Kantaako Jones Jaguaarit pudotuspeleihin?

Tuomo Tomperi 24.7.2014 23:12 3 kommenttia

1 2 3 4  
0 6 14 8 28
7 0 7 13 27

(1-4)

28

(2-2)

27

19.7.2014 klo 17:00 Jyväskylä

Jaguaarien Jerell Jones juoksi 232 jaardia 33 kannolla Hyvinkään Falconsia vastaan jyväskyläläisten avatessa pistetilinsä. Jonesin juoksu-uhka oli varmasti hyvin Falconsin tiedossa, joten suoritus on sitäkin hohdokkaampi.

Jaguaareihin kesken kauden saapunut vikkeläjalka kantoi päävastuun joukkueensa hyökkäyspelistä Hyvinkää Falconsia vastaan. Jaguaarien ensimmäistä touchdownia edelsi kaksi pitkää Tommi Tyrväisen koppia, mutta muuten isäntäjoukkueen heittopeli tuotti laihaa tulosta. Jaguaarien hyökkäyspelin salaisuus oli vahva linjapeli ja ketterä Jones, joka pystyi puristamaan jokaisesta tilanteesta muutaman ylimääräisen jaardin. On kuvaavaa, että neljä maalia ottelussa juossut Jones taklattiin vain kerran aloituslinjan taakse. Yksinkertaiset linjan läpi suuntautuvat juoksupelitkin tuottivat järjestään kolmea, neljää jaardia.

Todelliseen vauhtiin Jones pääsi toisella puoliajalla, jolloin hän pinkoi peräti 151 jaardia. Valitsin esittelyyn kaksi suosikkipeliäni.

Ensimmäisen puoliajan loppuhetket, 1st&Goal, FAL09

Jaguaarit asettuvat spread-muodostelmaan, kun peliaikaa on jäljellä muutamia sekunteja. Jones vastaanottaa shotgun-snapin, ja pinkaisee välittömästi täydellä vauhdilla oikealle. Falconsin atleettinen tukimies Riku Lempiö irtautuu välittömästi blokistaan ja saavuttaa Jonesin viisi jaardia aloituslinjan takana, lähellä oikeaa sivurajaa. Jones kuitenkin murtaa Lempiön taklauksen ja vaihtaa salamannopeasti suuntaa kohti vasenta laitaa. Matkalla hän harhauttaa kolme muuta Falcons-pelaajaa ja päihittää muun vierasjoukkueen nopeudellaan matkalla maalialueen kulmaan. Touchdown Jaguaarit!

Kolmas neljännes, 1&10, FAL29

Isäntäjoukkue on juuri edennyt 46 jaardia kolmella Jonesin juoksulla ja yhdellä heitolla. Jaguaarit asettuvat spread-muodostelmaan, keskushyökkääjä Roope Pentinmikko Jonesin oikealla puolella. Jones vastaanottaa shotgun-snapin ja ottaa heti muutaman askeleen kohti linjan oikeaa päätä. Ulommainen tukimies Lempiö on jälleen kärppänä paikalla, ja pakottaa Jonesin kääntymään kohti puolustuksen keskustaa.

Jones saa kuitenkin apuja linjablokeilta, ja pystyy kääntymään kohti laitaa muutaman jaardin etenemisen jälkeen. Kulmapuolustaja Jaakko Josefssonilla on mahdollisuus taklata Jones, mutta amerikkalaisvahvistus vaihtaa neloselle ja kiihdyttää karkuun taklauksen tieltä. Sivurajalla Jones kiihdyttää täyteen vauhteen, livahtaa ensin kahden Falcons-puolustajan välistä ja ohittaa tämän jälkeen välittömästi kolmannen atleettisella liikkeellään. Taustalta syöksyvä linjamies Mikko Myllynen taklaa lopulta Jonesin, mutta vasta hänen ylitettyään maalilinjan. Myllynen on kuudes Falcons-pelaaja, jolla on pelin aikana ollut mahdollisuus taklata Jones. Touchdown Jaguaarit!

Jonesin tasoinen atleetti pystyy varsinkin divisioonatasolla vaikuttamaan pelin kulkuun erittäin voimakkaasti, jos hän saa hiemankin tilaa ja pääsee muutaman kerran vauhtiin. Jaguaarit esittivät ottelussa varsin yksinkertaista hyökkäyspeliä, joka oikein toteutettuna kantoi riittävästi hedelmää. Falconsin kannalta tappio kirvelee erityisen paljon, sillä joukkue tiesi varmasti, mitä tulevan pitää. Jaguaarien linjan ja Jonesin pysäyttäminen käytännössä osoittautui kuitenkin varsin hankalaksi tehtäväksi.

Jones tuo nopeudellaan mieleen Pori Bearsissa kaudella 2008 pelanneen pelinrakentaja Jimmie Russellin. Russellilla oli tapana selviytyä hankalistakin tilanteista, jossa suomalaispelaaja oli jo näennäisesti voittanut. Russell ja Bears selvisivät lopulta aina Spagettimaljaan saakka, missä Lappeenrannan Rajaritarit olivat kuitenkin taitavampia lukemin 52-35.

Lue myös

Kommentoi

  • Valitettavan myöhään saivat Jonesin Jyväskylään. Olisi ollut todennäköisesti hyvin erilainen alkukausi (2 tappiota Oululle), mutta eikös tuossa vielä matemaattiset mahdollisuudet ole kaikilla joukkueilla edetä pleijareihin..

  • kyllä on joukkueen hyökkäys vain yksi pelaaja. harmi ettei Jones päässyt pelaamaan oulua vastaan. eivät olisi oululaiset voittaneet kumpaakaan kohtaamista

  • Ennen divarin alkua oli keskustelua siitä miten jenkit vaikuttaa divarin voimasuhteisiin. On ihan päivänselvää että yksikin hyvä jenkki, saati kaksi royalsilla painaa vaakakupissa aika paljon. Nämä amerikkalaiset ykkösdivarissa on kyllä niin turhake ku olla ja saattaa. Katsoo miten paljon liigassakin se vaikuttaa voimasuhteisiin (roosters) niin on sanomattakin selvää että divarissa vaikutus on melko dramaattinen. Siinä saa suomipojat taputella toisiaan selkään ku jenkit voittaa mestaruuksia….