaahteraan 2 EU ulkopuolista ja 2 EU pelaajaa. Divariin sitten 1+1”. Tätä ajattelu tapaa en kyllä ymmärrä miksi Vaahterassa ja 1 divarissa pitäisi olla eri import säännöt?? Eikö olisi helpompaa vaan sopia että kaudelle 2020 vain yksi importti kerrallaan kentällä eli 10 suomi passia ja yksi ulkomaalainen

 • Mitä enempi importteja, sen parempi! Voi 90-luku ja glory days!

  Ps. Vaaanha, älä kirjoita enää.

 • Mites tällainen, tehdään Bernerit ja vapautetaan Markkinat. Ei pelaajarajoituksia. kenellä on syvimmät taskut nii niillä on myös jenkkejä.

 • Tämä. Jos enemmän importteja on parempi niin, miksei samalla vaivalla toisi sen 10 hyvää jenkkiä, eikä mitään euroturhakkeita. Jos taas halutaan vähentää, niin aloitetaan euro/kaksoispassi pelleilystä.

 • 3 jenkkiä/joukkue.
  Sen jälkeen 500€/ulkkari sakkoa joukkueelle.
  Rahat qb klinikan elvyttämiseen.

 • Kyllä minulle sopii tuo 1 import kentällä kerrallaan sääntö. Joka tapauksessa sääntöjä olisi syytä hiukan tiukentaa. Jos kiintiö on olisi noin pieni, niin sitten sääntö voisi olla sama joka sarjatasolla.

  Ja kyllä huhhuh ajattelin kirjoittaa jatkossakin, 90-luku oli kohtuu hyvää aikaa tälle lajille…

 • 2 ei Suomen passin omistavaa joukkueessa, 3 jos Suomi-QB. Samalla rajua panostusta junnuihin ja valmennuksiin niin parissa vuodessa nykyinen pelaajalama on voitettu.

 • Ihan hyvä ehdotus sinällään, mutta en allekirjoita repliikkiäsi pelaajalamasta. Nuorten sarjoissa pelaa tällä hetkellä ennätysmäärä junnuja ja kyllä seuroissa muutamaa surullista poikkeusta lukuun ottamatta pelaajia riittää, katso vaikka Hämeenlinnaa. Huskies on hyvä esimerkki nykysääntöjen mahdollistamasta vauhtisokeudesta. Vaikka kotimaista materiaalia riittää erinomaisesti on pakkomielteenomaisesti kahmittava bussilastillinen turisteja siihen rosteriin. Mielestäni aina vahva ja haiseva epäluottamuslause päävalmentajalta suomi-poikia kohtaan.

 • Eikös hämeenlinnan junioritoiminta ole kuitenkin vielä alkutekijöissään? Ovatko pjat pelanneet yhden vai kaksi kautta. On ihan ymmärrettävää ettei sieltä voi vielä nostaa nyky-vaahteran tasoisia pelimiehiä. Vähän mennyt yli jo tämä hämeenlinnan haukkuminen (myönnettäköön että myös hämeenlinnan pelaaja hankinnatkin) seuralla on ilmeisesti tavoitteena pyörittää kuitenkin kahta joukkuetta eritasoilla joka vaatii materiaalia ettei käy niin että kakkosjoukkue joutuu lähteen vieraspeliin alle 20 pelaajan rosterilla. Aika näyttää mihin huskyjen rahkeet ja pelaaja politiikka riittää. Kesää odotellessa.

 • Kyse ei Hämeenlinnan toiminnan ihmettelemisessä ole ollut juniorit, on selvää että sieltä ei ole nostaa paljon pelaajia. Mutta jos aikuisten Suomalaisten määrä on 80-90 ja siitä puuttuu vielä yhdistelmäjoukkueen pelaajia niin ongelma ei ole junnujen nostamisessa. Kokonaisuudessaan Suomalaisten määrä on ainakin 100 ilmoitusten perusteella ja siihen päälle 12 importtia. Jos tuolla määrällä pyöritetään kahta joukkuetta niin minun laskuopilla kaikki ei voi edes pukea peleihin… Mutta kuten sanoit, ensi kausi näyttää todellisuuden.

 • Mistä olet saanut tuon 100 pelaajaa + importit??

  rosterissa joka on kuukausi sitten päivitetty on importit mukaan lukien 83 nimeä.
  Eli helposti jokainen mahtuu rosteriin, kun tuo määrä kahdeksi joukkueeksi jaetaan.

 • Aika suoraviivainen toi Royalsin pelaajapolitiikka. Rosteriin ei oteta yhtään elämysmatkailijaa tai jäsenmaksun maksajaa vaan ainoastaan peliaikaa saavia ja harjoitteluun sitoutuvia pelaajia. Tuossa artikkelissa Seppo kuvasi lisäksi hienosti suomalaisen jefu-huoran profiilin.

 • Hml on fiksusti kasattu 2 joukuetta eli 90 miestä joista parhaimmat pelaa vahteeraa ja toinen porukka sitten divaria. Lisäksi on saatu treenattua paljon 11vs11 mikä varmasti auttaa koko joukkuetta kauden alussa. Se on sitten eriasia mihin asti näillä pelaajilla mennään mutta minusta fiksua valmentamista!

 • Ja vaikka olisikin sata pelaajaa eli osa ei pue kummankaan joukkueen peliin yhtenä viikonloppuna jättää se reservi varaa. Kauden aikana kuitenkin loukkaantuu joka vuosi pelaaja jos toinen. Ja itse aattelen että hämeenlinnassa on mahdollisesti ajateltu arkipäivien pelit haasteena. Kotipojat tekee kuitenkin pääsäntöisesti töitä, maanantai illan vierasreissu duunipäivän päälle voi olla aika rankkaa. Importit ei näistä työ rasitteista kärsi. Tää on kuitenkin mutuilua ilman mitään shamaaneja tai kristallipalloja. Ja mitä tulee tohon epäluottamukseen valmentajalta suomipoikii kohtaan asian voi nähdä kahdella tapaa. Toiset on innoissaan ku saa kansainvälistä peliseuraa, varsinkin nuoret tyypit, vanhat sällit yleensä on skeptisempiä noiden importtien tarpeeseen. Se miten asia myydään pelaajille vaikuttaa eniten.

 • Rosteri tosiaan näyttää tuolta nyt, perustan arvioni seuraavaan. Tuossa on siis nyt 71 Suomalaista jos on importit mukana. Rosterissa on 14 Falcons entisenä joukkueena olevaa ja viime kauden kuvassa on 32 falcons pelaajaa, pistetään siitä 10 lisää. Talvella jo kerrottiin harjoitusvahvuuden olevan 90, joten tuosta varmasti puuttuu vielä nimiä jotka lisätään yhdistelmäjoukkueen listalle. Mutta katsotaan millainen lista on kauden alussa…

  31.3 pitää pelaajat rekisteröidä joukkueisiin tai he eivät voi siirtyä joukkueiden välillä, joten tuolloin varmaan näemme jotenkin muuttuneen rosterin liigajoukkueen osalta, tuskin 83 pelaajaa rekisteröidään ylempään joukkueeseen.

  Ja vaikka lopulta pelaajia olisi se 90 ja kaksi joukkuetta saadaan täyteen, niin ei pelissä 45 saa peliaikaa. 10 istuu vain penkillä ja 5 juoksee muutaman spessun.

 • Onko huskiesilla ja falconsilla siis farmisopimus?

 • Ja Hämeenlinnalla on yksi pitkä pelimatka arkipäivänä, joten en näe tuota oikein minkäänlaisena syynä hankkia importteja. Jos peli työpäivän päätteeksi on suuri haaste muutamana päivänä, niin sitten arkireenit ovat varmaan myös kohtuullinen ponnistus pelaajille…

 • Ei ole… Heillä on yhdistelmäjoukkue

 • Harkat ja pelit on täysin eri asia. Matkaa edes laskematta. Mutta kuten sanoin kyseessä on omaa mutuilua. itse inhosin aikoinaan pelata töiden jälkeen mutta harkat meni kyllä. Mutta kyseessä voi olla myös ihan oma ongelma liittyen omaan tapaan valmistautua peleihin.

 • Kerrotko vielä mistä tuo 31.3 tulee?

  Vapaan siirron raja on SAJL siirto-sivun mukaan 30.5.

  http://www.sajl.fi/seurapalvelut/pelaajasiirrot/

 • Karenssi tulee 31.3. Jälkeen. Siirtyä saa vapaasti. Olinko jäljillä?

 • Et.
  Et siis myöskään avannut tuota linkkiä SAJL pelaajasiirto-sivulle. =)

 • Farmi-ja yhdistelmäjoukkueita sekä alemman sarjatason joukkueita koskevat siirtosäännöt löytyvät omasta dokumentistaan: http://www.sajl.fi/@Bin/5778920/SAJL+Farmisopimuksia,+yhdistelm%C3%A4joukkueita+ja+seuran+alempien+sarjatasojen+joukkueita+koskevat+s%C3%A4%C3%A4nn%C3%B6t+2017.pdf

  Ylempänä viitattu koskee pelkästään pelaajasiirtoja.

 • IV.A.3. Edustusoikeus seuran muissa joukkueissa

  Pelaaja voi vaihtaa joukkuetta seuran sisällä vain, jos hänet on rekisteröity
  pelaajaksi johonkin seuran joukkueista 31.3. mennessä.
  Pelaajalla on oikeus, menettämättä edustuskelpoisuuttaan rekisteröintijoukkueessaan, pelata
  kaksi (2) ottelua seuran toiselle sarjatasolle osallistuvassa joukkueessa, kuin siinä mihin hänet on rekisteröity. Tämä määräys ei koske nuorten sarjoja.

  Pelaajan siirtyessä toisesta seurasta seuran alemman tason joukkueeseen, ei pelaajalla ole
  oikeutta siirtyä seuran ylemmälle sarjatasolle osallistuvaan joukkueessa, ellei siirtoa tehdä ennen kuin ylemmän sarjatason joukkueen siirtoa koskevat aikarajat umpeutuvat kyseisenä
  kilpailukautena.

 • Onko tässä mitään etiikkaa ? Olin katselemassa muutaman ottelun Taft järjestämässä hienossa junnuturnauksessa ja ihmettelin miksi Roostersilla ja Trojansilla on yhdistelmäjoukkueet. Molemmillahan on ollut suht vahva oma kasvatus noille ikäluokille siis u-11, u-13, ja u-15. Kun asiaa kysyin niin sain vastauksen että Roostersista siirtyvä valmentaja rekrytoi ECG hen 15 pelaajaa: u-11, u13 pelaajaa samalla kun vaihtoi seuraa. Eihän tässä ole mitään järkeä, että tuossa iässä vaihdetaan tai vaikutetaan valmentajan puolesta vaihtamaan seuraa kun ei se valmennus ole sen häävimpää siellä toisessa seurassakaan. on kyse mistä tahansa suomalaisesta jefu seuran valmennuksesta noissa ikäluokissa. Toivon itse että edes kasvattajarahat jäävät siihen seuraan missä pohjatyö/valmennus on aloitettu. Toki tietenkin hyväksyisin siirron jos kyse olisi pelaamattomuudesta, mutta näissä ikäluokissahan kaikki pelaa ja kokeilevat eri pelipaikkoja. Mitä mieltä olette pitäisikö rajoittaa ?

 • Eli suomalaisia ei Vaasa satasilla kiinnosta, ruotsalaiset ei halua tulla takas ja muihin ulkkareihin ei ole rahaa. Mennään siis motivoituneille pelaajilla ja haaveillaan ettei kukaan mene rikki, ainakaan kahden suunnan heebot. Ei mitaleilla. Syvyydessä antaa siimaa yllättävän paljon myös Roosters.. ettei vaan olis Crocojen vuosi.

 • Kun noin ansiokkaasti jo Roostersin junnupelaajien siirtojen taustoja selvittelit, on ihme että muita syitä ei paljastunut. Luuletko todella, että pelaajat ovat tehneet siirtopäätöksen sen takia, että valmentaja on vaihtanut joukkuetta ja vienyt pelaajat mennessään? Näin ei ole.

  Suosittelen jatkamaan tutkimista vielä syvemmältä ja kun löydät lisäaineistoa ja todisteita, raportoi toki tänne kaikkien tietoon.

 • Periaatteessa LASTEN siirtyminen seurasta toiseen täytyy tehdä mahdollisimman joustavaksi. Tämän kuvatun yhden valmentajan siirtyminen toiseen saman kaupungin seuraan on herättänyt keskustelua jo aiemmin mutta nyt nostettiin esille enemmän tietoa asiasta. 15 pelaajan rekrytointi on ISO uutinen pienessä junnu-scenessämme.

  Moraalikysymys riippuu siitä miksi pohjimmiltaan juniorit ovat siirtyneet. Jos perusteena on ainoastaan valmentajan houkutteli, on tämä moraalitonta. Onhan ko henkilö vastuullisessa luottamustoimessa myös SAJL:n junioritehtävissä jolloin odottaisi korostunutta hygieniaa asioissa.

 • Saatiin Seppo taas ketjuun mukaan!

 • Juuri sama tyyppi kyseessä, on kiertänyt muutamassa vuodessa lähes kaikki paikallisseurat ja aiheuttaa tuhoa joka paikassa.

 • Elikkä kolmea jenkkiä valitessaan Huskit on saaneet jo kahdesti rukkaset signaulta pelaajaltaan. Nyt sitten jännitetään milloin Shamaani ennustaa joukkueelle uutta pelinrakentajaa…

 • Anteeksi kriittisyyteni, mutta tuo uutinenhan on muuten aikamoisella värikynällä väritetty.

  Miksi yksikään CFL pelaava pelaaja alkaisi valmistautumaan Eurooppaan lähtemiseen? Eikö CFL pelaaminen olisi kuitenkin hitusen kovempi juttu?

  Niin ja millähän salanimellä herra pelasi kaudet 2015 ja 2016 CFL??

  Kauden 2015 joukkue: https://en.m.wikipedia.org/wiki/2015_Calgary_Stampeders_season
  Kauden 2016 joukkue: https://en.m.wikipedia.org/wiki/2016_Calgary_Stampeders_season

 • Kyllä ainaki uutisia tulee paljon kaverista kun nimen laittaa googleen että on sinne sopparin tehny. Faktahan on se että jos kaverilla on asenne kohdillaan niin kaveri on yks kovimmista mitä koskaan Suomessa on pelannut. Ja Sampsa lopeta jo…

 • ”…kaveri on yks kovimmista mitä koskaan Suomessa on pelannut…”

  Miten mä muista kuulleeni ja lukeneeni tuon kliseen joka ikinen vuosi kun surat arpoo itelleen uusia vahvistuksia… Ja vielä Fakta…

 • kaveri ei ole downiakaan pelannut Suomessa ja on heti kovin pelaaja Suomessa.
  ei taida olla muutenkaan helppo luonteinen heppu, jos on ollut ongelmia koulussa ja kirkko pelastanut. Taitaa olla tikittävä aikapommi ennemin kuin huippupelaaja.

 • Nii se on kyllä totta. Vaikka Tom Brady tulis Suomeen nii se ei olis kovin mitä Suomessa on pelannu koska ei oo ennen Suomessa pelannu. Se on totta että kaveri VOI olla kova jos kahtoo historiaa mutta ei oo vähään aikaan pelannu. Historia kaverilla on kyll kova.

 • Kaveri ei ole pelaannut downiakaan CFL’ssä. Sopimus oli calgaryn kanssa mutta kentälle ei koskaan astunut. Plus Huskeilta naurettavaa väittää että Jonesin tavoite olisi euroopassa. Kova pelimies kyllä ja tulee tekemään tuhojaan suomessa, Huskies vain uutisoi naurettavasti.

 • Luin uutisen 3 kertaa ja en löytänyt tuommosta kohtaa missä hän sanoo että tavoitteet euroopassa. Lukee että kuuli euroopassa pelaamisesta ja se alkoi kiinnostamaan.

 • ”…kaveri on yks kovimmista mitä koskaan Suomessa on pelannut…”

  Ei tule olemaan edes kauden 2017 kovin LB, joten vähän on matkaa. Siitä olen samaa mieltä, että kaveri haisee ongelmilta kilometrin päähän.

 • Olipa jäätävä highlight pätkä. sbedwelin lataamakin vielä

 • ”Hilites” monessako pelissä hyökkäys eteni 5-10 jaardia ennenkun jones taklasi? En usko että kaveri on löheskään yhtä hyvä mitä täällä hehkutetaan. Esim chris young on paljon kovempi pelintekijä.

 • AFI:n artikkelissa Suomessakin 2 kautta pelannnut Robert Shaper-Kotter kertoo kuinka helppoa on saada 2-passin status…

  http://www.americanfootballinternational.com/canadians-finding-football-europe/

 • Enhän minä sanonut, että tämä kaveri ei voisi olla pelimies. Ihmettelin vaan ääneen miksi ihmisille pitää syöttää puppua CFL pelaamisesta? (Vieläpä kahden vuoden ajan)

  Fakta kun taitaa kuitenkin olla se, että Tahj Jones ei ole pelannut joulukuun 2013 jälkeen ainuttakaan jenkkifutismatsia. Sitäkin ennen matsejan on kertynyt vyölle jokseenkin vähän erinäisten syitten takia.

  Mä en näkisi kuitenkaan, että pelkästään LSU:hun pääsemällä on ennakkoon esim Vaasassa vakuuttanutta Chris Youngia parempi pelaaja. LSU:sta kun on vielä NFL:n matkaa ja Young oli tuon matkan taittanut ennen Royalsiin tuloaan.

 • Huikea video löytyi europlayers profiilista: https://www.europlayers.com/ViewProfilePlayer.aspx?ProfileId=61739

  Tahj Jones tulee olemaan tuon perusteella huikea kaveri potkupeleissä!

 • 31.3 tulee kilpailusäännöistä, kohdasta pelaaminen seuran muissa joukkueissa…

 • …että sontatunkion väki taas herännyt talvipesistään. Mukavaa sarjakauden odotusta teille.

 • Shamaanit ja kumppanit vissiin tekevät hämeenlinnalaisten sopimukset: https://www.europlayers.com/ViewProfilePlayer.aspx?ProfileId=56959

  Tämäkin on siis kerrottu jo viikkoja sitten täällä! Huskies ei vaan ole uutisoinut tätäkään

 • Edellinen LSU kaveri kävi lähes samankaltaisella HL-videolla.. Kaveri oli suhteellisen kova.

 • Nyt niin että farmisääntöjen löystyessä on seuran omien joukkueiden välillä liikkuminen vaikeampaa kuin farmiin ja takaisin?

 • Ei tietenkään ole. Jos panostaa, siitä hyötyy. Tulevalla kaudella liikkuminen on helpompaa kuin aiemmin.

 • Kohta tulee BOOM Tampereelta.

 • Luopuuko sarjapaikasta???

 • Yhdistyy Huskiesin kanssa.

 • Joku talven vierailijoista tulee pelaamaan kesällä?

 • Joo Alex Mack ja Ben Garland alottaa Pyhimysten OLssä ja DLssä ja ”eläköitynyt” sis.lait.hyök. Jordan Cameron tulee joko long snäpperiks tai kikka-holderiks. Pyynikki state of mind.

 • Onko tämä sama tahj Jones jota ammuttiin? Aika kiitettävä arpa ottaa tuo kaveri omaan sakkiin

 • Oletko edes lukenut tätä Tahj Jones uutista?
  sieltä selviäisi, että kyllä on.

  http://huskies.fi/pitka-tie-lsusta-hameenlinnaan/

 • SAJL:n korkeakoulusarjan artikkelista poimittu… Lappeenrannassa hyvä meininki. ”Takakentällä erityisesti joukkueen brasilialainen safety Ectore Scuissiatto on seuraamisen arvoinen pelaaja”. Kohta Suomeen pääsee opiskelemaan jefustipendillä:)

 • Otso Flinkman Tyresö Royal Crownsin pelinrakentajaksi !!!

  https://www.svenskalag.se/royalcrowns/nyheter/962824/finsk-landslags-qb-till-tyreso

  Tämä on oikeastaan eräänlainen skandaali suomalaisen Vaahteraliigan perspektiivistä. Suomessa suomalainen QB löytyy kahden ylimmän sarjatason osalta ainoastaan yhdestä joukkueesta (Wolverines), mutta Ruotsin huipppujoukkue USKALTAA luottaa ei-amerikkalaiseen pelaajaan. Hävetkää liigajoukkueet !!!

 • Jaguaarit koittivat saada Otsoa pelinrakentajakseen jopa pientä korvausta vastaan, mutta ruotsalaiset iskivät väliin ja samalla kaatui jenkki RB/LB hankinta. Itse olen kanssa kuullut, että Otson menetyksen vuoksi Jaguaarit keskittävät rahansa eurooppalaisiin pelaajiin.

  Saavat kuulemma yhden jenkin hinnalla kolme eurooppalaista, ja tämän Espanjasta tulevan QB:n ehtona oli kuulemma pari kaveria. QB ja viimeiset vahvistukset julkaistaan heti kun saavat luvan Espanjasta. Toinen QB:n kavereista on kuulemani mukaan OL:ssä pelaava kaveri ja toinen saksassakin pelannut DB

 • Selailin joukkueiden nettisivuja ja Tampereelta sattui tämmöinen silmään: http://www.tamperesaints.fi/rekry/28654

  ”Alla on Saints-organisaation tämän hetken avoimet tehtävät:
  GM – General Manager (Vaahteraliiga) 2018
  Tampere Saints Ry hakee ”General Manageria” vastaamaan miesten edustusjoukkueen iskukyvystä.”

  Ottavatko mallia Vaasasta ja Seposta vai onko tämä joku tamperelaisten oma viritys? Ja aika mielenkiintoista että vuoden työstä maksaisivat vain 3kk palkkaa??

 • Saako seuratoiminnasta joku muukin kuin Seppo palkkaa?

 • http://www.tamperesaints.fi/uutiset.html?90908
  Laitellaas taas ranking uuteen uskoon…

 • Ihan hyvät linjat on Saints saanut kasattua.

 • Eikös Crocojen Somerkallio ainakin aiemmin ollut palkallinen…

 • Eikös Jaguaareilla ja Wolvoilla ole myös palkattu henkilö? Kouvolassa oli myös jossain välissä

 • Niin ja Bedwell Hämeenlinnassa

 • Crokoilla on tälläkin hetkellä kaksi palkallista työntekijää.

 • Voisitteko kertoa tarkemmin jos teillä on tarkat tiedot? En ymmärrä miksi jätetään kertomatta suurin osa jos muka tietää asiasta?

  Ketkä ovat nuo kaksi crokojen palkollista? Eli kaksi tekee päätyönään töitä crokoille ympäri vuoden?

 • Mitä h…vettiä Vaaaanhalle tai kenellekään kuuluu mitkään tiedot seuroissa työsuhteessa olevista henkilöistä. Ymmärrän keskustelu yleisellä tasolla jolla sitä on käyty, mutta että pitäisi kertoa ”tarkat tiedot”. Valot päälle nyt. Useammissakin seuroissa on oikeaa palkkaa saavia työntekijöitä joista maksetaan palkan lisäksi kaikki lainmukaiset sivukulut eläkevakuutuksineen.

 • Voisitko kertoa nyt tarkasti, miksi kyselet aina vaaaanhoja

 • Ok, eli ei saa kysyä, kantanne on huomioitu. Eli voi sanoa monta palkollista on missäkin seurassa, mutta loppu on salaisuus… Selvä, en ymmärrä tuota yhtään ja aion jatkossakin kysyä jos annetaan puolivillaisia tietoja, joista pelkkiä huhuja tai vääriä tietoja on ainakin kolmannes. Jos ei kestä, että keskustelu jatkuu, niin sitten sitä ei kannata avata…

 • Tässä näitä Crocojen työntekijöiden tehtäviä. Ei nää mitään salaisuuksia ole.
  En ihan joka päivä täällä notku, joten nyt vasta pääsin avartamaan tätä.
  Hallinto henkilö:
  -Jäsenrekisterin ylläpito
  -Seam chip hallinta
  -Flo members ylläpito hallinta ja laskutus
  -Fanituotevaraston hallinta
  PR henkilö:
  -Yhteistyökumppanien asiakasrekisterin ylläpito
  -Yhteistyökumppanien tiedottaminen ja aktivointi. Sähköposti yms.
  -Koulukäynnit, messut, esittelytilaisuudet ja niiden järjestäminen.
  -PR tuotteiden kerääminen ja jakaminen
  -Tapahtumien järjestäminen ja toteuttaminen. Kauppakeskus tapahtumat.
  -Kilpailut SOME maailmassa
  -Tapahtumamainonnan toteuttaminen yhdessä mediatiimin kanssa( youtube, google, face)
  -Tapahtumakalenterin päivitys

 • Molemmat toimet on aloitettu tänä vuonna.
  Lisätietoja varmaan sitten kysymysten mukaan vaikka , ei nimimerkeille.

 • sinusta mielenkiintoinen kanta importi-keskusteluun se, että ei ole kantaa import-keskusteluun. Tuossa Sheltonin blogi-kirjoituksessa vertaillaan Saksan ja Itävallan import-sääntöjä, mutta kieltäydytään ottamasta kantaa asiaan. Sean haluaa että toisaalta pelin taso nousisi, mutta erityisesti sitä että seuroilla olisi motiivi panostaa omien juniorien tuotantoon.

  Oikeastaan ainoa nostonarvoinen huomi on mainnta Vaahteraliigasta. Sheltonin mukaan Suomessa on huomionarvoisen löysät – noticeably loose – import-säännöt eurooppalaisessa mittakaavassa.

 • Oi, olitpa tarkkaavainen ja pätevä. Juuri sinua tänne palstalle on kaivattu!

  No käytetään ”näkökulmaa” kannan sijaan. Perusteluja puolesta ja vastaan…

 • Shelton osoitti hyvin tietämättömyytensä väittämällä Suomen liigan sääntöjä löysiksi. Osittain tämä johtuu siitä, että osassa maista ei sääntöjä noudateta. Osin myös siitä, että jefu ao maassa ei ole taloudellisella aallon harjalla. Suomen sääntö, jossa siis saa olla 3-ei eu pelaajaa, joista 2 yhtäaikaa kentällä, ei ole esim saksan sääntöä löysempi. Eikä nyt juurikaan poikkea yleisestä 2 rosterissa ja 2 kentällä säännöstä. Se että shelton muuta väittää ei asiaa muuta.

  Lisäksi itävallan ja saksan sääntöjen vertailussa olisi ollut järkevää huomioida myös sääntöjen kehittyminen ja todelliset käytännöt. Itävallassa sai joitain vuosia sitten nähdä jopa 10 jenkkiyliopistoissa pelannutta yhtäaikaa kentällä ja todellisuudessa tuota ”ei makseta pelaajille” sääntöä rikotaan suht vapaasti.

 • Eihän Sheltonin löysyyskommentti liittynyt jenkkeihin mitenkään vaan nimenomaan ei-jenkkeihin. Niiden tuontiahan ei ole Suomessa rajoitettu mitenkään… vaikea nähdä että säännöt voisivat sen löyhemmät olla?

 • Suomessa pesunkestävät jenkit voivat keinotella itselle passipelleilyllä aseman EU-pelaajana ja tämä ilmiö on estetty useammassa Euroopan sarjassa.

 • Mutta kun noita ei EU pelaajia ei ole rajattu juuri missään mitenkään. Ja itävallassa paperilla olevaa sääntöä kierretään opiskelu- ja työpaikoilla.

 • Viitaten tuohon yllä olevaan repliikkiin voisin tarkentaa. EU-pelaajien määrää on rajattu jopa dramaattisesti mm:

  – Ruotsissa
  – Itävallassa
  – Puolassa
  – Italiassa
  – Norjassa

  Kyse on tahtotilasta. Keinoja löytyy

 • Tämä on juuri se asia. Joukkueilta ei ole tähän asti löytynyt tahtotilaa näitä sääntöjä muuttaa. Kun joukkueilta se löytyy muuttuu säännötkin importtien suhteen.

 • Onko Kuninkaan miesten seura kipannu,kun nettisivut pimiänä.

 • Uudet sivut: royals.fi

 • EU-pelaajien rajaaminen on aina vaikeaa, johtuen Bosman-säännöstä. Mikään herrasmiessopimus ei voi kieltää ketään ottamasta vaikka 15:ttä eurooppalaista pelaajaa, vaikka oltaisiin keskenään määrätty rajaksi vaikkapa viisi. Tästähän voi tehdä valituksen vaikka joku penkkiurheilija, kuka ei koskaan olisi yhtään jenkkkifutismatsia nähnyt, ihan vaan sen takia että se rikkoo lakia.

 • Ja höpönlöpöt sinulle Mr. Hankey. Tällä samalla Bosman-mantralla on torpattu ja peloteltu muutoshaluista enemmistö liittokokouksissa jo vuosikymmeniä ja surullista on se että siihen vetoaminen ei ole millään tavalla relevanttia suomalaisessa jefussa.

  Ensimmäisenä on tietysti hyvä muistaa että jefu suomessa ei ole ammattilaislaji eli ei voida puhua työvoiman vapaasta liikkuvuudesta tai sen eväämisestä. Toisaalta millään Bosman-säännöllä ei voida estää lajia tekemästä rajoituksia esim. samanaikaisesti kentällä sallittavien ei-kansallisten pelaajien määrään. Useissa Euroopan sarjoissa – jopa ääriliberaalisessa Ruotsissa – on ei-kansallisten palaajien, siis myös EU-pelaajien määrää lähdetty rajoittamaan import-ilmiön vahingollisten vaikutusten takia. Italia ja Puola ovat maista vieneet rajoitukset pisimmälle. Mitään lakeja ei rikota mikäli rajoituksia halutaan asettaa joten Mr. Hankeyn viljelemä yleinen väärinkäsitys on puhdasta tuubaa.

 • Mistä pelaajat liigatasolle hommataan, jos eu pelaajat kielletään.

 • Ei tarvi kieltää mitään pelaajia! Ostakoot joukkueet vaikka 20 EU-pelaajaa ja 10 USA-pelaajaa. Mutta montaako saa kerrallaan peluuttaa kentällä? Siihen ei Bosman-sääntö vaikuta mitään, koska pelaajia saa palkata niin paljon kuin haluaa. Jos joukkueet haluaisivat niin voitaisiin jo seuraavassa kokouksessa päättää, että jatkossa kentällä max 2 jenkkiä ja 2 EU-pelaajaa, tai ihan mitkä määrät vain, mutta joka tapauksessa tuo Bosman-sääntö voidaan näin kiertää.

 • Vaahteraliigaa on pelattu enimmillään 13 joukkueella ja useita kausia 10 joukkueella. Hyviin organisaatioihin riittää aina pelaajia. Se on selvä että huonot organisaatiot kuolisivat pois ylemmiltä sarjatasoilta mutta niinhän sen pitäisikin mennä. Suomalainen jefu kehittyy vain ja ainoastaan juniorityöhön panostavien organisaatioiden johdolla. Nämä euromiehillä tekohengitetyt porukat joutaisivat pois pääsarjoista.

 • Tekohengitystä tarvitsevat kaikki pääsarjajoukkkueet. Hyviin organisaatioihin riittää aina pelaajia ja näyttää riittävän harrastelijatasonkin organisaatioihin. Siksi meillä on sarjatasoja miehissä viisi ja naisissa kolme. Se on sitten eri asia, kuinka moneen organisaatioon riittää hyviä kotimaisia pelaajia, sillä esimerkiksi pääsarjatasolla ”aloittava pelaaja” on erittäin heterogeeninen käsite. On paljon kivempi olla kuudes tukimies voittavassa joukkueessa kuin aloittava tukimies häviävässä joukkueessa.

 • http://www.is.fi/taloussanomat/art-2000001602344.html

  ”Herrasmiessopimus on ollut vähintäänkin ”harmaata aluetta”, koska se on sotinut Euroopan unionin perusoikeuksiin kuuluvaa työvoiman vapaata liikkuvuutta vastaan.”

  http://www.hs.fi/urheilu/art-2000004876036.html

  ”Suomen Palloliiton pitää huomioida kilpailusäännöissään Euroopan unionin kansalaisia koskeva lainsäädäntö, joka takaa työvoiman vapaan liikkuvuuden.”

  Kerrotko vielä miten jääkiekossa ja jalkapallossa tulee lait vastaan, mutta jefussa ei?

 • Eikö ero selviä sinulle itse lukemalla ihan vaan alaotsikon?

 • Kerrotko vielä miten jääkiekossa ja jalkapallossa tulee lait vastaan, mutta jefussa ei?

  Ilmeisesti sinulle pitää rautalangasta vääntää se yllättävä fakta että jääkiekko ja jalkapallo ovat Suomessakin ammattilais- tai puoliammattilaislajeja. Amerikkalainen jalkapallo ei ole Suomessa ammattilaislaji. Ja kun puhutaan työvoimasta, sana tarkoittaa työsuhteessa olevista henkilöistä.

  Yksikään suomalainen jefu-seura ei lähitulevaisuudessakaan tule syrjimään pelaajia kansallisuuksien perusteella PALKATESSAAN pelaajia joukkueeseensa tai yrittäessään estää sopimuspelaajansa siirtymisen työsuhteeseen jonkin toisen EU-maan joukkueeseen. Uskoisin, että ylipäätänsä siihen menee vielä hetki, ennen kuin yksikään suomalainen tai eu-pelaaja ylipäätänsä signataan seuraan verokortilliseen työsuhteeseen kaikkine sivukuluineen ja eläkekertymineen.

  SAJL:n sarjoihin voi täysin riskittä laatia sarjamääräyksiä joissa rajoitetaan ei-suomalaisten pelaajien määrää pelipäivän rosterissa. Mikään laki eikä edes kiinan keisari pysty antamaan määräystä joka kumoaisi tämän mahdollisuuden.

 • että täälä halutaan muuttaa kovasti liigaa ja sarjoja, mutta sitten kun pitäisi jotakin tehdä kokouksissa, niin ei haluja olekaan.
  Tai sitten kabineteissa onkin eri ihmiset kuin täälä.
  Nyt kun on TV sopimuksetkin saatu kuntoon olis hyvä laittaa importit kieltoon ja saada Suomihuiput näyttämään lajin hienouksia suurelle yleisölle.
  Samalla alkais se palkkakin juosta suomipojille isommin kun joukkueet kilpailisivat suomitoivoista rahalla ja mersuilla.

 • Älä viitsi puhua roskaa kun et tunne eri maiden sääntöjä.

  1) Itävalta
  Maassa ei ole rajoitettu EU-pelaajien määrää ollenkaan. Rajoitettu on pelaajia, joille maksetaan pelaamisesta. Säännöt eivät ota kantaa kansalaisuuteen ollenkaan vaan on laadittu rajaamaan amatööri- ja ammattilaispelaajien määriä. Ja hyvin helppo kiertää sääntöä, kirjaamalla ulkomaalainen pelaaja paikalliseen yliopistoon opiskelijaksi tai palkata pelaaja ”junnuvalmentajaksi.”

  2) Norja
  Ei ensinnäkään ole EU-maa, joten operoi eri lähtökohdista. Hyvä huomioida myös, että norjalaisten määrä on Suomessa rajattu ja norjalainen menee jenkin kanssa samaan kiintiöön.

  3) Ruotsi
  On ottanut käyttöön CL-säännön eli kilpailusäännöissä on määritelty joukkueelle mahdollisuus enintään kahdeksan non home grown pelaajaa. Näistä enintään 2 saa olla import pelaajaa, jollaiseksi lasketaan pelaajat, jotka ovat pelanneet USA,Kanada,Meksiko ja Japanin yliopistotasoilla. Säännöissä ei kansalaisuus itsessään rajoita pelaamista ollenkaan, mutta noin yleisesti kuusi eu-pelaajaa siis saisi olla suoraan mukana kahden jenkin lisäksi. Mielenkiintoinen lisä Ruotsin säännöissä on se, että 1-divisioonassa ja alemmilla sarjatasoilla pohjoisamerikkalaisten pelaajien määrää ei ole rajoitettu mitenkään.

  – Puola
  Teki ison muutoksen asiaan viime syksynä. Nähtäväksi jää miten toimii.

  – Italian sääntöjä en tunne, tunnetusti sääntöjen noudattaminen on Italiassa mitä sattuu. Mutta kun en tiedä sääntöä niin en ota kantaa.

  Ja se, että täällä muutama huutelee muutosten perään, ei ole sama asia kuin se, että seurat haluaisivat sääntöä muuttaa. Saattaa myös olla, että siellä missä päätökset tehdään, osataan selvittää noita sääntöjä muista maista oikeastikin eikä tehdä päätöksiä vahvalla oletuksella. Ihan kaikilta teiltä en kuitenkaan suosittelisi vastaanotettavaksi juridista neuvontaa.

 • ”Näistä enintään 2 saa olla import pelaajaa, jollaiseksi lasketaan pelaajat, jotka ovat pelanneet USA,Kanada,Meksiko ja Japanin yliopistotasoilla. Säännöissä ei kansalaisuus itsessään rajoita pelaamista ollenkaan,”

  Mitä vittua minä juuri luin?

 • Minä luin että yliopistossa voi opiskella eri maiden kansalaisuuksia. Hitto kun tuo lukeminen on vaikeaa.

 • Huh Huh….ja lukutaito kunniaan. Helpommin asiaan voi varmaankin perehtyä kun lukee tämän artikkelin sisällä taulukkoa. Importtien rajoittamisessa on monia keinoja käytössä ja se edellyttää todellakin eri kansallisuuksien huomioinnin. Käänteinen ”home grown” sääntö on eräs niistä.

  Suomessa rajoitukset pitäisi kohdistaa 2 passin kikkailuun ja USA pelaajien määrässä pitäisi antaa etu niille, joilla kotimainen QB.

 • Aika nopeasti ohitettiin Saints vahvistukset. Linjat alkavat ainakin paperilla näyttää aika kovilta. Entä miten niiden valmennus? Entäs missä on v.lehtonen?

 • Saintsin linjat ovat ainakin pykälää kovemmat ja paremmat kuin 2016. Valmennuksesta vastaavat kokeneet Hannes Mattila OL ja Ilkka Minkkinen DL. En usko linjojen kaatuvan valmennukseen.

 • Linjavalmennuksesta löytyy kyllä kovia ukkoja, mutta riittääkö niitä myös kentälle asti?

 • mikäli linjat ovat vain vahvistuneet viime kaudesta niin en usko että tampereella tulee ongelmia linjojen kanssa mikäli vain miehet pysyvät terveinä.

 • Tuosta V. Lehtosesta esillä ollut monta kysymystä eikä yhtään vastausta ???

 • Samoin Efen nimi loistaa poissaolollaan royals rosterissa.
  Missä ovat maan parhaat omilla pelipaikoillaan?
  Molemmat kuitenkin harjoitelleet kuuleman mukaan

 • Efe, Veikka, Iiro, Viktor, Karri… Isoja raamikkaita peli-ikäisiä äijiä poissa pelaavista kokoonpanoista. Milloin ne Gladiaattoreiden kuvaukset aikaakaan..?

 • Isä aika tavoittaa KAIKKI

 • Efen paluu Royalsiin uutisoitiin äsken…

 • Eiköhän se paluu Tampereelle tapahdu jälleen Ruotsissa pelatun kauden jälkeen

 • Tampereelta jälleen uutisia
  http://www.sajl.fi/?x167512=6111033

 • Tuo sinetti on aika kova juttu suomalaisessa jefu skenessä. Aikamoinen määrä pelaajia ja toimijoita Tampereella. Koska lähtee edustus nousuun?

 • Hienoa Saints!

 • Mikä siitä tekee kovan jutun?

 • Siitä tekee kovan jutun se, että Saints tuntuu Royalsin ja Wolvojen ohella olevan ainoa joukkue joka laittaa sitä kuuluisaa ”extraefforittia” junnuihin, nuorisotyöhön ja organisaation kehittämiseen…
  Facesta seuraanneena taisivat myös järjestää jonkun Pelastakaan Lapset Ry tapahtuman nyt viikonloppuna. Enkä usko että sekään on mikään ”SAJL kriteeri tai vaatimus”, vaan ihan sitä kuuluisaa ekstraa.
  Hämeenlinnakin Huskies järjestää nuorten pelaajien turnauksen ja pienen lajileirin johon on jo ilmoittautuminen auki. Ja hyvät vetäjät löytyvät sieltäkin auttamaan nuorisoa!

  Pitäisiköhän muiden alkaa ottaa mallia?

 • Listaa muut sinetti seurat ja huomaat mikä siitä tekee niin hienon asian.

 • Muut sinettiseurat: Butchers, Roosters ja Trojans.. Mikä tässä nyt on niin hienoa?

 • ajat on paljon muuttuneet siitä kun sinettejä jaettu esim. Roostersille ja Trojansille. Tuskin enää saisivat ko. läpyskää itelleen http://www.sport.fi/en/urheiluseura/sinettiseurat/sinettiseuraksi/sinettiseurakriteerit

  sääli sinettijärjestelmää uudistaessa ei käyty läpi ketkä vanhoista seuroistaa saavat sinettinsä vielä pitää. Nykyjärjestelmästä sanotaan ”Lajiliitto tarkastaa eli auditoi omat Sinettiseuransa ensin kerran kahdessa vuodessa ja sen jälkeen kolmen vuoden välein.” lieko tehty näitä lainkaan

 • …ja sitten se signausmerkintä poistui EP-profiilista. Kummallista??

 • @Sintti Sinetti, kyllä niitä auditointeja on tehty. Olivat syynä ettei esim Roosters ole enää SInettiseura.

  Nostan olematonta hattuani Saintsin junioriporukoille, siellä tehdään nyt ihan tosissaan töitä juniorien eteen. Se tulee satamaan edustuksen laariin vielä pitkään.

 • Hauska katsella tuota huskiesin hyökkäyksenlinjaa, tasan 2 aloittavaa suomalaista, eikä kumpikaan Hämeenlinnasta 😂..

 • Eipä ole ihme että porukkaa lähtee pois kun otetaan europlayereitä enemmän kuin on edes varaa :D.. Taitaa käydä samoin kuin huskien naisten joukkueelle, yks kausi vaahterassa ja sit alkaakin alamäki..

 • …jos joukkueesta lähtee joku pois. Eikä millään pahalla ketään kohtaan, missään tapauksessa.

  Hämeenlinnassa on pyritty rakentamaan joukkuetta, jonka palaset sopivat kohdilleen, ja jonka jäsenet ovat sitoutuneita tavoitteisiin joukkueenjohdon ja valmennuksen asettamalla tavalla. Tällä hetkellä se tarkoittaa suurta määrää importteja.

  Siihen liittyy aina riskiä, kun tällä tavalla panostellaan ja pyritään nostamaan tasoa nopeammin, kuin mihin pelkällä orgaanisella kasvulla pystytään. Varmasti löytyy epäilijöitä ja myös sivusta naurajia, jos panostus ei onnistukaan. ”Eurojackpottiahan” on liigassa pelattu aiemminkin, eivätkä tulokset ole olleet aina niin mairittelevia. Minusta on kuitenkin ihan selkeää, ettei Huskies ole vain kapea kotimainen runko ja tusina euroja.

  Ja tämä ilman mitään siteitä Huskiesiin. En erityisesti fanita, mutta on aina kiva katsoa, kun on kunnianhimoa ja lähdetään rakentamaan rohkeasti uutta. Mielenkiintoa tulee sarjaan ihan varmasti.

 • Jättirosteri on mielenkiintoinen ilmiö. Jefussa on muutenkin haasteena suuri pelaajamäärän tarve ja pienenä lajina Suomessa se korostuu. Onhan se pieni ihme, jos joukkueessa on n. 100 edustusikäistä pelaajaa. Mutta yltäkylläisyydestä syntyy paljon ongelmiakin, joita täälläkin on tuotu esiin. Wolvoilla on jo vuosia ollut suurrosteri, mutta se ei ole realisoitunut menetykseksi edes II-joukkueessa. Silti en vielä tuomitsisi suureen pelaajamäärään tähtäämistä huonoksi strategiaksi, sillä Wolvot oppivat kokemuksistaan. Yksi näkyvä asia on valmentajakaartin kehitys kokonaisuutena, mutta lukemattomia pieniä askeleita on varmaan otettu seuran sisällä suurelta yleisöltä näkymättömissä. Ehkä muutaman vuoden päästä heidän strategiansa osoittautuukin juuri oikeaksi, sillä strategiaa mitataan pitkällä tähtäimellä. Huskies on saattanut jo ottaa oppia Wolvojen kokemuksista, mutta se jää nähtäväksi. Mielenkiinnolla seuraan molempien edesottamuksia.

 • Viime viikon AFF hastattelussa Stan kertoi miten importien hankinta kehittää tulevaisutta varten.

  Samoin kun Filebacker ” Mielenkiinnolla seuraan molempien (HH ja Wol) edesottamuksia.”

 • Filebackerilla on väärät odotukset mikäli luulee että Ii-joukkueen menestys punnitaan sarjamenestyksellä. II-joukkue on paikka saada ylimääräisiä toistoja edustuksen pelaajille ja pelikokemusta niille jotka eivät sinne yllä.

  Mitä taas tulee Wolvoihin, niin heillä II-joukkue on ollut suuri menestys. Koko seuraa ei olisi enää olemassa jos kakkosjoukkuetta ei olisi ollut kauden 2013 jälkeen luovuttamassa pelaajia edustuksen käyttöön kaudelle 2014. Toisaalta pidän kesän 2016 III-divarin playoff-paikkaa kovana suorituksena. Se, että Eagles-peli oli farssi, on vain inhimillistä hävittyä spagua seuraavana päivänä.

  Toimiakseen hyvin II-joukkueen on pelattava oikeassa sarjassa. IV-divarin höntsäily on höntsäilyä eikä vastaavalla tavalla valmenna pelaajia ylemmille tasoille. On se tosin parempi kuin ei mitään.

 • Jokainen seura tietysti asettaa itse tavoitteensa II-joukkueelleen seuran kannalta, mutta uskon pelaajien itsensä pelaavan vain voitosta. Päävalmentajan esiintyminen kakkosjoukkueen mukana kielii jotain myös seuran tavoitteista. Ylemmän sarjan pelaajien taas pitäisi antaa etulyöntiasema ”pikkukylien” porukoita vastaan. Näitä asioita vastaan menestys ei ole ollut odotuksen kaltainen. Mutta, mutta… Olen melko varma siitä, että asia tulee muuttumaan. Menneestä on varmasti opittu ja hyvin johdettuna paikka II-joukkueessa ei ole rangaistus vaan mahdollisuus saada peliaikaa. Iso rosteri ja laaja, tasokas valmentajaryhmä takaavat taas erinomaiset mahdollisuudet kehittyä pelaajana. Hyvähenkisessä seurassa jokainen ymmärtää, että paikka edustuksessa pitää ansaita ja mitä kovempi kilpailu, sitä kovempi yritys. Jos sitten kovasta yrityksestä huolimatta ei kuitenkaan saa haluamaansa, omaa kysyntäänsä voi aina testata vapailla pelaajamarkkinoilla.

  Itse näen Wolvot Suomen jefun kannalta erinomaisena kasvattajaseurana. Näyttäisi siltä, että sekä Huskies että Saints ovat ottaneet Wolvoista mallia ja toivottavasti panevat vieläkin paremmaksi.

 • Kakkosjoukkue on seuralle keino pelaajamateriaalin kehittämiseen. Jokaisessa pelissä ihan varmasti jokainen kakkosessa pelaava tavoittelee voittoa, mutta jokaiseen peliin kakkosjoukkueisiin ei aseteta rosteria, jolla on voittamisen mahdollisuudet (Kuten III-div välieräpeli Eagles – WII).

  Toukokuussa on mielenkiintoista seurata Wolvojen kakkosen kahta ensimmäistä peliä (SunCity, Ghosthunters). Uskoisin, että noissa peleissä on ajetaan sisään ykkösjoukkueen kuvioita ykkösjoukkueen miehillä ja jos kuopiolaiset eivät tee kevätretkeä Hankoon niin ovat hölmöjä.

 • Hangolla edessä mahdollisesti mielenkiintoinen kauden avaus, jos ykkösen kovimmat joukkoeet heti vastassa

 • @2d Hangolla on tosiaan edessään mahdollisimman kurja kauden avaus. Vastassa ei suinkaan ole Wolverines II, vaan luultavasti ihan täysiverinen Wolverines I heille preseason-ottelussa. Samaan aikaan Hanko on pikkuhiljaa rakentamassa uutta sukupolvea. Liiton olisi ehkä pitänyt säännöissään tai vielä paremmin ykkösen ja alempien sarjojen aloitusajankohdissa huomioida tällaisten tilanteiden syntyminen kakkosjoukkueiden kohdalla, vaikkei sekään tietenkään helppoa ole. Nyt Hanko joutuu varsin epäoikeudenmukaiseen asemaan ja täytyy vain toivoa, että poikien huumori riittää.

 • Mielenkiintoista noi kotijenkit II-divarissa. Säännöthän sanoo:
  ”Lupa voidaan myöntää, jos:
  1) Pelaajan Suomeen tulo ja oleskelu Suomessa johtuu muusta kuin amerikkalaisen jalkapalloon liittyvästä syystä, eikä pelaaja saa tai ole saanut aiemmin seuralta sellaisia etuja, joita ei tarjota kaikille pelaajille; tai
  2) Pelaaja on asunut Suomessa ja häneen sovelletaan ja on sovellettu Suomen sosiaaliturvalainsäädäntöä yhtäjaksoisesti 3 vuotta ennen sen kalenterivuoden alkua, jolle lupaa haetaan.”
  Varmasti saavat etuja mitä ei tarjota kaikille pelaajille.

 • Itse ihmettelen, miten nämä uudet seuran 2. joukkueita koskevat säännöt ovat menneet liittokokouksessa läpi, olisi luullut että seuroilla jotka kilpailevat näitä seurojen 2. joukkueita vastaan olisi ollut enemmän vastustusta, kuten esim. Hangon suunnasta.

  Nyt siirtymissääntöjä joilla on yritetty rajata sitä, ettei joka ottelussa (tiettyyn päivämäärään saakka) ole aina isoa määrää 1. joukkueen pelaajia on todella helppo kiertää. Ilmoittaa vaan valtaosan 1. joukkueen pelaajista alempaan joukkueeseen ja jättää 1. joukkuen rosteriin esim. jenkit ja minimimäärän pelaajia. Näin kuulemani mukaan esim. Wolvot on tehneet. Onhan se vähän sääntöjen henkeä vastaan kikkailua, mutta sallittua. Tämän avulla 1. joukkueen pelaajia voi pelata alempana rajattomasti, koska heidät on kirjattu alempaan joukkueeseen ja ylöspäin nouseminen on tehty paljon helpommaksi kuin alaspäin meneminen. tällä siis kierretään tätä sääntöä:
  3 § Siirtojen määrää ei ole rajoitettu. Kuitenkin ylemmästä joukkueesta siirretyistä ylemmän seuran aikuisista pelaajista voi alemmassa seurassa pelata samassa ottelussa vain viisi pelaajaa. Siirtoja ei voi tehdä 1.8.2017jälkeen.

 • Tuo sääntömuutosten vastustaminen vaatis varmaan paikalla oloa päätöstä tehtäessä.

 • Meinaatko, että siellä ei ollut esim. 2.divisioonan joukkueilta edustusta? eikös se ole ns. ’pakollista’

 • Amerikassahan on yleistä, että huipputason koulut pelaavat ekassa matsissa alemman sarjatason kouluja vastaan. Tosin näissä on myös sellainen komponentti matkassa, että siitä saa vaivanpalkaksi kuusinumeroisen summan…

  Mutta sitten tosissaan. Ottamatta nyt tähän tilanteeseen suoraa kantaa näkisin mielenkiintoisena, jos ylemmän sarjatason joukkueet pelaisivat silloin tällöin alemman tason joukkueita vastaan. Suomen sarjamalliinhan se ei sovi käytännössä mitenkään, mutta jos sen seikan jättää hetkeksi huomiotta, tietynlainen ”ristiinpelaaminen” toisi mielenkiintoa. Ehkä katson vain liikaa collegepalloa…

 • Voihan Hanko aina protestoida voittamalla pelin:)

 • Ei liittokokouksiin osallistuminen ole pakollista.

 • @mikäjuttu:

  Se on sitä paljon puhuttua markkinointia.

 • On hienoa, että Suomessa on seuroja jotka panostavat voimavaroihinsa useiden joukkueiden sekä tasokkaiden valmentajien myötä. Kun panostaa, on vain oikeutettua, että panostukset tuottavat panostajalleen suuren hyödyn.

  Wolvoilla on portfoliossaan 15 jenkkifutisjoukkuetta miesten, naisten ja nuorten sarjoissa + korisjengi +cheerleaderit. Iso käsi erinomaisesta duunista ja menestystä tulevaan kauteen kaikilla sarjatasoilla. Karavaani kulkee…

  On turha valittaa mikä on reilua tai epäreilua. Lisää vaan pökköä pesään ja voimavaroja kasvattamaan kaikki seurat.

 • Kotijenkit tuulettavat suomalaisen jefun ilmiöitä. Mm. RUUTU-televisioinneille kyytiä…

  http://www.perfectpervis.com/2017/05/03/aff-finnish-topics/

 • Pelinrakentajan paikalla harjoittelu varsinkin teorian puolella korostuu enemmän kuin muilla pelipaikoilla ja se ei innosta jos valmennus ei pysty nuorta auttamaan tai jos aikuisena ”kyllä mä hei tiedän” asenne on voimissaan.
  Väitän että vastuu on edelleen urheilijalla itsellään eli halu kehittyä pitää löytyä. Siksi pitäisikin vaihtaa maisemaa jos valmennus tai sarjataso tai pelimäärä ei kehitä.
  Pyri pääsemään korkeimmalle sarjatasolle jossa pääset pelaamaan.

 • Jyväskylässä mielekiintoinen nippu tulossa ja mitäköhän sinne on vielä tulossa.