Vaahteraliigan viikkokatsaus – viikko 6

jefumaster 19.6.2016 20:44 20 kommenttia

Viikon vaahteraliigakierros jäi tynkäkierrokseksi Wasa Royalsin jouduttua siirtämään kotiottelunsa heikkojen kenttäolosuhteiden takia. Kahdessa pelatussa ottelussa oli kuitenkin runsaasti jännitystä tarjolla.

Kauden 2016 Vaahteraliiga on toistaiseksi tarjoillut vain vähän yllätyksiä, taikka edes jännitystä tiukkojen pelien muodossa. Juhannusviikkoa edeltävä kierros poikkesi positiivisesti alkukauden kaavasta. Sarjan kärkikahinoihin sekä peräpäähän ennustetut joukkueet ovat nyt vastakkain ja tasaisuus teki otteluista erityisen nautittavia. Molemmissa viikon peleissä oli paljon panosta sekä loppuun asti aivan viimeisille sekunneille saakka jännittävänä säilynyt käsikirjoitus.

Butchers – Taft 17-14. Viikon TV-ottelussa tarjoiltiin katsojille jännityksen ohella kauden kehnoimpia kelejä. Vailla voittoa olleiden joukkueiden taistelun vei isäntäjoukkue Porvoo Butchers, joka siirtyi tavoittamattomaan johtoon ottelussa vain 15 sekuntia ennen päätösvihellystä. Mikko Seppäsen heittäytymällä nappaama touchdown oli esimerkillinen taidonnäyte täydellisestä palloon keskittymisestä. Taft osoitti ottelun aikana venymistä menetettyään joukkueen parhaan pallollisen pelaajan, Cedric Johnsonin jo ensimmäisen neljänneksen aikana. Päävalmentaja Stephen Stokes jakoi vastuita uudestaan ja hyökkäyksessä näyttävimmät suoritukset olivat puolustuksessa päätyönään urakoivan Joel Sislerin käsialaa. Ottelun sankareita olivat Butchers-puolustajat, jotka onnistuivat estämään kahdesti Taftin kenttäpotkumaalin yritykset.

Butchers ei pääse vielä voitokkaana juhannustauolle, vaan kohtaa tiistaina Tampere Saintsin toisessa perättäisessä elintärkeässä ottelussa. Taft siirtyy tauolle ilman voittoa. Edellisen kerran joukkue on päässyt nauttimaan kahdesta pisteestä 11.8.2014. Joka tapauksessa vantaalaiset osoittivat jälleen kerran osaavansa edetä pallon kanssa kentällä ja perjantainakin kirjasivat tilastoihin enemmän jaardeja kuin vastustajansa. TV-ottelu keräsi saiteiselle Porvoon keskuskentälle kohtuulliset 301 katsojaa. (tilastot)

Trojans – Crocodiles 24-27. Turun Yläkentällä nähtiin sunnuntaina viikonlopun toinen trilleri. Ennakkosuosikkina kampailuun lähtenyt Crocodiles sai tutustua vielä aikaerosta toipuvan uuden Trojans-pelinrakentaja Max Shortellin tehoihin aitiopaikalta. Turun hyökkäys karkasi ottelussa jo 11 pisteen johtoon. Kotijoukkue onnistu pitämään alussa hankkimansa johdon pitkälle neljännelle neljännekselle saakka. Voitontahtoinen Crocodiles kiri kuitenkin lopussa ohi kahdella onnistuneella potkumaalillaan ja voitti ottelun. Ennakkoasetelmista poiketen heittojaardeja ottelussa keräsi enemmän Trojans. Tässä vaiheessa kautta päästiin myös näkemään Justin Sottilaren heiton ensimmäinen katkaisu Roman Runnerin napatessa seinäjokisen heittoyrityksen hyppysiinsä.

Ottelun ratkaisijaksi pääsi lopulta Crocodilesin potkumaaleja monotteleva Spencer Cutlan. Siinä missä Taft epäonnistui kahdesti perjantaina vastaavissa potkusuorituksissaan, potkaisi Cutlan kaksi yli 40-jaardista yritystään haarukkaan siirtäen joukkueensa kolme pistettä kerrallaan ensin tasoihin ja lopussa ohitse. Jännittävän ottelun päätti Trojansin Shortellin lähes 50-jaardinen heittoyritys, jossa sankariviitaa tarjottiin jälleen Roman Runnerille. Pallo kuitenkin irtosi amerikkalaisen hyppysistä ja Crocodilesin kotimatka pääsi alkamaan juhlatunnelmissa.

Vaikka pisteet menivät Seinäjoelle, voitti pelinrakentajien taistelun Turun Shortell jaardein 305-205. Vastaavalla tavalla keskushyökkääjistä Trojansin Chris Douglas päihitti Crocodilesin Kevin Marshallin 113-95. Taklaustilastoissa Crocojen Niko Lester ja Trojansin Ville-Valtteri Suojanen kirjauttivat molemmat 8 taklausta. Trojans onnistui houkuttelemaan Yläkentälle komeat 742 katsojaa, joka on liigan tämän kauden kolmanneksi suurin katsojamäärä. (tilastot)

Ennen juhannusta pelataan vielä liigaa

Tiistaina pelataan Vaahteraliigassa vielä yksi ottelu ennen juhannustaukoa. Porvoon keskuskentälle Butchersin vieraaksi saapuu Tampere Saints, joka on saanut kerätä voimiaan vapaan viikonloppunsa aikana. Teurastajat saavuttivat vapauttavan voiton tililleen perjantaina ja lyhyestä taustaan huolimatta ovat varmasti motivoituneita lisäämään pistetiliään. Tamperelaiset tavoittelevat edelleen ensimmäistä liigavoittoaan kuluvalla kaudella eivätkä varmasti halua jäädä Taftin kanssa nollakerhoon sarjatauolle.

Voittaakseen itseluottamusta keränneen Butchersin on tamperelaisten terästettävä erityisesti puolustuspelaamistaan. Joukkue majailee tällä hetkellä sarjan pohjilla sekä juoksu- että heittopuolustuksensa lukemilla, eikä jyrän alle jäämiseen ole enää varaa. Osan Saintsin vaikeasta alkukaudesta voidaan laittaa erittäin vaikean sarjaohjelman kontolle. Sarjanousija on kohdannut kolmessa alkukauden ottelussaan Roostersin, Trojansin sekä Crocodilesin, kolme liigan kiistatonta kärkijoukkuetta. Kotijoukkue Butchers lähtee otteluun ennakkosuosikkina ja korkealla todennäköisyydellä jatkaa tauolle neljän pisteen joukkueena.

Viikon puheenaihe

Kiivasta keskustelua ovat viime aikoina herättäneet penkkiurheilijoita hemmottelevat liigan live-tilastot. Uusittu, visuaalisesti edeltäjänsä näyttävämpi tilasto-ohjelma on takkuillut koko alkukauden ajan. Erilaisilla nettiselaimilla palvelun toimivuus vaihtelee paljon, mutta esimerkiksi sunnuntaina äärimmäisen jännittävän Trojans-Crocodiles otelun päätöshetket taisivat jäädä pimentoon kaikilta muilta, paitsi paikalle saapuneilta katsojilta. Samanaikaisesti vanha tilasto-ohjelma, jota I-divisioonassa pelaavat Wolverines sekä Indians käyttävät takavuosien liigapaikkansa peruina, toimii erinomaisesti ja palvelee etäkatsojia edelleen. Toivottavasti uusi softa saadaan kuntoon juhannuksen aikana. Tosin jenkkifutis on parhaimmillaan paikanpäällä katsottuna.

Avatar

jefumaster

Yli kolmekymmentä vuotta suomalaisen jenkkifutiksen äärellä, sisällä ja ulkona, sisäpiirissä ja oppositiossa, kentällä, laidalla ja raitapaidassa. Tuolla perspektiivillä tarkastelen kotimaisen jenkkifutiksen ilmiöitä.

Muita kirjoituksia samalta kirjoittajalta:

Kommentoi

 • Uusi tilastosysteemi on myös käytettävyydeltään monelta osin kehnompi kuin vanha. Nuo tilttaamiset sitten vielä oma asiansa. Ei sen luulisi olevan niin vaikeaa vuonna 2016.

 • Trojans-Crocodiles päättyi kylläkin 24-27

 • Jep, korjasin, kiitos.

 • Näkikö kukaan Taftin peliä? Mikä siellä mättää taas noin pahasti? Puolustus kuitenkin pelannu ilmeisesti hyvän matsin vai valehteleeko tilastot ihan täysin?

 • No aloitetaan siitä, että hyökkäys on heikossa hapessa. Laitahyökkääjäkaarti on todella, todella ohut ja oheni entisestään, kun C. Johnson loukkasi itsensä ekassa neljänneksessä. J. Sisler paikkasi tätä hyvin ja menestyksekkäästi, sekä T. Stills TE:n pelipaikalta nosti myös peliään, mutta muut laitahyökkääjät ovat aika mitäänsanomattomia ja pimennossa.

  Sitten juoksupelin ongelmat. TAFT ei saa palloa juostua. A. Dahlman sai pari hyvää juoksua, mutta kun kakkosbäkki on juniori-ikäinen, heiveröinen ja varovainen, ei niitä jaardeja kerry. Juuri juoksupeliin TAFT kaipaisi ruisketta, nyt joukkue on äärimmäisen yksiulotteinen, vaikka koettaakin hakata päätä seinään juoksemalla.

  Puolustus pelasi todella hyvän pelin. Linja kaipaisi vähän lisää isoja miehiä keskelle, ja O. Outinen pelastaisi monta asiaa, mutta muuten saivat Porvoon pidettyä varsin mallikkaasti. Viimeisellä drivella, kun kellossa oli noin 1:30 jäljellä, pelasi Vantaa mielestäni lähes koko ajan Peitto 4:ää, ja sen takia lyhyet kuvat aukesivat ja Butchers pääsi etenemään.

  Valtava tasonnosto kumminkin Seinäjoen pelistä. Kunhan hyökkäys saadaan toimimaan ja potkumaalit, joita blokattiin kaksi kappaletta, menemään haarukkaan, on Vantaalla yllättävänkin laadukas joukkue kasassa. Ei samaa tasoa kuin Roosters, Seinäjoki eikä eilisen Turku, mutta itse kelpuuttaisin neljänneksi välieräjoukkueeksi.

 • Oli Saints aika latautunut Butchers-peliin. Uskon, että suuri osa ei-tamperelaisista olisi laittanut rahansa Butchersin puolelle veikkauksessa. Ehkä aikaa edellisestä ottelusta oli vaan liian vähän. Onnitelut kuitenkin Saintsille. Ehkäpä se sarjaohjelman alku oli liian rankka osoittamaan oikean iskukyvyn. Saints taistelee tosissaan sijoista 4-6 tämän kauden liigassa ja juhannuksen jälkeinen aikahan tuottaa tiimiin vahvistuksia.

 • Oli Saints aika latautunut Butchers-peliin. Uskon, että suuri osa ei-tamperelaisista olisi laittanut rahansa Butchersin puolelle veikkauksessa. Ehkä aikaa edellisestä ottelusta oli vaan liian vähän. Onnitelut kuitenkin Saintsille. Ehkäpä se sarjaohjelman alku oli liian rankka osoittamaan oikean iskukyvyn. Saints taistelee tosissaan sijoista 4-6 tämän kauden liigassa ja juhannuksen jälkeinen aikahan tuottaa tiimiin vahvistuksia.

 • Mansessa saattaa olla jemmassa yllätys, johon kukaan ei alkukauden perusteella uskonut. Sarjaohjelmaa katsomalla kuitenkin näkisin, että Saints kohdannut Roosters, Seinäjoki ja Trojans. Eli mitalistit. Nyt seuraavien kierrosten aikana nähdään iskukyky, sillä kärkikolmikko tänä vuonna omalla tasollaan.
  Eilinen peli nosti Tampereen ja syvensi Vantaan osakkeita. Porvoo on jumbofinaalissa.

 • Hienoa että Saints sai voiton sarjaan mutta minkäänlaista henkseleiden paukuttelua ei porukka voi tehdä. Eilen oli vastassa joukkue joka pelasi edellisen ottelunsa vain muutama päivä aikaisemmin. Saints on saanut keskittyä tähän pari viikkoa ja se näkyi heti pelin alusta kentällä. Saintsin realistinen tavoite kaudelle on 5. sija. Royals on liian kova tamperelaisille mutta Taft voitettavissa. Kahdella voitolla ollaan jo pitkällä sarjapaikan säilyttämisessä ja painetta siirtyy Vantaan ja Porvoon suunnalle. Hyvä että näissä kahdessa liigan tasokategoriassa kilpailu näyttää tasaiselta eikä löydy yhtään liian ylivoimaista tai täydellistä heittopussia.

 • @pisteelle kiitos analyysistä! Eli jotain on selvästi stokes kuitenkin tehnyt oikein talven aikana jos ton TAFTin laivan on saanu käännettyä edes oikean suuntaan edes puolustuksen osalta. Hyökkäyksen puolella ilmeisesti ei kuitenkaan päästä juhlimaan vähään aikaan… Voittaako tampereen kuitenkin vastaavalla pelillä vai onko putoamistaistelu pelkästään vantaan ja porvoon välillä?

 • Taftin tavoitteenahan oli pelata liigatasoista jefua. Osin tuo on todistettu tällä kaudella mutta liigatasolle jefu riittää vain jos pelaamalla ponnistaa vähintään sijalle 6 sarjassa. Pisteet tulevat olemaan jatkossakin tiukassa ja Ceden loukkaantuminen ei ainakaan helpota asiaa. Stokes peluuttaa joukkuettaan erittäin kuluttavalla tavalla mukaan lukien itsensä ja kyllähän se polven ontuminen on kaverilla itselläkin pahentunut ottelu ottelulta. Tällä hetkellä Taft on putoamiskandidaatti numero yksi ja pysyy tolla paikalla niin kauan kunne alkaa voittamaan pelejä. Tiukat tappiot ei auta mihinkään.

 • kun kausi alkoi ja näin TAFT-Royals pelin aattelin, et Vantaalla on saumaa ponnistaa. Mutta kyllä nyt kauden mittaan kun useamman jengin pelejä on nähnyt niin TAFT:n kotimainen runko on vaan isoja harppauksia muita keskikastin joukkueita perässä. Erityisesti ongelmia on hyökkäyksen linjassa, joka on oikeastaan koko ajan ollut TAFT:n haaste liigassa. Mutta nyt on lähtenyt niitä isoja valovoimaisia pelaajia muihin seuroihin, paljon myös lopettanut ja sanotaan, että kun edellisestä voitosta alkaa olla 2 vuotta niin jos TAFT ikinä haluaa pitää miesten joukkueen koossa niin ainoa oikea tie olisi divarin kautta rakentaa uudestaan. No, annetaan nyt kuitenkin vielä saumaa. Voitto Porvoosta kotipelissä lienee se todennäköisin, silloin putoaja olisi Porvoo. Tampereen voittaminen on jo isompi työ.

 • Millä rahalla taft on laitettu täksi kaudeksi kasaan? Kova määrä tuontimiehiä

 • ja pahinta, jos ovat TAFT:ssa investoineet noin paljon esim. Stokes ja Cede ympärivuotisia palkkalaisia ja päälle nuo kaikki lennätetyt ja silti tuloksena 0-10 ja suunta divariin. Esim. eikö linjaan lennätetty brittivahvistuksia? Miten ne voi olla noin huonoja? Mikä järki on lennättää Englannista linjamiehiä, jotka on keskivertosuomalaisen tasoa tai huonompia?

 • Liekö Stokes astetta heikompi värväämään? Tosin ”kotijenkit” on kyllä mukana mutta silti luulisi jonkun ol puoleltakin olisi saanut jäämään tai uusia tilalle

 • Stokes toi viime vuonna ihan kädettömän ja jalattoman entisen kaverinsa jenkeistä pelaamaan palloa Suomeen divariin eikä pärjännyt. Tuntuu menevän enemmän tunnepohjalta kun osaamisen.

 • Stokesin suojatt Joe Spell oli kova pelimies mutta loukkaantui ennen pelejä heti maahan tultuaan Velodromilla kuvaussessiossa!! eikä ottanut askeltakaan kentällä terveenä sarjapeleissä. Stokesin olisi pitänyt laittaa paluulippu käteen ja uutta sisään mutta suhtautui tilanteeseen subjektiivisesti.

 • Iso-Britannia eroaa EU:sta. Briteistä tulee EU:n ulkopuolisia, joten nyt sitten jatkossa brittipassilla ei amerikanpojat enää Suomessa kikkaile ja täyte-britit jää hankkimatta. Jotain hyvää tästäkin kansanäänestyksestä.

 • Eiköhän heille jonkun muun maan passi sitten löydy. Alkaa löytymään kavereilta juuret Saksasta, Ranskasta yms. Jos tuolla seikalla on mitään merkitystä.

 • Mut ainakin nämä stephensonitsunmuut turhakkeet saa lomailla muualla kuin Suomessa