Eagles vakuuttavasti Tinamaljan voittoon

Tuomo Tomperi 29.8.2016 18:00 53 kommenttia

1 2  
6 22 28
27 19 46

(8-2)

28

(9-1)

46

28.8.2016 klo 13:00 Oulu

Oulu Northern Lights ja Kotka Eagles tarjosivat runsaslukuiselle yleisölle finaaliottelun arvoisen kamppailun, jonka vierasjoukkue Eagles onnistui ratkaisemaan itselleen viimeisellä neljänneksellä.

Runkosarjan voittanut Northern Lights ja kakkonen Eagles kohtasivat sunnuntaina kolmosdivisioonan finaaliottelussa, Tinamaljassa. Ottelusta muodostui odotetusti hyökkäysten kamppailu, jossa nähtiin yhteensä 11 touchdownia. Eagles avasi ottelun loistavasti karaten toisella neljänneksellä jo 0-27 -johtoon. Northern Lights heräsi kuitenkin mukaan peliin ja nousi kolmannella jaksolla jo viiden pisteen päähän tilanteeseen 28-33. Lopulta Eagles sai jälleen hyökkäyspelinsä kulkemaan ja ratkaisi ottelun pelinrakentaja Niclas Carpelanin heittojen ja koko päivän hyvin toimineen juoksupelin turvin. Vanhat pelitoverit Carpelan ja jälleen maalintoessa onnistunut Juhani Kähönen pääsivät nostamaan Tinamaljaa, josta pelattiin nyt kolmatta kertaa. Veteraanilaituri Kähösen meriittilistalta löytyvät nyt Vaahteramaljan lisäksi myös kaikkien kolmen divisioonan voitot.

Eagles-rakentaja Carpelan oli hyvillä mielen ottelun jälkeisessä pressitilaisuudessa.

– Erittäin hyvät fiilikset. Kun tultiin tänne, en ollut missään nimessä varma, että voitetaan. Tiesin, että tässä on kaksi joukkuetta, joista kumpi tahansa voi voittaa hyvänä päivänä tän matsin. Nyt on erittäin hyvä fiilis. Ei ole mitään eroa, voittaako kolmosdivarin tai vähän korkeamman [sarjan] – jos joukkueen kanssa tekee koko kesän duunia ja se sitten päättyy voittoon, niin fiilis on todella hyvä.

Northern Lightsin päävalmentaja Perttu Hyttinen oli ottelun jälkeen pettynyt tulokseen, mutta joukkueeseensa hän oli tyytyväinen.

– Jätkät teki matsin tästä. Kaveri oli paljon valmiimpi pelin alussa ja jäätiin jalkoihin. Mutta sieltä löytyi vielä taistelutahtoa, ja tultiin tosiaan viiden pisteen päähän. Ei ihan riittänyt tänään, mutta olen kyllä ylpeä joukkueesta, päävalmentaja muotoili.

Kuva: Titta Majahalme

Kysyttäessä Hyttinen nosti alun epävarmuuden syiksi heikosti sujuneen treeniviikon, jonka jälkeen joukkue ei ollut aivan hereillä ottelun alkajaisiksi. Hyttisen mukaan Eagles tuli ottelun alkuun kovaa. Kotijoukkue ei ollut niin valmiina, kuin ehkä oletettiin.

Päävalmentaja oli tuloksesta huolimatta erityisen tyytyväinen tapaan, jolla joukkue kasvoi yhteen kesän aikana. Nuoren joukkueen keski-ikä tällä kaudella oli ainoastaan 23 vuotta. Kotimaisen valmennustiimin ja amerikkalaisvalmentaja Tim Johnsonin panos tänä kesänä oli tärkeä, mutta pelaajat myös vastasivat huutoon.

– [Northern Lights] kehittyi erityisesti joukkueena. On toki henkilökohtaistakin kehitystä tapahtunut monella, mutta joukkuepeli – puolustus, hyökkäys – on mennyt valtavasti eteenpäin.

Northern Lightsin kohtaloksi koitui ottelun shokeeraava alkupuoli. Ensimmäiseksi pallon saanut Eagles onnistui maalinteossa neljällä peräkkäisellä hyökkäysvuorolla kotijoukkueen hyökkäyksen kangerrellessa. Heikko suoritustaso, rangaistukset ja ajatusvirheet pitivät Northern Lightsin hyökkäyksen sivurajalla samalla, kun Eagles-koneisto jauhoi jaardeja täysin sylinterein. Kuitenkaan edes tilanteessa 0-27 ei kotijoukkueen sivurajalla panikoitu. Joukkue jatkoi pelinrakentaja Othman Al-Kubaisin ja fullback Aku Uotilan johdolla määrätietoista hyökkäyspeliä, joka lopulta toisen neljänneksen lopulla tuotti tulosta Al-Kubaisin juostessa pallon itse maaliin. Kun Aleksi Statsevich onnistui maalinteossa toisen neljänneksen alkajaisiksi, oli kotijoukkue noussut kahden maalin päähän.

Kuva: Lassi Heikkilä

Northern Lights koki viimeisen neljänneksen alkajaisiksi kovia, kun pelinrakentaja Al-Kubaisi joutui jättämään kentän saatuaan kovan iskun kypärään. Pelinrakentajan tontille siirtynyt, kaudella kymmenessä ottelussa 114 pistettä tehnyt Aku Uotila ei kuitenkaan tilanteesta hätkähtänyt, vaan karkasi liki välittömästi hyvien blokkien saattelemana yli 50-jaardiseen touchdown-juoksuun. Uotila sai johdettua Lightsin hyökkäystä mallikkaasti vielä tämän jälkeenkin, mutta Eagles onnistui omalla hyökkäyspelillään tukehduttamaan kotijoukkueen toiveet kaikkien aikojen comebackista. Eagles oli hyökkäyksessä koko ottelun ajan odotetun hyvä. Heittopelin lisäksi myös juoksu, ja erityisesti kiertopelit fullback Teemu Kuusiston kovien blokkien siivittämänä olivat oululaisjoukkueelle myrkkyä. Laitureista eniten edukseen esiintyi myös joukkueiden ensimmäisessä kohtaamisessa tuhojaan tehnyt Jukka Lautamatti.

Kesän 2016 Kotka Eagles avasi kauden tappiolla 15.5. Oulussa, kun ehkä yllättävänkin kovaa päälle hönkinyt Northern Lights piti pisteet Oulussa lukemin 54-52. Tämän jälkeen joukkue eteni kuitenkin voitosta voittoon. Ne tilanteet ennen finaalia, jossa joukkue joutui aidosti ahtaalle, olivat harvassa. Päävalmentaja Vincent Pervis oli ottelun jälkeen hyvin tyytyväinen joukkueen kehitykseen. Pervis kertoi, että joukkueella oli ennen kautta tietynlainen identiteettikriisi. Ei tiedetty, millä osa-alueilla Eagles pärjäisi kesällä 2016. Eaglesin saapuessa Ouluun toukokuussa joukkueen hyökkäyksessä oli potentiaalia isoihin peleihin. Kauden edetessä tasaisuus parani.

– Kauden edetessä olemme näyttäneet, että hyökkäyksessä pystymme myös pitkiin hyökkäysvuoroihin. Puolustuksen puolella pystymme pakottamaan vastustajat luopumaan pallosta nopeasti ja myös kestämään kymmenen pelin hyökkäysvuorot, joiden lopuksi vastustaja jää kuitenkin pisteittä. Ensimmäisessä pelissä emme tienneet, mihin pystymme. Pelaajat eivät olleet niin varmoja itsestään. Kauden edetessä olemme tulleet paljon paremmiksi. Pelaajat ovat omaksuneet pelisysteemimme sekä hyökkäyksessä että puolustuksessa, ja se näkyy.

Sarjan voiton myötä Eaglesille tarjotaan epäilemättä paikkaa kakkosdivisioonaan kaudelle 2017. Miljoonan dollarin kysymys onkin tietysti se, jatkaako Carpelan myös ensi vuonna? Onhan muistettava, että pelimies oli päättämässä maineikasta uraansa jo kesän 2015 jälkeen. Vieläkö ”vanhalla miehellä” riittää paukkuja jatkaa projektia Kotkassa tulevana kesänä?

– Jos mä tietäisin, niin lupaan että vastaisin rehellisesti, mutta mä en oikeasti tiedä, Carpelan vastasi ottelun jälkeen.

– Mutta se tarkoittaa myös sitä, että en sulje mitään pois. Se [päätös] kypsyy tässä!

Kotijoukkueen päävalmentaja Hyttisen kasvoille levisi hymy, kun häneltä kysyttiin, miksi Northern Lightsin edustusjoukkuetta kannattaa seurata kesän 2017 lähestyessä.

– Kyllähän tässä on valtavasti mahtavia urheilijoita, kunnon joukkuepelaajia. Teki kipeää, sattuu, tuli mustelmia, koko kausi taistelu ja silti löytyy vielä tahtoa. Veikkaan, että tästä jää osalle porukkaa niin hampaankoloon, että ensi vuonna tämä homma vain paranee.

Kirjoittaja on Northern Lightsin hyökkäyksen valmentaja.

Katso myös

Kommentoi

 • Huh huh, olihan niin paljon oman joukkueen ja selän taputtelua, että alkaa naurattamaan.

 • Se joka kirjoittaa määrää näkökulman, se joka lukee, tyytyy siihen. Ellei itse kirjoita.

 • Mitä tarkoitat?

 • Ihan hyvä kirjoitus tää on.

 • Eikai tässä mitään syytä ollu lightsille laittaa paskaa niskaankaan? Aika painavasti tässä on mun mielestä Eaglesista juttua niinkuin kuuluukin

 • Hyvä kirjoitus matsista ja hyvä tiukka peli. Ihan loistava finaalin arvoinen

 • Mistäköhän tämä Mr Bullshit on saanut herneen kolviinsa. Hyvä ja asiantunteva kirjoitus ottelusta ja mukana tasapainoisesti molempien joukkueiden näkökulmaa. Kuten kirjoituksen lopussa lukee, kirjoittaja on Northern Lightsin hyökkäyksen valmentaja. Tämä antaa hyvän perspektiivin analysoida ottelua omien valmennettavien kautta.

  Molemmat joukkueet pelasivat erinomaisen kauden ja tarvitsevat tasapuolisesti selkääntaputteluja. Toivottavasti Eagles ja Lights kumpikin hakevat paikkaa kakkoseen kaudelle 2017.

  Kiitos hyvästä otteluraportista.

 • Luin ekan kommentin aamulla puhelimesta ja ajattelin tulla nyt sanomaan, että miten niin ja toteamaan juuri saman kuin Häränlanta. Mutta täällähän olikin jo homma hanskassa. :) Onnea molemmille, Kotka tällä kertaa parempi. Ja toivottavasti positiivinen suunta jatkuu myös molemmilla.

 • Ensimmäisen kommentin kirjoittaja 100% varmasti lohjan rosterissa!

 • Pytystä on porissa näemmä kadonnut kahvat :D

 • pistin saman merkille, Porin Karhut laittanu pojan remonttiin!

 • Kahvat oli hävinny ja laatta on purkalla kiinni.

 • Taisi liiton pojat unohtaa että kolmonenkin pelasi finaalinsa kun ei jaksa asiaa noteerata sajl.fi sivulla. Melkein päästiin maaliin saakka…

 • Liitolta on unohtunut uutisoida parin muunkin sarjan lopputulosta. Naisten 1. divisioona sekä miesten 3- ja 4-divisioona. Juniorikisat taitaa puuttua kokonaan, lukuunottamatta U15 7vs7 ja U19 7vs7. Pikkujuttujahan nuo ovat, miksi niistä uutisoida? Keskitytään vain niihin mitkä kiinnostaa suurta yleisöä

 • Siellähän ne on sajl:n sivuilla. Sekä naisten 1 div ja Tinamaljan tiedot.

 • Peli sunnuntaina, raportti torstaina. Good job…

 • Ja senkin raportin on joku työharjoittelija kirjoittanut.
  Ei sillä että minulla olisi mitään työharjoittelua ja harjoittelijoita vastaan.

 • Ihan hyvät jutut tuo harjoittelija on kirjoittanut.

  Kannattaa muistaa että tämän hetken harjoittelija voi olla jossain välissä urheilutoittaja Ylellä, Hesarissa tai muussa mediassa. Silloin on hauska muistella, kuinka Gridironissa vähäteltiin juttuja, koska ne oli kirjoittanut vain harjoittelija. Se se vasta innostaa tuomaan Jefua esiin.

 • Vaikka viestistäni ehkä sellaisen kuvan saikin niin en minä harjoittelijaa vähättele. Tuosta vaan jotenkin tulee helposti sellainen mielikuva että SAJL ei ole katsonut ko. raporttia kovinkaan tärkeäksi koska sen kirjoittaminen on uskottu harjoittelijalle ja se tulee puoli viikkoa myöhässä.
  Voin toki olla mielikuvani kanssa yksin.
  Itse raportista en kyllä löydä muuta negatiivista kommentoitavaa kuin otsikosta löytyvät loppunumerot (jotka siis ovat pielessä). Itse leipäteksti on mielestäni ihan kuranttia kamaa.

  Terveisin nimimerkki @Tinamalja SAJL

 • Niin. Ainahan sitä voi joukkueet itse toimittaa priimaa materiaalia suoraan liitolle ja heti pelin jälkeen..

 • No eihän se noin mene. Seurat ovat julkaisseet eri medioissa ihan riittävästi materiaalia aiheesta reaaliaikaisesti.

 • Löytyykö toinen laji missä lajiliitto kirjoittaa näin paljon ottelurapsoja omista sarjoista kuin SAJL? Yleensä seurat hoitavat itse, jos hoitavat. Maajoukkueet sitten asia erikseen.

 • Käsittääkseni SAJL palkkasi listoilleen henkilön jonka hommiin asia kuuluu ja on sujunut erittäin hyvin alasarjojenkin uutisoinnin osalta tähän asti. Nyt saattaa liiton vähät voimavarat vaan kohdistua siihen pyhimpään eli vaahteramaljaan.

 • Hetkinen… Sä kritisoit, kun liitto ei Vaahteramalja viikolla uutisoi kolmosdivarista kuin vasta muutaman päivän päästä. Kyse on siis neljänneksi korkeimmasta sarjatasosta. Sulle tärkeää ilmeisesti. Muille tuskin tärkeää. Täällä puhutaan lajin näkyvyydestä säännöllisesti. Valtakunnan tason Näkyvyys ei kasva, jos liiton voima varat menee kaiken maailman alasarjoihin.

 • Jos äkkiä riipasee maanantaina alta niin jääpi mukavasti jutuille ja spekulaatioille aikaa vaahteramaljaa varten. Enemmän jengiä kiinnostaa tinamaljan raportti maanantaina kuin torstaina

 • Nyt kun suuren yleisön mielenkiinto lajia kohtaan on Vaahteramaljan ansiosta suurimmillaan, niin liitosta tuli paukuttaa uutista joka päivä. Alasarjojen finaalit on hyvä uutislähde jolla osoitetaan miten laajalle laji on levinnyt.

  Jos lajiliiton sivuilla ei julkaista seurojen tekemiä juttuja niin nopeasti lopahtaa mielenkiinto uutisten tekemiseen ja jefun ilosanoman levittämiseen.

  @bowlaaja on oikeassa. Alasarjan uutinen kannattaa laittaa ulos hyvissä ajoin ennen Vaahteramaljaa. Vaahteramaljan aattona se kuulostaa surkuhupaiselta ja ensi viikolla naurettavalta.

 • Hei camoon! Eihän finnhockey ja jääkiekkoliittokaan uutisoi miten 3.div finaaleissa on käyny. Ihan ymmärrettävää että liitto keskittyy urheilullisempii sarjoihin kuin kaljaliigaan..

 • Valtaosa suomalaisista tietää, että Suomessa pelataan jääkiekkoa useammalla sarjatasolla. Näin ei ole amerikkalaisen jalkapallon kanssa.

 • Kiekossa liiga on oma itsenäinen kokonaisuus jolla täydellinen autonomia suhteessa jääkiekkoliittoon. Mestiksessä pelataan ”liiton” mestaruudesta ja kyllä vaan, jääkiekkoliitto uutisoi omissa medioissaan alempien sarjojen peleistä ja finaaleista riittävän näkyvästi.

  SAJL on tehnyt hyvää duunia kaikkien aikuisten sarjatasojen esillä pitämisestä oikeastaan tohon Tinamaljan uutisointiin saakka. Nimimerkki ”Liitot” ei ole ilmiselvästi perehtynyt Suomi-jefun nykytilaan kirjoittaessaan kaljaliigasta. Provosointiin on kuitenkin tarpeetonta lähteä mukaan kun valtaosa porukasta on perehtynyt asiaan paremmin ja osaa suhtautua ”alasarjoihin” rakentavammin.

  IV-divarin pelejä en ole nähnyt, mutta tällä kaudella I-, II- ja III-divareissa pelattiin hyvätasoista jenkkifutista jota on ollut mukava seurata.

 • Kaljaliiga :D

  Jääkiekkoon vertaaminen on vähän tyhmää, koska Liiga ei toimi jääkiekkoliiton alaisuudessa. Veikkaan että suurin osa jääkiekon seuraajista ei edes käy finhockeyn (liiton sivut) sivuilla kuukausittain katselemassa mitä niille liiton sarjoille kuuluu.

  Mutta on kritiikki aiheellistakin. Kun Liitto on divareista uutisoinut ja finaaleitakin ennakoinut sivuillaan, olisi paikallaan myös kirjoittaa jotain finaalin jälkeenkin. Finaalin ajankohta ei voi tulla yllätyksenä, joten juttujen tekemiseen on ollut mahdollisuus varata resursseja. Jos kukaan ei ole paikalla, niin seurojen omista materiaaleista saa varmasti jotain irti eikä puhelimella soittaminenkaan ja vartin kyselyhetki taida olla mahdotonta. Ja ehdottomasti alkuviikosta heti jutut ulos, että loppuviikko saadaan pyhitettyä Vaahteramaljalle. Liittoon on kuitenkin palkattu päätoiminen viestintävastaava, joten resurssipulaan ei voi vedota. Huonoon suunnitteluun kyllä.

  Ensi vuonna sitten uudestaan. :)

 • En tiedä finaalista mutta kyllä välieristä oltiin liitosta aktiivisia seurojen suuntaan…

 • Juuri finaaliahan täällä kritisoidaan ja kaikkea aiempaa kiitetään. III-divarin tarina uupui loppusuoralle erinomaisen alun ja takasuoran jälkeen…

 • Niinno. Eagles ei ole saanut kotisivuilleen mitään finaalista, NL on siirtynyt jo eteenpäin ja mainostaa tulevia treenejään.

  Toisaalta.. voi olla ettei itseäkään kauheasti kotisivun päivittäminen kiinnostaisi jos pitäisi maljaa juhlia. Tai vaihtoehtoisesti jos finaalin on hävinnyt. Se mitä yritin sanoa on että jos ei 3-divarin finaalia nyt liiton puolesta kauheasti raportoitu, ei sitä seuratkaan järisyttävällä menestyksellä tehneet. Halusin vain sanoa että ainakin Lionsia lähestyttiin jopa varsin nopealla aikataululla välierien jälkeen kommenteista ottelusta. Ei liitto pelkästään makaa laakereillaan.

 • Itsehän seuraan enemmän lätkän puolelta 2 ja 3 divaria kuin liigaa. Paljon viihdyttävämpää + kavereita pelaa. 2 ja 3 divarin puolelta uutisointi liiton puolelta on olematonta. Seurat ovat tosin kehittäneet omaa tarjontaa huomattavasti somen avulla niinkuin jefussakin.
  Mukava ois sinnekin saada lisää uutisointia. Jefussa se on meille erittäin hyvällä tasolla.

 • Eagles jatkaa kautta Baltic Sea Leaguessa, kun lauantaina vastaan asettuu Riga Lions. Ottelu striimataan, ja tällä kertaa englanniksi. Nyt astutaan striimaajien osalta niin paljon ulos mukavuusalueelta että hirvittää. :)

 • Kansa odottaa kansainvälistä viraalihittiä!

 • Hieno homma! Mielenkiinnolla katson.

 • Hienoa meininkiä Kotkassa. Taitaa taas Inkkarien pajatso tyhjentyä lisää kun naapuriseura panostaa laadukkaaseen toimintaan hyvässä hengessä ja yleisö huomioiden.

 • Kouvolassa on jo monta vuotta pelattu pelkästään fortunaa ja toivottu että kaikki menisi kivasti. Kouvolan porukka koittaa tosin kovasti tunkea näppejään Kotkan Amk:n seuraan ja imuroida sieltä pelaajia turhaan ja Eagleskin kiinnostaisi mutta turha toivo, onnneksi.

 • Onko tähän nyt varmasti haettu luvat liitolta kun liitto omistaa kaikkien pelaajien oikeudet? Ettei nyt käy samalla tavalla kun takavuosina kun Roostersin tytöt kävi jenkkilässä lippupalloa höntsäämässä ja liitosta annettiin pelikieltoa.

 • jos ei joku laita sitä pelikieltoon ;)

 • Tietysti on liiton kanssa asiat hoidettu.

 • Koska huomisen ottelulle ei omaa ketjua ole, sanottakoon täällä että striimi näkyy osoitteessa: http://www.ustream.tv/channel/eVGq8fEFzaV

 • Liiton uutisessa mainittu eri streamosoite, kumpi on oikea?

 • Molemmat. Ja lisäksi taitaa olla sama striimi upotettuna vielä baltic sea leaguen omillakin sivuilla.

 • Toimiiko porukalla toi streami? Ei näy kuva eikä kuulu ääni täällä..

 • Hyvin toimii. full-screen laatu on kyllä surkea, mutta tällä mennään. Näköjään Kotka on saanut tähän peliin muutamia lainapelaajaa ex-Indians pelaajista, esim.Huskeista. Voisikp ajatella, että äijät siirtyisivät Kotkaan ensi kaudeksi ?

 • Mobiilissa selaimella pätkii, mutta Ustream-äpin kautta ok. Laatu ei ihan ESPNplayer-tasoa…

 • Näkyy aika monta eri seuran kypärää mukana. Kiva että kausi jatkuu! Itse odotan innossa kaikki siirto ilmoituksia (jotenkin luule ettei tä off-season petä).

 • Kotka vei

 • Löytyy myös youtubesta: https://www.youtube.com/watch?v=Izfgc_hmG-4
  Tällä hetkellä vain 360p laadulla, mutta jahka yotube prosessoi sitä niin 720p ja 1080p versiot sieltä löytyvät.

 • Näköjään youtuben nerokas tekijänoikeussuoja estää videon katsomisen mobiililaitteissa, koska se sisältää tekijänoikeuden alaista musiikkia taustalla.

 • Kenties tämä toimii myös mobiililla: http://www.veoh.com/watch/v110825775zDN5Fp5r