Naisten divarissa tyttö saunoi Tampereella

Sara Lohjelm 31.8.2014 21:36 11 kommenttia

Naisten 1-divisioonaa pelattiin tänä vuonna kahdeksan joukkueen voimin. Ensimmäistä kertaa 9vs9-formaatilla järjestetyn sarjan voittajaksi selvisi edelliskaudella SM-sarjassa esiintynyt Tampere Saints.

Divisioonaan ilmoittautui viime syksynä kaksi täysin uutta joukkuetta: Hämeenlinna Lady Huskies ja Kuopio Steelers. Lisäksi Mikkeli Bouncers putosi liigasta ja Tampere Saints luovutti sarjapaikkansa siirtyen pykälää alemmas. Ensi kaudeksi Saints nousee jälleen takaisin SM-tasolle.

Viime vuonna pelit pelattiin 7vs7-menetelmällä, mutta tänä vuonna siirryttiin 9vs9-otteluihin. Runkosarjan viidennelle sijalle päätyneen Kouvola Indiansin valmentajan Mikko Lindholmin mielestä tämä muutos tapahtui liian nopeasti. Siirtymäaikaa olisi tarvittu.

– Harjoituspelissä pelaajia oli 11 ja tällä kokoonpanolla kauden läpi vieminen kuulosti lähinnä itsemurhalta. Onneksi kuukaudessa ehti tapahtua paljon ja saimme mukaan uusia pelaajia. Saintsia vastaan pelatun pelin olisimme joutuneet luovuttamaan ilman viime hetkellä mukaan tulleita uusia pelaajia.

Samaa mieltä valmentajansa kanssa on myös Indians-hyökkäyksen linjassa painiva Elina Nyyssönen.

– Suurin ongelma oli pula pelaajista ja jo kauden alkaessa 9vs9-pelaaminen aiheutti harmaita hiuksia. Henkilökohtaisesti kausi oli pettymys sijoituksen suhteen. Tosin edellisestä kaudesta parannettiin osaamista vanhojen pelaajien osalta todella paljon.

Hämenlinnassa naisten jenkkifutis otettiin avosylin vastaan ja kauden alkaessa rosterista olisikin saatu muutama joukkue kasaan. Hameväki aloitti kautensa kuudella peräkkäisellä tappiolla. Heinäkuussa Huskies lähti Joensuuhun hakemaan ensimmäistä voittoaan kauden viimeisestä matsista. Wolves dominoi kotikentillään ottelua aina viimeiseen neljännekseen saakka, jolloin nukkuva lohikäärme heräsi ja narttulauma takoi taululle lukemat 38-44.

Täysin tyytyväisiä eivät hämeenlinnalaiset kuitenkaan olleet. Huskiesin pääpampun virkaa toimittava Jani Virta odottaa ensi kaudelta enemmän voittoja ja jatkuvaa kehitystä.

– Kausi meni alakanttiin. Joukkue oppi pelaamaan jenkkifutista, mutta tavoitteena oli voittaa useampi peli. Lukuisat loukkaantumiset söivät hyökkäyksen tehot.

Kuva: Jari Turunen

Kuopio Steelers puolestaan lähetti 1-divarissa laulukuoroon sekä vanhoja että uusia joukkueita. Steelers ylsi lopulta runkosarjan kakkoseksi. Kuopiolaiset hävisivät kotona pelatun avausottelunsa runkosarjan voittaneelle Saintsille numeroin 6-26. Toinen häviö tuli Mikkelistä niukasti lukemilla 20-19. Välierissä vastaan asettui Porvoo Butchers ja peli päättyi kuopiolaisten hyväksi 36-24. Elokuussa Steelers matkasi Tampereelle finaaliotteluun. Lyömätön Saints näytti, että ne piirtää kel on liituu ja pytty jäi Tampereelle tuloksin 32-6.

Steelersin naisjoukkoa vielä toistaiseksi valmentava Sami Huovinen on enemmän kuin tyytyväinen menneeseen kauteen. Steelers ylitti sekä omat että muiden odotukset.

– Kukaan tuskin voi olla eri mieltä siitä, etteikö naisten kausi olisi ollut loistava. Rookiejoukkue ja heti tuloksena toinen sija. Tämä vaati kuitenkin paljon aikaa ja hikeä. Finaalissa lähdimme haastamaan Saintsin niin hyvin kuin pystyimme. Valitettavasti kuitenkin kurinalaisuus ja kokemus menivät edelle. Ensi kaudeksi pyrimme rekrytoimaan uusia pelaajia ja naiset aikovat keskittyä vieläkin enemmän fysiikkaan, jotta tiimi olisi mahdollisimman kovassa kunnossa.

Safetyn paikkaa pelaavan Marianne Tannisen sanoin kausi oli huikea.

– Hyvällä joukkuehengellä, huippuvalmennuksella ja oikealla asenteella voi saavuttaa mitä vain. Finaalipelistä jäi hieman tavaraa hampaankoloon, joten seuraava tavoitteemme ei voi olla mikään muu kuin 1-divarin mestaruus. Ensi kesänä kentälle astelee varmasti fyysisempi ja pelillisesti taitavampi Steelers.

Muille vaikeuksia tuottanut 9vs9-pelaaminen ei ollut Saintsille ongelma, sillä se oli SM-sarjasta tuttua kauraa. Joukkuetta jo tovin luotsannut Aleksi Astor toteaa sarjapaikan luovuttamisen olleen oikea päätös. Tähän tulokseen he päätyivät lähinnä pienen pelaajamäärän vuoksi. Tamperelaiset asettivat kauden alussa tavoitteeksi mestaruuden ja tämä täyttyikin. Sekä keskushyökkääjän että tukimiehen roolissa näyttelevä Iina Tähkänen on myös sitä mieltä, että kausi sujui mallikaasti.

– Saimme samalla opetettaa uusille innokkaille pelaajille lajin saloja. Ensi kaudelta odotamme paluuta SM-sarjaan, mutta tarvitsisimme rosteriin vielä uusia pelaajia, Tähkänen vinkkaa.

Kuva: Jari Turunen

Kolmanneksi naisten 1-divarin runkosarjassa tuli Butchers. Neljättä sijaa piti Bouncers. Kuudentena Joensuun susijengi ja seitsemänneksi jäi Falcons. Näin ollen Huskies roikkui hännillä.

Tulevana talvena selviää saavatko naiset myös 2-divarin ja kuka tippuu SM-sarjasta. Ensi kaudeksi ainakin Lahti ja Rovaniemi ovat alkaneet kasaamaan uusia joukkueita.

GS Demons voitti viikonloppuna naisten SM-sarjan vakuuttavalla pelillä. SM-sarjan suhteen asiaan palataan pian. -Tuomo

Avatar

Sara Lohjelm

Muita kirjoituksia samalta kirjoittajalta:

  Kommentoi

  • nyt kun naisten divari ollaan saatu Gridironiin, niin koskahan naisten SM pääsee otsikoihin?

  • Foorum keskustelusta Naisten joukkueet löytyy seuraavanlainen vastaus tuohon kysymykseen.

   Peukalosääntönä voidaan pitää sitä, että jos itseään kiinnostavaa asiaa haluaa saada esille, on sen eteen nähtävä hieman vaivaa. 100% vapaaehtoispohjalta toimivan Gridironin toimitus on kapeaakin kapeampi, ja jutut tehdään mieluusti niistä aiheista, joista on tarjolla tietoa tai joista on luonteva saada tietoa.
   Näin ollen naisten sarjaan(kin) pätee se, ettei kannata odottaa sivuston toimituksen saapuvan yllättäen ovelle haastattelua varten. Sen sijaan pieni oma-aloitteisuus voi viedä pitkälle. Jos taas tyytyy mieluummin ihmettelemään jonkin aiheen vähäistä käsittelyä, on täysin mahdollista, että myös toimitus tyytyy samaan.

  • Mulla on juuri työn alla tuo SM-sarjan juttu. Sehän vasta päättyikin lauantaina… Mutta tulossa on!

  • Oikaisen sen verran tuota omaa juttuani, että Saintsin päävalmentaja oli tänä vuonna Toni Uusitalo, Astor apuna.

  • En oikein ymmärrä tuota kitinää pelaajamäärästä. Asiahan ei suinkaan muuttunut yhtäkkiä, vaan sen valmistelu on aloitettu jo vuonna 2012 ja lopullinen niitti lyötiin 2013 keväällä, kun sarjajärjestelmä hyväksyttiin. Eli pelaajarekrytoinnin olisi hyvin voinut aloittaa jo valmisteluvaiheessa, koska ylimääräisistä pelaajista tuskin on koskaan haittaa, vaikkei muutos olisi vielä tapahtunutkaan. Jos uudet joukkueet saavat kokonaan rosterin kasaan tyhjästä, ei voi olla vanhoille mahdoton tehtävä reilussa vuodessa haalia lisäpelaajat vanhojen lisäksi.

   Iloisempiin asioihin: Onnea sarjojen voittajat Demons ja Saints. Hah, hauska parivaljakko. :D

  • Pelaajamäärän takia Saints ei pelannut 11vs11 fudista

   -”Joukkuetta jo tovin luotsannut Aleksi Astor toteaa sarjapaikan luovuttamisen olleen oikea päätös. Tähän tulokseen he päätyivät lähinnä pienen pelaajamäärän vuoksi.”,

   joten ehkä muutos on kuitenkin tullut aika puskista?

  • Ei kai vähäinen pelaajamäärä automaattisesti tarkoita, että muutos on tullut puskista. Syitähän voi olla monia esim. epäonnistuminen pelaajarekrytoinnissa tai tietämättömyys yhteisistä päätöksistä. Enkä ota kantaa tällä siihen, mikä Saintsin syy oli, koska siitä ei ole hajuakaan. Mutta ei se päätösten vika voi olla, jos yksi tai kaksi joukkuetta epäonnistuu siinä, missä muut 13 onnistuvat.

  • Tuskin Tampereella on kyse tietämättömyydestä. Mitä olen kuullut Pyynikillä, heiltä lopetti pelaajia ja siirtyi työn/opiskelun takia muualle. Nämä ovat asioita joile ei voi mitään.

   Rekrytilaisuuksia Tampereella on ollut, mutta aina ei löydy sopivia pelaajia riittävää määrää.

   Onnea kummankin sarjan voittajille!!

  • kaikki jotka ovat tehneet pelaajarekryä tietävät kuinka hankalaa ja työlästä se on, myös Helsingin ja Tampereen kokoisissa kaupungeissa. Väittäisin että ihan uusissa joukkueissa on myös helpompi aloittaa koska kaikki ovat uusia ja aloittelijoita, samalla tasolla. Vähän eri tulla uutena joukkueeseen jossa osa on pelannut vuodesta 2008 ja palkintokaapissa riittää kimaltavaa. Vaikka syksy vedetään aloittelijoiden kanssa perusteita niin siinä vaiheessa kun tammikuussa vedetään kamat niskaan on vauhti ja etenkin se kontakti monelle liikaa.
   Syyskuussa kokeilupäivässä 50 uutta innokasta, marraskuussa listoilla / treeneissä vielä 30. Tammikuussa kamat on hommannu noin 10 ja toukokuussa ekaan peliin pukee 5 rookieta. True story.
   ja jos lopettaneita konkareita on useita, niin siinä sitä ollaan taas, kausi kapealla rosterilla edessä.

   Tsemppiä Tampereelle, tervetuloa takaisin sm-sarjaan! :)

   ps.ex-aktiivi, kiitos aamun nauruista. ”Demons & Saints” :D

  • ”Oikaisen sen verran tuota omaa juttuani, että Saintsin päävalmentaja oli tänä vuonna Toni Uusitalo, Astor apuna.”

   Ja Steelersin valmentaja on Sami Hovinen ;)

  • Hieno kausi kaiken kaikkiaan naisten ykkösessä. Muutama ottelu tuli katseltua ja ei kyllä usealla joukkueella kalvennut kentän suoritukset SM-sarjassa kilpailevien ”iso-siskojen” rinnalla.

   Hyvähän tuo on että näkyvyyttä tulee lajille myös naisten osalta, jotenkin tuntuu että tällä hetkellä naiset onnistuvat tässä paremmin kuin miehet.

   Artikkelissa tosin pistää silmään tuo:

   ”Runkosarjan viidennelle sijalle päätyneen Kouvola Indiansin valmentajan Mikko Lindholmin mielestä tämä muutos tapahtui liian nopeasti. Siirtymäaikaa olisi tarvittu.

   – Harjoituspelissä pelaajia oli 11 ja tällä kokoonpanolla kauden läpi vieminen kuulosti lähinnä itsemurhalta. Onneksi kuukaudessa ehti tapahtua paljon ja saimme mukaan uusia pelaajia. Saintsia vastaan pelatun pelin olisimme joutuneet luovuttamaan ilman viime hetkellä mukaan tulleita uusia pelaajia.”

   Minulle kantautuneiden huhujen mukaan ei ilmeisesti kuitenkaan suurin ongelma ollut pelaajapula. Tiedä sitten paikkansapitävyydestä, mutta kuuleman mukaan mitä tänne etelään on kantautunut, niin Kouvolahan luovutti ensimmäisen ottelunsa vedoten ”huonoihin kenttäjärjestelyihin” vedoten. Aika turhalta rutinalta kuulostaa tuo pelaajista ”vonkuminen”, tähän saakkahan jenkkifutista on pelattu nurmella/tekonurmella jossa on merkinnät kenttää varten. Tosin fakta tietoutta ei tuohon huonoon kenttäjärjestelyyn ole, että mihin sillä on viitattu.

   Mutta kaikesta huolimatta mukava oli matseja katsella :)