Ykkösen joukkueet järjestykseen

jefumaster 15.4.2016 18:39 61 kommenttia

Tulevan kauden Ykkösen odotetaan jatkavan siitä mihin viime kaudella jäätiin. Divisioonassa pelataan viihdyttävää ja kovatasoista jenkkifutista myös 2016.

Viime kesänä Spagettimaljassa pelannut Hämeenlinna Huskies lähtee kauteen ykkössuosikkina. Tiukassa tuntumassa sarjaan valmistautuu entisestään vahvistunut haastaja, Helsinki Wolverines, joka onnistui kaappaamaan pääkilpailijaltaan sarjan ykkösetenijän, Jerrell Jonesin omaan rosteriinsa. Kaudella 2015 Oulu Northern Lights pyrki menestymään sarjassa ilman ulkomaalaispelaajia. Nyt samaa yrittää sarjanousija Steelers. Kuopiolaiset rakentavat joukkuettaan maltillisesti, mutta paikka pudotuspeleissä tulee olemaan pitkän tien takana. Viiden joukkueen sarjassa kaikki kohtaavat toisensa kaksi kertaa. Neljä parasta jatkaa pelejään playoff-kierrokselle. Gridiron laittaa nyt Ykkösen joukkueet järjestykseen kevään rosterien perusteella:

1. Hämeenlinna Huskies jatkaa sarjan kärjessä

Huskies oli kauden 2015 positiivinen yllättäjä. Sarjanousija taisteli tiensä loppuotteluun konkaripitoisella joukkueellaan. Tälle kaudelle joukkueen ruorissa on pelaajavalmentajana toimiva Stan Bedwell, jonka viime vuosien suurin ansio lienee Turun palauttaminen liigakaupungiksi yhden divisioonavuoden jälkeen. Bedwell tunnetaan hyvänä hengennostattajana ja kelpo pelinrakentajana. Huskiesin kannalta kiusallista on se, että amerikkalainen valmentaa Italiassa Lazio Marines-joukkuetta, jonka kausi jatkuu vielä ykkösen käynnistyessä Suomessa. Hämeenlinnassa aloitetaan siis kausi todennäköisesti kotimaisen pelinrakentajan johdolla.

Huskies on menettänyt useampia kokeneita pelaajia, mutta kerännyt siirtomarkkinoilta samanaikaisesti kiitettävällä tarkkuudella täsmähankintoja miehistöönsä. Joukkueen vahvin osa-alue on hyökkäyksen linja. Kokeneen Antti Martikan rinnalla pelaa useampia liigatason pelimiehiä mukaan lukien Seinäjoelta siirtyvä ja maajoukkueessakin pelannut Sami Rantanen. Pelinrakentaja Bedwell on varmistanut riittävän tasokkaan suojauksen air raid -hyökkäykselleen. Joukkueen toiselle jenkkipaikalle on valittu Archibald Barnes, yli satakiloinen tukimies.

Hämeenlinnan Kaurialan kenttä palkittiin kaudella 2015 ensimmäisenä areenana SAJL:n Vuoden Pelikenttä-palkinnolla. Toivottamasti meno jatkuu yhtä raikkaana myös tulevana kesänä.

Arvio: Hämeenlinnalaiset avaavat kautensa 27.5. Brahen kentällä pääkilpailijaansa Wolverinesia vastaan ilman amerikkalaispelinrakentajansa Bedwelliä. Sarjan alku tulee olemaan joukkueelle haasteellinen, mutta uskon kokeneen miehistön jyräävän helposti playoff-peleihin ja loppuotteluun. Monet ovat spekuloineet sitä, montako Lazio Marinesin pelaajaa seuraa valmentajaansa Hämeenlinnaan kesän aikana. Ilman lisävavistuksiakin Huskies on kauden 2016 kirkas ennakkosuosikki Ykkösessä.

Kuva: Jari Turunen

2. Wolverines on vahvistunut

Wolverines kohtasi viime kaudella Huskiesin kolme kertaa häviten kaikki kohtaamiset. Tällä kaudella helsinkiläiset haastavat kilpailijansa tosissaan ja tavoittelevat paikkaa Spagettimaljassa. Suurin muutos pelisysteemissä on päävalmentaja Robert Johnsonin käsialaa. Maajoukkuepelinrakentaja Janne Lehtiselle tarjotaan ehjän harjoituskauden jälkeen nyt todellinen näytön paikka tasokkaiden laitahyökkääjien ja keskushyökkääjä Jonesin ruokkijana. Myös Wolverinesin heittopeli vakuuttaa ennakkoon, sillä kaksimetrinen TE Locklan Gilbert palaa jälleen Ahmapaitaan. Rosterin perusteella joukkueen haastavin kohta löytyy hyökkäyksen linjasta. Onnistuvatko kokemattomat linjamiehet suojaamaan taitavia takakentän pelaajiaan vastustajan taklaajilta riittävästi? Joukkueen kovimmat linjamiehet löytyvät nimittäin valmentajien positiolta. Toinen jännitettävä asia on nuoren Sixtareista siirtyneen Oskar Drockilan pelaaminen. Haastaako norjalaisia vastaan pelatussa harjoitusottelussa lupaavasti esiintynyt nuori pelinrakentaja Lehtisen jo tänä vuonna todelliseen peliaikakisaan?

Wolverines on vahvistunut erityisesti puolustuksensa osalta. Takakentälle on onnistuttu hankkimaan sekä kokoa että taitoa ja joukkueen toinen jenkkipaikka on annettu safetynä pelaavalle Antonio Harrisille. Mikäli viime kauden lupaavin tulokas, Robert Ehiarinmwiam on kehittynyt talven harjoituksissa, tulee kesällä ahmojen heittopuolustus tiivistymään merkittävästi. Joukkueen laajaan rosteriin on kirjattu peräti 14 rookien nimet. Kun lisäksi joukkue on onnistunut värväämään 18 pelaajaa muista joukkueista rungon pysyessä eheänä, voidaan Wolverinesilta odottaa edellistä kautta parempia suorituksia. Erityismausteensa joukkueeseen tulee tarjoamaan lajilegenda Jason Thomas, joka nähdään todennäköisesti pallon molemmin puolin ja takuuvarmalla nuoruuden innolla.

Wolverines otti riskin ja siirsi viime kaudella pelinsä Helsingin kantakaupungin alueelle Kallioon Brahen kentälle. Tunnelma otteluissa oli hyvä ja kentän rajallinen katsomo täynnä jokaisessa pelissä. Katsojien toiveissa on lisää katsomokapasiteettia tulevalle kaudelle. Yhteistyösopimus Chef Wotkin’sin kanssa takaa kunnon eväät kannattajille.

Arvio: Wolverines tulee haastamaan Huskesin tosissaan tulevalla kaudella. Joukkueen ehdoton vahvuus on järjettömän laaja pelaajamateriaali. Edustusjoukkueen rosteriin on kirjattu huhtikuussa peräti 82 pelaajan nimet. Kun vielä kolmosdivisioonan reservit lasketaan mukaan, on Ahmoja tarjolla pelaavaan miehistöön 110 kappaletta. Siinä missä Huskies odottaa Italian sarjan päättymistä, kohdistuvat Wolverinesin katseet Espanjan sarjan suhteen. Kaksi joukkueen avainpelaajaa on Valenciassa kokeilemassa siipiään kansainvälisillä kentillä. Aivan kaikissa tapauksissa määrä ei korvaa laatua, joten laajasta materiaalista huolimatta Wolverines lähtee kauteen haastajan paikalta.

3. Indians nousee tänä vuonna pudotuspeleihin

Kouvolalaiset pelasivat ykkösessä vuoristoratamaisen kauden. Mukaan mahtui hienoja voittoja sekä masentavia suurinumeroisia tappioita. Lopulta pudotuspelipaikka lipui ohi käsien niukasti. Jotain Kouvolassa kuitenkin tehtiin aiempaa paremmin. Seura on onnistunut kiinnittämään edellisen kauden parhaat importit rosteriinsa myös tulevalle kaudelle. Aikaisempina vuosina erityisesti importit ovat nurisseet olemisestaan ja tekemisistään sosiaalisessa mediassa äänekkäästi. Tänä vuonna amerikkalaislaituri Troy Rice kävi jopa vetämässä keväisen klinikan Indiansille kesken harjoituskauden ja seura on vahvistanut jo kahden importin nimet reippaasti ennen kauden alkua. Tuuli puhaltaa tällä sektorilla Kouvolassa nyt oikeaan suuntaan.

Viime kauden tähti-importit Rice sekä Charles Wort takaavat sen, että Kouvolan heittohyökkäyksessä on potentiaalia voittoihin. Menestys on luonnollisesti kiinni pelinrakentajan valinnasta. Viime kaudella hyökkäystä johti pirteästi pelannut Márton Czirók. Unkarilaisella ei ole tiettävästi vielä sopimusta tulevasta kaudesta ja Indians on kertonut hankkivansa joukkueeseensa vielä kolme ulkomaista vahvistusta joista yksi tulee olemaan pelinrakentaja. Jos valinnat osuvat kohdilleen on Indiansilla potentiaalia pelata pudotuspeleissä kapeasta kotimaisesta rungostaan huolimatta. Joukkueesta nostaisi mielellään esille myös suomalaisia tähtiä, mutta antaa kesän näyttää nouseeko Kouvolassa tilastoihin sellaisia.

Kouvolaa on pidetty toimintansa osalta varsin sisäänpäinkääntyneenä seurana. Alkuvuosi on antanut viitteitä suuremmasta avoimuudesta ja polku johtaa pommin varmasti parempaan mielikuvaan lajin seuraajien ja harrastajien parissa. Toivottavasti tässä on hyvä alku jollekin suuremmalle ilmiölle Kymenlaaksossa.

Arvio: Indians-kauden suunta määritellään paljolti sarjan avauksessa Jyväskylää vastaan 29. toukokuuta. Voitto pelistä voi siivittää kouvolalaiset menestymisen kierteeseen. Kahden kärkijoukkueen haastaminen saattaa olla Indiansille vielä liian kova tavoite, mutta Jaguaarit sekä Steelers tarjoavat tilaisuuksia napsia riittävästi pisteitä, jotka tällä kaudella nostavat joukkueen pudotuspeleihin. Jaguaarien ohella Intiaanit taistelevat ykkösessä sarjan kapeimmalla rosterilla. Indiansilla se merkitsee erityisesti linjamiesten urakointia kahteen suuntaan.

Kuva: Jari Turunen

4. Jaguaarien juhlavuosi huipentuu playoff-peleihin

Jyväskylän kausi 2015 sortui amerikkalaisen pelinrakentajan loukkaantumiseen. Seura vakuuttui kuitenkin Craig Maynardin otteista, ja kiinnitti vammoistaan toipuneen nopeajalkaisen pelaajan rosteriinsa jo hyvissä ajoin. Jatkuvuutta tarjoaa myös toisen amerikkalaisen, AJ McCrean jatkopaperi. McCrea pelasi Jyväskylässä isossa roolissa kahteen suuntaan ja vakuutti seuran valmennuksen otteillaan. Jenkkien lisäksi rosteria on vahvistettu kolmella britillä. Joukkue vahvistuu voimakasrakenteisella Jonathan Pan Gagolla (DL/FB) sekä viime kaudesta tutulla laitahyökkääjä Jarrad Gabbidonilla. Lisäksi linjoja vahvistamaan on hankittu yliopistokentillä kannuksensa hankkinut Jozef Tobolkiewicz .

Jyväskylässä on menneen kauden pettymysten jälkeen lähdetty hakemaan menestymistä sarjasta. Joukkueessa halutaan vakaasti siirtyä harrastamisesta huippu-urheilun suuntaan ja nostaa taustaorganisaation taso sellaiseksi, että seuralla on mahdollisuuksia menestyä myös kotimaisilla pelaajamarkkinoilla. Suuria viitteitä kovista kotimaisista nimistä ei kuitenkaan ole vielä nähtävillä Jaguaarien rosterissa. Joukkueen liigavuosien tehotaklaaja Sami Mäkinen palaa pelikentille tulevana kesänä ja on kova vahvistus Jyväskylän puolustukseen. Lisäksi oululaislähtöinen keskushyökkääjä Joni Kähösen on ilmoitettu littyvän Keski-Suomalaisten vahvuuteen kevään aikana.

Amerikkalaisesta jalkapallosta on tullut myös dvisioonatasolla laji, jossa menestyminen edellyttää kohtuulisia taloudellisia voimavaroja. Jyväskylässä ykkösen lisenssin saaminen edellytti hakemuksen tietojen täydentämistä, mutta Jaguaarit suoriutui tästä mallikkaasti. Nyt organisaatiota kehitetään aktiivisesti ja yhteistyötä tehdään mm. Jyvaskylä Rugby Clubin kanssa. Synergia on ilmeinen. Kun vielä ailahtelevat kenttäolosuhteet saataisiin kuntoon pysyvästi niin hyvältä näyttää.

Arvio: Kuten edellä jo spekuloin, Jyväskylällä ja Indiansilla on samankaltaisia haasteita kesän lähestyessä. Kotimainen rosteri ja erityisesti linjamiesten määrä eivät ole kahden kärkijoukkueen tasolla. Divisioonassa amerikkalaistaustaisten pelaajien rooli on korostunut ja Jaguaarien hyväksi koetut vahvistukset tulevat nostamaan seuran mukaan sarjan playoff-taisteluun.

5. Steelers taistelee ainoana kotimaisin voimin

Sarjanousija Kuopio Steelers julkaisi hyvissä ajoin pelaavansa avauskautensa Ykkösessä puhtaasti kotimaisin voimin. Valinta on rohkea, koska muut joukkueet panostavat ulkomaisiin vahvistuksiin sääntöjen sallimissa puitteissa ja kahden passin kiertoteitä hyödyntäen. Steelers haluaa omien sanojensa mukaan antaa vastuuta kotimaisille pelaajille ja toisaalta kohdistaa panostukset juniorityön kehittämiseen ja jatkuvuuden rakentamiseen. Maltilliselle meiningille pitää nostaa hattua. Joukkue on onnistunut keräämään rosteriinsa lähes 50 pelaajan nimet ja pelaajia riittää runsaasti kaikille pelipaikoille linjat mukaan lukien.

Täysin kotimaisen joukkueen suurin haaste on pelinrakentajan valinta. Kuopiolaiset ovat saaneet riveihinsä nuoren Juho Väisäsen, joka haki viime kaudella kokemusta Saksan sarjasta. Väisänen lasketaan yhdeksi lahjakkaimmista nuorista pelinrakentajista maassamme. Kokemusta korkeammilta sarjatasoilta edustaa Taftista siirtynyt tukimies Juuso Laherma, joka on pelannut myös Suomen maajoukkueessa. Pääsarjoja seuraaville jefu-katsojille kuopiolaiset tuovat tullessaan raikkaan määrän kotimaisia, vielä tuntemattomia taitopaikkojen pelaajia, jotka nostavat nimensä tilastoihin ja otsikoihin varmasti kauden aikana.

Steelers on saanut ympärilleen positiivisen kierteen ja seura panostaa aktiivisesti viestintäänsä. Kun vielä ensimmäiseen Ykkösen kauteen suhtaudutaan riittävällä maltilla myös pelaajien keskuudessa, on Savon suunnalla potentiaalia pitempiaikaiseen menestymiseen.

Arvio: Amerikkalaisen Jalkapallon I-divisioona on nostanut tasoaan viime vuosina Suomessa. Peli sarjan kärkitasolla on näyttävää ja vahvasti ammattimaisesti harjoitelleiden amerikkalaisvahvistusten dominoimaa. Steelersin valinta pelata kilpasarjaa kotimaisin voimin on hatun noston arvoinen, mutta samalla rajoittaa joukkueen mahdollisuuksia kilpailla tasaväkisesti importteja vilisevien kilpailijoidensa kanssa. Sarja tulee antamaan erinomaista kokemusta pitkäjänteisesti rakennettavalle joukkueelle, joka todennäköisesti jo kaudella 2017 tulee taistelemaan Spagettimaljasta tosissaan – mikäli onnistuu pitämään miehistönsä kasassa. Tälle kaudelle en uskalla ennustaa Steelersille viidettä sijaa parempaa sijoitusta. Ilman voittoja joukkue ei kuitenkaan tule taapertamaan kauttaan.

Ykkösen sarjajärjestelmä on tylsä…

SAJL:n I-divisioonan sarjajärjestelmä 2016 on surullinen. Viiden joukkueen sarjasta neljä parasta pääsee pelaamaan pudotuspeleihin. Formaatti antaa luvan tappioille, merkityksettömille peleille ja loppukesän import-investoinneille. Joukkueet, jotka odottelevat vahvistuksiaan eteläisen Euroopan sarjoista voivat pelailla vailla stressiä ja puolilla valoilla alkukauden sen vaikuttamatta pääsyyn playoff-kierrokselle.

Olisin itse mieluummin nähnyt kolmen joukkueen playoff-pelit jossa sarjan kakkonen ja kolmonen olisivat pelanneet pääsystä Spagettimaljaan, jonne sarjan ykkönen olisi sijoitettu suoraan. Näillä kuitenkin mennään, joten odotettavissa on joka tapauksessa jälleen tasokas ja tapahtumarikas pelikausi ykkösessä.

Avatar

jefumaster

Yli kolmekymmentä vuotta suomalaisen jenkkifutiksen äärellä, sisällä ja ulkona, sisäpiirissä ja oppositiossa, kentällä, laidalla ja raitapaidassa. Tuolla perspektiivillä tarkastelen kotimaisen jenkkifutiksen ilmiöitä.

Muita kirjoituksia samalta kirjoittajalta:

Kommentoi

 • Tylsä kesä tulossa divarissa, Wolvot vie ja muut vikisee. Huskies heikentynyt merkittävästi ja Wolverines tehnyt hyvät hankinnat, mukaan lukien Jerrell Jones. Toivotaan kuitenkin tiukkoja pelejä, Steelers voi yllättää ja Jyväskylään on kannettu porukkaa ulkomailta kivasti. Kouvola on Kouvola .

 • Wolvojen rosteri on kyllä leveydessään omaa luokkaansa

  http://helsinkiwolverines.com/edustusjoukkue/

  Jos Jerrel Jonesia ei lasketa kovin kaappaus on NIko Hannula (DB) nro 16 Kotkasta. Treenipelissä jo esitti osaamistaan ja sama jatkuu toukokuussa Brakulla…

 • http://helsinkiwolverines.com/edustusjoukkue/
  http://helsinkiwolverines.com/3-divisioona/
  http://helsinkiwolverines.com/4-divisioona/

  Aika leveä kun lasketaan useampi pelaja kolme kertaa?
  Olis odottanut isompaa rosteria norjalaista vastaan mutta löytyi reilusti tillaa junnuille.

 • Roosters, Tafti ja Ecg syö Wolverinesin. Wolverines on pelkkä vyölaukku illuusio.

 • @wolvot Kun katsoo I,III ja IV-divarin listat ja Akatemian pelaajalistoilta nimet ilman päällekkäisyyksiä, niitä on 150. Eidsvoll-peli oli sisäänajopaikka rookieille ja akatemian lahjakkaille nuorille jotka saivat runsaasti peliaikaa. Useammat aloittavat pelaajat oli verkkareissa kentän laidalla. Tossa pelissä täysi 45 pelaajan rosteri jossa nuorimmat 16v ikäisiä.

  Hienoa, että lajista löytyy seura jossa koko kehittymisen ja pelaamisen putki johdonmukainen. Rojon tehtävä on valita ykkösen peliin paras pelaava miehitys.

  Pk-seudulla organisaation näkökulmasta Roosters ja Wolverines ovat välivuoden edellä Taftia ja ECG:tä joista Vantaalla illuusio ehkä suurimmillaan

 • Kirjoituksessa mainitut W:n rosterien pelaajamäärät laskettu päällekäisyydet huomioiden. Yksi pelaaja laskussa mukana vain yhteen kertaan vaikka sama nimi useamman W-joukkueen listalla.

 • Tunnettu (savolainen) tosiasiahan on, että Steelers vie Spagumaljan! Toisesta sijasta ei ole mitään käryä. Enhän minä nyt sentään mikään helvetin ennustaja ole….

 • Hyvä artikkeli! Lähettäkää Surakkalle Sawoon vaan ihan oma riepu. Varsineinen viitta on kyllä tällä hetkellä Hämeenlinnassa kunnes toisin todistetaan. Mielenkiintoinen ja uskoakseni myös tasainen ykkösdivari kausi tulossa!

 • Mestaruus- T-paidat painettu ja siiterit kylymenemässä?

  Ps onko tuima ruoka mautonta vai voimakasta?

 • Noita Wolvojen rosterita kun on pähkäilty paljon niin otin tähän tällaisen insinöörimäisen lähestymistavan jolla yleensä saadaan aikaan vain absoluuttinen totuus. Tässä siis Wolverines matematiikkaa kun rosterit sujauttaa Exceliin ja tekee vähän hokkuspokkusta jolla poistetaan duplikaatit:

  – Edustusjoukkueen (Gold) rosterissa 82 pelaajaa
  – III-divarin (Blue) rosterissa on lisäksi 29 pelaajaa, jotka eivät Gold listalla
  – IV-divisioonan (Pink) rosterissa 21 nimeä jotka eivät ole G/B listoilla
  – U19 rosterissa 20 nimeä, joita ei mainittu yllä olevissa listoissa
  – U17 rosterissa 18 nimeä, joita ei mainittu yllä olevissa listoissa

  Wolverines rostereissa yhteensä 170 eri jenkkifutispelaajan nimet edellä mainittujen sarjatasojen joukkueisiin sijoitettuna ja päällekkäisyydet poistettuina. III-divarin Blue-joukkue on todellinen varasto koska kaikki paitsi importtit ovat Goldin ohella myös Bluen listalla. Sama nimi esiintyy enimmillään kolmella listalla. U17 joukkueen listoilla olevia pelaajia oli mukana pelaavassa kokoonpanossa Wolverines – Eidsvoll pelissä.

 • Kaiva ny vaan kukkaronpohjia ja lasauta pöytään 5 importtia niin saadaan Savoon liigajoukkue ensi kahdeksi

 • Hevosmiesten kertomaa… Royalsin QB on signattu: http://www.kansascity.com/sports/mlb/kansas-city-royals/article413443/Royals-prospect-Bubba-Starling-starting-to-put-it-all-together.html
  Taloudellisesti on kuulemma erinomainen ratkaisu, koska pelaa myös Seinäjoen maila-jusseissa.

 • Ennen kaikkea ykköselle tärkeä tieto…

 • Hevosmiesten juttuja…

 • Jaguaarien rankkaus tippui tuon farmisopimuksen myötä…

 • Voitko Ripa perustella pikkuisen paremmin väitettäsi. Yleensä ylemmän sarjatason joukkueet ovat farmisopimusten voittajia ja alemman tason jukkueet absoluuttisia häviäjiä.

 • Lahden Panthers: 4 kautta, 30 peliä joista 26 tappiota. Maalisuhde -691. Minkälaisia vahvistuksia sieltä löytyy Jyväskylään?

 • Eipä noista farmisopimuksista juuri mitään kovia vahvistuksia suuntaan tai toiseen tule. Ideana lienee, että alemman sarjatason pelaajat pääsevät haistelemaan astetta kovempia pelejä ja ylemmällä tasolla vähemmän peliaikaa saavat voivat ottaa isompaa roolia alemmalla tasolla. Pelaajille kokemusta ja joukkueille kapeaan rosteriin täytettä. Mikä muu joukkue olisi ollut Jaguille tarjolla siedettävällä etäisyydellä? Ja kyllä, Lahdesta löytyy sopivia pelaajia ykköseen.

 • Bitch please

 • ..uhoaa FB:ssa että Huskies julkaisee kohta taas uusia pelaajia…

 • ??? Mitä siellä nyt taas tapahtuu?

 • Kaikki yllättyy kuin Jäätteenmäki fakseistaan, kun Stan B lausuu tuovansa 20 Luigia Saapasmaasta heinäkuussa viemään maksavilta kantahämäläisiltä peliminuutit. Sit voidaan nostella spagu-kannua ja sanoa, että tää on tehty pitkäjänteisellä työllä ja seuran yhteisellä visiolla. #Liigaan2017

 • Halleluja. On se kova.

 • En kyllä mitenkään ymmärrä tätä divarissa tapahtuvaa kilpavarustelua. Miten oman kylän pojilla riittää motivaatiota roikkua mukana, maksamassa näiden vahvistusten oleilua. Minä en ainakaan olisi valmis maksamaan useita satasia jopa yli tonnia siitä, että joukkueeseen haalitaan vahvistuksia ympäri eurooppaa. Eikö olisi parempi pyrkiä satsaamaan rahaa omiin junnuihin, tyttöihin ja miehiin? Näillä rahoilla voisi HARRASTUKSESTA tehdä edullisempaa tai parantamaan toiminnan laatua (valmennus, harjoittelu, välineet, yms..). Onko spagettimaljan voittaminen todellakin sen arvoinen, että seurojen kannattaa laittaa vahvistuksiin yli 10t€ per kausi? Samalla oman kylän pojat maksavat 500-1000€ siitä, että saavat todellakin katsoa ko. pelin parhaalta paikalta vaihtoaitiosta.

 • Klassisen katkera vuodatus… Jos seuran organisaatio on kunnossa sääntöjen sallimien vahvistusten tuonti on vain hyvä juttu.

  Oman sarjatason mestaruuden voittaminen on aina iso asia jonka saavuttaminen vaatii uhrauksia oli sitten kyse Vaahtera- tai vaikka Tinamaljasta. Nykyinen Ykkönen on kovatasoinen kilpasarja jossa ei enää puhtaalla harrastuspohjalla menesty. Osalla joukkueista valmennus on jo ammattimaista ja ympärivuotista.

 • Miten niin katkera vuodatus, se on mielipiteeni. Eli mielestäsi puolittainen harrastuspohja on ok? 20 jätkää harrastaa ja maksaa siitä ja toiset 20 jätkää kuluttaa maksavien rahat. Nykyinen divari ja Vaahteraliigakin ovat harrastesarjoja, siitä ei pääse mihinkään.

  Tottakai menestymisen eteen pitää tehdä uhrauksia, mutta ovatko ne uhrauksien tekijät tässä ne maksajan roolissa olevat kaverit? Vai millasia uhrauksia tarkoitat. Lisäksi milloin seuran organisaatio on mielestäsi sellaisessa kunnossa, että kannattaa panostaa yli 10t€ vahvistuksiin vaikkapa divarissa? Ja miten vahvistusten hankkiminen korreloi organisaation kuntoon?

 • Mistä sä ottaisit ne resurssit siihen juniori ja naistoiminnan kehittämiseen? Miesten edustusjoukkueen toiminnastako?

 • Jos pitäisi valita, että laittaisinko tukun rahaa divarin edustusjoukkueen vahvistuksiin vai saman summan juniorityöhön, niin valitsisin junnut. Minusta aikalailla luontevaa on se, että edustusjoukkueen on tuettava juniorityötä, jotta jonkinlainen jatkuvuus seuralla olisi taattu.

  Ei minulla ole mitää sitä vastaan, että vahvistuksia hankitaan. Lähinnä ihmettelen kuinka joukkueet saavat motivoitua ne rivi jonnet vuodesta toiseen rahoittamaan tuota touhua. Ensin painat talven treeneissä ja käyt kaikki mahdolliset talkoot hoitamassa, maksat jäsenmaksut, toimintamaksut, lisenssit, vakuutukset, yms. Sitten toukokuussa saapuukin huippu LB Unkarista ja vie sinun paikkasi aloittavasta kokoonpanosta. Uskoisin että vituttaa vaikka joukkue menestyisikin.

 • Eli olisit valmis tekemään kaiken mainitsemasi ja antamaan rahat juniorityöhön sekä kenties ottamaan vielä lisäduunia junnutyöstä, koska ei se pelkällä rahalla pyöri. Etenkään jos niistä halutaan huippuluokan aikuispelaajia. Se vasta on kallista puuhaa. Ja sitten vielä omissa peleissä tulee tod.näk sitä kylmää kyytiä kun muilla on niitä vahvistuksia.

  Mun mielestä juniori ja kilpatoiminta on kaksi aivan eri maailmaa. Junnut pyörii omillaan ja edari omillaan. Edustuksessa rima niin korkealla kuin mahdollista, ja sinne pääseminen jo itsessään suoritus jota keskiverrot katsoo ylöspäin. Ei niin, että sinne kävelee sisään kuka tahansa.

 • Ja mitä teet kymppitonnilla junnutyössä? Jos jossain, siellä sen rahan tuoma lisähyöty on varsin matala sen jälkeen kun se perustaso on saatu riittäväksi. Edariin pudotetulla kymppitonnilla voidaan ilmeisesti nykyään päättää se nostellaanko kauden päätteksi kannua vai jäädäänkö playoffien ekalle kierrokselle.

  Suurin osa (noh, minä ainakin) pelaa voittaakseen. Jos se vaatiin panostuksia eikä niitä pystytä tekemään, voi olla ettei voiteta. Sitten saattaa vähän harmittaa kauden jälkeen, oisko ehkä kuitenkin pitänyt panostaa enemmän? Junnutoiminnan pyörittäminen on äärimmäisen tärkeää mutta sinne rahan pumppaaminen kuullostaa ainakin minusta hölmöydeltä (kunhan se on saatu pyörimään yleensäkään).

 • Missä pilvessä te elätte – pleijjarivoittopurukka saadaan vuodesta toiseen kasaan löytämällä pari kahden passin jenkkiä? PW-homma on kiva lisä mutta pääpaino tulee jatkossakin olla noin 15-vuotiasta jotka tippuu muista lajeista. Mutta se olitko 1-ketjun sentteri tai joukkueesta tippuva 3-kentän raataja ei korreloi mitenkään sen kanssa oletko lupaava jefun pelaaja. Totta että parhaat 19v. Pelaa Turun, Roostersin tai kenen tahansa aloituksessa, mutta kun siellä on takana ne raakileet jotka ovat juuri aloittaneet lajin – motivoiko enemmän junnuliiga vai edarin vaihtopenkki? Turun ja Roostersin esimerkki on heikkoa. Vaasan surkeaa.

 • Jotain on varmasti divarissa pielessä, jos muutamalla jenkillä sinetöidään divarin voitto. Kannun saa se joukkue jolla on parhaat jenkit tai eniten eu-pelaajia, muilla ei ole mitään väliä. Onko divarin taso oikeesti noin saatanan huono? Sitten vielä samat hemmot puhuu kilpaurheilusta. 10 urheilijaa ja 30 statistia.

  Mitä teen 10t€ / kausi junnuille. Vaikka palkkaisin kesäksi päätoimisen valmentajan tai ainakin pyrkisin sitouttamaan siihen kaverin jolta voisi vaatia aikaa ja laatua tuolle työlle. Kouluttaisin lisää valmentajia, yms.. Jos tuo raha laitetaan vaikka viidelle vuodelle niin kyllä sillä saa jo aika paljon. Kaikkea ei tarvitse tehdä heti. Tottakai peruskulut pelireissut, yms. pitääkin maksattaa junnuilla, mutta tuo 10t tulisi siihen päälle.

  Tuolla 10t€ ei vielä saa kun 2 jenkkiä kesäksi. Mikä tuon panoksen tuoma lisähyöty on edustusjoukkueessa? Saadaan yhdeksi kaudeksi voittava joukkue, mutta seuraavana vuonna voidaan olla viimeisiä. Tai luovutetaan kun se edelliskauden reissujengi päättää vaihtaa seuraa.

 • Ei kun Vaahtera on sama asia, mutta vain pari sijaa. Ilman junnuja edarit voi lopettaa.

 • Junnut vs edustus rahakeskustelu. Asia jota itse olen useasti miettinyt.

  Toisaalta seuran terävin keihäänkärki on se edustus, joka on myös näkyvin osa ja kerää eniten sponsoritukia. Sen on helpoin näkyvyydellään kerätä sponsorieurot sekä lisäksi myös se on loppumaton kaivo johon voi työntää rahaa pelaajahankinnoilla. Mutta edustusjoukkue tarvitsee junnujoukkueet toiminnan jatkuvuutta varten. Mieluiten laadukkaat juniorijoukkueet.

  Hyvän esimerkin löydän läheltäni tuosta Futarin chilistä. Kun siitä viimevuonna saatua rahasummaa ajattelee niin sillä ei saisi katettua yhden miestenjoukkueen importin kuluja kesästä. Mutta silti summassa oli tarpeeksi kattamaan tänävuonna puolet kaikkien Saintsin junnujen uusista pelipaitakustannuksista, siitä sai apuja nuorisopäällikön ja 4 junnuvalmentajan kuluihin ja sillä tuki viimevuonna maajoukkueleireillä käyneitä Saints junnuja 25€ / käyty päivä.

  Tonni vuodessa edustusjoukkueen budjettiin ei välttämättä edes näy joukkueen tuloksessa tai sarjataulukossa. Tonnilla vuodessa junioritoimintaan tulos tulee hitaasti mutta 6-8 vuoden päästä hyöty seuralle on paljon isompi kuin se, että aikanaan sillä summalla kaupungissa kävi yksi amerikkalainen toukokuusta syyskuuhun.

  Olen siis samoilla linjoilla WTF:n kanssa. Jos minulla olisi 10t€ niin jakaisin sen vaikka tuolle 5-10 vuodelle sillä 1-2 tonnia vuodessa auttaa junioreja huomattavasti enemmän kuin edustusjoukkuetta joka polttaisi sen helposti yhden kesän aikana. Mutta jos perusasiat katettuna ja kustannukset maksettuna tätä ns. ”ylimääräistä rahaa” olisi seuralla 10t€ joka vuosi, niin siitä laittaisin edustukseen reilusti yli puolet ja ottaisin sillä sen ”ylimääräisen” importin sillä edelleen juniorit saavat sillä parilla tonnilla itselleen suuren eron toimintaan.

  Olen myös hyvin iloinen siitä että muut seurat jotka ovat chiliä itselleen halunneet ovat myös jättäneet etikettiinsä maininnan tuoton käyttämisestä heidän juniorityöhön. Kiitos heille siitä.

 • Mä en selkeesti puhu samasta asiasta kuin WTF tai Lönnqvist. Jos seuralle tulee *plim* 10ke rahaa saa olla äärimmäisen kylmäpäinen ja pitkälle eteenpäin katsova seuran johto että ne alkavat jyvittämään sitä yhtään mihinkään. Pitäähän junnutoiminnan jo lähtökohtaisesti olla suunniteltu niin että se rahoittaa itse itsensä (tai sitten niin että edarin tuella se homma pyörii) enkä oikein mitenkään pysty näkemään että junnutoiminnan henkireikä on se että maksetaanko nyt vaikka mj-leirityksestä 25e/vrk. Noin muutenkin ainakin omaan korvaan valmentajan sitouttaminen rahalla kuullostaa todella upottavalta suolta. Jos kerran junnuvalmentajalle maksetaan, mitenkäs apuvalmentajat? Huoltaja? Seuran pj? En tiedä minkälaisia budjetteja muut pyörittävät, tiedän että omassa joukkueessa valmentajille ei ole rahkeita maksaa mitään. Ja samoin rohkenen olla sitä mieltä että jos valmentajilta kysyttäisiin laitetaanko raha niiden kilometrikorvauksiin (esim) vai laadukkaisiin vahvistuksiin, nekin ottaisivat vahvistukset.

  Mutta totta toinen puoli. Jos omaan joukkueeseen tulisi *plim* 10ke, ei sitä kaikkea todellakaan (tietenkään) laitettaisi edariin.

 • Ehdottomasti talouden pitää olla muuten kunnossa ja tasapainossa ennen kuin tuollaisia MJ-tukia alkaa pohtimaan. Ei se henkireikä olekaan vaan se pieni kirsikka siellä kokonaisuuden päällä jolla annetaan tukea niille, jotka ovat MJ-tasoisia pelaajia. Kuten kaikki tietävät MJ-toimintaan menee myös niitä vanhempien rahoja. Juniorijoukkueen toiminnan pitää olla talouden osalta tasapainossa seuran omin toimenpitein, jolloin pienillä summilla ulkopuolelta sitä voi tehostaa.

  Eräs juniorimme isä keräsi tälläisen listan viimevuodesta:
  U17 PM-kisat 15.-17.10.2015, 3 pv
  U17 maajoukkueleiri 10.-11.10.2015, 2 pv
  U17 maajoukkueleiri 3.-4.10.2015, 2 pv
  U17 maajoukkueleiri 12.-13.9.2015, 2 pv
  Jefuripari 13.-18.7.2015, 6 pv
  SAJL Tekniikkaleiri 15.-17.6.2015, 3 pv
  U15 Maaottelu 11.4.2015, 1 pv
  U15 maajoukkueleiri 28.3.2015, 1 pv
  U15 maajoukkueleiri 24.-25.1.2015, 2 pv
  Jefuripari tutustumisjakso 27.-29.12.2014, 3 pv

  Nuo kun käy kahlaamassa sopivan ikäinen juniori läpi niin hämmästyisin jos kaveri ei kehittyisi. Mutta hinta isän lompakolle on varmasti enemmän kuin 25€ päivä. Pienellä tuella voi ehkä varmistaa sen, että poika on tänäkin kesänä MJ-toiminnassa mukana joka on pelkkää plussaa pelaajalle sekä seuralle eikä ole pois seuran muusta toiminnasta tai muiden lompakoista.

 • Kuinka monta eu/kahen passin miestä oli viimekauden spagufinaalissa? Eikös siellä ollu pääasiallisesti suomalaisella rungolla liikenteessä kumpainenkin porukka. Ei ainakaan omaan silmään huskyjen rosterissa näkyny mitään importtei ku jj ja sisler. Tampereella näkyy nelson bialostok. Oisko nyt niin et huonommat joukkueet jokka kilpavarusteli viimekaudella jäi finaalin ulkopuolelle?

 • Taisipa olla Saintsilla yksi EU-palaaja joka jatkaa joukkueessa 2016

 • Ainoa jolla oli kahden passin jenkkejä oli Indians..

 • Indians valitsi näköjään tälle kaudelle brittiläisen QB:n. Olisin itse mielelläni nähnyt viime kaudella menestyneen unkarilaisen palloa jakamassa mutta antaa poikien kokeilla taas uutta… Ylläri kuitenkin se että ei löydetty kahden passin jenkkiä tähän tehtävään.

  http://www.europlayers.com/ViewProfilePlayer.aspx?ProfileId=17901

 • Nauhan perusteella täysi kysymysmerkki.. Olisiko tuo jotenkin Suomen 3 div. tasolla pelillisesti. Siis liigana. QB voi kuitenkin olla 2 div tasoa.

 • Onpas kummallinen valinta. Yhdyn yllä olevan kommentteihin pelin tasosta Hudl-videoissa. Kaveri heittää kaaripalloja ja kopit on rissujen hyvyyttä. Näyttää kankealta ja jos vertaa erittäin hyvin liikkuneeseen Marton Czirokiin niin ero on suuri. Ei ihme että Inkkarit kertoo etsivänsä vielä kahta import-linjamiestä. Toi kaveri tarvitsee muurin ympärilleen. Videon perusteella voisi sanoa, että pari kourallista suomi-pelinrekentajia ovat tasokkaampia kuin tämä ”import”.

  http://www.hudl.com/athlete/2091283/highlights/36806397

 • Jestas, highlight videpkin kertoo heti sen, että juoksu-uhkaa ei tässä kaverissa ole pisarakaan, hidas ja kankea, eli kun heitto puolustetaan pois, niin tämän kaverin käyttökelpoisuus oli sitten siinä. Ei kyllä vakuuttanut yhtään ja kun ajattelee muita sarjan pelinrakentajia, niin tässä voisi olla ensimmäinen joka vaihdetaan kauden aikana johonkuhun vähän monipuolisempaan. Sanoisin, että kaverille tulee tuskaisia ja pitkiä iltoja etenkin Huskiesin ja Wolvojen puolustuksen linjojen kanssa, kun poketti hajoaa ja miinusjaardeja tulee roppakaupalla. Ne isot linjamiehet tulevat kyllä nyt tosi tarpeeseen.

 • Tän on pakko olla joku vappujekku. Video on kamala ja jos vertaa kotimaiseen tarjontaan niin Wolvojen kakkosqb Drockila on nähdyn perusteella monta askelta edellä tätä brittiä. ainoa positiivinen asia on pituus. Ylhäältä näkee vähän pitemmäs. Jos tässä nyt pitää laittaa Ykkösen QB:t järjestykseen niin lista näyttää tältä:

  1. Maynard, Jaguaarit
  2. Bedwell, Huskies
  3. Lehtinen, Wolverines
  4. Väisänen, Steelers
  5. Stephenson, Indians

 • 1. Maynard
  2. Lehtinen
  3. Bedwell
  4. Väisänen
  5. Stephenson

  Ajuwon/ huskie OL vs JJ/ Wolvot OL???

 • Ihmettelen kyllä jos joku rankkaa lehtisen bedwellin edelle. Ehdottomasti bedwell on divarin paras qb mutta divarin paras import on varmasti jj. Tulee kyllä mielenkiintoinen kauden avaus wol vs huskies ja nähdään onko välivuoden jälkeen siitonen vielä terässä hämeenlinnassa. Eikös toissavuonna saintsissä siitonen ollu divarin kärki pelinrakentajia? Isoimmat kysymysmerkit on ne että ketkä blokkaa wolvoissa jonesille ja ketkä ottaa palloja kiinni huskeilla?

 • Alkaa vanhat vammat painaa Stania sen sijaan Lehtisellä on vihdoinkin ehjä harjoituskausi alla. Huskien Ajuwon näyttää ok euroimportitlta mutta JJ:n kanssa vertailu menee 100-0 amerikanpojan suuntaan. Wolvojen OL on joo se kysymysmerkki. Joukkueella on (isossa) rosterissaan näköjään paljon kokoja, senttejä ja kiloja mutta kokemus taitaa olla vielä hakusessa. Huskeilla taas päinvastainen asetelma. Kahdella OL-pelaajalla pelivuosia enemmän kuin koo Wolvo-OL:lla yhteensä. Wolvot parantaa tulevalla kaudella peliään eniten puolustuksen takakentän osalta ja joukkueen viime kauden pilasi jo valmiiksi rikkinäinen Stokesin kaveri-RB, joka oli enemmän taakka kuin vahvistus. Huskien kysymysmerkki on laitahyökkääjät mutta onhan silläkin suunnalla jatkuvuutta näköpiirissä.

  Mielenkiintoinen kauden avaus odotettavissa ilman Bedweliäkin ja taitaa Brakun katsomo jäädä heti alkuun alimitoitetuksi.

 • Millon Bedwell on viimeksi pelannut? 2012?

  Pidän kyllä oivallisena koordinaattorina, mutta pelinrakentaja – not, no ehkä juuri Divarissa toimii. Ikä ja kosteat illat taitaa jo vaikuttaa?

 • Kyllähän Stan veti koko 2013.kauden Turussa.

 • Ei vetänyt.

 • @@JS: Joo, ei koko kautta. Tilastojen mukaan vasta toisesta kierroksesta lähtien. : )

  http://www.sajl.org/selaus/otteluohjelma.php?sarja=2&kausi=2013

  Sen enempää miehen tämänhetkiseen pelikuntoon kantaa ottamatta…

 • Pelasiko Bedwell jossain päin QB:nä kaudella 2014? Viime ja tällä kaudella Italiassa kaveri ei käsittääkseni ole pelannut downiakaan.

 • Zurichissa taisi pari ottelua pelata, ennenkuin antoi loukkaantumisen takia vastuuta paikalliselle QB:lle. Sveitsin vuosi ei ollut mitään riemuvoittojen sarjaa, joten Bedwellin sopimusta ei uusittu kaudelle 2015.

 • Eikös miehellä ole ollut jonkin verran ongelmia heittokäden olkapään kanssa? Mielestäni jo Suomessa (Trojans) pelasi jatkuvasti kipeällä olkapäällä ja on kuntouttanut sitä ahkerasti. Uskoisin kuitenkin että on kesällä 1-divarissa pelikuntoinen ja kovassa iskussa.

 • Oman muistikuvani mukaan Bedwellin Trojanssiin 2013 tulo aikaistui siitä syystä, että hän loukkasi keväällä olkapäänsä Serbiassa(?) ja sai lähteä Suomeen jo aikaisemmin. Pitäisin sitä pienenä ihmeenä, jos hän pystyy pelaamaan koko kauden. Mutta onhan sinne hankittu kohtuullisia backuppeja penkille. Niille voi ollakin käyttöä loppukaudesta.

 • In the spring of 2013, I tore all the tendons in my throwing elbow while in Serbia. They did not believe I would be able to play with that injury, so we parted ways.

  When I went to Turku, I was forced to miss the first game because of transfer rules. I played through the injury the entire season and our team was successful.

  I had surgery at the NEO clinic one week after our championship amd was told that it would take 4-6 months of rehab before I could start throwing again.

  I went to Zurich about four months later and all was going well until mid-February when I started experiencing a lot of pain throwing again.

  I had an MRI and they found that the screw that was holding my tendons together had came out of my bone and was cutting my arm everytime I was moving it. I had another small surgery ten days before our first game to remove the screw. The surgery went well and they said the tendon was completely fine.

  They took the stitches out three days before our first game and I foolishly decided to play. The 1st half went well, but in the third quarter there was a loud pop when I threw the ball. Turned out that I pulled my bicep by overcompensating with my elbow that wasn’t ready.

  They said I’d be good to throw in a month, but that would be over half the season and we had a local American that used to play for Zurich, so I took a salary cut to bring him in. I felt it gave the team the best chance to be successful.

  We did end up making the playoffs that year despite not having an actual import. The team did not make playoffs the year before that and they did not make it last year and are 0-5 this year with a lot of imports. So I will not say we had a great season, but we did the best we could with the situation we had.

  I planned to play in 2015, but the offer I received in Rome was a great one and I wanted to see what it was like dedicating myself to coaching for a full season. Before I left I signed a contract to return in 2016, but I still had the hunger to get back on the field and play.

  I began receiving several enquiries and offers in August, but I could not accept due to my commitment in Italy. The Huskies offer was very intriguing because it allowed me the opportunity to finish in Italy and then still play/coach half the season with the Huskies.

  To touch on my ”long history” of injuries…from 2006-2013 I missed two total games due to injury. In 2014 I tried to play too soon after a small surgery. That is all.

  I do not mind you guys saying how I’m an alcoholic, a bad QB, or anything else you want to say. Most of you do not know me and some of the stories on here over the years have been completely fabricated.

  I love the game of football and I will always do the best I can to help my team win. I do believe in the Huskies management and the team. We have a great group of guys and we are excited about the season. Lari is a very good QB and I know he will do a great job leading the team in my absence.

  I will not write on here again, I just wanted to clear the air on a few things. If you have personal questions, feel free to write me on Facebook.

  Best of luck to everyone on a great season. I can’t wait to get back over there and join you.

 • Toivottavasti opitte jotain siitä mitä kirjoitatte!

 • Eihän tuossa ollut kuin suunnitelmia ja murskautuneita unelmia.

 • Steelers pärjää varmasti fanaattisen kotiyleisön tukemana. Paketti on kasassa ja noste valtava. Loistava kenttä, hyvä sää aina. Makkaraa ja kahvia. Kyllä toimii! Tulkaa testaamaan.