Stokes rakentamaan uutta ahmalaumaa

jefumaster 5.10.2014 19:12 20 kommenttia

Vaahteraliigan viimevuosien kestomenestyjä Helsinki Wolverines ilmoitti hieman yllättäen pudottautuvansa 1. divisioonaan. Joukkueen uutta tulemista rakentaa tuttu nimi, Stephen Stokes.

Menneen liigakauden lopulla Helsinki Wolverinesin puheenjohtaja ja päävalmentaja Marcus Andersson kertoi, että joukkueen tavoitteena on pelata liigassa myös 2015, mutta tarvittaessa seuran johto oli valmistautunut myös koviinkin päätöksiin. Henkisesti suurin tavoite oli säilyttää ote sarjatasovalinnan suhteen omissa käsissä ja juuri tuossa tavoitteessaan Wolverines onnistui. Kiekkokeisari Juhani Tammisen oppien mukaan ”win the right games” – Wolvojen molemmat joukkueet voittivat pelikautensa ratkaisevat taistelut ja säilyttivät pelaamalla sarjapaikkansa. Päätökset sekä Wolverines edustusjoukkueen, että II-joukkueen tulevaisuudesta saatiin seuran jäsenten, pelaajien sekä hallituksen käsiin. Ensimmäinen kovista päätöksistä tehtiin viime viikolla Wolverinesin julkaistessa hakevansa sarjapaikkaa Vaahteraliigan sijasta SAJL:n 1. divisioonasta.

Wolvojen nousun taustalta liigan pisteautomaatista moninkertaiseksi play off-joukkueeksi voidaan nostaa esille erityisesti kaksi nimeä. Seurajohdon Peetja Mannila, sekä kentällä jaardeja ja taisteluhenkeä kartuttanut Stephen Stokes. SAJL:n hopeisen ansiomerkin viikonloppuna vastaanottaneen Mannilan jättäytyessä yhä selvemmin sivuun vastuullisista tehtävistään, vetovastuuta seuran tulevaisuudesta asetetaan suomalaistuneen Stokesin harteille. Stokes aloittaa Helsinki Wolverines päävalmentajana välittömästi ja ryhtyy rakentamaan uutta ahma-laumaa tähtäimenään menestyminen.

Neuvottelut Stokesin kanssa aloitettiin jo ennen päätöstä sarjatason downgreidaamisesta. Uusi päävalmentaja oli mukana tekemässä päätöstä uudesta alusta. Seuran tavoitteena on rakentaa Vaahteraligan mestaruuteen yltävä joukkue ja organisaatio. Stokes kertoo uuden uransa lähtökohdista:

– Päämääränämme on edelleen olla liigan paras joukkue. Joskus on kuitenkin parempi ottaa muutama askel taaksepäin päästäkseen etenemään helpommin kohti maalia.

Kuva: Jari Turunen

Vaikuttaakin siltä, että seurassa on katsottu rehellisesti peiliin ja havaittu, että vanhan jatkumona ei tulevaisuus näytä lupaavalta. Vastaavalla tavalla aiemmin syksyllä mm. Vaasa Royals päätti olla ahnehtimatta heille tyrkyllä ollutta liigapaikkaa. Wolverines-HC on nöyrä tulevaisuuden suhteen. Ilman hyvää organisaatiota tavoitteisiin ei ole mahdollista päästä.

– Meidän täytyy rakentaa tulevaisuutemme vahvan perusta päälle. Se ei tule olemaan helppoa, mutta liigassa roikkuminen olisi todennäköisesti heikentänyt meitä lyhyellä tähtäimellä entisestään. Valitsemalla tulevalle kaudelle sarjatasoksemme 1. divisioonan, pystymme hyödyntämään paremmin nuorta pelaajamateriaaliamme molemmissa joukkueissamme.

Yhdeksi suurimmista vaikuttimistaan uuden position vastaanottamiseen Stokes mainitsee Wolverinesin panostuksen nuorten amerikkalaisen jalkapallon kehittämiseen. Opetus ja kulttuuriministeriö myönsi aiemmin seuralle muhkean avustuksen seura- ja nuorisotoiminnan kehittämiseen ja tuetun operaation toinen vuosi on juuri alkamassa.

– En tehnyt päätöstä päävalmentajan tehtävän vastaanottamisesta kevein perustein. Tunnistan vastuun valtavuuden ja tiedän, että tehtävän hoitaminen tulee viemään tulevaisuudessa merkittävästi aikaani. Neuvotellessani seuran uuden johdon kanssa tavoitteesta huomasin, että jaamme yhteisen näkemyksen tulevaisuudesta sekä tiestä jonka joudumme kulkemaan. Suurin positiiviseen päätökseeni johtanut asia on Wolverinesin tahtotila junioritoiminnan kehittämisessä. Uudessa roolissani pysty vaikuttamaan entistä enemmän nuorten ahmapelaajien kehittymiseen ja uskon, että jenkkifutistaitojen lisäksi minulla on paljon annettavaa pelaamiseen liittyvän kulttuurin ja elämäntavan jakamisessa.

Taakse jääneellä kaudella Wolverinesilla oli otteluissa pulaa sekä pelaajista, että valmentajista. Yksi organisaation kehittämisen alueista onkin nyt kaikkien seuran joukkueiden valmennuksen ryhtiliike. Gridiron kysyi Stokesilta, millainen tiimi hänen ympärilleen on rakentumassa.

– Itse asiassa valmennustiimi oli toinen merkittävä syy tehtäväni vastaanottamiseen. Kun tarkastelen vuosiani Wolverinesissa, joukkueen valmennusorganisaatio on aina ollut varsin kapea. Nyt neuvottelujen käynnistyessä kysyin ensimmäisenä millaista apua voin odottaa saavani valmentamiseen. Positiivinen yllätys on ollut se, että lyhyessä ajassa joukkue on saanut koottua seitsemän hengen sitoutuneen valmennustiimin ja mukaan on ilmoittautunut enemmänkin tehtävistä kiinnostuneita. Tämä on uutta tässä organisaatiossa ja odotan innoissani millaisen nosteen saamme aikaan näin vahvalla tiimillä.

Paikka Vaahteraliigassa tulee olemaan kaudella 2015 useammankin divarijoukkueen tavoitteena. Trojans näytti menneellä kaudella että vauhdin hakeminen alempaa saattaa johtaa jo lyhyelläkin aikataululla merkittävään suorituskyvyn parantumiseen. Onko Wolverines asettanut ajallisia tavoitteita liigaan paluulle? Tämän kysymyksen Stokes kuittaa lyhyesti:

– Me palaamme Vaahteraliigaan juuri silloin kun organisaatiomme perusta on kunnossa ja paikan liigaan ansaitsemme. Emme yhtään snäppiä aikaisemmin!

Kuva: Touchdown.fi / AKa

Yksi suurimmista haasteista alaspäin siirtyvillä seuroilla on nykyisten runkopelaajiensa sitouttaminen. Liigajoukkueiden kutsuhuudot ovat varmasti jo alkaneet. Menneelläkin kaudella Wolverines kykeni nostamaan harvalukuiseenkin liigamiehistöönsä uusia tähtipelaajia, joiden otteet herättivät varmasti kiinnostuksen muissa seuroissa. Wolvojen laitahyökkääjä Sebastien Sagne palkittiin kauden päätteeksi SAJL:n Ari Tuuli Trophyllä sarjan parhaana etenijänä. Stokes nostaa joukkueensa muista tähdistä kysyttäessä esille erityisesti puolustuksessa frontissa loistaneet Ville Valastin ja Eero Hulkkosen. Päävalmentaja uskoo, että nuorilla puolustajilla on potentiaalia nousta ”supertähdiksi” divisioonassa itseluottamuksen yhä kehittyessä onnistumisten kautta. Pelitaitojensa ohella Stokes onkin tunnettu yhtenä lajin parhaista hengenluojista. Niin uusille kuin vanhoillekin pelaajille päävalmentaja lähettää ytimekkään viesti jonka sanomaa ei kannata vesittää suomalaisella käännöksellä:

– Show up ready to train smart and work hard. Nothing will be given, everything will be earned. You will be coached and coached well. The rest will work out, WE WILL OUTWORK them ALL!

Wolverinesia kannattaa onnitella fikusta päätöksestään. Seura ei ottanut kantaakseen sitä riskiä, että toiseen perättäiseen liigakauteen lähdettäisiin vain selviytymään. Kaivoon ei myöskään haluttu kantaa vettä ostamalla joukkueen rungoksi ulkomaalaisia pelimiehiä. Seura on jäsenmäärältään yksi Suomen suurimmista ja menneellä kaudella sinisissä paidoissa pelasi varapuheenjohtaja Isto Laalon mukaan noin 180 lisenssin maksanutta pelaajaa. Tulevaisuuteen on hyvä ponnistaa, kun lajille muhkeasta lisenssimäärästä yli puolet oli junioripelaajien hallussa. Nyt ohjakset ovat Stephen Stokesin käsissä. Seuraavaksi seuran päätöslistalla lienee Wolverines II-joukkueen sarjataso. Uusi päällikkö lupaa, että päätös tästä tehdään heti, kun pelaajatilannetta on päästy kartoittamaan tarkemmin.

Amerikkalaisen jalkapallon Vaahteraliigan ja I-divisioonan lähitulevaisuus näyttää juuri nyt varsin haastavalta. Ennakko-odotuksissa on, että molempiin sarjoihin tullee ilmoittautumaan seitsemän joukkuetta, ellei jymy-yllätyksiä ilmaannu.

Avatar

jefumaster

Yli kolmekymmentä vuotta suomalaisen jenkkifutiksen äärellä, sisällä ja ulkona, sisäpiirissä ja oppositiossa, kentällä, laidalla ja raitapaidassa. Tuolla perspektiivillä tarkastelen kotimaisen jenkkifutiksen ilmiöitä.

Muita kirjoituksia samalta kirjoittajalta:

Kommentoi

 • Mielenkiintoista nähdä miten II-joukkue kohtalonsa ratkaisee. Kilpajoukkueena ei kai muuta voi, kun ilmoittautua II-divisioonaan. Jos taas kakkosjoukkue on jäähdyttelyjengi, on kolmonen tai jopa nelonen oikea osoite. Wanhat miehet eivät nuorru, vaikka moni heistä varmasti ykkösdivarissa pärjäisikin. Keitä jää kakkosjoukkueen vahvuuteen? Siinä kai avain vastaukseen.

 • Tässä ja Royalssin päätöksessä on kyllä hienosti tullut esiin, että on pikkuhiljaa alettu hakemaan jatkuvuutta toimintoihin enemmän Suomessa. Ei mennä enää kautta kerrallaan.
  Samaa oli Roosterssin projektissa joka tuli päätökseen tänä vuonna?

  Tälläisillä selkeillä tavoitteiden asetteluilla ja strategioilla voidaan sitouttaa pelaajia/toimihenkilöitä useammaksi vuodeksi tekemiseen. Toivottavasti nämä ottaa tuulta alleen enemmänkin suomalaisessa jefussa.

  olisi kiva tietää esim 69ers/taft parivaljakoiden tavoitteet sekä strategiat, molemmilla ainakin taitaa junnutoiminta olla hyvällä mallilla.

 • Kaikista mielenkiintoisinta on kuulla uutiset Kouvolasta. Jos ymmärtävät hakea divariin jos resurssit riittää edes sinne, niin tilanne ratkeaa ja sarjoissa parilliset määrät joukkueita.

 • Kuinkas monta joukkuetta ens vuoden ykkösessä oikeen tuleekaan olemaan?
  Royals jättää nousematta, mutta vaahterasta olisikin Wolvot ja Indians tulossa alaspäin, samalla kun Huskies olisi nousemassa? Kaikki haluaa olla divarissa, vain harva liigassa.

 • Ja miksiköhän näin Victor Mike? olisko aika liitossa miettiä tätä asiaa vähän syvemminkin.

 • Oulussa varmaan odotetaan päätösiä jännityksellä.. hämeenlinnassa käyrä näyttää ylöspäin ja oulussa päinvastoin. Jos huskyt saa nousta ja joku pudotetaan kuitenkin kakkoseen niin eikös oulu ole silloin liipasimella? Järkevintä olisi kuitenkin liigaan 6 joukkuetta ja divariin 8. Näin olisi kaikki samantasoiset joukkueet oikeilla sarjatasoillaan ja olisi kerrankin sarjat missä kaikilla olisi mahdollisuudet voittaa toisensa..

 • mutta mitenköhän tuohon reagoitaisiin sarjatasoilla.. Vaahterassa on kuitenkin eniten asialle aikaa uhraavat siinä missä divarissa on enemmän harrastelijoita.. Niin miten käy divarissa kun niput on muutenkin pieniä, että kaikkien pitäisikin olla paikalla, pelejä ollessa koko kesän jokainen viikonloppu.. Voi siä nuoria miehiä ja perheellisiä kauhistuttaa.

 • @ulu vs hml Logiikka, jossa viiden joukkueen tynkädivarista pudotettaisiin yksi pakosta pois ei oikein toimi. Kaikki nykyiset I divarijoukkueet pelaavat varmaankin myös ensi kaudella sarjassa. Lisäksi Wolvot on ilmoittautunut sinne ja niin tekee varmaan Huskies. Viiden joukkueen leikki sarja laajenee 7 joukkueen oikeaksi sarjaksi. Jos järki voittaa ja Indians laitetaan ansaitsemalleen sarjatasolle niin pitkästä aikaan pelattaisiin taas sarjan mittainen divarikausi.
  Victor Miken kanssa olen eri mieltä sarjojen positioinnista. I divarin tulisi olla oikea kilpasarja jos siellä sallitaan ulkomaan ammattilaiset. II-divari olkoon se harrastussarja ja jos haluaa lajia harjoittaa suunnitellusti harrastetasolla ei pitäisi olla mitään asiaa kilpasarjojen joukkueisiin.

 • Nokia, Rovaniemi, Salo ja Pori…tulevatko markkinoille sekoittamaan tilannetta entisestään?

 • Ne ajat on ohi kun 1 tai 2 pysty menestymään pelkästään harrastamalla. Nykyään pitää panostaa kunnolla jos mieli saada menestystä.

 • Saa nähdä ketä kaikkia Stokesille jää valmennettavaksi.

  http://www.sajl.fi/?x167512=3119677

 • ”Saa nähdä ketä kaikkia Stokesille jää valmennettavaksi.Saa nähdä ketä kaikkia Stokesille jää valmennettavaksi.”

  Harmittaako kun Sagne ei tullutkaan Roostersiin vaikka kuinka kinusitte ja lupasitte ettei tarvitse maksaa kaudesta mitään kun junnut hoitaa rahoituksen? Hyvä valinta, GO NINERS !

 • Hyvä valinta on. Hyvässä lykyssä saumat jopa pudotuspeleihin, jos vaan saavat raavittua hyökkäys- ja puolustuslinjat jostain. Mukava nähdä nuoren miehen puhkeavan kukoistukseen laadukkaassa valmennuksessa. Niinhän siinä kai tulee käymään…?

 • @Terppa: Enpä oo itte ollu kinuumassa ketään minnekkää. Mitä nyt joskus jotain naista yrittäny ympäripuhua.

  Enkä ees tiedä ketä Roosters on ollu kinuumassa ja koska. Tosin tyhmiähän Roostersin johdossa olisivat jos eivät Sagnen tasoista kaveria yrittäis joukkueeseens saada.

 • kutsuks tiirapasi just sagnee naiseks?

 • @say what?: ??? Onko jotain vaikeuksia suomenkielen ymmärtämisessä, vai oottko kovastikin maistissa kun moiseen päätelmään oot päätyny???

 • Tarina jatkuu uudessa ohjauksessa…

  http://helsinkiwolverines.com/robert-johnson-ahmalauman-johtoon/

  Mielenkiintoista seurata missä joukkueessa Stokes toteuttaa haaveensa pelata vaahteraliigaa suomalais-statuksella. Veikkaan itse punaisia…

 • Eipä ne pitkään antanu Stokesin rakentaa. Mutta mielenkiintoinen kuvio kuitenkin.