Royals rautaa myös Jyväskylässä

Tuomo Tomperi 5.7.2014 19:39 40 kommenttia

1 2  
14 0 14
14 35 49

(0-4)

14

(3-0)

49

5.7.2014 klo 17:00 Jyväskylä

Lauantain ottelu toisti Jaguaareille jo liiankin tuttua kaavaa. Kotijoukkue ehti käymään johdossa, mutta lopulta pisteet vei vieraileva Wasa Royals.

Kapealla miehistöllä liikkeellä olleet keskisuomalaiset aloittivat ottelun pirteästi. Royalsin ensimmäinen hyökkäysvuoro päättyi lentopotkuun. Kun hetkeä myöhemmin kotijoukkueen hyökkäys tuotti tulosta, komeilivat taululla hieman yllättävät Jaguaarien 8-0 -johtolukemat. Royals sai hyökkäystään toimimaan avausjakson edetessä, mutta Jaguaarit pysyivät ottelussa hyvin mukana aina puoliajalle saakka. Avainasemassa kotijoukkueen taistelussa oli Royalsin pysäyttäminen aivan maalin porteille toisella neljänneksellä. Jerell Jonesin juoksumaalin jälkeen oli vain epäonnistuneesta lisäpisteyrityksestä kiinni, etteikö kotijoukkue olisi poistunut tauolle johtoasemassa.

Toisen puoliajan alkajaisiksi Royals päätti palata siihen, mitä joukkue parhaiten osaa. Tom Suoste ja Juuso Saikko kantoivat palloa vastustamattomasti kohti Jaguaarien maalia, eikä kotijoukkueelta löytynyt eväitä vieraidensa pysäyttämiseen. Samanaikaisesti Royals pystyi tukkimaan Jaguaarien juoksulinjat ja pakottamaan Jonesin heittämään huomattavasti avausjaksoa enemmän. Viimeisen neljänneksen alkupuolella tilanteessa 14-28 Jaguaareilla oli vielä tilaisuutensa, mutta Tommi Tyrväisen touchdownilta näyttänyt kiinniotto tuomittiin lopulta hyökkääjän syötön vastaanoton häirinnäksi. Jaguaarien viimeisen oljenkorren katkettua Royals pääsi kaunistelemaan tilannetta useampaan kertaan. Aivan ottelun lopulla Jaguaarien palauttajalle sattui vielä tarpeeton ajatusvirhe, kun hän jätti syvälle potkaistun pallon peittämättä joukkueen 20 jaardin linjalla. Hieman myöhemmmin loppulukemiksi lyötiin varsin selkeät 14-49.

Pelinrakentaja Herbert Bynes esitti Jaguaareja vastaan kauden parasta peliään. Sisempi laitahyökkääjä Dimitri Doubitski on noussut selvästi Bynesin ykköskohteeksi kolmen ottelun jälkeen. Lauantaina Doubitski viimeisteli kaksi maalia.

Pallonkantovastuu lankesi lauantaina pääasiassa Tom Suosteelle. Juuso Saikko ja Joakim Jakobsson kantoivat palloa Suosteen rinnalla. Korjatkaa jos olen väärässä, mutta Ville Järviö ei nähdäkseni osallistunut peliin lainkaan. Royalsilta puuttui puolustuksesta puolustuksen linjan kokenein ja tunnetuin pelaaja, Thomas Ceken.

Tulos vahvistaa Royalsin asemaa sarjan kärjessä. Jaguaareille voitto olisi maistunut, mutta aivan vielä ei joukkueen tarvitse pudotuspelihaaveitaan haudata. Tampere Saints hävisi aiemmin päivällä Hyvinkäällä, mikä näyttäisi auttavan keskisuomalaisia hiukkasen.

Kommentoi

 • TDEU noteerannut Vaasan pelinrakentajan ja Vaasan voittoja:

  http://www.touchdown-europe.net/2014/07/finland-bynes-leading-royals-to.html

 • Onkohan tästä ottelusta tilastoja tulossa Jaguaarien toimesta?

 • Ei ollut hienoa kuulla katsomoon kun Jaguaarien valmennuksesta joku huusi ”tappakaa se 51!”… Toivottavasti asiaan puututtiin, koska tollanen ei lajiin kuulu. Varmaan tuli Wasan filmillekin

 • En ainakaan itse havainnut filmiltä, mutta aika surullista jos tällaista on huudeltu. Saa muuten olla äijä se joka Vaasan #51:n aikoo pysäyttää [hymiö].

 • Mitä itse havaitsin niin, valmennuksesta huudeltiin asiattomuuksia, mutta nämä tapahtuivat sen jälkeen kun waasan #51 oli blokannut jaguaarien Jonesin kurkusta pitäen 10m sivurajasta ulos, lähes katsomon penkeille asti. Videolta näkyy kun miehet katoaa kentältä mutta lopputulemaa ei näy. Lisäksi ottelussa vaasalaiset ottivat pariin kertaan henkilöhtaista epäurheilijamaisen käytöksen takia. Eli sinällään valmennuksen kuumentumisen ymmärtää, mutta eipä se huutelua oikeuta.

 • ottiko kukaan pelistä kuvia?

 • Kyl tais ihan molemmat toisiansa blokkailla..vai ymmärränkö että pystyy ihan viemään muita pelaajia kuin kuoriämpäriä? Asiatonta oli kuiteski se ”valmennuksen” huutelu.

 • Asiatonta tuollainen huutelu ja tahallinen vahingoittamistarkoitus. Antaa lajille negatiivista julkisuutta ja laskee kyseisen joukkueen valmennuksen arvostusta merkittävästi.

  Positiivista toki se että saadaan tunnetta peliin. Vaasassa voidaan nähdä aika kuuma ottelu näiden joukkueiden välillä…

 • Vaasalla vissiin ollut vähän kuumenemisongelmia kaikkien vastustajiensa kanssa tällä kaudella jo.

 • Eipä Royalsin peleissä ole noita tahallisia vahingoittamisyrityksiä näkynyt. Ja kyllä vaasalaisiakin otetaan paikoin hyvin kyseenalaisin keinoin, kun ei muuten saada pidettyä aisoissa.

 • 004 9.7.2014
  Kurinpitovaliokunta on käsitellyt miesten 1-divisioonan ottelussa Jaguaarit – Royals 5.7.2014, 4. neljänneksen aikana, Jaguaarit apuvalmentajan huutelun (käskyttäminen).

  Päätuomarin lausunnon, aputuomarin haastattelun sekä pyydettyjen joukkueiden lausuntojen perusteella kurinpitovaliokunta on päätynyt siihen, että Jaguaarit apuvalmentaja Mikko Sammal syyllistyi käytökseen, joka ei ole lajin sääntöjen eikä hengen mukainen.

  Kyseinen tapahtuma on täysin ristiriidassa pelisääntöjen kanssa. Erityisesti kKurinpitovaliokunta viittaa ratkaisussaan sääntöjen sivuilla 7-9 oleviin Reilun pelin ja Valmentajan etiikan kohtiin.

  Kurinpitovaliokunta on päättänyt asettaa Sammaleen kahden ottelun toimitsijakieltoon. Sammal kärsii toimitsijakiellon otteluissa 19.7.2014 Jaguaarit – Falcons ja 2.8.2014 Jaguaarit – Saints.

  Tapahtumaa käsiteltäessä jäsenet Halla-Aho ja Forsberg jääväsivät itsensä päätöstä tehtäessä. Päätöksen teki kurinpitolautakunnan jäsen Ari Ollila.

 • Siis kertokaa nyt olenko ymmärtänyt oikein:
  Valmentaja on huutanut : ”tapa se” ja saa siitä kaksi ottelua toimisijakieltoa?
  Nyt valoja päälle kaksi peliä on aika paljon jos vertaa kauden toiseen caseen jossa pelaaja sai yhden ottelun potkaisemisesta (ja tämänkin vain koska tapahtui ottelun loppupuolella, eli jos olis potkaissut toista ensimmäisellä puoliajalla ei olisi tullut jatkotoimia).
  Mielestäni siis kova tuomio tuollaisesta, itse on ollut paikanpäällä mutta jos tuo huutelu on ollut ”tapa se” tyylistä.
  Tää on miesten peli, antakaa niitten taklata, tuulettaa, pikkasen soittaa poskea ja pitää erilaisia sukkia!

 • @Arto ”Vaasalla vissiin ollut vähän kuumenemisongelmia kaikkien vastustajiensa kanssa tällä kaudella jo.”

  Ymmärtääkseni tässä on ollut kuumenemisongelmia vaasan VASTUSTAJILLA ei niinkään vaasalla..

 • Olet ymmärtänyt oikein – tosin sanamuoto, jota valmentaja on käyttänyt, ei tuosta selviä. Paikallaolijoiden mukaan kuitenkin juuri näitä sanoja on käytetty ja rangaistus on langetettu.

  Ottamatta kantaa rangaistuksen laajuuteen tai oikeellisuuteen, se on linjassa nykyisen käytännön kanssa. Nuo huutelut on vaan niin no-no kun voi olla. Tottahan toki otteluissa jää näkemättä ja tuomitsematta paljon tilanteita, joissa on riskinä loukkaantuminen (muutenkin kun henkisesti) ja fyysiset vammat, mutta ne tulevat ja menevät ottelun tiimellyksessä niin nopeasti, että tuomariston on vaikea niitä havaita. Hyvänä esimerkkinä nopeista tilanteista (ei niinkään fyysisestä vahingoittamisesta) viime kaudelta ns. ”pen-gate”, kun Northern Lightsin ja Ghosthuntersin pelaamassa välieräottelussa Nokian apuvalmentaja heitti (ei osunut) Oulun pelaajaa kynällä. Itse ottelussa tilanteesta ei tuomittu rangaistusta, mutta jälkeenpäin se herätti paljon keskustelua Oulun videotallenteen tultua julki.

  Tilanteita voidaan aina tarkistella nauhalta otteluiden jälkeen ja pelaavat joukkueet ovat avainasemassa kun ”tutkintapyyntöjä” tehdään. Tässä Jaguaarien apuvalmentajan tapauksessa tilanteesta on kuitenkin tuomittu rangaistus jo ottelun aikana eli jälkitutkinnasta ei ole kyse.

 • @arvuuttaja mitään rangaistusta/lippua ei ottelun aikana huutelusta/”käskyttämisestä” kyseisestä tilanteesta annettu joten kyseessä on nimenomaan jälkitutkinnasta.

  Muistellaampa jääkiekkoa ja erästä Jokerit/HIFK tapausta. Nykymaailma on muuttunut ja ei enää voi huudella tuonkaltaisia ”ohjeita” pelaajille.

 • I stand corrected, kiitos tarkennuksesta!

 • Niin ja eihän tuossa raportissa vahvisteta, että apuvalmentaja olisi nimenomaan käyttänyt tuota ”tapa se” huutoa.

 • Kova mutta ansaittu tuomio..tuollainen ei kuulu lajiin missään nimessä. Lajia yritetään markkinoida kovana ja rehtinä miesten lajina eikä räkäpallona jossa vahingoitetaan tahallisesti vastustajaa.

 • MIlläs tavalla apuvalmentaja nyt sitten vahingoitti vastustajaa? EIkö tuolla aikaisemmin ole moneen kertana kerrottu että se waasan #51 sitä teki ja jäi täysin rangaistuksetta…?

 • Missä näin on moneen kertaan kerrottu? Yhden nimimerkin mukaan tilannetta edelsi laiton blokki, tämän oikeellisuudesta en osaa sanoa mitään, sillä tilanne, kuten aiemmin totesin, meni minulta filmiltä ohi. Tiettävästi Jones kuitenkin pelasi koko ottelun, eli ei ilmeisesti ainakaan loukkaantunut. Käskyttäminen, joka tässä tapauksessa ilmeisesti on kiistaton, on joka tapauksessa rangaistava teko, seurasi sitä aidosti vahingoittaminen tai ei.

  Kuumenemisesta vielä sen verran, että on siihen vaasalaisetkin syyllistynyt. Tästä kertoo 78 rangaistusjaardin keskiarvo pelatuissa otteluissa. Jags-pelissä peräti 109 jaardia. Näin paljon tasoitusta ei ole varaa antaa kun pelit tästä tiukkenee.

 • Oikein. Vaikkei ”haukku haavaa tee” niin onhan tuo nyt valmentajalta täysi rimanalitus.

  Oldschool pojille: maailma muuttuu Eskoseni.

 • Ja Sammal kun tunnettiin niin rauhallisena pelaajana :D No, kaksi matsia kuulostaa aika rajulta, kaikesta huolimatta.

 • En muista miten usein näistä on annettu viime vuosina pelikieltoa, mutta mielestäni on ihan hyvä että annetaan ennakkovaroitus. Jos tästä olisi saanut vain huomautuksen tai ei mitään, se olisi antanut vääränlaisen viestin sekä pelaajille että toimihenkilöille. Nyt taitaa olla kaikille selvää että tuollaiset huutelut voidaan jättää pois.

  Mielestäni hyvä linjaus, lajilla on muutenkin tuulipukukansan parissa hieman ”tyhmien raakalaisten” maine. Valmentaja johtaa omalla esimerkillään, joten vastuu on esimerkiksi pelaajia suurempi. Tunnetta saa olla mukana, mutta hyvä valmentaja ei antaudu tunteiden vietäväksi. Urheilupsykologian saralta voi käydä tutkimassa miten voimakkaat tunnereaktiot vaikuttavat loogiseen ajatteluun. Joten jos jonkun siellä pitäisi pysyä viilipyttynä se on valmentaja. Ja tuomarit luonnollisesti.

 • Ensimmäisestä ”kohu-downit” videon pätkästä ei saanut selvää, mitä sivurajalla tapahtui, mutta mikä virhe tossa toisessa oli??? Vaasan kaveri luki hyvin pelin ja kävi taklaamassa kaverin juuri oikeaan aikaan. Erittäin onnistunut TFL.

 • Mitäh:lle

  Tuossa julkaisussahan on liitettynä targeting sääntö, sen mukaan selvästikin on kyseessä puolustuskyvytön pelaaja jolloin kypärä tai olkapää osuma yläkropan alueella tarkoittaa automaattista ulosajoa. Sillä onko tuossa tilanteessa mitään muuta mahdollisuutta ei valitettavasti ole mitään väliä vaan yläkropan alle pitäisi päästä. Omastakin mielestäni hieno taklaus videon perusteella mutta sääntö on sääntö. Todetaan nyt vielä että ainakaan itse en videon välityksellä näe onko osuma sinne yläkroppaan vai ei.

 • Niin jäävi kuin ehkä olenkin kommentoimaan niin vieressä seisoneena voin todeta, että kyllä siinä tultiin pää edellä päähän hyvin pitkälti. Kyllä mielestäni videoltakin näkee, ettei kontakti ollut hartialinjan alapuolelle. Pääasia kuitenkin, ettei rb:lle sattunut pahemmin.

 • Puolustuskyvytön? Pallohan leijuu ilmassa ikuisuuden, ja vastaanottaja on valmiina ottamaan syötön vastaan tosi pitkään. Kyllä tuollaisessa tilanteessa jopa amatööri tietää, että taklaus on tulossa. Taklaustilanteessa vastaanottaja askeltaa taaksepäin, ja kaatuu heti kiinnioton jälkeen pistäen itse vielä päätään alas, ja taklaajalla on kädet mukana. Jos vastaanottaja olisi pysynyt pystyssä, taklaus olisi osunut keskivartaloon. Ja kun noin pitkän pätkän saa taklaaja tulla vauhdilla, niin kovaahan sinä tullaan. Eniten vikaa on 1) todella hitaassa ja leijuvassa syötössä tyhmään paikkaan 2) taklauksen vastaanottajassa kiinniottotilanteessa.

  Ekaa tilannettahan ei näy kamerassa, mutta valmentajien käsienheilutus alkaa jo ENNENKUIN tilanne on sivurajalla asti, ja nopeasti pelaaja on takaisin kentällä. Näyttää vain siltä, että blokki vietiin kovaa sivurajalle asti, ja blokattava pelaaja kaatui katsomon eteen. Ei tuossa videossa selviä mitään rikollista sivurajan jälkeen.

  Kyllä Jaguaarit teki itsestään entistä enemmän itkupillin videon julkaisemisen jälkeen.

 • Janis sillä kuinka kauan se pallo siellä ilmassa leijaa ei ole puolustuskyvyttömän pelaajan kanssa mitään tekemistä. Kuten säännöissä lukee b. Kiinniottaja, joka yrittää ottaa heittoa kiinni, tai on juuri ottanut pallon kiinni, mutta ei ole vielä ehtinyt suojautumaan tai selvästi muuttunut pallonkantajaksi. Ja nyt tosiaan on kyse sääntöjen puolustuskyvyttömästä pelaajasta, se että tietääkö hyökkääjä että se puolustaja on tulossa vai ei, ei vaikuta kyseiseen tulkintaan pätkän vertaa. Tossa tilanteessa pelaaja saa pallon kiinni juurikin samaan aikaan kun jenkki saapuu pelaajan luokse ja osuu ilmeisestikin kaveria kypärällä kypärään joten säännön mukaan olisi pitänyt poistaa pelistä.

 • kyllä siinä tilanteessa vietiin blokki ihan aina katsomoon asti, joka tosin ei näy videolla..

 • Oma käsitykseni kovasta pelaamisesta on näköjään ristiriidassa useimpien kommentoijien kanssa. Sääntöjen sallimissa rajoissa saadaan pelata tätä äärimmäisen fyysistä peliä aivan tarpeeksi kovaa. Monelle näköjään kovaa pelaaminen tarkoittaa sääntöjenvastaista pelitapaa. Valitettavasti. En ymmärrä, miksi haluatte nähdä turhia loukkaantumisia lajissamme, joihin tämäntyylinen pelitapa johtaa.

 • Eli säännön mukaan taklaajan pitää odottaa, että pallollinen pelaaja saa otettua pallon kiinni, ja lähteä etenemään, ja vasta sen jälkeen hänet saa taklata?

  Oikeaoppinen taklaus kyseessä, eli samalla hetkellä kun pallo on käsissä. Katsoppa video uudelleen. Vastaanottaja lähtee taaksepäin jo ennen taklausta, eikä yritäkään väistää, vaan varautuu taklaukseen kumartumalla ja kaatumalla taaksepäin ennen taklausta. Selkeästi tietää, että taklaus tulee, ja samalla altistaa itsensä kumartumalla. Vastaanottaja on kaikkea muuta kuin puolustuskyvytön. Sanoo sääntö mitä tahansa, niin tuomarit tulkisevat sääntöjä pelin mukaisesti. Muutenhan ei ketään pelaajaa saisi taklata, vaan aina pitäisi antaa ottaa pallo kiinni, ja odotella hetki. Noitahan näkee joka matsissa kymmeniä, kun corneri taklaa rissua, samalla kun pallo tulee käsiin. Sitten annetaan vielä aplodit, kun taklauksen takia palloa ei saakaan rissu kiinni. Huh…

 • ”Eli säännön mukaan taklaajan pitää odottaa, että pallollinen pelaaja saa otettua pallon kiinni, ja lähteä etenemään, ja vasta sen jälkeen hänet saa taklata?
  Oikeaoppinen taklaus kyseessä, eli samalla hetkellä kun pallo on käsissä”

  Janis: Ei tarvitse odottaa. Riittää, kun ei kohdista taklausta päähän / hartialinjan yläpuolelle.

 • Janis näin se vaan kyseissä säännössä on ja ei puolustajan tarvitse odottaa vaan pitää vetää jalkoihin. Ja vaikka olis kuinka oikeaoppinen taklaus niin pää tai olkapää osuma omalla päällä tai olkapäällä palloa kiinniottaessa tarkoittaa joko ulosajoa tai ainakin sitä 15 Y rangaistusta. Kyseinen sääntöhän on tullut tälle kaudelle voimaan sillä tulkitaanko sääntöä pelin mukaisesti ei pitäisi olla mitään väliä kun se on kyseiseen sääntöön noinkin selvästi mainittu. Ajat muuttuu ennen tuollainen varmasti ollut aivan loistava peli enään ei tuollaista sallita. Ja mitä tulee niihin corneri taklaa rissua juurikin pallon saapuessa päällä pään alueelle, sama homma se niissäkin on. Kehotan lukemaan sen säännön kun se on aika hyvin tuossa linkissä esitetty.

 • Eli tässäkin oli taklaajan vika, kun vastaanottaja pudottaa itsensä lähes polviasentoon kiinniottaessaan palloa? Taklaushan kohdistetaan aika matalalle, selkeästi rintakehän korkeudella, mutta minkäs teet kun taklaaja juuri ennen taklausta pudottautuu alas ja altistaa itsensä moiselle taklaukselle. Taklaus ja pallohan tulee hyvin paljon samasta suunnasta, joten tilanteen saa rumaksi vain se, että taklattava ”väistää” taklausta peruuttamalla ja pudottautumalla alas, ja siksi rintakehän korkeudelle tuleva taklaus osuukin pään seudulle. Siksi tästä ei varmasti lippua tullutkaan. Pallon kiinniotto oli tärkeää, sillä muuten tästä olisi tullut fumble. Näin minä tilanteen näen.

 • EI siinä mitään kyyryyn vedetä. Riisu ne Royalsilaiset lasit pois päästä ja katso vaikka isolta screeniltä milloin se pallo tulee sille pelaajalle haltuun – niinpä, samaan aikaan kun tää valopääjenkki vetää sinne yläkertaan. Oikeaoppisesti seuraa sitä palloa katseellaan ja niinkuin säännöissä sanotaan pelaajalle pitää antaa mahdollisuus suojata itsensä tai se on puolustuskyvytön pelaaja. Himaan tollaset pelaajat pitää laittaa kasvamaan. Jollei ohjeistus ole tullut valmennuksesta niinkuin New Orleansissa muutama vuosi sitten Sean Paytonilta.

  Ja siinä ekassa videossa käsien heilutteleminen alkaa helvetisti myöhemmin kun se sivuraja on jo ylitetty. Nyt herätys siellä Vaasassa, kovaa saa ja pitääkin pelata mutta koitetaan nyt pysyä sääntöjen sallimissa rajoissa.

  Mutta ihan kiva kuitenkin Janis Petke että osallistuit keskusteluun vaikka et lajista mitään näytä ymmärtävänkään tai kunnioittavan pelaajien terveyttä.

 • Hirveetä kitinää. Jyväskylässä sivurarajatyöskentely valmentajien osalta oli hirveetä kuunneltavaa. Manselaiset itkee joka taklauksesta. Keskittykää treenaamiseen palstoilla kitisemisen suhteen. BTW, molemmat taklaukset oli puhtaita.

 • Miten Manse liittyy tähän Jyväskylän ja vaasan väliseen peliin? BTW ensimmäinen oli blokki eikä taklaus, mutta mistäpä sinä niiden eron tietäisit.

 • Vaasassa taidetaan elää vielä 1900-luvulla. Peli, ja säännöt, on muuttuneet.

 • Annetaan elää, selkeästi toimii paremmin kuin pitkiin aikoihin. Go Royals!