Saintsin voitto Falconsista tiivisti divaria entisestään

Tuomo Tomperi 10.8.2014 20:29 25 kommenttia

1 2  
21 14 35
7 21 28

(3-3)

35

(3-3)

28

9.8.2014 klo 16:00 Tampere

Tampere Saints otti kolmannen kotivoittonsa yhtä monesta ottelusta päihittämällä Hyvinkää Falconsin lukemin 35-28. Tamperelaiset ovat löytäneet viime otteluihinsa myös uskottavaa juoksu-uhkaa.

Sarjan kakkoseksi voitollaan nousseet tamperelaiset rakensivat ensimmäisellä puoliajalla hyvän johdon, ja johtivat ottelua parhaimmillaan jo 28-7. Falcons palasi taistelemaan ottelun voitosta, mutta liian myöhään. Pisteet jäivät Pyynikille lukemin 35-28. Isäntien keskushyökkääjä Jaakko Koivunen pelasi jälleen loistavasti edeten peräti 145 jaardia ja kaksi touchdownia. Matti Airaksinen nähtiin myös kokoonpanossa, mutta tulokset jäivät ainakin toistaiseksi laihanpuoleisiksi.

Falcons sai pidettyä isäntien heittopelin yllättävänkin mukavasti aisoissa. Henri Laine pystyi toisella neljänneksellä kääntämään lyhyen slant-kuvion 97 jaardin touchdowniksi, mutta muuten Lari Siitosen pyörittämä heittopeli pysyi vierailta mukavasti kurissa. Ilman Laineen touchdownia Siitonen heitti vain 55 jaardia. Joukkueen Facebook-sivulla vihjataan, että aivan terävimmällä porukalla joukkue ei ollut Tampereella liikenteessä. Robbie Mateyn 31 heitolla edettiin ainoastaan 125 jaardia, mikä ei voi tyydyttää Falcons-valmennusta. Falconsin on syytä saada lisätehoja heittopeliinsä seuraavan viikonlopun kotipeliin Oulu Northern Lightsia vastaan.

Voitto nostaa Saintsin ainakin hetkeksi sarjan kakkostilalle kolmella voitolla ja kolmella tappiolla. Myös Hyvinkää Falcons on pystynyt tällä kaudella samaan. Tamperelaiset päihittävät lisäksi Falconsin, jos joukkueet päätyvät runkosarjan päätteeksi tasapisteisiin. Falcons on silti kotiedussa tällä haavaa vahvasti kiinni, sillä joukkueen jäljellä oleva sarjaohjelma on helpompi. Molemmat joukkueet kohtaavat vielä Oulu Northern Lightsin. Falcons ottaa päätöskierroksella mittaa Jaguaareista, kun taas Saints isännöi sarjakärki Royalsin ensi viikonloppuna.

Royalsin kukistettua Jaguaarit sunnuntain ottelussa voidaan ykkösen pudotuspelinäkymiä tarkastella hieman tarkemminkin. Tällä hetkellä sarjataulukko näyttää tältä:

Joukkue Voitot & tappiot Jäljellä
Royals 6-1 Saints
Saints 3-3 Royals, Lights
Falcons 3-3 Lights, Jaguaarit
Northern Lights 2-4 Falcons, Saints
Jaguaarit 2-5 Falcons

Royals (6-1) – pudotuspeleissä 100% todennäköisyydellä

Varmistanut runkosarjan voiton jo ennen viimeistä kierrosta.

Saints (3-3) – pudotuspeleissä 100% todennäköisyydellä

Varmistanut pudotuspelipaikkansa. Varmistaisi kotiedun kahdella voitolla. Voitolla Lightsista varmistaisi vähintään runkosarjan kolmossijan. Voi pudota jopa neljänneksi.

Falcons (3-3) – pudotuspeleissä 90% todennäköisyydellä

Saavuttaisi kahdella voitolla kotiedun, ellei Saints yllätä Royalsia. Varmistaisi pudotuspelipaikkansa yhdellä voitolla. Putoaisi kokonaan jatkopeleistä, jos häviäisi molemmat jäljellä olevat ottelunsa.

Northern Lights (2-4) – pudotuspeleissä 68% todennäköisyydellä

Saattaisi nousta kahdella voitolla jopa kotietuun asti. Yksi voitto varmistaisi pudotuspelipaikan, muttei riittäisi millään kolmanteen sijaan. Selviäisi pudotuspeleihin jopa kahdella tappiolla, jos Jaguaarit häviävät Falconsille.

Jaguaarit (2-5) – pudotuspeleissä 39% todennäköisyydellä

Tarvitsee voiton Hyvinkää Falconsista päätöskierroksella, tai jää ulos pudotuspeleistä. Mikäli Falcons voittaa Northern Lightsin tulevana viikonloppuna, tulee Tampere Saintsin lisäksi päihittää Lights Oulussa 23. elokuuta.

Todennäköisyyksien laskemisessa on hyödynnetty yliopistossa opittuja taitoja ja nähty merkittävää vaivaa. Tulokset toimittanut matemaatikko sai tosin aihetta käsitelleestä kurssista arvosanan 2 (asteikolla 1-5), joten laskuissa on jonkinlainen virhe 32% todennäköisyydellä.

Katso myös

Kommentoi

 • Vaikka kannatan Oulua, niin pakko sanoa että näistä viidestä joukkueesta Oulu on se joka ansaitsisi jäädä pudotuspelien ulkopuolelle.

  Divari on ollut tänä vuonna todella tasaväkinen, varsinkin nyt kun Jaguaarit saivan Jonesista lisävahvistuksia. Oulu on kuitenkin ollut kahden alkukaudesta pelatun Jaguars ottelun jälkeen pelkkä heittopussi, joka ei ole saanut tehtyä edes kymmentä pistettä per ottelu, ja jota vastaan on tehty vähintään (noin) kolmekymmentä. Jaguaareista voitot otettiin ennen Jonesia.

  Toisen artikkelin kommenteissa sanottiin, että Oulu on tällä hetkellä 2. divarin tasoinen joukkue. En osaa ihan sanoa millainen taso kakkosessa on, mutta eiköhän tämä kausi ole osoittanut että ainakaan tällä kaudella Oulu ei ole pelannut 1. divarin tasolla.

  Kommentti meni ehkä vähän sivuraiteille, mutta voisi ehkä tiivistää näin: toivottavasti Jaguaarit nousee Oulun edeltä pudotuspeleihin, koska silloin nähdään varmasti jännittäviä pelejä. Pitäisikö Oulun miettiä 2. divariin putoamista, vai millä tavalla tämä joukkue saadaan kilpailukykyiseksi ensi kaudelle? Jenkkivahvistuksia vaan, niillähän Suomessa pärjää? ;)

 • ..kyllä tulee kovaa kyytiä Oulun mielhille jos ”pienellä alkukauden munkilla” pääsevät niihin peleihin.

  Kaikki on tosin auki ja jopa Hyvinkää näyttää olevan voitettavissa sarjan muiden joukkueiden osalta eli jännä loppukausi tiedossa!

  Jones oli kova lisä Jaguaarilaumaan ja osoittaa juuri sen faktan että noilla jenkeillä kyllä vaan on merkitystä tämän maan jenkkifutissarjoissa..

 • Kaikilla niillä sarjatasoilla, joilla amerikkalaisia saa käyttää, on vahvistuksilla ratkaiseva rooli joukkueen menestymiselle. Liigatasolla esim Wolvoilla yksi jenkki rb muuttaisi joukkueen mahdollisuuksia dramaattisesti. Samalla tavalla Jaguaarit on aivan eri joukkue turvauduttuaan jenkkipelaajaan. Oululla olisi mahdollisuudet erilaiselle menestymiselle mikäli olisi ollut rahaa jenkkivahvistukseen ja koittakaa kuvitella Kouvolaa ilman noita maksettuja miehiä – ei riittäisi miehiä kentälle alkuunkaan. Money talks…

 • jyväskylä on todella vain yhden miehen hyökkäys, Sääli! muutama kaveri palasi pukeisiin ”glory days” ajoilta mutta edelleen yksi mies tekee hyökkäyksessä kaiken.
  Saints voittaisi sarjan mennentullen mikäli pelattaisiin ilman jenkkejä, mutta onneksi ei pelata! taitaa Saints hyytyä tänäkin vuonna välieriin.
  Koska Tamperelaiset tajuavat hommata jenkin puolustukseen?

 • Minusta on tavallaan hienoa, että saints pelaa täysin suomalaisella kokoonpanolla. Tietystihän herää se kysymys, että mitä jos saintsillakin olisi jenkki. Mutta mille pelipaikalle? Kuuppana Siitonen on mielestäni täysin kelvollinen ykkösdivariin. Tuore lahjakkuus Koivunen ja airaksiset hoitaa bäkin paikat mallikkaasti. Tai sitten puolustus, linja tuskin kaipaa vahvistuksia. Tukimiesosastoa voisi ehkä hieman vahvistaa, mutta sieltäkin on junnuista tulossa lupaavia yksilöitä. Takakenttä pärjää divarin suomirissuille sen mitä voi odottaakkin. Onhan noista superjenkeistä aina hyötyä, mutta jos vertaa esim jaguihin, ei jenkki nostaisi tasoa niin ratkaisevasti mitä herra Jones.

 • Toisaalta tuo Jones on ihan erilaatuinen siihen mitä totuttu. Sille on syynsä miksi Jones oli menossa Vaahteraankin. Tosi kova.

  Toisaalta väitän one manin kommenttia vastaan, että Saints ei olisi kovin joukkue jos jenkit otettais pois. Se olisi edelleen Royals.

 • Mä taas uskon et vaasa ei olisi kovin jos sieltä otettaisiin jenkit pois.

 • Saints vähintään yhtä vahva kuin Royals ilman jenkkejä.
  Jyväskylä heikompi kuin oulu ilman jenkkkiä
  Falcons taas vahva jenkillä ja varmasti vahvempi kuin Royals ilman jenkkejä

  minä liputan Saintsin suuntaan koska pelaavat pitkälti ”omilla pojilla”. Amerikkalainen tukimies veisi tampereen varmasti aina spagettimaljaan asti.

 • Totta kyllä Tampereen heikoin osa-alue taitaa olla LB. Mutta antaa poikien kehittyä ja hyvin toi MLB Salonenkin vetää. Äijällä kuulemma molemmissa nivusissa tyrä ja pohjelihas repes pahasti vaasassa. Melkonen teräsukko jos huhut paikkansa pitää.

 • Se nyt on vaan niin että rahalla saa ja Ferrarilla pääsee. Jos kaikilla olisi rahaa kaikilla olisi jenkit.

 • panostaisivat valmennukseen ja ja junioreihin sen jenkkiin menevän rahan.
  luulen että Saintsilla olisi rahaa palkata jenkki mutta eivät palkanneet?
  mihin siis laittavat rahan, toivottavasti junioreiden valmennukseen Valmennus ja treenivuorot yms. maksavat kuitenkin rahaa

 • Mikäli jenkkiä ei hankita ei kerätä myöskään rahaa. Näytä mulle budjetti jefuseuralta jossa lukee kuluissa 15,000€ valmennus/juniorikehitys… Tää laji on Suomessa tasoltaan niin lasten kengissä että sitä ei tarvi harrastaa juniorina että siinä tulisi ”hyväksi”. Laske miesten maajoukkueesta kaikki jotka on pelannut jenkkifutista F-junnuista…. orta mä autan 1 kpl Koivumäki, Seinäjoki Crocodiles.

 • Tampereelle palaamassa huhujen mukaan useat m-tason pelaajat ensi kaudelle ja jenkit. Tolla joukkueen pohjalla aiaiai. Tämäkin huhu mutta varma sellainen…..Lasse,ilkka.l yms:)

 • Saintsilla hieno tilanne, runko omia poikia ja linjoissa porukkaa sekä junnut kunnossa.

  Jenkkivalmentaja tuonne vielä mukaan niin varmaan nostaisi touhua paremmaksi

 • ” Laske miesten maajoukkueesta kaikki jotka on pelannut jenkkifutista F-junnuista”

  No laske sinä sitten että miten maajoukkue on viimevuosina menestynyt?

 • Salonen on kyllä aika teräsäijä, mutta ei taida montaa pelivuotta olla kaverilla jäljellä. Junioripuolelta sieltä on nyt nousussa ainakin Arvaja ja Tuominen. Lisää tietysti kaivataan

 • @Viila ja höylä nimenomaan! Vahvistit juuri pointtini tämänhetkisestä suomijefun tasosta!

 • MItes kuvittelet poikien paikkojen kestävän sinne MJ-tasolle asti jos ne pelaa sieltä kymmenvuotiaasta asti. MJ-ringissä sitten takana on jo 10-15 vuotta pelejä ja saman verran operoitu polvia ja olkapäitä.

 • @ei voi ja juma! samat huhut pyörinyt jo muutaman vuoden..
  ei oo mj-äijät pudottamassa sarjatasoa!

 • kyllä se varmaan vaasa olisi ilman jenkkejä se kovin jengi.
  Tampere hyvä kakkonen.
  jos katsoo vaasan kotimaisten RB:n juoksemia jaardeja niin ne on vakuuttavat.
  yhtä hyvät ne olisi vaikka handoffin antaisi joku muu kuin jenkki QB.
  ei se vaasan qb+wr’s sellaista heittouhkaa aiheuta, että vastustajat joutuisivat boxin tyhjentämään sen takia.
  Tampere kyllä pelannyt myös hyvin ilman jenkkejä.

 • Jos Royalsin pelinrakentajana toimisi vaikkapa viime kaudella toiminut suomalainen kaveri, ei Royalsilla olisi hyökkäyksessään käytännössä heittouhkaa. Pahoitteluni näin suoraan sanomisesta, mutta se on fakta. Mikäli jenkit otettaisiin än-yy-tee NYT pois 1-divarista, olisi Tampere ehdottomasti parhaissa asemissa loppukautta ajatellen. Vaasan hyökkäys menisi todella yksipuoliseksi, eli juoksemiseksi, ja tämä avaisi vastustajien puolustuksille mahdollisuuden painottaa sen pois puolustamiseen. Jyväskylän hyökkäys kuolisi Jonesin mukana käytännössä kokonaan ja Falconsilla olisi Vaasan tavoin todellisia vaikeuksia saada kasaan minkäänlaista uskottavaa heittopeliä ilman jenkkipelinrakentajaa. Oulun osakkeet on aika huonot kaikissa skenaarioissa ja tästäkään ajatusleikistä, eli jenkit pois, ei helpotusta olisi luvassa.

 • Kuitenkin kaikki ovat pakanneet boksit täyteen Vaasaa vastaan, ja silti ovat juosseet. Ei jenkki-QB ole niitä maaleja tehnyt, vaan rissut, TE ja RB’t kovan linjan takana.

 • @Jussi Tee: Ei Vaasa ihan jokaisessa ottelussa ole juosten dominoinut – toki ovat juosseet erinomaisesti kauden aikana. Jos Vaasalta otetaan Amerikkalainen pelinrakentaja pois, kuka rissuille ja TE:lle heittää palloa samalla pieteetillä?

 • En sanonutkaan, että ovat dominoineet. Vaan ovat juosseet. Se mitä heiltä olen nähnyt, niin he pystyvät kuluttamaan puolustuksia juoksullaan. Ekassa Falcons-matsissa Vili V. pysäytti melkein kaiken keskeltä alussa mutta sitten alkoi Järviön juoksu uppoamaan. Sama Jaguja vastaan Jkylässä. Juoksu saatetaan alussa pysäyttää mutta se alkaa uppoamaan kun Royals jaksaa juosta linjaan ja pitää kovaa tempoa yllä. Se suomi-QB on ottanut paljon snäppejä tänäkin kesänä, kyllä se saisi jotain aikaan laitahyökkääjien kanssa. Ei hän Saintsin QB:n veroinen ehkä ole, mutta uskon että pärjäisi.

 • En itse ole royals-saints peliä nähnyt, mistä niitä juoksuja tuli. Saintsin puolustuksen linjan keskusta on kuitenki kova ja yllättävän laaja. H Jokinen, R Kuusisto, I Minkkinen ja J Teikari ovat kaikki tekijä miehiä. En siis jaksa uskoa, että seuraavassa saints-royals pelissä vaasalaiset pystyisivät keskustan puhkomaan. Ken ietää, se nähdään lauantaina.