Falcons astetta valmiimpi Oulussa

Tuomo Tomperi 12.7.2014 19:06 2 kommenttia

1 2  
0 6 6
13 14 27

(2-2)

06

(2-1)

27

12.7.2014 klo 14:00 Oulu

Hyvinkää Falcons nousi divarin kakkoseksi voittamalla Oulu Northern Lightsin selvästi lukemin 6-27.

Ennakkosuosikkina otteluun lähtenyt Falcons ja vahvasti täksi kaudeksi nuorentunut Northern Lights kohtasivat nyt toista kertaa tälle kaudelle, jos toukokuun harjoitusottelu Hyvinkäällä otetaan huomioon. Molemmat joukkueet olivat onnistuneet parantamaan pelinsä tasoa huomattavasti preseasonista, mutta tälläkin kertaa voittajaksi selviytyi hyvinkääläisjoukkue Falcons. Joukkueen voiton salaisuutena oli hyvä suoritustaso puolustuksessa ja mallikkaasti toiminut heittopeli. Vieraat onnistuivat rokottamaan Lightsia useilla pitkillä heittopeleillä takakentän saumoihin.

Lightsin päävalmentaja Petteri Isokoski moitti hyökkäyksen tehottomuutta. Vaikka joukkueella oli ollut kaksi viikkoa aikaa valmistautua otteluun, ei liikkeelle päästy parhaalla mahdollisella tavalla. Lisää harmaita hiuksia aiheutti Vaasassa loukkaantuneen pelinrakentaja Othman Al-Kubaisin pelikunnon varmistuminen vasta loppuviikosta. Ottelussa nähtiinkin Lights-hyökkäykseltä useita epäonnistumisia helpoissa paikoissa.

– Annetaan kuitenkin krediittiä myös Falconsin puolustukselle, joka pelasi hyvin juoksupelin pois, Isokoski kommentoi.

– Kun heittopelikin takerteli, se oli aika lailla siinä. Joukkueen peli on ollut tällä kaudella ailahtelevaa. On pelattu hyvin, mutta sitten tulee notkahduksia. Toki varsinkin hyökkäyksessä meillä on paljon uusia kavereita.

– Jatkossa meidän tarvitsee keskittyä juoksupelissä skeemaan, ajoituksiin ja blokkikulmiin. Myös pelinrakentaja ja laiturit pitää saada samalla kartalle, Isokoski päätti.

Päävalmentajan moitteet osuvat maaliin, sillä Lights-hyökkäys ei päässyt ottelussa etenemään haluamallaan tavalla. Juoksupelistä puuttui kokonaisuutena suoritusvarmuus, eikä mallikkaasti alkukaudesta esiintynyt Joni Kähönen päässyt yhtä pidempää siivua lukuunottamatta kunnolla karkaamaan. Heittopelissä nähtiin varsinkin ottelun lähetessä loppuaan myös onnistumisia, mutta liian usein pelinrakentaja Al-Kubaisin ja joukkueen laitahyökkääjien yhteispeli sakkasi pieniin asioihin.

Falcons ei antanut Lightsin jatkaa Royalsia vastaan toimineella taktiikalla, missä palloa heitettiin jatkuvasti puolustuksen keskustaan tukimiesten taakse. Viimeinen touchdowniin päättynyt hyökkäysvuoro toi oululaisille pientä lohtua, kun joukkue vältti nollille jäämisen kotonaan. Viimeksi oululaisjoukkue on jäänyt kotiottelussaan pisteittä ykkösdivisioonakaudella 2006.

Falcons-hyökkäykseltä kauden paras peli

Falconsilta isoja onnistujia olivat pelinrakentaja Robbie Matey sekä usein oululaispuolustukselta karannut laituri Karri Piela. Falcons alkaa saamaan heittopelinsä ajoituksia kohdilleen, mikä lupailee joukkueelle hyvää kauden ratkaisupelien lähetessä. Liki varmasti pudotuspeleihin jatkava Falcons tarvitsee heittopeliltään paljon, mikäli joukkue elättelee realistisia mahdollisuuksia divisioonan voitosta. Lauantaina nähty suoritus on askel oikeaan suuntaan. Esimerkiksi kauden avausottelussa Royalsia vastaan joukkueen pelinrakentaja Matey näytti ajoittain yrittävän hieman liikaa. Lauantaina joukkueen heittopeli oli paljon sujuvampaa.

– Tämänpäiväinen oli iso askel eteenpäin heittopelissä, Falconsin päävalmentaja Rami Lilja kommentoi.

Lilja kertoi viime ottelussa debytoineen laitahyökkääjä Kalle Koljosen tuoneen lisää rytmiä ja ryhtiä Falconsin hyökkäykseen. Piela ja Koljonen tuovat joukkueeseen liigatason kokemusta, joka auttaa luonnollisesti pelinrakentaja Matey’n työskentelyä huomattavasti. Matey, Koljonen ja Piela pystyivät Northern Lightsia vastaan toteuttamaan suunnitelman, jossa ensin hyökättiin laidalle bubble screeneilla ja myöhemmin pelin edetessä iskettiin puolustuksen saumoihin. Karri Pielan kaksi maalia syntyivät yksinkertaisilla slant-kuvioilla, joita Falcons petasi houkuttelemalla ulommaista tukimiestä pois heittolinjalta.

Liljan mukaan joukkueella on kuitenkin vielä varaa parantaa. Tasainen suorittaminen on Falconsille ollut hankalaa. Lauantainkin ottelu osoitti, ettei Falcons voinut aina halutessaan marssia Lights-puolustuksen yli.

Kommentoi

 • Falcons oli tällä kertaa selkeästi parempi joukkue, mutta ei mielestäni ihan 6-27 parempi. Oli mukavaa että Janrik Seppäläkin pääsi loppupelissä kentälle. Kiitokset molemmille joukkueille viihdyttävästä ottelusta!

  PS. Falconsien ensimmäisen (hylätyn) TD:n tehneen rissun touchdowntanssissa oli suuren maailman tuntua! ;)

 • Oulun hyökkäyspelissä tuli aivan liian monta fumblea epäonnistuneissa option peleissä. Välillä Oulun bäkki ei ollut lainkaan mukana, ja qb pitchasi välillä tyhjään kenttään tai muuten vaan yli / ali josta aiheutui bäkille ongelmia. Suoraan sanottuna kuvion toteutus näytti liian vaikealta pelaajille. Kummastuttaa siis kutsua peliä toistamiseen jota ei osata toteuttaa… Treeniä suorittamiseen tarvitaan valtavasti, ainakin tällä kokoonpanolla. Rissujen ”blokkaaminen” oli kanssa osa syy miksi optionit eivät voineet mennä mihinkään… ainakaan kiertämällä. Hyvä jos edes pääsivät koskemaan puolustajiin koska kulmat olivat väärät. Jos corneri oli lähellä, se sai pidettyä containin suvereenisti ja tila loppui joka kerta kiertoyrityksissä…

  Oulun puolustuksesta… huoh, taklaamisen taso oli häpellistä. Osa pelaajistahan klaaraa homman todella hyvin, mutta avokentällä oli kyllä säälittävää yritystä. Pelin loppupuolella joku yritti täydellä vauhdilla jopa antaa jääkiekko ”runttauksen” olkapää edellä kädet kiinni vartalossa… :-D ihan oikeasti! Tilanne oli kyllä koominen mutta tunne vaihtui kyllä äkkiä surullisen masentuneeksi.

  Oulussa on siis kentällä tällä hetkellä sekä hyökkäyksessä ja puolustuksessa kyllä oikeasti hyviä pelaajia! mm. linjat, sekä hyviä yksilöitä! valitettavasti puolustuksen puolella varsinkin on sitten myös pelaajia jotka eivät osaa perusteita… varmasti turhauttavaa kokeneemmille pelaajille. Falconsien maalit oikeastaan tulivat isoilla peleillä jotka johtuivat siitä että oulun puolustus pelasi ”vajaalla” johtuen näistä pelaajista jotka eivät tienneet mitä tehdä.

  Blokkaamista ja taklaamista ja kulmia… niitä pitäisi oulussa treenata valtavasti, ja aloittaa kävelyvauhdista…

  Tsemppiä tekemiseen vaikka teksi voi vaikuttaa tylytykseltä!