Divisioonassa kaksi mielenkiintoista ottelua

Tuomo Tomperi 5.7.2014 10:48 15 kommenttia

Lauantaina pelattava ykkösdivarikierros tarjoaa jännitettävää Hyvinkäällä ja Jyväskylässä. Falconsin ja Saintsin ottelussa panoksena voi olla ensimmäinen kiinnitys välierävaiheen kotietuun.

Tänään klo 14 ja 15 17 alkavat ottelut Kankurin kentällä ja Viitaniemen urheilupuistossa valottavat merkittävästi divisioonan tämän kauden marssijärjestystä. Sarjajohtaja Royalsilla on mahdollisuus kasvattaa johtoaan divisioonan kärjessä entisestään. Saints on ainoa toinen tappioton joukkue, ja jos tamperelaisilta kysytään, olisi asian syytä olla näin myös Falcons-ottelun jälkeen.

Hyvinkää Falcons on päässyt valmistautumaan Saints-otteluun hyvin, sillä joukkue pelasi viimeksi ennen kesätaukoa kesäkuun puolivälissä. Tuolloin vieraileva Royals Vaasasta laittoi joukkueen heittohyökkäyksen todella koville. Jenkkipelinrakentaja Robbie Mateyn 39 heitolla edettiin vain 112 jaardia. Kotijoukkueen turmaksi koituivat tuolloin pallonmenetykset, jotka nollasivat Falcons-puolustuksen urhoollisen pelin. Suuressa roolissa Royalsin voitossa oli pelinrakentajalle saatu paine. Onkin mahdollista, että myös Saints pyrkii rokottamaan Falconsia blitzaamalla. Varsinkin alkukaudesta paine on usein tehokas tapa rajoittaa neljän laitahyökkääjän muodostelmalla pelaavia joukkueita, sillä pelinrakentajan ja laitureiden yhteispeli ei asetu kaikissa tapauksissa kerralla kohdalleen.

Mateyn avausottelu oli varmasti miehelle itselleen pettymys, joten hänen halunsa näyttää todelliset taitonsa on varmasti suuri. Falcons saa vahvistusta laituriosastolle, kun viimeksi joukkueen kakkosdivarikaudella 2012 pelannut Kalle Koljonen palaa jälleen pelikentille. Joukkueen heittopeli on ollut vahvasti Karri Pielan varassa, joten lisävahvistus ei varmasti tee joukkueelle pahaa.

Päävalmentaja Rami Lilja odottaa joukkuee puolustukselta vahvaa esitystä.

– Odotan puolustuksemme jatkavan siitä, mihin Vaasaa vastaan jäätiin. Kun nostamme tasoamme kaikilla pelin osa-alueilla ja saamme hyviä onnistumisia, olemme vahvoilla. Onnistumiset ruokkivat onnistumisia ja meillä on koossa erinomainen joukkue. Olen luottavainen, Lilja kertoo joukkueen ennakossa.

Saintsilla on takanaan comeback-voitto Jyväskylän Jaguaareista viime viikonlopulta. Keskushyökkääjä Matti Airaksinen esitti ottelussa hienoja otteita, ja samaa kaivattaisiin myös Falconsia vastaan. Viime kaudella Airaksinen poltti Falcons-puolustuksen täydellisesti keräten kahdessa ottelussa 283 edettyä jaardia liki kahdeksan jaardin keskiarvolla. Airaksisella on terveenä ollessaan erinomaiset mahdollisuut taistella jälleen divisioonan ykkösjuoksijan tittelistä. Tukea pitäisi löytyä tänä vuonna myös heittopelistä. Avausottelussa 109 jaardia edennyt Henri Laine on yhdessä Ottopekka Leskisen kanssa joukkueen heittopelin voimakaksikko.

Kuva: Samppa Toivonen

Parantavatko Jaguaarit edelleen peliään?

Jyväskylän Jaguaarit ovat aloittaneet kauden kolmella tappiolla, vaikka joukkue onkin onnistunut johtamaan jokaista ottelua toisella puoliajalla. Nyt vastus on kovin mahdollinen, kun vastaan astelee sarjajohtaja Royals Vaasasta. Royals rökitti Oulu Northern Lightsin viime viikonloppuna peräti 45-3. Kun muistaa, että Lights otti Jaguaareista kaksi voittoa alkukaudesta, pitäisi tulevan ottelun olla jo ennalta selvä. Jaguaarien peli on kuitenkin ollut koko kauden nousujohteista – ei vähiten uuden amerikkalaisvahvistuksen, Jerell Jonesin, ansiosta.

Jaguaarit ovat hyvin todennäköisesti tuoneet paljon uutta hyökkäykseensä kuluneella viikolla. Tämä on luonnollisesti hankaloittanut Royals-puolustuksen valmistautumista otteluun, mutta kuten Royalsin ennakossa varsin osuvasti todetaan, tilanne on haastava myös Jaguaari-hyökkäykselle. Kuvioiden voimakas muuttaminen kesken kauden on aina hankala yhtälö. Toivoa sopii, että Jones ja Jaguaarit ovat pystyneet löytämään yhteisen sävelen nopeasti. Ottelun alla on vielä hämärän peitossa, pelaako Jaguaarien pelinrakentajana Jones vai Mikko Lyyra. Avausotteluissa pirteitä otteita esittäneen Roope Pentinmikon rooli lauantain hyökkäyspaketissa on myös varsin kiinnostava seikka.

Royalsin ja Jaguaarien välinen kamppailu striimataan jälleen SAJL:n sivujen kautta. Striimauksesta vastaa tuttuun tyyliin ansiokkaasti Pasi Roimela.

Lue myös

Kommentoi

 • Oisko viitaniemessä kuitenkin klo 17 tuo peli

 • No on, kiitti kommentista! Tää on vaan mun tapa herättää keskustelua… :)

 • Jaguaarit yllättää tänään Royalsin housut kintuissa…

  Tekee hyvää sarjan tasaisuudelle.

 • Ottelusta kuultua puhelimen välityksellä:

  Ensimmäisellä puoliajalla Falcons teki molemmat TD:t kun Saints:in RB pudotti pallon. Kotijoukkue siis hyödynsi vieraiden virheet 100%:sti….

  Kolmannella neljänneksellä heti alussa Saints QB Lari Siitonen heitti, WR Ottopekka Leskinen koppasi ja juoksi n 60 jaardia pohjiin. Toinen TD tuli samalla kaavalla, Siitonen heitti ja Leskinen koppasi ja vei maaliin.

  Ylä-Häkkinen potkaisi molemmat sisään. Kolmannella neljänneksellä peli tasan 14 – 14.

 • Falcons mennyt 20-14 johtoon

 • Lopputulos Hyvinkäällä 20-14

 • Puhelimitse kuultuna:
  Falcons onnistui vielä kerran rankaisemaan Saints virheestä. RB menetti pallon ja taas mentiin pohjiin….

 • Whaaaat? Siis kolme fumblen palautusta pohjiin samassa pelissä?

 • No ei aivan, kahdesta pohjiin. Yhdestä Falcons sai hyökkäysvuoron ja teki sitten TD:n. Anyway, kolme raskasta virhettä ja naapuri rokotti 100 %:sti niistä. Vatuttaa…..

 • Saintsin pressikonferenssia odotellessa…

 • Jaguaarit dominoi Vaasaa parhaillaan!

 • Paljonko Vaasa Jyväskylä peli on puoliajalla?

 • Tasan 14, Suoste just painoi TD:n. Nyt siis 14-21

 • Niin siinä kävi. Falconsien hyökkäyshän teki vain 8 pistettä joista 2 pelatusta lisäpisteestä. Saints sai vielä viimeisen tilaisuuden kun saintsin linja onnistui blokkaamaan lisäpistepotkun. Saintsin draivi kuitenkin päättyi intteriin

 • Molempien puolustus pelasi loistavan ottelun. Saintsilla tosin tuli ekalla puoliajalla paljon pieniä sekaannuksia, mutta puoliajalla saivat rivit kasattua ja varsinkin jo etukäteen kovaksi tiedetty frontti esitti loistosuorituksia. Falconsin puolustus taas toimi alusta asti ja saivat kyllä hyvin pidettyä siitosen aisoissa. Pallonriistotkin oli kyllä näyttäviä kun eivät olleet ihan perinteisiä fumbleja vaan pallo napattiin suoraan käsistä. Matsi oli kyllä tiukka ja jännitystä riitti loppuun asti.

  Summarum, saints kaatui hyökkäyksen virheisiin. Kummallakin oli mahdollisuudet voittoon, tällä kertaa kääntyi kotijoukkueella.