Saintsille kotietu – Lightsin kausi päättyi

Tuomo Tomperi 23.8.2014 18:16 2 kommenttia

1 2  
8 6 14
7 20 27

(2-6)

14

(4-4)

27

23.8.2014 klo 14:00 Oulu

Tampere Saints joutui taistelemaan täydet neljä neljännestä, mutta vei lopulta voiton Oulussa lukemin 14-27. Ottelun tulos yhdistettynä Jyväskylän Jaguaarien voittoon tarkoittaa sitä, että lupaavasti alkanut oululaiskausi päättyy pudotuspelien ulkopuolelle.

Viisi peräkkäistä tappiota kärsinyt Oulu Northern Lights esitti kesän viimeisessä kotittelussaan aikaisempaa parempaa peliä. Joukkue johti ottelua Matti Siposen ja Aku Uotilan maalein vielä viimeisellä neljänneksellä, mutta lopulta vierasjoukkue Saints onnistui nousemaan ohi tarkalla heittomaalilla maalialueen nurkkaan. Lightsin hyökkäyksen pysähdyttyä vieraiden pelinrakentaja Lari Siitonen sinetöi ottelun lopputuloksen omalla juoksullaan muutamaa minuuttia ennen ottelun loppua. Kauden kahdella peräkkäisellä Jyväskylä-voitolla aloittanut Lights hyytyi näin lopulta sarjan viimeisellä tilalle ja ulos pudotuspeleistä.

Saints oli joutunut lähtemään otteluun ilman kahta johtavaa laitahyökkääjäänsä, joten juoksupeliin luotettiin paljon. Matti Airaksinen oli kentän hahmo juoksemalla 7-8 jaardin siivuja tasaisella varmuudella. Lightsin liki kokonaan kahteen suuntaan pelannut puolustuksen linja taisteli vahvasti, mutta vieraiden juoksuvarmuus oli lauantaina isännille liikaa. Oululaisten otteissa näkyi epävarmuus taklaustilanteissa, mitä vieraat eivät pelänneet käyttää hyväksi.

Eräs ottelun käännekohdista nähtiin kolmannella neljänneksellä, kun Saints yritti kuroa draw-juoksulla noin 15 jaardin mittaista matkaa uusiin yrityksiin. Saints-keskushyökkääjä Jaakko Koivunen saatiin pysäytettyä jo viiden jaardin etenemisen jälkeen, mutta niin vain hänen onnistui murtaa kolme oululaistaklausta ja kipittää hölmistyneen Lights-puolustuksen keskeltä maaliin. Jos Saintsin keskushyökkääjiä ei saatu pysäytettyä linjan tasalle, pystyivät he ottamaan joukkueelleen poikkeuksetta muutaman ylimääräisen jaardin. Näin tamperelaiset pystyivät nojaamaan juoksupeliin läpi ottelun.

Saintsille tulos tietää kotietua välierävaiheeseen, sillä Hyvinkää Falcons hävisi samaan aikaan ottelunsa Jyväskylän Jaguaareja vastaan kotonaan. Falcons ja Saints päätyivät tasapisteisiin, mutta keskinäisten ottelujen maaliero on Saintsilla parempi. Välieräparit ykkösessä ovat siis Royals-Jaguaarit ja Saints-Falcons. Suosikki Tampereen välierässä on luultavasti se joukkue, joka saa pelipäivänä ehjemmän rosterin paikalle. Sekä Saintsilta että Falconsilta on puuttunut viime otteluissa tärkeitä avainpelaajia.

Kuva: Henna Tomperi

Mitä seuraavaksi Saints & Lights?

Lauantain ottelu oli samalla kauden viimeinen kokonaan suomalaisvoimin pelattu kamppailu. Saintsin kotietu on hieno suoritus jo siitäkin syystä, että joukkue onnistui siinä ilman ulkomaalaisvahvistuksia. Muutama vuosi sitten maininta siitä, että ykkösessä voisi menestyä ilman jenkkejä, olisi ammuttu nopeasti alas. Tampereen menestyksen salaisuus on pitkäjänteisen juniorityön luoma nuori runko, jota on täydennetty sopivalla määrällä kokemusta. Joukkue osoitti jo viime vuonna ajoittain hyviä otteita, jotka tänä vuonna on ulosmitattu. Nostan hattua Tampereelle tehdystä työstä!

Kuuteen tappioon kautensa päättänyt Lights oli lopulta sarjan heikoin joukkue. Kahteen voittoon ei olla täällä Oulussa lainkaan tyytyväisiä, mutta toisaalta todella moni pelaaja pelasi tänä kesänä ensimmäisen kautensa aikuisten sarjoissa. Pelinrakentaja Othman Al-Kubaisilla ei ollut kenties paras päivä Saintsia vastaan, mutta mies vältti silti suurimmat virheet ja onnistui myös heittämään laituri Uotilalle hänen uransa ensimmäisen touchdownin. Fullbackina ja puolustuksen linjassa koko päivän uurastanut Matti Siponen on myös yksi niistä uusista oululaispelaajista, joista tullaan vielä kuulemaan. Lightsin on hyvä lähteä talvikauteen sillä ajatuksella, että tulevina vuosina joukkue pystyy tätä kesää parempaan. Pohjoista voimaa tarjoili myös Rovaniemeltä lainassa ollut keskushyökkääjä Sami Mansikkasalo, joka keräsi joukkueensa suurimman edetyn jaardimäärän.

Kommentoi

  • Suosikki Tampereen välierässä on luultavasti se joukkue, joka saa pelipäivänä ehjemmän rosterin paikalle. Sekä Saintsilta että Falconsilta on puuttunut viime otteluissa tärkeitä avainpelaajia.

    tähän vielä lisäisin sen että voittajan tulisi selviytyä ilman loukkaantumisia tai finaalista tulee fiasko viime kauden rautamaljan tapaan.

  • onko pelistä kuvia?