Huskies hakee ensi kaudeksi ykköseen

Tuomo Tomperi 8.9.2014 21:57 30 kommenttia

1 2  
14 21 35
0 8 8

(10-1)

35

(8-4)

08

6.9.2014 klo 16:00 Hämeenlinna

Rautamaljan lukemin 35-8 valloittanut hämeenlinnalaisjoukkue oli tällä kaudella selvästi kakkosdivisioonan paras joukkue.

Runkosarjan ykkönen Hämeenlinna Huskies jatkoi Rautamaljassa siitä, mihin se aiemmissa sarjapeleissä jäi. Hanko Sun City antoi kovan vastuksen, muttei lopulta pystynyt pysymään mukana ottelussa aivan loppuun saakka.

Aurinkoisessa säässä viime lauantaina pelattu II-divisioonan mestaruusottelu Rautamalja IV päättyi runkosarjan voittaneen kotijoukkue Hämeenlinna Huskiesin riehakkaisiin voitonjuhliin. Viime kauden kirvelevä finaalitappio Wasa Royalsia vastaan kuitattiin kotinurmella odotetusti.

Kaurialan Olympiastadionille oli saapunut tämän kesän ennätysyleisö (698 katsojaa) ja kotiyleisön kannustus saikin hienoisesta alkujännityksestä kärsineen Hurttalauman pelin rullaamaan niin ettei ottelun voittajasta ollut lopulta kysymystäkään. (huskies.fi)

Huskiesin puheenjohtaja Teemu Lahti kertoi ottelun päätyttyä Hämeen Sanomille, että joukkue hakee odotetusten mukaisesti paikkaa ykköseen ensi kesäksi. Vaikka sarjapaikat jaetaankin vasta myöhemmin syksyllä, ei erityistä syytä sen myöntämisen esteeksi ole näköpiirissä. Lahden mukaan Huskies tulee myös hankkimaan apuja Yhdysvalloista, sillä puheenjohtajan näkemyksen mukaan divisioonassa on hankala pärjätä ilman amerikkalaisvahvistuksia. Joukkueella on hyvä kotimainen runko sekä laatupelinrakentaja Niclas Carpelanissa, joten sopivin vahvistuksin hämeenlinnalaisjoukkue voi hyvinkin menestyä myös sarjaporrasta ylempänä.

Sun Citylle kausi oli tappiosta huolimatta jälleen onnistunut.

Sun City pystyi kuitenkin antamaan paljon paremman vastuksen kuin aikaisemmissa kohtaamisissa, joten siinä mielessä voidaan olla tyytyväisiä joukkueen kehityksestä. Hopea ei missään tapauksessa ole häpeä ja joukkue saakin olla äärimmäisen tyytyväinen pitkä kauden tulokseen. Ensi vuonna hopea voidaan sitten lähteä kirkastamaan kirkkaamaksi. Mikä olisikaan mahtavampaa kuin tehdä se kotikentällä pelattavassa finaalisssa? (suncityhanko.com)

Kommentoi

 • Suuret onnittelut Hämeenlinnaan! Tämä pantteri nostaa hattua

 • Miten niin vaikea pärjätä? Saints tuli runkosarjassa 2. Ilman ainuttakaan ulkomaalaista.

 • Kyllähän tosiasia on se, että jos ykkösessä haluat menestyä ja taistella spagettimaljasta, ja mahdollisesta noususta Vaahteraliigaan, tarvitset vähintään yhden Jerell Jonesin hyökkäykseen ja Qua Huzzien tukimieskaartiin. Periaate pelata ilman jenkkejä on hieno, ja suomalaista pelaajakaartia kehittävä, mutta kaikessa menestymisen raadollisuudessa se ei johda spagettimaljan voittoon, ja vain se merkitsee kilpailusarjassa. Jos talous ei kestä, niin sitten tavoitteet pitää asettaa sen mukaan. Vaasa halusi voittaa ja käytti kahta jenkkiä ja mikä oli lopputulos. Jyväskyläkin tajuaa nyt mikä on pelin henki ensi vuonna. Olen varma, että myös Tampereella nähdään kaksi jenkkiä ensi vuonna ja varmasti nähdään hienoja paikalliskamppailuja Tampereen ja Hämeenlinnan välillä.

 • -> häh? Royals 2 jenkkiä vs Saints 0 jenkkiä. Otteluvoitot Royalsille 3-0, yhteistuloksella 131-38. Tämä siitäkin huolimatta, että monen mielestä Saintsin kotimaiset hakkaa Royalsin kotimaiset.

 • Ehkä jenkit tuovat myös positiivista vibea joukkueeseen ja saavat suomalaisetkin uskomaan itseensä.

 • Kaiken yllämainitun lisäksi jenkkien hankkiminen joukkueeseen kehittää myös suomalaisia pelaajia. Jenkit yleensä osallistuvat ainakin paikkakohtaiseen valmennukseen, joskus jopa junnuvalmennukseen.

 • Ja varmasti antavat ulkopuolisten silmään lisää uskottavuutta niin seuralle, kuin lajille. Sekä uskoisin sen myös herättävän mielenkiintoa sponsoreissa!

 • Eiköhän Saintsillakin olisi ollut jenkki-qb ilman Ghosthunters- katastrofia. Nyt säästyi nekin rahat, kun ilmainen kaveri putosi suoraan syliin. Jos ”pärjäämiseksi” lasketaan runkosarjan toinen sija, ja putoaminen selvästi välierässä, ja ” lopullinen” sijoitus on kolmas viiden joukkueen sarjassa, niin ei kai sitä Spagettimaljaa tosissaan haetukaan. Kotimaisten rostereiden mestaruus kuitenkin Saintsille, siitä pisteet Tampereelle, ja loistavaa junnutyötä siellä on tehty.

 • Olen seurannut 1.divisioonan jenkki/euro vahvistus pelleilyä useamman vuoden. Mitä tämä kahden jenkin sääntö on saanut aikaan? Ilmeisesti Oulu, Jyväskylä ja Tampere kärsivät raha- ja pelaajapulasta. Miten on Sipoon laita, tippui 3:seen. Jenkki vahvistusten palkkaaminen on nostanut pelaajien kausimaksut sellaiselle tasolle, että uusien pelaajien houkutteleminen joukkueeseen on lähes mahdotonta.

  Olen myös hieman eri mieltä siitä, että jenkkien palkkaaminen nostaisi suomalaispelaajien tasoa. Jos seuran valmentajien tietotaito ja jenkkifutisymmärrys on edes jonkinlaisella tasolla, niin jenkkipelaajien tuoma lisä valmennukseen ei ole kovin suuri. Nykyään jenkkifutis tietoutta on kuitenkin saatavilla netistä niin paljon kuin vain jaksaa kahlata läpi. Tietääkseni kahden jenkin säännön oli tarkoitus nostaa divarin tasoa. Eipä ainakaan suomipelaajien taso ole noussut, jos tällä hetkellä palkkaamalla yhden jenkin voi nousta sarjan huonoimman joukkueen paikalta sarjan toiseksi parhaaksi joukkueeksi. Tosin myönnän, että pocket QB:n hankkiminen nostaa heittopelin tasoa ja sitä myötä kehittää rissuja ja DB:tä. Muilla paikoilla jenkit dominoivat jo pelkästään huomattavasti suomipelaajia paremmalla fysiikallaan. Katsojille se voi näyttää hauskalta kun pallonkantaja murtaa/väistää 10 taklausta. Mutta pelaajien kannalta en näe tässä mitään järkeä. Enkä ainakaan itse koskaan pelannut katsojien iloksi vaan omaksi ilokseni.

  Toivottavasti 1.divisioonassa keskitytään jatkossa suomipelaajien kehittämiseen vahvistusten palkkaamisen sijasta.

  ps. odotellessa 7 on 7 Passing Leaguen rantautumista Suomeen.

 • Myös valmennuksen lisäksi opettavat elämää…Opin 2009 ”shotgun” juoma tekniikan jenkiltä. Kalja on hyvvee!!

 • Tampereen tilanteesta voin sanoa, ettei pelaajien maksut ole riippuvaisia jenkki/ ei jenkki kuviosta. Kerrotun mukaan rahoitus jenkkiin/jenkkeihin on tullut ja tulee muualta kuin pelaajien pussista. Muutenhan kausimaksu olisi tonnin luokkaa, kuten joissakin joukkueissa jo on.

  Pelajistakaan ei ole niin hirveästi pulaa ollut Tampereella. Pukeissa kun on ollut reilut 30 tai noin 40 pelaajaa kauden 2014 otteluissa. Sitä se oma junioritoiminta tekee, saadaan pikkuhiljaa omia kasvatteja enemmän ja enemmän.

 • ”Katsojille se voi näyttää hauskalta kun pallonkantaja murtaa/väistää 10 taklausta. Mutta pelaajien kannalta en näe tässä mitään järkeä. Enkä ainakaan itse koskaan pelannut katsojien iloksi vaan omaksi ilokseni.”

  Kiteytit hyvin yhden suurimmista ongelmista. Jos pelaaja pelaa vain omaksi ilokseen niin miksi jonkun muun pitäisi se kustantaa? Pitäisi pikkuhiljaa ymmärtää, että pelaamisen voi maksaa katsoja, sponsori tai pelaaja itse. Jos katsojille ei pelata ja ympäröivässä maailmassa yritysten rahanlahjoittaminen urheiluun näivettyy niin eipä niitä maksajia jää sitten jäljelle kuin pelaaja itse.

  Ja toki toi esimerkkisi oli ihan kauhea. Siinähän joutuisi harjoittelemaan kovaa, että saisi sen pahan jenkin taklattua. Ja sehän olisi ihan kauheeta. Kielletään ne niin voidaan vaan paukutella henkseleitä siitä miten hyviä ollaan.

 • @Jenkkipelleilyäseuranneena.
  Voi että se on rankkaa kun iso paha jenkki tuli ja vei pelipaikan ja muijankin. Ton katkeruuden kun saat pulloon, valjastat voimavaraksi ja päästät irti niin johan rupeaa siellä teidänkin seurassa tapahtumaan! Jenkit kuuluvat myös Suomalaiseen jenkkifudikseen ja niiden avulla on mahdollista kehittää toimintaa. Ota oikeasti asioista selvää ennen tänne laukomista – kyllä me tietysti ymmärretään, että se vit**taa kun ei pääse pelaamaan, mutta koita kestää.

 • Happamia sano…

 • Huhujen mukaan Jones tuli ilmaiseksi jypinkylään eikä vaikuttanut pelaajien maksuihin mitenkään. Lisäarvoa toi omalla pelitaidoillaan ja nopeudellaan ja lisää ihmisiä katsomoihin.

 • Kyllähän tosta Jonesin ilmaiseksi pelaamisesta oli juttua jo silloin kun herra saapui. Taisi Jaguars jopa uutisoida asiasta ja kiittää yhteistyökumppaneita.

 • Kun keskustelu kietoutuu taas jenkkivahvistuksien vaikutukseen, niin voisin pohtia, osuiko tämä kirjoitus lähelle oikeaa:

  https://www.gridiron.fi/blog/2014/04/17/1-divisioona-2014-jenkeitta-vai-ilman/

  Royalsin kannalta Bynes osoittautui ehdottoman tärkeäksi hankinnaksi. Saikko sai peliaikaa pelinrakentajan tontilla vain harvakseltaan, eikä saanut onnistumisia. Hänen puolustukseksi voidaan toki sanoa, että esitys olisi voinut olla eri luokkaa, jos hän olisi harjoitellut pelinrakentajan paikalla pelaamista kauden aikana. Nyt fokus oli varmasti enemmän keskushyökkääjän tontilla. Myös tukimieshankinta oli todellinen vahvistus joukkueen puolustukselle. Huzzie dominoi sarjan taklaustilastoa ja oli todella suuri tekijä juoksupuolustuksessa. Mielestäni on aika sokeaa väittää, ettei amerikkalaisista pelaajista olisi hyötyä lajille. Bynesin ja Huzzien läsnäololla oli varmasti suuri merkitys Royalsin katsojamääriin, joista Spagettimaljan lukema 2055 oli todellinen kuorrutus kakun päälle.

  Kuten kirjoitin, myös Falcons oli tiedostanut pelinrakentajatarpeensa ja Robbie Matey oli joukkueelle todellinen vahvistus. Janrik Seppälän peliaika jäi kesällä hieman vähemmälle kuin odotin, joten Hyvinkää tuskin uskaltaa lähteä hänen johdollaan ykkösdivisioonaan ainakaan vielä ensi vuonna. Toivottavasti Liljan valmennus poikii hänestä kuitenkin hyvän suomalaisen pelinrakentajan.

  Pitkäjänteisen työn tuloksia sopii toivoa myös Ouluun, jossa Othman Al-Kubaisin kärsi valitettavan paljon loukkaantumisista kesän aikana. Northern Lightsin on kuitenkin varmasti helpompi lähteä valmistautumaan kauden 2015 suunnitteluun, kun he tietävät mihin Al-Kubaisin pystyy miesten sarjoissa ja mihin ei. Ajatusleikkinä voi kuvitella, miten amerikkalaisvahvistus olisi muuttanut joukkueen peliä. Mikäli tavoitteet olisivat vain kaudessa 2014, vahvistus olisi varmasti ollut pelinrakentaja, jolloin joukkue olisi pystynyt heittämään enemmän. Suuremman heittouhkan myötä myös keskushyökkääjä Joni Kähösen juoksutilastot olisivat olleet eri luokkaa, kun puolustus olisi joutunut olemaan varpaillaan heittoa vastaan.

  Jaguaarien Winterin kohdalla povasin suurimmaksi kysymykseksi, pystyykö hän pitämään tasonsa läpi ottelun ja kauden. Asuminen eri paikkakunnalla kuin joukkue ei varmasti ollut Jaguaarien toivoma vastaus kysymykseen. On selvää, että Jonesin tulo Jyväskylään pelasti Jaguaarien hyökkäyksen ja vaikutti joukkueeseen myös henkisesti paljon. Tässäkään tapauksessa tuskin voi katsoa, että Jones vei keneltäkään suomalaiselta pelinrakentajalta pelipaikan ja mahdollisuuden kehittyä, sillä Winter löysi pelipaikan itselleen Wolverinesista, eikä ikämiesluokkaan kuuluvaa Mikko Lyyraa voi varmasti pitää minään tulevaisuuden toivona. Jos Jaguaarit mielii ykkösdivisioonassa pärjätä, lienee joukkueen pakko turvautua vahvistuksiin heittopelissä myös tulevina lähivuosina tai muutettava pelisysteemiään radikaalisti.

  Saintsin Lari Siitonen joutui keskushyökkääjä Matti Airaksisen loukkaantumisen myötä ottamaan vielä suuremman roolin hyökkäyksessä, kuin ideaalitapauksessa olisi ollut tarpeen. Hän kantoi sen kuitenkin erittäin hyvin. Jos mietitään minkälaisen lisän amerikkalaisvahvistus olisi tuonut Tampereelle, pitää miettiä huomattavasti kauemmin kuin Oulun kohdalla, sillä ei ole mielestäni mitenkään selvää, että Saintsin olisi kannattanut tuoda jenkkiä pelinrakentajan paikalle. Myös Tampereen laiturikolmikko pelasi hyvin, edeten lyhyiden kppienn jälkeen vielä paljon. Kun Airaksisen loukkaantuminen on näin jälkikäteen tiedossa, olisi Tampereelle saattanut olla eniten hyötyä keskushyökkääjästä tai sitten puolustuksen puolelle tuodusta vahvistuksesta. Keskustelupalstalla voi lyödä paljon vettä kiukaalle siitä, olisiko Tampere kovempi joukkue kuin Vaasa, jos kummallakaan ei olisi ollut käytössä amerikkalaisvahvistuksia. Ainakin Royalsin keskushyökkääjät sekä hyökkäyksen linja olisivat saaneet pelata hurjan ottelun. Joka tapauksessa sekä Tampereen että Vaasan suomalaiset pelaajarungot antavat hyvät mahdollisuudet tulevien vuosien menestyksen rakentamiseen, kunhan jenkkifutisbuumi poikii vielä paljon junioreita Vaasaan. Jos näin käy, on Royalsin vahvistusten hankinnalla myös selvä välillinen vaikutus juniorimäärän kasvuun.

 • Jälleen hyvä kirjoitus WP:ltä. Mielestäni jenkeistä on enemmän hyötyä kuin haittaa divarissa edellyttäen, että joukkueen iskukykyä ei rakenneta täysin näiden varaan. Olisiko Vaasa nostellut kannua ilman jenkkejä? Ei todellakaan. Olisiko Vaasa ollut pulassa, mikäli divari oltais pelattu kokonaan ilman jenkkejä? Enpä usko. Jenkit kuitenkin nostavat pelin tasoa ja tästä hyötyvät niin pelaajat kuin yleisö. Se mille pelipaikoille jenkit tuodaan on kuten WP totesi täysin joukkuekohtaista. Esimerkiksi Jonesin tasoinen RB yhdistettynä Siitosen tasoiseen kotimaiseen pelinrakentajaan olisi todella kova sana.

  Mitä nyt Bynesin ja Huzzien tekemisiä olen sivusta seurannut he näyttivät todella hyvää esimerkkiä miten asiat hoidetaan ammattimaisesti niin kentällä kuin sen ulkopuolellakin. Lisäksi he olivat joka välissä jakamassa neuvoja joukkuetovereilleen ja ymmärtääkseni myös valmennukselle. Ei epäilystäkään etteikö aika moni Royalsin pelaaja ole tämän kauden jälkeen vähän parempi näiden kahden ansioista.

 • ”Taisi Jaguars jopa uutisoida asiasta ja kiittää yhteistyökumppaneita.”

  Ei tainnu naisten joukkue asiasta kuitenkaan uutisoida.

 • Kuvia Rautamalja IV:stä tuolla:
  https://www.flickr.com/photos/rautiainen/sets/72157647071647309/
  Kuviateksteistä löytyy linkki myös isompaan galleriaan.

 • Huhu kertoo, että 2015 II-divarissa pelaavat Kuopio, Hanko, Mikkeli, ECG ja Raisio! Wolvot siis pudottautuvat ja Sipoo pysyttelee suosiolla kolmosessa.

 • Että kolmosesta nousee 3 joukkuetta ja kakkosesta tippuu 2?

  Mielenkiintoinen teoria, mitenhän mahtaa olla…

 • No hos Huskies on nousemassa ykköseen ja kakkosesta on tippumassa kaks jengiä kolmoseen niin eikäs sinne sillon kolme paikkaa vapaudu kun ykkösdivarista ei kukaan ole tippumassa alaspäin. Viime vuonnahan siellä oli vaan viis joukkuetta.

 • McCrea jatkaa Puolassa ja Varsovan Eaglesien riveissä. Puolasta vielä ehtii tännekin kauden loppukahinoihin.