Vaahteraliigan viikkokatsaus – viikko 5

jefumaster 14.6.2016 19:51 137 kommenttia

Viikonlopun ottelujen tulokset asettivat liigajoukkueet sarjataulukossa kolmeen kategoriaan. Kaksi jatkaa tappiotta ja vielä kolme ilman voittoa.

Keskikesän lähestyessä seurojen reservien leveys alkaa kasvattaa merkitystään joukkueiden suorituskykyjä punnittaessa. Useampi ykköskorin ja maajoukkuetason pelaaja on siirtynyt sivurajalle loukkaannuttuaan ja uusien amerikkalaisvahvistusten ilmasiltakin on saatu jo vauhtiin. Importti-ralli saattaa ottaa uuden vaihteen eurooppalaisten sarjojen päättyessä useissa maissa juhannuksen tietämillä.

Roosters – Saints 62 -18. Perjantain TV-pelissä Roosters antoi peliaikaa pitkästä aikaa Micah Brownille. Amerikkalainen pelinrakentaja kävi näyttämässä pelikuntoaan kahden neljänneksen verran ennen Otso Flinckmanin pelivuoroa. Pelinrakentajien sijasta ottelun jälkeen puhuttiin suuremmalla äänellä keskushyökkääjistä. Juniori-ikäinen Karri Pajarinen kävi näyttämässä TV-yleisölle osaamistaan ja juoksi kaksi maalia yli 16 jaardin etenemiskeskiarvolla. Nuoresta miehestä tullaan vielä kuulemaan paljon. Saints piti palloa hallussaan ajallisesti kaksi kertaa kauemmin kuin Roosters, mutta ei saanut vietyä pitkiä draivejaan maaliin kuin kolmesti. Ottelua seurasi kauden pienin liigayleisö, ainoastaan 273 katsojaa. (Tilastot)

Crocodiles – Taft 42 – 0: Nollakerhoon jumittunut Taft oli vailla mahdollisuuksia Crocodilesia ja Justin Sottilarea vastaan. Amerikkalaispelinrakentaja jatkaa huikeita otteitaan heitettyään tällä kertaa viisi touchdownia. Sottilairen heittoa ei ennen ottelua oltu katkaistu vielä kertaakaan tällä kaudella, eivtätkä taftilaisetkaan siinä onnistuneet. Crocodiles puolustus onnistui pitämään Taftin teho-akselin, Cole WebbCedric Johnson, hyvin kurissa ja siitä seurauksena hieno nollapeli. Jo toistamiseen Crocodiles onnistui keräämään Jouppilanvuorelle komean kotiyleisön. Tällä kertaa ottelua seurasi 686 katsojaa. (Tilastot)

Royals – Butchers 23-9. Sarjanousija Royals avasi kotikautensa komeasti voitolla porvoolaisista. Joukkueen ensimmäisen puoliskon hurmos tuotti taululle riittävät pisteet, mutta Kuninkaan Miesten meno hiipui loppua kohti profiilipelaaja Efe Evwarayen loukkaannuttua. Joukkueen tehopelaaja Chris Young sai keskittyä tällä kertaa yksinomaan puolustuspelaamiseen eikä hänen juoksujaan käytetty ottelun ratkaisemiseen. Gridiron otteluraportti kertoo tarkemmin pelin tilanteista. Vaasan Kaarlen kentälle ottelua saapui seuraamaan kauden ennätysyleisö. 1580 katsojaa on kunnioitettava määrä millä tahansa jefu-mittarilla tarkasteltaessa. (Tilastot)

Tulevan viikonlopun ottelut

Perjantain TV-ottelussa kohtaavat kauden avausvoittoaan hakevat Butchers ja Taft. Kummallakin joukkueella on piilevää potentiaalia jopa taistelemaan viimeisestä playoff-paikasta, mutta mahdollisuudet ovat karkaamassa molemmilta joukkueiden hävittyä kohtaamisensa Royalsin kanssa. Ottelulla on erityisesti mentaalipuolella suuri merkitys. Toinen siirtyy juhannustauolle nollakerholaisena, toinen ei. Sattumaa tai ei, molempien joukkueiden kauden huippuhetket ovat ajoittuneet joukkueiden Roosters-kohtaamisiin. Kuten missään tulevan kierroksen ottelussa, tässäkään ilmiselvää voittajasuosikkia ei ole tarjolla. Odotettavissa on tasainen kamppailu, joka varmasti viihdyttää Nelosen TV-yleisöä.

Lauantaina Royals kohtaa hallitsevan mestarin kotikentällään. Roosters on pelannut tähän mennessä varsin epätasaisen kauden, mutta kertaakaan sen voitto ei ole ollut kunnolla uhattuna. Puolitehoilla vieraspeliin ei kuitenkaan kannata lähteä, koska isäntäjoukkue omaa suuren yllätyspotentiaalin kotikentällään. Royalsin karut menetykset puolustuksen avauskokoonpanosta eivät voi olla vaikuttamatta joukkueen iskukykyyn, mutta backup-miehet ovat onnistuneet toistaiseksi vähintään kohtuullisesti. Roosters lähtee tähänkin otteluun suosikin paikalta, mutta uskon, että tällä kertaa Otso Flinckmanille ei heru peliaikaa samassa määrin kuin aiemmissa peleissä.

Sunnuntaina pelataan Turun Yläkentällä todellinen hegemoniaottelu. Trojans jysäytti menneen bye-viikkonsa aikana varsinaisen uutispommin kertomalla pelinrakentajan vaihdostaan. Maajoukkuepelinrakentaja Miro Kadmiryn käsi ei kestä täysipainosta heittämistä ja menestymiseen tähtäävä joukkue palkkasi korvaavaksi aloittajakseen yhdysvaltalaisen Max Shortellin. Uutinen aiheuttaa pomminvarmaa päänvaivaa Crocodiles-valmennuksessa, koska kentällä eteen voi tulla aivan mitä hyvänsä ennakoimatonta. Jenkki-qb:n valinnan hintana turkulaiset joutuivat luopumaan puolustuksen takakentällä pelanneesta Cameron Guptonista. Sen, riittääkö Trojans-puolustuksen iskukyky huipputehoisen Sottilairen pysäyttämiseen, näemme sunnuntaina. Ottelun voittaja ottaa ensimmäisen kiinnityksen playoff-pelien kotietuun.

Viikon puheenaihe

Wasa Royalsin keräämä kauden ennätysyleisö on kirvoittanut keskusteluja liigajoukkueiden katsojamääristä. Kontrastina Royalsin 1580 katsojalle, Velodromille saapui perjantaina seuraamaan televisioitua Roosters-ottelua ainoastaan 273 katsojaa. Yksinomaan TV:n syyksi katsojakatoa ei voida laittaa, koska sarjan toiseksi ja kolmanneksi suurimmat yleisöt ovat tällä kaudella kokoontuneen televisioituihin otteluihin. Mainittakoon vielä että Royalsin ensimmäisen kotipelin yleisö on suurempi, kuin kaikkien kuuden tähän mennessä pelatun ykkösdivisioonapelin yhteensä (1564). Sen sijaan, että Royalsin suoritusta pyritään vähättelemään keskusteluissa, kannattaisi nöyrästi perehtyä asioihin, joita ottelutapahtumien taustalla tehdään.

Avatar

jefumaster

Yli kolmekymmentä vuotta suomalaisen jenkkifutiksen äärellä, sisällä ja ulkona, sisäpiirissä ja oppositiossa, kentällä, laidalla ja raitapaidassa. Tuolla perspektiivillä tarkastelen kotimaisen jenkkifutiksen ilmiöitä.

Muita kirjoituksia samalta kirjoittajalta:

Kommentoi

 • Pohjanmaan jenkkifutiskulttuuria ei kannata vähätellä. Helsingissä väkeä on puoli miljoonaa, Vaasassa ja Seinäjoella molemmissa alle 70000, eli yhteensä vajaa 140000. Yhteensä pohjalaisjoukkueet keräsivät viime viikonloppuna liki kymmenkertaisen yleisön Roostersiin nähden. Siinä on kyllä mielestäni Roostersilla hieman mietittävää. Ottelutapahtumat Helsingissä ovat ankeita, vaikka pelillisesti Roosters kyllä osaa homman.

 • Kaiken kaikkiaan hyvinkin mielenkiintoinen kierros. Etukäteen selvin peli on ehdottomasti Royals-Roosters. Vaasalaiset voivat näennäisesti pysyä Kukkojen kelkassa, mutta oikeesti ei mitään saumaa voittoon. Kaksi muuta matsia ovatkin sitten kinkkisempiä. Ehkä uskallan Taftin voittoa ennustaa, mutta peli voi kyllä kääntyä aivan yhtä hyvin Porvoollekkin? Kierroksen herkkupala on sitten Turussa. Aika paljon riippuu siitä millainen on uusi Trojansin uusi jenkki QB? Pitäisin kuitenkin tulikuuman Sottilaren kipparoimaa Crocodilesiä hienoisena ennakko suosikkina? Nimittäin vähä epäilen, että riittääkö Trojansin takakenttä pysäyttämään Crocojen ilmasirkusta? Ja sitten on toki Lester/Marshall uhka myös olemassa? Eikä pidä myöskään unohtaa vierailijoiden puolustusta, liene liigan paras. Tiukka peli tiedossa, mutta täpärä voitto Seinäjokisille?

 • Juuri nyt Crocot on niin kovassa iskussa, että Trojansilla ei tule olemaan mahdollisuutta rakentaa pakkaansa uuden QB:n johdolla voittavaan kuntoon. Roostersilla ei ole varaa tyypilliseen perseilyynsä Vaasassa vaan pelattava kerrankin täysillä koko peli. Porvoossa Butchers suistaa Taftin lopulliseen syöksykierteeseen.

 • Stadin joukkueiden suuri ongelma on Velodrom pelikenttänä. Enkä nyt puhu betoni-turffista. Kenttä ei anna mahdollisuutta tunnelman luomiselle lainkaan. Pääkatsomo ja aurinkokatsomo ovat kaksi eri maailmaa ja esim selostus kuuluu vain toiseen niistä. Wolvojen Brakulla päästään parempaan tunnelmaan alle kahden sadan hengen katsomossakin juuri puitteiden takia vaikka äänentoisto Brahella on täysin hanurista.

  Puitteiden ohella haasteena on otteluiden markkinointi. Katsojapotentiaali on suuri, lähes 600.000 asukaspotentiaali, mutta sen tavoittaminen vaikeaa koska kaupungilla ei ole ”omaa” joukkuetta kuten maakunnissa. Täytyisi keksiä kanavia, joilla tavoitetaan paikalle ensikertalaisia tehokkaammin ja tuolloin pitäisi sitä tapahtumafiilistä saada aikaan paremmin. Velolla näitä tapahtuma-elementtejä tulisi sijoittaa aurinkokatsomon puolelle jossa pelivaraa tilankäytöllisesti enemmän. Wolvojen taas kannattaisi hyödyntää Brakun koripallokenttää joka siinä päädyssä tyhjillään matsien aikana.

  Niin ja se äänentoisto on molemmilla areenoilla show-stopper. Tunnelman hallinta ei ole mahdollista jos ilmanherruutta ei saada. Oikea-aikaiset kuulutukset, selostukset sekä tunnelmaan sopiva musiikki oikealla volyymillä ovat niitä isoja asioita joihin kannattaa panostaa.

  Noi pohjalaisjoukkueet on nostettu esille yleisömääristä puhuttaessa mutta Turussakin on onnistuttu kohtuullisesti katsomon täyttämisessä ja keskiarvo on tällä kaudella +650.

 • Tekosyitä, tekosyitä. Äänentoistolaitteiston voi vuokrata. Näin on Vaasassakin toimittu.

 • Tampereen pitäisi vain alkaa voittamaan pelejä mutta tuolla joukkueella ei kyllä voittoja irtoa. Ensi vuonna takaisin divariin

 • Mitä hl….tin tekosyitä. Kyseessä ei ole mikään tekosyy vaan on oikea syy johon yksi ratkaisu on äänentoiston hankkiminen ulkopuoliselta toimittajalta. Kukaan ei ole voivotellut asiaa ja mennyt jonkun ratkaisun taakse piiloon. On ainoastaan listattu syitä joista huono tunnelma johtuu ja yksi niistä on äänentoiston huono laatu. Muita syitä voidaan listata myöskin paljon eikä mikään niistä ole mikään tekosyy…

 • Minusta noista otteluiden yleisömääristä ei paljon kannata keskustella, kun ne tuntuvat joka paikkakunnalla vedettävän aivan hatusta. Pohjanmaalla, etenkin Seinäjoella, niihin laitetaan vielä hiukan ”pohojammaan lisää”. Todelliset katsojamäärät ovat arviolta puolet ilmoitetuista.

 • Trojansin corner-osasto on kyllä tällä hetkellä niin pahasti riekaleina, että enpä usko sen pystyvän estämään Crocodilesin pitkiä heittoja. Nopeita jalkoja tarvittaisiin nyt kipeästi. Mahtaakohan Virolainen turvautua laitahyökkääjistöön?

 • Jospa ei lähdettäisikään etsimään niitä aivan uusia ihmisiä helsinkiläiseen katsomoon vaan mietittäisi, että mikä on tuotteessa pielessä kun edes seuran omat pelaajat (juniorit, naiset.. ex-pelaajat) eivät käy katsomassa pelejä tai Uudenmaan lajiharrastajat. Ei kannata aina aloittaa sieltä hankalimmasta päästä ”miten saamme ihmiset, joita laji ei kiinnosta pätkääkään, katsomoon” vaan ”miten saamme katsomoon ihmiset, joilla tunneside lajiin ja osaavat säännöt.” Heitä on Uudellamaalla tuhansia kun aloittaa laskennan vaikkapa 90-luvulta.

  Ja tosiaan heikot PA-kamat on vaan järjestävän seuran laiskuutta. Vuokrakamoja saa todellakin ja monet seurat jo käyttävät niitä. Ehkä jonain päivänä myös Roosters. Ehkä.

 • Jos ongelma on tiedossa ja ratkaisukin löytyy, niin ongelma ei ole itse ongelma. Ongelma on se, ettei ongelmaa ole korjattu. Ongelma on tällöin tekosyy. Syy löytyy jostain muualta.

 • Ei kai sieltä Turulta puutu kuin Reponen, se osasto on vaan yksinkertaisesti todella huono. Thomas tulee tekemään päälle 200 jaardia ja kolme td:tä.

 • Perjantai on mun kokemuksen mukaan ollut aina huono pelipäivä Roostersille yleisömäärien suhteen. Sunnuntai- ja maanantai-illan pelit on vetänyt paremmin väkee paikalle. Toivottavasti elokuun alun Crocodiles peli vetää enemmän väkeä kuin Saints.

 • Olen laskenut silmämääräisesti Seinäjoella katsojamää useammassakin ottelussa, ja todennut, että ei niitä ainakaan yläkanttiin ilmoiteta. Myydyt liput ja kausilla sisääntulleet (luetaan lukulaitteella) ei luulisi olevan vaikea laskea.

 • Niin ja Gupton.

 • @Tiirapaasi: mitä mieltä olet Roostersin markkinoinnista ja mitkä olisi sinun top3 toimenpiteet jotta yleisömäärää saisi lisättyä? Nyt yleisömäärä on suoraan verrannollinen siihen vaivaan mitä seura näkee ennen peliä asian eteen.

 • Luulisin että seura tekee sen mihin resurssit riittävät. Näkyvyyttä voi tietenkin ostaa, mutta jotta siitä olisi hyötyä se maksaisi enemmän kuin luultavasti on varaa.

  Viime kesänä Roostersilla oli yhteistyötä Radio Aallon kanssa, mutta kuunteliko sitä juuri oikeat ihmiset on toinen juttu.

  Vaikka täällä on 600000 potentiaalista katsojaa, heidän tavoittamisensa ei ole välttämättä kovin helppoa jos rahaa ei liiemmälti ole. Mikä on oikea radiokanava tai mikä on oikea paikallislehti mitäkautta kohdistaa mainonnan? Somessahan Roosters markkinoi aktiivisesti.

  Ja jos ajatellaan tuota paljon puhuttua ”pomppulinnaa”, niin onhan tuo jonkinmoinen ongelma mitä perheen pienemmille voi järjestää että he haluaisivat tulla uudestaan. Pelkkä pomppulinna ei ehkä kovin montaa kertaa vedä jos vaihtoehtoina on esim. Linnanmäki tai Korkeasaari.

  Ja joo, tekosyitä, tekosyitä… : )

 • Toissa kotipelissä ei mun kausaria ainakaan luettu lukijalla kun menin sisään, siis Seinäjoella.

 • SAJL:lla on käsittääkseni nimilista kaikista kautta aikain lisenssin maksaneista pelaajista. Jonkun kannattaisi tehdä markkinatutkimus lajin parissa vuodesta 1981 saakka tähän päivään mukana olleista henkilöistä. Olisi mielenkiintoista tietää miksi otteluihin ei tulla ja millä muutoksilla nämä lajia tuntevat olisivat saatavissa aktiivisiksi katsojiksi. Kun kuitenkin itse käyn otteluita katsomassa pk-seudulla niin välillä ihmettelee missä kaikki oman pelaaja-ajan kaverit ovat katsomoista, Yhden käden sormilla ovat laskettavissa keskimäärin sarjapeleissä.

 • Juuri näin. Nyt olet asian ytimessä! Eniten ehkä mietityttää, että näkyvyyttä on ostettu isolla rahalla esim. Vaahteramaljan alla ns. uusien katsojien toivossa. Itse käyttäisin nekin eurot juurikin siihen omaan lajigenreen. Siis pk-seudulla.

  Maalaiset sitten erikseen -siellä saa porukkaa paikalle kun jotain edes tapahtuu.

 • Turkuhan todennäköisesti siirtää Runnerin puolustukseen, sillä QB:n myötä ei Douglas ja Runner voi olla samaan aikaa kentällä. Näin ollen Turun takakenttä ei juuri heikkene. Suurin kysymys onkin saako takakenttä pidettyä pois puhtaat merkkausvirheet joihin Roosters iski joka kerta.

 • On tietenkin aina hauska haukkua Roostersia kun paljon muutakaan ei voida. Jostain syystä kuitenkaan Helsingissä eivät muutkaan ole katsomoon väkeä saaneet. Wolverinesin katsojakeskiarvo oli viimeisellä vakavasti otettavalla kaudella Vaahteraliigassa reilusti alle 300. Voisin listata syitä, mutta en jaksa lukea kaikkien junttiloiden isäntien lesoilua tekosyistä.

 • He, täältä helsinkiläisestä perspektiivistä katsottuna kyse on seuratoiminnan tavoitteista ja painopisteistä. Wolvojen liiga-taipaleen viimeisinä kausina seura laittoi kaikki paukut edustusjoukkueen menestymiseen joka oli ilmeisesti asetettu yksinomaiseksi tavoiteeksi. Seuran pelasti se, että porukka oli oma-aloitteisesti perustanut II-joukkueen höntsäilyyn ja kriisin hetkellä pelaajia riitti vaikka menestys katosi alta. Samalla tavalla Roosters näkyy samalla tavalla panostavan pelillisen menestymisen varmistamiseen ja seuran urheilullinen harjoittelu- ja valmennusohjelma on todella korkeatasoinen.

  Stadilaiset seurat eivät ole oikeastaan koskaan asettaneet tavoitteekseen lajin ja seuran yleisösuosion nostamista. Rakennetaan joukkueita, panostetaan pelaajiin ja valmennukseen mutta ei yleisön/kannattajien/fanien määrän kasvattamiseen. Se on ihan hyväksyttävä tavoite mutta lajin näkökulmasta tarvittaisiin vähän monipuolisempaa lähestymistapaa.

  Kun joku Roostersia puolustava ajattelee, että ei Wolverineskaan saanut liigassa yleisöä paikalle niin ajattelun lähtökohta on vain niin väärä. En itse ole kokenut, että junttilan väki lesoilee täällä, enemmän huomaan, että ”junttilan isäntien” saavutuksia dissataan täällä, koska oma toiminta ei ole samalla tasolla.

  Royals on parasta mitä suomi-jefulle on tapahtunut moneen vuoteen. Vaasan nousu on pakottanut Seinäjoen lisäämään vauhtia oman seuratyön kehittämisessä ja yleisömäärän perusteella joukkue on hyvässä vauhdissa. Sanoisin, että pesäpallon ja painin pyhällä maalla jefuyleisön tavoittaminen on upea suoritus. Nimimerkki Jonella oli hyvä aloite siihen, mistä stadilaisen jefun suosin kasvattaminen voisi käynnistyä. Tutkiaan ensin miksi laji ei ole suosiossa edes entisten harrastajien keskuudessa. Ei voi vain voivotella että täällä Helsingissä katsomoon on vain vaikea saada väkeä. Support Your Local Heroes, kuten Malmin suunnalla asia nähdään!

 • Hki on vielä niin paljon kaikkea muuta toimintaa kansalla että muita kuin jefu porukkaa on hankalaa saada katsomoon. Toisaalta 90 luvulla katsomot ovat olleet täynnä että enemmän työtä ja seurojen yhteistyötä niin uskon että porukkaa saataisiin paikalle myös hki!

 • Toi on ihan älytön perustelu että ”on kaikkea muutakin”. Aijaa. No Seinäjoella ei oo ilmeisesti mitään, paitsi nyt pöhköpallon viime vuoden mestari SJK. Kuka sitä haluaa katsoa? Vaasassa VPS:n katsojakeskiarvo (vaikka pöhkisliigan keskiarvon alapuolella) 2015: 2096. Ei sitäkään kukaan käy katsomassa. Turkua ei tarvitse mainita koska käsittääkseni siellä on aina ollut porukkaa lehtereillä. Ilmeisesti sielläkään ei tapahdu mitään muuta ikinä?

  Se velo on surkea paikka pelata. Mutta onhan tossa nyt selittelyä vähintään puolet.

 • Onhan Velolla tarjoilut kunnossa.Kahdella polttimolla varustetusta grillistä kylmät makkarat ja kuumat limut.Kahvi on pääsääntöisesti ok,mutta sekin on välillä loppu.Tämä jos joku on katsojien aliarvostusta.

 • ”Pelkkä pomppulinna ei ehkä kovin montaa kertaa vedä jos vaihtoehtoina on esim. Linnanmäki tai Korkeasaari.”

  @Tiirapassi Ei kai ne pomppulinnat ole siellä kilpailemassa Linnanmäen kanssa. Löytyyhän Pohjanmaaltakin alle tunnin ajomatkan päässä niin Seinäjoelta kuin Vaasasta muuan PowerPark (pesee Linnanmäet 100-0). Vesipuistoa ja eläintarhaakin löytyy, puhumattakaan kaiken maailman hoplopeista ja popupeista. Lapset kyllä osaa viihdyttää itseään pienemmälläkin, kunhan siihen annetaan mahdollisuus.

  Pidetään kuitenkin mielessä, että PÄÄTTUOTE on edelleen itse PELI. Pomppulinnojen (enkä sano että kaikilla pitäisi olla juuri pomppulinnoja) ym. tarkoitus on madaltaa kynnystä tulla paikalle. Ilman mitään markkinatutkimuksia voisin veikata, että yksi asia joka saa nuo vanhat pelaajat liikkeelle on se, että lapset saa tuotua mukaan ilman, että vartin kuluttua alkaa kuulumaan ”voitaisko jo lähtee kotiin”. Joku toinen arvostaa toimivaa kuulutusta, kolmas oluttelttoja, neljäs jotain muuta. Kokonaisuus on monen pienen asian summa.

  Ratkaiseva kysymys on, pelataanko peliä ensisijaisesti pelaajien itsensä vai katsojien takia? Onko kyse puhtaasti urheiluharrastuksesta vai tehdäänkö urheiluviihdettä? Tämä on haastava kysymys, kun pelaajat ovat pääsääntöisesti amatöörejä, joista suurin osa maksaa harrastuksestaan. Totuus on kuitenkin se, että lajia viedään eteenpäin vain lisäämällä lajin näkyvyyttä. Tämä tarkoittaa katsojan asettamista keskiöön.

  Lisää katsojia tarkoittaa, suoran kassvirran lisäksi rahakkaampia sponssidiilejä ja uskallanpa väittää, että siinä vaiheessa kun Velolla pelataan 5000 katsojan edessä 500 sijaan, saa näkyvyyttä ”paikallislehdistä” muullakin kuin ostamalla. Panostustahan se vaatii, niin rahallisesti kuin inhimillisesti. Ei epäilystä etteikö Vaasassakin olla maksettu menestyksestä hintaa, mutta onhan se ollut sen arvoistakin.

  En osaa ottaa kantaa millä tavalla Roostersin pitäisi ottelutapahtumaansa tai markkinointiaan kehittää, mutta toivon todellakin että jotain hyvää olisi tulossa. Jokainen varmaan ymmärtää minkälainen merkitys sillä olisi lajin kannalta maanlaajuisesti, mikäli Roosters (ja muut pk-seudun joukkueet) onnistuisivat siinä missä Vaasassa on paikallisesti onnistuttu. Siinä vanavedessä olisi koko jefu-suomen aika mukava soutaa.

 • Jos nyt vielä vähän sohaisis tätä:

  Roosters on kutsunut vanhoja pelaajia katsomaan otteluita. Tälläkin kaudella ensimmäinen peli Trojansia vastaan oli ns. Home coming-peli. Ja Velon katsomossa on näkynyt aika paljonkin vanhoja pelaajia.

  http://www.helsinkiroosters.com/vaahteraliiga-alkaa-velodromilla-home-coming-of-the-champions-teemalla/

  Ja somehan on vanhoille pelaajille hyvä markkinointikanava. Jos heitä vielä kiinnostaa vanha lajinsa, niin kyllä he tietävät mistä juttuja löytyy ja mitä seurata. Ja jos heitä ei jefu enää kiinnosta, niin ei se välttämättä johdu lajista tai kenttäolosuhteista tai seurojen tekemisistä/tekemättä jättämisistä. Ihmisen elämä muuttuu kuitenkin matkan varrella. Tulee perhettä, uusia ystäviä, työ vie muualle jne.

  Luultavasti kaikilla seuroilla on rajalliset resurssit, eikä yksikään seura kylve rahassa, niin on aika selvää että joukkueet ensiksi panostavat menestymiseen osallistumissaan sarjoissa. Menestyvä seura on kuitenkin paras mainosvaltti. Sitten tulee seuran tulevaisuus ja juniorit. Ja mitä jää jäljelle pyritään käyttämään markkinointiin.

  Hienoa että Gridiron tarjoaa paikan tuoda esille epäkohtia, mutta uskoisin että seuroissa ollaan valmiita ottamaan vastaan rakentavia ja realistisia ehdotuksia toiminnan parantamiseksi. Ja tuskin yksikään seura kieltäytyy uusien tukijoiden vastaanottamisesta, mikäli sellaista pystyy tarjoamaan.

  Tämä tältä erää…

  Tiirapaasi has left Gridiron.fi…

 • Miksi muuten Vaasasta ei tule yhtään teevee ottelua?

 • http://www.sajl.fi/?x167512=4883935

  ”Vaahteraliigaa pelataan kameroiden edessä jokaisen joukkueen kotikentällä lukuunottamatta Roaylsia, jolle Vaasan kaupunki ei pystynyt järjestämään perjantai-illoille pelikenttää.”

 • Aika erikoista, että vapaata kenttää ei löydy koko kesän ajalta? Puhutaan kuitenkin Vaahteraliigan ylivertaisesta ottelutapahtuma järjestäjästä…

 • TV peli vähentää katsojia ja perjantai-ilta on aina huonompi ottelutapahtumalle kuin viikonloppu. Mieluummin Vaasa on telkkarissa vain vieraspeleissä. Hienoa virittämistä Vaasalta.

 • Vaikutat sen verran business-mieheltä että ymmärrät varmaan TV-näkyvyyden kaupallisen arvon päälle jotain. Sponsorit ovat aivan eri tavalla tyytyväisiä valtakunnallisesti levitettävästä TV-kuvasta, kuin siitä 1800 hengen kotikatsomosta.

  Hienoa pohdintaa kuitenkin siinä, että tästäkin saatiin eräänlainen salaliittoteoria. Kohta Roosters alkaa olla mustasukkainen kun kaikki viimeaikojen salaliittoteoriat kohdistuvat Pohjanmaalle.

 • Vaasan Kaupunki on siinä pattitilanteessa, että ainutta kelvollista kenttää käyttää ensi kuun puoliväliin asti puolentusinaa joukkuetta, Royals ja Vaasan Palloseura etunenässä. Vasta kun uusi stadion avataan, tilanne helpottuu. Kentän käytöllä on isoja rajoitteita ja tulevan sunnuntain VPS:n Veikkausliigaottelu jouduttiin jo kentältä siirtämään, kun nurmikko on koko alkuvuoden ollut yhtä perunapeltoa. Vaasan kaupunki on niin läpeensä jalkapallomyönteinen, ettei Royals siellä päätöksenteossa hetkauta asioita suuntaan tai toiseen. Jopa 100 henkeä vetävän ll-divarijoukkueen matsit menee usein 1500 katsojaa vetävän Royalsin edelle arvoasteikossa.

 • Huutonaurua tolle Vaasan toiminalle. Eivät saa yhtä kenttää järjestettyä ja joutuvat siirtämään pelin tällein hyvissä ajoin. Kauhea älämölö ja sitten tulokset on tätä. Painukaa nyt vi**uun.

 • Oli muuten hyvää tekstiä Hökikseltä. Tapahtuma on monen Asian summa, ei pelkkä pomppulinna kisailu.
  Crocoissa on monta vuotta koitettu saada Friends and relatives mukaan. Jo tällä yli 400 Croco jäsenen seuran aktivoimisella pitäisi katsojia saada mukavasti.
  Toki haasteena on muiden croco joukkueiden päällekkäiset tapahtumat.

 • Tietävätkö vanhempasi että olet löytänyt uuden nettisivun ihan itse? Ei mulla muuta rakentavaa…

 • @Janis Petke Mistä nyt kyse?

 • Kai tiedät, että näkyvyys on yliarvostettua ja markkinointi on pelkkä kuluerä, mihin panostetaan vasta sitten, jos kaikkien muiden kulujen jälkeen jotain jää viivan päälle… paitsi että niilläkin rahoilla on parempi järjestetää saunailta.

 • Olen itse YLE:n toimittajana Veikkausliigassa, ja kun vanha Hietalahden stadion on viime syksystä alkaen ollut remontissa uuden Elisa Stadionin alla, on Vaasassa vain yksi kelvollinen kenttä, mitä voidaan Veikkausliigassa poikkeusluvalla käyttää. Se on Kaarlen Kenttä. Kenttää käyttää VPS:n ja Royalsin lisäksi naisten divarijoukkue, ja muutama alemman sarjan jalkapallojoukkue. Sen takia koko alkukevään ajan on nurmen rasite ollut paljon tavallista kovempaa, ja kun nurmikko on vanha, ei se edes kasva kovin iloisesti. Talven jäljiltä nurmikko oli jo valmiiksi kohtalaisen heikossa kunnossa, mutta siellä jalkapalloa pelattiin kuitenkin. Kentälle ajettiin hiekkaa, että se tasoittuisi, mutta tiedä sitten onko hiekkaa ollut liikaa, sillä kenttä on mennyt vain huonompaan kuntoon. VPS haki jäljellä olevalle ottelulleen (su 19.6.) ottelusiirtoa heti viime viikon torstain jälkeen, koska tuo 19.6. ottelu olisi viimeinen Kaarlella, ennen muuttoa uudelle Elisa Stadionille. Heti alkuviikosta tuo VPS:n siirto hyväksyttiin. Kenttä on kuitenkin todella huonossa kunnossa, ja nyt kun säätiedotus on luvannut sadetta sunnuntaihin asti, niin pelaaminen märällä nurmella voisi tuhota koko loppukesän ajaksi Kaarlen Kentän nurmen. Ilman sadetta Royals olisi saanut lauantaina pelata.

  Se kenttä on ihan oikeasti aivan kamalassa kunnossa. Paikoissa missä ei nurmikkoa kasva, on täynnä löysää hiekkaa. Se on kuin pienimuotoinen golfkenttä, missä on väyliä, raffia ja bunkkereita. Myös varmasti vesiesteitä olisi lauantaina.

  Vaasassa ei tosiaan ole mitään muuta kenttää tällä hetkellä, minne Royalsin väkimäärä mahtuisi. Royals pelasi ll-divarissa Botniahallin tekonurmella, mutta sinne mahtuu vain 400 katsojaa, ja kenttäkään ei ole riittävän pitkä Vaahteraliigan sääntövaatimuksille.

  Tämä nyt on paska juttu, mutta minkäs tekee. Ylikuormitus ja talven epäonnistunut nurmenhoito sattui osumaan samalle keväälle.

  Eihän tälle Royals mitään voi. Kaupunki teki päätöksen, ja nyt se meni näin päin. Viime vuonna jouduttiin melkein kaupunginvaltuustossa päättäämään saako Royals pelata paria loppukauden ottelua Kaarlen Kentällä tai vanhalla Hietalahden kentällä samojen syiden takia. Silloin sai, nyt ei. Silloin säät olivat suosiolliset. Nyt ei.

 • Royalsille ei löytynyt kentän käyttöajoista perjantaiksi aikoja, koska käyttäjiä kentällä on niin paljon, tuon stadionremontin takia. Siksi ei telkkaripelejä täältä tule. Tuolla nurmikentällä ei joka päivä voi otteluita järjestää. Eri asia jos olisi tekonurmi, niin sitten ei haittaisi, vaikka olisi aamusta iltaan otteluita.

  https://pbs.twimg.com/media/Ck5i0ejXAAAy5sn.jpg:large

  Tuossa on näköjään VPS:n hallituksen PJ:n kuva Kaarlen Kentän kunnosta. Ei ihme ettei kentällä pelata mitään tällä hetkellä.

 • Eipä maailman menossa mikään ole muuttunut. Silloin kun jefu ja potkupallo ovat kilpailuasetelmassa kenttien suhteen, potkupallo yleensä vetää sen pidemmän korren ja jefu on se mikä päättäjien silmissä pilaa kentän.

 • Eikös nuo ole tämän sivuston parhaita perinteitä noudattaen tekosyitä? Eihän oikeita kunnon syitä voi ollakaan.

 • Nyt vaan Vaasasta pois ja ottelu seuraavalla paikkakunnalle, Laihia yms. Markkinoida lajia myös muualla. Ja eikös Vaasa oo joskun pelannut ottelunsa myös Seinäjoella vastaavan laisen tapauksen osalta?

 • Tästä voi kysyä Vaasan Kaupungilta. Heidän kenttä, heidän säännöt. Vuokralainen vain vikisee.

  Kun ei korvaavaa kenttää löydy kaupungista, niin sitten ei ole vaihtoehtoja.

 • Eli vaasassa ei voi pelata telkkaripelejä koska ei saa perjantaille vuoroja ja nyt ei saa enää pelata ollenkaan kun kenttä ei kestä pelaamista. Olisiko sitten aika vaihtaa takaisin Palosaareen ja pudottaa vaikka sarjatasoa jos vaahteraliigan kriteereitä ei pystytä täyttämään? Käsittääkseni kriteereissä on että se kenttä pitää löytyä että se lisenssi myönnetään. Nyt monet jotka täältä etelämmästä on varanneet hotellit ja matkat vaasan viikonloppua varten että pääsee fanittamaan omaa joukkuettaan ovat iskeneet rahat hukkaan. Kiitos ja näkemiin.

  Samaa itkemistähän se oli kentän kanssa pari vuotta sitten, oikein nettiadressia kerättiin kaupungille että pitää saada peli pelattua.

  Tässä se hyvin hoidettu ottelutapahtuma taas nähtiin.

 • Royalsin vika, kun kaupunki ei saa nurmea pidettyä kunnossa.
  Royalsin vika, kun taivaalta sataa vielä vettä taivaan täydeltä.

  Vain ja ainoastaan Royalsin ottelutapahtuman vikahan se on, kun kaikki muu toimii paitsi se mihin Royals ei voi mitenkään vaikuttaa. Yhyy.

 • Onpa kamalassa kunnossa tuo kenttä! Tuossa olisi jo vaarallistakin pelata.

 • Kyllä siinä pelata voisi, mutta riski on se ettei kentällä sen jälkeen pelata koko loppukesänä kukaan.

  Tuohon ei nimittäin nurmi enää kasva koko kesänä, jos se nyt parin päivän ennustetun rankkasateen vuoksi menee yhtään pahempaan kuntoon.

  Jos sää olisi ollut aurinkoinen loppuviikon ajan, peli oltaisiin pelattu.

 • Ei ole ensimmäinen, eikä viimeinen urheilutapahtuma Suomessa, joka joudutaan siirtämään poikkeuksellisten kenttäolosuhteiden takia. Kaikkeen ei ole mahdollista varautua. Vai pitääkö kriteereiden mukaan joukkueilla olla myös varakenttä, entäs varakentän varakenttä? Nyt sattui myös paska tuuri. Jos olisi sattunut kolme viikkoa myöhemmin, niin ottelu olisi todennäköisesti voitu pelata Elisalla (Hietalahdessa). Tällä hetkellä siellä ei valitettavasti vielä ole alustaa jolla pelata.

  Ymmärrän, että vituttaa. Vituttaa se yhtälailla kaikkia meitä, jotka olemme tehneet töitä Royalsin eteen. Nyt tilanne vain on mikä on, eikä se itkemällä parane. Päätös ei ole Royalsin käsissä. Muuta ei voida kuin pahoitella.

 • Mikäs on (teko)syynä ettei esim. vaikka se Hietalahden kenttä sitten käynyt tv-otteluun, jos Kaarlen kenttä on niin buukattu täyteen kesän perjantai illoiksi? Äkkiseltään olis voinu ajatella, että jollekin kentälle olis pelin saanut järjesttyä ja hyvissä ajoin tuon olis varmaan tietänytkin? Nyt jää kokonaan näkemättä malliesimerkki miten niitä ottelutapahtumia kuuluu järjestää…

 • Virallista selitystä en tiedä, mutta jos vähän spekuloin, niin saattaa liittyä siihen, että vaikka Elisa Stadionilla voi pelata jo 8.7, niin rakennustyöt jatkuvat ainakin elokuun puoleenväliin. Kenttä on siis valmis heinäkuun alussa, mutta muut fasiliteetit vielä työn alla. Veikkaukseni on, että tästä syystä televisiointi voi olla hieman hankalaa. Lisäksi saattaa yksinkertaisesti liittyä Nelosen aikatauluihin, eli milloin olisivat halunneet tulla Vaasaan. Tämä siis täyttä spekulaatiota.

 • Yleensähän on muissa lajeissa ollut tapana että jos matsia ei pystytä kotijoukkueen toimesta järjestämään niin matsi siirtyy siten vierasjoukkueen kotikentälle pelattavaksi. Tervetuloa uusitulle Velodromille missä ei pienet vesisateet haittaa.

 • Niin no, soccerissa näemmä siirretään päivämäärää eikä pelipaikkaa. Re VPS:n siirto nyt tai sitten Interin siirto ekalla kierroksella (samoin siirrettiin parin päivän varoitusajalla).

 • Mikäs oli aikaisemmin se virallinen syy ettei Royalsin matseja striimattu mutta vieraspelit kylläkin. Taisi olla se että jos kotimatsit olisi striimattu niin olisi jäänyt lipputuloja saamatta. Vieraspeleissähän se ei haittaa kun rahat on pois vastustajan lippukassasta ja ne pystyttiin kyllä näyttämään netissä. Nyt sama juttu, ei haluta näyttää telkkarista pelejä että saadaan katsojalukuja nostettua ja jäämään kassaan mahdollisimman paljon kolikoita. VIimeksi ”virallinen” selitys oli että ei voi striimata kun ei ole kun selostaja ja ei pysty samaan aikaan puhumaan ja kuvaamaan. Missä se kymmen tai satalukupäinen ottelutuotantotiimi silloin oli? Lippuja repimässä? (ensimmäistä itkuvirttä ja foliohattuvitsiä odotetaan) Hökis, Petke, Mela?

 • Ensimmäisenä mahdollisena viikonloppuna stadion ei ole vielä valmis, mutta VPS saa poikkeusluvalla otteluitaan siellä jo pelata. Yksi Royalsin kotipeliviikonloppu on kokonaan buukattu suuren avajaiskonsertin takia. Jäljelle jäisi vain yksi kotipeliviikonloppu.

  Päätökset tehdään kuitenkin aivan muualla kun Royalsin toimistolla, joten jos haluatte tietää miksi Vaasasta ei perjantaisin saatu otteluita telkkariin, niin Vaasan kaupungilta voi kysellä asiaa. Toinen taho kuka varmasti tietää enemmän on SAJL, ja Nelosen tuotantoyhtiö on kolmas.

  Veikkaan että tässä rakentamisen viisästymisten luvatussa maassa ei TV-tuotanto ole halunnut ottaa myöskään riskiä siitä, että uusi stadion ei olisikaan käyttökunnossa kun viimeinen mahdollinen kotipeli pelataan, ja sen takia pitäisi koko TV-projektio perua tai vastaavaa.

  Loppukädessä sen tiedän, ettei Royalsia edes haluta uudelle stadionille jalkapalloväen toimesta.

 • Käsittääkseni ensimmäinen vaihtoehto oli juuri se, että Royals pelaisi nyt viikonloppuna Helsingissä kotipelinsä ja vastaavasti Roostersin kotiottelu siirrettäisiin Vaasaan. Se taas ei käynyt Helsingin päässä.

 • Tästä striimaus-asiasta on jauhettu aikaisemminkin.

  – Kysyin aina vierasjoukkueelta luvan noin viikkoa ennen ottelua. Jos lupaa ei tullut, ei striimattu. Simppeliä. Yhtä joukkuetta lukuunottamatta lupa tuli. Kunnioitin heidän päätöstään, eikä ottelua striimattu.

  – Royalsin kotiotteluita olisi saanut tulla striimaamaan kuka tahansa vierasjoukkueen kuvaaja. Montako kyselyä tuli? Nolla kahdessa vuodessa.

  – Kunnioitin aina vierasjoukkueen toiveita, sekä liiton määräyksiä. Kaikki meni juuri kuten liitto ja järjestävä seura toivoi. Mistään ei tullut valituksia, päinvastoin pelkkää kiitosta. Helsinki Wolverines kerran jopa erikseen pyysi Royalsilta, että tulemme striimaamaan, ja minä tulin, omalla rahalla. En edes Royalsin bussilla vaan omalla autolla.

  – Striimaus oli vain ja ainoastaan MINUN OMAA TUOTANTOA. Ei Royalsin. Kuvaus tehtiin mun omilla välineillä, mun omalla työllä, eikä Royals maksanut työstä tai välineistä mitään, eikä saanut niistä mitään korvausta missään muodossa.

  – Kotiotteluissa minulla on rooli kenttäkuuluttajana, joka menee edelle kaikkea. Sen vuoksi en otteluita kotikentältä striimannut, koska eihän mua siihen kukaan edes velvoittanut. Edelleen, ottelut olisi saanut kuka vaan tulla striimaamaan, mutta kukaan ei kysynyt. Sekin lienee vain Royalsin vika?

 • I am not sure that the answer would convince everyone reading this page.

 • Which one? The Royals – Roosters home game swap? Like I said, that was only ”käsittääkseni” which is in no way a fact. Hard to do in such a short notice, even if teams were closer, not 5 hour bus ride apart and two days til gameday.

 • Harmittaa niiden Roosters-fanien puolesta jotka ovat ajoittaneet kesäreissunsa Vaasaan ottelulistan perusteella. Itsellä on tapana kerran kaudessa valita kaupunki, jonne emännän kanssa mennään viettämään jefu-päivää hotellimajoituksella. Mukava perinne.

 • Jos kenttä on paskana niin se on paskana ja kaupunki kieltää käytön. Osalle näköjään todella vaikeeta tajuta se. Jos ei korvaavaa kenttää saa niin se oli siinä. Vaasan kaupungin hoitajien kannattaisi käydä opiskelemassa nurmenhoitoa että saavat kestävämmän kentän.

 • Siis vaan 5 edustuskelvotonta…. Niinkin vähän.
  http://www.sajl.fi/?x118281=5267225

 • Aika linjatonta julkisuuslinjaa vedetään jälleen SAJL:n toimesta. Päätöksessä ei kerrota edustuskelvottomien pelaajien nimiä. Eihän siinä mitään jos tämä olisi yleinen käytäntö mutta kun vastaavasta syystä on aiemmin rankaistu Wolvoja (syksy 2015, Raski) ja nyt keväällä Blazea (Kujansuu, Rönnqvist) , on päätöksen yhteydessä kerrottu nimillä pelaajat, jotka ovat ottelussa olleet edustuskelvottomina. Keitä siis tämä päätös koski tällä kertaa ???

  Toinen juttu jonka tiedottamista odotellaan on edelleen se naisten sarjan Indians-gate päätöksen toinen puoli.

 • Osaako joku selittää tietämättömälle maajussille, minkäköhän takia Noronen on ollut ko. päätöstä tehtäessä jäävi?

 • Koska tämä päätös ei koskenut Roostersia eikä sillä näin olisi voinut avittaa ko joukkueen menestymistä.

 • Eiköhän Noronen jäävää itsensä kaikista liigan sakoista kun ”oma seura” pelaa myös liigassa.

 • Lupasin eilen mennä itse laskemaan Vaasan katsojamäärät nähdäkseni pitävätkö ne paikkansa, päivä sen jälkeen ottelu siirretään ja vielä päivälle jolloin mulla on iltavuoro.
  Tehkää johtopäätöksiä.
  Kuka tekis mun vuoron Keravan postilla 4.7, pistetään taas pelipäivä vaihtoon.

 • Eikö Noronen sillä logiikalla ole kokonaan estynyt toimimasta sarjapäällikkönä?

  @Jorma Kaarlenkentän nurmi pitää varmaan leikata pelipäivänä. Laitetaan varaus Keravan postin suuntaan.

 • ”Käsittääkseni ensimmäinen vaihtoehto oli juuri se, että Royals pelaisi nyt viikonloppuna Helsingissä kotipelinsä ja vastaavasti Roostersin kotiottelu siirrettäisiin Vaasaan. Se taas ei käynyt Helsingin päässä.”

  Eihän niiden pelien paikkaa vaihdeta vaan molemmat pelataan sitten Roostersin kentällä jos Vaasassa on sellaiset olosuhteet ettei siellä saada pelatuksi. Vähän niinkuin sanktiona juunou. Roostersin pelaajatkin joutuvat ottamaan maanantaipeliä varten nyt sitten 1-2 päivää töistä mahdollisesti palkatonta vapaata kun peliä ei pelatakaan viikonloppuna – ellei se sitten ole tarkoituskin että saadaan pudotettua bussikyydistä ne pois jotka eivät töistään vapaata saa.

  Ja ihan turha tähän nyt mukaan vetää että Vaasan kaupunki sitä ja tätä, se on vaan voivoi jos siellä pikkukylässä ei saada toteutettua ja siirrettyä peliä pelikelpoiselle kentälle. Kova on uho että pelijärjestelyt on kovimmat liigassa mutta kauhean vaikea yhtyä väitteeseen jos peliä ei pystytä järjestämään ollenkaan.

 • Ja vaahto käy suussa. Onneksi sä et pääse päättämään tästäkään asiasta ja joukkueilta löytyi yhteinen sävel.

 • Ensimmäistä kertaa taitaa joutua Roosters maanantaina matkustamaan, vuosien saatossa on kyllä muut matkustelleet arkipeleihin Helsinkiin.

 • Hyvin masentavaa lukea tällaista soopaa, mitä tähän ketjuun on nyt kertynyt oikein urakalla. On SAJL-salaliittoteoriaa, Roosters-kateutta, Royals-inhoa ja niin edespäin. Harjoittakaapa kovaa itsemoderointia ja lopettakaa tällaisen duuduun kirjoittaminen. Keskittykää lajiin muiden mollaamisen sijaan. Valitettavasti Noronen ei pysty hallitsemaan säätä, vaikka eräät näin kuvittelevatkin. Tulevana viikonloppuna on muuten kaksi ottelua, jotka ensinnäkin pelataan ja toisekseen ovat erittäin mielenkiintoisia. Keskitytään niihin!

 • Liitto on kaikessa hiljaisuudessa tuominnut kotiinpäin vetäneen tuomarin eikä negatiivisen julkisuuden pelossa tuo sitä esille. Piiri pieni pyörii, joidenkin nimet julkaistaan ja toisten ei. Yhtenäistä linjaa ei ole

 • Royalsilla on tällä kaudella neljä vierasottelua arkipäivänä, kaksi niistä noin 500km päässä, yksi 250km päässä. Vaatii aika paljon täälläkin, – sanojasi lainaten – ”ellei se sitten ole tarkoituskin että saadaan pudotettua bussikyydistä ne pois jotka eivät töistään vapaata saa.” Aika paljon Royals antaa tasoitusta muille. Mutta voi voi pikku Roosters kun maailma on nyt niin kova paikka.

  En tiedä ollaanko siellä etelässä oikeasti noin tyhmää sakkia, mutta jos kaupunki sanoo, että Royals tai VPS ei peliään pelaa Kaarlen kentällä, niin sitten ei pelata. Ei täällä ole pariatuhatta katsojaa vetäviä kenttiä joka kadunkulmassa, mutta ei ole Helsingissäkään.

  Roosters toki voisi siirtää pelinsä mille pallokentälle tahansa, koska teidän muutama sata katsojaa ja yksi makkaragrilli mahtuu vaikka Lauttasaaren kentälle.

 • Vaasasta ei ole yhdellekään muulle liigapaikkakunnalle edes noin 500 km. Pyöristys pitää olla lähimpään sataan eli noin 400 (koska matka molempiin on 430 km kahden puolen, muutaman km:n heitolla). Ja sama matka se on etelästä Vaasaankin, että mitä turhaa kitinää. Sama ongelma se on potkupalloilijoillakin, etäisyydet on pitkät, vieläkin pidemmät! Semmosta se elämä on. Voi hyvää päivää mitä turhaa jupinaa….. mitä jos täälläkin palstalla keskityttäisiin oikeasti siihen tärkeimpään??

 • Lopettakaa nyt jo tämän ylimääräisen paskan jauhaminen, kukaan jaksa lukea tällästä soopaa!

 • aamen

 • Ehdottomasti samaa mieltä!

 • On se hieno huomata, että lähes suomi24 tasoinen keskustelu alkaa siirtyä tänne… Mitä jos ne entiset suomi24 aktiivit vain pysyvät siellä ja yritetään täällä keskustella asiallisesti ja rakentavasti lajista…

 • Did someone say ”suomi24”?

 • Toisen marginaalisemman lajin katsojamääriä liittotasolla pohtineena muistuu mieleeni melko hyvin sanottu viisaus: jos lajin sisällä olijat eivät kunnioita tai ole kiinnostunut tuotteesta, niin miksi ihmeessä lajin ulkopuolisetkaan olisivat?

  Tuolloin kyse oli pienestä nimellisestä pääsymaksusta, joka herätti melko kovaa vastustusta nimenomaan lajin sisältä niiltä jotka sen olisivat joutuneet maksamaan.

  Toki internetin ihanuus on siinä että sinne on helpompi suoltaa sontaa nimettömänä kuin kirjoitella positiivisia juttuja. Jälkimmäinen tuntuu olevan osalle suorastaan mahdotonta. Mutta onhan se nyt erikoista että vaahteraliigan ennakoissa homma menee järjestäen trollaamiseksi ja haukkumiseksi. Ja samaan aikaan ihmetellään miksei laji saa nostetta. Jokainen negatiivisen kommentin tai älyvapaan pään aukomisen kirjoittanut voi miettiä miten se oma viesti vie lajia eteenpäin, jos sen sattuu lukemaan joku lajin ulkopuolinen.

  Samoin sen sijaan että kirjoitellaan täällä neuvoja muille, voi miettiä miten oman joukkueen toimintaa voi tukea. Jokainen positiivinen juttu sarjatasosta riippumatta vie lajia eteenpäin. Jos Roostersilla on kylmät makkarat, pidä huoli että oman jengin peleissä ne ovat hyvin paistetut. Jos kuuluttaja on surkea, pidä huoli että itse kuulutat oman jengin peleissä paremmin.

  En tiedä mitä TAFT on töhöillyt kun 5 pelaajaa on ollut edustuskelvottomina, kun uutinen ei sitä kerro. Mutta kuulostaa melkoiselta puuhastelulta. Malmin tapauksen ymmärrän, kun kyseessä on III-divariin noussut joukkue, mutta vaahterajengiltä luulisi löytyvän tietoa miten määräykset menevät.

  Ja indiansgaten tuomarin kurinpidon (jos sellainen on tehty) päätös olisi myös ollut kiva nähdä liiton uutisissa, kun kerran se valmentajankin avautuminen ja sakot uutisoitiin. Negatiivisen julkisuuden taakse ei voi mennä, koska ihan samalla tavalla se valmentajan saama sakko tai edustukelvottomat pelaajat ovat negatiivista julkisuutta. Tosin kun varmuutta ei ainakaan minulla ole, että tuomari olisi saanut mitään rangaistusta, niin ei voi kuin spekuloida.

 • Tuon tuomariasian päätös pitäisi kertoa julkisuuteen osapuolten oikeusturvan takia.

 • Tuomariasiaan en osaa ottaa enempää kantaa kun en peliä ole nähnyt, mutta aika vahva näyttö pitää olla jos tuomarille alkaisin sanktioita antamaan pelistä. Silloin pitää tosiaan pystyä näyttämään että useammassa tilanteessa on liputettu virhe jota ei selkeästi ollut tai on jätetty liputtamatta selkeitä virheitä. Ja myös selvästi osoittaa että tuomiot ovat menneet täysin eri tavalla joukkueiden välillä.

 • Itsekään en ole ko. ottelua nähnyt mutta silloin kun toisen joukkueen joukkueenjohtaja on oman joukkueensa ottelun päätuomarina on savua ilmassa jo lähtökohtaisesti. Ja historiasta kun löytyy näitä tilanteita joissa tämä päätuomari-joukkueenjohtaja on neuvonut kesken peliä omaa joukkuettaan niin savu on jo sakeaa ennen tätä yksittäistä peliä. Mutta oli päätös mikä hyvänsä tulee se julkaista ja sitten kaikki taas katse eteenpäin mukisematta tuomiot hyväksyen.

 • Aivan normi tilanne, joka seuralla että toimihenkilöt myös tuomitsee otteluita eikä siinä pitäisi olla mitän ihmeellistä.. Harvassa on tekijöitä, mutta täällä nimimerkin takana huutelijoita on paljon

 • Niinhän sen pitäisi olla normitilanne ja 99 henkilöllä sadasta on myös arvostelukykyä toimia tuollaisessa tilanteessa ilman hämminkiä. Nyt on ilmeisesti kyse sellaisesta 1/100 henkilöstä/tapahtumasta.

 • ilmeisesti on tikku persiissä – ja syvällä.

 • Pitää paikkansa että tuomarin on pelissä oltava vain tuomari ja silloin muut mahdolliset roolit/kytkökset pelaaviin joukkueisiin eivät saa vaikuttaa tai näkyä. Tilanne on ollut pitkään ongelmallinen niissä sarjoissa joihin tuomareita ei määrätä, vaan ne tulevat kotijoukkueen toimesta. Tällöin tuomarilla on usein joku kytkös pelaavaan seuraan. Mutta olen samaa mieltä, että jos asiaa käsitellään liitossa, niin pitää siitä julkaista jokin päätös, oli se päätös sitten mikä hyvänsä. Kurinpitöpäätöksessä kuitenkin selvästi ilmaistaan että tuomarin toimintaa vielä tarkastellaan.

 • Ja hienoa että saatiin taas suomi24 tasoinen kommentti tänne… Olisiko mahdollista että ylläpitö vaikka poistaisi nuo turhat tikku kommentit? Jos vain pysytään asiassa ja pyritään keskustelemaan asiallisesti? Ne ketkä eivät siihen pysty voivat vaikka olla kirjoittamatta tai siirtyä sinne suomi24 foorumille…

 • Perjantain tv-ottelusta jäi mieleen pari asiaa. Ensinnäkin Butchersin Seppänen, joka on nuori lahjakas pelaaja. Seppänen ja Crocodilesin Värinen ovat esimerkkejä kavereista, jotka ovat aloittaneet lajin riittävän nuorena, ja heillä on vielä lahjoja urheilijoina. Nostaisin molemmat maajoukkuerinkiin.

  Ottelun tv-kommentaattori Atte Kniivilä jäi mieleen toisena positiivisena asiana. Hänen sekostuksensa pelin kulusta oli mielestäni todellinen lisäarvo katsojille (ainakin niille, jolle laji on jon tutumpi). Hän kommentoi, miten reagoisi erilaisiin muodostelmiin, jos olisi valmentaja jne. Selostus oli erittäin mielenkiintoista kuunneltavaa. Kiitokset siitä! Toivottavasti Kniivilä olisi kommentoimassa myös muita tv-otteluita.

 • Jatketaan vielä hieman markkinointikeskustelua, jos herroille ja leideille sopii.

  Kun puhutaan Vaahteraliigan markkinoinnista, yksittäisen joukkueen näkökulmasta, puhutaan kahdesta asiasta:

  1. Olemassaolevasta yleisöpotentiaalista
  2. Uuden potentiaalin luomisesta

  Kohtaan 1. voidaan Helsingin osalta todeta, että varmasti tekemistä on. Eikö kohdan kaksi tulisi kuitenkin lajin ja seuran osalta tulisi olla kaiken aktiivisen markkinointitoiminnan lähtökohta pitkäjänteisestä kehittämisestä puhuttaessa?

  Jos tämä lähtökohta hyväksytään keskustelun pohjaksi, voidaan aloittaa esimerkillä isommista piireistä: NFL:n kansainvälisestä markkinoinnista vastaavat henkilöt kutsuivat seuraomistajat kv-laajentumista koskevaan palaveriin, sulkivat ovet ja näyttivät screenillä 15 minuuttia krikettiä. Voitte kuvitella kommentit: en ymmärrä, tylsää, mitkä säännöt, mitä tapahtuu, kuka tätä katsoo…

  Tässä, arvon yleisö, on meidän lajimme myös suomalaiselle laajalle yleisölle. Sen markkinointi ei ole kiinni yksittäisistä tempauksista, äänentoistosta tai pomppulinnoista.

  Royals tekee erinomaista työtä ottelutapahtuman ja tuotteen osalta, mutta niin Vaasassa kuin monella muullakin pienellä paikkakunnalla käytössä on se keskeinen asia, joka Helsingin seuroilta puuttuu: paikallismedian tuki.

  Hyvin rajallisilla markkinointiresursseilla on mahdotonta luoda ilmiötä, hypeä, jos suuri yleisö ei tiedä asiasta mitään. Suomalaisen urheilumarkkinoinnin kentässä ainoastaan jääkiekon SM-liigaseuroilla on käytössään sellainen omistettuihin kanaviin perustuva yleisö, jota voidaan merkittävällä tavalla hyödyntää luomaan myös välillistä kiinnostusta.

  Näin ollen medianäkyvyyden puute on suurin yksittäinen markkinointia rajoittava tekijä – hyväkään kampanja ei voi tavoittaa yleisöä ilman massamedian tukea tai merkittävää rahallista panostusta.

  Tässä on se merkittävin ero pääkaupunkiseudun ja pienempien paikkakuntien välillä – medianäkyvyys on Helsingissä ostettava.

  Kun tähän yhtälöön lisätään pääkaupunkiseudun kokonaiskustannusten merkittävästi maakuntia korkeampi hinta (niin kalustovuokrat kuin mahdolliset tuntipohjaiset veloituksetkin), voidaan todeta, että pelikenttä ei tältä osin ole tasainen ympäri maata.

  Tiivistäen: markkinointiin käytetty euro ei useimmilla mittareilla mitattuna ole saman arvoinen etelässä kuin kuin hieman pohjoisempana, minkä lisäksi on huomioitava lajin media-arvo eri aluemedioissa. Näin ollen saman tavoittavuuden saavuttaminen on Helsinkiläisseuroille moninkertaisesti kalliimpaa kuin muualla Suomessa operoiville.

  Jatketaan keskustelua.

 • Eli ladataan kaikki paukut maakuntiin kun siellä panos tuotto suhde on pk-seutua parempi

 • Ei markkinointi ole yksinomaan maksetun mediatilan ostamista. Olet oikeassa siinä, että maakunnissa paikallismediat huomioivat alueensa ainoan joukkueen edesottamuksia aktiivisemmin kuin Helsingissä mutta sen taakse ei vain voi jäädä makaamaan.

  Ihmisiä, sekä entisiä lajiaktiiveja, että uusia kontaktiurheilusta kiinnostuneita pitäisi saada sitoutumaan lajiin enemmän. Yleensä sitoutuminen tapahtuu osallistumalla ja osallistamalla. Jatkoaika.com on uusien nostettu täälläkin esille yhtenä kiekkofanien osallistamiskanavista. Jefu tarvitsee jotain samanlaista ja miksi ei tämä sivusto voisi olla sinä perustana. Ikävää, että esimerkiksi junnuilla ei ole omaa keskustelukanavaa ja se vähä mitä sarjoja spekuloidaan tapahtuu Suomi24 soopan keskellä.

  Seuroilla alkaa olla ihan mukavia panostuksia viestinnässään. Videohaastatteluja, podcasteja jne mielenkiintoista, mutta niitä ei vaan osata tarjota riittävän leveästi. Se seuran oma youtube-kanava on varmasti kaikkien hardcore-fanien tiedossa, muta heitä on olemassa todella vähän.

  Jakakaa kaikkien jefu-julkistuksia omiin some-kanaviinne yltiöaktiivisesti. Ei siis ainoastaan oman seuran juttuja vaan kaikkia. Jefu-fanien osallistaminen edellyttää sitä että tarjolla on koko ajan mielenkiintoista laji-infoa eripuolilta Suomea. MInua ihmetyttää myös Gridironin FB-tykkääjien pieni määrä. Jos haluatte, että lajin ulkokehillä olevat ihmiset löytävät jostain paljon uutisia sekä keskustelua jefusta, kutsukaa ihmiset tykkäämään Gridironia ja muitakin sivuja joissa on tietoa. SAJL on panostanut tänä vuonna paljon juttuihin ja niitäkin kelpaa jakaa eteenpäin omaan piiriin.

  Ylipäätänsä tehdään jotain koko ajan niin jotain ehkä myös tapahtuu…

 • Tää on oikeasti hyvä esimerkki siitä, mite pienellä vaivalla saadaan kohtuullisen paljon informaatiota tarjolle. Wolvoilla joku kuvaa lyhyen videon ja Gridiron lisää sen sivulleen. Näin kolmosen matsista on saatu tavaraa tarjolle ihan kivasti kunhan porukka levittäisi sitä edelleen omaan verkostoonsa.

 • @Bazinga
  Väite, että maakuntien joukkueet saisivat jollain automatiikalla paikallismedian tuen on täyttä sontaa. Vaasassa tuo tuki nyt on, mutta se on jouduttu ansaitsemaan todella kovalla työllä ja on myös vaatinut merkittäviä taloudellisia panostuksia. Median ”tuki” ei tarkoita muuta kuin uutiskynnyksen ylittämistä. Royals ylitti tuon kynnyksen kunnolla ensimmäisen kerran voittaessaan Rautamaljan 1408 katsojan edessä. Tämän jälkeen Royalsia ei ole voitu enään sivuuttaa. Jos joukkue todistetusti kiinnostaa tuhansia lehtien lukijoita, niin luonnollisesti siitä kirjoitetaan.

  Mainostamisen kalleudesta voi olla monta mieltä. Varmasti Helsingistäkin löytyy edullisempia vaihtoehtoja kuin Hesari (ilmaisjakelut, katumainonta jne). Sitä paitsi kontakteja yhtä mainospaikkaa kohti saa pk-seudulla runsaaati enemmän. Kontaktit/ sijoitettu euro ei siis välttämättä ole yhtään kalliimpaa.

  Rahaa kuitenkin on pakko käyttää jos jotain haluaa saada takaisin. Muistelen lukeneeni, että Royalsin markkinointibudjetti olisi luokkaa 8% kokonaisbudjetista. Se on euroissa enemmän kuin joidenkin joukkueiden ottelutuotot koko kauden aikana.

  Toki, jos Helsingin päässä ollaan tyytyväisiä nykytilanteeseen, niin voi hyvinkin jatkaa samaan malliin. Urheilullista tulostahan sekin on tuottanut. Siinä tapauksessa tämän keskustelun voi lopettaa.

 • Luepas nyt markkinoinnin perusteet vaikka wikipediasta. Markkinointi on paljon muutakin kuin mainontaa.

  Jos nyt otetaan keskiöön Roosters, jolla surkeat katsojamäärät ja oletetaan että rahaa ei juuri ole. Hyvä on kuitenkin vähän olla, sillä Facebookin päivittäminen ei tosiaan pitkälle vie. Tiedättehän facen asettamat näkyvyysrajoitukset yhteisösivuille kun kyseessä ei ole maksettu mainonta. Lisäksi Facebook on keski-ikäisten kanava.. Nuoret ovat muualla.

  Roosters voisi:
  – jalkautua ottelupäivinä kaupungille
  – jakaa ottelutapahtumista tietoa niille lukuisille ”mitä Stadissa tapahtuu” sivuille
  – lyöttäytyä kimppaan jonkun paikallisen eri lajin kanssa ”teidän kausarilla lippu vitosen”
  – etsiä amerikkalaisia Helsingistä (heitä on paljon!) ja kertoa missä pelataan fudista esim. au-pairit, korispelaajat, vaihto-oppilaat, maahanmuuttaneet..
  – Satsata rahaa siihen, että kun velolla pelataan niin Velon ulkopuolella tiedetään, että Velolla pelataan: liput, banderollit, kyltit.. Jotain, joka kertoisi että peli käynnissä
  – valikoida jotain isoja yleisötapahtumia, joihin jalkautua ja jakaa flyereita.. ehkä lippuyhteistyötä?
  – etsiä yrityksiä, joiden profiiliin jenkkifudis sopii ja pyrkiä kehittämään yhteistyötä.. Asiakaskilpailuun palkinnoksi pääsyliput?
  – ja niin edelleen..

  Ja huom. Yksikään näistä ideoista ei ole riippuvainen palstamillimetrien määrästä!

  Olennaista kuitenkin on, että kun se yleisö sinne otteluun sitten saapuu, pitäisi tuotteen olla kunnossa. Tähän liittyy se äänentoisto esim olennaisesti. Niin kauan kun tarjolla on kylmät makkarat ja kuumat limut ja kuollut tunnelma on ihan turha vaivautua. Ensin tuote kuntoon, sitte markkinointi. Mallia vaikka Vaasasta.

 • Tää on vaan saman toistoa mutta Royals on vaan keksinyt sen jujun jolla kerran paikalle houkuteltu satunnainen katsoja palaa seuraavaankin peliin. Kyse on kokonaiselämyksestä joka voidaan tarjota katsojalle sarjatasosta riippumatta. Mutta kuten Hökis kirjoittaa, jos tavoittelee vain urheilullista tulosta kuten Stadissa yleensä tehdään, tulokset puhuvat puolestaan. Lajin kannalta ambitiot voisivat seuratasolla olla korkeammalla ja se puoliammattilaisuus/ammattilaisuus joka sisältyy Sepon visioon, ei ole mahdollista ilman suuremman yleisön onnistumista.

 • Eli 13 000€? Mitäs se sitten muilla on?

 • Ainakin mitä tulee tilastointiosaamiseen. Luulis et ois menny jo turkulaistenkin jakeluun miten toimii..

 • Trojans 7-0. 99 y drive

 • Ei toiminut viimeksikään live tilastot Turussa.

 • Trojansille sakoiksi sarjapisteiden menetystä ni alkaa tilastointi luistamaan!

 • 1qtr 7-0

 • 10-0

 • 10-6 7.38 2qtr marshall 6y run.

 • 17-6 6.25 2qtr. Mäkinen 50y heitto.

 • Oisko tässä nyt jo ensimmäisellä puoliajalla demonstroitu USA-QB:n merkitys. Tästä eteenpäin taitaa mennä aika pitkään ennen kuin yksikään suomalainen on joukkueensa avaava QB kauteen lähtiessä.

 • Runner int. 34s taukoon

 • @QB:n merkitys.
  Ihan hyvinhän tuo uusi QB on pelannut, mutta Turun hyökkäyksen jaardit ovat silti ihan normaalit. Sen sijaan Sottilaren heittojaardit ovat todella alhaiset ja samalla myös Marshallin juoksujaardit enintään tyydyttävät. Kyllä Turun puolustus on johtoaseman takana. Sottilaren heittojaardeihin vetoava vääräleuka voisi vaatia suomalaista pelinrakentajaa Seinäjoelle.
  Mutta peliä on vielä puolet pelaamatta… Joka tapauksessa taistelu Vaahteramaljasta kiristyy.

 • By Roman Runner

 • 13-17 8.38 3qtr

 • Saiko ylikovat krokot neppariin? Tais olla dumarit turun puoleel?

 • 24-21

 • 10 min jälj.

 • Tais olla se Crocojen takakenttä kun tänään paistuu..

 • 24-24 jos livetilastot nyt toimii oikein?

 • Onneksi tulee varmempaa tilastoa tilanteesta katsomosta. seinäjoella on vielä mahdollisuus korjata voitto varsinaisella peliajalla

 • Mikäs tilanne, Tilastot hajos?

 • 24-24 ja viimisiä sekuntteja viedään 25y viivalta cro hyökkäys

 • Cro potkas haarukkaan eli 24-27

 • 10sek kellossa

 • Turku yritti hail marya loppuun ja jäi jaardin verran

 • 24-27 loppu

 • Olis ehkä aika nostaa toi tilasto-ohjelma tapetille. Jokaisessa seuraamassani ottelussa on ollut onglemia, joissain huomattavan paljon. Tämä on aika perseestä, varsinkin kun livekuvaa ei ole saatavilla ja facebook, gridiron ja nämä live-tilastot on ainoat paikat seurata pelejä jos ei paikanpäälle pääse. Mun mielestä vanhoissa stätseissä ei ollut tällaisia ongelmia, mutta toki niissäkin omansa oli. Ja se ettei toimi kuin jollain vanhalla käyttiksellä. Olisiko perusteltua että ne matsit ensi kaudella olisi Vaahterassa ja ykkösessä pakko lähettää livenä vaikka sitten sen vierasjoukkueen osalta? Toki silloin olisi kotijoukkueella velvollisuus hoitaa paikalle sopiva ständi tai koroke kuvaamiselle. Tai liiton tehdä soppari pekkaniskan tai ramirentin kanssa että joka matsissa sopiva nosturi olisi. Sori, tää nyt vään väärään threadiin, mutta kismittää.

 • Ykkösessä joukkueet (wolverines & Indians) käyttävät vanhaa softaa ja esim. juuri nyt Indians turpakeikkaa voi ihan sujuvasti seurata livenä.

 • Eiköhän tuo ole ainoastaan kotijoukkueen tehtävä hoitaa. En tiiä mikä kusee mutta ei tuo uus tilastointi ole kovin vakuuttavasti lähteny

 • Ottelun loppuratkaisu tuli noin 4min. Ennen loppua, Seinäjoella oli 1 ja 10 trojansin kympillä, uusia ei tullu joten puntti, joka kimpos Runnerlta Seinäjokisille.
  Crokot eteni muutamalla heitolla tro 25 josta cutlan pisti 43 y fiilarin sisään.
  Trojans sai pallon kun 10 s. Jäljellä ensin uloskuva runnerille n. 10 y ja vipaksi hailmary noin puolesta kentästä, runner otti kiinni noin vitosella ja lopuksi fumblas pallon jonka trojans peitti 1y linjalla.

 • se on ihan sama onko uusi vai vanha tilastointi kun se on sama ohjelma ja ainoa ero on siinä että lähettääkö ohjelma html tai xml muodossa. XML puolella pysyy itseasiassa yhteys paremmin yllä eikä katkeile, eikä myöskään lähetä niitä haamuboxeja kuten html puolella.

  Ja homma yllättäen kusee, jos kotijoukkue ei lähetä dataa tai huolehdi siitä, että yhteys (ihan siis perus FTP) pysyy päällä. Asiahan olisi kotijoukkueen helppo hoitaa kuntoon kokeilemalla asiaa joskus muulloin kun minuutti ennen kickoffia, jolloin varmaan vähän vaikea asialle enää tehdä mitään.

  Sivun päivitykset ei taas liity ohjelmaan, mutta Failure teksti tulee yllättäen jos lähettelee 0 kokoisia tiedostoja. Niistä varmaan hankala koodin pätkien vääntää sivua =)

 • Hyviä kommentteja, kiitoksia niistä.

  Tarkennettakoon muutamaa asiaa:

  1.En kaiketi kirjoituksessani maininnut missään vaiheessa, että maksettu mainonta olisi ainoa tapa tehdä markkinointia?

  2. Oletetaan, jos ei muuta niin yksinkertaisuuden vuoksi, että tiedän jotain markkinoinnista – ainakin sen wikipedia-artikkelin verran.

  3. Täsmennetään vielä koko kirjoituksen ydintä: jos mass media -tukea monikanavaiselle markkinointiviestinnälle (tai omnichannel – jos haluatte terminologialeikkiin lähteä) ei ole, ei lajia tuntemattoman yleisön houkuttelu ottelutapahtumaan ole yhtä helppoa/toimivaa kuin silloin, kun tämä tuki on tarjolla. Osallistuminen hyvään tapahtumaan ja asian lukeminen mediasta vahvistaa onnistumiskierrettä – entistä useampi lajia tuntematon on tavoitettavissa, minkä lisäksi lehdistö ekponentiaalisesti laajentuvan näkyvyyden lisäksi legitimisoi katsojakokeemuksen. Vaasan esimerkki on hyvä: pelillinen menestys yhdistettynä kasvaviin yleisöihin kiinnittää myös aluemedian huomion, entistä useampi voi hyvän katsojakokemuksen jälkeen viitata asiaan median myötä – entistä useampi kuulee asiasta ja lajista.

  Mutta älkää nyt, pyydän kauniisti, kuitenkaan olko naiveja ja verratko aluemedian ja pääkaupunkiseudun/valtakunnallisen urheilumedian uutiskynnyksiä toisiinsa. Varmasti kaikki tälläkin palstalla tietävät, että mikä tahansa helsinkiläisjoukkue tarvitsisi peleihinsä sen 4000+ katsojaa, jotta olisi toivoakaan saada valtalehdet liikkeelle pelkästään sillä arvolla – pelillinen puoli kun kuitenkin on ollut kunnossa useammankin joukkueen toimesta jo pitkään. Jefu ei ylitä etelässä uutiskynnystä, eikä kyse ole ottelutapahtumasta, vaan pitkälti median murroksen mukanaan tuomasta linjauksesta.

  Mitä tulee muuhun aktiiviseen markkinointiyhteistyöhön, uskon, että useimpia listattuja asioita lienee kokeiltu muodossa tai toisessa. Tuskin helsinkiläisseuroissa – tai Vantaalla – ollaan aivan tekemättöminä istuttu vuositolkulla. Yksi asia, joka tässä osassa on syytä ottaa huomioon on se, että myös etelän potentiaalinen yleisö on sekä demografialtaan että kiinnostuksen kohteiltaan huomattavasti fragmentoituneempaa kuin pienemmillä paikkakunnilla – jefujengi pikkukaupungissa voi nousta ilmiöksi, metropolialueella tarjontaa on paljon enemmän ja kilpailevia aktiviteetteja moninkertaisesti – pidettiin tämän tosiasian toistamisesta tahi ei.

  Yhteenvetona: kaikella markkinoinnilla on kustannus, olkoon se flyereiden jakoa tai maksettua tv-mainontaa. Nämä kustannukset eivät ole yhteismitalliset kaikkialla Suomessa. On paljon, mitä voidaan oppia hyvistä käytännöistä yhdellä paikkakunnalla, mutta markkina-alueiden merkittävien erojen takia ei ole välttämättä järkevää vertailla asioita yksi yhteen.

 • Vaasan fanina olen ostanut useammankin kausarin ja tarjonnut eri kavereilleni eri kerroilla lipun otteluun. He ovat sitten tarjonneet mulle kahvit tai makkaran. Osa on sitten käynyt otteluissa omakustanteisesti myöhemminkin.