Vaahteraliiga palasi Vaasaan – Royalsille aihetta juhlaan

Gridiron Staff 13.6.2016 0:18 60 kommenttia

1 2 3 4  
16 7 0 0 23
0 0 2 7 9

(2-2)

23

(0-3)

09

12.6.2016 klo 14:00 Vaasa

Wasa Royals tarjosi tämän kesän ennätysyleisölle aihetta juhlaan päihittämällä vierailevan Porvoon Butchersin lukemin 23-9 (23-0).

Kolmetoista vuotta sitten Vaasassa pelattiin edellisen kerran Vaahteraliigaa. Tuolloin Royalsin edeltäjä Vikings tahkosi kolme kautta Vaahteraliigassa, joista parhaiksi kausiksi jäivät kesät 2002 ja 2003, joina joukkue sijoittui sarjan 6. sijalle. Kauden 2003 päätteeksi vaasalaiset joutuivat kuitenkin jättämään leikin kesken pääsarjatasolla taloudellisista syistä.

Joukkueelta meni vuosikymmen saada toiminta taloudellisesti takaisin raiteilleen, vaikkakin se oli divisioonissa menestyvä seura. Suunta ei silti ollut ylöspäin, vaan vaasalaiset olivat enemminkin jumittuneet divisiooniin ilman selkeitä noususuunnitelmia. Vuoden 2012 syksyllä kuitenkin NFL-ovia kolkutellut ja maailmalla jefua pelannut Seppo Evwaraye palasi Vaasaan yli kymmenen vuoden tauon jälkeen ja otti ohjat käsiinsä. Tuolloin myös nykyinen Wasa Royals perustettiin kaupungin kärkijefujoukkueeksi, jota Evwaraye ryhtyi hinaamaan ylöspäin.

Royalsilta ei mennytkään Evwarayen alaisuudessa kuin muutama kausi, kun se onnistui lunastamaan paikkansa Vaahteraliigassa. 12.6.2016 sunnuntaipäivänä jefun pääsarjatasoa pelattiin vihdoin myös Vaasassa 13 vuoden tauon jälkeen. Paljon jo divarikausina mielenkiintoa Vaasassa kerännyt laji veti väkeä paikalle myös Royalsin Vaahteraliigan kotiavaukseen. Vaahteraliigan tämän kauden yleisöennätys rikottiin kertaheitolla kunnolla, sillä sunnuntaipäivän Royals-Butchers-ottelua Kaarlen kentällä seurasi vajaat 1600 silmäparia, mikä on liki puolet edellistä kauden yleisöennätystä enemmän.

Kaiken kruunasi vaasalaisittain se, että Royals onnistui kotiavauksensa voittamaan. Porvoo Butchers taipui pistein 23-9 vaasalaisten käsittelyssä.

– Yleispiirteiltään täytyy sanoa, että ei tämä hirveän paljon paremmin voi mennä. Kaunis päivä ja paljon porukkaa. Lisääkin väkeä saa toki tulla ja uskon, että voitto poikii niitä lisää. Toivon, että saadaan ihmisiä kokemaan, mikä on Royals Gameday. Siten saadaan kasvatettua lajin ja ottelutapahtuman suosiota, Evwaraye iloitsi.

– Tärkein tapahtui, eli saimme kotiavauksesta voiton. Olin mainostanut matsin pelaajille niin, että tämä ottelu on pakkovoitto, mikäli haluamme pysyä aikataulussa välierien osalta. Porvoo on sellainen joukkue, joka meidän täytyy voittaa kahdesti, mikäli mielimme pudotuspeleihin, Royals-päävalmentaja jatkoi.

Ensimmäinen puolikas oli Royalsin

Royals aloitti ottelun vahvasti ja ensimmäisen neljänneksen jälkeen tilanne olikin vaasalaisille jo 16-0. Ottelun pistetehtailun aloitti George Godwill, joka potkaisi 35 jaardin kenttämaalin haarukkaan vaasalaisten ensimmäisen driven päätteeksi. Butchers ei onnistunut ensimmäisen drivensä aikana saamaan uusia yrityksiä, joten pallo siirtyi nopeasti takaisin vaasalaisille.

Royals puolestaan onnistui myös seuraavassa drivesaan loistavasti. Royalsin kenttäpuoliskon 41 jaardin linjalta alkanut peli johti lopulta heti ensiyrityksellä pelipäivän ensimmäiseen touchdowniin, kun Tom Suoste juoksi 59 jaardia ja vei pallon Butchersin maalialueelle. Hyvien blokkien siivittämänä pallon pohjaan juossut Suoste oli tyytyväinen kunniaan olla ensimmäinen Kaarlella TD:n tehnyt Royals-pelaaja joukkueen modernissa Vaahteraliiga-historiassa.

– Hyvältä se totta kai tuntuu. Porukkaakin oli onneksi tänään todella hyvin, niin oli hieno fiilis. Saimme tänään hyökkäyksessä paljon muitakin onnistumisia, Suoste hymyili.

– On tärkeä saada myös blokeissa onnistumisia. Isot pelit usein syntyvät siitä, että joku saa tehtyä jotain extraa. Monesti käy niin, että ensin juoksee kuvion, eikä saa palloa, mutta joku muu saa sen ja silloin lähtee kuvan jälkeen blokkaamaan. Siitä joskus aukeaa iso peli ja tänään saimme niitä, Suoste analysoi.

Toisella drivellään Butcherskin kuitenkin onnistui peli peliltä viemään palloa kohti Royalsin maalialuetta. Se ei kuitenkaan johtanut pisteisiin, sillä myöhemmin ottelussa TD:n arvoisen kiinnioton tehnyt monitoimimies Daniel Luoma epäonnistui 33 jaardin kenttämaaliyrityksestä. Luoman potkaisema pallo viuhui oikealta ohi Royalsin maalipuiden.

Näin ollen hyökkäys jäi Royalsille sen omalle alueelle. Royals pääsi nopeasti yhdellä pelillä noin 15 jaardia eteenpäin hiukan yli oman 30 jaardin viivan. Ensimmäiset pelit eivät tuottaneet mitään isoa, mutta kolmannella yrityksellä Royals-QB Isaac Fisherin koko illan hyvin toiminut lyhyt heitto vasemmalle tuotti tulosta. Tuon heiton otti kiinni Jarno Häivälä, joka onnistui ohittamaan Butchers-puolustuksen ja viimeistelemään 61 jaardin touchdownin. Tätä seurannut lisäpiste jäi kuitenkin saamatta, sillä hiukan epäonnistunut snap pakotti yrittämään kahta pistettä, joka ei tuottanut tulosta.

– Hyökkäyksessä olimme alusta asti hereillä, mikä on ollut aiemmin ongelma, vaikka edelleen pienet hassut tiputukset vaivaavat. Saimme myös juoksupelin toimimaan paljon paremmin, mitä tähän asti. Pari viikkoa sitten puhuimme, että hyökkäyksemme punainen lanka on löytynyt, mutta olemme pystyneet siitä vielä kasvamaan ja tänään hyökkäys näytti suhteellisen tehokkaalta, Evwaraye analysoi joukkueensa hyökkäystä.

Ensimmäinen neljännes päättyi pian Häivälän TD:n jälkeen. Tuota seurasi Butchersin hyvä drive, jolla joukkue pääsi aina Royalsin 25 jaardin linjalle saakka. Butchersilla oli kuitenkin vaikeuksia viimeisellä hyökkäysneljänneksellä, eikä se neljästä yrityksestä huolimatta saanut palloa vietyä tästä eteenpäin osin senkin ansiosta, että Royals blitzasi todella rohkeasti, joka aiheutti ajoittain kovaa kiirettä Butchers-QB Trevor Vaseylle.

– Blitzi toimi hyvin ja se oli oikeastaan odotettuakin. Tiesimme, että puolustuksemme on oikein hyvä ja sitä vastassa oli vastustajan yksi heikoimmista osa-alueista. Tavoitteemme oli päästä mahdollisimman nopeaa kotiin, eli kiinni pelinrakentajaan ja tänään se toimi, Evwaraye sanoo.

– Hän varmasti tunsi paineen, mutta sen olisi voinut tehdä ehkä vielä hivenen selkeämmin ja paineistaa hiukan enemmän. Pääsimme kuitenkin riittävän tehokkaasti linjan taakse, jotta saimme voiton, hän jatkaa.

Sanottakoon, että myös Butchers onnistui tässä hyvin ja onnistui aiheuttamaan Royalsille muutamia pallonmenetyksiä ja sackeja, vaikka muutamat virheet maksoivatkin paljon ensimmäisellä puolikkaalla. Virheet maksoivat jälleen pian Butchersille, kun Royals-keskushyökkääjä Joakim Jakobson puhkaisi jälleen Butchers-puolustuksen vasemmalta ja vaasalaisten screen-peli tuotti 35 jaardin touchdownin. Jakobsonin touchdownin jälkeen pistesuorituksia ei enää nähty ja näin ollen tauolle siirryttiin vaasalaisten 23-0-johdossa.

Kuva: Samppa Toivonen

Safety sytytti Butchersin toivonkipinän

Toisella puolikkaalla Royals ei ollut enää niin väkevällä pelipäällä, mitä ensimmäisellä puolikkaalla ja se antoi Butchersille saumoja tulla otteluun mukaan. Evwaraye ja Suoste manasivat tätä.

– Aloitettiin ottelu hyvin, mutta toinen puolikas oli aika heikko meiltä. Tehtiin paljon pieniä virheitä, jotka maksoivat meille turhan paljon. Pitää saada peliä vielä hiukan siistimmäksi, Suoste kertoo.

– Toiselle puoliajalle osa pelaajista ja valmentajistakin jäivät hiukan tuonne koppiin, eikä se tekeminen ollut niin skarppia, mitä avauspuoliskolla. Näen, että meillä olisi ollut vielä paljon enemmän pisteitä tehtävänä. Päästimme Porvoon turhan lähelle vielä loppua kohden oikeastaan ihan syyttä omasta tekemisestä johtuen, Evwaraye puolestaan näkee.

Virheitä kieltämättä tuli ja Royalsin virheiden kautta avasi Butchers myös pistetilinsä ottelussa. Royalsin drive ei ottanut lähteäkseen kolmannen neljänneksen alkupuoliskolla ja lopulta joukkue otti takapakkia aina kahdeksan jaardin päähän omasta maalialueesta. Snapin jälkeen Butchers pääsi nopeasti Royalsin linjan taakse QB Fisherin päälle, joka johti lopulta siihen, että Fisheriltä loppui aika kesken ja porvoolaiset saivat aikaiseksi illan ensimmäiset pisteensä safetyllä ja näin ollen tilanne oli 23-2.

Safetyn jälkeen Butchers sai muutamia uskottavia hyökkäyksiä aikaiseksi, joista yksi johti touchdowniin. Luoman kiinniottama touchdown neljännellä neljänneksellä jäi kuitenkin porvoolaisten illan ainoaksi, eivätkä he onnistuneet kunnollista loppukiriä järjestämään, kun pitkät heitot eivät ottaneet onnistuakseen, eikä Vaseylla ollut riittävästi aikaa heitoille.

Voitossa vaasalaisittain positiivista – sillä oli kuitenkin hintansa

Näin ollen lopputulokseksi jäi lukemat 23-9 ja Royals juhli kauden toista voittoaan. Se ei kuitenkaan tullut ilmaiseksi, sillä jo valmiiksi kauden alussa heikentynyt Royals-puolustus sai lisää ikäviä uutisia: Efe Evwaraye loukkasi itseään pahannäköisesti pelitilanteessa ja mies kuljetettiin ambulanssilla pois Kaarlelta. Päävalmentaja Seppo Evwaraye ei usko, että veljensä nähdään enää Royals-kokoonpanossa tällä kaudella.

– Heittotilanteessa nilkka vääntyi ja kuului poksahdus alaraajasta, joka ei koskaan ole hyvä merkki. Siihen saadaan tarkempi selvyys alkuviikosta. En ole optimistinen hänen paluun suhteen tälle kaudelle lääkärin ensiarvion kuultuani. Sen verran vakavalta vammalta näytti ja voin sanoa, että hän ei ainakaan varmasti pelaa seuraavassa pelissä.

Muitakin osumia Royals-puolustajille tuli, mutta ne ovat pienempiä.

– Muiden osalta oli pientä nyrjähdystä ja osumaa, mitkä ovat tyypillisiä lajille. Niiden suhteen tuskin tarvitsee olla huolestuneempi ja uskon, että muut tänään osumaa saaneet ovat kokoonpanossa Roostersia vastaan seuraavassa pelissä.

Eikä Seppo usko, että tulevaisuudessakaan Royals-nippu kaatuisi puolustamiseen.

– Ei mua sinällään huolestuta meidän puolustus, vaikka meillä on sieltä nyt pelaajia poissa. Meillä on paljon nuoria kavereita, joilla on intoa ja kykyä pelata. Heillä ei vain ole kokemusta kovin paljon, mutta se tulee pelaamalla. Tänään meni hyvin, mutta joskus tulee virheitä. Joukkueena kuitenkin voitetaan ja hävitään. Heille pitää antaa vaan se kasvukäyrä jossakin vaiheessa, hän näkee.

Royalsin hyökkäys onnistui löytämään heikkoja kohtia Butchersin puolustuksesta ja puolustus puolestaan pelasi Vaseyn suunnitelmat hyvin pois etenkin kahdella ensimmäisellä neljänneksellä, joka takasi vaasalaisille voiton. Butchers pääsi peliin mukaan toisella puolikkaalla, mutta osin myös siksi, että Royals nosti jalkaa kaasulta. Nuorella porvoolaisjoukkueella ei vain tällä kertaa ollut eväitä vaasalaisten kaatamiseen.

Royalsin päävalmentaja näkee kuitenkin, että nimenomaan ehjä peli on se, mitä joukkue ei vielä ole kunnolla onnistunut pelaamaan. Sitä haetaan jatkossa.

– Ehjä ottelu on sellainen asia, mitä kohden jatkossa haluamme mennä. Emme ole niin hyvä joukkue, että voisimme missään vaiheessa ryhtyä hölläämään. Nyt se on tehty kahteen otteeseen. Teimme sen Turussa ja tänään täällä.

– Turussa se kostautui aivan täysin, mutta tänään saimme kursittua vielä homman kasaan. Ehkä oli hyvä myös meidän pelaajien nyt se nähdä, että sitä samaa virhettä ei enää toisteta, Evwaraye naurahtaa.

Ottelun yksittäisiksi onnistujiksi joukkueistaan on nostettava Royalsin vikkelä laitahyökkääjä Phung Nguyen, joka onnistui hankkimaan joukkueelleen lähes 150 jaardia, vaikka ei pisteitä joukkueelleen tuottanutkaan. Butchersin puolustuksesta on nostettava tukimies Tero Kontiainen, joka oli merkittävässä roolissa porvoolaisten puolustuksessa läpi ottelun ja onnistui taklaamaan linjan takana muutamaankin otteeseen.

Butchers jatkaa otteluitaan 17.6, kun Porvooseen saapuu vieraaksi Vantaan TAFT. Kuten aiemmin mainittua, Royalsin seuraava ottelu on lauantaina 18.6, kun Kaarlella vastaan asettuu hallitseva mestari Helsinki Roosters. Vaasalaisten riveissä palloa juokseva Suoste odottaa kovaa ottelua.

– Lähdemme pelaamaan omaa peruspeliä ja tavoite on pelata kovaa. Pitää vielä putsata hiukan tätä meidän aktia. Kova peli siitä tulee ja toivotaan, että sää sallii myös silloin, Suoste päättää.

Katso myös

Jutun on kirjoittanut Mika Pukkinen.

Kommentoi

 • Porvoon peli perustuu puhtaasti pelinrakentajan ja keskushyökkääjän yhteistyöhön. Mm. lyhyt heitto keskelle keskushyökkääjälle on joukkueen bravuuri. Tällä kertaa keskustan tukki kuitenkin muuan Young, jonka hartioilla Vaasan puolustus lepää täysin. Kaveri on ilmiömäinen pelaaja Suomen liigaan. On sääli, että hän ei pelaa esim. Trojansissa tai Crocodilesissä, sillä Royals, ei tule pelaamaan loppuottelussa. Hänen avullaan Royals tulee kyllä voittamaan häntäpään joukkueet, mutta kun muut pelaajat eivät ole Vaahteraliigan kärkikastia, niin ei riitä, vaikka yksi pelaaja olisi liigan paras.

 • Ei Vaahteraliigassa yksi mies puolustusta tee, siellä on 10 muutakin. Molemmat cornerit ovat varmasti maajoukkueen kiikarissa, kolmen pelaajan D-frontti pärjää mainiosti, Grad ja Akena ovat molemmat todella kovia pelaajia itsessäänkin. Toki ilman Youngia olisi Royalsin puolustus astetta heikompi, mutta silti kovempi kuin sarjataulukossa alempana olevat joukkueet, ja selvästi

 • Ei joo niin tee. Teillä on kaikki niin ihmeellisesti. Se on oikeestaan ihan sama, kenet siihen laittaa.. jos on hyvät cornerit niin puolustuksen linjaahan ei tarvita ollenkaan.
  Ihailtavaa sitoutumista omaan jengiin #respect mutta jonkinlainen arkirealismi olisi suotavaa. Tiiätkö ihan uskottavuudenkin kannalta.

 • Vaasan Cornerit eivät kummoisia ole. Ollaan aika pahasti kujalla, jos he ovat maajoukkueen kiikarissa. Vaasan puolustuksen linja ja LB-osasto (lue erityisesti tuontimiehet) saa painetta aikaan, mikä varmasti vaikuttaa siihen miten vastustajan pelinrakentaja heittää. Jotenkin ihmetyttää, että Vaasassa annetaan kehuja väärään osoitteeseen.

  Ja valitettavasti Suomessa moni joukkue pyörii pitkälti parin jenkin ympärillä. Tampereella importtivalinnat menivät pahasti pieleen, vaikka muu joukkue on varmasti samaa tasoa kuin Vaasassa. Jos Vaasa ja Tampere vaihtaisivat jo pelkästään jenkkejä keskenään, ei Vaasalla olisi mahdollisuutta, ja Tampere pelaisi siinä missä Vaasa. Viime vuonna puolestaan Royals ei pystynyt pysäyttämään Tampereen ripeäliikkeistä pelinrakentajaa. Harmillista, että tilanne on tämä, mutta kyseessä on näin pieni laji Suomessa.

  Viikonlopun suomalaisittain positiivisimmat asiat olivat, että kotimaisella puolustuksella ja viidellä junnupelaajalla pelannut Seinäjoen puolustus nollasi Vantaan hyökkäyksen muukalaislegioonan sekä Roostersin nuori Pajarinen ei juuri Spearsille hävinnyt liikkeissään. Maajoukkueen puolustusta ja hyökkäystä rakennettaessa katselisin aika vahvasti kärkijoukkueiden suuntaan, kelpuuttaisin mukaan muutaman Trojansin tukipilarin ja pari Vaasan puolustajaa (en takakentän miehiä) sekä pari Porvoon junnua harjoittelemaan. Harmillista, että maajoukkueen pelinrakentajaa joudutaan etsimään divarista…

 • Ja jos joku kysyy, että ketkä Vaasasta kelpuuttaisin mukaan on vastaus loukkaantunut Efe Ewvaraye ja WR Doubitski. Jälkimmäisen päävalmentaja penkitti törkeästi viime ottalussa, vaikka on joukkueen ainoa todellinen heittouhka kärkijoukkueita vastaan. Lieneekö valmentajan päätös omiaan lisäämään kaverin motivaatiota, vai heikentämään sitä? Miksi muita rissuja ei ole penkitetty, vaikka he ovat tiputelleet palloja kaikissa aikaisemmissa otteluissa?

 • Doubitski ainoa todellinen heittouhka, vaikka tiputtelee 2-3 helppoa palloa per peli? Phung Nyen ei ole kauheesti palloja tiputellut ja tehnyt minun mielestäni ihan hyvää jälkeä sen jälkeen, kun on slotin paikalta ulos siirretty ja palloja enemmän laitettu hänen suuntaan. Myöskään häivälä ei ole mikään turha kaveri. Väläytellyt nopeuttaan nyt muutamaan otteeseen parissa viimeisessä ottelussa, vaikka välillä tuleekin helppoja droppeja.

  Kauan siis olet tätä lajia seurannut?

 • Ihan ainoastaan Chris Youngin ansiosta Royals on antanut vastustajille vain 52 pistettä neljässä ottelussa. Jep! Mukaan mahtuu sarjassa eniten pisteitä tehnyt Crocodiles (156 tehtyä pistettä) sekä kolmanneksi eniten tehnyt Trojans (140 tehtyä pistettä). Roosters ja Trojans ovat antaneet Royalsin enemmän pisteitä, vaikka Roosterskin on kohdannut sarjan kolme peränpitäjää + Trojansin, ja Trojans kärkipään joukkueista vain nimenomaan Roostersin.

 • Porvoosta on pakko nostaa esille Mikko Seppänen. Nuori kaveri jossa on tosi paljon potentiaalia. Porvoon oma Julian Edelman!

 • Nguyen on joukkueen toinen rissu joka ylipäätään saa palloja kiinni. Viime ottelussa hän onnistui, mutta ei ole muuten tänä vuonna loistanut. Kaveri on nopea, mutta pieni ja hentoinen. Häivälä ei vakuuta sitten pätkääkään. Doubitskia olen seurannut jo useamman vuoden Vaasassa asuessani, ja mielestäni hänessä on potentiaalia. Mielestäni hän on ainoa vaasalaiskasvatti, josta on laitahyökkääjäksi.

  Kiitos kysymästä. Lajia olen seurannut vuodesta 1992, ja pelannut myös puolitoista vuotta Jenkeissä. Toki pikkukoulussa, mutta sellaisessa joukkueessa, jossa kaverit eivät tiputelleet palloja. Asioista saa olla eri mieltä. Tämä on vain oma mielipiteeni. Minä en olisi kovinkaan tyytyväinen Royalsissa laitahyökkääjien tai takakentän puolustajien tekemisiin. Ihan suoraan sanottuna ongelmana monen kohdalla on se, että tietty pelisilmä puuttuu. Pelitilanteessa nopeuden noustessa ei oikein nähdä, että mistä pallot tulevat jne. Valitettavasti tämä on niitä ominaisuuksia, jotka kehittyy, kun lajia harrastaa ihan lapsesta. Importit ovat pelimiehiä, sitä ei käy kyseenalaistaminen. Jos jonkun mielestä Vaasan puolustus heikkenisi vain vähän Youngin puuttuessa kokoonpanosta, niin rohkenen olla eri mieltä.

 • Sanoin vaan, että Royalsin puolustus olisi ilman Youngia silti kovempi kuin sarjataulukossa alempana olevat.

  Muistetaan edelleen, että Royalsin molemmat cornerit ovat pelanneet lajia vasta yhtä kauan kun Royals on ollut olemassa, ja nyt pelaavat illasta toiseen maan ykkösliigassa parhaita rissuja vastaan, eivätkä ole olleet lainkaan huonoja. Myös nyt kaksi ottelua aloittaneet safetyt ovat nuoria, ja Timo Vainio on kai pelannut vuoden tai kaksi ennen Royalsin syntyä ja pari kautta alasarjoja Vikingsin III/IV-divariporukassa, ja Viktor Männyn kanssa ovat olleet backup-pelaajia ennen tätä kautta. Sama koskee Royalsin rissuja, joista vain Häivälä on pelannut ennen Royalsin aikaa.

 • Royalsissa nimen omaan Young on se mies, joka tekee vaikeat taklaukset ja luo paineen. Hän taklaa myös vaatustajan hyökkäyslinjan takana ja takakentällä. Ihmettelen hänen kykyään olla läsnä juuri oikeaan aikaan oikeassa paikassa. Royalsin puolustus ilman häntä ei olisi vertailukelpoinen Roostersin eikä Crocodilesin kanssa. Trojansin puolustuksessakin on ratkaisijoita enemmän. Asia tietenkin selviäisi jos hän loukkaantuisi. Tätä emme kuitenkaan toivo. Ihmettelenkin Vaasan halua peluuttaa häntä kahteen suuntaan ennen pleijareita. Joukkue saa neljännen sijan peluuttamalla häntä myös yhteen suuntaan. Eli olemme asiasta eri mieltä. Mielestäni Young on impact pelaaja, joka dominoi kenttää. Pari vastaavaa LB -paikalla pelannutta kaveria tulee mieleen: Anthonio Harris ensimmäisellä kaudellaan Roostersissa, ja Jason Brisbane Crocodilesissa muistaakseni 2009. Molemmat nostivat joukkueidensa puolustuksen aivan eri tasolle, kuin se olisi ilman heitä ollut. Youngia pidän, jopa heitä parempana. On suorastaan harvinaista herkkua nähdä tuon tason pelaaja Suomessa. Valitettavasti harva tuntuu arvostavan hänen kykyjään riittävästi ainakaan Vaasassa.

  En ole ollenkaan vakuuttunut tavasta, jolla Royalsin takakenttä varjostaa laitahyökkääjiä tai puolustaa aluetta. Yksinkertaisesti vaikuttaa, että kaverit eivät ole ihan ajan tasalla, että mistä heitto tulee ja milloin. He ovat kyllä lähimaastossa, mutta eivät läsnä kuten Suojanen, Rantala, Vennelä, Leinonen, Koivumäki, Olin, Hämäläinen jne. vain muutamia mainitakseni. Siitä sentään olemme varmaankin samaa mieltä, että Royalsin kaverit ovat pelanneet vähemmän aikaa, ja Vaahteraliigassa vauhti on kovempaa.

 • Tuurillahan Royals on pitänyt päästetyt pisteet pieninä. Erityisesti tuuria korostaa se, että hyökkäyskin on ollut susihuono, jolloin puolustuksen on täytynyt kaivella Hannu Hanhea vähän joka downissa. Mutta niinhän kyseessä onkin tre kronor eli sieltä se kaikki on lähtöisin.

  Itseäni harmittaa vietävästi Royalsin loukkaantumiset. Toki vieläkin voi yllättää, mutta parasta mahdollista joukkuetta emme tule tällä kaudella näkemään. Oli lopputulos mikä tahansa, niin ainakin säpinää Roayls on tuonut sarjaan. Onko Roostersin lisäksi koskaan inhottu mitään joukkuetta yhtä paljon? Onneksi se näkyy myös vastapuolella ja katsomoissa. Hieno lisä lajille!!!

 • Kun puhutaan impact LB- kavereista, ei todellakaan voida ohittaa Royalsin toissakauden vahvistusta Qua Huzzieta. Siinä oli pelimies ja olisi varmasti edelleenkin mikäli sille päälle sattuisi. Vaasasta huudellaan täällä muutenkin ihan tarpeettoman paljon, seura ja joukkue tekee hyvää työtä suomalaisen futiksen eteen ja tulee olemaan lähivuosina ’the force to recon’. Odotellaan vaan rauhassa.

 • En kyllä koe, että kukaan Royalsia inhoaa. Onpa erikoinen ajatus. Lähes jokainen antaa aivan poikkeuksetta credittiä heidän tekemälleen työlle, mutta ehkä ne piikit lentelevät juuri siitä, että fanaattiset Vaasa-kannattajat ovat monesti aika sokeita omalle joukkueelleen. Jos esittäytyy suurena visionäärinä ja samaan aikaan suitsuttaa omaa joukkuetta ilman, että pystyy näkemään siinä mitään kehityskohteita niin saahan siitä piikin takaisin.
  Ehkä liiga myös vähän karistaa pölyjä sädekehästä Vaasan ympärillä kun ns. tosipelit alkavat ja enää se paikalle ilmestyminen ei riitä, kuten divarissa (124-0). Paine näkyy myös päävalmentajassa, joka huutaa kuin hinaaja omille pelaajilleen. En ymmärrä tuollaista tapaa koutsata amatöörilajissa. Kaverit ihan rookieita ja monet virheet johtuvat vielä pelinlukutaidon puutteesta niin sitten koutsi huutaa kuin olisi joku NCAA 1.div joukkue koossa.
  Royalsissa on paljon potentiaalia.

 • Olen täysin samaa mieltä! Ja myös Vaasan kannattajien ylimielinen asenne saa aikaan tiettyjä reaktioita. Saman olen pariin otteeseen nyt nähnyt/kuullut, että koutsilla on hieman outo tapa lähestyä pelaajiaan, ei tulosta noin rakenneta, ainakaan sillä ei hankita kunnioitusta valmennusta kohtaan.

 • Meissä suomalaisissa piilee jossain syvällä se lapsille tyypillinen ajattelumalli että jos jotain kehuu, se on pois toiselta. Kun Royalsia kehuu, tulee vastaukseksi tulva kirjoituksia joissa nollataan kehua. Itse helsinkiläisenä ihailen touhua Pohjanmaan rannikolla. Luoto jefu-konsepti joka kasvaa yleisön keskuudessa paikallisesti. Royalsin ensimmäinen kausi liigassa tulee olemaan todennäköisesti seuran tavoitteiden mukainen eli playoff-paikka ja se siitä. Itu on kuitenkin kasvamassa myös kilpailulliseen menestymiseen. Tällä palstalla on paljon Royalsia kehuvia viestejä jotka tulitaan kannattajien ylimielisyydeksi. Olen itse osallistunut keskusteihin vahvasti seuran toimintaa kehuen olematta kuitenkaan kannattaja tai omasta mielestä ylimielinen.

 • Kateus on ansaittava! Nyt kadehditaan Roostersin menestystä ja Royalsin katsojamääriä.
  Nämä kaksi ovat varmasti ansainneet ne jollakin vääryydellä ja se on muilta pois!
  Kaikille kadehtijoille, tehkää omat hommanne niin, ettei tarvitse kadehtia muita.

 • Jännä juttu että vaikka suomen komein, kaunein, menestynein ja punaisin on näkyvissä jokaisessa mediassa suorastaan yliedustettuna niin silti paikalle saadaan ainoastaan kolmasosa katsojista mitä Vaasassa, vaikka kaupungin väkiluku taitaa olla kahdeksankertainen?

  Jotain ilmeisesti tehdään väärin?

 • Roosters tekee varmasti paljonkin väärin (en tosin tiedä mitä tekevät on se sitten oikein vai väärin) mutta täytyy muistaa että pienemmillä paikkakunnilla näkyvyyden saaminen paljon helpompaa. Hangossa esim paikallinen lehti/ lehdet? tekevät juttuja viikottain, Vaasasta en tiedä mutta Helsingissä ei taida HS juuri osallistua roostersin hehkuttamiseen. Väkeä tosin hesassa on enemmän mutta myös kilpailua tapahtumista.

 • Eikö se pitäisi miettiä sillä tavalla, että enemmän väkeä niin enemmän mahdollisuuksia?? Miksi sen pitäisi olla kilpailua? Mikä/mitkä laji(t) muka syö niin paljon katsojia pk-seudulta (pois lukien lätkä), että ei jefupeliin saada kuin kourallinen? Tähän hätään saan vain soccerin mieleen, eikä sielläkään katsojamäärät ole huipussaan. Hjk – Hifk derby vetää kyllä katsomot täyteen, mut tää tapahtuu 2 kertaa vuodessa. Pelkästään Helsingissä asuu n.500 000 ihmistä, mistä siis tulee kilpailua? Tekosyitä sanon minä.

 • Oot kyllä todellisuudesta vieraantunut/ umpi maalainen jos oikeasti et pysty ymmärtämään esim pääkaupunkiseudun haasteita! Siellä pk-seudulla ei saa ilmaista näkyvyyttä esim lehdistöstä niin ku pienillä paikoilla ja siellä ihmiset voi tehdä muutakin kuin katsoa jefua/ muuta urheilua. Sama ongelma taitaa olla soccerin puolella esim hjk:lla että ei katsojaluvut ole sellaiset kuin katsojapotentiaalin mukaan voisivat olla! Mitä isompi kaupunki, sitä enemmän näkyvyys maksaa ja se on realiteetti! En siis puhu vaan Pk-seudun joukkueista vaan sama ongelma varmasti mm Turku/ tre

 • Ja siis mitään Vaasalta poisottamatta! Siellä tehdään hyvää duunia mistä esim roosters, trojans yms voisivat ottaa oppia

 • Ei se median kiinnostus mikään itsestään selvyys ole edes maakunnissa, mutta siinä vaiheessa kun riittävän suurta ihmisjoukkoa alkaa kiinnostaa, eivät lehdetkään voi olla kirjoittamatta (tämä suoraan paikallislehden toimittajan suusta). Toki, pienellä paikkakunnalla on vähemmän kilpailua (vaikkakin puolet Vaasan väestöstä suuntaa viikonloppuisin mökille) ja helpompi saada laajaa näkyvyyttä kuin pääkaupunkiseudulla, mutta siitä huolimatta ihmettelen, jos ei Helsingistä todellakaan löydy ainakin pari tuhatta ihmistä, joilla ei viikonloppuisin ole parempaa tekemistä kuin raahautua Velolle/Brakulle, kunhan sopivat myyntiargumentit/-kanavat löytyvät. On totta, että mainostaminen on pk-seudulla kalliimpaa, mutta niin on myös tulospotentiaali.

  Alkumetreillä Royalsin markkinointi perustui hyvin pitkälti someen, ja perustuu vieläkin (esim. viime viikonlopun ottelutapahtumaan oli kutsuttu yli 5000 henkilöä). Resurssien lisääntyessä on sitten ollut mahdollista panostaa selkeämmin myös perinteiseen markkinointiin.

 • Vuonna 1979 perustettu Roosters on voittanut 18 Suomen mestaruutta ollen Suomen menestynein jenkkifutisseura.
  Lisäksi joukkue on valloittanut Eurobowlin 1988 sekä IFAF Champions Leaguen vuonna 2014.

 • Ihan käsittämätön ajatus että pienillä paikkakunnilla on helpompi saada näkyvyyttä. Joo, kyllä ne paikkakunnan pikkulehdet oikein väen vängällä haluavat tulla tekemään tarinoita jenkkifutiksesta kun se on NIIN MEDIASEKSIKÄS LAJI! Vai? No ei.

  En voi tietenkään puhua kuin oman pikkupaikkakunnan puolesta mutta kyllä me ollaan niille tekstiä, kuvia ja muuta materiaalia lähetetty ja soiteltu perään että nyt ois tällästä ja muutenkin tehty parhaamme että meidät siellä muistetaan. Okei, me ei olla myöskään maksettu mitään mutta työtä sen vähäisenkin näkyvyyden eteen on tehty runsaasti.

  On varmaan tosi harmillista jos ”paikallislehden” jakelu on se muutama satatuhatta sen muutaman tuhannen sijaan. Kyllä varmaan on tosi vaikeaa yhy yhy.

  (ja sanotaan nyt vielä) Ei, en oikeasti tiedä onko vaikka tsadissa käytännön mahdottomuus saada niitä jefutarinoita paremmin näkyviin. Sen tiedän ettei se meilläkään helppoa ollut.

 • Näkyvyyttä ja kontaktia oman alueen potentiaaliin voidaan saavuttaa muutoinkin kuin sen paikallisen perinteisen printtimedian kautta (Helsingin Sanomat). Digimedioissa avainsana on engagement, sitoutuminen ja osallistaminen. Esimerkiksi tämä sivusto on varmasti pitkälle ainoastaan lajiharrastajien (=pelaajat ja ex sellaiset) seuraama vaikka se voisi hyvin soveltua myös paikallisten potentiaalisten jefu-fanien sivustoksi ja jopa keskustelukanavaksi (vrt jatkoaika.com)

  Jos sitten verrataan vaikka katsojamääriä paikallisen potkupallojoukkueen lukemiin niin sain kaivettua tällaisia numeroita esille. Veikkausliigan stats 2014 ja Vaahteraliigan stats 2016 ja seurattavina joukkueina HJK (Helsinki) ja VPS (Vaasa) sekä Roosters (Helsinki) ja Royals (Vaasa)

  HJK:n katsojakeskiarvo oli verrokkikaudella 4017
  Roostersin katsojakeskiarvo tällä kaudella on 452
  Katsojamääräsuhdeluku on 0,11

  VPS:n katsojakeskiarvo oli verrokkikaudella 2201
  Royalsin katsojakeskiarvo tällä kaudella on 1580
  Katsojamääräsuhdeluku 0,72

  Paikallisen pesäpalloseuran luemia en löytänyt mistään helpoilal hakumenetelmillä jolloin olisi mukaan saatu perinnelajinkin tilanne. Oli selitykset sitten mitkä hyvänsä voidaan Royalsin suoritusta pitää erinomaisena suhteessa potkupallon katsomolukuihin. Tässä siis huomioitu mukaan juntti-faktori eli paikallisia lukuja verrataan keskenään. Ja kyllä vain, Royalsilla ollut vasta yksi ottelu mutta mielenkiintoista nähdä paljon Roosters houkuttelee katsojia lehtereille tulevana. Ikävä kyllä Foreca ennustaa iltapäivälle tuolloin sadetta.

 • Olen samaa mieltä siitä, että huolimatta siitä, että Roosters on pelillisesti täysin dominantti joukkue Suomessa ja sitä kyllä kaikin mahdollisin tavoin jalustalle nostetaan esim. kaikki mahdolliset pr-tempaukset, joita jefusta tehdään, tehdään lähes aina Roostersista. Sattumaa?

  Mutta siitä huolimatta katsomo kumisee tyhjyyttään. Ehkä surullisin yhtälö tulee, jos vaikkapa laskee yhteen kaikki Roostersia joskus edustaneet pelaajat perheineen ja huomaa, että edes nämä ihmiset eivät kiinnostu oman ex-joukkueensa peleistä. Mutta kultaa tulee tänäkin vuonna kaulaan vaikka katsomot tyhjänä kumiseekin. Jokainen voi sitten miettiä, että mitä se Roosterssilaisuus oikeastaan sitten on.

 • VPS:n tämän kauden yleisökeskiarvo on 1384

 • tomma tunnor bullrar mest

 • Olikohan Vaasassa laskettu myydyt/annetut kausarit yleisömäärään?

 • On laskettu, sikäli mikäli kyseisillä kausareilla on saavuttu peliin, muuten ei.

 • Luku ei vaan täsmää paikallaolijoiden havaintoihin, ehkä Vaasassa on eri mittayksiköt.

 • Mitä sä tarkotat? HÄ?

 • Hölynpölyä. Olen ollut yhtä lukuunottamatta jokaisessa Royalsin pelissä Kaarlenkentällä, eikä ilmoitetun katsojamäärän ja näköhavaintojen välillä ole mitään ristiriitaa. Lisäkatsomot mahdollisesti hieman hämännyt? Stadionin kapasiteetti on siis tilapäisesti noussut tuhannella, ollen nyt n. 6500. Katsojat lasketaan ovella, mitään haamuja ei ole ollut tapana ilmoittaa, kuten ei myöskään tapahtumatyöntekijöitä yms.

 • Noi luvut osoittaa sen että maalla on ihmisiä helpompi innostaa tapahtumiin ja sen että roosters on perseestä. Väittäisin että HJK markkinoi aika paljon mut ei niillä silti oo sitä kahdeksan kertaista yleisömäärää mitä väkiluku vois lupailla, vai tekeekö HJK myös jotain väärin ku vaasalaiset saa suhteessa enemmän ihmisiä katsomoon?

 • ”Jokeri” vain kaiketi puhuu siitä, mitä itsekin olen joskus Vaasan katsojailmoituksissa epäillyt. Siis sitä seikkaa, että ehkäpä luvuissa on mukana haamuja ja vapareita tai että lukuja on vain yksinkertaisesti ruuvattu ylöspäin jotta ”näyttäisi paremmalta”. Korostan, että kyse on vain epäilystä. Mitään vedenpitävää näyttöä ei ole …

 • Siellä katsomossa ilmeiset paikkakuntalaiset keskustelivat sunnuntaina asiasta kun yleisömäärä kerrottiin, siinä tuumasivat, että lukuun lasketaan kaikki myydyt kausarit, eivätkä oikein vaikuttaneet uskovan, että paikalla oli niin paljon väkeä. Minä en osaa sanoa juuta enkä jaata, en osannut arvoida.

 • Onneksi löydettiin vihdoinkin ratkaisu Royalsin katsomolukuihin. Olisi se ollut katastrofaalista jos ihmiset olisivat saapuneet oikeasti paikalle ja tapahtumaan vapaaehtoisesti. Ne oli siis haamuja – hyvä niin ja elämä jatkuu muilla paikkakunnilla hyvää totuttua rataa josta ei tarvitse poiketa. Muutos on aina pahasta ja uudet tulokkaat uhkia.

 • Jos niissä lisäkatsomoissa oli yhteensä 100 ja Porvoon puolen isossa katetussa katsomossa max 50 niin missä ihmeessä ne loput oli?

 • Lisäkatsomoissa oli tosin enemmän kuin tuo 100, mutta pelkkä aurinkokatsomo vetää yli 3000 katsojaa. Aika huomaamatta ne sinne mahtuu jos ei ole tottunut niitä sieltä laskemaan. Olen itsekin alkuvaiheessa joutunut useamman kerran yllättymään.

  Ilmoitetut luvut joka tapauksessa ovat todellisia lukuja. Tämän voin kertoa faktana. Jos haluat uskotella itsellesi jotain muuta, niin siitä vaan. Toivottavasti saat siitä paremman mielen.

 • Kaikissa lajeissa ilmoitetaan yleensä myydyt kausarit… Kuka jaksaa laskea kuinka moni kausikortin haltija vaivautuu paikalle? Nykyään tietty onnistuis helpommin kun on viivakoodilukijoita yms

 • Siinähän ne tulee laskettua käsilaskurilla kuten kaikki muutkin portista sisään tulevat. Myös muun muassa Vaasan Sport ilmoittaa ainoastaan paikan päälle vaivautuneet kausikorttilaiset, siellä tosin luetaan viivakoodi.

  No aivan sama. Jos ei minun sanani kelpaa, niin saa olla. Tack och godnatt…

 • Siis molempiin käsiin laskuri ettei kukaan luule et royals ilmoittanut liian paljon katsojia… Vasemmalla lasketaan ne ketkä tulee kausarilla ja oikealla ne ketkä tulee kertalipulla. Ja mitä hyötyä tuollaisesta olisi kenellekkään? Valoja päälle

 • ..käyttäisitte itse jokainen saman ajan ja energian olemalla yhteydessä mihin tahansa mediaan, lähettämällä juttuvinkkejä jefusta tms. kuin tähän turhanpäiväiseen lätinään täällä?

 • Olen Royalsin kausarin ostanut jo useana vuonna. Kausarilaiset pääsee sisään omaa reittiään lipunmyynnin vierestä ja siinä tarkastajalla on napsu-laskuri kädessään. Jos ei pahoja kramppeja nuorella aikuisella tule peukaloonsa niin lukema on kohtalaisen tarkka.

 • Miten vaikea on laskea sisääntulevat tyypit, riippumatta siitä onko niillä kausikortti vai ei? Tsadilaisille velon aurinkokatsomo aiheuttanut pahat traumat kun sieltä on niin vaikea laskea paljonko siellä on porukkaa? Ja jos ei oo maksettua lippua niin voi itku, onko se nyt katsoja vai ei?

 • Korjatkaa jos olen väärässä, mutta turvallisuusviranomaisille tulee ilmoittaa toteutunut yleisömäärä, jos vastaavia tilaisuuksia järjestetään toistuvasti. Eli seuraavan kotiottelun pelastussuunnitelmaan tulee ilmoittaa edellisen kotiottelun oikea väkimäärä.

  Voi olla hankalaa hakea jatkossa lupia, jos yleisömäärät ilmoitellaan miten sattuu. Yleisömäärien mukaan vaaditaan tietty määrä järjestyksenvalvojia. ensiapuhenkilökuntaa paikalle, ja hätätilanteissa poliisi- ja paloviranomaiset haluaa oikean määrän.

  Tietysti jos joku epäilee oikeaa yleisömäärää, niin olkaa hyvä. Kyllä siellä lipunmyynnissä on järkkäreillä laskuri kädessä. Tuon aurinkokatsomon kapasiteetti ilman siirrettäviä lisäkatsomoita on 3000, kun ns. pääkatsomo vetää 2500. Siellä ei varjossa istunut kuin alle 50 henkeä. Siinä 1500 henkeä 3000 hengen katsomossa näyttää aika vähältä.

 • Hei rentoutukaa nyt siellä Vaasassa. Se että muutama urpo täällä on päättänyt vänkyttää päätään tästä asiasta ei tarkoita sitä että kaikki ovat sitä mieltä että Royals huijaa katsojamäärissä. Hyttysen ininää hyvän meiningin keskellä. Keep on good work.

 • Ei veridromin aurinkokatsomon katsojia oo vaikea laskea, selostamosta näkee kaikki max 30 ihan hyvin

 • Ja voi nimetä kaikki ne 30 myös nimeltä.

 • Mitäs väliä sillä oikeesti on, onko siellä 500 katsojaa tai 800.
  Tai sitte 1200-1500. Totuus on kuitenkin , että pohjanmaalla käy katsojia otteluissa kohtuu hyvin.
  Aletaan nyt vaan tekeen muuallakin hommia ottelutapahtumien kehittamiseksi.

 • Jos ei Roostersilla mene hyvin katsojamäärien kanssa niin Indiansin kahden ottelun yhteenlaskettu yleisömäärä 174, jälkimmäisessä pelissä SAJL:n tilaston mukaan ainoastaan 40. Jotain siis tehdään Kouvolassakin oikein kun katsojaluvut on nousseet.

 • Pohjanmaan otteluissa käy selkeästi eniten katsojia. Tämä on fakta.

  Kysymys: Mitä joukkueet/seurat ovat tehneet toisin muihin verrattuna?

  Vastaus: Molemmilla on otteluissa seuran teemaan kustomoitu iso Pomppulinna.

  Taft mainosti avausotteluaan pomppulinnalla ja keräsi oman ennätysyleisönsä. Pomppulinna osoittautui kuitenkin Tarjoustalon 99,00 hintaiseksi leluksi eikä seuraavaan peliin tullut enää puoltakaan katsojamäärästä.

  Opetus: Tarjotkaa keski-ikäisten perheellisten jefufanien lapsille palveluja ja saatte yleisön lehtereille. ISO ja seuran näköinen pomppulinna ei ole pelkkä vitsi…

 • Kouvolassa molemmissa peleissä arviolta 150 katsojaa/ottelu, ekassa taisi olla lähemmäs 200. Noin niinkuin perstuntumalta heitettynä katsomossa olleena.

 • Käyn lauantaina laskemassa Vaasan katsojat, yksikin liikaa ilmoituksessa, niin tulee sellainen paskamyrsky niskaan gridironissa ettei ole vastaavaa nähty.
  Itseäni en tuu laskemaan, mä boikotoin tätä roskaa missä kabinettipelillä joukkue nostetaan liigaan, ainiin mikä v***** joukkue, yksi puolustuksen jenkki siinä kaikki.

 • Paskamyrsky Gridironissa, jokaisen joukkueen kauhu. Tähän on moni joukkue kaatunut kultaisella 80-luvulla.

 • Hei Jorma. Ilmoittaudu Royalsin game-day-tiimiin niin voit mennä napsuttelemaan laskinta ihan luvalla. Sitten ilmoittaudut Gridironiin kolumnistiksi ja voit avautua kokemuksestasi oikein isosti. Ja lopuksi vielä osallistut seuraavaan liittokokoukseen ja pääset mukaan kabinettipeliin.

 • Indiansin oman ilmoituksen mukaan Indians – Jaguaarit ottelua seurasi 134 katsojaa ja Indians – Huskies ottelua peräti 40 katsojaa. Voi olla, että pelottavan Paskamyrskyn välttääkseen seura on päättänyt ilmoittaa katsojamääränsä alakanttiin.

 • AIka surullista jos ykkösdivaripelissä on 40 katsojaa. Inkohan siihen laskettu lipunmyyjät, chaini, pallopoika, tuomarit, kahvinkeittäjät, video- ja valokuvaajat sekä pirtsakka selostaja mukaan? Kuuleman mukaan Kouvostoliitossa pallopojatkin joutuvat maksamaan pääsylipun niin siitä varmaan saadaan yksi klikki laskuriin lisää.

 • Juu ja myös vierasjoukkueen pelaajat maksavat sisään. Itseasiassa tuo 40 on molempien joukkueiden yhteenlaskettu pelaajien määrä.