Vaahteraliigan viikkokatsaus – viikko 14

jefumaster 15.8.2016 18:22 21 kommenttia

Menneen viikon liigakierroksella Crocodiles otti suuren loikan kohden Vaahteraliigan runkosarjan voittoa, Myös sarjan jumbosija sai sinettinsä Tafin hävitessä tiukan taistelun jälkeen Saintsille kotikentällään.

Roosters – Crocodiles 23-27. Perjantain TV-ottelussa Roosters sai Velodromille vieraakseen sarjakakkosen, Seinäjoki Crocodilesin. Crocodiles tarvitsi enemmän kuin kahden pisteen voiton Roostersista ohittaakseen helsinkiläiset sarjataulukossa. Kuten joukkueiden edellisessäkin kohtaamisessa lopullinen ratkaisu nähtiin vasta ottelun viimeisellä minuutilla, tällä kertaa viimeisellä sekunnilla Spencer Cutlanin potkaistessa pallon onnistuneesti haarukan lävitse kolmen pisteen arvoisesti. Crocodilesin uusi keskushyökkääjä Stevie Strother osoittautui kovaksi pelimieheksi ja amerikkalainen onnistuikin voittamaan Roosters-kollegansa Jaycen Taylorin edetyissä jaardeissa 145-125. Molemmat pallonkantajat onnistuivat maalinteossa kahdesti. Voitollaan seinäjokiset pienensivät reippaasti vedonlyöntikertoimiaan Vaahteramaljan voittajan veikkauksissa. Ottelua saapui Velolle seuraamaan Roostersin kauden paras yleisö, 612 katsojaa. (tilastot)

Butchers – Trojans 37-22. Lauantaina Anders Trojans ponnisteli pelissä turvalliseen johtoon kunnes otti jalan kaasulta ja porvoolaiset pääsivät kaunistelemaan ottelun loppulukemia tasaisemmiksi. Butchersin 30-vuotista taivalta juhlistaneen ottelun tulos varmisti, että joukkue sijoittuu tänä vuonna Vaahteraliigassa sijaluvulle 6. Se on Butchersin 2000-luvun heikoin noteeraus joukkueen noustua liigaan vuonna 2002. Voitollaan Trojans lukitsi itselle runkosarjan kolmannen sijan. Sateisessa säässä pelattu ottelu keräsi Porvoon keskuskentälle ainoastaan 190 katsojaa. (tilastot)

Taft – Saints 22-36. Taftin ja Tampere Saintsin kohtaaminen noudatti isäntäjoukkueen näkökulmasta tämän tälle kaudelle tyypillistä draaman kaarta. Vantaalaiset taistelevat kaikin keinoin ja voimavaroin ottelun voitosta, joka kuitenkin lopussa karkaa saavuttamattomiin. Ottelun panokset olivat suuret molemmille osapuolille. Saints säilytti voitollaan edelleen mahdollisuutensa yltää liigan pudotuspeleihin. Taft sen sijaan menetti tappiollaan teoreettisenkaan oljenkorren välttyä liigan seitsemänneltä sijalta, joka merkitsee karusti putoamista alemmalle sarjatasolle. Ottelun hahmo oli tamperelaisten Dajon Newell, joka juoksi kahdesti syötönkatkollaan haltuunsa saaneen pallon maaliin. Ottelu houkutteli paikalle 205 katsojaa. (tilastot)

Tulevan viikon ottelut

Tiistaina Wasa Royals saapuu mittaamaan ensitappionsa kärsineen Roostersin tason. Roosters pelaa Velodromilla kauden viimeisen runkosarjan ottelunsa eikä varmastikaan halua päättää sarjaa tappioputkeen. Royalsilla panoksena on edelleen taistelu pudotuspelipaikasta. Roosters joutuu tekemään peliin jälleen valintoja amerikkalaispelaajiensa suhteen. Varapelinrakentajaksi kiinnitetty Jabari Harris tarvitsee vielä toisen kirjauksen ottelupöytäkirjaan, joten jompikumpi joukkueen hyökkäyksen jenkeistä joutuu tekemään tilaa rosterissa. Puolustuksessa huikeaa kautta pelaavalle Curtis Slaterille on tuskin varaa antaa vapaapäivää joukkueen kohdatessa Isaac Fisherin ja RJ Longin tähdittämä hyökkäys. Edellisessä pelissä Jaycen Taylor huilasi Roostersin voittaessa Tampere Saintsin. Royals saapuu ensimmäistä kertaa pelaamaan liigapalloa Velodromille eikä tule päästämään Roostersia helpolla. Voittamalla ottelun vaasalaiset varmistaisivat paikkansa pudotuspeleissä jo ennen viimeisen runkosarjakierroksen toista otteluaan sunnuntaina.

Perjantain TV-ottelussa vastakkain asettuvat Crocodiles ja Trojans. Pelin lopputuloksella on suurempi merkitys seinäjokisille, jotka voitolla varmistaisivat kauden 2016 runkosarjan voiton. Tulosspekulaatioiden pitkän polun päässä kaikkia erityisesti pohjalaisia jefujännäreitä kutkuttaa jo mahdollinen pohjalais-välierä, joka mahdollistuu mikäli Crocodiles voittaa runkosarjan ja Royals säilyttää asemansa sarjan nelosen paikalla. Trojans matkustaa Jouppilanvuorelle varmasti voitto mielessään, mutta huikeassa lennossa olevan kotijoukkueen voittaminen tulee olemaan turkulaisille äärimmäisen vaikeaa. Crocodiles pelaa juuri nyt voittavaa jenkkifutista jossa liigan tehokkain heittohyökkäys on saanut tuekseen juoksuvoimaa Stevie Strotherin saavuttua vahvistamaan aiemmin liigan toiseksi heikoimmat statsit kerännyttä juoksuhyökkäystä.

Sunnuntain ensimmäisessä ottelussa klo 14.00 pelataan korkealla todennäköisyydellä paikasta pudotuspeleihin Royalsin isännöidessä viikon toisessa kamppailussaan Tampere Saintsia. Mikäli maanantain ottelussa Royals onnistuisi kukistamaan Roostersin, pelataan Vaasassa ainoastaan kunniasta. Uskon vahvasti kuitenkin playoff-taistelun huipentuvan juuri tässä ottelussa. Molemmat joukkueet ovat saaneet miehistömuutostensa avulla uutta virtaa hyökkäyspeliinsä. Saintsin tuore pelinrakentaja Avery Neloms joutui Taftia vastaan näyttämään heittotaitojaan vantaalaisten tukittua liukkaan pelinrakentajan juoksulinjat. Tamperelaisten akilleenkantapää on puolustus, joka tilastollisesti on päästänyt liigajoukkueista eniten jaardeja sekä heitto- että juoksuhyökkäystä vastaan. Joka tapauksessa peli tulee olemaan kauden viimeinen kamppailu Kaarlenkentällä Vaasassa, joten Royals haluaa varmasti komeat katsojaluvut kotipäätökselleen niiden kahden liigapisteen ohella. Sarjanousijajoukkueiden edellinen kohtaaminen oli trilleri, joka päättyi Saintsin viimeisen minuutin touchdowniin. Koska viimeisen minuutin ratkaisut kuuluvat olennaisesti näiden kahden joukkueen viimevuosien kohtaamisiin, tulee tästä ottelusta varmasti kierroksen jännittävin.

Sunnuntain toisessa pelissä klo 16.00 pelaavat Taft ja Butchers kauden päätöspelinsä Myyrmäen jalkapallostadionilla. Ottelu on sarjasijoitusten kannalta merkityksetön, mutta vantaalaisten viimeinen paikka katkaista jo 24 peliin venynyt tappioputki. Butchers voitti joukkueiden ensimmäisen kohtaamisen niukasti 17-14. Ottelun sankari oli Mikko Seppänen, joka onnistui ratkaisevassa touchdownissa 15 sekuntia ennen pelin päättymistä ja sinetöi voiton joukkueelleen nappaamalla syötönkatkon Taftin viimeisestä hyökkäysyrityksestä. Taftin odotetaan olevan tässä ottelussa nälkäisempi joukkue, mutta koska kausi on keskimäärin mukavampi päättää voittoon kuin tappion, ei Porvoo tule antamaan vantaalaisille jaardiakaan periksi taistelutta.

Viikon puheenaihe

Menneellä viikolla on Gridironin keskusteluissa noussut vahvasti esille kotiedun merkitys pudotuspeleissä. Vaahteraliigassa kotietu merkitsee yksinomaan välieräpelin saamista omalle kotikentälleen. Sarjan loppuottelu Vaahteramalja on pelattu koko sarjan historian ajan pääkaupunkiseudulla ja kahta poikkeusta lukuun ottamatta aina Helsingissä. Erityisesti Pohjanmaan suunnalta on peräänkulutettu tähän perinteeseen muutosta ja toivottu Superbowlin kaltaista mallia jossa loppuottelun järjestyspaikka päätetään hakemusten perusteella. Royals on julkaissut yhdeksi tavoitteekseen saada Vaahteramalja-ottelu kotikentälleen Vaasaan. Olisiko vihdoinkin aika muuttaa tätäkin perinnettä lajin maantieteellisen peiton kasvattamisen nimissä? Tässä kysymyksessä kannat jakautuvat kiivain perusteluin molemmille äärilaidoille.

Avatar

jefumaster

Yli kolmekymmentä vuotta suomalaisen jenkkifutiksen äärellä, sisällä ja ulkona, sisäpiirissä ja oppositiossa, kentällä, laidalla ja raitapaidassa. Tuolla perspektiivillä tarkastelen kotimaisen jenkkifutiksen ilmiöitä.

Muita kirjoituksia samalta kirjoittajalta:

Kommentoi

 • @Master, Vaasa on ihan ok paikkakunta VaahteraMaljalle – jo ensi kaudelle 2017. Mutta ei Kaarlen Kentällä vaan uudistetulla VPS:n Elisa Stadionilla. Täys puolto rotalta, Liitosta en tiedä …

 • @Master, Vaasa on ihan ok paikkakunta VaahteraMaljalle – jo ensi kaudelle 2017. Mutta ei Kaarlen Kentällä vaan uudistetulla VPS:n Elisa Stadionilla. Täys puolto rotalta, Liitosta en tiedä …

 • Maljaa on voinut anoa järjestettäväksi jo kymmenen vuotta mutta jos halutaan hakea siksi että voisi itse tehdä seuralle rahaa poistamalla tulot liitolta niin jännä juttu että ei siirry muualle.

  SuperBowl ei muuten mene mihinkään hakemusten perusteella vaan se annetaan sinne missä NFL katsoo sen hyödyttävän businessta eniten eli raha ratkaisee. samalla perusteella tulisi Suomessakin toimia ja siksi malja varmaankin on stadissa tänäkin vuonna.

 • myös näitä uusia stadioneita Vaasassa ja Seinäjoella.. Kaarlen nurmi on Suomen surkein

 • Kyllä sitä haetaan ja NFL päättää. Päätösperusteet ovat varmasti nuo mitkä sanotkin

 • Hei ”Malja”. On kaksi eri asiaa hakea Vaahteramaljan järjestämistä toiselle paikkakunnalle, kuten Vaasaan ja hakea järjestämisoikeutta kaikkine tuloineen paikkakunnalle. Vaasa on omaa tavoitedokumenttiinsa kirjannut asian sanasta sanaan näin:

  ”Urheilullisena tavoitteenamme on olla runkosarjassa kolmen parhaan joukossa. Lisäksi haluamme murtaa vanhoja kaavoja ja tuoda Vaahteraliigan loppuottelun, Vaahteramaljan Vaasaan. Tämä olisi ensimmäinen kerta kuin Vaahteramalja pelattaisiin muualla kuin Helsingissä”

  Sen verran Seppo on tuohon virhettä kirjannut, että Vaahteramalja on pelattu 2 kertaa Vantaalla ISS-areenalla. Muutoin tossa puhutaan ottelun tuomisesta Vaasaan, ei mistään siihen liittyvästä ansainnasta. Totta helvetissä mikäli noin tapahtuisi SAJL ja järjestävä seura neuvottelisivat kulujen ja tuottojen jaosta.

  Ja tässä tämä ansiokas dokumentti kokonaisuudessaan Royalsin sivulla:

  http://www.royals.fi/Esittelyssa-Seura-tavoitteet-ja-arvot

 • Tästä Maljan järjestämisestä on väännetty yhtä pitkään kuin talvisodan miehet on väitellyt, onko suolaton tuimaa vai ei. Homma toimii varmaan edelleen samoilla prinsiipeillä kuin muinoin. Liitto myy järjestely oikeuden kiinteään hintaan ja hakijan tulee vielä vakuuttaa, että kykenee hoitamaan järjestelyt ja joukkueiden majoitukset ja ruokailut. Veikkaisin hintalapun olevat nyt 25.000 – 50.000 euron välissä.

 • Surullista, jos raha on ainoa asia mikä Vaahteramaljan järjestämistä ohjaa. Mistään jättisummista ei kuitenkaan ole kyse. Itse näen asian niin, että Malja on yksi tapa lisätä lajin näkyvyyttä ja kiinnostavuutta, toisin sanoen sijoitus tulevaisuuteen. Jos pääkaupunkiseudulla ei ole riittävää kiinnostusta tehdä töitä tapahtuman kehittämisen eteen, niin luonnollisesti on parempi laittaa kapula kiertämään. Pahimmassa tapauksessa tapahtuma ei tavoita normaalia tasoaan, jolloin sen voi seuraavana vuonna palauttaa Helsinkiin. Parhaassa tapauksessa löytyy uusia näkölulmia, jotka vie tapahtumaa eteenpäin. Kokeilemalla se selviää.

 • Jos jättisummista ei ole kysymys, niin sittenhän Waasa varmaan ottaa nämä ehdot vastaan ja maksaa liitolle (lue muille jäsen seuroille) vaaditun järjestämisoikeuden. Jos taasen kysymys on siitä, että malja pitäisi antaa ilmaiseksi jollekin seuralle ja pönkittää tämän seuran kassaa, niin mites pääkaupungin seurat, voivatko hekin hakea tätä ilmaista järjestely oikeutta?

 • Jos jättisummista ei ole kysymys, niin sittenhän Waasa varmaan ottaa nämä ehdot vastaan ja maksaa liitolle (lue muille jäsen seuroille) vaaditun järjestämisoikeuden. Jos taasen kysymys on siitä, että malja pitäisi antaa ilmaiseksi jollekin seuralle ja pönkittää tämän seuran kassaa, niin mites pääkaupungin seurat, voivatko hekin hakea tätä ilmaista järjestely oikeutta?

 • Jos SAJL ja Royals pääsevät sopimukseen Vaahteramaljan franchise-ehdoista niin eiköhän tuo ole mahdollista. Haaste on se että tämä SAJL = kaikki seurat, jolloin perinteinen nurkkakuntaisuus saa liikaa tilaa ja hallituksen mandaatti-paikat saavat merkityksen

 • Siis hetkinen mitä? Saako liitto 25-50ke vaahteramaljasta rahaa sisään? Myyvät 25e hintaisia lippuja 1000-2000 kappaletta?

  En tiennytkään että vaahteramalja on noin iso bisnes…

 • Kannattaa jättää se hölöttäminen jos ei mistään mitään tiedä. 3.000 lippua myydään hintaan 35-40e/kpl, siihen pöydät ja aitiot päälle.

 • Ei kai tarkoitus ole pönkittää minkään seuran kassaa? En myöskään ymmärrä puheita, että järjestämisoikeus pitäisi ostaa liitolta. Kaiken järjen mukaan tapahtuman nettotuotot menevät liitolle. Vai kerääkö pk-seudun joukkueet nykyisellään oheismyynnin tuotot itselleen? Jos näin, nin ymmärrän varsin hyvin, ettei maljasta haluta luopua.

 • Kuullostaa taas jutut Kebap-pizzerian kirjanpidolta jossa huomiodaan vaan myyntitulot

 • Sulla on hieman väärä kuva Kebap-pizzerioiden kirjanpidosta. Siellä myydään pitsaa ilman alvia, eli kyseisten ruokailupaikkojen kirjanpidossa yleisimmin huomioidaan kulut mutta ei tuottoja. Ja helsinkiläiset seurat eivät saa oheismyynti tuottoja, vaan pääsevät onnellisessa asemassaan olemaan niitä maljan vapaaehtoistyöntekijöitä.

 • Jostain kumman syystä nuo Maljan vapaaehtoiset tuntuvat olen todella esillä nyt. Ei muuta kun kaikki reippaat vaan meiliä liiton toimistolle niin varmasti löytyy kaikkea pientä puuhaa ja ihan koko päiväksi ja paljon vielä pelin jälkeenkin. Kannattaa muistaa toki se, että siellä voi joutua ihan oikeasti tekemäänkin jotain. Eikä vaan esim seisomaan kädet taskussa ja tuijottamaan peliä…

 • Ihan varmasti talkoolaisia halutaan hommiin. Kun nyt saataisi vielä aktivoitua työtä tekemään nekin solut jotka saavat siellä liitossa kuukausipalkkaa pelaajien taskuista.

 • Missä Tuukka Hämäläisen pelikielto viipyy? Kaksi muuta pelaaja ollut pelikiellossa tähtäämisestä, mutta punaisen edustaja ei pelikieltoa saanut. On ilmeisesti sivussa sitten välierästä.

 • Säännöissä on pykälä, jonka mukaan tuo Targeting-rangaistus voidaan kumota videotarkistuksen perusteella puoliajan jälkeen. Viime kaudella Porvoossa But – Roo-pelin puoliajalla kumottiin Karbinin saama ulosheitto videon perusteella.

  Liekö tässä käynyt niin?

 • El servicio para empresas incluye una plaza de aparcamiento así como un número anual de traslados al aeropuerto con una tarifa muy accesible para las empresas. http://www.infocenter.odessa.ua/en/ekskursii/ekskursii-znakomtes-odessa/93-literary-odessa.html