Korkeakoulujefun kausiennakko – Turun lohko

Gridiron Staff 14.2.2015 17:58 7 kommenttia

Korkeakoulujoukkueiden määrä on viisinkertaistunut viidessä vuodessa. Tänä lauantaina käynnistyy neljäs korkeakoulusarjan kausi, jonka runkosarjassa joukkueet pelaavat neljä ottelua.

Kausi huipentuu lopputurnaukseen huhtikuun viimeisenä viikonloppuna, ja kaikilla joukkueilla on mahdollisuus osallistua turnaukseen. Runkosarjalla on kuitenkin suuri merkitys sillä se ratkaisee turnauksen otteluparit. Kaudella 2015 nähdään taas uusi joukkue, kun Lappeenranta Wildmen osallistuu ensimmäistä kertaa sarjaan. Joukkuemäärä ei tänä vuonna kuitenkaan kasvanut, sillä Tampereen joukkueet löivät toimintansa yhteen.

Korkeakoulusarjaa on ylistetty lajia eteenpäin vieväksi ja näkyvyyttä lisääväksi hankkeeksi, mutta myös parjattu liigapelaajien leikkikentäksi. Vaikka tasoerot ovat sarjassa välillä suuret, pelataan sarjaa rehdisti ja opiskelijahengessä pieni pilke silmäkulmassa. Sarjassa on nähty kertaalleen jopa koripallolukemiin päättynyt ottelu, mutta myös aivan viime sekunneilla ratkenneita todella viihdyttäviä jännäreitä. Korkeakoulusarja on tuonut lajin pariin uusia pelaajia ja katsojia, ja nähtiinpä tuossa taannoin ensimmäinen sarjan kautta lajin aloittanut pelaaja sinivalkoisessa peliasussa Suomi-Ruotsi –maaottelussa. Mutta nyt kauden 2015 ennakkoon!

Tutut joukkueet selvittävät taas keskinäistä marssijärjestystä Turun Ylioppilaskylässä. Hallitseva mestari Beaver Hunters lienee lohkon kiistaton ennakkosuosikki, mutta 09ers ja Tornadoes ovat ajoittain osoittaneet voivansa laittaa mestarille kampoihin. Taistelu lohkon toisesta sijasta on erittäin kova, eikä olisi ihme jos sijoitusta ratkotaan piste-erolla.

TUAS Tornadoes

Turun ammattikorkeakoulu hieman yllättävästi sukelsi viime vuonna ja lopputurnauksesta jäi käteen sijoitusotteluiden jälkeen viimeinen sija. Yliopistoilla on selkeä etu korkeakoulusarjassa, sillä opiskeluajat tapaavat olla yliopistoissa pidempiä. Tornadoesin valmistujaispajatso tyhjeni kauden 2013 jälkeen ja uusien pelaajien kokemattomuus sekä suuri rooli näkyi joukkueen otteissa.

Tornadoes on liikkeellä tänä vuonna laajemmalla ja kokeneemmalla joukkueella, mistä ensimakua antoi voitettu harjoitusottelu Predatorsia vastaan tammikuussa. Etenkin Tornadoesin tukimiesosasto on kovatasoinen ja joukkueen keskushyökkääjät eivät kaihda iskuja. Joukkueen puheenjohtaja Mika Laine ylpeänä kertoo, että heillä on valtava varasto yli satakiloisia linjamiehiä, joten kokoa joukkueesta pitäisi löytyä. Vaahteraliigasta kokemusta omaat pelaajat ovat Tornadoesin kulmakivi ja joukkue tulee nojaamaan heihin paljon. Joukkue pelaa luovaa jenkkifutista jossa kikkapeli on mahdollisuuden sijasta pakollista.

Seuraa heitä:

 • Olli Kinos (RB), preseasonin kovinta juoksupeliä esittänyt rookie
 • Ari Silvennoinen (RB), toinen jefumaailman tietoisuuteen vielä nouseva rookie
 • Jerry Valtanen (DB/WR), monipuolinen kahden suunnan pelaaja
 • Mika Laine (DL), erikoismaininta: kenties sarjan vanhin pelaaja?

UTU Beaver Hunters

Turun yliopiston joukkue on voittanut korkeakoulusarjan mestaruuden kaikkina kolmena vuotena. Hallitseva mestari lähtee tutusti selvänä ennakkosuosikkina kauteen, mutta mestarin päänahka on aina erityisen haluttu. Viime kausi oli akateemisille majavanmetsästäjille niin sanottu ”perfect season” eikä joukkue hävinnyt ainuttakaan ottelua. Etenkin Beaver Huntersin puolustus on ollut perinteisesti joukkueen kulmakivi, ja sillä puolella pelipalloa onkin näkynyt useita Vaahteraliigasta tuttuja pelaajia.

”Joukkueen selkeä tavoite kaudelle 2015 on mestaruus”, vahvistaa Beaver Huntersin puheenjohtaja Tuomas Tammero, vaikka hän myös arvelee lohkon olevan todella tasainen. Joukkueessa on ollut hieman vaihtuvuutta valmistumisten johdosta, jota on kuulemma korvattu hyvällä rekrytoinnilla. Joukkueen omalaatuinen Wild Beaver –hyökkäys on jo useampana vuonna tuottanut paljon jaardeja isokokoisten keskushyökkääjien ansiosta. Joukkueella on myös varteenotettava heittouhka Teemu Thorströmin pelatessa pelinrakentajan paikalla.

Seuraa heitä:

 • Jakob Haerting (DL), isokokoinen linjamies tuo kokoa, voimaa ja taitoa linjapelaamiseen.
 • Juuso Makkonen (OL), toista vuotta pelaava Makkonen omaa jopa pelikokemusta rapakon takaa high schoolista.
 • Henri Routila (RB), viime kauden lopputurnauksen MVP.

Åbo Akademi 09ers

Åbo Akademin ja Yrkeshögskola Novian joukkue on sarjan vanhimpia. Joukkueen tasainen nousu näytti pysähtyvän viime kauteen, ja edelliskauden neljäs sija vaihtui viidenteen. Syynä lienee kapeahko pelaajamateriaali, sillä 09ers on ollut pitkään joukkue joka tukeutuu tiettyihin avainpelaajiin joiden poissaolo näkyy tulostaululla.

09ersilla on edessään valtava sukupolvenvaihdos. Ainoastaan yksi ensimmäisen kauden pelaajista on jäljellä ja isoimpia menetyksiä ovat pelinrakentaja Sebastian Berndtsson ja laitahyökkääjä Marcus Siiskonen, jotka eivät enää pelaa korkeakoulusarjaa. Joukkueeseen on kuitenkin löytynyt paljon uusia pelaajia ja 09ers lähtee kauteen luottavaisena ja valmistautuneena. Nähtäväksi jää kulkeeko joukkueen heittopeli enää yhtä tehokkaasti Berndtssonin jälkeen.

Seuraa heitä:

 • Ove Ekholm (QB), nuori pelinrakentajalupaus
 • Emil Huttunen (RB), vähemmän nuori keskushyökkääjälupaus
 • Marcus von Schultz (DB), takakentän vähempi lupaus

Ennakon kirjoitti korkeakoulusarjan sarjapäällikkö joukkueiden avustuksella ja oman subjektiivisen näkemyksensä sävyttämänä. Pohjois- ja itälohkoihin palataan lähipäivien aikana.

Kommentoi

 • Voisi sanoa että korkeakoulujefu on pikkuhiljaa muuttumassa kuriositeetistä kunnon kilpaurheiluksi. Yksi maailmanliiton IFAF:n kunnianhimoisita hankkeista lienee myös korkeakoulujefun statuksen nostaminen muuallakin kuin Pohjois-Amerikassa. Kun katsoo SAJL:n valmentaja valintoja maajoukkueelle, niin paljon parjattu liittokin taitaa olla ihan tosissaa.

  http://www.sajl.fi/?x118281=3464613

 • Kiva lukea juttua myös koulujefusta! Ja mitä kilpailullisuuteen tulee niin uskon, että esim. viime vuoden finalistit olisivat pärjäneet kilpailullisesti jo miesten kilpasarjoissakin. Toisaalta toivon, että sarja säilyttää opiskelijavetoisen identiteettinsä ja pysyy matalan kynnyksen paikkana pelata jenkkifutista eikä muutu liian kilpailulliseksi esim. pelaaja/valmentaja kilpavarustelulla. Liitolle ja seuroillehan tämä on erinomainen ja ilmainen paikka saada kasvatettua pelaajistoa ja jotkin seurat ovat tästä kivasti ottaneetkin koppia (ECG/NDU-kuvio esimerkkinä).

 • Turussa ollut vissiin kunnon viihdettä:

 • Ketä nää turun joukkueet oikeasti kiinnostaa? Etelän lohko on aina hävinnyt. MPKK 2015 voittajajoukkue on jo selvillä. Turha spekuloida. Tampere voittaa.

 • Taitaa uudet tuulet puhaltaa tänä vuonna korkeakoulusarjassa. Tampereen jengit ovat joutuneet yhdistämään voimansa, kun menestystä ei ole tullut, Åbo otti yllätysvoiton UTU:sta, TUAS preseasonin perusteella vahvistunut viime kaudelta ja etelän lohkossa NDU saanut vahvat haastajat Aallosta ja Lappeenrannasta tälle kaudelle.

 • mää kuuli et turuun jengit on heikentyny vaan… vanhat lopettaneet jne?

 • Tampereella enemmänkin kyse korkeakouluporukoiden organisoinnin järkeistämisestä. Nyt siellä on vetovastuussa asialliset henkilöt.

  Väkeä on käynyt todella hyvin harjoituksissa ja rosterissa on leveyttä. Varsinkin OL on todella kova.

  Myös naisten joukkue on liikkeellä hyvällä intensiteetillä.