Crocodiles tarrasi Pohjanmaan herruuteen

Tuomo Tomperi 28.5.2016 11:48 14 kommenttia

1 2 3 4  
7 3 7 0 17
0 6 0 0 6

(2-0)

17

(1-1)

06

27.5.2016 klo 18:00 Seinäjoki

Seinäjokelaiset pitivät pintansa jännittävässä ja tapahtumarikkaassa puolustusten taistelussa.

Jouppilanvuorella pelattu, etukäteen Botnia Bowliksi nimetty kamppailu oli herättänyt ennalta runsaasti mielenkiintoa. Olihan kyseessä pitkään aikaan ensimmäinen kerta, kun joukkueet Seinäjoelta ja Vaasasta kohtasivat toisensa pääsarjatasolla. Jos paikallisjännitteet siirsi kuitenkin hetkeksi sivuun, tarjosi ottelu myös puolueettomalle katsojalle viihdettä koko rahan edestä. Vaikka puolustukset hallitsivatkin ottelua, oli isojen pelien mahdollisuus koko ajan olemassa. Osuvasti ottelun ratkaisevat pisteet syntyivätkin kolmannella neljänneksellä Crocodilesin Tim Thomasin karatessa Emmanuel Amudengin ja Nicko Petersonin vartioinnista 58 jaardin touchdowniin. Muutamia väläyksiä lukuunottamatta jaardin olivat kuitenkin molemmille joukkueille perjantaina työn ja tuskan takana.

– Kova fyysinen ottelu missä kipinöi ja räiskyi. Se oli odotettavissakin. Lopputulos on tietenkin pettymys, sillä voittoa sekä kahta pistettä haettiin. Kokonaisuudessaan suorituksemme oli liian epätasainen oikeuttaakseen voittoon, Royalsin valmentaja Seppo Evwaraye kommentoi joukkueen raportissa.

Crocodilesin Kevin Marshall juoksi ottelussa yli 100 jaardia, mutta helpolla pelimies ei rajapyykkiä saavuttanut. Crocodiles-valmennuksen ansioksi on luettava se, ettei joukkue missään vaiheessa hylännyt juoksupeliä, vaikka tulosta syntyikin ajoittain niukanlaisesti. Marshall ja linjamiehet kiittivät luottamuksesta muutamalla ratkaisevalla kannolla, joilla kenttäasemaa siirrettiin kotijoukkueen kannalta suotuisammaksi. Vaasalaishyökkäyksen yskiessä ottelusta syntyikin puhdas kenttäasemakamppailu. Crocodiles pystyi pitkälti välttämään suuret virheet hyökkäyksessä. Joukkueen erittäin vahvasti pelannut puolustus huolehti siitä, että se riitti. Vihreänuttujen puolustuksesta erottuivat erityisesti Filip Zacok, Joonas Raatikainen, Juhani Koivumäki sekä kulmapuolustajat Niko Lester ja Tuomas Leinonen.

Jos oli Crocodiles-puolustus valmiina otteluun, voi samaa sanoa myös sarjanousijan puolustusyksiköstä. Varsinkin ensimmäisellä puoliajalla Crocodiles pääsi aloittamaan liki poikkeuksetta erinomaisista kenttäasetelmista, mutta niin vain Royals onnistui pysymään mukana pelissä. Vaasalaisjoukkueen onnistuessa touchdownissa toisella neljänneksellä vaikutti jopa siltä, että Royals saattaisi vielä kääntää ottelun. Royalsin puolustuksen front seven oli erittäin hyvällä pelipäällä amerikkalaisvahvistus Chris Young etunenässä.

Ottelunjälkeisessä keskustelussa esille nousi nopeasti se, ettei saksalaislaituri Andre Feuerherdtilla ollut kenties uransa paras päivä. Feuerherdtilla oli useita tilaisuuksia ratkaista ottelu, mutta niin vain kerta toisensa jälkeen pallot kirposivat pelimiehen kourista vaarattomasti kentän pintaan. Feuerherdt onnistui karkaamaan muutamaan otteeseen Royalsin kulmapuolustaja Rufail Khalifalta, mutta Khalifa pysyi poikkeuksetta tilanteessa mukana, eikä antanut Feuerherdtin kopata palloja kaikessa rauhassa. Brittilaituri Tim Thomasin hermot olivat sen sijaan rautaa. 112 jaardia ja kaksi touchdownia tämänkaltaisessa ottelussa on kova sana. Varsin yllättäen tehomies Spencer Cutlan oli yhtä 41-jaardista potkumaalia ja erittäin hyviä lentopotkuja lukuunottamatta varsin näkymätön mies.

Kuva: Samppa Toivonen

Molemmat joukkueet jatkavat varmasti kehittymistään, joten heinäkuun lopun ottelusta Vaasassa on lupa odottaa jännittävää kamppailua. Kahden ottelun jälkeen on kuitenkin todettava, että Royals-hyökkäyksen on parannettava tasoaan ratkaisevasti, mikäli joukkue haluaa tänä kesänä haastaa sarjan kärkijoukkueet tosissaan. TAFT- ja Crocodiles-otteluiden jälkeen syyt hyökkäyksen tehottomuuteen on helppo nostaa esille. Ensinnäkään Royalsilla ei vaikuta olevan tänä vuonna sellaista hyökkäyksen linjaa, millä voidaan dominoida liigajoukkueiden puolustuksia. Linja on tekninen ja luonnollisesti erittäin hyvin valmennettu, mutta pelkästään puhtaalla voimalla Royals ei tule tänä kesänä pärjäämään. Tilanne on dramaattisen erilainen verrattuna mihin tahansa vaasalaisjoukkueen pelaamaan kauteen. Royalsin on yksinkertaisesti pakko saada puolustukset kunnioittamaan myös heidän heittopeliään.

Heittopelin tilasta kertoo jotain se, että Royals tarjosi perjantaina runsaasti vastuuta takapuolustaja Stacey Thomasille myös hyökkäyksen puolella. Thomas on fyysinen ja varmakätinen pelaaja, joka pystyy hankkimaan joukkueelleen uusia yrityksiä, kuten hän kahdesti perjantaina tekikin. Heittopelistä on löydettävä kuitenkin jatkossa lisää mielikuvitusta. 1vs1-tilanteiden petaaminen Thomasille tuskin tulee joukkuetta koko kesää kannattelemaan. Käytännössä puhutaan siitä, että Dmitri Doubitskin on nostettava profiiliaan aivan merkittävästi. Toisekseen Royalsin on pystyttävä kehittämään luontaisia tapoja integroida nopea Phung Nguyen mukaan joukkueen hyökkäykseen. Ngueynille toimitettiin pallo muutamaan otteeseen laidalle, mutta tila oli välittömästi vähissä, eikä Nguyen päässyt kunnolla esittelemään nopeuttaan. Kertaakaan en ottelua katsoessa ajatellut, että Nguyen olisi vain yhden missatun taklauksen päässä isosta pelistä. Tila loppui yksinkertaisesti kesken. Profiilipelaajien ja pelinrakentaja Isaac Fisherin on löydettävä toisensa varsin pian, sillä Royalsin kokoonpanosta ei kärkimiesten jälkeen löydy uskottavaa syvyyttä.

Joukkueiden kaudet jatkuvat jälleen ensi viikolla. Crocodiles matkustaa perjantaina Porvooseen. Royals nähdään lauantaina Turku Trojansin vieraana.

Lue myös

Kommentoi

 • Analyysi ottelusta on mielestäni aiva hyvä. Crocodiles yritti vähän liiankin pitkiä heittoja. Lyhyellä heittopelillä tulosta olisi varmasti tullut paremmin. Ehkä valmennus tai pelinrakentaja ahnehtivat ajoittain hieman liikaa…

  Vaasan hyökkäyksen linja vuosi kuin seula. Kuten Seppo totesi, joukkue ei pelannut tasaisesti. Omasta mielestäni Vaasan heikkouksia OL:n lisäksi ovat juoksupeli, heittopeli ja takakenttä. Sen sijaan joukkueella on maan kovimmat LB:t ja myös DL on kunnioitusta herättävä. Mielenkiintoista on, että Crocojen keskushyökkääjä juoksi tästä huolimatta ajoittain erittäin hyvin heitä vastaan. Joko Crocodilesin OL on paljon parjattua parempi, tai keskushyökkääjä aivan eritasoinen kuin viime vuonna.

  Jos Crocodiles saa heittopelinsä yhtään sille tasolle, kuin se oli avausottelussa, tulee joukkue haastamaan Roostersin tosissaan. Itse väitän, että heittopelissä näkyi hermoilu, joka esti tuloksen syntymisen. Crocodilesin laitahyökkääjäkalusto on kyllä hyvänä päivänä Suomen huipputasoa. Samaa ei voi sanoa Vaasan laitureista hyvänä tai huonona päivänä. Jenkkifutiksen pelaajaksi on tärkeä kasvaa jo junnuiässä. Aikuiset miehet harvoin oppivat hyviksi jenkkifutareiksi, vaikka heitä kuinka rääkkäisi. Crocodilesin junnut näyttivät ottelussa, miksi vaahteraliigajoukkueen kriteerinä täytyisi mielestäni olla myös juniorisarjoihin osallistuminen.

 • Paljonko oli väkeä paikalla?

 • Royals pelasi rohkeasti puolustuksessa puhtaasti miespuolustusta, ja blitzasi paljon. Siihen nähden, kun harvoin cornerit sai tukea safetyiltä, takakenttä pelasi hyvin. Tosi harvassa pelissä oli kaksi safetyä aluepuolustustuksessa, usein vain yksi tai ei lainkaan. Ilmeisesti Royalsin puolustus luottaa paljon siihen, että QB:lle tulee kiire ja muuttuvat blitz-paketit tuovat painetta linjalle. Molemmat TD:t näytti tulevan nolla- tai ykköspeittoa vastaan. Ekalla puoliajalla Crocot testasikin jatkuvasti pitkiä heittoja sivurajoille, tuloksetta.

 • 860 tilastojen mukaan yleisöä. Hyvin toimi järjestelyt mun mieleatä

 • Yllättävän vähän kun ottaa huomioon ottelun hypetyksen? Olisin odottanut yli 2000 henkeä sillä viime vuonna Royals vs Huskies pelissä oli yli 1500 katsojaa? Tosin en ole koskaan käynyt Seinäjoella ja en tiedä paljonko paikalle edes mahtuu?

 • Perjantaina oli valmistujaispäivä ainakin paikallisissa ammattikouluissa ja ammattikorkeakouluissa, liekö vaikutusta?

 • Istumaan katsomoihin mahtuu hiukan yli 1000. 1500 on jo ahdasta.
  Uskoisin että. Tv, koulujen loppu ja ilma/katsomot vaikutti.

 • Täysin hatusta vedetty luku tuo 860 katsojaa. Crocojen puolen katsomoon mahtuu 400 hlöä ja maavallin puolen katsomoon 300. Kumpikaan ei ollut lähimaillakaan täynnä. Täällä tekosyiden kehiin heitto on turhaa. Peliin ei tullut porukkaa koska Seinäjokisia itseään ei kiinnosta Crocodiles.

 • Virallisen tahon mukaan kuuluttamon puolen katsomo on 500 hengelle. Maavallin puoli jopa hiukan enempi. Jonkun verran sitä porukkaa oli muuallakin, esim. Anniskelualueella.

 • Luulen, että 860 on jopa alakanttiin heitetty. Väkeä paikalla oli siitä huolimatta, että sää ei ollut kummoinen. Jotakin vaasalaista vaan taas jurpii, kun tuli tauluun. Eikös vaasalaiset uhanneet täyttää toisen puolen katsomon? Sielläkin oli kyllä väkeä, mutta heistä yli puolella oli vihreää päällä. Hyvä, jos vaasalaiset olivat noin sankoin joukoin kannattamassa voittanutta joukkuetta.

 • Joo no Vaasalaiset on kato painanut kaikista edelle kaikilla osa-aluilla. On lystikkäät perhetapahtumat ja täyspäiväiset työntekijät ja isot budjetit ja tuhansia katsojia ja sitä ja tätä. Mutta kun pitäis osata valmentaa ja pelatakin. Siitä tässä kuitenkin loppujen lopuksi on kysymys.

 • En mä tiedä mitä väliä sillä on onko siellä 500 vai 900 katsojaa, kun hyvä fiilis ja palvelut pelaa. Ja matsi oli jännä. Jostakin pitää nyt vaan koittaa vääntää perisuomalaiseen tapaan.
  No eiköhän huomenna taas mee jo huonommin.

 • Olin paikanpäällä. Laskin katsomoissa olleet noin suurinpiirtein. Hieman yli 200 hlöä. Sitä en tiedä, miten paljon porukkaa oli päädyissä, mut tuskin montaa kymmentä.
  Tuohon kahdeksaan sataan on laskettu mukaan kaikki kentällä olleet, läheisten parkkipaikkojen autot ja pikaruokaketjun limsamukit.
  Itse ottelu oli viihdyttävä alkukauden matsiksi.
  Crokojen hyökkäyksen linja oli kova ja Crokot pelas hienosti 3-4 vastaan.

 • Ei ihme että suomen nuoret eivät pärjää matematiikassa kun rehtori ei osaa laskea.