Champions League kasvaa itään

jefumaster 5.12.2015 10:31 6 kommenttia

IFAF Champions League pelataan 2016 ilman suomalaisia joukkueita. Sarjan uudet osallistujat tulevat pääasiassa itäisestä Euroopasta.

Kauden 2013 jälkeen eurooppalaisen jenkkifutiksen seurajoukkueiden sarjat ovat jakaantuneet kahteen rinnakkaiseen blokkiin. Saksan jefuliitto AFVD pitää tiukasti kiinni itselle rekisteröimästään Eurobowl-tavaramerkistä. Eurobowl-lopputurnaukseen ovat päässeet BIG6-nimeä kantavan sarjan kaksi parasta joukkuetta. Suomalaisen Roope Norosen johdossa toimiva IFAF on lanseerannut eurooppalaisten seurajoukkueiden kansainväliseksi tantereeksi Champions Leaguen. Vuonna 2014 Helsinki Roosters voitti järjestyksessään ensimmäisen Champions-liigan finaalin.

2016 ilman suomalaisjoukkueita

Tulevalla kaudella suomalaisia joukkueita ei tulla näkemään kummassakaan eurooppalaisessa sarjassa. Lajin kotimaisessa piirissä itsestään selvänä pidettyä Roostersin nimeä ei löytynytkään marraskuussa julkaistulta Champions Leaguen joukkueiden listalta. Suomen ja Roostersin ohella aiempiin kausiin verrattuna myöskään espanjalaiset, ranskalaiset tai britit ole ilmoittautuneet mukaan sarjaan. Roosters-valmentaja Juha Hakala kommentoi lyhyesti joukkueensa suunnitelmia kaudelle 2016:

Tulemme pelaamaan kaksi kansainvälistä ottelua IFAF Champions liigan sijaan kaudella 2016. Halusimme vaihtelua joukkueisiin joita vastaan pelaamme kansainvälisellä tasolla.

Useamman Länsi-Euroopan maan vetäytyessä ”mestarien liigasta”, on tilalle marssinut joukkueita idästä. Uusina maina mukaan ovat ilmoittautuneet seurajoukkueet Venäjältä, Puolasta, Unkarista ja Tsekistä. Serbiaa ja Turkkia edustavat sarjassa peräti kaksi joukkuetta kustakin. Poliittisesti yllättävä ilmoittautuja on itävaltalainen Danube Dragons. Eurooppalaisissa jefu-blokeissa Itävälta on aiemmin ollut vahvasti mukana Saksan edustamassa EFAF-rintamassa. Tästä näkökulmasta itävaltalaisen joukkueen mukanaoloa voidaan pitää positiivisena liikkumisena asemasotaan ajautuneessa lajiliittojen blokeissa. Molemmat Champions Leaguen finalistit, ruotsalainen Calstadt Crusaders sekä serbialainen Belgrade SBB Vukovi, ovat mukana myös vuoden 2016 sarjassa.

Ei vain mestareille

Nimestään huolimatta IFAF Champions League ei ole tarkoitettu yksinomaan kansallisten mestarijoukkueiden tantereeksi. Esimerkiksi menneellä kaudella sarjassa pelasi kaksi joukkuetta sekä Ranskasta että Espanjasta. Tulevalla kaudella kahden joukkueen maita on niinikään kaksi. Näin siis muillakin suomalaisilla liigajoukkueilla kuin Roostersilla olisi ollut mahdollisuus ilmoittautua mukaan IFAF:n sarjaan kaudelle 2016. Tätä mahdollisuutta ei kuitenkaan yksikään suomalaisjoukkue hyödyntänyt.

BIG6-sarja tullaan pelaamaan kaudella 2016 lähes entisessä kokoonpanossaan. Kolme saksalaista ja kaksi itävaltalaista joukkuetta ovat saaneet rinnalleen ranskalaisen Aix-en-Provence Argonautesin. Kaudella 2015 ranskalaisjoukkue oli mukana Champions Leaguessa.

Lähde: American Football International

Avatar

jefumaster

Yli kolmekymmentä vuotta suomalaisen jenkkifutiksen äärellä, sisällä ja ulkona, sisäpiirissä ja oppositiossa, kentällä, laidalla ja raitapaidassa. Tuolla perspektiivillä tarkastelen kotimaisen jenkkifutiksen ilmiöitä.

Muita kirjoituksia samalta kirjoittajalta:

Kommentoi

 • Tuolla olisi näköjään yksi hyvätasoinen euro-qb tarjolla. Ruotsin Hermodsson haluaa pelata ensi kauden ”ammattilaisena”. Jutussa huomionarvoista se että hallitseva CL-mestari aikoo tulevallakin kaudella pelata ruotsi-qb:n johdossa.
  http://www.vf.se/sport/amerikansk-fotboll/hermodsson-vill-utomlands-efter-crusaders

 • CL:n lohkot julkaistu. Mitenköhän tuo Itälohko ois muodostunut jos Roosters ois lähteny mukaan.

  http://www.ifafeurope.org/cl2016-schedule-released/

 • …tai joku muu suomalaisjoukkue. Kumma että monen joukkueen jargonissa on mainintanan pääsy kansainvälisille kentille mutta sinne ei sitten aktiivisesti mennä. Ja en tarkoita nyt Roostersia. Saattaahan se olla että noiden pelien kustannustaso on karannut meikäläisittäin lapasesta.

  Viime vuonna London Blitz hankki rahoitusta omalle retkelleen viime vuonna eräänlaisen joukkorahoitusmenetelmän avulla.

 • @Jone: Matkakustannukset taitaa olla suurin erä nois matseis. Tarkoitus aikanaan kai oli et nää IFAF E:n alaisuudessa pelattavat CL:n pelit ois osallistumismaksuiltaan ja järjestelykustannuksiltaan huomattavasti halvemmat kuin EFAF:n alainen Eurobowl.

  Mikä sit on todellisuus, niin sen tietää osallistuneet joukkueet.

 • Suomalainen olisi päässyt itään. Se on varma. Kustannukset on käytännössä samat kuin ennen. Ainoat jotka pääsevät helpommalla ovat lopputurnauksen järjestäjät, jolloin osallistuminen on entistä kalliimpaa. Kun vielä pitäisi joka vuosi pelata samojen ruotsalaisten ja tanskalaisten kanssa niin ei maksajia riitä. Pietari ja turkki eivät tuoneet tähän lisäarvoa., eksotiikkaa kylläkin..

 • Karlstad ja Pietari olis ollut kohtuullisen edullinen kombo Helsingin tai Seinäjoen seuraksi, mutta en tiedä, olisko Istanbulilta vältytty. Ja jos pitää sokkona ilmoittautua sitovasti, ei varmasti kauheasti houkuttele.