Royals liigavauhdissa Seinäjoella

Tuomo Tomperi 10.5.2015 0:27 24 kommenttia

Odotettu kamppailu Seinäjoki Crocodilesin ja Wasa Royalsin välillä päättyi lopulta vihreäpaitojen kenties yllättävänkin niukkaan 21-13 -voittoon. Gridiron tavoitti Royalsin päävalmentajan Seppo Evwarayen tuoreeltaan ottelun jälkeen.

Siitä lähtien kun Vaasan liiganoususta on puhuttu, on puhuttu myös joukkueen heittopuolustuksen tasosta vaarallisia liigahyökkäyksiä vastaan. Vaikka divisioonakausi 2014 sujuikin Royalsin komennossa, oli takakenttää helppo pitää joukkueen heikkoutena. Päävalmentaja Evwarayen mukaan kehitystä on tapahtunut talven aikana merkittävästi. Yksi tärkeä lenkki on kaksi viikkoa sitten maahan saapunut puolustuksen koordinaattori Garren Holley, jonka panosta Evwaraye pitää erittäin tärkeänä. Evwaraye ei säästellyt ylisanoja kysyttäessä tämän kesän puolustuksesta viimekautiseen.

– (Ero on) kuin yö ja päivä. Coach Garren on ollut erittäin iso osa meidän puolustuksen parantumista – ja on hän ollut maassa vasta kaksi viikkoa. Hän on vienyt takakentän pelaajiamme eteenpäin paljon jo nyt.

Evwaraye nostaa esiin erityisesti Holleyn roolin videovalmentajana.

– Jotta voi ymmärtää ja kehittyä virheistään, pitää oma suoritus nähdä filmiltä ja saada siitä palaute tai korjaus. Puolustus yleisesti ottaen on skemaattisesti selkeä ja meillä on toteuttamassa sitä hyviä urheilijoita. Potentiaalia tällä puolustuksella on mielestäni paljon.

Vaasalaisjoukkueen heittopeli takkusi, mutta juoksupeli toimi mallikkaasti. Kokenut jenkkifutismies ei yllättynyt hyvästä tuloksesta juoksupelissä.

– Juosta osaamme ja tiedän, että mun pojat – hyökkäyksen linja – on fyysisiä. Sitä oli mahtava katsoa, kuinka pojat eivät perääntyneet tuumaakaan. Keskushyökkääjä triomme SuosteJärviöJakobsson on ihan Vaahteraliigatasoa.

Seuraavan kerran Royals on tulessa jo viikon kuluttua Tampereella, kun joukkue kohtaa preseason-turnauksessa Tampere Saintsin ja Oulu Northern Lightsin ykkösdivisioonajoukkueet. Crocodilesin seuraava ottelu on neljän viikon kuluttua pelattava sarja-avaus puolustavaa mestaria, Helsinki Roostersia vastaan.

Katso myös

Kommentoi

 • Kaiken tämän Royalsin ”liigavauhdissa” -hehkutuksen jälkeen : Mikseivät ne sitten halunneet nousta tulevan kesän Liigaan, kun siihen oli saumat viime syksynä ? Tulee mielenkiintoinen divarikesä, kun tiedetään että ainakin Wolvoilla ja Hämeenlinnalla on vähintään samanlainen hinku ja nousuhaaveet kauden 2016 Liigaan kuin Vaasalla. Vain yksi nousee ja siten Royalsille voi käydä vielä kylmät … Ei tää ole vielä kirkossa kuulutettu, ei lähellekään.

 • Päällimmäisenä katsojalle jäi ottelusta mieleen seuraava:

  Crocodiles ei peluuttanut jenkki RB:tä lainkaan hyökkäyksessä, ja säästeli muutenkin tiettyjä avainpelaajia. Esim. ranskalaista Roudelia, ei kentälle juuri otettu. Paikallisille pelaajille ja mm. Gatorsista nousseille pelaajille annettiin peliaikaa.

  Vaasan jenkki LB oli todella kovan luokan pelimies.

  Vaasan juoksupeli toimi hyvin, ja sitä oli selvästi harjoiteltu.

  Crocodilesin heittopeli oli ilo katsella.

  Vaasan heittopeli oli kamalaa kuraa. Ehkä tässä syy, että liigaan ei noustu. Valitettavasti noilla rissuilla ei liigassa pärjättäisi.

  Kokonaisuutena Royals tarjosi kelpo harjoitusvastuksen, ja toivottavasti jenkkifutisbuumi vaasassa jatkuu. Vaasa janosi ottelun voittoa selvästi enemmän, ja jotenkin tuntui, että Crocodiles pelaili vielä vähän puolilla valoilla.

 • Vaasa vetää kohtalaisen ohuella ja kokemattomalla rosterilla, eikä se mitenkään riitä Vaahteraliigaan. Eilenkin kolme puolustajaa pelasi hyökkäyksen linjassa ja vain kaksi on ns. oikeita O-linen miehiä, puolustuksen takakentällä on yhtä pelaajaa lukuunottamatta kaikki pelanneet vasta kaksi vuotta lajia, tukimiehiä on rosterin mukaan vain kolme jne. Siltä kantilta kun katsoo, niin olisi ollut aivan liian iso riski nousta. Tämän vuoden jälkeen joukkue on vuotta kokeneempi, ja toivottavasti entistä laajempi materiaali, ja toivottavasti vielä voittavat. Vaasalaisten heittopeli näytti heikolta, koska Royals ei peluuttanut omaa jenkkikuuppaa juuri lainkaan. Crocot taas peluutti.

 • Pelasihan Rosekat ensimmäisen puoliajan muutamaa downia lukuunottamatta. Saikko pelasi sitten suunnitellusti toisen puoliajan. Hieman huolestuttavaa kyllä, että Saikko näytti vievän virkaveljeään 100-0. Vasta kolmatta kauttaan pelinrakentajana pelaava Saikko hoiti tonttinsa varsin mallikkaasti. Varmasti Rosekatkin parantaa kunhan joukkue ja pelikirja tulee tutummaksi. Royalsin rissuilla ei kovin onnistunt päivä, mutta parempaa kyllä ollaan totuttu näkemään. Kyllä se siitä…

  Erittäin paljon hyvää jäi pelistä käteen. Suunta on ilman muuta oikea ja uskon, että vuoden päästä kun nämä joukkueet ottavat yhteen on tosi kyseessä.

 • Vaasalla kaksi jenkkiä ja loput kotimaisia ukkoja.
  Seinäjoella kaksi jenkkiä ja ainakin neljä importtia.
  Kummatkin pelasi reilua ja fyysistä peliä peliä. Katsomoon näytti, että vaasalla oli kuitenkin ehdottomasti fyysisempi joukkue.

 • Vaasan ongelma ei ollut se että heitot eivät olisi osuneet ihan hyvin kohdilleen. Ongelma oli ennen kaikkea että risut pudottivat palloja. Toki Crokojen takakenttä oli myös liian kova haaste. Laitahyökkääjäksi on vaikea kehittyä jos siihen ei ole luonteista talenttia yhtään. Royalsin rissuista sitä oli eilisen esityksen perusteella ainoastaan Doubitskilla.

  Molemmilla linjat olivat kapeat. Crocodilesilla puuttui ainakin kolme aloittavaa linjamiestä, mikä ei varmastikaan helpottanut tilannetta. Parempia otteita uskon näkeväni molemmilta joukkueilta kauden edetessä.

 • Ihan totta, varsinkin Leinosen press-tekniikka on yhä huippu ja tuotti Vaasan rissuille haasteita.

  Coachin täytyy nähdä jos rissut ei pääse pressistä, niin käyttää motionia tai muuta tapaa että cornerback ei ole heti naamassa kiinni ja hukkaa rissua takkuamaan corneria vastaan.

  Ranskalainen corner oli myös hyvä, toimiva liikkuvuus ja suht ok press-tekniikka

 • Katsokaas noita kuvia. Muutamassa kuvassa näkyy Vaasalaisilta facemaski ja pari selkään blokia. Liigatuomareilta nuo ei mene läpi. Croxojen Roudel pelasi mikenä melkein koko pelin, taklauksia oli 1 ja Crokojen tackleilla oli kolme taklausta mieheen. Vaasa juoksi leveälle ja hyvin. Crocoilla containit kusi, siksi Vaasa sai noin paljon yardeja.

 • Roudel pelasi ottelusta noin 2 minuuttia. Sekoitat hänet johonkin toiseen. Hän seisoi koko ottelun selin itseeni sivurajalla.

 • Valokuva kertoo vain sen mitä katsoja haluaa siinä nähdä. Jotkut näkee selkäänblokin, jotkut näkee puolustuspelaajan kääntyneen irti blokista ja menossa taklaamaan. Toiset näkee facemaskin. Toiset näkee kuvassa käden, joka on blokatessa harttareista noussut kasvoille, mutta siitä on juuri sillä hetkellä otettu kuva.

  Linjassa on aina kaikenlaista pikkuvilppiä. Ihan aina. Tuskin Seinäjokikaan pelasi puhtaasti, kun parilla Royalsin pelaajalla oli revennyt pelipaita.

  Jotenkin tuntuu, että Seinäjoen iso uho ”voitetaan ainakin viidelläkymmenellä pisteellä” on muuttunut kaikkien muiden syyttelyksi, kun eroa olikin vain yksi TD.

  Royals pelasi paremmin kuin monet viime kaudella Vaahteraa pelanneet joukkueet.

 • Royals pelasi hyvin tämän ottelun.
  Missä tuota voitetaan 50 pisteellä uhoa oli?
  Ymmärsin, että tässä oli tarkoitus ajaa sisään eri asioita , ottelun tulos ei ollut niin isossa roolissa

 • Katsomossa.

 • Katsomossa oli hyvin asiallinen meininki. Asiattomia huuteluita en kyllä kuullut kumpaankaan suuntaan. Pohjalaiset osaa selvästi käyttäytyä ja suhtatua hyvin vastustajiinsa. Väkeä oli mukavasti vaikka Suomen lätkäottelu samaan aikaan!

  Viime vuonna ainoat asiattomat huudot olen kuullut 69ersien känniseltä yksittäiseltä kannattajalta Velolla.

 • Sanoinko, että katsomossa olisi ollut asiaton meininki? En sanonut.

  Sanoin vain sen, että katsomossa uhottiin murskatappiota Royalsille. Uho on isoa puhetta, ei huutelua eikä asiattomuutta. Taidettiin katsomossa yllättyä siitä, miten Divarijoukkue olikin paljon parempi, kuin esim. viime kaudella murskattu Roosters.

 • Some views and observations from the game:

  1) lack of depth on the Crocodiles d-line. The defensive line was manhandled by Royals. Yes, 2 imports are missing, but still got dominated by Royals o-line. Not a good sign. Royals’ o-line was easily working on the LBer level.

  2) Crocodiles’ QB has a good arm, those slants and seams were nice. Strong accurate passer. Rajamaki and Cutlan are very solid receivers. Hopefully the lanky TE is ok, he can be a force in the passing game. I enjoyed watching Cutlan last season, and on Saturday as well. Solid player.

  3) Royals’ linebackers 48 and 44 are really good., especially in the run fits. 44 is slightly heavy-legged, and might make a better inside player. 48, the import was really active. For Crocs, 25 was pretty solid. The import LBer was not in much, but for what I saw in the beginning, not really a guy to fill gaps, kind of lanky and tall.

  4) In comparison between DBs of the two teams, the biggest key was awareness. It is clear that the Crocs’ DBs are all savvy players with solid awareness, whereas Royals’ are lacking game experience. Crocodiles’ secondary support for run game was really active and quick. 26 is s great player for the Crocs.

  5) A lot of good running backs on both teams. A pleasure to watch them.

  6) Royals’ offensive scheme for run game is good. Pass game needs a lot of polish on fundamental level. Receivers releasing against the press, routes and timing were off. Also the route selection on play calls was at times weird. The TE can be a big weapon, he looks like a player.

  7) Crocs’ offense left me with a mixed opinions. Their run game was not good. The positive runs they got were by the skill of the running backs, not o-line.

  Both teams have a lot of work still remaining.

 • Minä en kuullut kenenkään uhoavan mitään murskavoittoa. Toki joku yksittäinen henkilö on voinut niin sanoakin, mutta mitään kollektiivista lynkkausmielialaa ottelutapahtumassa ei ollut, vaan hyvin asiallinen meininki. Murskavoittopuheista kuulen ensimmäistä kertaa tältä palstalta.

  Crocodiles käytti RB:nä mm. Jussi Koivumäkeä, joka on nuori pelaaja ja harjoittelee vasta kyseistä pelipaikkaa. Uskon, että jos joukkue olisi ollut jotenkin lynkkausmielialalla liikenteessä, olisi RB;nä nähty jenkki RB, joka ei nyt siis juossut ottelussa ainuttakaan downia.

  Englanniksi joku oli kirjoittanut ihan hyvää analyysia yläpuolella. Molemmilla joukkueilla riittää vielä parannettavaa, siitä olen varsinkin samaa mieltä. Myös Crocojen puolustuksen linja kaipasi selvästi paria puuttuvaa pelaajaansa. Royalsin linjapelaajille annan krediittiä, sillä osa heistä pelasi kahteen suuntaan! Ranskis LB:n peliä katsoisin mielelläni vielä muutaman minuutin enemmän ennenkuin vetäisin siitä kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä. On kaveri ainakin kaksi kertaa mahtunut Ranskan maajoukkueeseen, joten luulisin, että peliaikaa tulee myöhemmin myös Seinäjoella tätä ottelua enemmän. Voi toki olla, että häntä käytetään vaikkapa sisempänä laitahyökkääjänä.

  Hyvä harjoitusottelu oli kyseessä. Seinäjoki voitti mielestäni ansaitusti, ja Vaasa tarjosi ihan kelpo vastuksen.

 • Additionally:
  I was pretty impressed with the Crocodiles’ skill imports, Americans and Europeans. The French cornerback was good.
  The Brit offensive linemen for Crocodiles, they need some work. Royals were missing Ceken and the tall guy from d-line and still were able give inside pressure and glock the run game.
  The young big kid for the Crocs o-line is solid.

  Royals were able to give each player playing time, but I don’t think Crocs went through their entire roster. I saw some LBer subs coming in, 4 & 13 were in the game at times.

  Both teams will get better and improve as season progresses. Hopefully all the injuries are short term as depth is a big question mark for both teams.

 • Saako valmentajilla olla kännykkä käytössä ottelun aikana? Olin Crocojen sivurajan takana ja ainakin niiden ”vastuuvalmentajalla” oli BT-kuuloke päässä. Onko tästä mitään sääntöä?

 • Saa olla. Valmentajien ”sky-boxin” ja sivurajan välillä on sallittua käyttää ääniyhteyttä. Kaikkien muiden medialaitteiden käyttö on kielletty. Käytännössä jokainen vaahteraliigajoukkue käyttää katsomovalmentajia jotka ovat yhteydessä sivurajalle.

 • Saa siis olla matkapuhelin eikä ole rajoitettu walkie-talkie -radiopuhelimiin?

 • aiemmin oli sääntö, että samat välineet pitää tarjota myösa vastustajalle.
  2011 finaalissa Wolvojen katsomovalmennus kummunikoi Wolvojen sivurajalle kokoajan joillakin välineillä. sääntöjen mukaista tai ei

 • @Colt; Tarkistin sääntökirjasta (http://www.sajl.fi/seurapalvelut/materiaalit/saannot-sarjakirjat/Sääntökirja2015.pdf, sivu 21) ja olet ihan oikeassa tuossa kännykkä- asiassa. Sääntöjen mukaan matkapuhelimet on kielletty, mutta myös ns. walkie talkie- radioiden handsfreet saattavat näyttää kännykän vastaavilta. Joku teknisempi henkilö voi vielä tarkentaa käykö ko. laitteisiin jopa samat lisätarvikkeet.

  @nokiiia; Käsittääkseni nykyään ei enää ole sääntöä siitä, että vastustajalle pitäisi tarjota samat laitteet joita kotijoukkue käyttää. Vastustajan katsomovalmennukselle pitää tarjota vastaava paikka / tilat, joita kotijoukkueella on käytössään mutta teknisen laitteiston hankkiminen on sitten jokaisen joukkueen omalla vastuulla. Mikäli valmentaja-aitiossa on vastaanotin suoran lähetyksen katsomista varten (sallittu), täytyy kotijoukkueen siinä tapauksessa tarjota vastaava näyttö myös vastustajan valmentaja-aitioon.

  Kaikenlainen muu liikkuva kuva, filmimateriaali, tulosteet, tekstisiirtolaitteet, faxit ja tietokoneet, joilla tarjotaan sivurajalle ns. online- dataa pelin aikana, on kielletty. Ainoastaan puheyhteys on sallittu valmentaja-aition ja sivurajan välillä.

 • Ok! Tattis Luuri!

 • @Luuri, sama sääntökirja, artikla 12:
  Valmentajien puhelimet ja kuulokkeet eivät ole sääntöjen alaisia ennen peliä tai pelinaikana