Vaahteraliigan viikkokatsaus – viikko 7

jefumaster 29.6.2016 20:06 20 kommenttia

Vaahteraliigassa pelattiin juhannusta edeltävällä viikolla ainoastaan yksi ottelu. Porvoossa sarjanousija Tampere Saints on tanakan otteen sarjapaikasta kukistamalla Butchersin yllättävänkin selvin lukemin.

Butchers – Saints 29-52. Porvoo Butchers lähti poikkeuksellisesti arkipäivänä tiistaina pelattavaan kotiottelunsa vain muutaman päivän palautumisajalla, mutta positiivisessa nosteessa edellisen perjantain Taft-voittonsa saattelemana. Saints oli saanut valmistautua taisteluun rauhassa kahden viikon ajan ja tämä näkyi tamperelaisten otteissa heti ottelun alussa. Toisen neljänneksen puolessa välissä lukemat olivat jo 0-31 vierailijoiden hyväksi, eikä Butchers piristymisestään huolimatta onnistunut kuromaan vieraiden etumatkaa enää kiinni. Saints-pelinrakentaja Dominic Bona pelasi erinomaisen ottelun ja hiljensi ainakin toistaiseksi kriittisesti miehen otteita aiemmissa peleissä arvostelleet asiantuntijat. Heittämällä edetyt 390 jaardia ja kuusi touchdownia ovat kelpo lukuja vahvistukselta ja ainoastaan Crocodilesin Justin Sottilare on yltänyt tällä kaudella kovempaan suoritukseen heittämällä juuri Saintsia vastaan peräti seitsemän maalia. Komea voitto ja kaksi liigapistettä nostivat tamperelaisten osakkeita liigassa kohinalla.

Tulevan viikonlopun ottelut

Perjantaina TV-ottelussa Turku Trojans kohtaa kotikentällään yhä voitotta taivaltavan Taftin. Ennakkosuosikista ottelussa ei liene epäilystä, mutta Taft on parantanut otteitaan peli peliltä eikä tälläkään kertaa aio tyytyä kohtalonsa taistelutta. Molemmat joukkueet lähtevät otteluun karvas viimeisen minuutin tappio takaraivossaan edellisestä pelistään. Erityisesti Trojans osoitti valmiuttaan kärkitaisteluihin uudistetulla hyökkäysmiehityksellään ja nyt kun pelinrakentaja Max Shortell on saanut harjoitella joukkueen kanssa kahden viikon ajan, kannattaa mieheltä odottaa huippusuoritusta. Molemmat joukkueet menettivät edellisessä pelissä avainpelaajiaan sairastuvalle. Varmaa on, että Trojansin Ilya Redinin kausi on alaraajavamman johdosta ohitse, mutta Taftin Cedric Johnson saattaa jatkaa pelaamistaan kolhuista toivuttuaan. Trojans valmistautuu otteluun pysäyttämällä Taftin Cole Webbin johtaman heittopelin. Vantaalaisten juoksuhyökkäys on ollut liigan tehottominta ainoastaan 44 jaardin ottelukeskiarvollaan eikä parempaa ole odotettavissa Turussakaan. Veikkauskohteena ottelun voittajasta ei ole ennakkoasetelmien perusteella epäselvyyttä, mutta Taft on osoittanut läpi kauden kykenevänsä tiukkoihin taisteluihin, joihin jatkoa nähdään perjantaina.

Lauantaina Tampereella pelataan pikauusinta Saints-Butchers ottelusta. Porvoolaiset ovat saaneet nyt valmistautua paremmin kohtaamaan vastustajansa eikä tällä kertaa asennepuolellakaan pitäisi olla ongelmia. Tämän ottelun voittaja nousee liigassa neljään pisteeseen ja karkottaa ainakin toistaiseksi putoamispeikon harteiltaan. Porvoossa erityisesti akseli Dominic Bona – Henri Laine näytti tiuottavan tulosta. Yli 200 jaardia heitoilla edennyt Laine on nyt varmasti merkitty mies Butchersin Kari Leivojan pelisuunnitelmassa eikä unohtaa sovi Tommi Pintaa joka pelasi Porvoossa hyvän pelin. Saints hyökkäyksen kysymysmerkki kohdistuu edellisessä ottelussa kolhuja ottaneen ja paljon vastuuta saaneen Tuukka Lehtosen pelikuntoon. Butchersin on Tampereella panostettava hyvään starttiin ottelussa. Lähtökohdat ovat nyt erilaiset, kun alla on treenien lisäksi muutamia lepopäiviäkin juhannuksen johdosta.

Maanantaina pelataan Vaasassa kehnojen sääolosuhteiden takia rästiin jäänyt Royals-Roosters -ottelu. Joukkueet ovat päässeet rakentamaan kuvioitaan sekä parantamaan kolhujaan kolmen viikon ottelutauon aikana, joten kummankaan kamppailijan päivän kunnosta ei ole tuoretta havaintoa. Tähän mennessä joukkueet eivät ole myöskään uutisoineet keskikesän uusista vahvistuksista, joita ainakin Vaasan kolhiintunut puolustus saattaa kaivata. Roosters on ottelussa vahva ennakkosuosikki, mutta tähän mennessä vaasalaiset eivät ole päästäneet yhtään vastustajaansa helpolla. Yhdysvaltain kansallispäivänä pelattavaan otteluun on pitkän aikavälin sääennusteessa luvassa pilvipoutaa, joten ainakaan rankkasade ei pääse näillä näkymin latistamaan tunnelmaa Kaarlen kentän katsomossa.

Viikon puheenaihe

Vaahteraliigan siirtoikkuna on sulkeutumassa 12.7. Tämän päivämäärän jälkeen ainoastaan suojalistalla olevia pelaajia voidaan korvata uusilla tuoreilla voimilla. Tähän mennessä (28.6.) ainoastaan Seinäjoki Crocodiles on uutisoinut täydennyksistä joukkueeseensa. Crocojen vahvuuteen liittyvät Ranskan maajoukkueen tukimies Matthieu Fayard sekä puolustuksen linjan paluumuuttajana britti Thomas Malagodi. Euroopan sarjojen tullessa päätökseen vapautuu joukkueistaan lukuisia tasokkaita pelimiehiä jotka saattavat ottaa suunnaksi Suomen. Seuraamme tilannetta mielenkiinnolla.

Avatar

jefumaster

Yli kolmekymmentä vuotta suomalaisen jenkkifutiksen äärellä, sisällä ja ulkona, sisäpiirissä ja oppositiossa, kentällä, laidalla ja raitapaidassa. Tuolla perspektiivillä tarkastelen kotimaisen jenkkifutiksen ilmiöitä.

Muita kirjoituksia samalta kirjoittajalta:

Kommentoi

 • Seinäjoella ei oo parin vuoden päästä pelaajia, kun Britit menevät EU:n ulkopuoliseen kiintiöön…

 • Kyllä niitä muitakin maita on mistä voi hyökkäyksen tuoda.

 • Seura uutisoi myös nostavansa kuusi omaa junioria vaahteraliigarinkiin. Jos omista junioreista nousee yhtään Zacokin tai Laitilan tasoisia pelimiehiä lähivuosina, niin voi olla, että ulkomaalaispelaajille on entistä vähemmän käyttöä. Vahva juniorityö on kaikkien pitkään huipulla olleiden suomalaisjoukkueiden iso kulmakivi.

 • @Brexit: Tuo riippuu siitä minkälaisen sopimuksen britit tekevät työvoiman vapaasta liikkuvuudesta EU:n kanssa. Loppujen lopuksi voi käydä niin ettei mikään muutu kovin paljoa ja britit lasketaan edelleen EU-pelaajiksi. Aika näyttää.

 • Seinäjoella on käsittääkseni tätä nykyä enemmän tai vähemmän oma treenihalli. Eihän se itsessään tuo junnuja edustujoukkueen vahvuuteen mutta varmasti parantaa sen mahdollisuutta. Toivottavasti S-jokisten omavaraisuusaste paranee tulevaisuudessa, sitä varmasti toivotaan kaikkein eniten joukkueen itsensä toimesta?

 • Saas nähdä näkyykö noista ketään vuosiin muualla kuin kick-offeissa

 • Ja ei pidä unohtaa erinomaisesti pelannutta lb Jaska Väristä, vuoden tulokas kenties? Samoin joitain snäppejä ovat jo pelanneet ol/dl Ristolainen sekä db Havulehto + sitten nämä nyt lisätyt junnut. Kyllä Crocoilla näyttää valoisalta myös omien junnujen suhteen. Samaa ei voi sanoa kaikista liiga joukkueista. Mutta kivahan tuota napinaa importeista on kuunnella kaudesta toiseen. Itelle on ihan sama ottaako oma junnu tai Ranskan/Walesin tyyppi niitä koppeja tai tekee taklauksia, kunhan voittoja vain tulee. ”Winning isn’t everything, it’s the only thing”

 • Importtien määrät neljän kärjen osalta, suluissa kaupungin väkiluku.
  Määrät todennäköisesti kasvaa siirtoikkunan mennessä kiinni.
  Roosters 5. (630 000)
  Crokot 11. (61 000)
  Trojans 6. (186 000)
  Royals 9. (67 000)

 • Mielenkiintoista on pohtia, että osa Seinäjoen ”importeista” on päättänyt muuttaa opiskelemaan ja töihin pysyvästi kaupunkiin (ainakin Cutlan). Jos hän olisi muuttanut muualta Suomesta, niin häntä ei laskettaisi importiksi. Itse en lähtökohtaisesti pidä pahana jos joku suomalainen organisaatio pystyy saamaan laadukkaita eurooppalaisia pelaajia, jopa niin, että he päättävät tulla pysyvämmin maahan. Suorastaan toivon, että useammassa paikassa Suomessa olosuhteet, valmennus ja kaikki muu olisi sillä tasolla että tämä olisi mahdollista, eritoten jos samalla tehdään myös hyvää omaa juniorityötä.

 • @im portti. Laitappa noiden joukkueiden juniorijoukkuemäärät myös tuohon. Kun se nyt on niin tärkeää myös

 • Eikun Crokot 12. (61 000)

  Europlayerin mukaan Saksalainen linjamies on tehnyt sopparin Seinäjoen kanssa.

 • Stockamp on kyllä pelannut koko alkukauden Crocoissa.

 • Kyseinen saksalainen linjamies on kyllä pelannut jokaisen ottelun tänä vuonna Crocojen riveissä, eli se siitä Europlayersin uutisesta.

 • Nyt näyttäs olevan rosterissa 9 importtia, mutta puuttuu viimeset 2 signausta.
  Vois tuon myös ilmoittaa niin, että rosterissa on 34 kotimaista pelaajaa

 • Suomessa on tällä hetkellä 1 kiistaton kärkiseura junioritoiminnan suhteen, ja se ei todellakaan ole lakeuksilta.

 • Suomessa ei todellakaan ole yhtä ”kiistatonta” kärkiseuraa junioreissa. On kourallinen seuroja joissa pelaajamäärä, valmennus ja organisaatio hyvällä tasolla. Usein nämä korreloivat menestyksen kanssa.

 • Porvoolla on tällä hetkellä vahva ikäluokka tulossa täysi-ikäisiksi ja nämä ovat pärjänneet hyvin junnuissa, kuten viime vuoden u17 ja u19 mestaruudet osoittavat. Samat kundit ovat näyttäneet odotetun vahvoilta myös tämän vuoden u19 sarjassa. Siinä mielessä voi sanoa, että Porvoo olisi kärkiseura, onko se kiistaton, siihen en ota kantaa. Myös muilla joukkueilla on vahvaa toimintaa. Niistä ei aina kannata vetää suuria johtopäätöksiä yksittäisten vuosien menestyksen perusteella. Esim. Turulla on ollut muutaman vuoden vahva porukka 98-99 syntyneitä kavereita, mutta tänä vuonna moni on jäänyt pois ja paljon myös pelaajia noussut edustusjoukkueen mukaan. Tämä ilmeisesti osittain johtanut siihen, että tänä vuonna ei sitten junnujoukkueita vanhemmissa ikäluokissa ole kuin u17 7vs7. Roosters puolestaan voitti muistaakseni neljä peräkkäistä u19 mestaruutta ennen Porvoota. Nyt on ilmeisesti hieman kapeampi ikäluokka, joka pelaa u19 sarjaa, joka on ajanut sen 7vs7 sarjaan. Seinäjoella oli todella vahva ikäluokka 95-96 syntyneet, joista viimeiset pelasivat nyt vikat junnupelit ja se tulee taas toivottavasti näkymään heidän osaltaan omavaraisemmassa tulevaisuudessa. Tulevaisuudessa Wolverines tulee olemaan ihan takuuvarmasti kova tekijä, heidän junioritoiminta on ollut laadukasta jo pari vuotta ja tulee tulevaisuudessa antamaan selkärangan heidän vaahteraliiga-joukkueelle. TAFTilla on puolestaan ollut hyvää menestystä 99-00 syntyneissä ja tämä tulee varmasti näkymään ensi kesän u17 sarjassa.

  Mitä yritän tällä sanoa? Juniorimenestys on Suomessa hirveän syklittäistä. Kun joku seura saa koottua vahvan ikäluokan, näkyy se yleensä sen joukkueen menestyksessä koko junioriputken läpi. Mutta se ei suoraan johda jatkuvaan menestykseen millään seuralla. Se joka keksii miten eri ikäluokkien tasoerot saadaan kavennettua ja taso nostettua ylös, tulee varmasti olemaan kova tekijä Suomessa koko ajan.

 • U19 nuorten mestarit

  11vs11 sarjan SM-mestarit 7vs7 SM-mestarit
  2015 Porvoo Butchers 2015 Helsinki Roosters
  2014 Helsinki Roosters 2014 Tampere Saints
  2013 Helsinki Roosters
  2012 Helsinki Roosters
  2011 Porvoo Butchers
  2010 Porvoo Butchers
  2009 Jyväskylä Jaguaarit
  2008 Vantaa TAFT
  2007 Rauma Sea City Storm
  2006 Helsinki Wolverines
  2005 Rauma Sea City Storm
  2004 Helsinki Wolverines
  2003 Jyväskylä Jaguaarit
  2002 Jyväskylä Jaguaarit
  2001 Jyväskylä Jaguaarit
  2000 Helsinki East City Giants
  1999 Helsinki East City Giants
  1998 Porvoo Butchers
  1997 Helsinki Roosters
  1996 Espoo Colts
  1995 Espoo Colts
  1994 Espoo Colts
  1993 Espoo Colts
  1992 Helsinki Roosters
  1991 Turku Trojans
  1990 Jyväskylä Rangers
  1989 Helsinki Roosters
  1988 Helsinki Roosters
  1987 Hyvinkää Sibiza Team

 • Tän vuoden u19 sarjassa on kolme jengiä, viime vuonna oli neljä, voiko tuota pitää hirveän kovana meriittinä jos tuon voittaa.

 • Tuota importtien määrää kun toitotetaan vähän väliä, niin nyt kuitenkin on niin ettei junnumenestys tuo valoa hommaan edustuksen tasolla. Siihen liittyy paljon muutakin.
  Siksi on erilaisia tapoja luoda menestyvä liigajoukkue. Crocoilla nyt on ollut mahdollisuus tuoda importteja enemmän. Nyt kyllä niitä on muutkin tuonut aikalailla. Ja uskon että jokainen Crocojen importti kiinnostaisi muita joukkueita, ainakin näin on ollut aikaisempina vuosina.