Vaahteraliiga viikkokatsaus – viikko 13

jefumaster 8.8.2016 17:21 90 kommenttia

Viikonlopun kierroksella ennakkoon vahvempana pidetyt joukkueet voittivat Roostersin, Royalsin ja Crocodilesin kuitattua sarjapisteet otteluistaan.

Butchers – Royals 12-31. Perjantain TV-ottelussa Royals oli tehokas ottelun ensimmäisellä neljänneksellä ja hankki jo viidennen voittonsa. Butchers keräsi kotiottelussaan enemmän edettyjä jaardeja (311-284) mutta jäi muutoin pistenälkäisen vierailijansa jalkoihin. Ottelun tehokkain pelaaja oli Royalsin RJ Long kahdella maalillaan. Chris Young taklasi ottelussa 10 kertaa voittaen tilastoissa Butchersin Michael Galatinin joka keräsi 8,5 taklausta. Kotijoukkueen Mikko Seppänen keräsi illassa eniten jaardeja (173). Ottelua seurasi liigakauden perjantaihin mennessä pienin yleisö, 256 katsojaa. (tilastot)

Saints – Roosters 7-31. Tampereella Saints pelinrakentaja Avery Neloms osoitti vaarallisuutensa juoksemalla joukkueensa pelin alussa 7-0 johtoon. Tuosta eteenpäin pisteitä taululle takoi ainoastaan Roosters joka oli antanut ykkös-keskushyökkääjällensä Jaycen Taylorille vapaapäivän. Taylorin sivussa olemisen syy oli Jabari Harris, joka tarvitsee pelejä tilastoihinsa ollakseen edustuskelpoinen myös playoff-kierroksilla. Kärkimiehen huilatessa nuori Karri Pajarinen kiitti saamastaan vastuusta juosten 106 jaardia ja yhden touchdownin. Saintsin Neloms ei ollut heittopeleissään parhaimmillaan ja kolmasti pallo päätyi Roostersin puolustajan hyppysiin. Curtis Slater nappasi kiinni jo kauden seitsemännen syötönkatkon ottaen tukevammin kiinni ykköskatkojan asemasta liigassa. Vaihtelevassa säässä pelattua ottelua saapui Pyynikille seuraamaan 430 katsojaa. (tilastot)

Taft – Crocodiles 7-31. Vierasjoukkue Crocodiles karkasi ottelussa 31-0 johtoon ottelun ensimmäisellä puoliajalla ja ryhtyi siten antamaan peliaikaa nuoremmille pelaajilleen. Toisella pelin puoliskolla maalinteossa onnistui ainoastaan Taft, Cedric Johnsonin onnistuessa syötössään Cole Webbille. Crocodiles varmisti voitollaan sijoituksensa runkosarjassa kahden parhaan joukkoon ja näin kotiedun ensimmäiselle pudotuspelikierrokselle. Kuten Roosters lauantaina Tayloria, myöskään Crocodiles ei peluuttanut sunnuntaina keskushyökkääjäänsä Kevin Marshalia. Sunnuntain ottelua saapui Myyrmäen jalkapallostadionille seuraamaan perjantain yleisöäkin pienempi katsomo, ainoastaan 161 henkeä joka on tämän kauden pohjanoteeraus. (tilastot)

Tulevan viikonlopun ottelut

Perjantaina TV-pelissä ratkaistaan tämän kauden Vaahteraliigan runkosarjan voitto Roostersin ja Crocodilesin kohtaamisessa. Molemmat joukkueet eivät ole joutuneet pelaamaan täysivauhtisesti ja täydellä rosterillaan pieneen hetkeen, joten molempien iskukyky keskinäisessä koitoksessa on arvoitus. Joukkueiden edellinen kohtaaminen oli trilleri, jossa Roosters oli niukasti parempi lukemin 27-29. Perjantaina helsinkiläiset ovat ennakkoon etulyöntiasemassa, mutta nälkäinen haastaja ei tule päästämään hallitsevaa mestaria helpolla. Ratkaisut saattavat löytyä joukkueiden amerikkalaisvahvistusten peluutuksista. Roostersilla on tällä saralla ylitarjontaa, Crocodilesilla taas ollut viimeaikoina jonkinasteisia haasteita.

Lauantaina Porvoossa ottelulla on sarjataulukon näkökulmasta enemmän merkitystä Turku Trojansille, joka haluaa pitää kiinni runkosarjan kolmannesta sijastaan. Butchers on menettänyt mahdollisuutensa saavuttaa paikka pudotuspeleissä, mutta sarjataulukon viides sija on edelleen tähtäimessä eikä joukkue tule päästämään troijalaisia helpolla. Joukkueiden edellinen kohtaaminen päättyi Trojansille 42-20 ja turkulaiset lähtevät myös tähän kohtaamiseen ennakkosuosikkeina kärkinimenään liigan keskushyökkääjätilastojen kärkinimi Chris Douglas.

Sunnuntaina loukkaantumisista kärsinyt Taft saa vieraakseen Tampere Saintsin. Tamperelaiset tarvitsevat kipeästi pisteitä pysyäkseen mukana playoff-taistelussa ja lähtevät otteluun ennakkoon suosikkina. Taft taistelee kahdessa viimeisessä pelissään enää kunniastaan ja tavoittelee kynsin hampain kauden ensimmäistä voittoaan. Joukkueiden edellisessä kohtaamisessa vantaalaiset ovat olleet lähimpänä voittoa tämän kauden otteluistaan, mutta lopulta Pyynikillä pelattu trilleri päättyi kirvelevästi Saintsille 29-28. Tuosta heinäkuun hetkestä Taft on menettänyt lisää avainpelaajiaan telakalle, sen sijaan tamperelaiset ovat vahvistuneet.

Viikon puheenaihe

Tämän viikon puheenaiheeksi nousevat jälleen katsojamäärät. Sarjan lähestyessä huipennustaan ovat katsomoluvut kovassa laskussa. Kaikissa viime viikon otteluissa kotijoukkueet noteerasivat kauden huonoimmat yleisöluvut. Lomakausi on takanapäin ja penkkiurheilijat jälleen liikkeessä. Onko sarjassa menossa jo suvantovaihe tai kuormittaako Olympialaiset liikaa urheilun kuluttajia? Toivottavasti notkahdus on tilapäinen.

Avatar

jefumaster

Yli kolmekymmentä vuotta suomalaisen jenkkifutiksen äärellä, sisällä ja ulkona, sisäpiirissä ja oppositiossa, kentällä, laidalla ja raitapaidassa. Tuolla perspektiivillä tarkastelen kotimaisen jenkkifutiksen ilmiöitä.

Muita kirjoituksia samalta kirjoittajalta:

Kommentoi

 • tulevana viikonloppuna on ainakin yleisölle tasaisia kamppailuja luvassa. Sarjan top 2 kohtaaminen tärkeimpänä. Kevin Marshal on huhujen mukaan kärynnyt rattijuoppoudesta, sehän nähdään perjantaina.

 • Marshall pakannut laukkunsa ja jo takas jenkeissä. Uus ukko tilalla jo Roosters pelissä:
  http://crocodiles.fi/edustus-uutiset/1085/strother-korvaa-marshallin.html

 • Paperilla ukko on kyllä todella kova! Saas nähdä miten onnistuu Suomessa.

 • Jos tänä vuonna ei Crocoille tule mestaruutta niin ei heitä ainakaan yrittämisen puutteesta voi syyttää.

 • Minulla on sellainen kutina, että Roosters joutuu puolustamaan perjantaina myös juoksua. Avaukseni on myös, että raajarikko jenkki LB on myös suojattu pelaaja ja ennen finaalia Crocodiles esittelee myös kovan vahvistuksen sille pelipaikalle.

 • Arvaukseni

 • Perjantaina nähdään. Pelaajahan pitää olla rekisteröitynä vähintään kahdessa runkosarjan pelissä jotta on edustuskelpoinen finaalissa.

 • Suojaus sääntöhän piti nimenomaan olla niin, että suojatun tilalle voi tuoda pelaajan koskavaan.
  Koska muutenhan riittää tuo 2 ottelua että voi playoffeissa pelata

 • Nimenomaan suojatun pelaajan tilalle saat tuoda pelaajan vaikkapa suoraan finaaliin.

 • Tämähän oli hyvä tieto. Mielenkiinnolla odotamme tulevaa…

 • Ei saa tuoda suoraan finaaliin.

 • Sarjamääräyksissä lukee näin: Seura voi Vaahteraliigassa nimetä kolme (3) ja 1-divisioonassa kaksi (2) pelaajaa suojalistalle 30.5.2016 Nimettyjen pelaajien tulee olla joukkueeseen siirrettyjä ja heidän lisenssit tulee olla maksettu. Näiden pelaajien tilalle seura voi siirtää pelaajan ilman korotettua kirjaamismaksua ja karenssia sekä siirtoaikarajoitusta (ei 4 vrk odotusaikaa). Suojaus siirtyy tällöin tilalle tulevalle pelaajalle ja alkuperäinen suojattu pelaaja ei voi enää edustaa seuraa kyseisellä pelikaudella, muuta kuin tulemalla takaisin toisen suojatun pelaajan tilalle. Palaaminen on mahdollista kuitenkin vain yhden kerran.
  Pelatakseen pudotuspeleissä joukkueeseen siirtyvän pelaajan tulee kuitenkin pelata runkosarjassa määritelty minimiottelumäärä ollakseen edustuskelpoinen runkosarjan jälkeisissä peleissä.

  Ja Vaahteraliigassa tuo määrä on kaksi ottelua, joten nyt pitää viimeistään uusien pelaajien olla pukeissa, jotta saa pelata pudotuspelejä.

 • Kiitos. Asia tuli selväksi. Tosin samasta asiasta keskusteltu aikaisemminkin ja faktat tuli esille jo silloin.

 • Kiitos. Asia tuli selväksi. Tosin samasta asiasta keskusteltu aikaisemminkin ja faktat tuli esille jo silloin.

 • Olikos nämä siirto säännöt jotenkin kiristyneet, kun aiemmin oli sääntö, että pelaajan piti pelata 2 runkosarjan ottelua, ollakseen edustuskelpoinen playoffeissa?
  Jos näin on, niin ei tuo suojaus muuta mitään.
  Oliko tuo karenssi joka vaikuttaa siihen ottelumäärään.

 • Mutta eikö se nytkin ole juuri noin? Kuten Seppo kirjoittikin.

 • Tosin viime vuonna Peyton pelasi vain yhdessä runkosarjan ottelussa ennen playoffsia. Että siihen nähden onko joku kiristys tapahtunut? Vai onko joku muu sääntö jonka perusteella tuo oli mahdollista?

 • Peyton pelas viime vuonna TAFT- ja Trojans-pelit ennen pleijjareita.

 • Eli välierä ei tässä tapauksessa olekaan pudotuspeli eli playoffs? Tuo Trojans peli oli välieräpeli eli ei runkosarjaa.

 • tarkistaa. Peyton pelasi viime vuonna kolme runkosarja peliä ennen playjaria
  http://www.sajl.org/vaahteraliiga/2015/roo.htm#igbg.ply

 • Miesten Vaahteraliiga ja I-divisioona
  13.7.-30.9.
  Ei mahdollista siirtyä.

  Seura voi Vaahteraliigassa nimetä kolme (3) ja 1-divisioonassa kaksi (2) pelaajaa suojalistalle 30.5.2016 Nimettyjen pelaajien tulee olla joukkueeseen siirrettyjä ja heidän lisenssit tulee olla maksettu. Näiden pelaajien tilalle seura voi siirtää pelaajan ilman korotettua kirjaamismaksua ja karenssia sekä siirtoaikarajoitusta (ei 4 vrk odotusaikaa). Suojaus siirtyy tällöin tilalle tulevalle pelaajalle ja alkuperäinen suojattu pelaaja ei voi enää edustaa seuraa kyseisellä pelikaudella, muuta kuin tulemalla takaisin toisen suojatun pelaajan tilalle. Palaaminen on mahdollista kuitenkin vain yhden kerran.
  Pelatakseen pudotuspeleissä joukkueeseen siirtyvän pelaajan tulee kuitenkin pelata runkosarjassa määritelty minimiottelumäärä ollakseen edustuskelpoinen runkosarjan jälkeisissä peleissä.

  Vaahteraliigassa pelaajalla on edustusoikeus runkosarjan jälkeisessä karsinta-, välierä ja mitalipeleissä vain, mikäli hän on edustanut seuraa vähintään kahdessa runkosarjan ottelussa.

 • Tilastojen mukaan Peyton pelasi 3 peliä ja aloitti Taft ja But pelin

 • Ok, kiitos. Olin sokea.

 • Täysin näin. Noilla satsauksilla ilman mestaruutta tietäisi päävamentajalle potkuja suurimmassa osassa palloilulajeja. Melkein toivon Seinäjoen jäävän taas voitotta, mutta kun Roosters…

 • Hajalla olevan pelaajan tilalleko ei sinusta olisi saanut ottaa jenkkiä? Vielä kun kyseessä oli suojattu pelaaja. Kunhan ei olisi ollut mikään liian hyvä pelaaja, se olisi varmaan käynyt? Voihan tuokin olla ihan surkea, mistä sen vielä tietää. Mutta kun Roosters…

 • Joko parhaan rutiinin omaava roosters jolla on jo liikaakin mestaruuksia tai sitten rehti muukalaislegioona crocodiles…

  voiko molemmat hävitä… tro-roy olisi hieno finaali

 • Royalsillahan ei importteja ole?
  Tai Trojansilla.
  Missä on raja, että saa muukalaislegioona nimen?

 • No sanotaanko vaikka että kun luku ylittää kymmenen niin nimitys on väistämätön

 • Saataisko millään loppuottelua Cro-Roy. Jos ei vielä tänä vuonna niin toivottavasti mahdollisimman pikaisesti.

 • Royals on nelonen, ellei Saints yllätä. Crokojen täytyy siis hävitä Roostersille perjantaina, jolloin se on sarjassa kakkonen ja pelaa kolmosta vastaan. Trojans on luultavasti kolmonen eli Crokojen voitto Trojanssista ja Royalsin voitto Roostersista välierissä tekisi Vaahteramaljasta ultimate Botnia Bowlin. Toki Royals voi vielä olla kolmonen, jolloin Crokojen pitäisi voittaa Roosters perjantaina vähintään kahdella pisteellä. Kaikki on mahdollista.

 • Silloin Royals saa muukalaislegioona tittelin myös. Jos katsoo rosterin netistä heidän sivuiltaan.
  Trojans hyvin lähellä myös, en tunne kaikkia vieraskielisiä nimiä sieltä.

 • Trojans

  Perrineau, Menczel, Gruel, Scott-Grant, Kaminski, (Stadler)- EU
  (Gupton), Runner, Shortell, Douglas- USA

 • Jotta Cro-Roy voisi olla loppuottelussa pitäisi Crocojen perjantaina hävitä. Vaikea Pohjanmaalta on Hesaan häviämään lähteä. Voittamaan sinne lähdetään joka kerta.

 • Ihan miten päin vaan pyöritellään Crocodiles on liigan muukalaislegioona. Pelaavassa kokoonpanossa 12 importtia. Mikään muu seura ei pääse lähellekään tätä lukemaa joten nimitys on Seinäjoen omaisuutta.

 • Siitä voisi Crocoja jotenkin runkosarjan jälkeen palkita. Jokin tsemppi stipendi, vaikka liitolta 500 euroa?

 • No niin, eipä siihen taaskaan montaa viestiä mennyt kun ulina importeista ja muukalaislegioonasta alkoi. Vaihtakaa jo levyä tai jatkakaa sitä keskustelua niissä ”miljoonassa” eri ketjussa. Ei varmaan joka jumalan viikkokatsauksessa tarvi toitottaa samaa puuduttavaa virttä? Ja oikeesti mitä helvetin väliä kuinka paljo niitä importteja on? Varmaan jokainen Crocojen tuoma pelaaja kelpais mihin tahansa tiimiin? Nyt joku vielä nopeasti ehdottelemaan rajoituksia ja herrasmiessopimuksia niin saadaan suomi jefu nousuun :)

 • Royalsin nimistä moni on ulkomaalaiskuuloinen, mutta puhtaasti ulkomaan hankintoja on yhdeksän, joista yksi on sivussa loppukauden. Fisher, Beale, Blomgren, Long, John, Akena, Young, Peterson, Grad (loukkaantunut). Sitten on kotijenkki Thomas (loukkaantunut), ja Suomessa asuva Kass.

 • Ei se ikinä lopu. Divarissakaan ei saisi olla enää importteja, kun joku joukkue haluaa pelata pelkästään kotimaisilla, niin muut joukkueet on epäreiluja ja potkii hiekkalaatikon kakut rikki.

 • Heti alkaa joku läski vinkuun, ku jollain vähän massii päällä ja hankkii muutaman importin. Olkaa köyhät hiljaa! Ne piirtää kellä liituu! Ps. Ajan Mesellä!

 • Tai valmentakaa omista junnuista edustuskelpoisia.

 • Tämä import-keskustelu velloo täällä ja muualla aktiivisena koko ajan sen takia että import-pelaajat ovat mielenkiintoisia ja kotimaiset eivät. Aika harvassa on mihinkään otsikoihin päässeet suomi-pojat liigan osalta. Kannatan itse jonkinlaisia tiukkoja ”home grown” sääntöjä joilla pelleilylle laitetaan rajansa.

 • Tämä import-keskustelu velloo täällä ja muualla aktiivisena koko ajan sen takia että import-pelaajat ovat mielenkiintoisia ja kotimaiset eivät. Aika harvassa on mihinkään otsikoihin päässeet suomi-pojat liigan osalta. Kannatan itse jonkinlaisia tiukkoja ”home grown” sääntöjä joilla pelleilylle laitetaan rajansa.

 • Kuulemma pelimiehiä tää uusinkin importti

 • Kyllä saa ja pitää olla importti pelaajia se kyllä ymmärretään mutta 8-12 on jo aika paljon.
  Ja vielä päälle kotimaiset palkkasotilaat niin aika monta ”omaa poikaa” on rosterissa.

 • Import-sääntöjä voisi mielestäni kyllä liiton puolelta tarkastella kriittisellä silmällä taas kauden päätyttyä. Nykytilanteessa ei tietystikään kenelläkään ole nokan koputtamista crokojen tai mihinkään muuhunkaan suuntaan. Niin kauan kun sääntöjä noudatetaan on ongelman ytimessä sääntöjen laatijat. Mutta jos pikkuhiljaa ajaudutaan takavuosien veikkausliigasta tuttuun nk. Rops- ilmiöön niin tuskin kukaan on tyytyväinen.

 • Laatijat ovat loppupeleissä seurat

 • Mun ehdotus on, että rajoitetaan importtien määrää 3 jenkkiä ja 2 EU pelaajaa herrasmies säännöllä.
  Joku muu saa päättää tuon importin määritelmän.
  Tuskin tama muuta muuttaa kuin sen että kotimaisten pelaajien hintalaput nousee ja liigan taso hiukan tipahtaa.
  Ja oon Seinäjoelta. Ja en oo pelaaja.

 • Niin ja hallitusohjelman päättä hallituspuolueet, jotka saavat mandaattinsa kansalta. Joten itsehän tässä ollaan vastuussa kaikesta eli turha valittaa.

 • Suurin epäkohta on tuplapassin miehet. Nämä saadaan pois esim CFL:ssa käytössä olevalla säännöllä jossa USA-taustaiset ja USA-yliopistossa pelanneet pelaajat lasketaan jenkkikiintiöön. Kotimaiset yliopistokävijät suodatetaan tästä säännöstä home grown pykälällä. Tulevaisuudessa Suomessa on käsissä aina vaan isompi haaste kun maahan pesiytyneet koti-jenkit kasvavat ilmiönä. Tuplapassisääntö karsii myös tämän ilmiön alkutekijöihin. Kyllähän nämä Lusterit, Wortit jne pelaajat ovat umpi-jenkkejä passeistaan huolimatta ja tuovat epätasapainoa sarjatasoilleen.

 • Samaa mieltä tuplapasseista. Vapaasta liikkuvuudesta voidaan toki puhua niin paljon kuin halutaan, mutta varmasti jokainen joutuu myöntämään, että tuplapassit sotivat jenkkikiintiön ajatusta vastaan. Miksi rajoittaa jenkkejä lainkaan, jos kerran koko joukkueen voi täyttää tuplapassin miehillä? Käytännössä jenkkikiintiötä ei tällä hetkellä olekaan. Rajoituksia tuovat vain joukkueiden budjetit.

  Minusta on koomista, että ensin tehdään päätös rajoittaa samanaikaisesti kentällä olevien jenkkien määrää kolmesta kahteen, ilmeisesti lajin terveyden ja tasapainon nimissä. Vaan heti kun kättä on lyöty päälle, alkavat samat joukkueet miettimään, miten tätä yhteisesti sovittua sääntöä voisi parhaiten kiertää :) Tämä kielii siitä, että sääntöä tehdessä ei oltu kovin tarkkoina. Ehkä tähän olisi syytä palata uudestaan off-seasonilla?

  Toki toinen vaihtoehto on jatkaa nykymallilla, jos se todetaan parhaaksi tavaksi jatkaa. En tiedä, seurat miettikööt. Kunhan syntyisi keskustelua ja joku selkeä linjaus. Minusta oudointa on juuri se, että virallisesti on rajoituksia ja sääntöjä, mutta tosiasiallisesti niitä kierretään kaikin keinoin.

 • Työvoiman vapaa liikkuvuus on yksi Euroopan Unionin perussopimuksen perusoikeuksista. Muistuttaisin, että normihierarkiassa EU-tasoinen lainsäädäntö on kansallisen perustuslain yläpuolella. Oikeustiedettäkin opiskelleena pitäisin melko typeränä vetona, jos suomalainen lajiliitto päättäisi tehdä rajoituksen, joka on lainsäädännön vastainen. Asiaa voisi verrata siihen, jos esim. taloyhtiö päättäisi rajoittaa muun maalaisten muuttoa yhtiöön (näitäkin näkee vanhoissa yhtiöjärjestyksissä). Ensinnäkin, jos joku seura päättäisi olla noudattamatta laitonta ”herrasmiessopimusta”, ei lajiliitolla olisi laillista tietä rankaista siitä. Toiseksi, jos asia etenisi oikeuteen, olisi lajiliitto hävinnyt osapuoli, joka maksaisi vielut. Olisikohan vaan kertakaikkiaan kaikkien aika hyväksyä tosiasia, että EU on sisämarkkina, ja sen kansalaisia on kohdeltava kuin kotimaisia.

 • @Tuplapassit pois:”Tulevaisuudessa Suomessa on käsissä aina vaan isompi haaste kun maahan pesiytyneet koti-jenkit kasvavat ilmiönä.”

  Eli sinusta on ongelma, että tänne pelaamaan tullut henkilö löytää viihtyy täällä, perustaa perheen, haluaa jäädä tänne asumaan ja mahdollisesti hakea kansalaisuuttakin? Näin tuon lauseesi voisi tulkita.

 • Ajatelkaa nyt kokonaisuutta, älkääkä vittu itkekö! Laji on hienoisessa nosteessa ja sponsoreita ja katsojia on saatu mukavasti tiettyjen seurojen toimintaan mukaan.
  Jos sarjan tasoa ruvetaan heikentämään rajoittamalla importteja, lopahtaa myös monen tahon mielenkiinto lajiin.
  Niitä junnuja, joista tulee sitten tulevaisuudessa niitä kotimaisia pelimiehiä, saadaan sillä mukaan lajiin, että laji pidetään elinvoimaisena ja mielenkiintoisena. Importit ovat merkittävä osa tuota proggista!
  Importtien poistamisella, tai niiden merkittävällä rajoittamisella aiheutetaan se, että esim. Seinäjoella, Vaasassa, Porvoossa ja osittain myös Tampereella ja Turussa voidaan lyödä lappua luukulle.
  Kotimaisten harrastajien määrä ei riitä maakunnissa pitämään sarjaa edes jotenkin tasaväkisenä ja kilpailullisesti mielenkiintoisena. Ketä kiinnostaa katsoa, kun Roosters perseraiskaa kaikki jengit ja voittaa kymmenen mestaruutta putkeen? Kyllä se lajin kannalta on parempi, että sarja pysyy edes jotenkin tasaväkisenä ja otteluista tulee tiukkoja ja viihdyttäviä. Ne kenellä resurssit riittää leikkiin, pelaa Vaahterassa, välimallin porukat 1. divarissa ja loput tahkoo sitten Suomi-jengillä muita sarjatasoja.

 • Mitenkäs laillinen se -pisteiden jako on liiga kokouksista pois jääneille? En tiedä kun en ole lainoppinut.
  Kummasti tämä ”herrasmies” sääntö on jääkiekossa toiminut.
  Mulle käy myös importit kentällä, mutta jos jotain halutaan tehdä kannattaa sen vaikutukset oikeasti miettiä pidemmällä jänteellä.
  Uskon että Crocot pärjäisi jatkossakin ilman importteja, sen verran vahvaa on junnutuotanto ollut viime vuosina.
  Toki importtien kieltämisestä seuraisi kotimaisten pelaajien ylihinnoittelu, koska laatu pelaajia ei vaan riitä kaikille.

 • Samalla jouduttaisiin panostamaan valmennukseen ja se vasta olisikin pitkällä tähtäimellä hyödyksi.

 • Voisit laske myös omat pojat/joukkue niin tulee taas oikein helppo laskelma kuka on oikealla tiellä ja kuka vaan yrittää menestyä

 • Crocojen liigajengistä laskin n. 25 omankylän poikaa eli Eteläpohjanmaalta.
  Hyvin vai huonosti?

 • Päiväni murmelina…..loppuis jo sarja niin ei tarvis käydä täälä lukees samoja juttuja päivästä toiseen. Herrasmies sopimus

 • Lajiliitto määrittää että vaahterassa pitää olla suomenpassi aina vähintään 9 kenttäpelaajalla. Tämä sääntö ei riko mitään työvoiman liikkuvuuden yms. Lakeja. Ei tarvitse olla harrasmies sopimusta ja jos haluaa kiertää hommaa ”kotijenkeillä” niin hankkii pojille passit. Sais mj sitten parempia pelaajia käyttöön.

 • En tiä miten paljon muita maajoukkuetoiminta kiinnostaa, mutta ainakin oma kiinnostukseni kohdistuu aika puhtaasti Vaahteraliigaan ja sen pelien seuraamiseen Ei siihen miten maajoukkue pelaa yhden pelin kauden päätteeksi + em/mm-kisat vissiin joka neljäs vuosi vai kuinka usein niitä on? Noista kisoista aika harvakseltaan mitään infoa missään valtamediassa ja kaiketi liikkuvaa kuvaakin ehkä vain jonkun paskan streamin välityksellä? Esim nämä Eurobowl pelitkin on huomattavasti mielenkiintoisempia. Joku ehkä löytää sekavan kirjoitukseni seasta tarkoittamani pointin…

 • @delete. Kirjoituksessasi on pointti johon pitää kiinnittää huomiota! Olen samaa mieltä tuon mj toiminnan hiljaisuudesta, se ei kiinnosta. Pitäisikö asialle tehdä jotain? Pitäisi! Pelejä pitäisi olla enemmän, ja niiden näkyvyyttä pitää lisätä muuallakin kun liiton sivuilla. Nuo ottelut kertovat tason jossa kansallisesti pelataan. Importti keskustelu on tällähetkellä sama ku lehmä paskoo veteen=turhanpäivästä lätinää. Keskusteluun tulee sisältöä vasta kun saadaan vertailua muihin maihin otteluiden perusteella. Mitään ei tapahdu itsestään ja näille muutoksille pitää antaa aikaa ja asioita pitää pystyä tarkastelemaan myös oikeassa perspektiivissä. Joukkueide europelit ovat ehdottoman hyvä asia, mutta ne eivät kerro mitään importtien vaikutuksesta kotimaisten pelaajien kehitykseen.

 • eihän tää oo ees aiheessa vaan taas jauhetaan samaa purkkaa!!!!!! lopettakaa jo toi valitus ja peenjauhanta!!!!!

 • Valitus loppuu kun joukkueissa ei ole yli kymmentä importtia

 • Ei ole noin helppoa. EU:n lainsäädännön mukaan suomalaista ja muusta EU -maasta tullutta täytyy kohdella samoin. 9:llä pelaajalla EU -passit olisi laillista. ”Herrasmiessopimuksia” on mahdollista tehdä, mutta juridisesti ne eivät ole päteviä. Turhaa vinkumista taas tämä koko keskustelu.

 • Olet väärässä, ”home grown” säännöt sarjoissa ovat sallittuja ja yleisesti käytettyjä alkaen potkupallosta joka on Euroopan suurin joukkuelaji ja säännösten osalta tarkimmin tarkkailtu. Eli kotimaisuusvaatimuksen määrittäminen sarjan sääntöihin on helppoa kuin heinänteko eikä vaadi mitään herrasmiessopimuksia.

 • Futiksessa ”Suomessa kasvatettu” -vaatimus on kuitenkin vain alle puolet kentällä olevista pelaajista. En oikein usko että esim. ehdotettu yhdeksän kenttäpelaajan vaatimus täyttäisi työvoiman vapaan liikkuvuuden kriteerejä.

  Helppo ratkaisu toki olisi tehdä Vaahteraliigasta täysin amatöörisarja, missä pelaajille ei saa maksaa palkkaa. Tällöin kyse ei olisi työvoimasta, joten edustusmääräykset voidaan laatia halutunlaiseksi. Harjoitustehtäväksi lukijalle jääköön arvioida muuttaisiko tällainen muutos Vaahteraliigan laatua ja jos niin kumpaan suuntaan.

 • Näköjään ei vaan porukka ymmärrä tai halua ymmärtää home grown sääntöä. Sillä ei rajoiteta joukkueen rosteriin kirjattavien ulkomaalaisten pelaajien määrää joten työvoima saa liikkua niin vapaasti kuin haluaa. Kentällä kuitenkin samanaikaisesti täytyy olla tietty määrä kotimaisia pelaajia. Samalla tavalla luin nyt rajoitetaan jenkkien samanaikaista peluutusta. Todella simppeli asia ja helposti toteutettavissa ilman mitään komplikaatioita.

 • Suomessa urheilija yleensä lasketaan ammattilaiseksi, jos tienestit ovat.sitä luokkaa, että seuralle syntyy vakuuttamisvelvollisuus. Raja oli 2012 10400 euroa vuodessa tai pelikaudessa. Tällä perusteella Vaahteraliigassa ei liene montaakaan ammattilaista ja työvoiman vapaa liikkuvuus ei päde, koska kyseessä ei ole ammattilaisuus.

 • Futiksen malli, jossa siis tosiaan n. kolmasosa joukkueesta ja/tai kentällä olevista pelaajista pitää olla kotimaassa kasvatettuja, on komission selvitettävänä nimenomaan siksi, että siinä epäsuorasti puututaan työvoiman vapaaseen liikkuvuuteen. Veikkaan että selvästi tätä tiukempi sääntö saattaisi generoida oikeusjutun. https://www.edgehill.ac.uk/law/home-grown-player-rule/

 • Mistä tämä ulkomaalaisten pelaajien viha johtuu? Kuulostaa lähinnä pienten seurojen fanien katkeralta valitukselta. Se että eu pelaajien määrää vähennetään nostaa Suomi pelaajien hintalappua ja laittaa pieney seurat vielä tiukemmalle. Kyllä ne isot seurat pelaajansa saa.

  Tähtiyksilöt tuovat pelaajia lajin pariin.

 • Vihaajiin mahtuu kahdenlaista porukkaa: Rasisteja ja sitten kateellisia persaukisia. Muuta voi aina yrittää väittää, mutta nämä kaksi asiaa taustalla on aina. Kateus lienee yleisenpi syy.

 • Mj leiritys erinomainen valintaikkuna vaahteraliigajoukkueille värvätä pelaajia 1-div ym. joukkueista” kehittymään”…..!?

 • No ketäs siellä ykkösessä on ketä vaahteraa vois värväillä? Ei kyllä montaa ukkoa ole

 • Ja sitten on niitä jotka vaan ovat huolestuneita lajin tilasta ja tulevaisuudesta Suomessa ja jotka hyväksyvät ulkomaalaiset kun kiintiöt kohtuullisia.

 • Kateuskin pitää ansaita

 • Tämän vuoden Suomi-Ruotsit tulee YLEltä. Jospa sillä tulisi edes hieman lisää lajinäkyvyyttä..

 • On tullut sama peli Ylellä joskus aiemminkin

 • Toihan on hieno juttu, kun YLEkin näyttää. Näkevät nekin keillä ei maksu-tv:tä ole.

 • Hienoa! Kyllä yle joutaa näyttää jefuakin, näyttäähän ne jotain futsaliakin useampiakin pelejä….aivan outo laji.

 • Yle näyttäisi varmasti mielellään Jefua vaikka joka viikonloppu, pitäisi vaan seurojen tajuta että maksukanavalta nyt saatava tonni voisi olla muutaman vuoden päästä kymmenkertainen kun suuri yleisö näkisi viikoittain oikeasti laadukasta jefua eli vaahteraliigaa. Nyt maksukanavilta pelejä katsoo vain ne samat ihmiset jotka jo muutenkin seuraa jeffua. Kysyä voi vaikka Veikkausliigalta mitä vuosi lähes ilmaiseksi Ylen kanavilla teki heille.

 • sellainen pieni korjaus vielä että mitään rahaa Neloselta ei liitto/laji/joukkueet saa. Päinvastoin, näkyvyydestä maksetaan. Maksaa se varmaan YLElläkin ja näkyisikö sitten joka viikko pelejä kuten nyt? En tiedä mutta yhdyn siihen että paljon järkevämpää olisi näkyä sen kautta kuin Nelosen.

 • Tätähän tässä on tullut ihmeteltyä, kun liitto oikeastaan maksaa neloselle tv-lähetyksistä. Ja sitten tv-pelit pelataan vielä puoliamatöörijoukkueille vaikeaan aikaan.
  Kannattaisi mennä vaikka ilmaiseksi Ylelle, tai muulle vapaalle kanavalle. Ja pelot niin, että pelataan joka lauantai/sunnuntai täysi kierros. Esim pelit alkaa aina lauantaina 16.00. Ja Tv-peli sunnuntaina 16.
  Pointti on ilmainen näkyvyys ja samat alkamisajat.

 • Niin ilmaiseksi ei YLElle pääse varmastikkaan. Tämä täysin huuhaa ajattelua. En jaksa uskoa että liitossa olisi niin tyhmiä ihmisiä että maksaisi Nelosella olosta jos YLElle pääsisi ilmaiseksi. YLE kuitenkin tavoittaa lähestulkoon kaikki Suomessa kun Nelonen vain siivun joka valmis maksamaan.

 • Meinaatko että Ylelle tosta vain ”mennään”. Jos näin olisi niin siellä olisi varmasti lätkää lukuunottamatta kaikki sarjat, koska kukaan pl. lätkä (ja varauksella Veikkausliiga) ei mitään tv-rahoja saa miltään kanavilta vaan ennemmin joutuvat itse maksamaan kuvauksen jne. Yle ei ole tainnut näyttää kattavasti (=lähes joka kierrokselta peli) mitään suomalaista palloilusarjaa vuosikausiin.

 • Ei varmaan ilmaiseksi mennä mihinkään kanavalle . Mutta idea on vapaasti näkyvä kanava, sillä saisi muitakin katsojia. Miettiä kannattaisi myös nettilähetyksiä, esimerkiksi ylen tapauksessa pelit näkyisi vain areenasta. Jos halutaan kasvaa, niin ei riitä että saavutetaan vain asiakkaat jotka ovat valmiita maksamaan.

 • Niin, jos ei mennä niin kannattaa ainakin kysyä, jos ei jo ole kyseltykin. ”SAJL MEDIA” tuottamat laadukkaat netti streamit olisi sitten toiseksi paras vaihtoehto, parempi sekin kuin maksukanava joka tapauksessa.

 • Sinne vaan jokainen laittamaan palautetta Ylelle. Kaverit, exät, mummot ja papat niin toista tuhatta kyselijää pelilähetyksille niin alkavat jo ehkä miettimään

 • kenellä nyt meni sipulit väärään kurkkuun kun Roo-Cro pelin kommentit on poistunut

 • @makee Mitä höpäjät? Näyttää tuolla aikamoinen letka kommentteja olevan.

  https://www.gridiron.fi/blog/hub/roosters-crocodiles-2/