Ykkönen juhannustauolta Ahmojen komennossa

jefumaster 29.6.2016 19:52 Ei kommentteja

I-divisioona on käynnistynyt kahden ennakkoon vahvana pidetyn joukkueen komennossa. Kärkijoukkueista Wolverines paalutti paikkansa ennakkosuosikkina jo kauden avauskierroksen voitollaan Huskiesista.

Ykkösen ensimmäinen puolisko on lähes pelattu ja veikkausten vahvat suosikit ovat pitäneet suvereenisti pintansa. Ahmat ja Huskit taistelevat runkosarjan voitosta ja sarjanousija Steelers on jo onnistunut napsimaan ensimmäiset sarjapisteensä. Sarjan suurin yllätys lienee kuitenkin Kouvola Indiansin heikot suoritukset. Joukkue on ajautunut suurinumeroiseen tappiokierteeseen, jonka oikaiseminen tulee olemaan työn ja tuskan takana. Kuten edelliselläkin kaudella, myös vuoden 2016 ykkösessä pelataan tasokasta jenkkifutista. Joukkueiden hyökkäyspelin painopiste on vahvasti siirtynyt heittopainotteiseksi. Sarjan tehokkain pelinrakentaja, Wolvojen Janne Lehtinen on heittänyt kolmessa ottelussa 12 kertaa pallon maalialueelle ehtineelle laiturilleen.

Helsinki Wolverines (3-0) pelaa tasapainoista jenkkifutista

Hienoisena haastajana kauteen lähtenyt Wolverines repäisi ennakkosuosikin viitan harteilleen hämeenlinnalaisilta heti sarjan ensimmäisellä kierroksella. Varsin valmista peliä esittänyt helsinkiläishyökkäys ja pelinrakentaja Lehtinen, yllättivät yleisönsä jakamalla palloa leveälle rintamalla laitahyökkääjien joukolle. Ennakkoon vahvana pidetyt importit, Jerrel Jones (RB) sekä Locklan Gilbert (WR) ovat olleet totutun vaarallisia, mutta kotimaiset laiturin Teemu Rantasen ja Marcus Siiskosen johdolla ovat onnistuneet suorituksissaan erinomaisesti vastustajien vahtiessa taitavia importteja. Wolverines-luotsi Robert Johnson on päässyt kokeilemaan myös nuoren pelinrakentajalupauksen, Oskar Drockilan otteita. Helsinki 69ersissa oppinsa saanut Drockila on heittänyt pelaamissaan otteluissa jo 4 komeaa tochdownia joka on kolmanneksi eniten sarjan pelinrakentajista.

Wolverines puolustuksessa Antonio Harris on pelannut linjan takana kaikilla mahdollisilla pelipaikoilla ja kerännyt tilastojen kärkeen oikeuttavan määrän taklauksia (17). Joukkueen puolustuksen komeetaksi on noussut kulmapuolustajan paikalla pelaava Veikko Kallio joka on napsinut kolmessa pelissä viisi syötönkatkoa. Ahmojen puolustus vahvistuu loppukesän peleihin Ykkösen tehokkaimman taklaajan 2015, Eero Hulkkosen palatessa Espanjan sarjasta takaisin joukkueeseensa. Hyökkäyslinjan Tuomas Tuuli palaa ahmapaitaan samaisesta Valencia Giants-joukkueesta ja muutoinkin rosteria on edelleen täydennetty uusilla nimillä kesän edetessä. Ahmoja on nyt vaikea horjuttaa sarjan ennakkosuosikin paikalta.

Huskies (3-1) pelaa loput ottelunsa kotikentällä

Viime kauden Ykkönen runkosarjan voittaja Hämeenlinna Huskies aloitti oman kautensa neljällä vieraspelillä. Joukkue on joutunut pelaamaan otteluistaan kolme ilman pelaajavalmentajaansa Stan Bedwelliä ja joukkueen brittiläinen keskushyökkääjä Xavier Ajuwon loukkaantui heti avausottelussa Ahmoja vastaan. Importti-haasteistaan huolimatta Huskit ovat ottaneet kolme selkeää voittoa ja ovat valmiina haastamaan Wolverinesin kauden ratkaisupeleissä. Bedwelliä paikannut pelinrakentaja Lari Siitonen on heittänyt yhdeksän touchdownia, ja pitänyt joukkueensa helposti mukana mestaruustaistelussa yhdessä juoksutilaston kakkosena olevan Velipekka Jaakonsaaren kanssa.

Huskies aloittaa tavallaan kautensa alusta heinäkuussa Bedwelin kauden päätyttyä Italiassa. Mikäli Ajuwonin jalka on vihdoinkin kunnossa, joukkue pääsee ensimmäistä kertaa pelaamaan parhaalla kokoonpanollaan ja tason odotetaan nousevan entisestään. Joukkueen alkukautta ovat värittäneet poikkeuksellisen runsaat loukkaantumiset, joiden vaikutus suorituskykyyn on ollut ilmeinen. Varsin mielenkiintoinen ottelu tullaan näkemään reilun viikon kuluttua heinäkuun yhdeksäs päivä Kaurialassa Wolvojen ja Huskien toisessa kohtaamisessa. Korkealla todennäköisyydellä juuri nämä ennakkosuosikkina pidetyt joukkueet saavat molemmat kotiedun pudotuspeleihinsä ja seuraava kohtaaminen tapahtuu vasta elokuussa Spagettimaljassa – edellyttäen, että molemmat sinne yltävät. Nyt voiton ottava joukkue etenee kauden loppuun mestarisuosikkina.

Kuva: Jari Turunen

Kotimaisin voimin pelaava Steelers (1-2) sai voimaa voitostaan

Sarjanousija Kuopio Steelers aloitti kautensa kohtaamalla kaksi sarjan ennakkosuosikkia Wolverinesin sekä Huskiesin. Selkeät tappiot vahvoille vastustajille kuitattiin korkojen kera Kouvolassa, jossa Steelers hurjasteli taululle lukemat 0-71. Kuopiolaiset olivat näyttäneet epäilijöille kykenevänsä voittamaan otteluja Ykkösessä puhtaasti kotimaisella rosterillaan. Pelinrakentaja Juho Väisänen on heittänyt otteluissaan neljä touchdownia, mutta suurin ero kärkijoukkueiden pelinrakentajiin löytyy osumatarkkuudessa. Ainoastaan kolmannes heitoista on osunut omien laiturien hyppysiin. Steelers on edennyt kolmessa palaamassaan ottelussa yhteensä tasan 800 jaardia, joista heittopeleillä on kerätty niukasti enemmän juoksuun verrattuna (412/388). Steelersin hyökkäystehoa heikentää suuriin peleihin kykenevien yksilöiden puuttuminen rosterista.

Suurten tähtien puuttuminen näkyy myös joukkueen tehotilastoissa. Tähän mennessä tehdyt maalit jakautuvat kahdeksalle pelaajalle, joista kahden touchdownin miehiä ovat Petteri Vilpponen, Niko Roponen, A-P Kuivalainen ja Petteri Lappalainen. Puolustuksessa kokenut Mikko Aspinen on näyttänyt otteillaan esimerkkiä nuoremmilleen. Tulevana viikonloppuna pelataan sarjatilanteen kannalta mielenkiintoinen ottelu Steelersin kohdatessa Jyväskylä Jaguaarit. Voittamalla Jaguaarit sunnuntaina Väinölänniemellä, joukkue nostaa rankingiaan ja alkaa olla lähellä paikkaa pudotuspelikierroksella. Joukkueen tähtäin on kuitenkin asetettu tätä kautta pitemmälle. Steelers julkaisi tällä viikolla ensimmäisen kautta 2017 koskevan jatkosopimuksen hyökkäyslinjan Tapio Jääskeläisen kanssa.

Jaguaareilla (1-2) kiinnitys pudotuspelipaikkaan

Jaguaarit avasivat kautensa suurinumeroisella voitolla Kouvoa Indiansista. Tappiot Wolverinesille ja Huskeille eivät ole vieneet mahdollisuuksia paikasta pudostuskierrokselle, mutta joukkue janoaa kiivaasti lisää pisteitä sarjataulukkoon. Joukkueen yhdysvaltalainen pelinrakentaja Craig Maynard ei ole onnistunut aivan parhaalla mahdollisella tavalla ja Wolverines-ottelussa miestä hyödynnettiin toisella puoliskolla laitahyökkääjän pelipaikalla Teemu Hautakankaan ottaessa hyökkäyksen ruorin haltuunsa. Joukkueen tehohyökkääjänä on avauspeleissä urakoinut Joni Kähonen, joka kauden avauksessaan kirjautti tililleen juoksujaardeja tasan 200.

Jyväskyläläisten suurimmat haasteet löytyvät erikoistilannepelaamisesta sekä pallojen menetyksistä. Pelaamissaan kolmessa pelissä joukkue on luovuttanut pallon vastustajalleen kymmenen kertaa rähmäyksen tai syötönkatkon seurauksena. Vaikka joukkuetta on vahvistettu peräti kuudella tuontipelaajalla, on pelaava rosteri kapea ja saattaa tuottaa kolhiintuessaan pelivalikoimaan rajoituksia kauden vanhetessa. Jaguaareille seuraava todellinen tasomittari on sunnuntaina pelattava Steelers-kohtaaminen. Joukkueen on nostettava pelinsä tasoa merkittävästi pysyäkseen itseluottamusta saaneen tasaisen Steelersin vauhdissa. Erityisesti tasonnostoa odotetaan joukkueen ulkomaalaispelaajilta, jotka eivät ole olleet terävimmillään kauden alun peleissään. Erityisesti AJ McCrealla on pelinrakentaja Maynardin ohella paljon parannettavaa koviin odotuksiin nähden.

Indians (0-3) kyntää nyt syvällä

Kauden alla lupaavia jatkosopimuksiaan uutisoinut Kouvola Indians ei ole onnistunut siirtämään positiivista nostetta pelikentille. Joukkue on hävinnyt kaikki kolme otteluaan suurella marginaalilla ja sarjanousija Steelersin murskaavaa 0-71 voittoa voidaan pitää eräänlaisena pohjakosketuksena. Indians ei ole tehnyt maalia kahdessa viimeisessä pelissään ja maaliero on lipsahtanut jo pakkaselle -148 kolmen ottelun saldona. Joukkueen britti-QB sai lähtöpassit heti Steelers-pelin päätyttyä ja jälkiviisaana on helppo pohtia miten täysin luokaton pelinrakentaja ylipäätänsä päätyi pelaamaan Suomen ykkösdivisioonaa Kouvolaan. Kotimaassaan baarimikkona päivätyönään tekevää Dutch Stephensonia tuskin kaipaa kentille enää kukaan ja Intiaanit ovat kääntäneet juhannustauolla uuden lehden tämän kauden historiassaan. Uudeksi pelinrakentajaksi on värvätty pikakomennuksella yhdysvaltalainen Taylor Palmer. Miehen esittelyvideoiden perusteella Palmer lisää Inkkarien juoksuvoimaa merkittävästi.

Indiansin surullisen suorituksen syyksi voidaan helposti laskea epäonnistunutta pelinrakentajavalintaa taikka sitä, että taitava Troy Rice pelasi alkukauden Unkarissa. Joukkueen todellinen taso paljastuu tulevana sunnuntaina, kun Intiaanit kohtaavat sarjan kärkijoukkue Wolverinesin Helsingissä Brahenkentällä. Yhdistelmää Rice-Palmer ei tulla näkemään samanaikaisesti kentällä I-divisioonan jenkkisäännön takia, joten Palmerin heittojen pääkohteena tullee olemaan joukkueen kolmas amerikkalainen, kahden passin Charles Wort. Joukkue kertoi juhannustauolla palkanneensa linjamiehistöönsä unkarilaisen 150-kiloisen Máté Károlyn. Todennäköisesti nuorta linjajättiä ei nähdä kentällä vielä sunnuntaina. Uusista vahvistuksistaan huolimatta vedonlyöntitoimistot säilyttävät Indiansin voiton kertoimet reippaasti suurten kaksinumeroisten puolella. Joukkueen kotimaisen rungon kapeus ei riitä nostamaan joukkuetta voittojen tielle edes uusien importtien siivittämänä – ainakaan sunnuntaina.

Sarjajärjestelmästä

Ykkösen viidestä joukkueesta neljä parasta yltää sarjan pudotuskierrokselle. Heppoinen sarjajärjestelmä saattaa innostaa joukkueita vielä kesän lopulla yllättäviin rosterituunauksiin suojattujen pelaajien listan luovalla hyödyntämisellä. Toistan itseäni, kun esitän mielipiteenäni II-divisioonan käytössä olevan kolmen joukkueen pudotus- ja finaalipeliohjelman huikeasti jännittävämmäksi.

Avatar

jefumaster

Yli kolmekymmentä vuotta suomalaisen jenkkifutiksen äärellä, sisällä ja ulkona, sisäpiirissä ja oppositiossa, kentällä, laidalla ja raitapaidassa. Tuolla perspektiivillä tarkastelen kotimaisen jenkkifutiksen ilmiöitä.

Muita kirjoituksia samalta kirjoittajalta:

Kommentoi