Northern Lights kärkipaikalta juhannustauolle

Tuomo Tomperi 19.6.2016 13:04 Ei kommentteja

1 2 3 4  
0 7 0 6 13
14 6 10 0 30

(2-1)

13

(5-0)

30

18.6.2016 klo 16:30 Lahti

Oulu Northern Lights oli vahvempi tappiottomien joukkueiden kohdatessa Lahden Mukkulassa lauantaina. Lights jatkaa sarjan kärjessä tappiottomalla recordilla 5-0.

Muutamia lyhyitä taukoja lukuunottamatta yhtämittaisesti jatkunut rankkasade teki molempien joukkueiden heittopelistä vaikeaa. Palloa kiikutettiinkin lauantaina pääosin juosten. Kotijoukkue Panthersin puolustus oli valmistautunut otteluun huolella ja pystyi hidastamaan Revontulten matkaa tukkimalla kentän keskustaa, mutta Lights onnistui pelinrakentaja Aku Uotilan johdolla löytämään tilaa kentän laidalta. Kaksi maalia juossut ja yhden heittänyt Uotila pokkasi ansaitusti ottelun parhaan pelaajan palkinnon. Kaksi ensimmäistä ottelua fullbackina pelannut ja sittemmin pelinrakentajan tontille siirtynyt kainuulainen on tehnyt viidessä ottelussa 12 maalia ja heittänyt kuusi.

Northern Lights avasi ottelun vahvasti tekemällä kaksi peräkkäistä touchdownia heti ottelun ensimmäisellä neljänneksellä. Panthers-hyökkäyksen yskiessä vaikutti pitkään siltä, että puoliajalle siirryttäisiin vieraiden turvallisen tuntuisessa kahden maalin johdossa. Muutama minuutti ennen puoliaikaa märkä sää teki kuitenkin tehtävänsä ja Northern Lights rähmäsi pallon lähellä omaa maaliaan. Eemi Huhtisen johtama lahtelaishyökkäys kiitti tilaisuudesta ja kuljetti pallon maaliin muutamalla yrityksellä, puolittaen vierasjohdon lukemiin 7-14. Kun lahtelaisten tiedettiin vielä saavan pallon toisen jakson alkajaisiksi, vaikutti kuuluisa momentum siirtyneen yllättäen kohti Panthers-sivurajaa.

Vieraileva Northern Lights oli kuitenkin toista mieltä. Ensin keskushyökkääjä Sami Mansikkasalo toi vahvalla juoksullaan vieraat Panthersin puolustusalueelle. Hetkeä myöhemmin illan kenties hienoimmasta yksilösuorituksesta vastannut Saku Kuusiniva koppasi pelinrakentaja Uotilan heiton maalialueella kahden Panthers-puolustajan estelyistä huolimatta. Kuusinivan touchdownin myötä pukukoppiin siirryttiin aivan toisenlaisissa tunnelmissa.

Northern Lights lisäsi johtoaan kolmannella neljänneksellä lukemiin 30-7. Viimeisellä jaksolla Panthers pääsi rokottamaan vielä kertaalleen, muttei pystynyt lopulta nousemaan realistiselle iskuetäisyydelle. Kotijoukkueen puolella pelinrakentaja Eemi Huhtinen teki mitä pystyi, muttei saanut nostettua Panthers-hyökkäystä voittoon riittävälle tasolle. Panthers hyödynsi ottelussa runsaasti Huhtisen nopeutta, muttei onnistunut pitämään hyökkäysvuorojaan jatkuvasti käynnissä. Lauantaina joukkueen puolustuspeli oli vielä reilusti hyökkäystä edellä. Panthers on kuitenkin ottanut selkeitä askelia eteenpäin ja pelaa tänä kesänä todennäköisesti seurahistoriansa parasta kautta.

Avausottelussaan 52 pistettä päästänyt oululaispuolustus on parantanut otteitaan vahvasti kauden edetessä. Puolustus on valmentajakaksikko Tim Johnsonin ja David Clemmerin johdolla tehnyt äärimmäisen kovaa työtä, ja tulokset puhuvat puolestaan. Aku Koivumäki, Eemil Ahonen ja kumppanit olivat lauantaina pelipäällä. Northern Lights tarvitsee puolustukselta kovia otteita kauden ratkaisupelien lähetessä.

Alkukauden neljässä ottelussa 433 jaardia juossut Juuso Kantola puuttui lauantaina oululaisten kokoonpanosta, joten päävastuun kantoi ensimmäistä kertaa tällä kaudella rovaniemeläislähtöinen Mansikkasalo. Lights-hyökkäys kohtasi lauantaina alkukauden kovimman haasteensa, mutta Mansikkasalo paikkasi hyvin ja piti juoksuillaan oululaishyökkäyksen käynnissä. Alkukauden perusteella vaikuttaakin siltä, että Revontulilta löytyy keskushyökkääjäosastolta menestykseen vaadittavaa syvyyttä.

Oululaisten laitahyökkääjistä neljä maalia tällä kaudella tehnyt 17-vuotias Saku Kuusiniva pelaa vahvaa kauttaa ja onkin noussut alkukauden aikana joukkueen ykköslaitahyökkääjäksi. Lahdessa tilastoitta jäänyt Aleksi Statsevich on myös pelannut hyvin – löytyyhän miehen tililtä jo viisi touchdownia, joista ensimmäinen kaatoi Kotka Eaglesin avauskierroksen trillerissä. Lahdessa kaksi pistettä tehnyt Väinö Ahonen, Elias Id, Anton Pajukoski ja Joonas Välitalo ovat tarjonneet kaksikolle tärkeää tulitukea läpi kauden.

Voiton myötä Northern Lights pääsee siirtymään kesätauolle mukavissa tunnelmissa. Seuraavan kerran joukkue on tulessa 17. heinäkuuta, kun yhdeksi sarjan kärkijoukkueiksi arvioitu Lohja Lions matkustaa Ouluun.

Kirjoittaja on Northern Lightsin hyökkäyksen valmentaja.

Kommentoi