Saints liikaa vajaamiehiselle Lightsille

Tuomo Tomperi 21.7.2014 9:25 4 kommenttia

1 2  
14 21 35
7 0 7

(2-2)

35

(2-3)

07

19.7.2014 klo 16:00 Tampere

Kapealla rosterilla Tampereelle matkustanut Northern Lights kärsi ottelun aikana loukkaantumisista, eikä pysynyt hyvästä alusta huolimatta isäntiensä kyydissä.

Haastajana Tampereelle matkustanut Oulu Northern Lights siirtyi avausjaksolla johtoon Joni Kähösen touchdownilla, mutta Saintsin vahva peli ennen puoliaikaa vei isännät tauolle seitsemän pisteen johdossa. Avausjaksolla nilkkansa loukannut oululaispelinrakentaja Othman Al-Kubaisi ei pystynyt toisella puoliajalla pelaamaan, mikä muutti vieraiden hyökkäyspelin varsin ennalta-arvattavaksi. Toisella jaksolla Saints sai peliään kulkemaan yhä paremmin ja kaunisteli loppulukemiksi 35-7. Saintsia ei hidastanut edes keskushyökkääjä Matti Airaksisen siirtyminen sivurajalle muutaman downin pelin jälkeen.

Varsin kapealla kokoonpanolla esiintynyt Lights lähti otteluun hankalista asetelmista. Takakentän poissaolojen vuoksi joukkue joutui peluuttamaan ottelun alusta alkaen hyökkäyksen pelaajia puolustuksen takakentällä. Takapuolustaja Mario Guerrero Cheremin ja tukimies Raine Niemelän loukkaantumiset kesken ottelun sekoittivat oululaispakkaa vielä entisestään, ja pikkuhiljaa ote alkoi siirtymään yhä vahvemmin isäntäjoukkueelle. Lights sinnitteli pitkään maalin johdossa, mutta Lari Siitosen pitkä heitto Ottopekka Leskiselle toi isännät tasoihin. Lisämurheita Lightsille toi tilanteessa puolustusta pelanneen pelinrakentaja Al-Kubaisin loukkaantuminen.

Saintsin päävalmentaja Teemu Majander kommentoi ottelun kulkua joukkueen otteluraportissa.

– Koneet käynnistyivät jälleen hitaasti, mutta alun kankeus karisi viimeistään puoliajalla. Puolustus piti jälleen nollat toisella puoliajalla ja he saivat tehtyä myös maalin. Hyökkäyksessä peli painottui alussa heittoon joka taas avasi juoksua mukavasti. Erikoisjoukkueissa saimme yhden ison breikin aloituspotkusta, joka johti toiseen maaliin ennen puoliaikaa.

Majander viittaa tilanteeseen, jossa tilanteessa 7-7 Saintsin matala aloituspotku osui voimalla Lightsin etulinjassa odottaneeseen pelaajaan, ja kimposi samantien kymmenisen jaardia takaisin Saints-pelaajien syliin. Saints sai tästä rakennettua hyökkäysvuoron, joka päättyi touchdowniin sekunteja ennen puoliajalle siirtymistä.

Ottelussa tuomittiin rangaistus myös Gridironissa keskustelua herättäneestä kypäräkontaktista. Oululaispuolustaja Guerrero Cherem sai varoituksen ja lopulta myös rangaistuksen, kun Saints ajoi kohti kolmatta maaliaan. Pelaajien turvallisuus on luonnollisesti tärkeä asia, mutta toisaalta tietyissä tilanteissa kypäräkontaktia on vaikea välttää. SAJL:n julkaisemassa selvityksessä otetaan kantaa juuri tähän asiaan:

Usein kuulee virheellisesti, että kypärä-kypärään -kontakti olisi aina sääntöjen vastainen. Näinhän asia ei ole. Kypärä voi osua taklattavan/blokattavan pelaajan kypärään, kunhan kontakti ei tapahdu puolustuskyvyttömään pelaajaan tai kontaktia ei oteta kypärän kruunuosalla. Esimerkiksi palloakantavan keskushyökkääjän juostessa linjan läpi, tukimies saa taklata pelaaja kypärällä-kypärään, kunhan isku ei tapahdu kypärän lakiosalla.

Ottamatta sen enempää kantaa siihen, oliko Guerrero Cheremin toiminta virheellistä, on kuitenkin todettava, että säännön tulkinnassa on vielä monelle epäselvää. Turvallisuus tulee luonnollisesti ensin. Ymmärrän itse sääntökokoelman hengen siten, ettei niiden avulla ole tarkoitus karsia lajille luontaista kontaktia, mikäli kontakti ei johda selviin vaaratilanteisiin.

Muistiinpanoja: Ottelun alussa kentän jättänyt Airaksinen siirtyi sivun varotoimenpiteenä. Ilmeisesti kesäkuun vamma ei ole vielä täysin parantunut…Oulun tukimies Niemelän olkapää lähti sijoiltaan. Diagnoosia odotellaan, mutta hänen pelaamisensa tällä kaudella on epävarmaa.

Lue myös

Kommentoi

  • Ellei Oulu saa jostain lisävahvistuksia, loppukausi näyttää aika vaikealta.

  • Oulu pääsee todennäköisesti välieriin koska voitti Jyväskylän kahteen otteeseen enkä näe Jyväskylän voittavan kahta ottelua jäljellä olevasta kolmesta… Mutta oudompiakiakin juttuja on tapahtunut.

  • Jaguaarien toinen (enemmän ja vähemmän mahdollinen) oljenkorsi pudotuspeleihin on se, että Saints häviää kaikki loput ottelunsa.

  • Risto Kohon ottamia kuvia matsista löytää täältä.

    Aika jännäksi menee loppukauden taistelu pleijaripaikoista. Jaguaarithan voivat ihan realistisesti selvitä jatkopeleihin joko Saintsin tai Lightsin kustannuksella. Parin viikon päästä pelattavassa JAG-SAI -matsissa on aika kovat panokset :)