Proud to be a Finn – Tyler Varga

jefumaster 7.2.2016 11:40 20 kommenttia

Suomen Urheilutoimittajain liitto valitsi tammikuussa NFL-pelaaja Tyler Vargan hieman yllättäen lajinsa parhaaksi urheilijaksi Suomessa 2015. Gridiron onnitteli valinnasta Vargaa ja kyseli kuulumisia.

Tyler Varga on ensimmäinen Suomen kansalainen, joka on pelannut NFL:ssa. Tämä on fakta, jonka ansioista vielä alkuvuodesta maassamme lähes tuntematon kanadalaissuomalainen keskushyökkääjä nousi urheilutoimittajien äänestyksessä lajimme parhaaksi urheilijaksi vuonna 2015. Lajipiireissä ulkosuomalaisen pelaajan valintaa on suhtauduttu maltillisesti, joskin pieniä soraääniä on viljelty. Suomi voitti naisten jenkkifutiksessa suvereenisti Euroopan mestaruuden ja mestarijoukkueesta olisi löytynyt useampiakin kandidaatteja ensimmäiseksi naispuoliseksi vuoden jenkkifutariksi.

Jos aiemmin olisi veikattu, kuka on ensimmäinen suomalainen NFL:ssa ja millä pelipaikalla tuo henkilö tulee debyyttinsä tekemään, luonnollisesti tuskin kukaan olisi veikannut henkilön nimeä oikein. Lähes yhtä vähän olisi arveltu keskushyökkääjän äärimmäisen kilpailtua positiota. Keskushyökkääjän NFL-sopimusta pidetään merkittävänä saavutuksena Kanadassakin, joten suomalainen yleisö voi yhtä lailla elää hengessä mukana ja olla ylpeitä ”omasta miehestään”. Tyler itse pitää juuriaan varsin eurooppalaisina. Kroatialaisen isän ja suomalaisen äidin lapsi syntyi Ruotsissa, mutta muutti Kanadaan jo parin viikon ikäisenä. Varga on kuitenkin mielissään Suomessa saamastaan huomiosta ja lähettää terveisiä faneilleen:

– Thank you for all of your support! I’m proud to be a Finn!

Indianapolis Coltsin 23-vuotias keskushyökkääjä Tyler Varga nousi suomalaisen jenkkifutiskansan tietoisuuteen alkuvuodesta 2015, jolloin SAJL kertoi sivuillaan nuoresta lupaavasta ja Suomen passin omistavasta pelaajasta.. Vinkki miehen olemassaolosta ja suomalaisuudesta oli tihkunut liittoon epävirallisia kanavia pitkin Vargan suomalaisten tuttujen välityksellä. Yliopistokentillä menestyneen keskushyökkääjän NFL-draftin pettymys vaihtui nopeasti suureksi mahdollisuudeksi Vargan allekirjoitettua vapaa agentti -sopimuksen Indianapolis Coltsin kanssa. Voimakasrakenteinen keskushyökkääjä taisteli sensaatiomaisesti tiensä lopulta Coltsin pelaavaan rosteriin ja aloitti rookie-kautensa lupaavasti.

Lupaava alku päättyi loukkaantumiseen

Preseason-kaudella Tyler puki kaikkiin neljään joukkueensa otteluun (Steelers, Bears, Rams ja Bengals). Juoksuja kertyi kaikkiaan 18 kappaletta, joilla jaardeja yhteensä 69. Pisin juostu siivu oli 19 jaardin mittainen. Heittoja Varga nappasi kiinni viisi kertaa ja niillä edettiin yhteensä 36 jaardia. NFL-kauden alussa Varga pelasi Indianapolis Coltsin kolmessa ensimmäisessä ottelussa Buffalo Billsia, New York Jetsia ja Tennessee Titansia vastaan. Vargalle tarjoiltiin peleissä rookiena mukavasti pallollista aikaa ja onkin surullista, ettei suomalaispelaajan ensikosketuksia palloon huomioitu suuremmin suomalaisissa medioissa.

Tylerin kausi päättyi aivotärähdykseen hänen kolmannen NFL-pelinsä lopulla Titansin onside-potkun yritystä estäessään. Lupaavasti alkanut kausi tuotti suomalaiselle tilastoihin yhden kahden jaardin juoksun sekä yhden 18 jaardin kiinnioton. Näyttävimmät suorituksensa Tyler saavutti aloituspotkujen palauttajana. Kaikkiaan palautusjaardeja kertyi hänelle kolmessa ottelussaan 151. Varga ehti voittaa kauden alussa valmennuksen luottamuksen puolelleen ja esimerkiksi New York Jets -ottelussa Varga palautti kaikki neljä vastustajan potkaisemaa kickoffia nousten samalla koko NFL:n kickoff-palautusten tilastossa toiselle sijalle kahden pelikierroksen jälkeen. Tämä asia taisi jäädä täysin vaille huomiota Vargaa äänestäneiden urheilutoimittajien parissa kauden alussa.

Vaikka Tyler ei saanut mahdollisuutta pelata rookiekauttaan kolme ottelua pitempään, tunsi hän jo saavuttaneensa osan unelmastaan:

– I had a great experience in my first couple of games. I definitely felt like I can compete in NFL.

Varga sai uransa alkuun mukavasti vastuuta ja katsoo loukkaantumisesta huolimatta optimistisesti tulevaisuuteen. Juuri nyt hän kokee palautuneensa jo 100-prosenttisesti vammastaan. Tavoitteena ei ole olla ainoastaan rosterin täytteenä joukkueelleen. Vakuutena tästä hänellä on taskussaan sopimus kahdesta lisäkaudesta Indianapoliksessa, eikä pelaaminen esimerkiksi Euroopassa ole vielä edes spekuloitavissa:

– I´m under contract with Colts for the next 2 seasons.

Tieto valinnasta Twitterillä

Tieto omasta valinnastaan lajinsa parhaaksi Suomessa tuli Tylerille modernia some-kanavaa pitkin:

– I actually found out through Twitter haha, But my family also gave me the update from back home.

Kriittisimmät Vargan valinnan arvostelijat spekuloivat, lieneekö pelaaja koskaan edes käynyt Suomessa. Tosiasiassa Tyler on vieraillut isoäitinsä luona Vantaalla lukuisia kertoja takavuosina ja hänen laaja suomalainen verkostonsa on informoinut pelaajaa myös suomalaisesta jenkkifutiksesta aivan riittävästi.

– I do know American football in Finland, one of our close family friends played in Finland

SAJL:n information mukaan Tyler Vargan pelaamisesta Suomen maajoukkueesta on ehditty keskustella aiemmin miehen pelatessa Yalen yliopiston joukkueessa. Tänään NFL-pelaaja olisi entistä halutumpi tähti suomalaisen jenkkifutismaajoukkueen keulakuvaksi. Onko tämä siten joskus tulevaisuudessa mahdollista. MaajoukkuespekulointiinTyler vastaa arvoituksellisesti:

Who knows maybe one day.

Kirjoitin taannoin artikkelin aiheesta ”Median rakastama jenkkifutari”. Uskon itse, että Tyler Vargan tarinalla, asenteella ja todellisilla otteilla kentällä olisi aineksia nostaa kotimaisen jefun näkyvyyttä myös suomalaisessa mediassa merkittävästi.

Tutustu myös:

Avatar

jefumaster

Yli kolmekymmentä vuotta suomalaisen jenkkifutiksen äärellä, sisällä ja ulkona, sisäpiirissä ja oppositiossa, kentällä, laidalla ja raitapaidassa. Tuolla perspektiivillä tarkastelen kotimaisen jenkkifutiksen ilmiöitä.

Muita kirjoituksia samalta kirjoittajalta:

Kommentoi

 • Tyypillinen suomi-asenne on dissata tätäkin kaveria kun ei ole oikeasti suomalainen. Vargassa on ainesta nousta lajin keulakuvaksi Suomessa.

 • ”kun ei ole oikeasti suomalainen”. Siinäpä se. En yleisurheilun puolella suuresti hullaantunut Eduard Hämäläisen, Wilson Kirwan, Franz Krugerin yms. suomalaismenestyksestä. Tyler Vargalle kaikki kunnia ja toivon pitkää ja menestyksellistä uraa. Suomalaiskummiksi voin laskea ja sillä verukkeella tulee tietysti seurattua herran tekemisiä tarkemmin.

 • Muistan kun SAJL julkaisi sivuillaan Max Ehlertin jokaisen pelin tilastot. Olisi voinut yhtä innokkaasti seurata Vargankin pelejä. Moni juttu mikä esillä tossa yllä ei ole ollut esillä missään, edes toi loukkaantuminen

 • Max on kuitenkin pelannut Suomessa. Vaikka saksalaisverta hänessä on niin onhan hän monelle läheisempi tuttavuus.

 • Kaikki julkisuus on hyväksi joten jos Vargasta saa syyn tehdä lajille näkyvyyttä Suomessa niin kaikki irti siitä. Olisi voinut Nelonen+ yrittää saada kaveri vaikka kommentaattoriksi sb-lähetykseen ja olisi mielenkiintoista nähdä kaverista juttu vaikka Urheiluruudussa tai
  Sportsmagazinetissa.

 • Twitter profilissa näkyy mistä on ylpeä…

 • Kerrotko lisää? Kaikki ei käytä Twitteriä…

 • Mullekaan ei toi Ylpeä?:n kommentti oikeen aukee…

  https://twitter.com/tyvarga?lang=fi

 • Ilmeisesti tämä kommentoija on imaissut herneen nenäänsä siitä, että profiilissa lukee: Canadian

 • Siinä missä Varga oli vuoden jefu-pelaaja 2015, voisi Nico Rosberg olla F1 mestaruuden voitettuaan Suomen vuoden urheilija 2016.

 • Vargan ura päättyi ennen kuin kerkesi alkaa. 4kk kestänyt aivotärähdyksestä johtuvat oireilut vetävät miehen pois pelikentältä. http://www.todayspigskin.com/pigskin-news/colts-fullback-tyler-varga-retire/

 • Tämä tietysti saattaa löytää tiensä suomalaismedioihin kun kyse on vakavasta lajille tyypillisestä loukkaantumisesta. Todella ikävä juttu kaikkiaan. Jotenkin alitajuisesti toivoi, että Varga olisi joskus pelannut Suomen paidassa…

  Mielenkiintoistahan tossa on se, että Coltsin lääkärit määräsivät Tylerille lääkettä jota yliopiston lääkärit ehdottomasti kielsivät käyttämästä. Taisi olla sitä kuuluisaa ”kaurapuuroa” – ei norjalaista astmalääkettä tällä kertaa.

 • Löysihän media tämänkin sitten lopulta

  http://www.iltasanomat.fi/muutlajit/art-2000001228186.html

 • Ketäköhän kaavaillaan vuoden 2016 jenkkifutaajaksi.Viimevuotinen valinta Tyler Varga osoittautui lopulta Mustapekka-kortiksi kun kaveri päätti uransa eikä jäänyt suomi-jefun julkisuus-ikoniksi NFL:ään.

  Ei taida löytyä tänäkään vuonna kotimaan sarjoista isoa profiilipelaajaa pokkaamaan palkintoa. Onko hyviä veikkauksia? (Sagne, Kyei, Inkinen, Mulumba, Valasti…)

 • Ei nyt ehkä oo keulakuva-ainesta SuomiJefulle, kun joutu (kuulemma) jättämään leikin kesken heikkojen opintosuoritusten takia.

 • Nesi…. Taas yksi voitettu Bowl-ottelu

 • Viimeinen viesti oli tietenkin sarkastinen, mutta tarkemmin ajatellen ei yhtään hullumpi ajatus. Nyt kun ei ole ketään selvää superstaraa tarjolla, voisi palkita harvinaisen pitkän linjan kestopelaajaa. Nesi ei ainoastaan tao vuodesta toiseen kovia tilastoja, vaan nostaa myös joukkueensa uudelle tasolle. Mielestäni se on huomioinnin arvoista, vaikkei sarjataso olekaan Suomen korkein. Tosin ykkösessä teki terveenä paremmat tilastot kuin sarjan jenkit.

  Valastin aika on varmaan vuoden, parin päästä.

 • Ei ollut sarkasmia vaan ihan vakavissaan niin kuin sinäkin asiaa ajateltuasi. Joskus voisi palkita legendankin…