Liigakausi 2016 käynnistyy perjantaina

jefumaster 12.5.2016 22:00 76 kommenttia

Vaahteraliiga käynnistyy perjantaina Taftin ja Trojansin kohtaamisella. Muut joukkueet viimeistelevät vielä kuntoaan, kun ensimmäiset pisteet jaetaan Vantaalla.

Liigajoukkueet ovat tehneet viimeiset täydennyksensä rostereihinsa ja juuri nyt on viimeinen hetki arvioida kokoonpanoja kirjoituspöytätyönä. Oman mausteensa spekulointeihin antaa SAJL:n lanseeraama Vaahteraliigan Fantasy football, jossa pääset valitsemaan oman unelmarosterisi koko liigakaudelle. Viikonlopusta lähtien ainoastaan teoilla on merkitystä ja käytäntö voittaa teoriat.

1.Roosters osoitti vahvuutensa Itävallassa

Hallitsevan mestarin rosteri on ollut valmis jo pitkään ja seura on saavuttanut yhden keskeisistä tavoitteistaan. Roosters avasi kautensa tiukalla ottelulla itävaltalaista Swarco Raidersia vastaan ja pelasi tavoittelemaansa tasokasta jenkkifutista. Useammassa ottelussa kevään aikana pelikuviotaan rakentanut Raiders voitti Roostersin ”ainoastaan” 37-21. Kun huomioi, että kyseessä oli Roostersin kevään ensimmäinen peli, voidaan tulosta pitää erinomaisena. Raidersin kausi 2016 on edennyt ilman tappioita ja joukkue pelasi itselle paikan Big6 sarjan Eurobowl-loppuotteluun kukistamalla Berlin Adlerin 58-0. Roosters tulee olemaan ehdoton ennakkosuosikki Vaahteraliigassa ja kauden komeetan nimi on Bernard Luster, joka taitaa olla monen EU-pelaajavalinta SAJL:n Fantasy liigassa. Toinen varma valinta lienee niin ikään EU-pelaajaksi laskettava pelinrakentaja Micah Brown.

2. Trojans hyökkää Kadmiryn johdolla

Merkittävin kevään tuoma muutos turkulaisten rosterissa on amerikkalaisen keskushyökkääjän vaihtuminen. Ailahtelevasta hermokontrollistaan tuttu Joc Crawford päätti asettua pitemmäksi aikaa Brasiliaan ja Trojans joutui paikkaamaan menetyksen värväämällä pallonkantajakseen Chris Douglasin. Mikäli Fantasy-joukkueen USA kiintiötä ei ole täyttänyt pelinrakentajalla, saattaa vikkeläjalkainen amerikkalainen olla vahvistus troijalaisten ohella omassa Fantasy-rosterissa. Ennustan myös, että Miro Kadmiryn nimi on korkealla prosentilla lähes jokaisen Vaahteraliiga Fantasy-pelaajan rosterissa toisena pelinrakentajana. Uudistuneen Trojansin todellinen taso mitataan kauden avauksessa Taftia vastaan. Peli pelataan perjantaina 13. päivä. Mitä vain voi tapahtua.

3. Crocodiles taistelee Suomen ja Pohjanmaan mestaruudesta

Seinäjoki Corocidiles pelaa tällä kaudella uusin panoksin. Vaahteramaljan tavoittelun ohella uutena haasteena on Pohjanmaan parhaan joukkueen statuksen säilyttäminen. Hegemonia ei ole enää itsestään selvää – varsinkin kun seinäjokiset ovat joutuneet uusimaan miehistöään tavallista enemmän erityisesti linjojensa osalta. Fantasy-joukkuettaan rakentavan kannattaa kiinnittää huomio joukkueen kokeneempaan kalustoon. Puolustuksen Juhani Koivumäki on varmasti turvallinen valinta vihreäpaitaisista. Edelliseen Gridiron rankingiin peilattuna joukkue ei ole heikentynyt, eikä vahvistunut. Kolmas sija on hatarilla kantimilla, koska se toinen pohjalainen tulee lujaa takaa.

4. Royalsilta odotetaan paljon

Sarjanousija Royals on vahvistunut edelleen sitten viimeisen rankingimme. Joukkue on julkaissut pelinrakentajansa sekä muut amerikkalaiset – ja hyvältä näyttää. Joukkuetta on rakennettu erityisesti puolustuspelin kautta – Kaarlen kentän jaardeista pitääkin kiinni yksi maan kovimmista puolustusmiehistöistä. Hyökkäyksen jaardeja tahkotaan pääosin juoksemalla ja tästä näkökulmasta joukkueen pelinrakentajaksi valittu juoksuvoimainen Isaac Fisher on täydellinen hankinta. Fantasy-joukkueen rakentajille Royalsin puolustus tarjoaa hyviä varmoja valintoja, mutta Efe Evwaraye löytynee monen pelaajan listalta itsestään selvänä nimenä. Vaikka Royals nousi liigaan I-divisioonan kolmannelta sijalta, ei kukaan voi aliarvioida vaasalaisia kesän koittaessa kentillä. Sopivalla kombinaatiolla voittoja ja muiden ristiin peluuta joukkue saattaa yltää jopa finaaliin.

Kuva: Jari Turunen

5. Tampereella tasapainoinen rosteri

Tampere Saints on käyttänyt talvikauden hyvin. Joukkueen rosterin aukkokohtia on tilkitty laadukkailla paluumuuttajilla ja amerikkalaiskiintiö on saatu hyödynnettyä hyvin. Erittäin juoksuvoimainen joukkue tarjoaa Fantasy-valmentajalle useampiakin houkuttelevia valintakohteita erityisesti hyökkäyksen listoilta. Tommi Pinta, Veikka Lehtonen, Matti Airaksinen, Henri Laine – pelinrakentaja Dominic Bonalla on varaa mistä valita miettiessään kenelle pallon sujauttaa. Sarjanousijalla on aina mahdollisuus yllätykseen. Saints on saanut valmistautua kauteen rauhassa nousijoista Royalsin kerätessä suurimman offseason-huomion. Pyynikin ”Poppamiehet” ovat treenanneet kovaa ja valmiita matkustamaan Seinäjoelle kautensa avaukseen. Edellisestä ennakkorankingista poiketen Saints nousee kauden kynnyksellä karvan verran Taftin edelle tässä arviossa.

6. Taftissa lähes kaikki on uutta

Vantaa Taftin rosterissa on mukana ainoastaan 15 viime kaudella joukkueessa Vaahteraliigaa pelannutta pelimiestä. Uudistuminen on ollut välttämätöntä – vanhalla meiningillä ei liigassa voittoja herunut. Päävalmentaja Stephen Stokes on houkutellut rosteriinsa kokeneiden konkarien ohella mielenkiintoisia ”rookie-pelaajia”, jotka saattavat yllättää liigayleisön kypsillä otteillaan. Joukkueen parjattuun hyökkäyslinjaan on nimetty 10 miestä, joista ainoastaan neljä pelasi Taftissa 2015. Vaikka joukkue vilisee kansainvälisiä nimiä, saattaa Fantasy-joukkueen rakentajan huomio kiinnittyä kotimaisiin, kuten Joonas Luokkakallioon. Vantaalaisten kannalta ikävä uutinen on puolustuksen ykköspelaajan, Okko Outisen pelaaminen Ruotsissa alkukauden ajan. Ruotsi-optio oli toki kaikkien tiedossa, mutta liigayleisö olisi mielellään nähnyt Outisen itsevarmoja taklauksia Vantaan MUP-stadionilla heti toukokuusta lähtien.

7. Butchers ei ole heittopussi

Vaikka Butchers sijoitetaan useimmissa liigan ennakoinneissa liigan häntäpäähän, ei joukkuetta voi pitää ennakkoon heittopussina tai sarjan pisteautomaattina. Rajallisilla resursseilla toimiva seura on hyvin valmennettu ja tällä kaudella niitetään pitkäjänteisen tasokkaan juniorityön satoa. Suuria menetyksiä kokenutta joukkuetta on täydennetty sääntömääräisellä kolmella amerikkalaispelaajalla, eikä millään vierailevalla kokoonpanolla ole varaa saapua Porvooseen takki auki varmojen pisteiden toivossa. Joukkueen hyökkäys rakentuu kahden aiemmin yhdessä pelanneet amerikkalaisen, QB Trevor Vaseyn ja keskushyökkääjä Kemani Jonesin ennalta valmiin yhteispelin perustalle. Mikäli Butchesin hyökkäyslinja löytää yhteisen sävelen pelinrakentajansa kanssa nopeasti, on teurastajilla mahdollisuus isoihin peleihin ennakkosuosikkejakin vastaan.

Jenkkifutiksella uusi läpilyönnin paikka

Suomalainen jenkkifutis etenee juuri nyt selkeässä myötätuulessa. SAJL:n päätös palkata riveihinsä tasokas viestinnän ammattilainen (Mika Laurila) alkaa jo nyt tuottaa tuloksia. Lajiliiton ohella monet seurat kaikilla sarjatasoilla ovat tarttuneet näkyvyyden lisäämisen haasteeseen ja paljon on tapahtumassa kenttien ulkopuolellakin tulevan kauden alussa. Toivottavasti positiivinen puhuri näkyy myös katsomoissa. Wasa Royalsin viime kauden divari-katsojien keskiarvo oli yli tuhannen. Tässä on muille seuroille hyvä rima ylitettäväksi. Siirrytään katsomoihin!

Ps. Vaahteraliigan Fantasy football perustuu käsitykseni mukaan tilasto-ohjelman datan hyödyntämiseen. Koska myös Ykkösessä seurat käyttävät samaa softaa ei olisi kova ponnistelu rakentaa vastaava Fantasy-mahdollisuus myös ykkösen pelaajista. Ehkä tämäkin nähdään jossain tulevaisuudessa, mutta kiitos jo ennakkoon tästäkin mahdollisuudesta. Fantasy-pelaaminen on paljon mielenkiintoisempaa, kuin perinteinen tulosveikkaus.

Lue myös:

 

 

Avatar

jefumaster

Yli kolmekymmentä vuotta suomalaisen jenkkifutiksen äärellä, sisällä ja ulkona, sisäpiirissä ja oppositiossa, kentällä, laidalla ja raitapaidassa. Tuolla perspektiivillä tarkastelen kotimaisen jenkkifutiksen ilmiöitä.

Muita kirjoituksia samalta kirjoittajalta:

Kommentoi

 • Miksi SAJL fantasyssä kahden passin jenkit (esim Brown ja Luster) ovat EU pelaajia mutta suomi-statuksen jenkit kuten Stokes ja Cede ja Stacey Thomas USA pelaajia? Mikäli ole oikein ymmärtänyt niin Thomas on jopa saanut kansalaisuudenkin. Tämä taitaa olla kyllä väärä paikka kysyä…

 • Poikkeuksellisen erinomaista, joukkueiden aloituskokoonpanot julkaistaan hyvissä ajoin ennen peliä. Hienoa kehitystä ja ennenkaikkea edellytys varmaankin sille, että Veikkaus pitää lajia listoillaan. Nythän tässä kerrotaan kriittistä tietoa:

  http://www.sajl.fi/?x167512=5146641

 • Tässä taitaakin käydä niin että Taft yllättää ja Trojans kompuroi

 • Royalsin perjantaijutun aloittavasta kokoonpanosta löytyy puoluestuksen uuden koordinaattorin nimi: William Miller. Mitään tietoa miehestä ei vielä annettu. Saman nimisiä coacheja on maailmalla enemmänkin, joten lisätietoja kaivataan:)

 • Onko pelipäivän ajankohta rokottanut Turun paketists noin monta pelimiestä, vai onko kyseessä loukkaantumisia tms? TAFTilla hyvä paikka hakea yllätysalkua.

 • Taitaapa Royalsin uusi koordinaattori olla tämä herra:

  https://www.europlayers.com/ViewProfileCoach.aspx?ProfileId=12115

  Valmentanut ilmeisesti briteissä: http://www.muspartans.com/sports/fball/coaches/Miller

 • Täytyy hattua nostaa , Roosters arvioinut vastustajiaan ennakkoon.
  Varmasti lisätyötä tekijöille , mutta faneille hyvää palvelua!

  http://www.helsinkiroosters.com/#latestnews

 • Royalsin arviot joukkueiden lähtökohdista näkyy otteluohjelmassa. Ei kovin syvällistä, mutta…

  http://www.royals.fi/tmp_royals_site_0.asp?sua=2&lang=1&s=3064

  Kaiken kaikkiaan aikalailla alkaa olla kiinnostuneille materiaalia tarjolla. Selkeää lisäystä niin määrällisesti kuin laadullisesti , jos vertaa aikaisempiin vuosiin. Vielä kun löytyisi lisää virtaa tänne riippumattomalle sivustollekin niin oi joi kun olis kattavaa tarjontaa lajista.

 • Onko taft peli niin rumaa, kuin tilastot antaa ymmärtää?

 • On se. Rikkinäisiä has been kehäraakkeja kompuroimassa. Stokes ja Cedric ovat pelanneet todella heikkoa peliä hyökkäyksessä. Taft puolustus ottanut kaksi kertaa pallon vastustajalta. Trojans kerran.

 • Ja heti tämän sanottuani Stokes ja Cede alkava löytää toisensa…

 • jäädään kattoo miten käy.. voisko joskus lopettaa haastattelun toisella fraasilla.. tai sit vois jäädä sinne kattoon tai lattiaan…

 • Todella ikävää että Taft ei saanut jenkkipelirakentajaa kehiin avauspeliinsä. Stokes ei ole liigatason QB mutta olisi WR:n paikalla yksi vaarallisimmista.

 • Tolla pelillä Taftilla tekisi ikävä kyllä tiukkaa voittaa ykkösessäkin. Stokesin ihme ei sitten toteutunutkaan. Turku vie kakkosmiehillään vantaalaisia kuin mätää lohta.

 • Ei kylläkään positiivisesti. Tilastojen mukaan liput lensi tiuhaan. Oliko tuomarit ruosteessa vai pelasivatko pelaajaat vaan niin ”rajoilla”

 • Monta hölmöiltyä 15 jaardista pelinjälkeisistä turhautumisista. Jotenkin tuntuu että Taft oli hypettänyt itsensä peliin hieman yli ja vastustajan ylivoima palautti maan päälle rajusti. Toivotaan että Vantaan pelin taso paranee kun saavat oikean pelinrakentajansa kehiin.

 • pelataan pisteistä viiden joukkueen kesken. Lasken myös Porvoon olevan kärkikahinoista ulkona. Jumbofinaali Taft-Butchers ja toisinpäin. Ompa jännää kumpi tippuu.

 • Eihän porvoolla ole mitään saumoja taftia vastaan.. tuollaisella palkka-armeijalla mennään junnuista yli että heilahtaa…

 • Taft joutui pelaamaan ilman jenkki pelinrakentajaansa Cole Webbiä ja se kyllä näkyi hyökkäyspelin tasosta. Olisi oikeasti mielenkiintoista tietää miten Huskies pärjäsi Taftia vastaan harjoituspelissään viikko sitten. Kun Webb saadaan johtamaan hyökkäystä ja Stokes pelaamaan WR:n paikalla on 1+1 lopputulos 3. Ja kun kokemattomat koripallomiehet vielä rupeavat pitämään kiinn heille heitetyistä palloista, on joukkueen ilme toinen.

  Trojansin Douglas näytti välillä nuorelta Stokesilta ja tämä enteilee hyvää Turun hyökkäykselle. Ja reservimiehetkin Berndson mukaan lukien pelasivat erinomaisesti ja saivat kauden alkuun hienon kokemuksen pisteidenteosta ja voittamisen fiiliksestä. Roman Runner haastaa Roostersin Lusterin tosissaan sarjan parhaan kiinniottajan tittelistä mutta joukkueena Trojans ei ole tasolla jolla kykenee haastamaan Roostersin tosissaan.

  Viikon päästä Vantaalle marssii Vaasan kuninkaalliset. Seppo ei tule antamaan armoa Taftille peluuttamalla kakkosketjua seuran Vaahtera-avauksessa joten luvut saattavat olla astetta rumemmat. Tai sitten Stokesin ihme toteutuu.

 • Trojans otteluraportti onkin jo tarjolla http://www.turkutrojans.com/uutiset/news.php?id=3745

 • Otteluraportin kirjoittaneelle K Toivoselle terveisinä se että Taftin TD oli selvä TD joka on nähtävillä Nelosen lähetyksestä. Pateettista että selvän voiton jälkeen vielä viitsii kyseenalaistaa nöyryytetyn naapurin ainoan hyökkäys-td:n

 • Ei se ole pateettista, se on säälittävää. Kaksi eri asiaa. No vakavasti ottaen. En nähnyt tv-kuvaa seistessäni kentän laidalla maaliviivan kohdalla, eivätkä nähneet tuomaritkaan. Siinä hetkessä näytti siltä, että kukaan ei nähnyt tilannetta kunnolla, mutta siitä huolimatta tilanne tuomittiin mietinnän jälkeen maaliksi. Kirjoitin oman havaintoni pohjalta ja tällä kertaa se oli väärä. Sellaista sattuu. Pahoittelen mahdollista mielipahaa. Yritän olla jatkossa tarkempi.

 • Itse olin lopulta positivisesti yllättynyt TAFTin panoksesta. Oli pelin lopputulos mikä tahansa, Trojans eteni ”vain” 266 jaardia ja TAFT ”peräti” 206 jaardia. TAFTin puolustus oli ihan OK ja alkupuolella oikein hyvä. TAFTin hyökköyksessä täytyy todellakin huomioida pelinrakentajan puuttuminen. Kyse ei ole vain puolittaisesta suorittamisesta (tosin välillä heitti yllättävän hyvin), mutta tilanne kavensi varmasti paljon pelikirjaa ja aiheutti muutenkin hämminkiä. Ei TAFT pudotuspeleihin tule pääsemään, mutta verrattuna viime kauteen kentällä on aivan uusi joukkue. Tuosta on ihan hyvä jatkaa.

 • @Toivonen, Älä puhu säälittävästä tai mistään muusta. Se oli maali. Tarkista mediasta ennen kuin kirjoitat ”faktaa”. Säälittävää. TAFT olisi voittanut Webbin kanssa…

 • Taft ei olisi voittanut pelia vaikka pelinrakentajana olisi ollut Tom Brady.

 • Ne ei ois voittanu varsinkaan, jos Tom Brady…

 • Herra rotta!
  Jos kirjoittaja seisoo kentän laidalla edustaen mediaa ja kirjoittaa näkemästään niin kyseessä on fakta.
  Itse olin katsomossa (huomattavasti parempi paikka nähdä tilanne, kuin kentän tasolta) enkä olisi osannut sanoa tilannetta suuntaan tai toiseen.
  TAFT ei olisi voittanut vaikka sinne olisi pistänyt kaksi jenkkiä taitopelipaikoille lisää. Turun linjat vei niin selvästi peliä. Ilman Turun huolimattomuudesta johtuneita virheitä peli olisi ollut vieläkin selvempi. Turku oli kaikilla osa-alueilla edellä.
  Taft on parempi kuin viimevuonna, tulee tekemään isoja pelejä ja varmasti voittaa ainakin yhden ottelun.
  Tuomarit oli hyviä, yksi mahdollinen ulosajo jäi antamatta,rajatapaus.
  Harmittaa suuresti nämä Rotat jotka täällä huutelee! Ihmiset tekevät pyynteetöntä työtä ilmaiseksi, kirjoittavat mitä näkevät, matkaavat joukkueen mukana vierasotteluihin, pitävät meidät katsojat tietoisina mitä suomi jefussa tapahtuu!
  Kiitos Kari Toivonen! Aivan loistava juttu vierasjoukkueen sivuilta oli luettavissa taas erittäin nopeasti, harvalla joukkueella tämä toimii näin hyvin edes kotiotteluissa!

 • Pitääkö median tarkastaa mediasta asiat!? Eikö toimittaja saa kirjoittaa mitä näkee? Tuomarikin joutui pitkään pohtimaan ratkaisua, mutta mielestäsi toimittajan joka seisoo kentän tasalla rajojen ulkopuolella olisi pitänyt heti nähdä tilanne! (Vantaalla ei näytetty screeniltä tilannetta)

  Olet itse todella huippu tyyppi! Kiitos kun olet kehittämässä suomalaista palloilua vahvalla ja osaavalla panoksellasi!

 • Pidin sua fiksuna, en enää.
  Jatkossa pyrin puuttumaan jokaiseen virheeseen minkä teet ja mielellään jälkikäteen.

 • Mitä veikkaatte Roosters vs Trojans matsissa käyvän?
  oma veikkaukseni on 42-7
  Perusteluna: Roosters on valmiimpi joukkueena kuin Trojans tällä hetkellä.

 • Eiköhän toi jo käynyt Tirolissa selväksi, kuka tämän kauden on jo voittanut.

 • Veikkaan tiukempaa ottelua. Roosters voi voittaa noin kolmella maalilla. Turun voitto tulisi olemaan maalin verran ehkä allekin (potkumaali).
  Tiukkaa tulee olemaan, Roosters on varmasti valmiimpi, pelannut yhden kovatasoisen ottelun ja saanut siitä hyvää kokemusta, nähden sen mitä pitää parantaa ja saanut siihen aikaa.
  Turku on taas pelannut ensimmäisen ottelun, jossa oli paljon niitä ensimmäiseeen peliin kuuluvia virheitä, jotka toivottavasti karisevat nopeasti pois.
  Turun puolustus on hyvä, vaikka sieltä Helenius on poissa niin uskon sen saavan pidettyä ottelun tiukkana en usko että Roosters tekee yli 35 pinnaa. Turun hyökkäys on juonikas ja tasapainoinen, uskon sen pystyvän tekmään ainakin 28 pinnaa. Ottelussa kuitenkin tullaan juoksemaan paljon joten epäilen ettei yhteispistemäärä tule ylittämään 60:tä. Eli tiukkaa tulee kausi alussa, virheitä tullee molemmille. Turku naulaa yli 40 jaardisen FG:n. Joku loukkaantuu.
  Tuollaisia veikkaan.

 • Roostersin matsista on yli kuukausi.

 • no ovathan ainakin ehtineet treenata viimekertaiset virheet pois.

 • TV-ruutuun osui välillä niin järkyttävä holdeja, facemaskeja ja selkään blokkeja, että katsojaa hävetti. Ei siis virheiden takia vaan sen, että lippuja ei näkynyt. Jos linjamies heittää junttaheitolla puolustajan pois tieltä niin kai se p-i-t-ä-i-s-i nähdä?

  Olisi myös hyvä, että selostajat keskittyisivät seuraamaan peliä ja huomaisivat näitä isoja virheitä. Todella monta kertaa tulee tilanne, jossa selostaja toteaa ”mitäköhän siinä tapahtui”. Antaisi ammattimaisemman kuvan kun selostajallakin olisi lätkäselostajien tapaan edes käsitys, mistä virhe mahdollisesti tuli. Että seurattaisi peliä, ei palloa.

  Ja tuomareille toivoisi niihin omiin avaimiin keskittymistä. Omaa aluetta katsoen, nuo todella isot virheet olisivat tulleet liputettua. Mitään vaikutusta tulokseen toki ei olisi ollut, mutta onhan se karmeen näköistä ruudussa kun kaverilta revitään kasassa kypärä irti maskista repien jne.

 • ”Antaisi ammattimaisemman kuvan kun selostajallakin olisi lätkäselostajien tapaan edes käsitys, mistä virhe mahdollisesti tuli”

  Oli mielestäni hyvätasoinen selostus sekä tuotanto kauden avauksessa. Kentän laidalta virheen toteaminen on pikkuisen haastavampaa kuin tilanteen keskellä seisovan tuomarin silmin tai jälkeenpäin katsojan hidastuskuvasta näkemänä. Taft – Trojans pelissä annettiin useampi henkilökohtainen rangaistus joiden syytä on lähes mahdoton huomata selostamoon. Jenkkifutismatsissa on 4-6 tuomaria katsomassa tilanteita siksi, että 22 pelaajaa samanaikaisesti liikkeessä on vaan liian suuri prosessoitava havaintomäärä keskimääräiselle ihmiselle – jopa selostajalle joka keskittyy tavallista enemmän tilanteeseen.

  Olis siis hyvä prokkis, saisi vaan olla ilmaiseksi tarjolla…

  Lätkäselostajin vertaaminen ei kanna mihinkään kun esimerkiksi Mertaranta puhumattakaan Saukkosesta eivät edes tunne sääntöjä eikä useimman rangaistuksen syntyessä huomaa edes päätuomarin nostettua kättä.

 • Itseasias juurikin sun nimeemät selostajat tuntee säännöt ja huomaa tuomarivirheet… mut se lätkästä

 • Anna mun nauraa… Mertsi kertoi ihan puuta heinää esim Barkovin videolta tarkastetun maalin yhteydessä korkeamailasäännöstä. Ja jäähyt huomataan vasta kun ne ilmestyy grafiikkanan näyttöön… Toi äiä on nykään ihan kuutamolla.

  Nelosen selostus on ihan ok ja en huomannut äijltä virheitä pain vastoin kovan ammattitaidon tulkintoja esim puolustuksen pelaamisesta.

 • Älä kehtaa verrata tätä ja lätkää :,D

 • No kyllä se vaan on niin että Mertaranta ja Saukkonen on ”huippuselostajiksi” aika kujalla jääkiekosta sekä pelinä että sääntöjen osalta. Selostajina hyviä, mutta kun eivät osaa sääntöjä ja suurin osa katsojista pitää heidän juttujaan absoluuttisena totuutena.

  Miksei Vaahteran selostajat näe samaa tv-kuvaa? Ei kai se nyt mahdotonta voi olla saada sitä läppäriin? Näkisivät hidastukset yms.

  Selostaminen on hemmetin vaikeaa puuhaa, mutta niin on moni muukin asia. Ja kun sen tekemisestä maksetaan jollekin niin silloin voi vaatiakin laatua.

  Itse en pelistä selostusta kuullut joten ylläoleva ei ole suunnattu tuon pelin selostajiin vaan ihan yleisenä asiana.

 • Kiitos, että viikko ennen kauden alkua ilmoitatte Micah Brownin olevankin täysverinen jenkki.. Menkää nyt johonkin koppiin mätänemään..

 • Tämä menee Fantasy joukkueiden osalta mielenkiintoiseksi. Brown on ollut erinomainen valinta pelipaikalleen EU-statuksen takia ja uskon että korkealla prosentilla näin on joukkueisiin valittu. Taisi mennä tällä ilmoituksella v.tuiksi koko juttu. Onko nyt varmaa että tällainen kasoiskansalaisuus on ylipäätänsä ollut?

 • Missä tuo Micah Brown on ilmoitettu jenkiksi!?

 • http://www.helsinkiroosters.com/kohti-vaahteraliigaa-helsinki-roosters-osa-1/

  ”Amerikkalais- kiintiö yllättäen täynnä
  Joukkueen kolmen amerikkalaispelaajan kiintiö täyttyi hieman yllättäen, kun brittiviranomaiset peruuttivat pelinrakentaja Micah Brownin kansalaisuuden.

  – Iso-Britannia on kiristänyt kansalaisuus- ja maahanmuuttolakejaan. Koska olen pelannut muissa Euroopan maissa enkä varsinaisesti asunut Iso-Britanniassa, he poistivat Britannian kansalaisuuteni toistaiseksi, toteaa pettynyt Micah Brown.”

 • Jospa tämä tapahtuma olisi kimmoke muuttamaan tätä Roostersin käyttämää porsaanreikää vihdoinkin Suomessakin. Sekä Brown että Luster ovat pesunkestäviä jenkkejä jotka ovat käyneet läpi saman jefu-polun kuin kuka tahansa USA-statuksella pelaaja importtikin. Porsaanreikä mahdollistaa viiden jenkin peluuttamisen joukkueessa. Euroopassa tämä ilmiö on jo torjuttu monessa maassa mutta jostain syystä juuri Suomessa ilmiöön puuttuminen on katsottu tarpeettomaksi.

  Nyt p.ska iskee liitollakin tuulettimeen kun kymmenet Fantasy-sarjaan rakennetut joukkueet rikkoontuvat Brownin muuttuessa EU-pelaajasta jenkeiksi ja joukkueita ei voi päivittää samassa tahdissa passien kanssa. Sitä saa mitä tilaa.

 • liiton pj. On tuskin toipunu henkisesti maailmanliigan sekoiluista, kun uusi katastrofi on valmis fantasyliigan yhden pelaajan passin takia.

 • Tässä ole kyse enää fantasyliigasta.. Nämä samperin ketku-jenkit pitää saada pois tästä Liigasta.

 • Minun puolesta ”ketku-jenkit” saavat olla liigassa kunhan heidät lasketaan kiintiöön niin kuin useimmissa euroliigoissa tänä päivänä. Ehkä Norosella on tossa asiassa R-hallituksenkin jäsenenä oma lehmä ojassa… MIelenkiinnolla odotan kuitenkin Fantasyn tulkintaa tässä tilanteessa. Omaan joukkueeseeni olen Brownin ottanut koska ei syönyt sääntöjenmukaista yhden jenkin kiintiötä. Ja nyt mulla on sääntöjenvastaisesti sitten kaksi jenkkiä joukkueessa. Vähän niinkuin Roostersillakin, eli reisille meni

 • Olen seurannut lajia 90-luvulta saakka lähinnä penkkiurheilijana ja ihmettelinkin miksi tuomareiden jokavuotinen haukkuminen ei tunnu alkavan, mutta tulihan se sieltä. Itse en havainnut noita järkyttäviä tuomarivirheitä, joita nimerkki ”kiinnittikö kukaan huomiota” mainitsee. Voisitko avata asiaa hiukan enemmän ja kertoa missä tilanteissa tuomarit eivät keskittyneet avaimiinsa tai alueisiinsa ja missä pelin kohdissa nuo kyseiset virheet sattuivat joita ei liputettu? Mielenkiinnosta haluaisin katsoa näenkö minäkin nuo samat asiat?

 • Olihan niitä pelin tiimellyksessä yksi tai kaksi – tässä nyt yksi räikeimmistä tilanteista kiinnipitojen osalta (saman yrityksen aikana 2 holdia) joista ei lippua tullut:
  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10154107658494303&set=rpd.643074302&type=3&theater
  Ei ratkennut peli näihin, mutta näin selvät holdit pitäisi kyllä saada pois.

 • Tuomarit veti ekan pelin ihan ok tasolle.
  Tuo kuva ei oikeastaan kyllä osoita kiinnipidon tapahtuneen. Tuossahan puolustuksen linjamies on selkä päin hyökkääjää kaatuneena, jolloin varmasti voi käsi lipsahtaa miehen ohi.
  Kyllä niitä kiinnipitoja menee NFL:ssäkin läpi aika paljon, vaikka siellä mennään useamman tuomarin edulla.

 • Tuosta olen samaa mieltä, että näyttää pahalta ja vielä pelin puolella, mutta still kuvan perusteella ei voi tehdä mitään päätöstä. Osaatko sanoa missä kohtaa peliä tuo tapahtuu, niin yritän kaivaa sen kohdan lähetyksestä?

 • Ottamatta kantaa peliin tai tuohon tilanteeseen niin asiasta hyvä artikkeli http://usafootball.com/blogs/bill–lemonnier/3858

 • Kaikki selostuksen ja selostajien kyseenalaistajat; käännetään asia toisinpäin. Ketkä ovat sitten ne henkilöt joiden pitäisi tuolla selostajina olla ja ketkä teille kelpaisivat?

 • Todella hyvä kirjoitus, usein nuo kaksi asiaa sekoittuvat pelin aikana. Onko kiinnipito tai onko kiinnipito josta pitäisi liputtaa virhe. Vielä palatakseni tuohon kuvaan, sanoit kaksi holdia saman pelin aikana, pitäisikö tuosta kuvasta löytää jokin toinen kohta mikä näyttää kiinnipidolta? Minä en löydä kuin tuon yhden ja siitäkään ei tuon kuvan perusteella voi sanoa mitään.

 • Tuolta tekstistä poimittua:
  ”Takedown/tackle. The point of attack is not critical here. A takedown to the ground needs to be called anywhere on the field.”
  Kyllähän tuossa liitetyssä kuvassa TAFT:n numeroa 99 viedään maahan kuristusotteella tuomariston silmien edessä ja nauhalta katsottaessa, Trojansin pelaaja on alusta saakka vastaavassa otteessa TAFT:n pelaajaan joka sätkii kohtuullisen voimattomana tilanteessa. Edelleenkään ei varmaankaan ole mitään ottelun ratkaisevia tilanteita, mutta hyvä noi olisi saada pois. En muista missä kohtaa nauhaa tuo tilanne tuli, mutta näkyy TV-kameroista todella selvästi. Tuossa samassa tilanteessa TAFT:n numeroa 27 (?) pidetään todella törkeästi kiinni kurkusta ja kaveri levittelee käsiään tuomaria kohti – eli yrittää aktiivisesti ulos tilanteesta. Nauhalla tuo näkyy vielä selvemmin ja on ennen tätä still-kuvaa todella räikeä.

  Toinen sääntö, joka on henkilökohtaisesti mielestäni AIVAN urpo, on tuulettaminen kentän puolella. Jos tätä sääntöä tulkittaisiin kuten sitä kuuluu tulkita – edelleen olen koko säännöstä jyrkästi eri mieltä – ei Trojansin ensimmäistä maalia olisi pitänyt hyväksyä. Runner venyttää kätensä tarpeettomasti maalilinjan yli vaikka pelkkä juokseminen olisi riittänyt.

  Vielä loppuun kevennyksenä ns. pukeutumissääntö. Laskekaa huviksenne kaikkien pelaajien erivärisiä alusasuja käsissä ja pohkeissa. Säännön mukaan kaikilla saman värinen tai ei alusasua.

  Voisiko esimerkiksi näissä kahdessa säännössä itsessään olla jotain tarkasteltavaa tai muutettavaa?

 • Tuota käsien levittelyä yleisesti pidetään pelaamisen lopettamisena, jonka seurauksena tilanteesta ei kuulu lippua heittää. Kädet kurkussa on toinen asia, josta kyllä pitäisi rangaista, mutta ei kiinnipitämisenä.

  Mutta TakeDownien osalta niin tärkeä asia jäi viestistäsi puuttumaan. Ennen tätä ”lippu aina takedown” kohtaa on tuotu esiin kaksi kysymystä, joihin jompaan kumpaan tai molempiin pitää saada kyllä vastaus. Eli saiko hyökkäävä joukkue tilanteesta etua tai kärsikö rikottu pelaaja haittaa. Pelkästään se, että pelaaja kaatuu ei riitä kummankaan kohdan täyttymiseksi, vaan tarkoitetun haitan pitäisi olla konkreettinen esim taklaukseen pääseminen. Pelkän kuvan perusteella tietenkin mahdotonta sanoa tuosta tilanteesta sen tarkemmin suuntaan tai toiseen. Mutta vasta siis tämän kysymyksen jälkeen päästään tuohon, että take downista aina lippu.

  Tuuletusten osalta niin pallon ojentaminen maalilinjan yli lähellä maalialuetta ei ole rangaistavaa. Maali syntyy pallon leikatessa maalilinjan, joten on ihan perusteltuakin kurottaa pallo maaliin. Pukeutumissäännön osalta muutettavaa varmaan olisi pelaajien vaatetuksessa?

 • @Käsien levittelyt ja take downit
  Höpö höpö, ihan jokainen paikalla ollut tai spektaakkelia teeveestä seurannnut näki tuon kyseisen tilanteen ja täälläkin on siihen keskustelussa reagoitu. Saako hyökkääjä etua tai koituuko puolustajalle haittaa? No, jos 150 kiloa ihmistä makaa päällä kun on ensin heittänyt toisen ihmisen maanpintaan WWE tyylilin chokeslamilla, sanoisin, että molemmat näistä sääntökohdita toteutuu. Kautta linjan pelissä meni läpi vaikka mitä koiruuksia – menköön sitten vaikka ensimmäisen pelin piikkiin tjn. mutta oli huono peli tuomareilta. Tässä Nelosen koosteessa ajassa 0:40 nähdään yksi hyvä esimerkki: http://www.ruutu.fi/video/2622659?from_recommendation=2626342

  Tuuletusten osalta on siis joku uusi sääntö? Muistan elävästi historiasta, vaikkapa viime kaudella, maaleja hylätyn siitä, että ENNEN maalilinjaa tehdään yhtään mitään muuta kuin juostaan. Tässä tapauksessa Runner tuulettaa ennen maalia ja sääntöjen mukaan epäurheilijamainen käyttäytyminen, 15 yds virheenteko paikasta, ei maalia. Näin olen kuullut monta kertaa sekä SAJL:n että AJEK:n edustajien erinäisissä tilanteissa sanoneen.

  Pukeutumissäännön osalta muutettavaa on nimenomaan pelaajien vaatetuksessa, mutta kun siitäkin on olemassa SÄÄNTÖ. Kuka sitä SÄÄNTÖÄ valvoo ja mitä seuraa siitä, että SÄÄNTÖÄ ei noudateta? Muistan esimerkiksi viimekaudelta vaahteraliigapelissä jonkun pelaajan alusasuja vaihdetun tai riisutun tai leikatun että SÄÄNTÖ toteutuu.

  Mulle on henkilökohtaisesti aivan sama miltä ne pelaajat kentällä näyttää tai mitä siellä tapahtuu, mutta jollain tasolla ihmettelen suuresti kaikkia sääntöjä ja sitä, että niihin voi pyyhkiä takapuolensa jos ei huvita niitä noudattaa. Vaasa varmaankin ainoa joukkue joka valvoo näitä asioita sisäisesti. Suurten mestareiden ja kärkijengien ei näin ilmeisesti tarvitse tehdä.

 • Jäi siellä muutaman kerran kypärän päästään menettänyt pelaaja kentällekin, sekin on nykyään kiellettyä. Myöskin sivurajat olivat todella kierot ja haarukka väärän kokoinen.
  Ei varmasti ollut kaikilla lonkasuojia. Varmasti joku sanoi pelinaikana toiselle pahasti…
  Onhan noita virheitä siellä.
  Lopetetaan koko liiga ja mennään kukin kotiimme itkemään.

 • Ei se ole pointti koko keskustelussa. Ihan varmasti jää viheltämättä joka pelissä ja paljon. Pointti on se, että noi on niin räikeitä että ne vaan olis pitänyt nähdä ja liputtaa. Niistä on alunperin spekuloitu ja niistä on kommentoitu että miksei tv-selostus ottanut niihin kantaa. Lisäksi erinäiset pelivarusteisiin ja epäurheilijamaiseen käyttäytymiseen viittaavat kommentit on mielenkiintoisia. Pitää kaivaa joku sääntökirja esiin jos ne on julkisia. Koita ymmärtää pointti OK?

 • Kaikki huonosta tuomaroinnista tuohtuneet joukolla tuomarikursseille. Sitä reittiä pääsee kentälle antamaan oikeita tuomioita ja parantamaan tuomarityöskentelyä. Tuomareitahan on muutenkin liian vähän, eli joukkoon mahtuu parempiakin.

 • Hienoa, saatiin taas herkkänahkaisen tuomarin kommentti asiaan. Hienoa. ”Tee itte paremmin jos ei kelpaa”. En tee, en mene kurssille vaan aion jatkossakin vi***illa huonoista tuomioista. Tosin maan linjaan sopisi kaiketi oikein hyvin, että kuka tahansa voi kävellä tuomarikurssille ja mennä pääsarjaan viheltelemään.

 • @VMP: Olen pelkkä katsoja kentänlaidalta, vaikkakin saatan olla herkkänahkainen turhanpäiväisen itkemisen ja urputtamisen suhtaan. : )

 • Tää on taas varsinainen myrsky vesilasissa. Syntyy mielikuva että Taft – Trojans pelissä olisi tapahtunut hirveitä virheitä ja oikeusmurhia. Täyttä skeidaa tämä keskustelu tältä osin.

  Ottelu sujui hyvin, parempi voitti, tuomiot olivat johdomukaisia, rangaistukset oikeudenmukaisia ja selostajatkin olivat pääosin ajantasalla kentän tapahtumista. Tämän keskstelun kierre lähti liikkeelle siitä, että selostajien havaintokykyä arvosteltiin. Siitäpä sitten saatiin seuraavaksi perinteinen tuomarikeskustelu aikaiseksi. Hienoa että kausi on alkanu ja tunteet pinnassa. Keksitytään kuitenkin katsomaan eteenpäin ja keskustelemaan jostain rakentavasta asiasta kuten vaikka kuka tulee olemaan kauden floppy jne…

 • Herättipä se keskustelua, heitän vielä pari kommenttia ja sitten voidaan keskittyä seuraaviin peleihin:

  1. Runner ojentaa pallon maalialueelle ja samalla hänen toisessa kädessään on kiinni vastustaja. Jos vastustajat ovat lähellä tai kiinni niin saa vaikka hyppiä yms.

  2. En näe tuossa mitenkään erivärisiä aluspaitoja yms. Nuo irtohihat, suojat yms. eivät kuulu tuohon sääntöön.

  3. Pelissä tuomarit toimivat hyvin ja koosteen kohdassa en näe mitään lipun arvoista.

  4. Hienoa että herättää keskustelua, voitteko tehdä saman analyysin vaikka viiden pelaajan osalta? Monta huonoa blokia yms…

 • Mun mielestä selostajissa ei ole mitään vikaa. Kirjoitin tuon aikaisemman kommentin nimimerkillä ”kiinnittikö kukaan huomiota”. Mika Laurila on mielestäni erinomainen selostaja ja myös kommentaattorit hyviä poislukien Tuomas Heikkilä, jota ei pitäisi missään olosuhteissa ottaa kommentaattoriksi.
  Oma pointtini oli, kuten kirjoitin, että olisi hyvä, että selostajat seuraisivat peliä, eivät palloa. Tällä tarkoitan, että kun siellä oli näitä räikeitä isoja virheitä mm. iso selkäänblokki yhdessä Trojansin maalissa, Trojansin puoleisella sivurajalla. Tuo junttaheitto, josta tähän keskusteluunkin liitettiin kuva sekä useita pelin-jälkeen-pelaamisia, joissa mm. kypärä revittiin päästä ja näitä muuten TV-lähetyksissä näytettiin oikein hidastusten kanssa, niin selostaja voisi edes todeta ”kiinnipito linjassa” tai ”siellä Trojansilla vähän tuntuu olevan tunteet kuumina pelin jälkeen”

  Näin urheiluselostuksessa yleensä tehdään eli kommentaattorit eivät ole ”tyhmiä” vaan jos näkevät jotain, he myös siitä sanovat. Sillä ei ole vaikutusta peliin, mutta antaa katsojalle sellaisen kuvan, että selostajina on lajin asiantuntijoita. Ja henkilökohtaisesti uskon, että se parantaisi myös tuomaroinnin tasoa kun näitä isoja lippuja, joita tuomarit eivät näe, tulisi TV:ssä osoitettua.

  Lisäksi muuten tuuletusäännöstä, joka omasta mielestäni on todella dorka, niin Trojansin RB spaikkasi pallon voimalla ensimmäisen maalinsa jälkeen. Olen nähnyt liigasta heitettävän lippuja spaikkaamisesta.. onko sääntö muuttunut?

 • Eli mielestäsi on ihan sama, mitä kentällä tapahtuu? Että jos sun suosikkijoukkueen QB lanataan tajuttomaksi heiton jälkeen ja kausi ohi, mutta ei lippua, koska tuomari ”ei nähnyt” niin todetaan vaan täällä palstalla, että ”kuule valivali, parempi joukkue voitti ja piste”

  Koko keskustelun pointti, kuten joku tuossa sanoikin, oli se, että kun peli on valtakunnallisessa televiissiossa oikein hidastusten kanssa niin onhan se ihan kamalan näköistä kun näitä isoja virheitä menee läpi todella paljon.

  Menee niitä aina, jääkiekossakin meni eilen Patrik Laineen kohdistetut sikailut läpi, mutta nyt oli niin monta ja niin isoa. Esim. tuo linjassa tapahtunut törkeä hold ei voi jäädä näkemättä , jos tuomari, jonka avain on hyökkäyksen linja (aputuomari) seuraa omaa aluettaan loppuun asti, eikä nosta katsetta pallonkantajan mukaan, kuten ilmeisesti on käynyt. Kyllä, olen käynyt tuomarikurssin ja tiedän, mistä puhun. Ja muuten tuomaroin itsekin, en tosin liigaa vaan paikallisia alasarjan pelejä, niin ei tarvii sitä korttia heittää.

 • Suomessa sovellettava tuuletussääntö on bärsseestä. Liian kirjaimellinen NCAA:n tavaaminen menee meillä naurettavuuksiin. Enemmänkin pitäisi palkita viikon ja kauden parhaat tuuletukset ja kannustaa pelaajia luovuuteen tällä sektorilla. Tuuletukset lisäävät lajin näyttävyyttä ja yleisön mielenkiintoa.

 • @sillaikai Ei yhtään haise läpi nyt tuo karvas pettymys jonka koit. Et ota kantaa yhteenkään TAFTin rikkomukseen, syystä että? Vääriä aloitusmuodostelmia, esim puntissa, vääriä varusteita (vai mikä rangaistus nykyään tulee) kun QB:n potta ei pysy normaalitilanteissa päässä. Ainakin lisä piste olisi pitänyt jäädä pelaamatta. Hyökkäyksen syötönvastaanoton häirintä tuli maali drivellä. Törkeitä sikailuja kasassa, kuristamista, lyömistä..
  @valivali: Koska puhallat seuraavan ottelun ja missä? Tulisin mielellään näkemään sen.
  Kyllä väärä joukkue voitti, koska selostajat oli huonoja ja Turkulaiset vain piti kiinni ja ajelivat vielä Pateakin röyhkeästi Kanada pelissä… Turku ulos liigasta.

 • täysin samaa mieltä. Koko sääntö on ihan absurdi. Voisin jotenkin ymmärtää vastustajaan kohdistetut ns. nöyryyttävät tuulehtukset, mutta muuten mun mielestä kaikki pitäisi sallia. Tai sanotaanko näin päin, että jos ei sallita niin linjan pitäisi sitten olla vesitiivis kaikissa peleissä.

 • Turkua voisi vielä rankaista siitä että Kuuttila ei pelannut. Vastustajalta jäi n. 30 jaardia alakentän blokkirangaistuksia saamatta. Sekin tuomarien vika kun ei varmuudeksi liputtaneet eikä selostajatkaan huomanneet edes hidastuskuvasta.

  Taft saa perjantaina tylyä kyytiä viimevuotiselta divari-kolmoselta. Seppo on tunnettu siitä että kentällä ei jarrutella. Trojans armahti Taftin peluuttamalla junnujaan koko toisen puoliajan, mutta vaasalaisilla on tarve näyttää kuuluvansa liigaan. Eli turpiin tulee ja valitusvirret jatkuvat. Peliähän voi seurata taas Neloselta.

 • no huh huh. kuuttila-kortti heitetty. kuuttilahan siis ei pelaa sikaa vaan se vaan pelaa niin kovaa, ettei me olla täällä suomessa totuttu siihen. eiks niin turku?

  onnea turku. vuoden mielensäpahoittajapalkinto tienattu.

 • Itse en myöskään ymmärrä tuota pyrkimystä kieltää kaikki.
  Onneksi liigan tuomarit ovat liennittäneet alusta jonkin verran. Halveeraminen, liian pitkä tuuletus on toki minustakin asioita joihin voi puuttua, mutta niissäkin tapauksissa ehkä varoitus->rangaistus systeemmillä. Ei pilata tunnetta pelistä.
  Koskaanhan maalia ei ole voinut hylätä jos ”rike”tapahtuu maalin jo synnyttyä.
  PS. kun noita kommentteja lukee omaan silmään iskee vahvasti se ettei taaskaan ole kotijoukkue tehnyt mitään väärin vain iso paha Turkulaisporukka kävi räyhäämässä tullettamassa Vantaalla.

 • Näyttää siltä että emme taida päästä yhteisymmärrykseen pelin tapahtumista, joidenkin mielestä tuomarit olivat erittäin huonoja ja osan mielestä vetivät hyvin.

  Itse olen sitä mieltä että ottelu sujui kaikin puolin onnistuneesti myös tuomaritoiminnan osalta ja parempi voitti.

 • Kuvien katselun tilalle suosittelen lukemaan ton usafootball artikkelin kiinnipitämisestä.