Rifenbark: Crocodiles vahvempi tänä vuonna

Tuomo Tomperi 17.7.2014 23:40 2 kommenttia

Toista kauttaan Pohjanmaalla valmentava Charles Rifenbark on erittäin tyytyväinen tämän kesän joukkueeseensa.

Viime kesäsä lopulta liigakolmoseksi yltänyt Seinäjoki Crocodiles pelasi kokonaisuutena varsin hyvän kauden. Runkosarjan päättänyt viiden ottelun voittoputki katkesi vasta välierävaiheessa, kun Stephen Stokesin ja Jordan Brescacinin tähdittämä Wolverines päihitti isännät Jouppilanvuorella. Jocques Crawfordin ilmiömäiset otteet saivat monet unohtamaan, että alkukaudesta Crocodiles oli vaarassa jäädä jopa pudotuspelien ulkopuolelle. Hyvin dokumentoidut ongelmat pelinrakentajien ja muiden amerikkalaisvahvistusten kanssa johtivat siihen, että ensimmäistä vuottaan joukkuetta valmentanut amerikkalainen Charles Rifenbark joutui melkoiseen hullunmyllyyn. Tänä vuonna tilanne on tasoittunut, ja joukkue on pystynyt valmistautumaan kauteen paremmin.

Kysyttäessä Crocodiles-valmentaja kertoo, että hän arvostaa tämän vuoden joukkuettaan viime vuoden mallia korkeammalle.

– Kyllä, sanoisin että tämän kesän Crocodiles on paljon vaarallisempi viime vuoteen verrattuna. Syitä on monia, mutta tärkeimmät ovat puolustus, hyökkäyksen linja ja varmuus pelinrakentajan paikalla, päävalmentaja linjaa.

Puolustuksensa tähän asti parhaaksi suoritukseksi Rifenbark nostaa Vantaan TAFT:n pitämisen nollilla ensimmäisellä puoliajalla, kun joukkueet kohtasivat viime viikonloppuna. Valmentaja kertoo arvostavansa TAFT:n toimintaa erittäin paljon, joten hyvä suoritus maistuu erityisesti. Croco-puolustuksen panos olikin tärkeä, sillä joukkueen voittomarginaaliksi jäi lopulta vain kolme pistettä.

– Olemme kehittyneet tukimiesosastolla, takakentällä ja erityisesti puolustuksen linjassa. Timo Tuokko ja Juha Laitila ovat rakentaneet erittäin hyvän joukkueen täksi kesäksi. Linjan Gerald Gooden, Oskar Karlsson ja Tom Malagodi ovat loistavia ulkomaalaisvahvistuksia, jotka ovat todella antaneet meille mahdollisuuden pelata monipuolisemmin puolustuksessa.

Uusista tulokkaista Rifenbark nostaa lisäksi erikseen esille Nokialta siirtyneen Joni Virtasen, joka on pelannut erinomaisesti ulommaisen tukimiehen paikalla. Valmentaja muistaa silti mainita, että joukkueen puolustus perustuu edelleen tuttuihin, jo pitkään Seinäjoella vaikuttaineisiin kasvoihin. Esimerkiksi takakentän Juhani Koivumäki ja Tuomas Leinonen jatkavat totutulla loistavalla tasollaan myös tänä vuonna.

Kuva: Samppa Toivonen

Nykyään Turussa vaikuttava järkälemäinen keskushyökkääjä Jocques Crawford pelasi erinomaisen kauden viime kesänä, mutta Crocodilesin hyökkäyksen linjan peli jätti silti hieman toivomisen varaa. Rifenbark ei moiti viime kesän linjaa, mutta kertoo tämän vuoden yksikön pelaavan tasaisemmin. Avainasemassa on ollut Crocodilesin linjan pysyminen samana ottelusta toiseen. Myös pelinrakentajatilanteen vakiintuminen on ollut suuressa roolissa. Doug Webster on huolehtinut pelinrakentajan tehtävistä alusta alkaen, ja ellei jotain todella yllättävää tapahdu, pelaa hän kauden myös loppuun.

– Vertailun vuoksi viime kesänä meillä oli neljä pelinrakentajaa, Rifenbark toteaa.

– Laitahyökkääjille vaihtuvuus tuotti suuria vaikeuksia, kun heidän piti totutella uuteen pelinrakentajaan jatkuvasti. Tänä vuonna meillä on tasapainoinen hyökkäys ja loistava asenne. Tiedämme missä olemme hyviä, ja mitä tulemme tekemään läpi kauden. Nyt on tärkeää jatkaa kehittymistä ja suorittamista korkealla tasolla joka päivä.

Kuva: Samppa Toivonen

Suomalaiskaksikko keskushyökkääjinä

Isokokoisen ja fyysisen jenkin sijaan Crocodilesin juoksupeli perustuu tänä vuonna kahteen suomalaispelaajaan. Mika Nissinen ja Velipekka Jaakonsaari täydentävät erityyppisinä pelaajina toisiaan, ja tarjoavat Crocodiles-valmennukselle vaihtoehtoja. Tähän mennessä kumpikin on päässyt esittelemään osaamistaan tasaisesti. Päätös olla hankkimatta jenkkikeskushyökkääjää juontaa juurensa viime kauden lopun tapahtumiin, jossa Crocodilesin oli siirrettävä Jocques Crawford ajoittain laitahyökkääjän paikalle. Viime kesän Wolverinesin tapaiset, vahvasti juoksua puolustavat joukkueet pystyivät neutralisoimaan vihernuttujen juoksupelin niin tehokkaasti, että tärkeää amerikkalaista ei kannattanut enää käyttää keskushyökkääjänä. Tämän vuoden rosteri on sen sijaan joustavampi.

– Tämän vuoden hyökkäyksen linjamme soveltuu sekä vahvoja että nopeita puolustuksen linjoja vastaan. Erityyppiset keskushyökkääjät soveltuvat myös tähän tarkoitukseen hyvin. Olen keskittynyt itse valmentamaan keskushyökkääjiä Juha Laitilan keskittyessä linjavalmennukseen. Näin pääsen tekemään töitä Nissisen, Jaakonsaaren ja Teemu Ivalon kanssa päivittäin, Rifenbark kertoo.

Nissistä valmentaja pitää vahvana ja fyysisenä juoksijana, joka viihtyy ahtaassa tilassa. Jaakonsaaren ase sen sijaan on räjähtävä nopeus. Crocodiles pyrkii asettamaan molemmat pelaajat tilanteeseen, jossa heidän parhaat ominaisuutensa pääsevät esiin. Toisaalta molemmat bäkit ovat tarpeeksi monipuolisia pystyäkseen toimimaan myös hieman vieraammissa rooleissa. Rifenbark ei näe syytä, miksei esimerkiksi Nissistä voitaisi käyttää heittopelissä.

– Kaverit ovat loistavia joukkuepelaajia ja tekevät mitä tahansa menestyksen eteen. Haluammekin peluuttaa heitä tasaisesti. Velipekalla oli enemmän kantoja TAFT:a vastaan, kun taas Mika kantoi vastuun Indians-ottelussa. Molemmissa otteluissa suunnitelmamme oli kuitenkin heittää palloa mahdollisimman paljon.

Crocodilesin juoksukunnon epäilijöille valmentaja Rifenbarkilla on selvä viesti.

– Tiedän, että joukkueemme ulkopuolella saatetaan epäillä kykyämme juosta palloa. Minulla on kuitenkin vahva luotto hyökkäyksen linjaamme ja keskushyökkääjiimme.

Crocodiles testaa Helsinki 69ersin päivän kunnon sunnuntaina klo 16 14.30 alkavassa ottelussa. Ottelu pelataan Käpylän Velodromilla.

Kommentoi

  • Otteluohjelmassa alkamisajankohta on klo.14.30

  • Kiitti kommentista – asia korjattu! Gridironin järjestelmä ei pysy aina mukana, jos kellonaikoihin tulee muutoksia.