Wolverines hylkää Velodromin

jefumaster 22.2.2015 21:00 118 kommenttia

Viime kaudella takkuisesti esiintynyt Ahmalauma on luomassa nahkaansa perinpohjaisesti. Tuoretta uutista otteluiden siirtämisestä Helsingin kantakaupunkiin Brakulle – Brahen kentälle – voidaan pitää helsinkiläisenä jenkkifutiksen kulttuuritekona.

Vuoden 1952 Olympialaisten pyöräilystadion, Velodromi, on amerikkalaista jalkapalloa pelaavien urheilijoiden suussa vääntynyt lähes kirosanaksi. Ensimmäisen sukupolven keinonurmeksi kutsuttu kivenkova pinnoite on koitunut monen pelaajan kohtaloksi viime vuosien aikana. Aivotärähdyksistään ovat kärsineet mm. jyväskyläläinen entinen maajoukkuepelinrakentaja Santeri Supi sekä viime kaudella Indiansissa pelannut Ray Cottman. Turvallisemman turffin vaihtamista Velodromille ei ole lähdetty toteuttamaan, koska modernimmasta pinnoitteesta irtoava kumi leviäisi väistämättä pyöräilyradan puolelle, eikä Helsingin kaupungin liikuntavirasto ole aktiivisesti tarjonnut vaihtoehtoisia katsomollisia kenttiä jenkkifutisjoukkueiden käyttöön.

Tavoitteena oman identiteetin vahvistaminen.

Siinä missä muut ovat vuosikausia reklamoineet Velodromin olosuhteita, päätettiin Ahmojen uuden toimihenkilöstön parissa tarttua aktiivisesti toimeen. Idean isänä tunnistetaan seuran varapuheenjohtaja Isto Laalo. Gridironin tietojen mukaan muut helsinkiläiset seurat eivät ole osallistuneet neuvotteluihin Helsingin viranomaisten kanssa. Laalo kommentoi kenttäratkaisua seuran omassa tiedotteessa näin:

– Edustusjoukkueen siirtyessä pelaamaan 1. divisioonaan kaudelle 2015 etsimme uutta kotia koko ahmaperheellemme, jotta voimme rauhassa kehittää toimintaamme sekä luoda puitteet amerikkalaisen jalkapallon ystäville tulla seuraamaan otteluitamme.

Ahmalauman johtajat vainusivat tilaisuutensa tulleen potkupallon Veikkausliigaan nousseen Helsingin IFK:n päättäessä siirtää ottelunsa Brahen kentältä Sonera Stadionille. Laalon mukaan joukkue haluaa rakentaa vahvaa paikallista identiteettiä:

– Brahen kenttä on meille erinomainen sijainti. Haluamme olla aito stadilainen seura, joka tarjoaa harrastusmahdollisuuksia kaikille lajista kiinnostuneille ikään tai sukupuoleen katsomatta.

Kuva: Jari Turunen

Erityisen tyytyväinen uutiseen on Wolverinesin päävalmentaja Stephen Stokes. Lajin alkuperämaasta lähtöisin oleva ex-pelaaja tietää, mikä on oman konkreettisen kotipesän merkitys menestystä tavoittelevalle joukkueelle:

– Siirrymme lähemmäksi Helsingin keskustaa ja saamme mahdollisuuden luoda paremmin omaa identiteettiämme. Ajoitus on täydellinen koska olemme brändäämässä itseämme uudelleen. Uusi joukkue, uusi kenttä uusi alku…

Stokesia voidaan pitää Velodromin veteraanina. Monta liigaennätystä Velodromilla tahkonnut keskushyökkääjä on ehtinyt kokea betonipinnoitteen kovuuden pelikausiensa aikana:

– Minulle ei tule ikävä Velodromille. Mielestäni pelaaminen siellä on vaarallista, mutta myös tuomareille ja valmentajille pinnoite käy tuskalliseksi. Pinnoitteella seisominen usean tunnin ajan on osoittautunut piinalliseksi. Totta kai kaatuminen kovalle pinnalle on kivuliasta ja olen pyrkinytkin välttämään sitä mahdollisimman paljon. Goodbye and good riddance.

Jefupiireissä Helsingin kaupungin liikuntavirastoa on yleisesti pidetty nihkeänä neuvottelukumppanina. Wolvojen puuhamiehiltä ei kuitenkaan ymmärrettävästi kuulu moitteen sanaa. Ahmatiedotteessa Liikuntaviraston Jyrki Inkinen peräänkuuluttaa yhteistyötä:

– On hienoa saada erilaisia lajeja esille eri puolille kaupunkia. Onnistuminen vaatii kuitenkin tiivistä yhteistyötä kenttähenkilökunnan ja Helsinki Wolverinesin välillä.

Brakusta ollaan tekemässä oikeaa jenkkifutiskenttää. Wolverinesin mukaan pelikentän rajat tullaan maalaamaan keinonurmen pintaan. Haasteellisin osa-alue tapahtumajärjestelyissä saattaa olla parkkipaikkojen organisointi yleisölle. Kantakaupungin alueella niitä on tarjolla rajallisesti.

Wolverinesin julkistus uudesta kotikentästä on otettu innostuneesti vastaan seuran sisällä sekä ulkopuolella. Oulu Northern Lightsin laitahyökkääjä Tuomo Tomperi kommentoi asiaa tuoreeltaan:

– Kova temppu Wolverinesilta. Ainoa harmi on se, ettei meillä ole vieraspeliä ensi kesänä Helsinkiin.

Kuva: Jari Turunen

Wolverines nousemassa divarin ennakkosuosikiksi

Wolverines on harjoituskautensa aikana julkaissut useampia tasokkaita vahvistuksia joukkueeseensa. Poikkeuksellisen leveän rosterin täydennykseksi on ehditty jo värvätä sääntöjen sallimat kaksi amerikkalaista. Tässä vaiheessa kautta Wolverines on tarttunut vahvasti kiinni divisioonan ennakkosuosikin viitasta. Yllättävimpänä vahvistuksena voidaan pitää maajoukkueen pelinrakentajan, Janne Lehtisen kaappausta joukkueeseen. Lehtisen pelatessa edellisen kerran Wolverinesissa, oli joukkue juuri värvännyt vahvistuksekseen Stephen Stokesin. Nyt Stokes johtaa joukkuetta valmentajana ja on innoissaan kovatasoisen pelinrakentajan sopimuksesta:

– Asetin Lehtisen värväyksen yhdeksi tärkeimmistä päämääristäni ryhtyessäni päävalmentajaksi. Keskustelin myös muiden suomalaisten pelinrakentajien kanssa, mutta Janne oli listallani numero 1 alusta alkaen. Henkilökohtainen tavoitteeni on auttaa Jannea kehittymään kaikkien aikojen parhaaksi suomalaiseksi pelinrakentajaksi.

Muita vahvistuksia valittaessa tärkeänä kriteerinä on pidetty joukkueen yhtenäisyyden varmistamista. Molemmat signatut amerikkalaiset ovat Stokesille entuudestaan tuttuja. Keskushyökkääjä Joseph Spell on ollut Stokesin valmennettavana USA:ssa ja moipuolinen Rafael Pineda on antanut näyttönsä Suomessa useamman vuoden aikana:

– Joe Spellin saaminen joukkueeseen tuntuu siltä kuin olisi tehnyt sopimuksen oman poikansa kanssa. Olen valmentanut häntä neljä vuotta USA:ssa, joten tiedän erityisen tarkasti millaisen pelaajan saamme joukkueeseemme. Joe tietää ennakkoon myös sen mitä odotan häneltä kentällä sekä kentän ulkopuolella.

– Rafael Pinedan saaminen joukkueeseen merkitsee vahvan pelipanoksen lisäksi apua puolustuksen valmentamiseen. Erityisen hyvänä pidän sitä, että pelaaja on asettunut asumaan Suomeen. Hänen kaltaisensa pelaaja lisää sitä perhemäistä yhteishenkeä jota olemme joukkueeseemme rakentamassa.

Viime viikolla Wolverines julkaisi tehneensä sopimuksen Australian maajoukkueessa pelanneen TE:n, Locklan Gilbertin kanssa. Brittipassin omaavan vahvistuksen hankintaa joukkueeseen Stokes kommentoi näin:

– Locklanin hankkiminen on joukkueellemme eräänlainen yllättävä bonus. Etsimme Janne Lehtiselle tasokasta back up -pelaajaa, jolla löytyy ominaisuuksia myös muille pelipaikoille.

– Löysimme suuriraamisen kokeneen pelaajan, joka auttaa meitä kehittämään omia TE-pelaajiamme. Samalla hänet voidaan tarvittaessa sijoittaa useammallekin pallolliselle pelipaikalle avainrooliin. Locklan tuo uuden ulottuvuuden hyökkäykseemme. Voimme nyt marssittaa kentälle tasokkaiden ulkomaalaistemme lisäksi maan parhaan pelinrakentajan Janne Lehtisen, sekä useammankin yli 190-senttisen fullbackin tekemään tilaa pallolle. Olen kiinnostunut näkemään miten vastustajamme valmistautuvat puolustamaan vahvaa ryhmitystämme vastaan.

Stokes kertoo joukkueen harjoitusmotivaation olleen erinomainen läpi talven. Pelaajien sekä koko valmennustiimin asenne on saanut suomalaistuneen amerikkalaisen nauttimaan roolistaan päävalmentajana.

Lajille nostetta divisioonasta

Amerikkalaista jalkapalloa näytetään kehitettävän uusiin suuntiin juuri nyt erityisesti divisioonasta käsin. Tapahtumamarkkinoinnin edelläkävijänä on toiminut Vaasan Royals, jonka katsojamäärät ovat olleen vertailukelpoisia minkä tahansa kesäpalloilulajin kanssa jo pitkään. Royalsin Seppo Evwaraye kertoi tuoreessa The Growth of the Game -verkkojulkaisun erinomaisessa artikkelissa ottelutapahtumien alkuperäisistä tavoitteista näin:

– Ensimmäisellä kaudellamme en oikeastaan välittänyt siitä, seurasivatko fanit pelejämme lainkaan. Halusin, että kaikki viihtyvät. Tarjosimme heille hyvää ruokaa ja musiikkia, pomppulinnoja, cheerleadereita, yleisökilpailuja, fanituotteita sekä erilaisia interaktiivisia aktiviteetteja ottelun aikana. Halusimme, että talvisin jääkiekko-otteluissa käyvät urheilufanit valitsevat kesälajikseen amerikkalaisen jalkapallon.

Wolverines seuraa ottelutapahtumiensa suunnittelussa Royalsin jalanjäljillä. Ensimmäisten kotiotteluiden oheisohjelmaa ollaan julkaisemassa yleisölle jo helmikuun aikana. Lisäksi joukkue tavoittelee Brahen kentän lähialueiden yleisöä tekemällä tiivistä yhteistyötä alueen eri yhteisöjen kanssa.

Royals ja Wolverines ovat tuomassa jenkkifutikselle sitä piristysruisketta, jota kaikki Glory Days-aikoja kaihoten muistelevat ovat kaivanneet pitkään.

Lue myös:

Avatar

jefumaster

Yli kolmekymmentä vuotta suomalaisen jenkkifutiksen äärellä, sisällä ja ulkona, sisäpiirissä ja oppositiossa, kentällä, laidalla ja raitapaidassa. Tuolla perspektiivillä tarkastelen kotimaisen jenkkifutiksen ilmiöitä.

Muita kirjoituksia samalta kirjoittajalta:

Kommentoi

 • Eikös tuo Velodromi mene remonttiin, joten sieltä lähtee kaikki muutkin?

 • Kiitos

 • Vihdoin ja viimein. Malmi ja Wolvot näyttää esimerkkiä, Roosters, Sixtarit ja ECG vielä samaan kelkkaan ja paremmille kentille.

 • HMTT kertoo, että Velolle tulee uusi alusta kesäkuussa. Heinäkuun pelit siis uudella alustalla.

 • Näköjään liitto kertoo innostuneesti Uudenmusiikin kilpailusta, mutta Wolvojen tiedote ei saa huomiota. Nämä Royalsin ja Wolvojen ponnistelut ei-pelillisen toiminnan kehittämiseen ovat parasta mitä lajille on tapahtunut aikoihin.

 • Mielenkiintoinen päätös Wolvoilta. Velon korjaaminen on ollut puheissa esillä vuosia ja löysin Helsingin kaupungin liikuntaviraston sivuilta listan v. 2015. investoinneista ja siellä yllätys yllätys on velon kentän perusparantamiseen varattu 400 000€. Mitä sillä sitten on tarkoitus tehdä on hämärän peitossa?
  http://www.hel.fi/www/Helsinki/fi/kaupunki-ja-hallinto/strategia-ja-talous/talousarvio/investointilista/
  Jos korjaaminen todella toteutuu, niin ainakin väliaikaisesti uuden kotikentän hakeminen on myös muilla Helsingin joukkueilla edessä.

 • Ei liitto tiedota mitään kentistä ennen kuin Roostersin tilanne on saatu varmistettua

 • Eiköhän siihen tarvita ensin kaupungin päätös ja vahvistus asiasta ennenkuin tiedotetaan.

 • Brahenkenttä on varmaan pelaajalle parempi kuin Velon nykyinen kenttä. Katsomon koossa ei ole paljon hurraamista, mikäli katsojamääriä haluaa nykyisestä nostaa.

  En tiedä mitä päätöksiä pitkäsylki kaupungilta vielä kaipaa, mutta ei liitto välttämättä kenttien kunnostustöistä tiedota. Eiköhän se kuulu seurojen kontolle.

  tanelin linkin perusteella päätökset ensi vuodelle on tehty. Velon osalta investointeihin on ilmeisesti suunnitteilla 500 000€ vuodelle 2019.

  http://dev.hel.fi/paatokset/asia/hel-2015-001308/

  http://dev.hel.fi/paatokset/asia/hel-2015-001500/

  http://dev.hel.fi/paatokset/media/att/85/85091055c3187c9a9d153e88070673b08437c74c.pdf

 • meinnaakko tiirapaasi että 1200 katsoja paikkaa ei riitä ykkös divarin katsojapaikoiksi ?? ja kyllä se on just niin päin että se liitolle kuuluu se tiedottaminen jos jotain yleis korjausta tehdään jollekki keskeiselle kentälle niinku velolle , missä pelataan enemmän pelejä kun missään . nyt kun saadaan sinne uusi pinta niin vaahtera maljat voidaan siirtää sinne pelattavaksi. kunnon tail gate partyt ja sunnuntaina päivällä peli !

 • eiköhän se kenttäremonteista tiedottamisen ensi vastuu ole kaupungilla. Ei sitä kukaan muu voi mennä tiedottamaan vaikka asiasta jotain tietäisikin. Asiasta ovat varmaankin tietoisia ne tahot joiden tarvii asiasta tässä vaiheessa tietää ja muille asiasta kerrotaan kun kaupunki julkaisee mitä on tapahtumassa.

  Hienoa että tulee lisäpaikkoja jefulle pääkaupunkiin! Joka seuralle oma stadioni niin näkyvyys paranee. Tosin remontin jälkeenkään en maljaa veisi velolle. Pelkkä uusittu alusta ei muuta olosuhteita riittävästi.

 • Kyllä kai toi Brahenkentän katsomo riittää luultavasti hyvinkin divariin, kun katettu katsomo vetää 400 katsojaa. Toi 1200 sisältää ilmeisesti kaikki seisoma- ja muut istumapaikat? http://fi.wikipedia.org/wiki/Brahenkentt%C3%A4

  Ja ikävä kyllä tuo katetun katsomon kapasiteetti ois viime kesänä riittänyt melkein kaikissa Vaahteraliigan matseissa. Pikaisella laskutoimituksella viime kesän katsojakeskiarvot runkosarjassa oli 69ersilla 147, Wolvoilla 210 ja Roostersilla 366 katsojaa. Runkosarjassa eniten katsojia oli Roosters – Trojans matsissa 751 ja välierässä Roosters – Butchers 401 katsojaa.

 • Kotikentästä tai sen muuttumisesta tiedottaminen kuuluu seuran vastuulle. Saattaa olla, että Roosters ja Sixtarit eivät ole asiasta mitään viestineet kun eivät todennäköisesti vielä tiedä missä pelinsä pelaavat. ”Emme tiedä vielä missä pelaamme kesäkuussa” ei ole uutinen jota kannattaa levittää. Ilmeisesti Wolvot ovat betonoineet Brakun itselleen koko kesäksi. Seuraava iso uutinen olisi se, että liigapelit pelataan Soneralla.

  Wolvot on tehnyt omat ratkaisunsa ja kiitettävän näkyvästi saaneet viestinsä julkisuuteen aika monessa mediassa. Uskon että nimimerkki @heh heh kritisoi juuri sitä, että asiaa ei ole noteerattu liiton sivuilla vaikka muita ulkourheilullisia asioita mallia Uuden Musiikin Kilpailun juttu on noteerattu etukenossa. Luulisi, että SAJL osallistuisi tiedotteen jakamiseen kuten yleensä tekevät vaikkapa pelaajasopimusten osalta.

  Hyvää tsemppiä Wolvoilta. uskon että tällaisilla operaatioilla laji saa sitä kaivattua nostetta ja uusia katsojia. Tähän mennessä panostus on kohdistunut harrastajamäärän kasvattamiseen mutta fanipohjan rakentaminen a´la Royals pitäisi olla kaikkien työn alla.

 • Tiirapaasi on löytänyt hyvää materiaalia Helsingin liikuntapaikka rakentamisesta. Tarkennan sen verran, että nyt on vuosi 2015. ja tälle vuodelle veloon on ymmärtääksen käytettävissä 400 000€ ja v. 2019 suunnitelmissa näyttäisi oleva puoli milliä lisää. Jostakin rivien välistä ymmärsin, että tuo tämän vuoden määräraha on tarkoitus käyttää nimenomaan keinonurmen uusimiseen.

  Brahen kentän yleisökapasiteetti riittää varmasti 1. div. otteluissa ja tuskinpa ketään käännytetään portilta kotiin, vaikka siellä pelattaisiin Vaahteraa tulevana kesänä. Mitenkään aliarvioimatta Roostersin ja Sixstareiden markkinointiosaston ponnisteluja yleisömäärien kohottamiseksi.

  En tiedä, mitä suunnitelmia Wolvoilla on olosuhteiden kehittämisestä, mutta itse tykkään seurata matseja velolla siitä syystä, että jenkkifudis lajina on sellainen, että ylhäältä katsottuna peli ja sen hienoudet aukeavat paremmin. Pieni pelko on siitä, että samaan ei Brahen kentällä päästä, vaikka pelaajien kannalta alusta on varmasti parempi. Vielä kun näkisi sen päivän, että Jenkkifudikselle rakennettaisiin ihan kokonaan oma stadion… joo, joo tiedän, mutta voittihan Suomi Euroviisutkin :)

 • Roostersilla, Sixtareilla ja ECG:llä ei välttämättä ole mitään tiedotettavaa. Harvoin sitä tiedotetaan että kotikenttä pysyy samana. Tämä siis ihan pelkkää spekulaatiota.

  http://www.hel.fi/www/liv/fi/rakentaminen/velodromin-tekonurmi

  ”Kentän pääkäyttö tulee jatkossakin olemaan amerikkalainen jalkapallo.”

 • Samaa mieltä tanelin kanssa: Velolla on hyvä katsoa, kun näkee korkealta. Tosin olisi vielä parempi ilman pyöräilyrataa. Myyrmäki on toinen hyvä stadion jefun katsomiseen.

 • Onko Brakulla joku katettu katsomo ? Noissa Wikipedian kuvissa näkyy vaan niitä siirrettäviä katsomonosia. Velo on ollut ihan hyvä paikka katsojalle ”picknick-katsomon” takia. On voinut tulla lapsen tai koiran kanssa viettämään päivää.. Odotan mielenkiinnolla kuitenkin Wolvojen tapahtumakokonaisuutta ja hatunnosto jokaiselle joka tekee markkinointiponnisteluja lajin kehittämiseksi yleisölajiksi. Nykymeininki Stadissa on ollut velttoa omalla mukavuusalueella loikoilua eikä kukaan ole saanut mitään uutta tehtyä vuosikausiin.

 • Toivottavasti Brahen kentälle saadaan paremmat katsomonäkymät kuin esim Porvoossa jossa pelin seuraaminen on epämukavaa kentän tasosta.

 • Myönnän, että olin pettynyt, kun Wolvot ilmoittivat viime kauden jälkeen jatkavansa divarissa. Se miten Wolvot ovat lähteneet rakentamaan uutta nousua ansaitsee todella ison käden ja hatun noston vielä päälle. Toiminnallaan Wolvot saavat meikäläisen sympatiat osakseen, vaikka en varsinaiseen fani clubin kuulukaan. Ovat tiedottaneet hyvin, missä mennään ja ovat luoneet hyvää pöhinää lajin ympärille ainakin täällä pääkaupunkiseudulla. Samanlaista aktiivisuutta toivoisi näkevänsä enemmänkin. Jefu saadaan nousuun ainoastaan laji-ihmisten kovalla työllä. Miten sitä sanottiinkaan kissan hännän nostamisesta…. Voimia Wolvojen aktiiveille, että sama hyvä meno jatkuu. Mielenkiinnolla odottelen jo kohtaamista Vaasalaisten kanssa.

 • Jos Brahe on riittänyt Hifkille ykkösen pelaamiseen, niin riittää se varmasti vaahteran runkosarjan peleihin.
  Velolla tosiaan pääsee katsomaan peliä ylhäältä, mutta samalla pyöräilyrata tappaa tunnelman peleistä, yleisö on yksinkertaisesti liian kaukana itse pelistä, eikä sen kannustus kuulu kentälle.
  Parhaat ottelutunnelmat vaahteran matseissa löytyy Turusta ja Seinäjoelta, molemmissa yleisö on ihan vaihtoaitiossa kiinni.

 • Tanelin ja Tirapaasin onneksi Bragun pääkatsomo nousee sellaisiin korkeuksiin joista Porvoossa katsomon katolta peliä kuvaava voi vain unelmoida.

  Viiden euron lipuilla houkutellaan varmasti paljon uutta yleisöä kentän laidoille mutta tunnelma syntyy kokonaisuudesta. Olosuhteet Bragulla voittavat kyllä Turun yläkentän. Velon yksi suuri ongelma on fiiliksen puuttuminen. Aurinkokatsomossa ei kuulu edes selostukset.

 • Jos ei tarpeeksi ylhäältä näe tai pääse scouttivideota kuvaamaan niin aina voi sinne Kallion koulun pihalle mennä kuvaamaan. Sehän pitäisi olla tarpeeksi korkealla?

 • Tai koulun katolle. Siitä sitä lintuperspektiiviä seitsemännestä kerroksesta.

 • MUP ehdottomasti paras jefun seuraamiseen. Lähellä ja korkealla. Porvoo, S-joki ja Yläkenttä liian matalia. Porvoossa vielä juoksuradat välissä. Velo on kolkko, kylmä, ruma ja täysin ilman tunnelmaa. Toki korkealla.

 • Mutta velodromilla saa aina uudet katsojat sääntöpaketin. Miten paljon niitä uusia yksin tulevia katsojia siellä uskotaan olevan kun vuodesta toiseen jauhetaan sääntöjä. Ilmeisesti selostaja ei ymmärrä kuinka typerältä se kuullostaa että jatkuvasti sitä jauhetaan että on neljä yritystä ja voidaan heittää tai juosta yms…. Jos jalkapallosta tai lätkästä jankattaisi samaan tahtiin kaikissa peleissä niin varmasti raivostuttaisi katsojia. Jos sinne uusi katsoja tulee niin se yleensä tulee jonkun toisen kanssa…ei sinne vahingossa eksytä. Ne säännöt voi tulostaa jaettavaksi pelaajaluettelon mukaan jos se jotain kiinnostaa mutta muuten uusi katsoja kyllä siltä kaverilta pelin aikana niitä asioita kyselee.

 • @petteri: Hyvähän se on et selostaja kertoilee noita sääntöjä. Mistä sitä tietää kuinka monta ummikkoa on eksyny seuraamaan matsia. Ja jos omassa matkassa on joku tietämätön kaveri, ni ei itte tartte koko aika olla selostamassa. Voi kattoo matsii ja tarkentaa vaan jotain erikoisempii tilanteita.

  Ikävämpää ois jos satunnainen kävijä lähtis matsista eikä ois ymmärtäny mitään mitä kentällä ois tapahtunu. Ja kun tuo satunnainen katsoja kommentois lähipiirilleen ja kummin serkun kaimoille: ”Siellä ne vaan törmäili kentällä ilman mitään järkee. Typerä peli.”, niin yleisöryntäys ois taattu?

 • eli sä olet sitä mieltä että lätkässä ja soccerissa pitää jauhaa kanssa jatkuvasti niitä sääntöjä jos paikalle on sattunut joku sellainen ettei tiedä mitä paitsio tarkottaaa ?? typerä peli kun just oli pääsemässä maalille ja tuomari meni ja vihelsi pelin poikki !!

 • Jefua ei kauheen paljoo kannata verrata lätkään tai futikseen. Kumpaakin on pelattu Suomessa monta vuoskymmentä pidempään ku jefua. Samaten niitä on näytetty telkkarissa huomattavasti pitempään. Ja molempia tulee tuutin täydeltä telkkarista melkeen joka päivä.

  Luultavasti aika pieni vähemmistö suomalaisista ei ymmärrä mitään kummastakaan pelistä. Ja kummatkin on yksinkertaisimpina peleinä helpompia sisäistää, jos paikalle sattuis joku joka ei kummastakaan tiedä. Mutta ei kai mikään estäis lätkä- tai futismatsissa selostajaa kommentoimasta ja selventämästä joitain tilanteita sääntöjen pohjalta.

  Mun mielestä jefun pienenä lajina ei kannata ruveta ylimieliseks ja hylkimään ummikkoja. Päin vastoin pitäis yrittää saada jokainen vahingossa katsomoon eksynyt kiinnostumaan lajista ja tulemaan uudestaan. Ja tässä auttaa selostajan sääntökertaukset. Ja jos kenttäselostukset korpee, ni silloin kannattaa sulkee korvansa niiltä, niin ku opettajien tai vanhempien löpinöiltä.

  Mulle on ihan sama mitä lätkä- tai futismatseissa selostetaan, kun en kummassakaan käy. Mut jefumatseihin oon tuonu kavereita jotka ei paljoo pelistä ymmärrä ja niille selostus on kelvannu. Ja itse oon voinu seurata paremmin peliä, kun joka kääntees ei oo tarvinnu kertoo mitä kentällä tapahtuu.

 • Hyvä selostaja luo tunnelmaa ottelutapahtumaan nostamalla esille asioita joita kannattaa seurata. Live tilastot auttavat tässä todella paljon jos selostaja osaa niihin tukeutua. Joskus selostaja on 12 pelaaja kentällä. Kotijoukkueen miehenä osallistuu taitavasti vastustaja selkärangan murtamiseen ja tämän voi tehdä niihin samoihin livetilastoihin tukeutuen.

  Hyvä selostaja ei saa häiritä katsojia eikä ladella latteuksia jotka puuduttavat lajiin perehtyneen asiakkaan.

  Velo on yksi huonoimpia tunnelmanluontipaikkoja Suomessa. Äänentoisto in varmasti liigan heikoin. Ja pukuhuoneet suunniteltu aikanaan yksilöurheilijoille joten pelaajia ei hemmotella kentällä eikä suihkutiloissa.

  Hyvä että kaupunki investoi parannuksiin. Tunnelmaan uudistuksilla tuskin kuitenkaan päästään vaikuttamaan.

 • Hyvä että saatu keskustelua olikin jo niin hiljaista välillä :D

 • Mitä väliä säännöillä, kuhan on hyvä show!

 • Vaasassahan lähdettiin siitä, että ei väliä katsooko katsojat peliä kunhan viihtyvä. Toi on hyvä tapahtumasuunnittelun lähtökohta. miten saat ihmiset viihtymään 3 tuntia siinä matsin ympärillä.

 • Viihtyyhän kun pussikaljaa riittää. Järkkärit vaan ei kato hyvällä sitä että katsomossa pidettäis hauskaa.

 • Lumihanki, poliisi ja viimeinen erhe.. Siitäkö nyt on kysymys että kaljaa ei saa juoda.
  Poliitikot on päättäny ettei peliä katsellessa saa nauttia alkoholia, niin sitten on keksittävä jotain muuta ohjelmaa ja Vaasa on tässä hyvin onnistunutkin.

 • Pomppulinna ei ole oikeen mun makuun, mielummin juon olutta.

 • Hei Spede, ehkä sinun kaltaistesi takia yleisömäärämme ei kasva. Örveltäjiä siellä ylä/takarivillä suoltamassa epäasiallisuuksia tuomareille ja pelaajille.

 • Ok, eli sun mielestä kaikki jotka eivät pompi pomppulinnassa ja juovat olutta ovat örveltäjiä. Ei kaikkien tartte vetää ”sixtaritapaan” perseitä siellä katsomossa ja vittuilla. Mitäs jos menisit viettämään vaikka HpopLoppiin viikonloput mielummin kun jenkkifudiskatsomoon kun tunnut olevan noin vitun kujalla.

 • Ihmeellisesti näissä kommenteissa paistaa läpi aina tuo kateus Vaasaa kohtaan. Siellä on tehty loistavaa työtä. Vaasan ottelujärjestäjän voisi palkata liiton leipiin antamaan vinkkejä muillekin seuroille. Mutta tuo alkuperäinen aihe on loistouutinen, toivon että muutkin pk-seudun seurat häipyisivät velolta.

 • Hei Pasasen Pertti, jenkkipallopeliin maksaa vähemmän kun Hoploppiin. Pomppulinnaa ei taida jokaisesta pelistä kumminkaan löytyä. Kiitos kehitysideasta.
  Toivottavasti saat apua alkoholiongelmaasi.

 • Jee! suoli24:n Riku, korjaan IKI on tullut taas paikalle. Taso alkaa taas laskea kuin kuuluisa lehmän häntä. Rekisteröinti pakolliseksi, että päästään näistä typeristä viesteistä eroon!

 • Nimimerkki ”palindromille” :
  Mistä tai miksi pitäisi olla kateellinen Vaasalle ? Kerrothan sen tähän alle kaikkien nähtäville.

 • @palindromi: Miks joukkueiden pitäis häipyä Velolta? Nyt kun kenttä saadaan kuntoon ja pelaajaystävällisemmäksi, tarjoaa Velo kuitenkin Helsingin parhaan katsomon katsoa jefua. Tosin jos oluen nauttiminen on tärkeämpää kuin matsin seuraaminen, niin sit Sonera stadion taitaa viedä voiton.

 • Tiirapaasi: kyl meillä huonosti menee jos velo on paras. Brakun kentällä en ole varmaan 20 v käynyt mutta ohi ajaneena katsomo ainakin vaikuttaa ihan sopivan kokoiselta ja lähellä kenttää.

 • @Stiiv: Joo, niin menee ku paras katsomo löytyy Vantaan puolelta. Itsekin oon Brahenkentän nähny vain urheiluruudun klipeissä ja Bingin lintuperspektiivikuvasta yrittäny kattoo. Pahaa pelkään et katsomo vähän turhan matalalla jefun katsomiseen. Mut ens kesänähän toi selvii. Tiedä vaik jos ihan uteliaisuutta lähtis kokeileen, vaikkei Wolvojen pelit sinällään paljoo kiinnosta.

 • Itse olen sitä mieltä, että paras puoli brakulle siirtymisessä on se, että jefu saadaan takas lähemmäs keskustaa. Jos lajin ulkopuolisia katsojia halutaan lisää, niin pitää olla keskustassa. Velolle ei lajin ulkopuolinen eksy. Brakulle saattaa joku tulla katsomaan ihan mielenkiinnosta.

 • @Tirapaasi. moneen kertaan esittämäsi huoli Brakun kentän katsomon korkeudesta on turha. Kiinteä ja katettu katsomo nousee korkeuksiin, joita vain harjoilla jefu-kentillä tarjoillaan katsojille Suomessa. Velon kaltaista autiota tyhjyyttä ei ole tosin tarjolla, mutta sitä tuskin muut kuin pussikaljamiehet tulevat kaipaamaan. Kuvakulmakeskustelu on tässä yhteydessä aiheeton. Juuri niin kuin nimimerkki Tujgg nostaa esille, pelin vieminen sinne missä on elämää tulee varmasti lisäämään katsomossa istuvien määrää ja ennen kaikkea houkuttelemaan lähialueiden nuoria paremmin lajin pariin.

 • Uutisessa on virhe, HIFK ei ole pelannut pariin vuoteen Brakulla jalkapalloa, joutuivat siirtymään Bollikselle, kun kenttä ei kestänyt.

  69ersista en tiedä, mutta ainakin Roosters oli myös hakenut liikuntavirastolta siirtoa Brakulle.

 • Rotalle: Toi mun kommentti vaasasta ei ehkä sovi tähän ketjuun, mutta arvostan itse valtavasti sitä, että pelitapahtumiin saadaan paljon väkeä keinolla millä hyvänsä. Se on paras tapa markkinoida jefua. Tiirapaasille: Katsojana velo on ollut ihan ok, mutten usko, että siihen betonin päälle saadaan edes kunnostamalla pelaajille turvallista alustaa.

 • Parasta kai tossa Brakulle siirtymisessä on, että sinne saattaa oikeasti joku lajista entuudestaan tietämätön vahingossa eksyäkkin, kun se kenttä kuitenkin näkyy kohtalaisen vilkkaasti liikennöidylle kadulle(ja monelle muullekkin suunnalle).

 • Loistava veto Wolvoilta ja juuri oikeaan aikaan, uusi alku uudessa ympäristössä.
  Toki mitään hävittävääkään ei ollut, Velo on nähty ja kentän pintaremontti ei tule ongemia poistamaan

 • Toiset ei oo vielä julkaisseet pelaajiaankaan kun Wolvot laittaa framille kotiottelun ohjelmaa…

  http://helsinkiwolverines.com/helsinki-wolverinesin-ensimmaisen-kotipelin-esiintyjana-madcraft/

 • Vaihteeksi näin päin Wolvoilta.
  Mutta aika monta hyvää vuotta saatte Wolvoissa vetää, ennenkuin tuo viime vuoden paska unohtuu.

 • On tainnut jo unohtua suurimmalta osalta. Itsestäni Wolvot on jo saanut fanin. Tuollainen työ nimittäin auttaa koko lajia. Samanlaisesta panoksesta saa kiittää myös Royalsia, jonka hedelmiä omalta osaltaan Wolvojen uusi ilmekin on. Samoin Wolvot saa kiittää Trojansia esimerkistä vauhdinoton antamista mahdollisuuksista. Ja ylistänpä vielä Roostersiakin, sillä ovat kestäneet parhaiten koko lajin Suomi-historian aikana niin menestyksen kuin pohjamutienkin luomat paineet. Liigan tasonotkahdus on vain väliaikaista, sillä divarissa on kehittymässä useampikin kilpailukyinen seura liigaan ja tämän kauden divarin pelitapahtumien antamat esimerkit leviävät väkisinkin liigaan. Hyvä Suomijefu!

 • @bunker, aika kultaa muistot. Et taida itsekään muistaa Wolvojen edellistä useamman kauden konttausta jonka rinnalla viime kausi kaksine voittoineen oli yhtä juhlaa. Tai vaikka Roostersin kautta 2011 jolloin se taisteli Trojansin kanssa jumbosijoista puhumattakaan Trojansin 0-putkesta liigasta joka on jo jäänyt unholaan uuden nousun myötä.

  Jenkkifutiksen kannalta merkittävää on se, mitä tapahtuu juuri nyt ja tulevaisuudessa. Roosterssin kehitysprogram, Crocodilesin lajiolosuhteiden kehitystyöt, Trojansin taannoinen nöyrä tosiasioiden tunnustaminen ja kasvojen uusiminen sekä Royalsin ennennäkemättömät panostuksen lajikulttuurin kasvattamiseksi ovat tämän Wolvojen uuden meiningin kanssa kaikki viime vuosien merkittävimpiä seuratason ilmiötä pääsarjoissa. Jokainen uusia seura ja uusi markkina ovat myöskin paikallisia sankaritekoja jotka jäävät näiden näkyvämpien jalkoihin.

  ”Hyvä Suomijefu” kannustuksen takaa pilkottavat kuitenkin ne seurat, jotka painivat tällä hetkellä itseään suurempien haasteiden kanssa. Ei kaikilla liiga- ja 1divaripaikkakunnilla kuljeta parhaillaan riemusaatossa kohti kautta 2015.

 • Wolvojen ex-HC Mark Garza vaihtaa joukkuetta kuin paitaa jo ennnen kauden alkua. Nyt jo kolmas joukkue menossa yhtä monessa Euroopan maassa.

 • Roosters ja 69ers jatkaa pelejään Velolla. Eli kenttäremontti lienee valmis 14.6. mennessä?

  http://www.sajl.org/selaus/otteluohjelma.php?sarja=1&kausi=2015

 • Tai remontoidaan kauden jälkeen?

 • Miks remontoitais kenttä seisomaan talven yli? Roostersin europeli 2.5. on ilmeisesti Velolla ja seuraava peli on 14.6., Sixtareilla 15.6 ja ECG:nkin eka kotipeli vasta heinäkuussa. Eli luulisi tuossa puolessatoista kuukaudessa tuon kenttäremontin onnistuvan.
  Toki voihan tää aikainen kevät remonttia aikaistaakin, mikäli materiaalit ja tekijät, ym. asiat saadaan järjestettyä.

 • Lueskelin wolverinesin sivuja ja päädyin osioon ansioituneet ahmat ja kunnia jäsenet.

  Miten ihmeessä ovat unohtaneet tai jättäneet J.Rantasen nimen pois?

  kuinka monta vuotta mies joukkueelle antoi?

  Hävetkää

 • Elämästään.

 • Pojalta kuulin, joka oli kuullut koutsilta, joka taas oli kuullut vaimoltaan, joka oli nähnyt unta, että Velon remontti on ohi Juhannukseen mennessä…

 • Brahen kentällä olen itse pelannut ja ollut katsojana. Sijainnin kannalta kenttä on erinomainen, mutta parkkitilat ja katsomon rajallisuus tuo haasteita. Julkisilla pääsee hyvin, raitiovaunut kulkee kentän vierestä, ja metrokin tulee muutaman korttelin päähän.

  Katsomotilaa on ihan OK, mutta se on aika ikävästi kentän tasalla. Parilta ensimmäiseltä riviltä ei varmasti näe kentälle mitään, kun vaihtomiehet ovat edessä. Takariveistä näkee kyllä sitten todella hyvin, jos kenttää ei vielä aivan kovin kauas katsomoista. (Kenttähän on todella leveä ja pitkä, tosi paljon suurempi kuin normaali futiskenttä.) Samanlaista ongelmaa oli Royalsilla, kun II-divarissa pelattiin vielä Botnia-hallin ulkotekonurmella.

  http://i0.wp.com/www.hifksoccer.fi/uploadkuvat/kotkagame01web.jpg?resize=594%2C362

  Tuosta näkee vähän tarkemmin, jos ei paikalla ole ollut.

  Velodromi olisi edelleen hieno paikka pelata, jos sinne vaan saataisiin kunnon tekonurmi…

 • Oletteko kuulleet aiemmin julkisen sektorin remonttihankkeesta joka on valmistunut aikataulussaan… No en minä ainakaan. Velon Juhannus tulee ja menee ja liigaa pelataan hatjoituskentällä

 • Olen kuullut ja nähnytkin. Ei Velon harjoituskenttä ole ollenkaan huono vaihtoehto pelata vaikka Vaahteraa. Väliaikaiset katsomorakenteet siirretään kentän laidalle, niin se on siinä. Lipunmyynnin kannalta varmaan suurimmat haasteet, mutta nekin joku asiaan pererhtynyt ajaytusnikkari ratkaisee kätevästi.

 • Tuskin Crocot pääsee tuolle kentälle.. Muistelen että SJK puheenjohtaja mylvi jossakin paikallisradion haastattelussa että kentän käyttö menee täysin jalkapalloilijoille.

 • Tais olla yksi SJKn tavoite hallita omaa kenttää ja tuossa se toteutuu. Tuolle stadionille pääseminen voi olla jefulla vaikeaa. Hieno projekti SJKlta, saivat kaupungin maksamaan ison osan omasta stadikastaan.

 • Eipä toi oo ku viidennes toi kaupungin osuus. Mut onhan kaks milliäkin aika iso raha. Sillä ois Seinäjoki jo voinu edellyttää muidenkin seurojen pääsyä tuonne pelaamaan. Ei luulis olevan kovin vaikeeta löytää Crocoille viittä-kuutta pelipäivää (+ mahdollinen pleijari)kesässä, mikäli ne (edes) haluis tolle stadionille pelaamaan.

 • Mikäs tuossa mahtaa olla katsojakapasiteetti? Tuskin tulee ikinä täyteen, mutta hieno se on silti.

 • Aika pieniltä varmaan tuntuu kenttäongelmat Seinäjoen päässä tällä hetkellä.

 • @llklk, mitä meinaat?

 • W-GH puoliaika gh johdossa 21-0

 • Velon remonttitarjous on näköjään hyväksytty liikuntalautakunnassa vasta 16.6.. Et näköjään se remontoidaan sit talveks seisomaan. No josko ens kesänä on pelaajille tarjolla vähän pehmeämpi kenttä. Eikä tartte pelätä kompastuvansa irvistäviin saumoihin.

  http://www.hel.fi/www/liv/fi/paatoksenteko/paatosasiakirjat/asiakirja?year=2015&ls=11&doc=LIV_2015-06-16_LILK_8_Pk

 • Lainaan aiempaa itseäni:

  ”Oletteko kuulleet aiemmin julkisen sektorin remonttihankkeesta joka on valmistunut aikataulussaan… No en minä ainakaan. Velon Juhannus tulee ja menee ja liigaa pelataan hatjoituskentällä”

  Puolittain olin oikeassa. Juhannus tuli ja meni mutta Velolle ei tehdä edelleenkään tänä kesänä mitään… Eli oletteko oikeasti kuulleet julkisen sektorin rakennushankkeesta joka on toteutunut ajallaan..?

 • Nyt kun tuli käytyä katsomassa 69ers – Butchers peli Brahen kentällä, niin ei näkemykseni aikaisemmasta muuttunut.

  Katettu katsomo on hieman parempi kuin Porvoossa: ei paksuja pylväitä näkökentässä, ylimmällä rivillä vahän korkeammalla ja lähempänä kenttää.

  69ers – But ottelussa katsojia tilaston mukaan 269 ja jo sillä määrällä tuntui aika täydeltä. 69ersin tämänkauden keskimääräisellä katsojamäärällä 234 katsomo olisi riittävä, mutta Roostersin määrällä 471 pitäisi olla jo lisäkatsomotilaa. Ja jos lisäkatsomo ei ole katettu, niin nykyisen kaltaisena kesänä voisi aika paljon katsojia jäädä kotiin.

  Eli edelleenkin Velo mielestäni katsojan kannalta parempi paikka käydä peleissä kuin Brahis. Näkee korkeammalta, enemmän mahtuu sateensuojaan, sateen sattuessa makkara- ja virvoikemyyntiin voi jonottaa sateensuojassa, saniteettitilat paremmat.

 • Toi 269 on ihan fuulaa. Wolvojen matseissa on jatkuvasti ollut 300-400 paikalla ja olen itsekin ollut katsomossa joten 400 lienee lähempänä totuutta sunnuntaisessakin pelissä. Wikipediankin mukaan pääkatsomoon mahtuu 400 katsojaa, mutta en sitten tiedä että onko ne normaalikokoisia katsojia vai ex-jenkkifutaajia.

 • Seurat itse laskevat ja ilmoittavat luvut ja en oikein ymmärrä miksi 69ers haluaisi ilmoittaa liian alhaisen luvun?? Useammin ne väitteet on toisin päin, mutta aika harvoin kukaan väittäjistä niitä laskee vaan vetää mutu tuntumalta.

 • Olin itse katsomossa joka oli täynnä. Jos katsomokapasiteetti on 400 niin joku tuossa nyt mättää. Tilastot jos tehdään sinnepäin niin ei se mikään ihme ole jos katsojaluvutkin ovat. Joitain vuosia sitten ohjeistettiin laskemaan katsojat kolmannen neljänneksen alussa.

 • Brahen kenttähän on itsessään vallan mainio paikka järjestää pelit, toki katsomo on pieni, toki kun matkustat ulkopaikkakunnalta katsomaan otteluita on lähes mahdotonta löytää autopaikkaa mistään läheltä. Velolla huonoa oli vain kentän alusta.

 • @Paikalla katsomossa: Itseä hieman ihmetyttää sekä Huskies että Saints peleissä Wolvojen tilastoissa yleisömääräksi ilmoitettu tasan 400. Royals pelissä ilmoitettu 309. Jaguars pelissä ei ilmeisesti ollut katsojia kun tilastoissa ei merkintää?

  Voihan tuo olla noin että noissa molemmissa matseissa oli tosiaan tuo tasan 400, mutta en täysin luotettavina pitäis noita Wolvojenkaan tilastoja katsojamäärän osalta.

  Mutta noilla katsojamäärillä tilastoissa ei kai sinällään suurta väliä. Mun pointti oli et jos katsojia halutaan enemmän kuin 400, katsomo jää liian pieneks. Ja Velo varsinkin huonolla säällä on mun mielestä katsojaystävällisempi. Ja toivottavasti pelaajaystävällisempikin remontin jälkeen.

 • Velon ja Brakun ottelutunnelman ero on kuin yöllä ja päivällä. Velo sopii varmasti sinun, Tirapaasi kaltaisille asiantuntijoille jotka seuraavat pelillisiä hienouksia mutta tunnelma on lattea oli sitten 270 tai 470 katsojaa, se vaan on fakta jota ei voi kiertää mitenkään. Tietysti mihin halutaan panostaa. Tiedän, että Wolvot yrittää saada Brakulle jatkossa lisää katsomokapasiteettia, kävin itse kahdessa Braku-pelissä ja viihdyin erinomaisesti. Velolla käynyt niinikään kahdesti ja kummallakaan kerralla e kyse ole ollut tapahtumasta, vain pelistä jonka katsomo muodostuu pääosin toisista pelaajista. Lajille olisi tärkeää nimenomaan ei-asiantuntijoiden määrän kartuttaminen niissä katsomoissa a´la Evwaraye. Hienoa että Velo ei ole enää loukkaantumisloukku pelaajille. Muutoin ei tuosta pyhätöstä ole parempaa sanottavaa mukaanlukien saniteettitilat.

 • Koska asiat ovat sitä, miltä ne näyttävät, olisi hienoa, jos stadionit olisi mitoitettu katsojapotentiaalin mukaan. Kun katsomo näyttää ja tuntuu täydeltä, on ottelussa tunnelmaa, ja mielikuva lajista on sen mukainen. Kaukana pelikentästä olevassa ylisuuressa katsomossa hajallaan oleva isohkokin väkimäärä synnyttää vaikutelman auringonlaskun lajista, vaikka näkymät asiantuntijalle olisivat kuinka hyvät tahansa. Urheilu on katsojille elämysviihdettä, ja elämykset syntyvät yhteisistä kokemuksista.

 • Olen aivan täysin samaa mieltä tuossa asiassa että täysi katsomo luo tunnelmaa. Kukaan esim. Wolverines-Saints matsissa ollut katsoja asiaa kiistää! Ja tuohon aikaisemmin mainittuun parkkipaikkaongelmaan, itse ulkopaikkakuntalaisena ajan auton itäkeskukseen ja metrolla sörnäisten asemalle josta kävellen brakulle. Aikaa menee 20 min, ei paljon kannata autolla ajella.

 • @Jone, kirjoitit ”Velolla käynyt niinikään kahdesti ja kummallakaan kerralla e kyse ole ollut tapahtumasta”. Mikä hemmetin tapahtuma ? Siellä pelataan LiigaFutista ja that´s it.

  Vuosikymmeniä sitten pk-seudunkin joukkueissa oli mukana puuhaihmisiä ja taustahenkilöitä, joiden toimeista otteluista yritettiin ja osittain onnistuttiinkiin järjestämään ”tapahtumia” cheerleedereineen, jos jonkinlaisilla väliaikaohjelmilla, tailgatella, yms yms … . Mut viimeistään vuosituhannen vaihteeseen saavuttua jäljellä ei ollut enää mitään muuta kuin peli – ja hyvä niin. Esim. nyky-Roosters ei edes yritä järjestää otteluistaan mitään ”perhetapahtumia”, Niners :ista puhumattakaan … Mut kuitenkin ihan mitättömillä markkinointisatsauksilla molemmat vetävät pelistä toiseen Velon lehtereille sen bout 500 katsojaa. Laadukas peli kentällä on kaiken keskiössä – muuta ei tarvita.

 • @TheRat huh huh… Toivottavasti tämä oli sinulta jokin trolli provo muuten sua ei sitten tarvitse päästää puikkoihin koskaan. You my good sir are an idiot.

 • @TheRat , ikävää, ikävää. Asenne ”Laadukas peli kentällä on kaiken keskiössä – muuta ei tarvita” kuvaa varmasti sinun asennettasi aihetta kohtaan j ateikäläisilläkin on oikeus omaan näkemykseen. Onneksi sama asenne ei ole enää valtavirrassa Suomen sarjoissa ja sen näkee kehityksenä erityisesti divisioonissa. Ikävä kyllä Näköjään PK-seudulla ja erityisesti liigajoukkueissa tähän kapeakatseiseen asenteeseen on jymähdetty kun kaikki voimavarat menevät import-ruletin läpi kauden jatkuvaan pyörittämiseen.

  Jos Roosters, moninkertainen mestarijoukkue onnistuu saamaan liigaotteluihinsa Velolle noin 100 katsojaa enemmän kuin divari-Wolvot, ei aihetta ole suurempiin kädentaputuksiin. Sixtarien katsomoluvut ovat sitäkin surullisimma,t. Mutta jos halutaan keskittyä siihen pelaamiseen ja pelataan vain ja ainoastaan ”itselle” tämä on ok. Vaasalaislähtöinen ja vastakkainen asenne otteluihin, peliin ja yleisöön (= tapahtuma) on kuitenkin trendi, joka kejhittää jenkkifutista Suomessa eteenpäin. Ilman yleisöä suomalainen jefu on ”nurmikenttien shakin” sijasta nurmikenttien pasianssia.

 • ”Laadukas peli kentällä on kaiken keskiössä.” Tuosta pitäis mun mielestä lähteä. Miksi yleisö varsinkin Helsingissä ja muissa suuremmissa kaupungeissa tulisi kentälle, jos tarjolla ei olisi mahdollisuutta seurata laadukasta peliä. Pomppulinnoja ja muuta pöhinää on tarjolla muuallakin.

  Jos keskiössä on enemmän tapahtuma kuin peli, niin kuinka kauan yleisöä riittää pelkän tapahtuman vuoksi? Mitä tapahtuu kun buumi on ohi?

  Ei mua haittaa vaikka seura oheistapahtumia järjestäisikin otteluun, mutta sen ei pitäisi olla mikään itsetarkoitus. Ja luultavasti jokainen seura tekee parhaansa resurssiensa puitteissa katsojien viihtyvyyden parantamiseksi.

  Hienoa että Vaasassa on saatu yleisöä runsaasti paikalle, ja toivottavasti yleisöä riittää myös jatkossa kun buumi on ohi. Ja toivottavasti siellä on yleisölle tarjolla myös hyvää jenkkifutista tulevaisuudessakin.

  Jenkkifutiksestahan loppujenlopuksi on kyse.

 • Ei kukaan ole ”laadukasta peliä” vastaan kampanjoinutkaan. Keskimääräisen suomalaisen ei-entisen-pelaajan käsitys käsitys laadukkaasta pelistä saattaa kuitenkin poiketa paljon ammattimaisin silmin peliä seuraavien käsityksistä. Kaikki liigapelit joissa taotaan murskalukemia ja läpsytellän 2 puolisko kakkosmehillä ei täytä laadukkaan pelin kriteerejä. Toisaalta esim ykkösen kärkijoukkueiden keskinäiset kohtaamiset ovat sitä.

  Seppo Ewvaraye puki oman näkemyksensä Hesarin jutussa hyvin sanoiksi. Miksi pelata jenkkifutista 300 katsojan edessä kun sitä voi pelata tuhannen tai jopa suuremma yleisön seuratessa. Kaikki ne urheilulajit, joissa pelataan tai muutoin tohistaan vain itselle ovat tuomittuja marginaalilajeiksi.

  Kyllä minusta ikävä esimerkki sisäänpäinkääntyneisyydestä ovat nämä helsinkiläiset vaahteraliigajoukkueet. Esim Roosters tunnetaan stadissa varmaankin joukkueena nimeltä, mutta jos kysytään nimeämään yksi nykyinen pelaaja saattaa vastaukset olla vähissä. Suhteessa voitettujen Vaahteramaljojen määrään, on Roosters hoitanut markkinointinsa huonosti – ja tämä puhtaasti objektiivisena näkemyksenä ilman minkään värisiä silmälaseja.

  Ja miksikö pitää panostaa tapahtumaan ja yleisön kosiskeluun. Pohjimmiltaan varmistaakseen lajin tulevaisuuden voimavarojen saatavuus. Lajin ympärillä liikkuva raha on suoraan suhtessa lajin kiinnostavuuteen ja harrastajamäärään. Ei sponsoreita kiinnosta lajit, joissa katsomot ammottavat tyhjyyttään ja ottelut ovat pelkkiä tasokkaita pelejä jos osaa lajin hienouksia arvostaa. Ja sama juttu toimihenkilöiden osalta. Kiinnostaviin ilmiöihin imeytyy mukaan ihmisiä jotka haluavat kuulua johonkin merkittävänä yleisesti pidettyyn juttuun. Royals on onnistunut tässä hyvin jos nuo Sepon kertomat määrät ottelutapahtumiin osallistuvista vapaaehtoisista pitävät paikkansa. On siis olemassa ihmisiä jotka saavat kiksinsä seurayhteisöissä muusta kuin pelaamisesta. Näiden ihmisten aktivointi ja sitouttaminen on lajin kehittymisen kannalta elintärkeää. Jos keskitytään vain ja ainoastaan edustusjoukkueen pelin kehittämiseen käy niin kuin edesmenneellä monikertaisella Vaahteramaljavoittajalle, ECG:llä kävi takavuosina.

  Tirapaasi, olet oikeassa siinä, että Jenkkifutiksestahan tässä on loppujen lopuksi kyse. Me lajin parissa olevat ihmiset vain koemme Jenkkifutiksen kukin omalla tavallamme. Se on kiistatonta, että ei-menestyvän ja urheilullisesti huonon joukkueen ympärille tuota kaikkea on vaikea rakentaa. Sen takia pitää ymmärtää kokonaisuus ja pitkän tähtäimen syy- ja seuraussuhteet.

  Tsemppiä kaikille lajin arissa oikeasti duunia tekeille tehtävästä riippumatta.

 • @Jone: Olet oikeassa että Roostersin tunnettavuus Helsingissä ei ole niin hyvä kuin voisi olla. Sama koskee kaikkia helsinkiläisiä joukkueita.

  Mutta kertoisitko paljonko mielestäsi helsinkiläisten joukkueiden pitäisi rahallisesti panostaa peliensä markkinointiin, että ne erottautuisivat muista tapahtumista, joita täällä on tarjolla pilvin pimein. (Vain vähän liioteltuna.) Joukkueilla ei kuitenkaan ole kovinsuuria summia käytettävissä sellaiseen markkinointiin millä täällä erottuisi joukosta.

  Roosters on kuitenkin saanut pikkuhiljaa kasvatettua katsojamääräänsä vuoden 2011 220 katsojasta tämän vuoden 471 katsojaan keskimäärin runkosarjassa. 69ersilla katsojamäärä on vuoden 2013 ensiesiintymisestä Vaahteraliigassa noussut 153:sta 234 katsojaan tällä kaudella. Katsojaluvut eivät ole suuria mutta nousussa kuitenkin.

  Vanha sanonta hiljaa hyvä tulee voi pitkällä tähtäimellä pitää paikkansa. Jos katsojamäärän kasvu rakentuu buumin varaan, voi seuraava buumi viedä sen mennessään.

  Mutta on hienoa että joukkueissa löytyy tarmoa yleensäkin järjestää näitä ottelutapahtumia meille katsojille. Ja uudet ajatukset on aina tervetulleita.

 • ”Miksi pelata jenkkifutista 300 katsojan edessä kun sitä voi pelata tuhannen tai jopa suuremma yleisön seuratessa. ”

  Niijoo, miksi voittaa 300 edessä jos kerran voi hävitä 1500 edessä kunha urheilubisnes luistaa..

  Ei mul sitten muuta

 • Kyllähän oli synkkää luettavaa Tiirapaasin ja TheRatin ajatelmat. Jos ajatusmalli on pääkaupunkiseudulla seuroissakin tuo, niin ei tarvitse ihmetellä noita säälittäviä yleisömääriä. No, asioita voi tehdä monella eri tavalla, ja onneksi jossain muualla (Seinäjoki, Turku, Vaasa, Hämeenlinna) niin tehdäänkin.

 • Mitä enemmän silmäpareja sitä parempi, voitto tai tappio. Pääasia, että kansa nauttii, silloin voi saavuttaa jotain suurta. Jo Aurinkokuningas sanoi ”this is entertainment business” ja se istuu tähän lajiin vielä paremmin kuin hokiin.

 • @Tirapaasi, markkinointiin panostaminen on nykyään muuta kuin maksullisten mainospalstojen ostamista Hesarin sivuilta. Ilmiöitä rakennetaan nykyään digitaalisessa ympäristössä ja sosiaalisen median keinoin. Tarvitaan enemmänkin asennetta ja tekijöitä kuin rahaa. Tarvitaan siis ihmisiä joille Jenkkifutis merkitsee muuta kuin pelaamista – niitä jotka saa vaikka kiksejä siitä, että hyvä Facebook-päivitys saa 100 tai 1000 tykkäystä. Meitä on moneen junaan onneksi. Muutoin ei olisi ketjujengejä eikä makkaran- tai lipunmyyjiä taikka junnuvalmentajia.

  Se mitä monen seuran tulisi vielä oppia on offseason aktiivisuus. Kun pelit loppuu ja harttarit laitetaan naulaan hetkeksi pitäisi organisaatioissa olla ihmisiä, jotka pitävät seuraa ”hengissä” olemalla aktiivisia vaikkapa kotisivuilla ja somessa.

 • Jos laadukas peli on ainut merkitsevä asia niin eikö ensimmäisenä pitäisi sitten poistaa jenkkikiintiö kokonaan. Tällä varmasti saataisiin taso nopeasti nostettua uudelle tasolle.

 • Hei tämä on hyvä nimitys sisäänpäinlämpiävälle jefu-kulttuurille. Nurmikenttien Pasianssi. Kuvaa hienosti ja sarkastisesti monen asennetta…

 • @Jone: Mitä Roostersin pitäisi mielestäsi somessa tehdä paremmin? Nyt esim. facebookissa julkaistaan otteluista kuvia, muita kuvia, videohaastatteluja. Nettisivuillekin on tullut taas otteluraportointia. Twitteriäkin joukkue käyttää ahkerasti. Ja mielestäni ovat tiedottaneet ahkerasti myös off-seasonilla.

  Kommentissasi totesit ”Suhteessa voitettujen Vaahteramaljojen määrään, on Roosters hoitanut markkinointinsa huonosti – ja tämä puhtaasti objektiivisena näkemyksenä ilman minkään värisiä silmälaseja.”

  Myös 69ers julkaisee juttuja nettisivuillaan, ja viestittää facebook-sivuillaan. Mitä heidän mielestäsi pitäisi tehdä paremmin?

 • @ylitarkastaja: Itse en mihinkään seuraan kuulu, mutta uskoisin että pääkaupunkiseudunkin joukkueet haluavat katsojia otteluihinsa ja haluavat tarjota katsojille hyvän tapahtuman.

  Toimintaympäristö pääkaupunkiseudun joukkueilla on kuitenkin huomattavan erilainen kuin mainitsemillasi paikkakunnilla. Vaikka täällä on paljon ihmisiä, on täällä myös paljon erilaisia tapahtumia kilpailemassa huomiosta jefun kanssa. Vaasa on keksinyt oman tapansa ja on hienoa että siellä on saatu houkuteltua ihmisiä katsomoon. Pääkaupunkiseudulla ei välttämättä toimi sama kuin Vaasassa, koska tarjolla on muuallakin paljon muutakin oheistoimintaa. (Ja mitä tänä kesänä kävin Seinäjoella, ei ottelutapahtuma krokotiilinpäätä lukuunottamatta siellä juurikaan eronnut Velon matseista. Mitä nyt sade vähän kasteli.)

 • Tuo joku mystinen ”pelin taso” on muille kuin lajin parissa jo toimiville ihan yksi ja sama. Jos vaikka Sixtarereiden tai Roostersin pelissä vaihdettaisiin pelipaitojen sisään joku Saksan tai Itävallan kärkijoukkue pelaamaan ”laadukkaampaa” jenkkifutista, kuinka paljon yleisömäärä kasvaisi nykyisestä? Ei sillä peruskatsojalla ole mitään vertauskohtaa miten laadukasta peli on asteikolla 1-10.

 • @Tirapaasi, sosiaalisessa mediassa ei riitä, että sisältöä laitetaan tarjolle. Sosiaalisuus syntyy siitä, että sitoutunut verkosto levittää sitä sisältöä eksponentiaalisesti eteenpäin. Esim Vaasassa jokainen ottelutapahtuma on saanut vahvan some-tykityksen alleen ja verkostot toimivat. Olen ollut huomaavinani, että myös Trojans on onnistunut tämän tyyppisessä toiminnassa. Myös junnupeleihin näyttää toiset Seurat värvääävän väkeä paikalle somen avulla. Kaikki tämä hienoa.

 • Kyllä peruskatsojakin osaa tiettyihin asoihin kiinnittää huomiota ja ymmärtää pelin tasosta, vaikkei pelistä ymmärtäisikään. Ensinnäkin pelaajien yleinen urheilullisuus erottuu lajia seuraamattomallekin, toisekseen pallojen tiputukset heitoista, toistuvat fumblet, muu sähläys ja kaikenlaiset epäselvyydet (myös tuomaritoiminnassa) erottuvat. Myös jos toisella sivurajalla on pukeissa 40 äijää ja toisella 20 niin kyllähän se silmään pistää – etenkin jos ottelussa toista viedään kuin märkää rättiä.

 • @OikeaLaitapuolustaja, juuri noin. Riippumatta sarjatasosta noiden asioiden tulee tulee olla kunnossa. Tällä kaudella sekä liigassa että divarissa on ollut noita surullisia suorituksia ja kaikista suurin vahinko on tullut TV-otteluista, joissa nuo mainitsemasi tasottomuudet ovat konkreettisesti tulleet esille.

 • Lähes 35 vuotta lajia seuranneena voin sanoa, ettei pelin absoluuttinen laatu ole niin tärkeää. Muutenhan seurattaisiin vain NFL:ää. Jos III-divarin finaali tai kärkijoukkueiden kohtaaminen tapahtuisi lähinurkillani, menisin varmasti katsomaan. Streamina katsoisin varmasti. Sama koskee tietysti ylempiäkin tasoja, mutta vaikuttavin tekijä on pelin jännittävyys ja kumma kyllä, suhteellinen taso. Tiukka, minkä tahansa sarjan peli häntäpään joukkueiden kesken ei jostain syystä ole kiinnostava.
  Havaitsin myös, että ykkösen pelit neljän kärjen osalta kiinnostivat eniten tällä kaudella niin minua kuin yleisöäkin. Tampereesta en tiedä, mutta muilla kolmella paikkakunnalla katsomoissa oli enemmän väkeä kuin liigapeleissä. Myös tällä palstalla keskusteltiin ykkösestä huomattavasti enemmän kuin liigasta. Ja mikä voisi olla syynä?
  Toki tasaisuus ja ennalta-arvaamattomuus vaikuttivat, mutta ykkösen tähdet ja heidän hypetyksensä herätti varmaan lajikansan. Royalsissa koko joukkue kokonaisuutena oli hypen kohteena. Näistä taas syntyi mielenkiintoisia matchuppeja. Jostain syystä liigajoukkueiden tähdet ovat jääneet vähän vieraiksi tai etäisiksi. Minulla ei ole tähän vastausta, mutta liigan tai joukkueidensa kiinnostavuutta kehittävät henkilöt voisivat analysoida, miksi Hämeenlinnan JJ oli kiinnostavampi seurattava kuin Roostersin Spears (mielestäni). Kyse ei ole taidoista, enkä lähtisi sitä heidän kesken edes vertailemaan. Voisi myös kysyä, miksi Stokes sai mielenkiinnon heräämään Wolvoja kohtaan nyt paljon enemmän kuin pelivuosinaan. Tai miksi Nesi oli aivan yhtä mielenkiintoinen, jos ei mielenkiintoisempikin seurattava kuin Bialostok (taas vertaamatta taitoja), puhumattakaan liigan kuupista. Miksi Rojo herätti enemmän mielenkiintoa kuin Shelton – taas väheksymättä Sheltonin taitoja. Oma arvaukseni on se, että karisman lisäksi pelaajien pitää olla paljon esillä medioissa ja heitä pitää hypettää. Pitkä historia Suomi-jefussa auttaa varmasti (Rojo, Stokes ja tietenkin Nesi).
  Ei liene sattumaa, että Hesari raportoi jefua henkilöhahmojen kautta: lukijoita kiinnostaa henkilötarinat. Royals pääsi Hesariin Sepon kasvoilla – ei kovalla treenihistorialla tai muulla vastaavalla. Laji kuin laji alkaa kiinnostaa yleisöä, kun he kiinnostuvat jostain henkilöstä. Joukkuelajeissa kasvottoman joukkueen menestys ei tahdo kiinnostaa.

 • TV:ssä pyörii just malliesimerkki TheRatin laatujefusta. Kärkijoukkue lähtee peliin tavallaan häviämään tahallaan kun peli merkityksetön. Täyttä tuubaa ja surullistahan tämä… Säälittää porvoolaiset mutta Elämä on… Eläköön Vaahteraliiga.

 • Sen verran pitää nyt ottaa askel takaisinpäin että saatiinhan tässä drama aikaan. Huonoja suorituksia paljon mutta jännittävä ratkaisu. Eläköön Vaahteraliiga.

 • Se, että täällä käy 3-5 henkilöä hehkuttamassa divisioonaa ja kerää voimaa toisistaan vääristelemällä asioita, ei tarkoita sitä, että Vaahteraliiga ei kiinnosta. Ei vaikka kuinka uskoisitte. On hienoa, että divisioona kiinnostaa, mutta miettikääpä nyt itsekin miltä kuulostaa: meidän SM-sarja on huono, mutta divisioonassa on kaikki paremmin. Uskokaa tähän ihan vapaasti, mutta se ei tee siitä totta. Ne divisioonajoukkueet pelaavat sijoista 7-14 ja sen lisäksi sieltä löytyy mm erittäin jännittävät pelit Oulua vastaan. Divisioonien molemmat finaalit osoittivat, että aikalailla niitä samoja virheitä ja ulkoisia asioita on nekin ottelut täynnä. Ja edelleen joukkueet eivät TAFTia lukuunottamatta olisi juurikaan liigassa juhlineet. Liigassa käynyt myös enemmän yleisöä otteluissa kuin divisioonassa. On hyvä, että jefubuumi nousee eri puolilla, mutta sitä kannattaisi tuoda enemmän esiin kehumalla hyviä juttuja, eikä yrittämällä potkia toisia alas väärillä faktoilla.

 • @Filebacker: ”Myös tällä palstalla keskusteltiin ykkösestä huomattavasti enemmän kuin liigasta. Ja mikä voisi olla syynä?” Mulla on tuntuma et aika iso osa jefusta kiinnostunutta porukkaa ei viitsi täällä kommentoida, koska kommentit liikkuvat liian paljon Suoli24 tasolla, eli toisten haukkumista, pelkkää loanheittoa, ym. Tän ketjun kaltaiset asialliset keskustelut on aika harvassa.
  Kuten Herätys kommentissaan sanoo, niin Gridironin perusteella ei kannata vetää kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä siitä kumpi kiinnostaa enemmän liiga vai divarit. Täällä kommentoivia ilmeisesti divarit, mutta palstan ulkopuolella ehkä sittenkin liiga.
  Luulisin että tännekin tulisi enemmän keskustelijoita, jos nuo Suoli24-tyyli-kommentit jätettäis sinne Suoli24:ään. Eri mieltähän saa olla, ei kai sitä muuten keskustelua saa aikaiseksi. Mutta kukapa siitä pitää että vastauksessa ekaksi haukutaan kommentinkirjoittaja, ja vasta sitten esitetään oma näkemys. Jos sitä ees esitetään.

 • Olen käynyt katsomassa otteluita useilla eri paikkakunnilla ja eri sarjatasoilla, ja tarkkaillut järjestelyjä arvioiden mikä toimii ja mikä ei. Aika usein ongelmakohdat ovat aivan perusasioissa. Tapahtumanjärjestäjien itsestään selvinä pitämät asiat voivat olla esimerkiksi ulkopaikkakuntalaiselle vierasjoukkueen kannattajalle täysin vieraita. Muutamalla paikkakunnalla jopa reitti katsomoon oli niin erikoinen, että matkalle lipunmyynnistä lehtereille olisi tarvinnut eräoppaan.

  Onnistuneen urheilutapahtuman rakentamiseksi pitäisi miettiä tapahtumaa katsojan silmien läpi. Se, millainen laatukuva tapahtumasta muodostuu, koostuu minun mielestäni seuraavasta neljästä elementistä:

  1. Yleinen infrastruktuuri
  Tähän kuuluvat tapahtumasta tiedottaminen, tapahtumapaikan sijainti, pysäköintimahdollisuudet, opasteet, katsomo- ja WC-tilat, äänentoisto, käsiohjelmat, lipunmyynti, kioskit ja muut myyntipisteet sekä sujuva poistuminen tapahtumasta.

  2. Peli
  Kentän tapahtumat ovat tietysti kaiken suunnittelun ulkopuolella. Ainoastaan pelaamisen puitteisiin voidaan vaikuttaa. Seuraamista helpottavat kenttämerkinnät ja varusteet ovat yksi tärkeä tekijä ja toinen keskeinen elementti on kenttäkuulutukset. Osaava kuuluttaja saa kotiyleisön kannustamaan omiaan, mutta on silti tahdikas vierasjoukkuetta kohtaan ja antaa arvon hyville suorituksille pelipaidan väristä riippumatta.

  3. Muu ohjelma
  Jenkkifutisottelussa tilaa muulle ohjelmalle olisi ennen ottelun alkamista, puoliajalla sekä mahdollisesti sen jälkeen. Omien kokemuksieni mukaan suomalainen urheiluyleisö on siitä hankalaa, että se tulee otteluihin viime tipassa, käyttää puoliajan kioskilla jonottamiseen ja lähtee kotiinsa välittömästi ottelun jälkeen. Ohjelmaa toisaalta toivotaan, mutta sitä ei juurikaan seurata. Tämä on aika mielenkiintoista.

  4. Tunnelma
  Tämä on oikeastaan yhdistelmä kaikkia edellä lueteltuja, mutta keskeisin tunnelmaan vaikuttava tekijä on yleisömäärä tai tarkemmin sanottuna katsomon täyttöaste. Kun katsojille varattu tila vaikuttaa täydeltä, yleisö on helpompi saada reagoimaan peliin äänekkäästi ja kannustamaan omiaan. Toiseksi eniten vaikuttavat pelin tapahtumat. Tasainen peli takaa tunnelman, murskavoittokin voi vielä pitää fiilikset katsomossa korkealla, mutta kun omat ottavat kuokkaan kunnolla ei katsomossakaan ole tunnelmaa.

  Jos ajatellaan katsojan tarpeita, ne ovat lopulta samat urheilutapahtumasta riippumatta. Yksinkertaistetusti katsoja haluaa, että asiat sujuvat. Perille löytää ilman eksymistä tai sählinkiä lipunmyynnissä, hän saa nälkäänsä ruokaa ja janoonsa juomaa sekä riittävästi tietoa voidakseen seurata peliä, ja ottelun jälkeen hän haluaa päästä vaivattomasti pois.

  Suoritimme edustamassani seuraorganisaatiossa kyselyn katsojille viime kauden jälkeen. Vastauksia oli tilastollisesti merkittävä määrä ja saadusta palautteesta yhdessäkään ei sen paremmin moitittu tai kehuttu itse peliä. Eniten kommentteja tuli musiikin voimakkuudesta, kioskien tuotevalikoimasta, lipunmyynnin sujuvuudesta, vessojen määrästä ja siisteydestä, ym. viihtyvyyteen liittyvistä tekijöistä. Yllättäen lippujen tai kioskien hinnat eivät aiheuttaneet mielenliikutuksia suuntaan tai toiseen.

  Väittäisin Filebackerin tavoin, että pelin tasoa tärkeämpi vetovoimatekijä on otteluiden tasaisuus. Seurataanhan kotimaista potkupalloakin, vaikka sen taso ei päätä huimaa.

 • Valitettavaa on myös se että monissa matseissa mitä olen mennyt katsomaan ja olen ollut paikalla hyvissä ajoin jo kun lippuluukku avataan esim noin puoli tuntia ennen ja kun olen koittanut käydä kahvin tai makkaran ostamassa on kioskiteltta vielä kasa telttakeppejä ja kangasta. Grilli laitetaan tulille pelin alussa ja kahvit termariin ja ensimmäinen setti on valmista kun peli on jo käynnissä. Ei silloin enää ole hallua esim velodromilla alkaa takakäytävillä haahuilemaan kahviostoksilla. Makkarat on valmiita ekan neljännenksen puolivälissä ja niistä on puoliajalla jäljellä enää hiiltyneet kekäleet. Kahvi on jo haaleata ja auringossa seisseet limut lämpimiä. Näistä sitten pitäisi vielä maksaa ylihintaa? Miten paljon enemmän se esimerkiksi kustantaisi että tulisi se kioskinpitäjä niin että tuotteet on myyntikunnossa kun asiakkaat tulevat sisään?

  Asiakasta pitää arvostaa niin kun aikasemmassa kirjotuksessa kerrottiin eikä ainoastaan miettiä asiakasta kertakäyttöesineenä sillä asiakas joka saa huonoa palvelua ei toista kertaa enää tuotetta osta.

  Seurojen on opeteltava asiakaspalvelu tuottamaan samalla tavalla kuin firmoissa niin sen jälkeen saadaan vasta homma kasvamaan. Kentälle nyt ei tarvita mitään tanssivia norsuja, ne linjamiehet ajaa sen asian ihan hyvin mutta perusasiat kuntoon. Yks esimerkki tältä kaudelta oli tämä kahden euron pelaajaluettelo minkä yksi seura oli keksinyt omasta mielestään hyvänä ideana.

 • @Herätys ja @Tirapaasi Miksi divari(e)n menestys olisi mitenkään pois liigalta – päinvastoin? Jos omasta mielestäni I-divari oli tällä kaudella fanien kannalta mielenkiintoisempi kuin liiga, se on vain oma mielipiteeni ja ensi vuonna tilanne voi olla toinen. Yritin esittää rakentavaa kritiikkiä, mutta jos se herätti vain tarpeen väheksyä divareita, niin taisin epäonnistua. Minulle suomijefu on tärkeintä ja tietenkin haluaisin, että liiga olisi lippulaiva kaikilta osin. Jos divarien onnistumisista ei haluta ottaa oppia ja luotetaan vain korkeimman sarjatason vetovoimaan sellaisenaan, niin onhan se sääli.
  ”Herätys” totesi, että täällä vain 3-5 henkilöä hehkuttaa divaria ja että liigafaneja ei voisi vähempää kiinnostaa. En tiedä, mistä hän tietää tuon lukumäärän, mutta väite tukee kyllä mielipidettäni: jos noin pienellä panoksella saadaan kiinnostus divariin heräämään, niin eikö liigaakin kannattaisi hypettää?
  Kuten edellisessä viestissäni totesin, katsomot puhuvat omaa kieltään suosiosta. Vaasassa ja Hämeenlinnassa on alle 70000 asukasta ja silti molemmilla paikkakunnilla katsojaluvut ovat suurempia kuin liigan kärkijoukkueilla pelattaessa Stadissa. Jotta suhteessa oltaisiin Vaasan tasolla, pitäisi matseissa parhaimmillaan olla lähes 20000 katsojaa, eikä nyt puhuta vain finaalista. Toki voi aina puolustautua sillä, että pääkaupunkiseudulla on niin paljon muitakin tapahtumia. Ei se kuitenkaan ole niin, että muualla Suomessa ihmisillä ei ole mitään tekemistä. Ja vaikka tapahtumatarjonnassa eroa onkin, ei se selitä katsomoiden absoluuttisia lukuja.
  Tirapaasille haluaisin sanoa, ettei tämän palstan keskusteluissa ole paljoakaan sontaa. Myönnän kyllä, että olet itse joutunut naurettavan Roosters-vihan kohteeksi, mutta turha siitä on ottaa paineita. Eivät nekään kommentit ole kovin rankkoja, eivätkä saa pontta, kun eivät kerää minkäänlaista kannatusta. Ja olethan sinäkin anonyymi, joten ei sitä voi ottaa kovin henkilökohtaisestikaan.
  Liigan loppupeleistä tulee mielenkiintoiset, paljon mielenkiintoisemmat kuin runkosarjasta. Niitä odotellaan.

 • @Sator Arepo Tenet Opera Rotas, täytyy puuttu tuohon analyysisi kohtaan nro 3, ”Muu ohjelma”. Royals on lähtenyt rakentamaan ottelutapahumaansa siten, että, ohjelmaa on päällä koko ajan ja jopa päällekäisesti. Pyrkimys saada perhe viihtymään. Harvassa ovat ne pikkulapset jotka jaksavat istua isän vieressä paikallaan istuen seuraamassa pelillisiä hienouksia koko ottelun ajan. Tapahtumiin voi tulla koo perheen voimin ja sillä aikaa kun isä katsoo peliä voi tenavat touhuta jotain muuta joka tavalla tai toisella on kytkyssä jefuun.

  Koska olen stadilainen, en ole ikävä kyllä päässyt vielä käymään Vaasan otteluissa mutta pakko tuokin on jossain vaiheessa kokea.

  Olen duunissa missä tuee paljon kutsuja kaiken mailman pippaloihin ja happeningeihin. Ainoat joihin nykyään lähden ovat ne, joissa minulla on mahdollisuus ottaa lapseni mukaan.

 • @Filebacker: En omasta mielestäni ole missään vaiheessa sanonut, että divareiden menestys olisi pois liigalta. Enkä mielestäni ole myöskään divareita kommenteissani väheksynyt. Milestäni esitin vain oman arveluni kysymykseesi ”Myös tällä palstalla keskusteltiin ykkösestä huomattavasti enemmän kuin liigasta. Ja mikä voisi olla syynä?” Itse olen sitä mieltä että enemmän jefua on parempi kuin vähempi. Ja on hienoa että löytyy paljon ihmisiä jotka ovat valmiita tekemään ilmaista työtä otteluiden eteen sarjatasosta ja paikkakunnasta riippumatta.

  Ja kyllä täällä on kommenteissa ollut paljon sontaa joukossa. Onneksi se on ollut viimeaikoina vähenemään päin.

  Enkä ota paineita saamistani Roosters/Liittokommenteista, nehän osoittavat kommenttieni osuneen jos ei oikeaan, niin lähelle. : )

  Mutta mietin pitäiskö ottaa nokkiin nimimerkkini jatkuvasta väärin kirjoittamisesta. ; ) : )

 • @Tiirapaasi Samaa mieltä juuri siitä, että mitä enemmän jefua, sitä parempi. Lisää liigaa, lisää medianäkyvyyttä, lisää pöhinää – sitä tässä vain toivon.
  Pahoittelen nimimerkkisi väärinkirjoituksesta:) Kielikorva sanoi sen yhdellä i:llä. Tiirapaasi taitaa olla nimensä mukaan tiiroja vilisevä paaden muotoinen luoto Suomenlahdella. Jokin viittaus siihen?

 • @Filebacker: Luoto taitaa olla turhan komea nimitys kivelle, jolle pari tiiraa taitaa sovussa mahtua matalan veden aikana. : ) Mutta mutkan kautta sieltä tuo nimimerkki tulee ja tuli aikanaan valittua puolihuolimattomasti SAJL:n foorumille.

 • Ehkä vesisuihkuPV?

 • Aika hyvin arvailtu…

 • Velon remontti sai tuulta alleen! ; )

  http://www.metro.fi/uutiset/a1387814627733