Vaahteraliigan viikkokatsaus – viikko 11

jefumaster 26.7.2016 15:20 29 kommenttia

Menneen viikon Vaahteraliigakamppailuissa suosikit pitivät ja kahdessa ottelussa piste-ero repesi odotettua suuremmaksi. Pohjanmaan Botnia Bowl oli kuitenkin odotuksien veroinen jännitysnäytelmä. Samalla saavutettiin kauden yhden ottelun katsojaennätys.

Butchers – Roosters 14-62. Roosters piti kaasupoljinta pohjassa TV-ottelun ensimmäisen puoliskon ajan ja karkasi Mic Brownin johdolla selkeään 42-7 johtoon. Jaycen Taylor kantoi palloa vain viisi kertaa, mutta keräsi jaardeja lähes sata plus onnistui kahdesti maalinteossa. Ottelun toinen puolisko kulki Kukonpoikien nuorisoketjun ja kakkospelirakentaja Otso Flinckmanin merkeissä. Nuori Karri Pajarinen sai pallon kainaloonsa 12 kertaa ja kiitti peliajasta tekemällä jälleen yhden maalin. Butchersin ykköspelaaja oli keskushyökkääjä Kemani Jones. Ottelu keräsi Porvoon keskuskentälle 312 katsojaa joka on Butchersin suurin yleisö tällä kaudella. (tilastot)

Trojans – Saints 39-0. Turku-Tampere hegemoniakamppailu lässähti pannukakuksi pari päivää ennen ottelun pelaamista SAJL:n tiedotettua Saints-pelinrakentaja Dominic Bonan doping-kärystä. Edellisissä peleissä hyvään vauhtiin päässyt Saints lähti pelaamaan ottelua pois kalenterista Veikka Lehtosen toimiessa pelinrakentajana. Myös Turun ottelussa dominoivampi osapuoli laittoi kakkosketjun sisään pelin toiselle puoliskolle ja pelinrakentaja Sebastian Berndtsson pääsi pitkästä aikaa taas heittämään palloa tositilanteessa. Vaikka ilmassa ei ollut suuren urheilujuhlan tuntua, onnistui Trojans keräämään Yläkentän katsomoon mukavan 707 katsojan yleisön. (tilastot)

Royals – Crocodiles 24-32. Viikonlopun ennakkoon odotetuin kamppailu pelattiin Vaasassa. Järjestyksessään kauden toinen Botnia Bowl oli maineensa veroinen vääntö, jossa voittaja ratkesi vasta viimeisen neljänneksen lopulla. Crocodiles onnistui pitämään Royalsin juoksupelin hyvin kurissa erityisesti tuoreiden ranskalaisvahvistusten voimalla. Royalsin Isaac Fisher on saanut uusia vaihtoehtoja heittopeliinsä RJ Longin sekä Denny Johnin täydennettyä joukkueen laiturikaartia, mutta sunnuntaina heidänkään panos ei nostanut kuninkaan miehiä Pohjanmaan herruuteen. Crocodilesin Justin Sottilare on juuri nyt liigan johtava pelinrakentaja ja sunnuntaina hän pääsi kirjamaan tilastoihinsa 254 heittojaardia sekä kolme touchdownia. Puolustuksista parhaat taklaukset nähtiin jälleen kerran liigan taklaustilastoja johtavalta Chris Youngilta, joka kartutti lukemiaan peräti 13 taklauksellaan sekä yhdellä syötönkatkolla. Tappiostaan huolimatta Royals saa olla tyytyväinen saavuttamaansa yleisömäärään. Botnia Bowlia saapui seuraamaan tämän kauden suurin yleisö, 1589 katsojaa. (tilastot)

Tulevan viikonlopun ottelut

Perjantain TV-ottelu pelataan Tampereella. Saints saa vastaansa hyvässä pistetahdissa kirmaavat Crocodiilit. Ylimääräiseen turbulenssiin joutunut isäntäjoukkue Saints ei ole vielä julkaissut doping-kärynsä takia joukkueesta poistetun Bonan korvaajaa, mutta tiistaina Pyhimyksien harjoitusvahvuuteen liittyi alkukauden Ruotsissa pelannut ranskalainen takapuolustaja Damien Rosette. Crocodiles lähtee otteluun selvänä ennakkosuosikkina riippumatta siitä, kuka QB:n paikalle Tampereella laitetaan. Saintsin vahvuus joukkueen voitto-ottelussa on ollut nimenomaan heittopeli, johon pelinrakentajan vaihdos ei voi olla vaikuttamatta. Bona onnistui johtamaan Saintsin heittohyökkäyksen liigan toiseksi tehokkaimmaksi, joten uuden miehen täytettävät saappaat ovat kooltaan suuret. Liigan ykkösheittohyökkäys löytyy Seinajoelta ja Sottilaren johdolla Crocodiles on valmiina nappaamaan jälleen kaksi liigapistettä tuliaisiksi Tampereen reissultaan.

Sunnuntaina Vaasan Kaarlen kentälle saapuu sarjakolmonen Turku Trojans haastamaan sarjassa viidentenä olevan Royalsin. Royals tarvitsee lisäpisteitä taulukkoonsa saavuttaakseen tavoitteensa pudotuspelipaikasta. Trojans julkaisi tiistaina tuoreet puolustuksen vahvistuksensa. Brittiläinen Niall Scott-Grant sekä saksalainen Timm Kaminsky tuovat troijalaisten puolustuksen fronttiin yli 240 kiloa voimaa ja kokemusta. Joukkueiden hyökkäykset ovat tahkonneet jaardeja otteluissaan keskimäärin lähes identtisen määrän, joten ratkaisun avaimet sunnuntaina ovat puolustajien käsissä. Tässä tarkastelussa turkulaisten uudet miehet tuovat peliin ulottuvuuden, jota Royals-valmennuksen on vaikea ennakoida. Ottelu on ennakkoasetelmiltaan sarjakierroksen tasaisin. Trojans on suosikki, mutta jälleen kerran kotijoukkueella on yllätysmahdollisuuksia varastossaan ja luja tahto kaataa tällä kaudella ainakin kertaalleen yksi ”suurista” liigajoukkueista, joiksi Trojans lasketaan.

Maanantaina Myyrmäen jalkapallostadionilla kohtaavat kaksi nollaa sarjataulukossaan pitävää joukkuetta. Taftilla nolla löytyy voittojen sarakkeesta, eikä tähän lukuun ole odotettavissa parannusta Roostersin kustannuksella. Helsinkiläiset vierailijat pelaavat jälleen vakuuttavaa kautta ja joukkueen päävalmentaja Juha Hakala on onnistunut optimoimaan joukkueensa pelin aina kuhunkin kamppailuun sopivaksi. Viimeisen kierroksen ottelu Butchersia vastaan oli siinä mielessä poikkeava Roostersin sarjassa, että hyökkäyksen annettiin nakuttaa tuplamäärä pisteitä taululle joukkueen keskiarvoon verrattuna. Taft on pelannut toukokuun jälkeen kaikki ottelunsa vieraskentillä. Kahdessa ensimmäisessä kotiottelussaan, jotka molemmat olivat TV-pelejä, joukkueen katsojakeskiarvo on noussut lukemaan 532 joka on selkeästi Roostersin keskiarvoa suurempi. Suurin jännitys maanantaina kohdostuu siihen, onnistuuko Taft jatkamaan yleisön houkuttelua katsomoonsa muita etelän joukkueita paremmin.

Viikon puheenaihe

Viikon puheenaiheeksi nousee aihe, josta tuskin kukaan haluaisi puhua. Jälleen kerran Vaahteraliigassa amerikkalaisvahvistus on pissannut ADT:n testikuppiin sallittua vahvempaa tavaraa. B-näytteen statusta ei ole vielä julkaistu, joten asia on virallisesti kesken. Positiivista itse näytteen lisäksi asiassa on ainoastaan se, että viimeisimmät käryt eivät ole kohdistuneet kotimaisiin pelaajiin. Negatiivista asiassa onkin sitten kaikki muu. Yksikin käry tuottaa lajilla aina mittaamattoman pr-tappion. Nykyään käry ei vaikuta kuitenkaan joukkueen ottelutuloksiin tai pisteisiin. Kaikkiin pelaajasopimukseen on nykyään kirjattu doping-lausekkeet, mutta pelkällä paperilla näitä yksittäistapauksia ei saada päättymään. Pitäisikö USA-statuksen import-pelaajiin kohdistaa enemmän testauksia tai ainakin luoda suurempi uhka kiinnijäämiselle kertomalla lajiliiton omista säännöllisistä dopingtesteistä. ADT:n periaatteiden mukaisesti kansalliset lajiliitot voivat tilata testejä ADT:lta niin halutessaan.

Avatar

jefumaster

Yli kolmekymmentä vuotta suomalaisen jenkkifutiksen äärellä, sisällä ja ulkona, sisäpiirissä ja oppositiossa, kentällä, laidalla ja raitapaidassa. Tuolla perspektiivillä tarkastelen kotimaisen jenkkifutiksen ilmiöitä.

Muita kirjoituksia samalta kirjoittajalta:

Kommentoi

 • Eikö Turku ole Suomen etelässä?
  ”Vaikka ilmassa ei ollut suuren urheilujuhlan tuntua, onnistui Trojans keräämään Yläkentän katsomoon mukavan 707 katsojan yleisön.”

  ”Suurin jännitys maanantaina kohdostuu siihen, onnistuuko Taft jatkamaan yleisön houkuttelua katsomoonsa muita etelän joukkueita paremmin.”

 • …on yleisen suomalaisen käsityksen mukaan lännessä. Ja jos haluaa nipottaa, puhutaan lounaisesta. Mutta Turun yhteydessä ei koskaan puhuta etelästä ja vanhan läänijaon mukaan Turku kuului Länsi-Suomen lääniin. Turku ei siis ole etelässä suomalaisittain.

 • Eiköhän toi Bona latistanut tän matsin pannukakuksi ennen kui se ehti alkaakaan. Ja Turusta käydään usein kiistaa kuuluuko ollenkaan Suomeen. Trojans pääsi liian helpolla ja hyödyn siitä kerä Royals.

 • Itseasiassa kiista pitäisi olla, että kuuluuko Turun ulkopuolinen alue lainkaan Suomeen. Puhut Suomen ylivoimaisesti vanhimmasta kaupungista ja länsimaisen sivistyksen Suomeen tuoneesta alueesta. Lakki pois päästä ja takaisin istumaan!

 • …mielenkiintoista…

 • Bonanza: ”Trojans pääsi liian helpolla ja hyödyn siitä kerä Royals.”
  Mitä tällä tarkoitat? Siis Turku on nyt epävireessä kun ei joutunut koville, eikä tarvinnut kuormittaa liikaa vastuun kantajia vai?
  Itsellekin pisti silmään tuo ”muut etelän joukkueet” tuonhan voi lukea miten tahtoo ja on kaiketi vain kirjoittajan silmissä sitten rajautunut Etelä-Suomen lääniksi. Pohjois-Suomalaiset varmasti pitävät Trojanssia etelän joukkueena.
  Varsinais-Suomi (=Varsinainen Suomi), joten kyllä se kuuluu ja on tosiaan kuulunut jo paljon ennen Tamperetta ja Helsinkiä, tuota Savolaisten kaupunkia.

 • Maantiede ja ilmansuunnat ovat suhteellisia. Miksi on olemassa Lähi-itä, Kaukoitä jne. Jostain syystä käsitteet ovat syntyneet Eurooppa-keskeisinä ja tämä on perua ilmeisesti Englannissa Greenwichissä sijaitsevan kuninkaallisenobservatorion perusteella määritellystä nolla meridiaanista.

  Suomessa Lapissa saamelaisten perspektiivistä Rovaniemi on etelässä. Etelän ihmiset taas kertovat menevänsä Lappin suunnatessaan autonsa kohti Pohjois-Pohjanmaalla olevaa Kuusamoa. Kaikki on suhteellista.

  Jefu-scenessä Vaahteraliigan näkökulmasta joukkueet voidaan jakaa vaikkapa näin. ETELÄN joukkueita ovat Roosters, Taft ja Butchers. Stadilaiset voivat sitten hienostella vaikka Kehä I, II ja III-sektoreillaan mutta se on ilmansuuntanäkökulmasta turhaa. LÄNNESSÄ pelaa liigajoukkueista Trojans. POHANMAAN joukkueet määritellään yleisesti maakuntapohjaisesti ja näitä ovat liigassa Crocodiles ja Royals. Saints voidaan sijoittaa joko maakunnan mukaan PIRKANMAALLE taikka maantieteellisesti KESKI-SUOMEEN, johon lääninäkökulmasta joukkue ei kylläkään kuulu. POHJOISESTA ei ole liigassa yhtään joukkuetta ja pitää mennä aina II-divariin että saadaan Nordmen mukaan maantiedejakoon. Oululaiset pitävät itseään myöskin pohjoisen joukkueina vaikka kaupunki kuuluu Pohjois- Pohjanmaahan ja sijaitsee lähempänä etelä-pohjois-akselilla tarkasteltuna Suomen keskikohtaa kuin Jyväskylä. Tästä juontaa yleisesti Oulun Kärppien yhteydessä käytetty ”puolen Suomen joukkue” titteli.

 • Stadilaisen silmissä Kehä II on vain yksi Espoon poikkikatu. Kehä I ja Kehä III liittyvät enemmän eläintieteeseen kuin maantietoon ja ilmansuuntiin. ; )

 • Tampereelle uusi pelinrakentaja: http://www.tamperesaints.fi/uutiset.html?60508

 • Mielenkiintoista nähdä miten nopeasti pelinrakentaja sopeutuu joukkueeseen tai vastaavasti joukkue pelinrakentajaan.

 • ..että toi Trojans peli meni säitä pidellessä. Saintsilla olisi ollut oikeasti mahdollisuus haastaa turkulaiset Bonan avulla. Olisi mennyt runkosarja jännemmäksi.

 • Nähdyn perusteella vaikka Bona olisi puntteja tasoittanutkin melkoisesti ei olisi Tampereella ollut jakoja Turussa. Siitä nyt on aivan turha jauhaa, Turku pyöritteli jo ekalla puoliajalla miehiä ja toisen puoliajan veteli ihan kakkos ja kolmos korin jätkillä.

 • Sgrambling type QB perjantaina

 • Kavin Williams

 • Ei saa kiroilla. Toi Roosters -helmi on huonoin ikinä suomeen tuotu jenkki-qb. Kaikista huonoin on Indiansin Dutch Stephenson mutta se on britti.

 • Mitähän toi yysters meinaa tolla Jabberillakin tehdä… Olis voinut mennä vaikka Kuopioon pelaamaan..

 • Jos Brownin kinttu ei olekaan kunnossa niin tuosta hyvä back up. Ja eipähän ole muiden käytettävissä kun ottaa omaan rosteriinsa.

 • Jabarille sanottu että saat mitallin ilmaseks kun tulet romut niskassa sivurajalle. Otso kiittää jos Jabari laitetaan kakkoseksi ja koko talven ja kauden treenannu kotimainen tiputetaan kolmoseksi.

 • Helpoiten mitalin saa kun menee Roostersin U19 joukkueesren

 • Kavin Williams. Nyt kiinnostaa, tietäisikö joku tätä asiaa oikeasti. Miksi Williams oli 2011 niin huono kuin oli? Kuitenkin edelliskaudella Sveitsissä ollut hyvä, eikä liigan puolustusten taso 2011 ollut mitenkään uskomaton. Tuona vuonnahan nähtiin mm. legendaarinen 66-65-kamppailu.

  Anybody? Nyt kaivattaisiin tosianalyysiä.

 • Eikös se sankari pelannut Sveitsin 2. divarissa, joten se voi selittää 2011 tilastoja.

 • oli vaan Roostersilta vitun huonoa scouttausta qb:n osalta. Sandhu oli 100kertaa parempi ja meinasi divari kutsua kukonpoikia. Oli vielä kolme jenkkiä sallittu kentällä samaan aikaan joten ihan kaikkea ei ton läpipaskan qb:nkaan piikkiin voi laittaa. Koko joukkue oli huono ja kummallista että esim Efe E taisi pelata tuolloin Roostersissa..

 • Efe pelasi 2011 Kiel Baltic Hurricanesissa.

 • Joo, niinhän se taisi olla…

 • Muuten…roosterssin u 19 pelas 7 vs 7 sarjaa….nyt kun katsoo mestarien nimilistaa…miksi eivät pelanneet 11 vs 11 sarjaa….jos mestarien nimilista on noin pitkä????

 • Raha puhuu. 7vs7 on seuralle halvempi kuin 11vs11. Roolla kaikki 95% resursseista ohjataan edustuksen toimintaan. Jos roo väittää muuta niin saa näyttää todisteita.

 • 95% ei riitä, ainakin 110% menee edustukselle, muita joukueita ei ole.

 • En ymmärrä miksi täällä aliarvioidaan vain Roostersin U-19 mestaruutta, saihan Butchers myös mestaruutensa pelattuaan vain kolmen joukkueen ”sarjaa”. Sitä juhlittiin myös kuin oikeaa Mestaruutta, sarjallahan ei sääntöjen mukaan kuitenkaan ole SM statusta. Ko. ikäluokassahan joukkueet pelasivat eri määrän otteluita Butchers, Wolvot, Taft (5 ottelua), Roosters, Crocot (4 ottelua) ja Saints (3 ottelua). Nämä otteluthan voisi pelata soccer tyyppisesti Karuselli-turnauksena. Lopuksi jaettaisiin kaikille kiva osaanotto mitsku ja valittaisiin pari tsempparia. Jäisi sitten aikaa ja rahaa muuhunkin..

 • @@Jamo, nyt en ymmärrä mistä sarjasta puhut? Ja Roosters Taft pelin SM statusta ei vaan ole kun ei ollut sarjaakaan Ja missä karusellissa Saints on pelannut.