Uutta potkua tuomarikoulutukseen

Tuomo Tomperi 22.9.2015 20:11 17 kommenttia

Kotimaisten sarjojen tuomareiden taso on aihe, joka puhuttaa jenkkifutisväkeä vuodesta toiseen. Pekka ja Veikko Lamminsalon ideoima tuomarikoulupilotti lähestyy aihetta uudelta kantilta.

Amerikkalainen jalkapallo on laji, jonka tuomarointi lienee vaikeustasoltaan siitä vaativammasta päästä. Kaksikymmentäkaksi pelaajaa, paksu sääntökirja ja tulkinnanvara vaativat tuomariryhmältä sekä leveyttä että vankkaa ammattitaitoa. Onneksemme lajin pariin löytää riittävästi innokkaita, jotta otteluiden pelaaminen järkevästi ja turvallisesti on mahdollista usealla sarjatasolla. Voisiko tilannetta kuitenkin parantaa? Pitkän linjan erotuomari Veikko Lamminsalo ja yliopistojoukkue Aalto Predatorsin päävalmentaja Pekka Lamminsalo ovat sitä mieltä, että voisi. Nykytilanne tarjoaa petrattavaa.

– Tällähän hetkellä tuomarikoulutus koostuu noin neljän tunnin maratonluennosta ja sen jälkeisestä sääntökokeesta, Pekka Lamminsalo valaisee.

– Tämän jälkeen kokeen läpäissyt päästetään pelikentille harjoittelemaan luennolla käytyjä asioita oikeassa pelitilanteessa. Tämä on meistä tuntunut jotenkin absurdilta tilanteelta. Missä muussa harrastuksessa pistetään ihminen tositoimiin neljän tunnin teoriakoulutuksen jälkeen? Jos uusi pelaaja valmistettaisiin samalla tavalla, niin sitähän pidettäisiin vaarallisena, Lamminsalo jatkaa.

Lamminsalot ovat päättäneet käynnistää tuomarikoulupilotin, joka toimii Aalto Predatorsin yhteydessä. Pilotissa tuomarikokelaille tarjotaan aktiivinen, käytännönläheinen lähestymistapa tuomarina toimimiseen. Lamminsalot näkevät tuomaroinnin tavoitteellisena harrastuksena, jossa myös tuomareilla on oma valmentajansa. Tavoitteena on kasata talvikaudella n. 10 hengen ryhmä, joka saa tulikasteensa korkeakoulusarjassa tulevana keväänä.

Pilotin kantava ajatus on lähestyä tuomarointia eri tavalla kuin maassamme aikaisemmin. Tuomarikokelas oppii tuomarin mekaniikasta, liikkumisesta ja avaimista. Talven mittaan erilaiset tuomaritoimintaan vaikuttavat vastuualueet ja rajalinjat tulevat tutuiksi. Tuomarivalmentaja Veikko Lamminsalon johdolla kokelaat pääsevät tutkimaan sääntöjä myös filosofiselta kantilta – mikä on säännön ajatus?

Käytännön harjoittelu pilotissa tapahtuu Aalto Predatorsin harjoitusten yhteydessä. Joukkueen harjoitellessa koko joukkueella pelitilanteet tuomaroidaan, mikä lienee täysin uusi aluevaltaus Suomessa. Pekka Lamminsalo näkee, että tilanteesta on hyötyä myös joukkueelle.

– Tällä tavalla pelaajiemme sääntötietoisuus paranee ja saamme mahdollisesti kitkettyä myös turhia rangaistuksia pois peleistä, kun niihin jo puututaan treeneissä.

Kuva: Jari Turunen

Lajipiireissä laajalti tunnettu Veikko Lamminsalo tuo Predatorsin pilottiin epäilemättä aimo annoksen asiantuntemusta ja uskottavuutta. 80-luvulta asti viheltänyt Lamminsalo on ainutlaatuisessa asemassa, kun arvioidaan suomalaisen tuomaritoiminnan tilaa Glory days -ajoista tähän päivään. Vaikka laji ja maailma ympärillä on muuttunut voimakkaasti, kertoo Lamminsalo itse tuomaroinnin muuttuneen matkan varrella yllättävän vähän. Se mitä 80-luvulla hävittiin tiedonkulussa, otettiin takaisin uuteen lajiin olennaisesti liittyneellä innokkaalla asenteella.

– Porukat olivat kuin pesusieniä, jotka imivät lähes kaiken, mitä futiksen ympärillä tapahtui tai oli. Siitä oli apua, kun varusteet eivät aina olleet yhdenmukaisia, kenttien merkinnät olivat huonoja, ketjut jopa vaarallisia pelaajille ja pallojen laatukin vaihteli. Jos oli Velodromi joidenkin mielestä kova, niin kaikki eivät ole kokeneet vanhan Bolliksen betoninurmen kovuutta, Lamminsalo muistelee.

– Yksi asia tuntuu aina pysyvän: ketjujengiin tulee lähes aina ensikertalaisia.

Lamminsalo käyttää sanaa ”ammattimaisempi” kuvaamaan maamme tuomareiden nykytilaa. Pelin nopeus ja heittopelin kasvanut rooli ovat tuoneet omat haasteensa nykypäivän tuomareille. Lamminsalon mukaan pelin kehitys asettaa erityisiä paineita tuomariryhmille liikkuvuuden ja pelinluvun osalta. 6-8 henkilön kokoisille tuomariryhmille olisi nykyään jo aitoa tarvetta, vaikka suurimmassa osassa otteluita mennäänkin korkeintaan viidellä tuomarilla.

– En malta tässä vaiheessa olla sanomatta myös sitä, että itse lajikin on muuttunut, eikä pelkästään nopeuden osalta, vaan myös säännöt ovat muuttuneet. Pelaajille annetaan enemmän vastuuta omasta tekemisestään ja korostetaan vastustajan kunnioittamista. Tämä näkyy ehkä parhaiten turvallisuus- ja käyttäytymissäännöissä. Viime vuosina ollaan muutettu esimerkiksi päähän ja jalkoihin kohdistuvia estämissääntöjä sekä kovennettu myös epäurheilijamaiseen käytökseen liittyviä sääntöjä, Lamminsalo kertoo

– Se, mikä 90-luvulla oli sallittua, ei tänään ole hyväksyttyä; laji on muuttunut ja muuttuu edelleen.

Kuva: Jari Turunen

Erotuomaritarkkailu on yksi asia, jolla toimintaa on viety eteenpäin viime vuosina. Nykyään pyritään siihen, että jokaisessa liigapelissä olisi nimetty tarkkailija, joka katsoo ottelun ja antaa siitä palautteen tuomareille.

– Tätä mekanismia tulisi laajentaa erityisesti sinne, missä toiminta on uutta ja missä virheiden toistoa pitäisi välttää. Niistä pois oppiminen on nimittäin pirun vaikeaa.

Tuomarimäärät kasvussa?

Lamminsalo kertoo, että tuomarimäärät ovat kokonaisuudessaan kasvaneet vuosien saatossa. Samalla kuitenkin myös tuomittavien otteluiden määrät ja tuomariryhmien koot ovat kasvaneet. Eräänlainen ongelma on myös se, että vain osa harrastaa tuomarointia aktiivisesti. Usein tyydytään tuomaroimaan muutama kotiottelu vuodessa.

– Seuratuomaritoiminta kuitenkin todennäköisesti toimii kohtuullisesti, koska sarjat saadaan pelattua. Tätä ei voi huomiotta sivuuttaa, koska tuo porukka tekee arvokasta duunia, vaikkakin kyseessä saattaa olla heille ns. kakkosharrastus. Väittäisin, että ns. aktiivinen ydinryhmä on kuitenkin pysynyt suunnilleen samankokoisena, eli meitä on sellaiset 20-30 kerholaista.

Toisena erona entisaikoihin Lamminsalo pitää tuomareiden lajitaustaa. Hän arvioi, että aiemmin nykyistä useammalla tuomarilla oli myös pelaajataustaa. Tämän tuoma ero oli todennäköisimmin siinä, että tuomarit olivat valmiimpia peliin; sitä luettiin paremmin ja opittiin mekaniikka helpommin.

– Vanhoja pelejä katsoessa voi myös todeta sen, että mekaniikka ei ollut täysin sama kuin nykyään – eli sielläkin on tapahtunut evoluutiota paljon.

Predatorsin tuomarikoulupilotin kohdalla Veikko Lamminsalo korostaa, ettei hankkeella olla korvaamassa SAJL:n olemassaolevaa järjestelmää. Tuomarikokelaiden tulee jatkossakin osallistua liiton koulutukseen ja sääntökokeeseen, jotka nekin ovat kokeneet muutoksia vuosien varrella.

– Uusien tuomareiden koulutukset ovat aina keskittyneet sääntöjen ja mekaniikan luokkahuonetunteihin. Perinteisesti muutaman tunnin mittaiset kurssit ovat olleet kalvosulkeisia, joissa toki ammennetaan mahdollisimman paljon perustietoutta tuomarina olemiseen. Koulutuksen seuraava vaihe on sitten ollut tuomariryhmissä pidettävä pre-game, jonka 90 minuutin aikana kerrataan aika lailla samoja asioita kuin koulutuksessa.

– Siitä sitten kentälle puhaltamaan ja oppimaan käytännössä teoriapohjalta opittuja asioita ja toivomaan, että palautemekanismi on kaikkien toimijoiden osalta rakentavaa, Lamminsalo pohtii.

Nykyisellään tilanne on parantunut siltä osin, että liigatuomarit osallistuvat erilliseen klinikkaan ja suorittavat sääntökokeen. Kansainväliset tuomarit osallistuvat IFAF-klinikalle ja suorittavat siellä vastaavan sääntökokeen. Lamminsalo tiedostaa kuitenkin, että on pitkälti jokaisen itsensä harkinnan varassa, miten paljon itseopiskelee sääntöjä ja mekaniikkaa sekä hoitaa kuntoaan.

– Tämä näkyy varmasti kentällä erilaisina suoritteina.

Kuva: Jari Turunen

Aivan kaikilta osin ei tuomarikoulutuksessakaan olla menty parempaan suuntaan. Lamminsalo mainitsee kuukausikokoukset, joita tavattiin pitää aiemmin kauden päätyttyä. Tavoitteena oli, ettei kausien väliin muodostuisi kohtuutonta taukoa, jolloin asiat pääsevät helposti unohtumaan. Kokouskäytäntö myös hitsasi ryhmää yhteen ja mahdollisti asioista sopimisen helpommin.

– Käytännön harjoittelua ei silloinkaan ollut tarjoilla, vaikka joukkueet treenasivat talvisin. Nykyinen yo-sarja tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden tehdä asioita hieman toisin, Lamminsalo täsmentää.

Liitto vastaan kerho?

Suomessa erotuomaritoimintaa ylläpitää Amerikkalaisen Jalkapallon Erotuomarikerho ry, eli AJEK. Suomessa erotuomaritoimintaa johtaa ja ylläpitää SAJL. Amerikkalaisen Jalkapallon Erotuomarikerho ry, eli AJEK, kuuluu SAJL:ään jäsenenä. SAJL:n alaisuudessa toimii lisäksi erotuomarivaliokunta. Aiemmin SAJL:n ja AJEK:n välillä saattoi havaita pientä vastakkaisasettelua, mutta nykyään asetelma on pitkälti purkautunut. Tuomaroinnista on tullut kiinteämpi osa lajia. (selkeä asiavirhe korjattu 23.9. klo 8:00 -Tuomo)

– Väittäisin, että jos aiemmin oli käytössä enemmän ”sanelua”, voidaan nykyisin puhua keskutelusta. En tarkoita tällä sitä, että tuomioista keskusteltaisiin kentällä, vaan että yhteisiä linjauksia avataan jo ennen kautta liiton ja valmentajien kesken. Työ tämän osalta on toki vielä kesken ja paljon on vielä tekemättä. Uskon kuitenkin, että tuomarikoulutusten integroimisella joukkueiden treeneihin pystytään tuota keskustelukanavaa entisestään aventamaan ja molemminpuolista ymmärrystä rakastamaamme lajia kohtaan lisäämään.

Lajin harrastajamäärien kasvaessa laadukkaalle tuomaritoiminnalle on jatkossa yhä enemmän kysyntää. Lamminsalo rohkaisee kyseenalaistamaan sitä, mitä aiemmin on tehty.

– Jos halutaan kehittää tuomaritoimintaa, pitää rikkoa joitain rakenteita. Tätä varten ajateltiin tehdä tämä koulutuspilotti, eli otettaisiin hyviä elementtejä nykyisestä ja vanhasta sekä käytettäisiin avautunutta mahdollisuutta tehdä jotain täysin eri lailla.

Kommentoi

 • Hieno avaus!

 • Liiton tuomarikoulutus toimii niillä resursseilla, jotka liitto/seurat ovat valmiita siihen panostamaan. Pekka on vielä nuori ja ehkä vähän lapsellinenkin eikä ymmärrä sitä, että jos jo nyt puoliväkisin erotuomarikursseille käsketyille kerrottaisiin, että puolen päivän sijaan kurssilaisten täytyykin sitoutua 3-4 keväiseen viikonloppuun harjoituspeleineen, tarjokkaiden määrä putoaisi entisestään. Tätä yhtälöä on suomalaisessa Jefussa yritetty ratkaista 80-luvun alusta lähtien eikä viisasten kiveä ole löytynyt. Täytyy vain todeta, että tässä asiassa laji saa sitä, mitä tilaa.

 • Jos asenne aiheeseen on sitä mitä entinen tuomari kuvaa, niin eihän tästä mitään tulekkaan. Tässä mielestäni on kyseessä asennekasvatus tuomareita kohtaan, niin myös heiltä itseltään omaa ”ammattiylpeyttään” kohtaan. Mutta jos heti lytätään jonkun hyvä idea muuttaa vanhoja kaavoja 2000–luvulle, niin eihän tästä tule mitään. Ei muutakun täysremontti ja annetaan mahdollisuus, niin jotain saadaan ehkä aikaiseksi. Tuomarikursseilla väki on käynyt sen takia niin huonosti, koska opetuksen taso neljässä tunnissa on korkeintaan tyydyttävää. Siitä huonosta opista saat kuulla valmentajilta ja pelaajilta kauden aikana satoja kertoja, niin eipä se paljoa motivoi. Mutta jos koulutuksen taso olisi tätä luokkaa missä harjoitellaan varmasti paljon myös sosiaalisia taitoja hankalien tapausten takia, niin uskon että sinne saadaan väkeä hyvinkin mukaan.

 • Korjattu asiavirhe artikkelin loppupuolella. AJEK ei siis suinkaan ylläpidä tuomaritoimintaa Suomessa, vaikka toki suuressa roolissa onkin. Tästä kiitokset Roope Noroselle.

 • Isä ja poika Lamminsalon ajatus on hyvä, kaunis ja kannatettava, joskaan ei mitenkään ainutlaatuinen. Useimpia pilottiin sisällytettyjä kehittämisideoita on Suomessakin matkan varrella kokeiltu enemmän tai vähemmän hyvällä menestyksellä.

  Amerikkalaisen jalkapallon erotuomaritoimintaan liittyy useita muista lajeista poikkeavia haasteita, joista osa on rakenteellisia ja osa kumpuaa lajista ja sen luonteesta.

  Olen Pekka Lamminsalon kanssa samaa mieltä siitä, että erotuomariksi ei tulla kuuntelemalla puolen päivän luento ja suorittamalla sääntökoe. Erotuomariksi ei myöskään tulla pyörimällä talven mittaan jonkun joukkueen harjoituksissa, joskin siitä voi seurata jonkin verran lisäarvoa kasvaneen rutiinin muodossa. Erotuomariksi opitaan käytännössä, lukemalla sääntöjä ja mekaniikkaa, seuraamalla otteluita luonnossa, televisiossa ja kuvanauhalta sekä ennen kaikkea tuomitsemalla oikeita otteluita erotuomariryhmän osana. Erotuomariksi kasvamiseen tarvitaan tavoitteesta riippuen vuosien työ ja kymmenien, ellei satojen otteluiden kokemus ja rutiini. Täysin valmista erotuomaria ei vielä ole nähty eikä sellaista koskaan tule.

  Amerikkalainen jalkapallo lajina syö erotuomareita. Otteluita pelataan harvakseltaan ja erotuomareita tarvitaan ottelua kohti paljon. Yleisenä vähimmäistasona sarjasta riippumatta voidaan pitää neljää, mihin suomalaisissa alasarjoissa ei useinkaan päästä. Sarjarakenteesta johtuen tehtävät edellyttävät paljon matkustamista. Esimerkiksi jääkiekossa tai jalkapallossa aloittelevalle erotuomarille on poikkeuksetta tarjolla riittävästi kotipaikkakunnalla pelattavia, hidastempoisia juniori- ja alasarjojen otteluita, joissa on hyvä kasvattaa rutiinia. Amerikkalaisessa jalkapallossa tämä ei onnistu. Siinä pari suurinta rakenteellisista ongelmaa.

  Pekka Lamminsalo pitää erotuomarin päästämistä kentälle muutaman tunnin teoriaopetuksen jälkeen absurdina. Ehkä näin on, mutta parempaakaan ratkaisua ei toistaiseksi ole löydetty. Tarjokkaiden määrä huomioon ottaen kynnystä erotuomariksi pääsemiselle ei tule nostaa liian korkealle. Tilanne on sitä paitsi sama muissakin lajeissa. Lisäksi pitää muistaa, että useimmilla erotuomareilla on enemmän tai vähemmän pelaajataustaa ja sitä kautta kokemusta siitä, mitä sivurajojen sisällä ottelun aikana tapahtuu. Täysin noviiseille voidaan aina rakentaa henkilökohtaisia ratkaisuja. Tässä taas yksi rakenteellinen ongelma: erotuomaritoiminnasta kiinnostuneita entisiä pelaajia ei ole riittävästi tarjolla. Otteluiden vähäisestä määrästä ja alhaisesta korvaustasosta johtuen ei jenkkifutista tuomitsemalla voi hankkia lisätuloja. Joissakin muissa lajeissa tilanne on toinen, harrasteesta voi muodostua ihan mukavakin sivutulolähde. Tällaisiakin alasarjaerotuomareita Suomesta löytyy ja he tekevät kukin osaltaan omissa lajeissaan ihan merkittävää perustyötä.

  Jyri Tuomaalan mukaan kyseessä on asennekasvatus erotuomareita ja heidän ammattiylpeyttään kohtaan. Veikko Lamminsalo toteaa, että jos tuomaritoimintaa halutaan kehittää, pitää rikkoa rakenteita. Täytyy muistaa myös se, että näillä rakenteillakin on oma tarkoituksensa. Niiden avulla pyritään huolehtimaan erotuomaritoiminnan ja sääntötulkintojen yhtenäisyydestä. Sen vuoksi erotuomarikoulutuksen ja erotuomaritoiminnan valvonnan tulee aina viime kädessä olla liiton kontrollissa.

  Lamminsalot ovat hyvällä asialla, mutta eivät välttämättä mitään sateentekijöitä. Myös liiton erotuomarikoulutuksesta ja muusta erotuomaritoiminnasta vastaavat tahot tekevät hyvää ja kunnioitettavaa työtä lajin kehittämisen eteen ja kaikkien lajitoimijoiden eteen. Erotuomarivaliokunnan rivijäsenten työpanos ansaitsee ehdottomasti suuret kiitokset.

 • Pekan ja Veikon idea taitaa lähteä siitä ajatuksesta että on tarjolla iso määrä ihmisiä jotka haluavat olla vain tuomareita eivätkä puuhaa mitään muuta tässä lajissa. todellisuus taitaa olla kuitenkin hieman toinen eli tuomareina toimivat tekevät paljon muutakin lajin eteen. Tältä pohjalta tuntuu hieman turhan rankalta että nämä aktiivit käyttäisivät vielä aikaa käymällä illasta toiseen Predatorsin treeneissä harjottelemassa.

  Itsellä on tuomarikortti viime keväältä ja pari peliä vislattuna. Suurimmaksi avuksi oppimisessa ovat olleet kokeneet tuomarit kuten P.Hautala, T.Blomster joiden kanssa olen saanut olla samassa tuomariryhmässä. Jokainen peli on tuonut lisää varmuutta sekä oppia kun on päässyt vislaamaan konkareiden kanssa junnupeleissä. Kiitos heille.

  Kun vielä saataisiin sarjaohjelmat sellaisiksi että samana päivänä ei olisi useampaa ylempien sarjojen pelejä (Vaahteraliiga, Naisten sm, I-div) niin ehkä kokeneita tuomareita riittäisi myös junnupeleihin minunlaisiani aloittelijoita tukemaan. Mutta tämä haaste onkin sitten jo toinen tarinansa.

 • Olen onnellinen, että aiheesta syntyy paljon keskustelua ja jopa kritiikkiä. Se ainakin kielii, että tämä pilotti otetaan ainakin jossain määrin vakavasti. Selventäisin kuitenkin mielelläni muutamaa asiaa.

  Entinen tuomari viittaa siihen, että jos nostamme tuomarikoulutuksen määrää, tarjokkaiden määrä laskisi ja olen hänen kanssaan aivan samaa mieltä. Liiton nopea peruskoulutus on ehdottomasti välttämätön tuomarimäärien kasvattamiseksi. Siinä missä nykyisen koulutusjärjestelmän kriittinen mittari on koulutettavien määrä, koulutuspilotissamme haluamme keskittyä enemmän koulutettavien henkilökohtaiseen valmentamiseen. Kuten artikkelissakin lukee, tämän koulutuspilotin tarkoitus ei missään nimessä ole korvata liiton omaa tuomarikoulutusta. Tarkoitus on alusta lähtien ollut tarjota täydentävää koulutusta aiheesta kiinnostuneille. Edelleen on mahdollista käydä pelkästään liiton järjestämä luento ja sääntökoe.

  Jyri Tuomaala on asian ytimessä kun puhuu tuomarin ammattiylpeydestä. Saatan tietenkin olla väärässä mutta harvemmin Entisen tuomarin mainitsemat koulutukseen puoliväkisin menneet henkilöt jatkavat aktiivisesti tuomaroimista muuta kuin puoliväkisin. Tarkoitus on antaa koulutuspilotin käyneille henkilöille riittävät työkalut siihen, että he voivat itsevarmasti ja aktiivisesti jatkaa tuomariuraansa. Mikä tahansa harrastus on hauskempaa silloin kun sen osaa hyvin.

  Juuson mukaan ”erotuomariksi opitaan käytännössä, lukemalla sääntöjä ja mekaniikkaa, seuraamalla otteluita luonnossa, televisiossa ja kuvanauhalta sekä ennen kaikkea tuomitsemalla oikeita otteluita erotuomariryhmän osana.” Olen taas aivan samaa mieltä. Predatorsin koulutuspilotissa luemme läpi sääntöjä ja mekaniikkaa (ja näemme niitä ihan käytännössä), seuraamme otteluita videolta ja tuomitsemme otteluita erotuomariryhmän osana. Talven treeneissä käynti tuo sekin juuri sitä rutiinia, joka varmasti näkyy kentällä helmikuussa. En ainakaan itse näe mitään ristiriitaa. Ja missään vaiheessa emme ole sanoneet, että koulutuksen tuomarit olisivat valmiita koulutuksen käytyään. Sen voin kuitenkin taata, että he ovat valmiimpia kuin pelkän luennon käyneet.

  Viimeiseksi haluaisin kommentoida ajatusta, että asiat ovat mitä ovat siksi, koska parempaa ratkaisua ei ole löydetty. Tämän koulutuspilotin pohjimmainen syy on juuri se, että voimme kokeilla erilaisia ratkaisuja. Korkeakoulusarja ja Aalto Predators tarjoavat täydellisen ja miltein riskittömän hiekkalaatikon uusien asioiden kokeiluun. Jos tämä koulutuspilotti on toimiva, voimme mielellämme antaa mallin liiton erotuomarivaliokunnan käyttöön. Jos se taas floppaa täydellisesti niin menetykset ovat suhteellisen pienet.

  Olen ollut korkeakoulujefun parissa nyt reilut kolme vuotta ja olen havainnut sillä saralla paljon startup-henkisyyttä. Tekijöille annetaan vapaat kädet toteuttaa ideoitaan. Tämänlainen henki on mielestäni välttämätöntä, jos haluamme kehittää lajia. Olen aivan samaa mieltä, että erotuomarivaliokunnan rivijäsenet tekevät aivan loistavaa työtä, eikä tämä ole heiltä mitenkään pois. Ymmärrän, että erotuomaritoiminnassa halutaan pitää tietynlainen kontrolli ja valvonta, mutta uskon että oikeanlaisella yhteistyöllä, tästä voi syntyä jotain loistavaa.

 • Mielenkiintoista luettavaa. Tulevaisuuden tuomarin kommenttiin sen verran vaan, että ainakin yliopistossa on ihmisiä jotka haluaisivat olla vain tuomareita. Muutamat kaverit myönsivät suoraan, etteivät itse uskalla mennä kentälle erilaisita syistä (vakavampi vamma, rohkeuden puute yms), mutta laji itsessään kiinnostaa. Tämä on heille ainoa ns aloittelija ystävällinen mahdollisuus saada jalka oven väliin jefun kulttuuriin.

 • Tuota tuota… jos nyt sattuisi niin että talvikaudella pelataan harjoitusottelua kylässä xyz, mistähän olisi mahdollista kysyä sinne yhtä kappaletta kokenutta tuomaria? Ajatuksena siis että siellä olisi yksi liigatason tuomari joka voisi kertoa/neuvoa uusia tuomareita mitä tapahtui, miksi ja miten tästä muodostetaan oikea tuomio. Ajekista? Onko tälläistä tehty?

 • AK; on tuota tehty jo glory days aikana ja nyt jos haluat tuollaisen kouluttajan saada niin liiton erototuomarivalio-kunta on oikea paikka josta kysyä. Tässä liiton sivulta poimittu osoite etv@sajl.fi

 • Itse menin pakotettuna tuomarikoulutukseen. Tuomarointi osoittautui kuitenkin mielekkäämmäksi kuin luulin vaikka älypäät huutelee kentän laidalta mitä sattuu. Lähinnä mua kyrsii se et melkeen joka viikonloppu ois iha omaki matsi pelaajana ja sit soitellaan useaan kertaan et nyt on paikko lähtee tuomariksi sinne ja tänne. Tää on kuitenki vaan harrastus.

 • En nyt ymmärrä täysin kaikkea mitä tässä ajetaan takaa.

  1. Tuosta saa kuvan että nyt tuomarit saavat 4 tunnin setin ja sitten heidät heitetään susille. Koulutus on ehkä sen mittainen, mutta varmasti uusia tuomareita on autettu ja koulutettu muutenkin. Harjoituksissa, pre-gemet, peleissä. Ei tuo nykyinen setti ole niin huono kuin tässä annetaan ymmärtää.

  2. Jos konsepti on hyvä voitte antaa mallin valiokunnan käyttöön? Siis onko teidän mielestänne nyt keksitty joku täysin uusi asia vai onko kyseessä teille patentoitu asia? Tässä ei ole sinällään mitään uutta ja ihmeellistä mitä ei olisi ikinä koitettu… Nyt siitä on vain tehty iso artikkeli…

  3. Miten koulutus siis treenien yhteydessä menee? Keskeyttävätkö pelaajat oman reenaamisen kun tuomarit käyvät läpi jotain asiaa ja päin vastoin? Onko pelaajille tosiaan ok team harjoittelussa mennä välillä tuomarien ehdoilla?

 • ”1. Tuosta saa kuvan että nyt tuomarit saavat 4 tunnin setin ja sitten heidät heitetään susille. Koulutus on ehkä sen mittainen, mutta varmasti uusia tuomareita on autettu ja koulutettu muutenkin. Harjoituksissa, pre-gemet, peleissä. Ei tuo nykyinen setti ole niin huono kuin tässä annetaan ymmärtää.”

  Tähän on pakko tarttua: Kyllä vain ainakin oman koulutukseni kävin 4h luennolla sekä kokeella. Tämän jälkeen ilmoitettiin, että onneksi olkoon, voit toimia tuomarina virallisessa sarjaottelussa.

  Säännöt tuli opetella itse, niitä ei koulutuksessa juurikaan käyty. Käytiin läpi mitä tuomarina olemiseen kuuluu. Käsimerkit tuli opetella itse, kellon käyttö tuli opetella itse. Kaksi peliä olen tuominnut rajatuomarina, ensimmäisen ja viimeisen.

  Koulutus antaa yleistietoa jenkkifutistuomaroinnista, mutta valmiutta tuomaroimiseen ei. Alemmissa divareissa vielä kun tuomarit täytyy toimittaa järjestävän seuran toimesta, niin siitäkään ei paljon iloa ole, jos ennen ottelua pahimmillaan 3 keltanokkaa väittelee kuka toimii päätuomarina ja niin edelleen.

  Nykyinen setti todellakin on niin huono kuin tässä annetaan ymmärtää, mutta toisaalta eipä parempaakaan ole ollut niin sillä on menty mikä on annettu.

 • Lähinnä itse pohdin pariakin tilannetta. Mistä saadaan tuomareita lisää? Toinen vielä vaikeampi tilanne on ratkaistavaksi miten saadaan ne tuomarit pysymään lajissa. Useampi tuomari on jättänyt homman pois koska ei yksinkertaiseksi jaksa kuunnella ainaista vittuilua ja huutoa

 • d00m, ikävää että kokemuksesi tuomaroinnista on tuo, mutta siitä saat syyttää edustamaasi seuraa, ei liiton koulutusta. Ennen tuomarikoulutusta voi seura tilata sääntökoulutuksen tai järjestää sen muilla tavoin. Tuossa tuomarikoulutuksessa ei olekaan tarkoitus opetella sääntöjä.

  Tottakai kaikkien tuomareiden tulee opetella itsekin sääntöjä, siitä et minun mielestäni voi edes valittaa… Ei tuon kokoisen sääntökirjan kaikkia asioita opeteta hetkessä.

  Jos edustamasi seura on sitten on heittänyt 3 keltanokkaa peliin, niin se on edelleen tuon seuran häpeä, ei tuomarikoulutuksen. Uudet tuomarit tarvitsevat aina ympärilleen kokeneempaa kaartia ensimmäisiin peleihin, kunnon ohjeistuksen ja jonkun joka antaa palautetta pelin jälkeen ja sen aikana. Seuroilla pitäisi ehdottomasti olla tuomarivastaava, joka pystyy uusia tukemaan. Ikävä kyllä kovin monella seuralla ei tuomariasiat ole ihan kunnossa.

  Liitto ei pysty synnyttämään uusia tuomareita mistään, vaan sen pitää lähteä joko jäsenseuroista tai henkilöstä itsestään. Liittoa on helppo syyttää tässä asiassa, mutta kyllä siellä varmaan asioita yritetään hoitaa. Kuten aikaisempi kirjoittaja sanoi, niin jos koulutus nostetaan vaikka 20 tuntiin, niin ei kurssille tule enää juuri ketään…

 • Onkohan tama koulutus tuottanut tulosta, nyt kun korkeakoulusarja on nyt saatu jälleen käyntiin ? Olisi kinnostavaa kuulla jonkinlaista välitilnpäätöstä mitä on saatu aikaiseksi.